Dodaj do ulubionych

Irlandia, Cork

IP: *.*.*.* 03.12.01, 17:57
Czy jest tu ktos z Polski?
mariusz_wrona@poczta.onet.pl
Obserwuj wątek
    • bi Re: Irlandia, Cork 03.12.01, 18:57
      Hej!!

Jeszcze tam nie jestem, ale sie wybieram. A tym czasem mam mala prosbe. Mozesz
      podac najlepsze, najkrotsze, najtansze, itd. polaczenie z Polski do Dublina.
      Samoloty drogie, a autobusow do Dublina nie ma. Mysle kombinowac przez Londyn.
      Co bys polecal? Z gory wielkie dzieki za pomoc.
      • Gość: Mariusz Re: Irlandia, Cork IP: *.*.*.* 04.12.01, 12:09
        hej,

1. autobus z polski do londynu, obie strony 400-600 pln, jedna - 60-70 procent
        biletu w obie strony, (uwazaj w dover, angole kontroluja/pytaja!)
        2. autobus, eurolines, (prom wlacznie) londyn-dublin, ok. 100-150-200 pln (nie
        pamietam ile funtow)
        3. pociag dublin-cork, 35 puntow irlandzkich, 1-/2-strony tyle samo(!)

powodzenia!
        • Gość: bi Re: Irlandia, Cork IP: *.otwarte.com.pl 04.12.01, 14:36
          Wielkie dzięki!
          Właśnie zrobiłam sobie prezent na imieniny i kupiłam bilet do Londynu na
          Sylwestra. Chcę jednak przejechać dalej do Dublina. Od czego zalezy cena
          100/150/200 zł Londyn-Dublin?
          Wiem, ze w Dover maglują, dlatego się zastanawiam, co im lepiej powiedzieć, że
          jadę do Dublina, czy Londynu, bo będę mieć bilet tylko do Londynu w dwie
          strony. I w Londynie i w Dublinie mam znajomych "tubylców", ktorzy mi
          bedą "kryć plecy".
          Czy mogę zapytać co robisz w Cork? Pracujesz czy studiujesz?
          Pozdrowienia
          • Gość: Mariusz Re: Irlandia, Cork IP: *.*.*.* 04.12.01, 16:25
            b. prosze!
            wszyskiego najlepszego!
            cena zalezy od sezonu, bylo to ok. 30 funtow, plus/minus, nie pamietam
            dokladnie, sorry.
            anglicy zapytaja pewno o twoj zawod, zarobki, itd. czasami moze to byc
            upokarzajace – ja im odpowiedzialem, ze kgb nie zadawalo tylu pytan i
            skonczyli. (arogancja jest tu czesto wskazana.)
            w cork mieszkam i pracuje dla siemensa.
            pozdrawiam i trzymaj sie!
            • Gość: bi Re: Irlandia, Cork IP: *.otwarte.com.pl 07.12.01, 11:16
              Witam ponownie.
              Dziwne, że poza mną nikt ci nie odpowiedział. Z tego, co mi powiedzieli moi
              znajomi Irlandczycy w Dublinie jest całkiem sporo Polaków studiujących,
              pracujących, turystów itd. Co prawda to nie Cork, ale przecież to o
              rzut "Guinessem". Slyszałam, że jakieś 2 miesiące temu był w Cork całkiem
              niezły festiwal jazzowy.
              Powiedz mi jeszcze, czy przy wjeździe do Irlandii też tak maglują jak w Dover?
              Czy jest sens prosić znajomych o wysłanie mi zaproszenia?
              Aha i czy dotarł do Cork Mikołaj?

• Gość: gero Re: Irlandia, Cork IP: *.mcps.com 07.12.01, 13:32
                Z londynu, z Vict. Station do Cork jedzie bezposredni autobus, oczywiscie
                kawałek promem. Kiesdys kosztowal 49 funtow dla studentow. Warto kupic sobie
                stampa, wtedy jest znizka, do stampa trzeba okazac wazna legitymacje ajsika.
                Rok mieszkalem w Cork, przez ten czas spotkałem 5 Polaków, studentów UCC. Nigdy
                nie miałem problemów z wjazdem do IRL.
                pozdr.
                • Gość: bi Re: Irlandia, Cork IP: *.otwarte.com.pl 07.12.01, 20:59
                  Wlasnie znalazlam oferty linii lotniczych Ryanair na www.ryanair.com Wczesniej
                  rozdawali bilety za darmo, a teraz maja bilety Londyn-Dublin w jedna strone za
                  np. 15 GBP (juz z oplatami lotniczymi). Wychodzi taniej niz bus, ktory bierze
                  ok. 45-50 GBP w dwie strony(sprawdzilam ceny przez internet).
                  Za dobrze brzmi, zeby moglo byc prawdziwe? Jak moge sprawdzic, ze to nie
                  podpucha?
                  • Gość: m Re: Irlandia, Cork IP: 212.14.1.* 07.12.01, 21:20
                    polecam linie ryanair jako wiarygodne. zadna podpucha. jakis rok temu lecialam
                    nimi na trasie manchester-dublin-manchester. dolecialam bezpiecznie, samoloty
                    boeingi, mila obsluga, placilam karta on-line i tez nie bylo zadnych problemow,
                    z konta nie zniknelo wiecej pienidzy niz powinno, numer karty nie dostal sie w
                    niepowolane rece. tak tanio chyba dlatego ze np. podczas lotu nie ma posilku
                    wliczonego w bilet, trzeba zaplacic osobno. no ale z drugiej strony przeciez
                    mozna wytrzymac 1-1,5 h bez jedzenia. slyszalam tez taka teorie ze bilety sa
                    tak tanie bo linie lataja w godzinach gdy na lotniskach jest mniejszy ruch i
                    mnijesze oplaty za ladowanie, omijaja tez popularne lotniska jak chociazby
                    Heathrow gdzie biora wysokie taxy za sama nazwe. no a poza tym odchodza koszty
                    utrzymania agentow czy biur sprzedajacych bilety, bo wszytsko odbywa sie w
                    internecie. po zaplaceniu karta otrzymasz confirmation number, z ktorym udajesz
                    sie na lotnisko do check-in, nie ma wiec tradycyjnego biletu.
                    polecam, bo szybciej i wygodniej niz autokarem a poza tym sprawdzilam na sobie
                    i moge powiedziec z reka na sercu: jest OK.
                    • bi Re: Irlandia, Cork 08.12.01, 15:58
                      Serdeczne dzięki!
                      W takim razie idę na to.
                      Czyli nie prześlą mi żadnego biletu, ani nie będę musiała biegać po lotniskach,
                      żeby go odebrać? Tylko podaję numer juz bezpośrednio w czasie odprawy?
                      Rewelacja!
                      • Gość: m Re: Irlandia, Cork IP: 212.14.1.* 08.12.01, 18:01
                        dokladnie tak, wydrukuj sobie go najlepiej prosto z komputera, tam przy okazji
                        bedziesz miala caly rozklad lotu, zebys przypadkiem nie zapomniala.
                        zycze milego lotu smile)
                        • bi Re: Irlandia, Cork 11.12.01, 17:13
                          Witam wszystkich!
                          Wlasnie kupilam bilet na samolot Londyn-Dublin za 0.99 GBP + tax. Bardzo sie
                          ciesze z tego faktu i chcialam Wam wszystkim podziekowac za przekonanie mnie do
                          Ryanair, za dobre rady dot. Irlandii i ogolnie za mila atmosfere na tym forum.
                          Tak wiec Nowy Rok spedze w Dublinie. Wobec tego wszystkim co w Irlandii i poza
                          nia: Wesolych Swiat!!
                          • Gość: m Re: Irlandia, Cork IP: 212.14.1.* 11.12.01, 17:44
                            o kurcze, ale ci sie udalo co? to razem z taxami ile zaplacilas?
                            milego pobytu na wyspie i szampanskiej zabawy.
                            • Gość: bi Re: Irlandia, Cork IP: *.otwarte.com.pl 18.12.01, 18:52
                              Zerknij na strone www.ryanair.com. Co kilka dni maja tanie oferty,
                              np. Dublin-Londyn za 10 euro (razem z taksami).
                              Ja tyle wlasnie zaplacilam!
    • Gość: Sylwia Re: Irlandia, Cork IP: *.gazeta.pl 12.01.02, 20:03

To tak was mało w Cork ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka