Gość: Antek IP: *.ncstl01.de.comcast.net 29.07.03, 00:21 W jaki najlepszy sposob przeslac pienidze do Polski.Podobno mozna miec konto bankowe i upowaznic osobe w Polsce do dysponowania tym kontem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Antek Re: Pieniadze do Polski IP: *.ncstl01.de.comcast.net 29.07.03, 00:22 Zapomiałem napisac ze z USA Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Pieniadze do Polski 29.07.03, 01:50 Mam inna metode - dalam rodzinie karte kredytowa (z limitem i 55 days interest- free), oni wydaja tam a ja splacam tutaj. W ten sposob oni nie placa podatku. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Pieniadze do Polski IP: *.sympatico.ca 29.07.03, 02:28 luiza-w-ogrodzie napisała: > Mam inna metode - dalam rodzinie karte kredytowa (z limitem i 55 days interest- > free), oni wydaja tam a ja splacam tutaj. W ten sposob oni nie placa podatku. Mozesz powiedziec o jakim podatku mowisz? > > Pozdrawiam > Luiza-w-Ogrodzie > > ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((&ord > m;>¸. > .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯` > ·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Pieniadze do Polski 29.07.03, 02:31 Podatek dochodowy, jezeli wplacasz na ich konto. Nie jestem pewna jak to wyglada jezeli konto jest wspolne (na nazwisko Twoje i kogos z rodziny). Mozna tez zalozyc karte debitowa w banku poza Polska i dac rodzinie - wowczas moga uzywac tylko funduszy wplaconych na konto debitowe. Dodatkowym plusem przy uzywaniu kart jest to ze nie placisz oplat za przesylanie pieniedzy. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Pieniadze do Polski IP: *.ncstl01.de.comcast.net 30.07.03, 01:09 Dzieki za informację. Czy możesz podpowiedzieć w jakim banku masz konto, aby mozna było z niego korzystać w Polsce. Moja rodzina mieszka na poludniu kraju. Jak wyglada to technicznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Re: Pieniadze do Polski IP: *.nyc.rr.com 30.07.03, 01:26 a wlasnie Lusia! napisz z jakiego to banku poslalas te credit card? rozumiem ze ma 55-dniowy grace period na cash advances i twoja rodzinka za kazdym zakupem falszuje podpis zeby cos kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Karta kredytowa 30.07.03, 01:50 Gość portalu: jot-23 napisał(a): > a wlasnie Lusia! Jotek, naucz sie najpierw pisac poprawnie imiona, zanim zaczniesz wypowiadac sie na tak skomplikowane dla ciebie tematy jak karty kredytowe. > napisz z jakiego to banku poslalas te credit card? Numer karty tez mam podac? ;oD > rozumiem ze ma 55-dniowy grace period na cash advances i twoja rodzinka za > kazdym zakupem falszuje podpis zeby cos kupic? Zle rozumiesz, widac nie miales duzo do czynienia z pieniedzmi, a jezeli, to kojarza sie tobie wylacznie z falszowaniem podpisow. Karta kredytowa ktorej uzywam ma 55 interest-free period, co oznacza ze oprocentowanie liczy sie dopiero od 55 dnia po zakupie. Cykl splacania jest co 30 dni, czyli jesli splacam wszystkie wydatki miesiecznie, bank nie pobiera odsetkow. Wyjatkiem jest cash advance, czyli wyplata gotowki - oprocentowanie zaczyna byc naliczane od momentu wyplaty gotowki z karty i to nie tylko od sumy wyplaty, ale od wszystkich transakcji w danym cyklu. Umowilam sie z rodzina, ze nie beda pobierac gotowki - zamiast tego placa karta za zakupy w sklepach, aptekach, przychodniach no i placa rachunki. Jak wiekszosc karta kredytowych, moja dopuszcza uzywanie tego samego konta przez dwie osoby. Jedna jestem ja, druga osoba z mojej rodziny w Polsce. Oba nasze podpisy sa rownowazne a ich wzorce sa zdeponowane w banku. Nie ponosze wiec zadnych oplat poza przelicznikiem, co ciagle wychodzi mniej niz 35$ od kwoty $2000 (cytowana na tym watku jako oplata za przesylke pieniedzy). Dodatkowo za kazdego wydanego dolara dostaje punkty, ktore moge wymienic na towary, kupony sklepowe, bilety lotnicze, wynajem auta, hotele itp. Reasumujac, karta kredytowa wydaje mi sie to najwygodniejsza metoda wspomagania rodziny w kraju. Jakie Wy macie doswiadczenia? Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Karta kredytowa IP: *.56-130-66.mtl.mc.videotron.ca 30.07.03, 01:56 Podobnie- dalam mojej siostrze karte kredytowa (supplementary card) i tez uwazam, ze to lepsza metoda niz transfer z banku czy Western Union, poza tym, na przeliczniku wychodze nawet lepiej- po prostu mowie siostrze ile moze wydac w zlotowkach- zawsze wychodzi pozniej mniej niz bym sie spodziewala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Re: Karta kredytowa IP: *.nyc.rr.com 30.07.03, 02:22 luiza-w-ogrodzie napisała: > >> Zle rozumiesz, Wyjatkiem jest cash advance, czyli wyplata gotowki - oprocentowanie > zaczyna byc naliczane od momentu wyplaty gotowki z karty i to nie tylko od sumy > > wyplaty, ale od wszystkich transakcji w danym cyklu. Umowilam sie z rodzina, ze > > nie beda pobierac gotowki - zamiast tego placa karta za zakupy w sklepach, > aptekach, przychodniach no i placa rachunki. nie no...spokojnie, sprawdzam tylko czujnosc rewolucyjna. racja, nie aplikowalem o nowe karty od lat, wiec pewnie jest jak mowisz, i mozna dodac inna osobe. fakt ze gdy w gre wchodzi cash, ta metoda robi sie droga, plus szansa na to ze, rozochocona rodzina (w koncu robia ci przysluge i zarabiaja miles czy inne rewards) kupi cos w zlym miejscu i karta zostanie skopiowana i okradziona (nie mowie nawet o odpowiedzialnosci, pewnie jest podobnie jak u nas w usa ze placi sie tylko jakies symboliczne $50 albo nic, tylko o wydzwanianiu, formulazach, wyrabianiu nowych kart, wysylaniu ich , po to zeby sie to zdazylo drugi raz) dyskwalifikuje w moich oczach te metode. jezeli liczyc kazdego dolara...to pewnie metoda magistra jest najtansza. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Karta kredytowa 30.07.03, 03:02 Gość portalu: jot-23 napisał(a): > nie no...spokojnie, sprawdzam tylko czujnosc rewolucyjna. racja, nie > aplikowalem o nowe karty od lat, wiec pewnie jest jak mowisz, i mozna dodac > inna osobe. fakt ze gdy w gre wchodzi cash, ta metoda robi sie droga, plus > szansa na to ze, rozochocona rodzina (w koncu robia ci przysluge i zarabiaja > miles czy inne rewards) kupi cos w zlym miejscu i karta zostanie skopiowana i > okradziona (nie mowie nawet o odpowiedzialnosci, pewnie jest podobnie jak u > nas w usa ze placi sie tylko jakies symboliczne $50 albo nic, tylko o > wydzwanianiu, formulazach, wyrabianiu nowych kart, wysylaniu ich , po to zeby > sie to zdazylo drugi raz) dyskwalifikuje w moich oczach te metode. > > jezeli liczyc kazdego dolara...to pewnie metoda magistra jest najtansza. Wole karte z powodow opisanych przeze mnie powyzej. Jezeli liczyc kazdego dolara, to chybam moja metoda jest tansza - odpadaja koszty przelewow i manipulacyjne. Tym bardziej, ze z Australii przelac cos do Polski to droga przez meke, bo w Polsce nie ma filii bankow australijskich. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Karta kredytowa IP: *.adsl-wns.paradise.net.nz 31.07.03, 03:45 > Jedna jestem ja, druga osoba z mojej rodziny w Polsce. Oba > nasze podpisy sa rownowazne a ich wzorce sa zdeponowane w banku. Rozumiem, ze ta druga osoba musiala pojawic sie w oddziale banku w Australii i zlozyc podpis. A jak to zalatwic na odleglosc? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie jak to zalatwic na odleglosc 31.07.03, 04:01 Gość portalu: P napisał(a): > Rozumiem, ze ta druga osoba musiala pojawic sie w oddziale banku w Australii i > zlozyc podpis. > > A jak to zalatwic na odleglosc? Bierzesz z banku formularz, wysylasz do Polski zeby druga osoba zlozyla podpis i odeslala formularz do Ciebie, po czym wypelniasz swoja czesc i zanosisz do banku. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magister Re: Pieniadze do Polski IP: *.client.comcast.net 30.07.03, 01:27 rodzina otworzyla konto walutowe w PKO w Polsce.. ja za przelanie pieniedzy z USA do PL place niezaleznie od kwoty $35 i to wszystkie oplaty.. PKO pobralo okolo 20 zl oplaty - kwota przelewana z konta w banku USA do PKO w Polsce wynosila okolo $2000. Korzystanie z debetowki to pewne rozwiazanie, ale po jakim przeliczniku? Czy to oby nie wychodzi gorzej niz wyslac raz a porzadnie niz pozwalac bankom przeliczac dolary na zlotowki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Re: Pieniadze do Polski IP: *.nyc.rr.com 30.07.03, 01:49 Gość portalu: magister napisał(a): > rodzina otworzyla konto walutowe w PKO w Polsce.. ja za przelanie pieniedzy z > USA do PL place niezaleznie od kwoty $35 i to wszystkie oplaty.. PKO pobralo > okolo 20 zl oplaty - kwota przelewana z konta w banku USA do PKO w Polsce > wynosila okolo $2000. > > Korzystanie z debetowki to pewne rozwiazanie, ale po jakim przeliczniku? Czy to > > oby nie wychodzi gorzej niz wyslac raz a porzadnie niz pozwalac bankom > przeliczac dolary na zlotowki ? i tak i tak chyba na koniec to bank "przelicza" na koniec? kiedy ktos w polsce wyplaca zlotowki z tego konta walutowego to chyba nie po oficjalnym kursie zlotego do dolara? (hehe jakos nie widze juz ceny kupna i sprzedarzy na onecie ani portalu gazety) co do karty debetowej, to wychodzi ze bank przelicza srednio 3% ponizej kursu waluty na dany dzien. w sumie to nie ma wielkich roznic... Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Pieniadze do Polski 30.07.03, 01:33 Gość portalu: antek napisał(a): > Dzieki za informację. Czy możesz podpowiedzieć w jakim banku masz konto, aby > mozna było z niego korzystać w Polsce. Moja rodzina mieszka na poludniu kraju. > Jak wyglada to technicznie. Nie uzywam konta debetowego, nie mam tez konta w Polsce, wiec nie potrafie Tobie odpowiedziec. Moze ktos inny uzywa tej metody? Karta kredytowa - wszystko jedno jaki bank ja wystawia, uzywac mozna wszedzie. Najpopularniejsza karta to VISA, Amex nie wszedzie przyjmuja. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knia Re: Pieniadze do Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.07.03, 03:09 Otworzylem nowe konto chekowe w banku.Wyslalem karte bankowa do kraju.Amen.rodzice wqyciagaj sobje spokojnie forse w kazdym bankomacie. Odpowiedz Link Zgłoś
oralhella chekowe ?heheheheh 30.07.03, 03:12 Gość portalu: Knia napisał(a): > Otworzylem nowe konto chekowe w banku.Wyslalem karte bankowa do > kraju.Amen.rodzice wqyciagaj sobje spokojnie forse w kazdym bankomacie. Co to za konto to konto chekowe?heheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
oralhella Re: Pieniadze do Polski 30.07.03, 03:11 Luizka albo rybki albo akwarium.Co tam slychac na Bisie?Znudzil Ci sie stara kurwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier Re: Pieniadze do Polski IP: *.tor.primus.ca 30.07.03, 03:51 www.ikobo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Pieniadze do Polski IP: *.ncstl01.de.comcast.net 30.07.03, 13:57 przepraszam Cie "Rybko" za kogoś ostatnią wiadomośc, chciałaś pomóc a jakiś ciul Cię obraża- nie zwracaj na niego uwagę bo to chyba psychol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Money Ja korzystam z moneybrookers.com IP: 199.243.100.* 30.07.03, 17:04 I polecam ich uslugi, sa naprawde tanie. W ten sposob oplacam na przyklad swoje mieszkanie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie antek, nie przejmuj sie 31.07.03, 01:26 Gość portalu: antek napisał(a): > przepraszam Cie "Rybko" za kogoś ostatnią wiadomośc, chciałaś pomóc a jakiś > ciul Cię obraża- nie zwracaj na niego uwagę bo to chyba psychol. Jestem na tym forum od przeszlo dwoch lat i nie takie rzeczy tu widzialam Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >>(((((((((*> Do Luizy: IP: 216.127.82.* 01.08.03, 13:48 luiza-w-ogrodzie napisała: Dzieki za wszystko co napisalas,mam nadzieje ze sie nie gniewasz ze "podrobilem" Twoja rybke Odpowiedz Link Zgłoś
oralhella Re: Do Luizy: 02.08.03, 02:12 Gość portalu: >>(((((((((*> napisał(a): > luiza-w-ogrodzie napisała: > > Dzieki za wszystko co napisalas,mam nadzieje ze sie nie > gniewasz ze "podrobilem" Twoja rybke A teraz wejdz jej do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś