Dodaj do ulubionych

rozwody emigrantow

02.08.07, 17:42
Z czystej ciekawosci chcialabym przejrzec statystyki dotyczace rozwodow
emigrantow na swiecie. Czy ktos gdzies w sieci widzial takie opracowanie?
Albo chociaz linki do lokalnych (krajowych) opracowan. Np link (o ile
istnieje!) do tych magicznych 50% par emigranckich rozwodzacych sie a AU? Z
gory dzieki za jakikolwiek trop!
Salem Aleikum! wink
Obserwuj wątek
    • pjd1 Re: rozwody emigrantow 02.08.07, 21:40
      nie wiem czy są; te "magiczne" to z obserwacji...
      (niekoniecznie reprezenatywne)
      • jp.hi Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 08:05
        Rozwody sa czeste jak jedno z wspolmalzonkow jest za granica w druga polowa ma
        dojechac i ten czas sie przedluza. Osobiscie nie spotkalem jeszcze malzenstwa
        ktore wyjechalo z Polski razem i na emigracji sie rozwiodlo. W malzenstwie
        wielka sila. Zwykle emigranci w malzenstwach dochodza do wszystkiego szybciej
        niz pojedynczy ludzie. Szybciej maja lepsza prace i szybciej wlasne domy.
        Ponadto w malzenstwie zyje sie spokojniej i bezpieczniej. Niema takiej presji
        utraty pracy.
        • bonzee33 Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 08:24
          Ponoc malzenstwo jest wg. psychologow jak rzut moneta (50% dziala, 50% nie
          dziala) Inna sprawa, ze nie wszystkie "niedzialajace" pary rozwodza sie. W EU w
          Belgii jest najwyzszy procent rozwodzacych sie par, ktory wynosi obecnie 73%.
        • piss.doff Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 03:03
          wybacz, ale jestes zaslepiony szczesciem malzenskim.
    • pjd1 google it! 02.08.07, 21:42
      Population Index - Volume 57 - Number 1
      Marriage and Divorce . Methodological studies on nuptiality and the family
      ...... changes in life circumstances, such as migration, divorce, and widowhood. ...
      popindex.princeton.edu/browse/v57/n1/g.html - 91k - Kopia - Podobne strony
      The Relationship between Migration and the Provincial Divorce Rate ...
      EJ334097 - The Relationship between Migration and the Provincial Divorce Rate in
      Canada, 1971 and 1978: A Reassessment.
      www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/recordDetail?accno=EJ334097 - 16k - Kopia -
      Podobne strony
      Divorce and Recent Net Migration into the Old West.
      EJ283588 - Divorce and Recent Net Migration into the Old West.
      eric.ed.gov/ERICWebPortal/recordDetail?accno=EJ283588 - 18k - Kopia - Podobne strony
      The relationship between marriage, divorce and migration in a ...
      The relationship between marriage, divorce and migration in a British data set.
      from Journal of Ethnic and Migration Studies in Reference provided by ...
      findarticles.com/p/articles/mi_hb3295/is_200403/ai_n7996879 - 27k - Kopia -
      Podobne strony
      [PDF]
      PATTERNS OF CHILD FOSTERAGE IN RURAL NORTHERN THAILAND
      Format pliku: PDF/Adobe Acrobat
      one village has high levels of labour migration and divorce, and growing ...
      lower migration, divorce and parental mortality levels. Focus groups examine ...
      journals.cambridge.org/production/action/cjoGetFulltext?fulltextid=301147 -
      Podobne strony
      IngentaConnect The relationship between marriage, divorce and ...
      It may be noted that migration does not necessarily coincide exactly with
      marriage or divorce, and moves related to these events may sometimes occur a
      year ...
      www.ingentaconnect.com/content/routledg/cjms/2004/00000030/00000002/art00007 -
      Podobne strony
      CAT.INIST
      ... one village has high levels of labour migration and divorce, ... while the
      other village has lower migration, divorce and parental mortality levels. ...
      cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=16763979 - Podobne strony
      EBSCOhost Connection: Migration. Marriage, and Divorce.
      Migration. Marriage, and Divorce. ... Subject Terms:, HOUSEHOLD surveys
      EMIGRATION & immigration MARRIAGE DIVORCE FAMILY. Accession Number:, 11721346 ...
      connection.ebscohost.com/content/article/1021248158.html;jsessionid=F0FBB98AEA0D15EC6EB097C2B135E572.ehctc1
      -
      • bonzee33 Re: google it! 03.08.07, 08:21
        Google raczej sie nie sprawdzaja w wyszukiwaniu danych statystycznych. Tego
        typu dane jest generalnie ciezko znalezc.. A google to obecnie najlepiej sie
        sprawdzaja w wyszukiwaniu przepisow kulinarnych smile
        Przyszlo mi do glowy, ze procent malzenstw emigrantow rozwodzacych sie w
        pierwszych np. 5 latach na emigracji moze byc niezelym (namacalnym!) wskaznikem
        poziomu asymilacji i poziomu przyzwolenia danej grupy spolecznej na osiedlenie
        sie "obcych". Przypuszczam, ze ten procent jest stosunkowo wysoki w NZ i AU..
        Stosunkow niski w UE..
    • evee1 Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 08:39
      Jezeli chodzi o Australie, to statystyki rozwodowe mozna obejrzec tutaj (z
      danych Australijskiego Biura Statystycznego):
      www.abs.gov.au/AUSSTATS/abs@.nsf/Lookup/3307.0.55.001Main+Features12005?OpenDocument
      Ja osobiscie znam tylko jeden przypadek malzenstwa, ktore rozstalo sie na
      emigracji. A znam pewnie okolo 40-50 malzenstw.
      • bonzee33 Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 08:43
        Dzieki wam za checi, ale... Na stronach urzedow statystycznych nie ma procentu
        rozwodzacych sie par EMIGRANTOW (sa tylko jak w tym przypadku rozwodzacy sie
        Ozzies ogolem)
        • bonzee33 Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 08:55
          Moznaby sie w sumie skoncentrowac na both born overseas. Czyli w roku 2005 w AU
          rozwi0dlo sie blisko
          30K par (oboje urodzeni w AU),
          6.8 K par (oboje urodzeni poza AU) i
          14.5 K par (urodzeni w roznych krajach)
          No to masakra biorac pod uwage jaki procent spoleczenstwa stanowia naplywowi
          • bonzee33 Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 09:19
            Tak wiem spamuje smile Ale..
            Urodzeni w roznych krajach minus oboje urodzeni poza AU dadza nam pary, z
            ktorych jedno jest a z AU, a jedno spoza AU.
            Czyli na 52 K rozwodow blisko 8 K dotyczy takich par. Bardzo duzo, bo zeby to
            bylo "norma australijska", to takie pary musialyby stanowic jakies 16%
            wszystkich par.
            • jp.hi Re: rozwody emigrantow 03.08.07, 09:25
              Nie bardzo wierze statystykom. Z zycia wiem ze pary roznych narodowosci czyli
              innych kultur rozwodza sie czesciej. Polska kultura nalezy do tych
              ortodoksycznych.
              • burgerking1 Re: rozwody emigrantow 04.08.07, 23:10
                w Australii USa i Kanadzie co drugi to rozwiedziony i to po kilka razy !!

nawet tu na forum mamy rekordzistow ,wezmy np. taka Luize ,3 razy
                rozwiedziona ,teraz w koncu dorwala duzo mlodszego od siebie i wreszcie
                zadowolona ,bo taki mlodzik "duzo moze"
                • piss.doff Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 03:06
                  2 razy z Chinka, raz Wietnamka, dwie Polki, jedna Niemka, dwie Rosjanki, jedna
                  Bulgarka, 3 Amerykanki no i jedna Kanadyjka (z Alberty). Dzieci podlicze w
                  nastepnym watku.
                  • piss.doff Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 03:07
                    kurde, zapomnialem o tej aktualnej, czyli Kolumbijce.
                    • burgerking1 Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 04:05
                      no widzisz !! to jednak Luiza to jest cnota przy tobie ,zdarla tylko 3 -
                      ech chlopow ,to nie tak duzo !!,ale z kim ma dzieci ?/ to diabli wiedza !
                      • piss.doff Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 06:33
                        smile dziecko to dziecko, swieta sprawa, najwazniejsze, ze zdrowo sie chowa smile))

Ty mslisz, ze 'moje dzieci' to znow tak wszystkie moje??? W koncu jest
                        rownouprawnienie i emancypacja i skads sie te kobiety na te czarna robote
                        biora, co nie?
                • starypierdola Re: rozwody emigrantow 05.08.07, 16:27
                  "... ,teraz w koncu dorwala duzo mlodszego od siebie i wreszcie zadowolona ,bo
                  taki mlodzik "duzo moze"..."

No ale formalnego slubu przeciez nie wziela? Zyje na 'kocia lape' a takie
                  malzenstwa w Au sie "statystycznie" nie licza.

No i jak duzo mlodszy to statystycznie dowiedzione ze ja w koncu rzuci (5%
                  confidence interval).... jak sie skonczy sezon truskawkowy... smile)

Zaciekawiony SP

PS. kolega ma juz czwarta zone (nie MOrmon)i jak sie spije to stale wstawia
                  gadke jaka wazna jest w zyciu rodzina....
    • luiza-w-ogrodzie Re: rozwody emigrantow 06.08.07, 01:33
      Bonzee, nie mam dla Ciebie statystyk, ale mozesz poszperac po publikacjach
      naukowcow australijskich, np. profesor Fredy Briggs. Wydaje mi sie ze po spisie
      powszechnym w 2003 byly w prasie jakies artykuly na ten temat.

Znam wiele rodzin imigrantow (glownie z Polski, ale tez z Niemiec, Ameryki
      Poludniowej i Azji). Rozwodu nie bylo w zadnej ze znanych mi azjatyckich
      rodzin, natomiast prawie polowa z polskich/amerykanskich/niemieckich malzenstw
      rozwiodla sie na emigracji (moja wliczajac).

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      Australia-uzyteczne linki
      • legalalien1 co jest bonzee 06.08.07, 02:38
        twojemu nie staje czy ci sie podoba chlop z sasiedztwa ale zeby sie zaraz statystykami podpierac he he
        • burgerking1 Re: co jest ? 06.08.07, 04:04
          a dlaczego sie rozwodzilas ?/ nie pasowaliscie sexualnie ?? ,teraz mlody moze
          wiecej ?? albo dluzej ??
          • piss.doff powiem ci jak bylo u mnie 06.08.07, 04:17
            Chinki
      • bonzee33 Re: rozwody emigrantow 06.08.07, 17:07
        > mozesz poszperac po publikacjach
        > naukowcow australijskich, np. profesor Fredy Briggs.

Dzieki. Zajrze tam sobie..
        • bonzee33 ha ha 06.08.07, 17:11
          layout zmienili.. jak dla mnie coopa. (Ale najwazniejsze, ze forum
          Polonia jest tam gdzie jej miejsce - miedzy niepelnosprawnymi a
          psychologia!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka