Dodaj do ulubionych

Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za

30.07.07, 09:58
POLSKA.
To jest oczywiste,poniewaz dlatego jestesmy wszyscy na tym forum.
Obojetnie ile macie forsy,tylko dlatego wszyscy tu jestesmy,poniewaz teskimy
za POLSKA.
A to przechwalanie sie,jest strasznie irytujace!
Odpiszcie jak bardzo Wam teskno za Ojczyzna!
Kazdy ma tylko JEDNA OJCZYZNE !!!
Zawsze wszyscy bedziemy POLAKAMI.bo tego nie da sie zmienic!!!
Nawet z milionami w banku,na zawsze bedziemy POLAKAMI i powinni bysmy byc z
tego dumni!!
NIech zyje POLSKA!
smile))
Obserwuj wątek
    • orestis A co to jest ojczyzna??? 30.07.07, 10:36
      To wylacznie jezyk, nie partie polityczne czy jakies okreslone miejsce. TO
      WYLACZNIE JEZYK. Jest jezyk-jest ojczyzna, nie znasz jezyka, nie ma ojczyzny.
      Przynalezysz gdzies indziej, do ludzi, ktorzy rozumiesz , bo mowisz ich
      jezykiem. Ludzie laczy wylacznie jezyk. To do niego wylacznie tesknia a nie do
      glupkow, ktorych moga spotkac na tym forum.

Czasy Latarnika minely bezpowrotnie. Obudz sie!!!
      • artur666 Re: A co to jest ojczyzna??? 30.07.07, 11:40
        Widac jakie braki w edukacji i wychowaniu.
        Lepiej juz sie nie popisuj swojom mondrosciom.
        • soup.nazi Artur 30.07.07, 16:11
          Jesli nie masz dzis wycieczkowiczow pragnacych obejrzec twoja kuchnie, to zajmij
          sie malowaniem. To cie uspokoi, a poza tym taki slon (obaj dobrze wiemy, ze nic
          innego ci nie wyjdzie, z ktorej strony bys nie zaczal) przynosi szczescie, wiec
          moze tez w gowno nie wdepniesz. Moze byc dobry dzien, tylko sie zrelaksuj.
          • artur666 Re: Artur 30.07.07, 22:42
            Widze, ze sie starasz jak mozesz zupka. Akrobacje i gibki jak malolatka. Tylko
            ja na ciebie wirtualny idiota leje. No i co poyebie?
            • orestis Re: Artur 30.07.07, 22:57
              braku kultury i podstawowych brakow w wychowaniu to mozna raczej u ciebie
              zauwazyc. Co za jezyk...
              A takw sprawie kultury, niemiecko-polski buraku, to moi przodkowie pisywali
              wysokiej klasy poezje, kiedy twoi siedzieli na drzewie przez jakies nastepnie
              500 lat.
              • artur666 Re: Artur 30.07.07, 23:08
                Przodkami sie szczycisz, ladnie...ale to Polacy!!!
                Moze i byli poetami, lubie sztuke. A na ktorych scianach ta poezje mozna
                jeszcze przeczytac?
    • jp.hi Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 10:55
      Zeby mogly zastapic albo nie trzeba by tesknic. Ja nie tesknie.
      Dlaczego tu przychodze i pisze? Bo ma przyjemnosc pogadac z innymi takimi jak
      ja Polonusami. Ludzi mieszkajacycmi poza Polska, czesto w bardzo ciekawych
      krajach. Ich doswiadczenia bardziej mnie interesuja niz wiesci z Polski.
      Wyobraz sobie, ze mam w domu na Hawajach polska telewizje ale tylko dlatego ze
      lubie miec. Rzadko ja ogladam. Mam tez kanaly niemieckie, rosyjskie, francuskie
      czy hiszpanskie i tez ich nie ogladam. Nie wierze w newsy z TVN24. Wole Fox i
      CNN albo moje lokalne hawajskie.

Kto teskni powinien wrocic do Polski. Nie jest to wcale trudne.
      • jp.hi Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 10:57
        No wlasnie co to jest ojczyzna? Kraj w ktorym sie czlowiek urodzil z ktorym nic
        go nie wiaze czy kraj w ktorym mieszka i wszystko go wiaze?
        Chyba nie chodzi o obywatelstwo bo ich mozna miec wiele.
        • zpustynii Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 11:11
          Ja jestem jeszcze lepszy. Nie interesuje mnie zadna polska tv i nie mam
          przyjemnosci jej miec. Nikt by i tak jej w domu nie ogladal. Wiec po co.
          Nie ogladam polskich filmow, nie trawie polskiej muzyki wspolczesnej. W sumie
          wiec nie trace na to wszystko pieniedzy. Skapy jestem a ty jp.hi rozrzutny.
          Od czasu do czasu ogladam wloska tv.
      • wyksztalciuch_pl Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 11:05
        Ja mam jeszcze koreańską TV, kilkadziesiąt kanałów arabskich i włoskich oraz TV
        Trwam.
        Też tego nie oglądam.
        Straciłem również wiarę do CNN i Fox news, po tym jak powiedzieli, że w Iraku
        jest bomba atomowa.
        • jp.hi Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 11:33
          hey bez przesady. Nikt nigdy nie mowil, ze tam jest bomba atomowa. Mowiono o
          broni masowego razenia a to przede wszystkim bron chemiczna i biologiczna.
          Kazdy dzieciak wie ze Irak ja mial i zabil nia ok 300tys swoich i iranskich
          obywateli.

Wystarczy posluchac i poogladac kilka kanalow newsowych w tym samym czasie aby
          dosc szybko przekonac sie, ze w CNN mowia wiecej i otwarcie. W polskiej
          telewizji sa tylko "przedruki" z zagranicznych kanalow i agencji prasowych. Z
          bardzo swojskim subiektywnym komentarzem. Podobnie jest w Euronews. W tym
          francuskim kanale newsowych do niedawna ulubione bylo opluwanie amerykanskiego
          prezydenta. Tera z tym juz stonowano. Za to ciagle chwala terrorystow
          palestynskich.
          Jak ktos lubi to uslyszec ten chwalil ten kanal.
          • wyksztalciuch_pl Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 12:18
            Rozumiem, ze jak CNN powiedziało to broń tam jest i tak musi być.
            No bo CNN powiedziało.
            Większego prania z mózgu nie robią chyba żadne inne media, niż amerykańskie właśnie.
            No i jak Fox News opluwa polskiego prezydenta i premiera to jest Ok.
            A jak Euronews krytykuje amerykańskiego prezydenta to jest niewiarygodny.

Gratuluję obiektywizmu i szczerze zazdroszczę tej bezgranicznej wiary w
            amerykańskie media.

Amerykanie też mają broń chemiczną i wszelkiego typu inną masowego rażenia.
            Mówił Ci o tym CNN albo Fox News?
            Mówił też, że Amerykanie są jedynymi którzy tej broni użyli ?
            A dlaczego Irak nie może mieć tej broni? Bo tak chce CNN ?
            Dodam tylko, ze Irak nie miał nic wspólnego z Al Kaidą.
            Powiedzieli Ci o tym w CNN ?

A dlaczego niby nie można chwalić palestyńskich bojowników o wolność i
            suwerenność? Bo CNN tego nie robi?
            Walczący o wolność (uniezależnienie się od prawowitych władz UK) potomkowie
            dzisiejszych Amerykanów też byli kiedyś nazywani terrorystami i bandytami.

Terrorystami nazywa się dziś biednych Irakijczyków tylko dlatego, że nie chcą
            przyjąć narzuconej i obcej amerykańskiej demokracji.

• jp.hi Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 31.07.07, 11:08
              Typowe argumenty antyglobalisty - lewaka.
              - O tym ze Hussein uzyl broni chemicznej przeciw swoim Kurdom i w wojnie
              Iracko - Iranskiej, to kazdy swiadomy czlowiek wie. Gdzie ty byles jak o tym
              trabily wszystkie agencje swiata. Nie slyszales nic o Chemicznym Ali skazanym
              za to na smierc?
              en.wikipedia.org/wiki/Ali_Hassan_al-Majid
              - Nigdy w CNN nie uslyszalem aby mowiono zle o polskim prezydencie. Pomylilo ci
              sie z niemieka prasa.
              - Oczywiscie Amerykanie maja wszelka bron i nie zagrazaja nikomu. Zagrazaja
              tylko tym ktorzy zagrazaja jej i swiatu. Ta bron ma takze wiele krajow swiata
              ktore nie zagrazaja innym.
              - W CNN wielokrotnie mowilo sie o uzyciu broni chemicznej w Wietnamie przez
              USA. Oczywiscie nie sa jedynym krajem ktory tej broni uzyl.
              - Oczywiscie, ze CNN na okraglo krzyczy o tym ze niema zwiazku wojny w Iraku z
              Al Kaida. Widac nie ogladasz tego kanalu.
              - Niema dnia aby CNN nie ganila za cos Busha i nie prezentowala opinii o wojnie
              w Iraku jako bledzie.
              - Palestynscy bojownicy o wolnosc i suwerennosc maja pelne poparcie USA. Tylko
              bandyckie organizacje ktore nie respektuja praw swiatowych, zabijaja niewinnych
              ludzi podkladajac bomby sa nazywani terrorystami.
              Zdaje sie masz klopoty w rozroznieniu czarnego od bialego.
              I kto tu jest ulegl praniu mozgu? Zastanow sie kolego.
    • kan_z_oz Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 10:58
      arse_nick napisała:

> POLSKA.
      > To jest oczywiste,poniewaz dlatego jestesmy wszyscy na tym forum.
      > Obojetnie ile macie forsy,tylko dlatego wszyscy tu jestesmy,poniewaz teskimy
      > za POLSKA.
      > A to przechwalanie sie,jest strasznie irytujace!
      > Odpiszcie jak bardzo Wam teskno za Ojczyzna!
      > Kazdy ma tylko JEDNA OJCZYZNE !!!
      > Zawsze wszyscy bedziemy POLAKAMI.bo tego nie da sie zmienic!!!
      > Nawet z milionami w banku,na zawsze bedziemy POLAKAMI i powinni bysmy byc z
      > tego dumni!!
      > NIech zyje POLSKA!

ODP: Dwa dni temu Kagan mnie przekonywał, że pisują na tym Forum tylko ludzie,
      którym się nie powiodło w życiu na emigracji.
      Dzisiaj, że tęsknię za Polską...
      Musi być, każdy mierzy innych swoją miarką.
      No więc - niech żyje i niech się wódki napije; tyle mogę optymistycznie dodać.

Pozdrawiam z Sydney
      Kan
    • artur666 Tak od poniedzialku...? 30.07.07, 11:38
      Jakie patriotyczne wylewy...!
      Ty chyba jeszcze wczorajszy/a...
    • starywiarus Dekalog Latarnika 30.07.07, 12:23

1. Świat jest większy niż Polska.

2. Każdy może mieszkać gdzie zechce, i tak sobie własne życie układać, jak sam uważa.

3. Obywatel nie jest własnością państwa.

4. Państwo, które utrudnia swojemu obywatelowi rezygnację z obywatelstwa, narusza Art. 15
      Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka oraz Konwencję Rady Europy o Obywatelstwie (European Treaty
      Series No. 166) .

5. Żaden emigrant nie ma moralnego obowiązku szlochać po nocach w poduszkę za utraconą Ojczyzną,
      ani marzyć o dniu, kiedy do Ojczyzny wróci, niosąc jej w darze swój uciułany grosz tułaczy.

6. Opowiadanie Henryka Sienkiewicza "Latarnik" nie jest dokumentem, tylko fikcją literacką, napisaną w
      1880 roku w celach propagandowych, czyli ku pokrzepieniu serc Polaków pod zaborami.

7. Publiczne dzielenie się doświadczeniami i poglądami emigranta rzeczywistego z emigrantami
      potencjalnymi jest w Polsce konstytucyjnie dozwolone. Nie stanowi ono ani zdrady stanu, ani
      złośliwego droczenia się z osobami, które nie mają zamiaru wyemigrować.

8. Państwo nie jest najwyższą mistyczną emanacją pojęcia narodu. Państwo autorytarne nie jest
      najwyższą mistyczną emanacją pojęcia państwa. Są inne modele państwa niż państwo autorytarne. Są
      państwa, które zachowują sie wobec swoich obywateli tak, jakby państwa w ogóle nie było, a nie walą
      się, a nawet wręcz przeciwnie.

9. Pracodawcą urzędnika jest podatnik.

10. Położenie pępka świata nie zostało dotychczas naukowo ustalone i jest przedmiotem wielu
      kontrowersji, jest jednak prawie pewne, że nie znajduje się on w Polsce.
      • kan_z_oz Re: Dekalog Latarnika -uśmiałam się n/tx 30.07.07, 12:26
      • artur666 Re: Dekalog Latarnika 30.07.07, 12:53
        Wzruszajace!
        Dzisiaj wszyscy jakos bojowo i patriotycznie, powiedzialbym rewolucyjnie.
        Czy ty sam, tez sie do tego stosujesz?
      • prawdziwystarywjarus Re: Dekalog Latarnika 30.07.07, 13:08
        Nudny z tym dekalogiem jesteś.
        Wszędzie go wklejasz i wynika z tego tylko jedno, że krew cię zalewa, żeś został
        bez grosza jak frajer na antypodach, a starzy kumple zrobili karierę i kasę w kraju.
        Bo do Australii to się jedzie na wakacje, a nie mieszkać.
      • orestis Re: Dekalog Latarnika 30.07.07, 23:04
        Bardzo fajny ten dekalog. I widac, ze z Ciebie fajny chlop.

To prawda, ze Polska nie jest pepkiem swiata ale dwie miejscowosci w Polsce,
        kolo Lowicza sa srodkiem Europy. Sa to wsie Piatek i Sobota. Opisane zreszta w
        Potopie Sienkiewicza. Przynajmiej pepek Europy im zostal.

• fan.club Co za bzdury!!! 30.07.07, 12:50
      Ojczyzną większości bywalców tego forum są oczywiście USA i to najczęściej z
      powodó materialnycjh. Nowy tu jesteś, arszenik, i nie wiesz jak jest. Spytaj
      kogoś z Klubu Inżynierów "Kupa" to cię uświadomią.
      • olejowy.bogacz Re: miliony 30.07.07, 13:01
        W banku jak sie ma to sie nie teskni. Wtedy caly swiat ci sie rozwierawink.
        Tesknota zrzera jak masz 2 zera na koncie do domu daleko i leb posiwial.
        • prawdziwystarywjarus Czyżby opis wiarusa ? 30.07.07, 13:05
          olejowy.bogacz napisał:

> W banku jak sie ma to sie nie teskni. Wtedy caly swiat ci sie rozwierawink.
          > Tesknota zrzera jak masz 2 zera na koncie do domu daleko i leb posiwial.

--

Mówisz o wiarusie?
    • piss.doff Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 15:30
      na forum jestem zeby dolozyc takim jak i zapominam o plakaniu z tesknoty w
      poduszke w bezsenne noce.
      • chardonnay11 Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 30.07.07, 16:21
        Kolejne wcielenie yapa- kolega "doopa nicka" hehehe.Moze w koncu admin tego
        forum zablokuje co niektorych.Ile mozna produkowc nickow dziennie ? Kagana nie
        dotyczy.On ma na to papiery-zolte.
    • japonczyk1 Wyjasniane bylo kilka tysiecy razy 30.07.07, 16:23
      Wyjasniane bylo kilka tysiecy razy
      Ze Polonia nie teskni. Polonia ma sie dobrze tam gdzie sie ma i tyle. Polska TV ma bo lubi, polskie gazety czyta bo wolno jej. Czesem wpadnie na polska strone www na kilkanascie godzin dziennie , 7 dni w tygodniu i to wszystko, a co nie wolno Polonii???
      A jak pisze oPolsce to wiadomo chyba ze sytuacje lepeij zna niz jakis tam Bulbonczyk, bo Polonia chlebus z niejednego juz pieca jadala. Syf w Bulbonii jest, VAT wysoki i w knajpie zjesc to horror bo kelnerki na mopach jezdza zarcie podajac do stolika. A jedna raz na miotle przyleciala zamowienie wziac. No, "a mialo byc tak pieknie, "prawda"?
      Polonia sobie pisze o Polsce co chce i tyle. Madrze, slusznie. I nie teskni bo niby do czego. Wbijcie sobie to w zakuta bulbonskie lby, bulbonczycy !!!
      Wolnosc w koncu jest, to nie jakas tam Bulbonia.
      A jak jakis Japonczyk napisze inaczej to jego sprawa, glupi przeciez jest no to sie i myli. A jak jakas glupia Anna albo Zamorzony podobnie napisze to od razu wiadomo, ze oni tez Japonczyk bo niby czemu by jeszcze ktos inny mial myslec jak glupi japonczyk?
      • chardonnay11 Re: Wyjasniane bylo kilka tysiecy razy 30.07.07, 16:47
        To moze inaczej..To jest forum dla Polonii? Kim ty jestes i czego tu szukasz?
        Idz na forum UK i tam przekonuj uciekinierow ze sie myla..nie oni sa JEBNIECI!
        W Polsce jest super!
      • ontarian alez skad! ty nie jestes glupi 30.07.07, 16:52
        japonczyk1 napisał:

> jak glupi japonczyk?
        ty jestes bardzo glupi
    • sendivigius Kocham Polske 30.07.07, 17:57
      Ten kraj co o sobie daje znac juz od pierwszego spojrzenia zarzyganym
      samolotem, albo nieodmiennie rozpoznawalnym smrodem dworca kolejowego i panem
      chorazym na granicy ze spojrzeniem "jestes tu niczym". Potem moze byc policjant
      ktory przypomni nam ze za darmo na patrolu nie stoi i przemily urzednik
      skarbowy co kaze "pod grozba kary" dostarczyc formularz ktorego akurat
      drukarnia jeszcze nie wydrukowala.

Ale co tam panstwo, najwazniejsza jest nasza mala ojczyzna i ludzie.

I juz sasiad pozdrowi nas swoiskim "co ku....", w telewizji przekonaja nas ze
      kultura europejska polega na wysokim bezrobociu, polityk z mina Salomona powie
      ze 2+2=7, czemu dziennikarz skwapliwie przytaknie, bo sam wie ze jest w Polsce
      i wicie-rozumicie "trzeba umiec sie urzadzic". No i ci wspaniali starzy znajomi
      ze szkolnej lawy, nic ze siwi, grubi i szczerbaci, rozum wciaz mlody dowodzi
      jak dawniej: kto jest na topie a kto w klopie, kto jest cool a kto nieudacznik,
      ze skarpetki maja tylko jeden dozwolony fason, a pedaly sa be, ksieza zreszta
      tez, ze wogole caly swiat to takie chamstwo ze nie wie gdzie leza Kielce, a
      Polaki najmondrejsze zawsze, czego w niejednej ksiazce dowiodl Sienkiewicz.
      Amen i idzcie do domu bo w GW pisali ze "coca-cola to stonka w plynie" a w tym
      waszym Donaldzie to, panie, byl karaluch i na dodatek mowil z amerykanskim
      akcentem z nie vistula-inglisz jak trzeba.

Ale jak mi tego brak! Jak juz nie moge wytrzymac to odwiedzam tesciow, jade
      wtedy do polskiej dzielnicy i ide do polskiego sklepu, wszystko tam jest za
      wyjatkiem portretu Gomulki, to taniej niz bilet przez ocean, bo na bilet jak
      dobrze wiecie mnie nie stac, bo gdybyl zostal na umilowanym lonie to na pewno
      bylbym juz w nie tylko w trzecim ale w piatym progu podatkowym i to nic ze w
      trzcim progu jest tylko 2% ale kazdy byc moze jak tylko zechce, a jam nie tylko
      biedny ale i glupi, co zreszta to samo bo logika to importowana nauka i siem
      nie przyjela wsrod tych co na CV pisza ze "umiom computer obslugiwac".

Zostana wiec moje kosci na tej nieludzkiej wrogiej ziemi a moje dolary w
      budzecie federalnym.
      • bruno5 Re: Kocham Polske 30.07.07, 21:38
        Ale ty jestes glupi.
      • harlista Re: Kocham Polske 31.07.07, 00:56
        Sadze, ze nie mozna bylo trafniej, a kilku zdaniach scharakteryzowac tego za
        czym podobno i ja tesknie.
        I niech tak juz zostanie
    • waldek.usa Ty cos cpasz czy na etacie jestes??? 30.07.07, 23:31
      Czy moze mam cie skontaktowac ze specjalista pod nickiem lekarz.yaponczyka???
      • hotdog1 jaka tesknota? 30.07.07, 23:44
        • hotdog1 Re: jaka tesknota? 30.07.07, 23:47
          za czym ?/ i do czego ?? do zazdrosnych sasiadow ! ,do pijakow w
          bramie ??,do cen horendalnych i branych z ksiezyca, do kolejek tasiemcowych
          na wizyte u lekarza,do dawania lapowek urzedasom , ????????????
      • prawdziwawadera2 Re: Ty cos cpasz czy na etacie jestes??? 31.07.07, 04:55
        Moja mama Sw. pamieci zawsze mowila:
        GDZIE CHLEB TAM OJCZYZNA!
        I.........to ONA pomagala mi sie pakowac w moim M-4
        pzred wyjazdem do Austrii, bez lzy w oku.
        Mowila mi, dziecko jedz, bo w Polsce juz nie ma miejsca dla Ciebie i zadnej
        przyszlosci dla Twoich dzieci.
        To byla najmadrzejsza kobieta jaka w zyciu spotkalam.
        Pamietam rozmowy z rodzicami, na temat wyjazdu z Polski. Maz chcial wiosny
        doczekac i dopiero emigrowac /mlodszy synek mial nieco ponad
        roczek/,mama "wyganiala nas" wrecz, twierdzac, ze sytuacja zmieni sie w Polsce
        lada moment, bo tak byc dluzej nie moze. Mowie o listopadzie 81 roku.
        Wyjechalismy w nocy z 10-11 listopada.Co stalo sie w grudniu 81 roku kazdy
        wie.Pamietam jak mama zrobila nam cherbaty do termosu i kanapki na droge.Caly
        nasz majatek, to 2 dzieci 3 walizki i meza siostra na "dodatek". No i nasz Fiat
        125, ktory pekal w szwach. Zostal gdzies na parkingu policyjnym w Austrii, bo
        niemielismy juz ubespieczenia i nie moglismy jezdzic . Ktoregos dnia rano
        parking policja "wysprzatala", stalo na nim kilka samochodow porzuconych przez
        Polakow, ktorzy juz zdazyli wyjechac do kraju przeznaczenia , nasz oczywiscie
        tez. Przykro mi sie zrobilo ale za 2 tygodnie i mysmy wyjechali.
        Czy tesknie za Polska, teraz juz nie. Ale 1-wsze 2 lata byly dla mnie bardzo
        trudne.Ciezko sie "kilmatyzowalam" w USA, mimo, ze mialam tutaj brata z rodzina.
        Dzisiaj wiem, ze wtedy podjelismy najlepsza zyciowa decyzje!
        Polska nie jest mi obca, ciesze sie jak czytam ze jest tam coraz lepiej ale
        wrocic nigdy tam nie wroce.Tak jak bardzo JA kocham, tak bardzo sie "JEJ"
        boje.Dlaczego? Na to pytanie kazdy z nas ma wlasna odpowiedz. Nie chce wywiazac
        niepotzrebnej polemiki na ten temat. Sa to sprawy bardzo osobiste.
        Tutaj jest moj dom.

Pozdrawiam
        Wadera
        • piss.doff Re: Ty cos cpasz czy na etacie jestes??? 31.07.07, 16:04
          ocieram lze wzruszenia ciekawi mnie czy mieliscie pulpety w sosie pomidorowym w
          puszkach?
    • bad_dziudziu Re: Zadne pieniadze nie zastapia Wam tesknoty za 31.07.07, 02:04
      cwoku, co ma piornik do wiatraka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka