Dodaj do ulubionych

czy znacie ?????

03.06.07, 04:29
z waszego otoczenia ludzi !!!,ktorzy po spedzeniu np 20 lat a moze
tylko 15
lub 7 , wrocili do Polski !!!!!, jakie sa reakcje tych ktorzy
powrocili ??,czy sa zadowoleni ??,czy maja pelna staysfakcje ze
powrocili na lono ojczyzny ???/!!!! macie jakies konkretne
liczby ?/,namiary !! przyklady ???/!!!
Obserwuj wątek
    • burgerking1 Re: czy znacie ????? 03.06.07, 04:54
      zna ktos ??
    • bonzee33 Re: czy znacie ????? 03.06.07, 08:41
      Nie na temat, ale w Bern (Szwajcaria), na Starym Miescie (zaraz obok domu
      Einsteina) sa domy lekarzy, na jednej z tych zlotych tabliczek widnieje
      nazwisko polskiego lekarza. Robi wrazenie...
      • za_morzem Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:15
        znam,
        wrocil, zalozyl bizes,
        zarabia niezle, lepiej niz w kanadzie (w kanadzie ok 4 tys $/mies +), co roku
        pare razy w tunezji, grecji, egipcie w coraz to nowym towarzystwie plci pieknej.
        hehehe.
        gdy gadam z nim zaluje jednego.
        ze nie zrobil tego wczesniej.
        • burgerking1 Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:18
          ok !! ale wszystko zalezy jaki biznes ??/!! i ile $$$ w to zainwestowal ,
          i czy byl pewien ze mu biznes wyjdzie
          • za_morzem Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:24
            zainwestowal z 50 000$ ale pare lat temu to bylo duzo wiecej kasy.

czy wyjdzie nigdy nie jestes do konca pewien ale szanse na sukces byly w jego
            przypadku dosc duze.

nie ma reguly, w gre wchodzi kwestia ilosci kasy jaka dysponujesz, twojej
            osobowosci, posiadanych kontaktow i znajomosci, koniunktury na rynku,
            doswiadczenia itp.
            • ratpole Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:36
              za_morzem napisał:

> w gre wchodzi kwestia ilosci kasy jaka dysponujesz, twojej osobowosci,
              posiadanych kontaktow i znajomosci, koniunktury na rynku, doswiadczenia itp.

Poniewaz ty lumpie nie masz zadnej z tych rzeczy wiec zginalbys w Polsce jak
              Andzia w parku.
              Teraz podziekuj Bogu za Kanade, hehe
              • za_morzem Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:41
                ty za to masz
                i dlatego jestes szczuropolakiem i zapyerdalasz w azbescie.
                hehehe.
                • ratpole Re: czy znacie ????? 03.06.07, 21:47
                  za_morzem napisał:

> ty za to masz
                  > i dlatego jestes szczuropolakiem i zapyerdalasz w azbescie.
                  > hehehe.

Mam o wiele wiecej niz autor tego okreslenia, dlatego z podniesionym czolem
                  nosze nicka szczuropolak, bo moglbym lachmyte kupic ten times over
                  • za_morzem Re: czy znacie ????? 04.06.07, 01:41
                    piszesz o redlinskim?

nie wiem ile on ma,
                    ale jakos strasznie duzo miec nie moze.

"manie" dla emigranta z 20 letnim stazem na obczyznie zaczyna sie od miliona
                    dolarow, biorac pod uwage skok cen ziemii i nieruchomosci przez ostatnie pare lat.

jesli ktos tego nie ma...
                    no coz...
                    pewnie juz nie bedzie mial.

a jak masz wiecej to good for u.
                    chyba jednak powienienes zaczac organizowac sobie czas inaczej niz forum polonia.

milionerze...

• wyksztalciuch_pl Kilku znamy 04.06.07, 13:14

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4199133.html
      • ontarian wierzysz w ta propagande? 04.06.07, 16:57
        "Ale kto wie? Pan Krzysztof spod Poznania ma pod Londynem trzyosobowa firmę
        budowlaną. Od dwóch lat remontuje stare domy. - Na początku miałem masę pracy,
        teraz jest jej mniej - mówi. - Teść dzwoni do mnie średnio raz w tygodniu i
        każe wracać. Policzyłem: za położenie 10 m glazury dostanę jakieś 450-500 zł
        (stawki wynoszą nawet 70 zł za metr brutto). No, takiej dniówki to ja w
        Londynie nie mam i mieć nie będę."
        ma 3-osobowa firme i 100 funtow dziennie nie wyciagnie?
        moze pyrojady w taki bullshit uwierza, ja nie
        • chardonnay11 Re: wierzysz w ta propagande? 04.06.07, 17:05
          Ja osobiscie znam dwie rodziny ktory wyjechaly do Polski.Pierwsza wrocila do
          Kanady po 2 latach.Druga wlasnie wyjezdza.Nie maja dzieci.Kariery zadnej nie
          zrobili.Oboje mieli raczej cienkie prace.Sprzedali dom za 500 000 i wracaja do
          rodzinnego Wroclawia.Glosno sie zastanawiali na cenami domow i mieszkan we
          wrocku.No ale do owaznych swiat nalezy.Jak sie nie uda to wroca i tyle.

• flipflap Re: wierzysz w ta propagande? 04.06.07, 17:12
          ontarian napisał:

> "Ale kto wie? Pan Krzysztof spod Poznania ma pod Londynem trzyosobowa firmę
          > budowlaną. Od dwóch lat remontuje stare domy. - Na początku miałem masę pracy,
          > teraz jest jej mniej - mówi. - Teść dzwoni do mnie średnio raz w tygodniu i
          > każe wracać. Policzyłem: za położenie 10 m glazury dostanę jakieś 450-500 zł
          > (stawki wynoszą nawet 70 zł za metr brutto). No, takiej dniówki to ja w
          > Londynie nie mam i mieć nie będę."
          > ma 3-osobowa firme i 100 funtow dziennie nie wyciagnie?
          > moze pyrojady w taki bullshit uwierza, ja nie
          >
          >

W USA za polożenie 10m (około 108 sq feet) trzeba zapłacic około $500-600.
          Niedawno miałem remont kuchni (220 sq feet) i w przeliczeniu, tyle zapłaciłem
          za położenie podłogi.
          Dwoje pracowników zrobiło to w dwa dni.
      • kan_z_oz Analiza tekstu 05.06.07, 03:42
        Pozwól, że sie ustosunkuje do tego artykułu;

Pod zdjęciem widnieje napis;"Marcin Wożniak po powrocie z Londynu i Dublina
        został kierownikiem Andersia Hotel."
        Za to w artykule napisano;"Z zarobkowej emigracji wrócił właśnie Marcin
        Woźniak, by zostać szefem działu recepcji w czterogwiazdkowym Andersia Hotel."

Różnica między kierownikiem CAŁEGO hotelu a RECEPCJI jest oczywista; może więc
        autor tego arykułu zdecyduje się jakie stanowisko ma piastować bohater tej
        opowiastki? Mnie osobiście jest ono obojętne!

Natępnie czytamy;"Dlaczego? - Pojechałem za granicę, by się przekonać, ile
        jestem wart. W Wielkiej Brytanii na początku awansowałem, aż doszedłem do
        martwego punktu. Moje perspektywy na awans zmalały do zera, bo regułą jest, że
        w Irlandii stanowiska wysokiego szczebla zarezerwowane są dla Irlandczyków -
        opowiada."

Zaraz, zaraz. Jestem oszołomiana; dlaczego dla Naszego bohatera pracującego w
        LONDYNIE przeszkodą na dalszy awans jest brak tolerancji w IRLANDII???

Dalej już nie czytałam, bo mi się nie chciało. Stwierdzam tylko po raz któryś;
        nawet jak już się robi 'cut&paste' różnych histoii i życiorysów to należy
        zachować jakąś konsekwencje odnośnie faktów. Samo hurrra w tym artykule za to
        jest wruszające.

Pozdrawiam
        Kan
    • polonus5 Re: czy znacie ????? 04.06.07, 17:20
      Wieslawa Magiera naczelny Glosu Polskiego Toronto - wytrzymal w Krakowie 7 lat
      od pazdziernika 2006 ponownie w Toronto !!

"Krakow - naczelnik w Strazy Miejskiej"
      "Toronto-naczelnik Glosu Polskiego"

przed powrotem do kraju zegnal sie slowami "placi sobie te podatki sami w Kanadzie"

Podate:

Kanada - GST (vat) - 14%
      Polska - Vat - 22%
      • ontarian a zawsze taki dokladny jestes 04.06.07, 17:34
        polonus5 napisała:

> Kanada - GST (vat) - 14%
        GST+PST
        • polonus5 Re: a zawsze taki dokladny jestes 04.06.07, 23:55
          oczywiscie masz RACJE - dzieki -smile)

pozdrawiam
      • jp.hi Re: czy znacie ????? 05.06.07, 07:14
        polonus5 napisała:

> Kanada - GST (vat) - 14%
        > Polska - Vat - 22%

Hawaii - 4%
    • piss.doff Re: czy znacie ????? 04.06.07, 23:53
      kazdy kogokolwiek znalem w USA pieprzyl od samego poczatku o powrocie, wiecej
      lub mniej ale kazdy sie dot ego przymierzal. Typowe myslenie bylo: tu sie
      pracuje a tam sie jedzie na emeryturke.

Ja tez juz wszystko mam przygotowane do wyjazdu i za miesiac bede pisal z
      Gdanska.
      • a_cali Re: czy znacie ????? 05.06.07, 01:57
        cmoknij Neptuna ode mnie heheee
        • ontarian Re: czy znacie ????? 05.06.07, 02:34
          a_cali napisał:

> cmoknij Neptuna ode mnie heheee
          w trojzab, czy w zab?
      • sascar Re: czy znacie ????? 05.06.07, 06:00
        Wydaje mi sie, ze wszyscy emigranci w jakis sposob maza o tym by moc mieszkac w
        Polsce. Jestesmy przeciez Polakami i tylko sytuacja polityczno-ekonomiczna
        zmusila nas kiedys do tego by zaczynac od nowa gdzies w obcym kraju. Czy ktos
        wyjechal z Polski z nienawisci do Polski? Dzisiejsze animozje pomiedzy
        emigracja i nieemigracja, lub stara i nowa, europejska i amerykanska itd..., to
        tylko smieszne pierdoly. Jak mawial kiedys moj rosyjski przyjaciel celowo
        wymawiajac to z bardzo ciezkim wschodnim akcentem " VEE ALL COME FROM THE SAME
        COONTRY YOU MOTHER FOOCKERS". Teraz moze dlaczego wiekszosci z nas byloby
        ciezko wracac. Po pierwsze logistyka. Mamy dzieci, chodza do szkol, takich
        czy innych. Zostawic to i jechac gdzies do Polski byloby dla nich niemozliwe.
        Dwa, Polska robi sie niebezpieczna. Nie mowie juz nawet o codziennych
        napadach, przekupstwie policji czy innym huliganstwie. Mowie raczej o tym, ze
        wszyscy czekaja by kogos zrobic w konia. Od kelnera, adwokata, notariusza(co w
        Polsce jest wielka pozycja), lekarza, urzednika w urzedzie skarbowym, dealera i
        mechanika samochodowego, kazdego w biurze nieruchomosci, itd... Po trzecie tu
        jestesmy anonimowi. Nikogo nie obchodzi, ze jezdzisz drogim autem i masz dom z
        basenem i kortem tenisowym. Nikogo nawet nie obchodzi, ze latasz prywatnym
        samolotem. Jesli nie nalezysz do tzw. celebrities jestes poprostu zwyklym
        czlowiekiem. W Polsce wszyscy interesuja sie zyciem innych zwlaszcza jak ci
        maja cos albo czegos wiecej. Wszyscy, ktorzy maja wiecej sa tez uwazani za
        kryminalistow lub przynajmniej aferzystow. Nie ma bogatych uczciwych ludzi.
        Niestety coraz czesciej zaczyna sie szukac na tych ludzi paragrafow wedle
        dawnej zasady dajcie nam czlowieka itd... Mam w kraju dobrego przyjaciela,
        ktory powaznie mysli o emigracji w wieku pozno 50 latka. Jest bardzo dobrze
        sytuowanym czlowiekiem, ktory sie tego uczciwie dorobil pomagajac po drodze
        wielu innym. Tereaz boi sie nagonki na wszystkich nie po lini partii. Jakbym
        to juz kiedys przerabial. No, ale nie o tym mialo byc. Ja do Polski na stale
        nie wroce. Jednak, ciesze sie za kazdym razem jak mam nasza Ojczyzne okazje
        odwiedzic. Za dwa tygodnie lece znowu. Dzieciaki az piszcza z radosci. Moze
        w tym roku beda wczesne grzybki.
    • edytkus Re: czy znacie ????? 05.06.07, 07:17
      ja nie znam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=63640602

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka