Dodaj do ulubionych

pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z piorunam

IP: *.home.cgocable.net 02.08.03, 05:52
Mnie sie w Windsorze podoba, bo ludzie tutaj sa w przewazajacej ilosci
serdeczni, pomocni. Czesto jednak spotykam sie ze zdaniem pogardliwym o
miescie, w ktorym zyjemy. Wyglada na to, ze ktos komus dal dobrze popalic i
ma zal do wszystkich.Ja widze wysilek dobrych ludzi, ktorzy chca to miejsce
uczynic dobrym do zycia i wygodnym, a takze pieknym. Zobacz, Biala, ile
kwiatow ludzie sadza rok, po roku, jak czesto strzyga trawe. Pewnie, ze sa
miejsca zamieszkale glownie przez ludzi, ktorzy swiezo przybyli z krajow,
gdzie wojny wciaz maja miejsce, oni sie kwiatkami nie interesuja, ale
napewno beda..
Dla mnie moj backyard jest tajemniczym ogrodem, bo w nim sa wielkie drzewa,
krzewy roz i poplatane winogrona, a dla innej osoby to nic szczegolnego, bo
moze skrzywilaby sie na moje "cheap and very old garden furniture".Staram
sie Biala, zakladac te rozowe okulary, bo inaczej.. to umieram za zycia smile
A jak wyjedziesz na miasto, to widac te aktywnosc ludzka, te pracowitosc.
Ja patrze na to miasto z punktu widzenia czlowieka, ktory tu swoje wytyral
jak glupi, wracal do domu spocony i skonany, ale ciesze sie, ze moja ulica
jest czysta i bezpieczna,ze sasiedzi sadza wiecej kwiatow i bardziej dbaja o
swoje posesje.Bez tej pracowitosci ludzkiej nie byloby piekna smile)
Obserwuj wątek
    • lookout Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio 02.08.03, 06:07
      Gość portalu: Renka napisał(a):

> Mnie sie w Windsorze podoba, bo ludzie tutaj sa w przewazajacej ilosci
      > serdeczni, pomocni. Czesto jednak spotykam sie ze zdaniem pogardliwym o
      > miescie, w ktorym zyjemy. Wyglada na to, ze ktos komus dal dobrze popalic i
      > ma zal do wszystkich.Ja widze wysilek dobrych ludzi, ktorzy chca to miejsce
      > uczynic dobrym do zycia i wygodnym, a takze pieknym. Zobacz, Biala, ile
      > kwiatow ludzie sadza rok, po roku, jak czesto strzyga trawe. Pewnie, ze sa
      > miejsca zamieszkale glownie przez ludzi, ktorzy swiezo przybyli z krajow,
      > gdzie wojny wciaz maja miejsce, oni sie kwiatkami nie interesuja, ale
      > napewno beda..
      > Dla mnie moj backyard jest tajemniczym ogrodem, bo w nim sa wielkie drzewa,
      > krzewy roz i poplatane winogrona, a dla innej osoby to nic szczegolnego, bo
      > moze skrzywilaby sie na moje "cheap and very old garden furniture".Staram
      > sie Biala, zakladac te rozowe okulary, bo inaczej.. to umieram za zycia smile
      > A jak wyjedziesz na miasto, to widac te aktywnosc ludzka, te pracowitosc.
      > Ja patrze na to miasto z punktu widzenia czlowieka, ktory tu swoje wytyral
      > jak glupi, wracal do domu spocony i skonany, ale ciesze sie, ze moja ulica
      > jest czysta i bezpieczna,ze sasiedzi sadza wiecej kwiatow i bardziej dbaja o
      > swoje posesje.Bez tej pracowitosci ludzkiej nie byloby piekna smile)

hej renka,

ciesze sie jak czytam takie teksty, pelne optymizmu
      az przyjemnie czytac, powraca mi wtedy wiara w "czlowieka"
      musisz pisac czesciej

pozdrawiam z Californi, troche goraco w srodku lata, ale tez pieknie
      kwiaty palmy powietrze pelne kwiatowych aromatow
      zyc nie umierac
      a na dodatek weekend i pelny relax smile)

• Gość: Aussie Pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z piorunam IP: *.its.unimelb.edu.au 02.08.03, 06:21
        Wracalem wlasnie do domu z Monash University wieczorem i wstapilem do Chadstone
        Shopping Centre, bo tam jest sporo miejsca na parkingu i wiecej sklepow
        otwartych wieczorami. I co widze? Skorad z zachodnich dzielnic Melbourne
        ukladal mrozonki na polkach lodowek...
        Biedak trzasl sie caly, bo nie stac go na cieple ubranie i rekawice...
        Rodacy! Pomozcie! Wyslijcie mu stary kozuch barani i pare rekawic!
        Aussie
    • Gość: Aussie Ten Windsor to naprzeciwko Detroit City? IP: *.its.unimelb.edu.au 02.08.03, 06:22
      Gdzie murzyni spalili cale srodmiescie i lepiej sie nie pokazywac po zmroku, a
      najlepiej to i omijac to miejsce w dzien... sad
      • Gość: Melbourne Co nowego na antypodach? IP: *.its.unimelb.edu.au 02.08.03, 07:05
        W skrocie:
        I. Susza. Restrykcje w Melbourne, Victoria (brak wody) i Canberra, ACT (woda
        jest, ale zatruta). Mimo to wciaz sprowadzaja imigrantow, bo sa oni tansi od
        tutejszych roboli. Zreszta, kto z Aussies by chcial, jak Skorad, ukladac
        mroznki w lodowkach za dolara na godzine?
        II. Rekordowy deficyt obrotu z zagranica (current account deficit). Australia
        gromadzi teraz wiecej dlugu zagranicznego w rok, niz Gierek zdolal przez cala
        swa dekade.
        III. Na domy obecnie stac tylko tych, co je juz maja, i to splacone. W Sydney
        (NSW) splata domu to conajmniej 40% czystego dochodu na reke. Rzad federalny
        (liberalowie) zwala ten stan rzeczy na rzady stanowe (labor), ale prawda jest
        taka, ze to nie domy drozeja, ale place realne w Australii maleja, m. in. na
        skutek masowego przyjmowania taniej sily roboczej z krajow III swiata.
        Aussie
        • szakal25 Re: Co nowego na antypodach? 02.08.03, 08:22
          ale macie za to krolowa Anglii,jako swoja pania !!!!
          • Gość: Renka Re:piekno dostrzezone IP: *.home.cgocable.net 02.08.03, 08:28
            Wyglada na to, ze w Windsorze dobrze, bo cieplo, cicho i spokojnie, no i wody
            pod dostatkiem. Leje cala noc.Kanada wciaz przyjmuje tysiace emigrantow.
            Slyszalam, ze "Australia" z powodzeniem emigruje smile
            • basia553 Re:piekno dostrzezone 02.08.03, 11:53
              Hallo Renka, czy to Ty jestes ta sama osoba, ktöra mi dala taka beznadziejna
              odpowiedz w "zadowolonej emigrantce"? To jakby zupelnie dwie osoby, wiec moze
              tylko zbieg imion? Bo tu piszesz wlasnie tak, jak ja sobie to wyobrazam.
              Nie narzekasz, cieszysz sie swiatem i otoczeniem. Czyli to co ja odczuwam.
              Czy to przezywajac cudowne zachody slonca na moim balkonie czy jezdzac co
              niedziela na wedröwki w pobliskie görki, zachwycam sie swiatem, natura
              i ciesze sie, ze jestem w takim dobrym miejscu. Pozdrawiam
              • Gość: daCHYchicago Re:piekno dostrzezone IP: *.proxy.aol.com 02.08.03, 12:57
                basia553 napisała:
                jezdzac co
                > niedziela na wedröwki w pobliskie görki, zachwycam sie swiatem, natura
                > i ciesze sie, ze jestem w takim dobrym miejscu.

idze ty do kosciola wredna babo
              • Gość: Renka Re:piekno dostrzezone(Basia) IP: *.ADSL.mnsi.net 04.08.03, 06:13
                Droga Basiu, ja lubie piekno, ale czasem jestem niezadowolona bo jest go za
                malo wokol!
            • canadyjczyk Imigracja do Kanady 02.08.03, 20:04
              Renka jak zwykle pisze nie majac pojecia.
              Poczytaj, doucz sie a potem pisz bo jak tego nie zrobisz to piszesz zwykle
              bzdury:

www.canada.com/search/story.aspx?id=e919517a-bede-4fa1-b3e7-ace05aa1b994
              OTTAWA
    • Gość: Biala Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.sympatico.ca 02.08.03, 19:31
      Hmmm, zostalam wywolana do odpowiedzi?

> Gość portalu: Renka napisał(a):

> Mnie sie w Windsorze podoba, bo ludzie tutaj sa w przewazajacej ilosci
      > serdeczni, pomocni. Czesto jednak spotykam sie ze zdaniem pogardliwym o
      > miescie, w ktorym zyjemy. Wyglada na to, ze ktos komus dal dobrze popalic i
      > ma zal do wszystkich.

Chyba nie mnie masz na mysli ... "zalu nie mam do nikogo, nigdy tez nie bede
      mial ale za to robil bede to co tylko bede chcial ..." smile Za co? Jestem
      szczesliwa osoba ale nie dlatego, ze mieszkam w Windsor smile))))

> Ja widze wysilek dobrych ludzi, ktorzy chca to miejsce
      > uczynic dobrym do zycia i wygodnym, a takze pieknym. Zobacz, Biala, ile
      > kwiatow ludzie sadza rok, po roku, jak czesto strzyga trawe. Pewnie, ze sa
      > miejsca zamieszkale glownie przez ludzi, ktorzy swiezo przybyli z krajow,
      > gdzie wojny wciaz maja miejsce, oni sie kwiatkami nie interesuja, ale
      > napewno beda..

Reniu droga, kwatuszki i przystrzyzone trawniki nie czynia miejsca pieknym.
      Czynia go ludzie szczesliwi ... zadowoleni z zycia bo maja prace dzieki czemu
      moga korzystac z urokow jakie im swiat oferuje. Czyzbys zyla pod kloszem i nie
      slyszala o recesji, szczegolnie dotkliwej w naszym miescie? To miasto jest
      robotnicze i jezeli zamyka sie fabryki to ich pracownicy nie maja z czego
      zyc ... a jak zyja na pol gwizdka to prawde mowiac zyja marnie.
      Czyni go wspaniala architektura jak w Wenecji, Paryzu, Barcelonie ...
      Czyni go rowniez piekna pogoda !!! ktora pozwala ludziom oddychac a roslinkom
      rosnac ... itd

> Dla mnie moj backyard jest tajemniczym ogrodem, bo w nim sa wielkie drzewa,
      > krzewy roz i poplatane winogrona, a dla innej osoby to nic szczegolnego, bo
      > moze skrzywilaby sie na moje "cheap and very old garden furniture".Staram
      > sie Biala, zakladac te rozowe okulary, bo inaczej.. to umieram za zycia smile

Ciesze sie, ze masz swoja przystan, w ktorej zawsze mozesz zakotwiczyc i ktora
      pozwala zregenerowac sily ale to na zewnatrz jest ten prawdziwy swiat

> A jak wyjedziesz na miasto, to widac te aktywnosc ludzka, te pracowitosc.
      > Ja patrze na to miasto z punktu widzenia czlowieka, ktory tu swoje wytyral
      > jak glupi, wracal do domu spocony i skonany, ale ciesze sie, ze moja ulica
      > jest czysta i bezpieczna,ze sasiedzi sadza wiecej kwiatow i bardziej dbaja o
      > swoje posesje.Bez tej pracowitosci ludzkiej nie byloby piekna smile)

Tak, tylko dlaczego to wszystko jest takie powierzchowne?
      Pozdrawiam smile))
      • znikad Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio 02.08.03, 22:40
        Wracam z wakacji w umilowanej Ojczyznie naszej Polsce juz nie-Ludowej i wita
        mnie Renka z Jej poetyczna wizja Windsoru i wielgachny deszcz cebrami z nieba.
        Znaczy - Kanada, panie!
        A jak wysiadalismy z samolotu to ziemie kanadyjska chcialo mi sie calowac mimo
        ze mokra i wyasfaltowna. Pokazalem kobiecie Europe - Krakow, Prage, Wieden,
        Paryz i Amsterdam a ona mi na ucho wyznala "go home" znaczy "casa"
        znaczy "dom". I jestesmy znow home/casa/dom i pieknie jest i dobrze jest. A
        long weekend dopiero sie zaczal i do pracy dopiero we wtorek a dzieciaki leca
        jeszcze do mamy do Kaliforni wiec zaraz bedzie cisza i spokoj i krople deszczu
        na szybie. Ludzie, zycie jest PERFECT! Kanado, Ojczyzno moja - Ty jestes jak
        zdrowie, ile Cie cenic trzeba ten tylko sie dowie kto spedzil miesiac
        podrozujac po Europie!
        Czesc Renka - dzieki za piekne powitanie.
        • Gość: skorad Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.ains.net.au 04.08.03, 03:14
          U nas tez fajnie! jak wychodze rankiem z pracy, to wita mnie sloneczko (u nas
          teraz susza, wiec sloneczko prawie zawsze swieci i ogrzewa mnie po nocy
          spedzonej wsrod lodowek i mrozonek).
          skorad
          • Gość: Library Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.slv.vic.gov.au 04.08.03, 05:16
            Gość portalu: skorad napisał(a):
            U nas tez fajnie! jak wychodze rankiem z pracy, to wita
            mnie sloneczko (u nas
            teraz susza, wiec sloneczko prawie zawsze swieci i
            ogrzewa mnie po nocy spedzonej wsrod lodowek i mrozonek).
            skorad
            - Oj bidaku... sad
        • Gość: Renka Re: znikad IP: *.ADSL.mnsi.net 04.08.03, 06:22
          POzdrawiam cie czlowieku znikad smile)
          Ja lubie Windsor i ciesze sie zawsze, jak mijam Chatham, bo juz niedaleko do
          domusmile
          Ciekawe jak sie im dzisiaj udal festyn polski, bo tu w okolicy lalo jak z cebra
          z przerwami na slonce.
      • Gość: Renka Re: (Biala) pieknie tu IP: *.ADSL.mnsi.net 04.08.03, 06:16
        Pytasz sie, czemu to wszystko takie powierzchowne? Czy tez zauwazylas, ze pod
        kolderka piekna czai sie cos, czego sie ludzie wstydza lub boja pokazac?
    • kuciapka1 A propos Detroit 04.08.03, 05:07
      Mieszkam w okolicy (Oakland County) i nie bardzo rozumiem te krytyki.
      Rozruchy lat 60-ych maja tyle do obecnej sytuacji miasta co wojna ze Szwedami
      do stanu dworcow kolejowych w Polsce.
      Jako miasto Detroit jest czyms podobnym do Bronxu, S-E Los Angeles. Owszem
      mozna w czapke dostac. Tak jak w Warszawie, Paryzu, i Nowym Jorku. Owszem jest
      brudno tak jak w Chicago, San Francisco, itp. Ale za to w okolicy, bardzo
      pieknie. Np. Oakland County (statystyka ze strony www.automationalley.com). Nie
      wypinajcie sie na Detroit - jest to miasto - widmo, ktore podnosi sie (bardzo
      wolno) z upadku bedac rozkradzionym przez bande magikow/politykow w ostatnich
      30 latach.

Oakland County ranks as America's second most affluent county in per capita
      income (for all counties with over one million in population).

Oakland County's 1997 median income was $53,212.

Oakland County's total retail sales in 1996 were greater than that of 17
      states.

The payroll of Oakland county's 40,400 businesses exceeds $26 billion
      • Gość: Detroit Re: A propos Detroit IP: *.slv.vic.gov.au 04.08.03, 05:15
        kuciapka1 napisała:
        Mieszkam w okolicy (Oakland County) i nie bardzo rozumiem
        te krytyki.
        Rozruchy lat 60-ych maja tyle do obecnej sytuacji miasta
        co wojna ze Szwedami do stanu dworcow kolejowych w Polsce.
        Jako miasto Detroit jest czyms podobnym do Bronxu, S-E
        Los Angeles. Owszem mozna w czapke dostac. Tak jak w
        Warszawie, Paryzu, i Nowym Jorku. Owszem jest
        brudno tak jak w Chicago, San Francisco, itp. Ale za to w
        okolicy, bardzo pieknie. Np. Oakland County (statystyka
        ze strony www.automationalley.com). Nie
        wypinajcie sie na Detroit - jest to miasto - widmo, ktore
        podnosi sie (bardzo wolno) z upadku bedac rozkradzionym
        przez bande magikow/politykow w ostatnich
        30 latach.
        Oakland County ranks as America's second most affluent
        county in per capita income (for all counties with over
        one million in population).
        Oakland County's 1997 median income was $53,212.
        - Statystyki potrafia wszystko przeinaczyc. Nie sztuka
        wyciac ze stanu jedno hrabstwo obejmujace bogate
        przedmiescia. Pod Washington DC tez sa suburbs bogate
        (Vienna, na linii metra) i biedne, murzynskie (wzdluz
        kolei podmiejskiej). Obszarem biedne sa podobne do
        bogatych, tyle, ze w biednych zyhe kilka razy wiecej
        ludzi. A rzad USA poterafi manipulowac statystykami...

• Gość: Renka Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.ADSL.mnsi.net 04.08.03, 06:28
          Jest takie miasteczko w drodze na Chicago jadac z Detroit, a wlasciwie dwa
          miasteczka przedzielone rzeka. W jednym jest 25% bezrobocia,a ludnosc glownie
          czarna, w drugim prawie 100% bialych i bezrobocie 2%. Restauracyjki, malownicze
          miasteczko.Tak jakos jest, no i juz. Nie musi tak byc, moze sie w kazdym
          momencie zmienic na lepsze smile
          • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.its.unimelb.edu.au 04.08.03, 06:35
            Jest takie miasteczko w drodze na Chicago jadac z Detroit, a wlasciwie dwa
            miasteczka przedzielone rzeka. W jednym jest 25% bezrobocia,a ludnosc glownie
            czarna, w drugim prawie 100% bialych i bezrobocie 2%. Restauracyjki, malownicze
            miasteczko.Tak jakos jest, no i juz. Nie musi tak byc, moze sie w kazdym
            momencie zmienic na lepsze smile
            - Tego sie juz nie da zmienic. Podobnie jest w okolicach Waszyngtonu. Tam,
            gdzie mieszkalem (Leesburg, Virginia) tez bylo 99.9999% bialych i praktycznie
            zerowe bezrobocie, podobnie na linii metra do miejscowosci Vienna, gdzie
            mieszkaja "executives" z CIA, FBI itp.. nieroby i pasozyty. Ale wzdluz rzeki
            ciagna sie glownie czarne, kolorowe i "hispanic", ubogie przedmiescia,
            dochodzace prawie do Pentagonu. Taka jest Ameryka - zbudowana na krzywdzie i
            wyzysku tzw. mniejszosci (czarni czyli murzyni, czerwoni czyli indianie, zolci
            czyli Chinczycy i "biali murzyni" czyli Polacy), ktore teraz stanowia juz
            zreszta wiekszosc. A statystyki sa uzywane do ukrywania tej jakze
            przerazajaco "czarnej" rzeczywistosci...

• kuciapka1 Re: A propos sytuacji tutaj 04.08.03, 13:23
              Bezsens bezsensem pogania.
              Sa dwie mozliwosci sprecyzowania jakiejkolwiek mysli: a. negatywna i b.
              pozytywna.

a.Taka jest Ameryka - zbudowana na krzywdzie i wyzysku tzw. mniejszosci (czarni
              czyli murzyni, czerwoni czyli indianie, zolci czyli Chinczycy i "biali murzyni"
              czyli Polacy), ktore teraz stanowia juz zreszta wiekszosc

b.Taka jest Ameryka - zbudowana na pracy i mozliwociach osiagniecia sukcesu
              kazdego, rowniez tzw. mniejszosci (czarni czyli murzyni, czerwoni czyli
              indianie, zolci czyli Chinczycy i "biali murzyni" czyli Polacy), ktore teraz
              stanowia juz zreszta wiekszosc.

Twoja wypowiedz (a) jest Polskim narzekaniem. Nie ma w narzekaniu nic zlego
              dopoki nie staje sie procesem samym w sobie bez mozliwosci konstruktywnej
              puenty. To forum jest wlasnie przejawem tego procesu - wszystko jest niedobre,
              od Mieszka do Kwasniewskiego i od Washingtona do Busha. Powodzenia w
              osiagnieciu celow w Australii. Z tego co wiem, jest to kraj zbudowany na
              pozytywnym podejsciu do zycia.
              • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.its.unimelb.edu.au 05.08.03, 11:56
                kuciapka1 napisała:
                Bezsens bezsensem pogania. Sa dwie mozliwosci sprecyzowania jakiejkolwiek
                mysli: a. negatywna i b. pozytywna.
                A: Niekoniecznie! Swiat NIE jest czarno-bialy, ale ma setki kolorow, kazdy w
                setkach odcieni...

- a.Taka jest Ameryka - zbudowana na krzywdzie i wyzysku tzw. mniejszosci
                (czarni czyli murzyni, czerwoni czyli indianie, zolci czyli Chinczycy i "biali
                murzyni" czyli Polacy), ktore teraz stanowia juz zreszta wiekszosc
                b.Taka jest Ameryka - zbudowana na pracy i mozliwociach osiagniecia sukcesu
                kazdego, rowniez tzw. mniejszosci (czarni czyli murzyni, czerwoni czyli
                indianie, zolci czyli Chinczycy i "biali murzyni" czyli Polacy), ktore teraz
                stanowia juz zreszta wiekszosc.
                A: Znakomita wiekszosc czarnych klepie biede, jako iz ich przodkowie
                przyjechali do USA wbrew swej woli, jako niewolnicy (np. taki Waszyngton byl
                wlascicielem sporej liczby niewolnikow), a nawet jak przestali byc
                niewolnikami, to byli dyskryminowani i pozbawieni srodkow do zycia.
                Indianom przemoca zabrano wszystko: ziemie, bydlo (bizony), wiekszosc z nich
                wybito do nogi w ramach tzw. ethnic cleansing (Holocaust Indian Amerykanskich,
                przy ktorym zydowski holocaust to wrecz fraszka). Polakom tak dawano w doope,
                nawet w kosciele, ze zalozyli swoj wlasny, polskokatolicki, bo niemieccy i
                irlandzcy biskupi traktowali ich gorzej niz bydlo... Pokaz mi tych milionerow
                polskiego pochodzenia w USA! Widzialem tam bogatych zydow, Niemcow, Wlochow i
                nawet bogatych Arabow (obywateli USA), ale przez caly rok nie spotkalem
                naprawde bogatego Polaka, a obracalem sie w sferach biznesowych i akademickich
                i mieszkalem w zdecydowanie dobrych dzielnicach (Minnetonka, Minnesota) czy
                miasteczkach (Leesburg, Virginia)...

- Twoja wypowiedz (a) jest Polskim narzekaniem. Nie ma w narzekaniu nic zlego
                dopoki nie staje sie procesem samym w sobie bez mozliwosci konstruktywnej
                puenty. To forum jest wlasnie przejawem tego procesu - wszystko jest niedobre,
                od Mieszka do Kwasniewskiego i od Washingtona do Busha. Powodzenia w
                osiagnieciu celow w Australii. Z tego co wiem, jest to kraj zbudowany na
                pozytywnym podejsciu do zycia.
                A: Australia to jest kraj zbudowany na krzywdzie Aborygenow. Holocaust
                Aborygenow australijskich byl znacznie okrutniejszy niz nawet Holocaust Indian
                Amerykanskich... sad
                Ethnic cleansing w XIX wiecznej Australii wyczyscil np. cala Tasmanie z
                Aborygenow. W stanie Victoria wybito tez ponad 90% Aborygenow. Liczbowo
                najwiecej Aborygenow wybito zas w stanie Queensland, gdzie jeszcze w latach
                1920 istnialy spec jednostki policji stanowej, ktorych glownym zadaniem bylo
                polowanie na Aborygenow... sad

• kuciapka1 Re: A propos sytuacji tutaj 05.08.03, 12:52
                  Aussi:
                  jakos umiejetnie zapomniale(a)s o Amerykanskich hindusach, koreanczykach,
                  chinczykach, japonczykach, etc. Jesli mierzysz sukces poprzez pieniadze, to
                  masz racje - mniej jest bogatych Polakow niz bogatych <tu wsadz nazwe>.
                  Byc moze tez ze ci co bogaci sa mniej zauwazani.
                  Bedac, wydaje mi sie zwiazanym(a) z kregiem akademickim napewno widzisz i
                  doceniasz osiagniecia naukowe Polakow (jestem na U w Ann Arbor wiec wiem). Dla
                  mnie to sa sukcesy a nie krocie zarabiane na produkowaniu plastykowych zabawek
                  (przyklad). Spojrz wiec na srodowisko akademickie i zobacz ilu Murzynow
                  (procentowo) osiagnelo sukces. A przeciez maja duzo lepsze mozliwosci przebicia
                  w zwiazku ze swoim pochodzeniem. Powiedzenie, ze Ameryka zostala zbudowana na
                  krzywdzie Murzynow jest stwierdzeniem beznadziejnym.
                  A wracajac do zagadnienia: obsrywanie Ameryki (czy Detroit) ma cechy nie tylko
                  negatywnego ale plytkiego spojrzenia na temat. Ameryka to duzo bardziej
                  skomplikowany temat na ktorym rozni spece lamia zeby w zwiazku z jej
                  oryginalnoscia (w kazdym wzgledzie).
                  • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.its.unimelb.edu.au 05.08.03, 13:12
                    kuciapka1 napisała:
                    Aussi: jakos umiejetnie zapomniale(a)s o Amerykanskich hindusach,
                    koreanczykach, chinczykach, japonczykach, etc.
                    A: OK, sorry! Bedac w RPA (Jo-Burg) bywalem w rezydencjach bogatych Hindusow.
                    Orgia nowobogactwa. A w Australii widzialem domy nowobogackich Chinczykow...

- Jesli mierzysz sukces poprzez pieniadze, to masz racje - mniej jest bogatych
                    Polakow niz bogatych <tu wsadz nazwe>.
                    A: W kapitalizmie sukces tak sie mierzy, czyli pieniedzmi...

- Byc moze tez ze ci co bogaci sa mniej zauwazani.
                    A: Nie spotkalem osob polskiego pochodzenia w elitach akademickich czy
                    biznesowych USA czy Australii. Ci pochodzacy z Polski, ktorych spotkalem, i
                    nawet z nimi po polsku rozmawialem, to w 99% polscy zydzi (nie jestem
                    antysemita, tylko antysyjonista, wiec lubie rozmawiac z zydami, szczgolnie po
                    polsku).

- Bedac, wydaje mi sie zwiazanym(a) z kregiem akademickim napewno widzisz i
                    doceniasz osiagniecia naukowe Polakow (jestem na U w Ann Arbor wiec wiem). Dla
                    mnie to sa sukcesy a nie krocie zarabiane na produkowaniu plastykowych zabawek
                    (przyklad). Spojrz wiec na srodowisko akademickie i zobacz ilu Murzynow
                    (procentowo) osiagnelo sukces. A przeciez maja duzo lepsze mozliwosci przebicia
                    w zwiazku ze swoim pochodzeniem.
                    A: Bzdura! Co z tego, ze ich przyjmuja na studia, jak oni maja inna
                    inteligncje. Murzyni maja zdecydowanie zdolnosci artystyczne i sportowe, a nie
                    akademickie. Nie znaczy to, ze sa gorsi, po prostu sa inni... A te osiagniecia
                    naukowe to, jak pisalem, w ponad 90% maja nie Polacy, a polscy zydzi... Znam
                    srodowisko akademickie z USA, Ausstralii i W. Brytanii, znam tez osobiscie
                    sporo profesorow mowiacych po polsku, ale tylko 1 (jednego) Polaka...

- Powiedzenie, ze Ameryka zostala zbudowana na krzywdzie Murzynow jest
                    stwierdzeniem beznadziejnym.
                    A: Czyzby? A kto pracowal de facto za darmo na plantacjach i w kopalniach? Kto
                    zbudowal dobrobyt burzuazji stanow poludniowych USA? Czemu poludnie tak
                    walczylo o utrzymanie niewolnictwa? I co o krzywdzie Indian?

- A wracajac do zagadnienia: obsrywanie Ameryki (czy Detroit) ma cechy nie
                    tylko negatywnego ale plytkiego spojrzenia na temat. Ameryka to duzo bardziej
                    skomplikowany temat na ktorym rozni spece lamia zeby w zwiazku z jej
                    oryginalnoscia (w kazdym wzgledzie).
                    A: Detroit to klasyczny przyklad raka toczacego USA. Podobnie jest np. w
                    Baltimore. Do dzis z ekspresu Waszyngton-Nowy Jork mozna podziwiac spalone
                    kilkanascie lat temu srodmiescie Baltimore... Pamietaj - w Indiach tez sa cale
                    wielkie dzielnice, gdzie mieszkaja bogacze. Ale o sytuacji panstwa sadzimy na
                    podstawie tego, jak tam zyja najubozsi, a nie najbogatsi... sad Mieszkalem pare
                    lat w RPA (Johannesburg), wiec wiem jak to jest w krajach, gdzie skrajna bieda
                    jest oddalona od skrajnego luksusu czasem tylko o metry... sad
                    • Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas3.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 05.08.03, 15:22
                      Jestes zalosny produkt z tragicznej ery eksperymentu socjalnego jakim byla
                      komuna , ktory przypadkowo znalazl sie poza jej terytorium i jedynie gdzie mogl
                      przezyc to w "osrodkach akademickich" , bo na normalnym rynku pracy nie
                      utrzymal bys sie 5 minut .

Powtarzasz przezuta dawno papke wlasnie w tych "osrodkach" oplacanych przez
                      podatnika przez loosers ktorzy nie zalapali sie w prywatnym sektorze z
                      przyczyny : Nic co maja do zaoferowania co mozna by bylo aktualnie zastosowac w
                      praktyce , ... Najlepszy przyklad tego to Gates , Allen , Wozniak ; Rzucili na
                      drugim roku te "osrodki akademickie" i czegos w zyciu dokonali .

• yagnieszka Facet z Australii masz stare wiadomosci 05.08.03, 20:47
                        Przez Baltimore przejezdzalam jakies 2 lata temu i z przyjemnoscia
                        stwierdzilam, ze sie poprawilo. Pamietam moj pierwszy przejazd chyba w jakims
                        1990 roku i to byl faktycznie horror - te wypalone domy itd. Ale teraz jest
                        zdecydowanie lepiej, downtown wyglada bardzo modern i nie ma sie co wybrzydzac.
                        Przesadzacie tez mocno z tym Detroit. OK, to nie jest pewnie najpiekniejsze
                        miasto na Ziemi ale normalni ludzie tam tez mieszkaja, w hokeja graja, nawet
                        pamietam "Home improvement" Tima Allena z Detroit bylo - taka sobie wizja
                        zwyczajnej, malomiasteczkowej Ameryki. A juz ich suburbia wzdluz jeziora sa
                        bardzo atrakcyjne i przywoite.
                        Kwestie rasowe, wykorzystywania czlowieka przez czlowieka i odpowiedzialnosci
                        historycznej bialych to sa tak skomplikowane sprawy i szerokie tematy, ze
                        przeciez nikt nie powinien sie silic na jakies kilkuzdaniowe podsumowania na
                        Forum Polonia. Czy wyscie sie, ludkowie, szaleju objedli - kobieta pisze, ze
                        Jej good w Windsorze a wy zaraz jakies "Chaty wuja Toma" chcecie tu
                        uskuteczniac. Gdzie sens? Gdzie logika?
                        • Gość: Aussie Facet z Australii masz stare wiadomosci? IP: *.lib.latrobe.edu.au 06.08.03, 07:27
                          yagnieszka napisała:
                          Przez Baltimore przejezdzalam jakies 2 lata temu i z przyjemnoscia
                          stwierdzilam, ze sie poprawilo. Pamietam moj pierwszy przejazd chyba w jakims
                          1990 roku i to byl faktycznie horror - te wypalone domy itd. Ale teraz jest
                          zdecydowanie lepiej, downtown wyglada bardzo modern i nie ma sie co wybrzydzac.
                          A: Przejezdzalas samochodem czy pociagiem? Tzw. CBD nie wyglada w Baltimore
                          zle, ale ja mowie o tej dzielnicy mieszkalnej w samym srodku miasta, tuz przy
                          glownej stacji kolejowej, co ja murzyni kiedys dla rozrywki spalili, i juz taka
                          zostala...

- Przesadzacie tez mocno z tym Detroit. OK, to nie jest pewnie najpiekniejsze
                          miasto na Ziemi ale normalni ludzie tam tez mieszkaja, w hokeja graja, nawet
                          pamietam "Home improvement" Tima Allena z Detroit bylo - taka sobie wizja
                          zwyczajnej, malomiasteczkowej Ameryki. A juz ich suburbia wzdluz jeziora sa
                          bardzo atrakcyjne i przywoite.
                          A: Nie mowimy o ekskluzywnych, drogich dzielnicach, ale o generalnym wrazeniu,
                          i o tym, jak tam mieszka wiekszosc, a szczegolnie tzw. mniejszosci. Jak juz
                          pisalem, zamoznosci kraju nie mierzy sie tym, jak tam zyja najbogatsi, ale jak
                          tam zyja najbiedniejsi...

- Kwestie rasowe, wykorzystywania czlowieka przez czlowieka i odpowiedzialnosci
                          historycznej bialych to sa tak skomplikowane sprawy i szerokie tematy, ze
                          przeciez nikt nie powinien sie silic na jakies kilkuzdaniowe podsumowania na
                          Forum Polonia. Czy wyscie sie, ludkowie, szaleju objedli - kobieta pisze, ze
                          Jej good w Windsorze a wy zaraz jakies "Chaty wuja Toma" chcecie tu
                          uskuteczniac. Gdzie sens? Gdzie logika?
                          A: Ano jest, bo te piekne domki w Windsor czy gdzie indziej w calej Ameryce
                          Pln. zostaly czesto zbudowane przez czarnych niewolnikow na ziemii skradzionej
                          Indianom. Stad jest to rzecz skradziona prawowitym wlascicielom sily roboczej i
                          gruntu... sad To, ze dane przestepstwo zostalo dokonane dawno temu bynajmniej
                          nie zmienia jego moralnej klasyfikacji. Ameryka zostala zbudowana przez
                          niewolnikow na skradzionej ziemi, i to jest FAKT! A jak mozesz z tym dobrze
                          spac, to znaczy, ze nie masz sumienia, jak wiekszosc bialych mieszkancow
                          USA... sad

• canadyjczyk Re: Facet z Australii masz stare wiadomosci? 06.08.03, 07:32
                            Facet ale ty trujesz.
                            A gdzie ty mieszkasz? Aborygeni was zaprosili tam?
                        • Gość: Renka Re: zaraz, zaraz, mnie wcale nie jest good.. IP: *.home.cgocable.net 06.08.03, 23:24
                          W Windsor jest pieknie, ale nie wspomnialam nawet, ze jest mi tu dobrze,podoba
                          mi sie tylkosmile To wcale nie oznacza, ze jest mi tu dobrze. Zeby mi bylo
                          dobrze, to musi byc spelnionych bardzo wiele warunkow.To, czy jest mi, czy
                          komus innemu dobrze, wynika raczej z naszej percepcji siebie w otaczajacym
                          srodowisku a nie z widzenia otaczajacego srodowiska.
                          Taki drobiazdzek, a ile produkuje nieporozumien i pomowien, a plotek.. smile
                      • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.lib.latrobe.edu.au 06.08.03, 07:35
                        Gość portalu: split napisał(a):
                        Jestes zalosny produkt z tragicznej ery eksperymentu socjalnego jakim byla
                        komuna , ktory przypadkowo znalazl sie poza jej terytorium i jedynie gdzie mogl
                        przezyc to w "osrodkach akademickich" , bo na normalnym rynku pracy nie
                        utrzymal bys sie 5 minut.
                        A: Czemu uciekasz sie do ataku ad personam, na dodatek zupelnie chybionego, bo
                        ja przepracowalem w prywatnych firmach na zachodzie ponad 20 lat (Niemcy, UK,
                        Australia, NZ, RPA i USA)... Po czym dopiero zrobilem doktorat i zaczelem prace
                        na uniwerku, ktorej, jak widac, bardzo mi zazdroscisz... sad

- Powtarzasz przezuta dawno papke wlasnie w tych "osrodkach" oplacanych przez
                        podatnika przez loosers ktorzy nie zalapali sie w prywatnym sektorze z
                        przyczyny : Nic co maja do zaoferowania co mozna by bylo aktualnie zastosowac w
                        praktyce , ... Najlepszy przyklad tego to Gates , Allen , Wozniak ; Rzucili na
                        drugim roku te "osrodki akademickie" i czegos w zyciu dokonali .
                        A: Gates z Allenem "dokonali" wielkiego przekretu, opanowywujac rynek
                        oprogramowania z substandardowymi produktami, droga oszustwa, przekupstwa i
                        korupcji, jak nie zwyklego zlodziejstwa. Wozniak zas od dawna uczy w szkolce,
                        po tym jak go anglosaski "wspolnik" z Apple wyjajal... sad
                        I pamietaj: najbardziej praktyczna jest dobra teoria... idac droga twego
                        rozumowania wystarczylyby nam tylko szkoly zawodowe, a najlepiej termin u
                        szewca czy innego hydraulika... sad

• yagnieszka Krzywda pokolen 06.08.03, 14:36
                          Aussi, nikt nie kwestionuje tego, ze dobrobyt wielu dzisiejszych demokracji
                          zrodzil sie z krzywdy przeszlych pokolen - niewolnikow, chlopow
                          panszczyznianych, analfabetow, kobiet, wykorzystywanych dzieci itd.itd.
                          I swiat, w ktorym zyjemy - choc NAJLEPSZY ZE SWIATOW ;o) - na pewno nie jest
                          idealny. Ale chyba lekko przesadzasz skupiajac sie WYLACZNIE na krzywdzie
                          mniejszosci na kontynencie amerykanskim. Cokolwiek by nie powiedziec o
                          istniejacych wciaz podzialach, wysilki demokratyczne trwaja od lat. To, ze
                          czasem nie widac jeszcze ich skutkow tak jakby sie chcialo, nie znaczy ze
                          wszyscy czekaja z zalozonymi rekami az sie np. Murzyni w Bronxie wzajemnie
                          powyzynaja. Wspolzycie roznych ras, umiejetnosc wspolpracy i sprawiedliwy
                          podzial dobr sa idealami, do ktorych spolecznosc tego kontynentu dazy - nikt
                          nie twierdzi, ze Ameryka Polnocna jako kontynent osiagnela stadium wiecznej
                          szczesliwosci.
                          Opowiesci o krzywdzie niewolnikow czy o wykorzystywaniu mniejszosci lub
                          Natives przypominaja nieustajaco jak trudna jest ta koegzystencja ale przeciez
                          nikt nie bedzie postulowal radykalnych rowiazan a la komunizm czy Robin Hood -
                          zabrac bogatym i rozdac biednym, bo wiemy z historii, ze nie tedy droga. Gdyby
                          to bylo takie proste, wciaz mielibysmy ZSRR i bylby to najbogatszy,
                          najszczesliwszy kraj na swiecie. A nie jest. Wyrownanie nierownosci
                          edukacyjnych, spolecznych, mentalnych to praca na wiele pokolen - jesli
                          ludzisz sie, Aussi, ze mozna to zrobic szybciej, to mysle, ze naczytales
                          sie "Utopii" pare razy za duzo. Popatrz chocby na nasza Polske, gdzie
                          mniejszosci prawie nie ma, kraj jest maly, komunizm nie panoszyl sie nawet 50
                          lat a jak trudno jest spoleczenstwu polskiemu odnalezc jakas rownowage
                          polityczno-ekonomiczna, nie wspominajac juz o takich sprawach jak demokracja,
                          wolnosc slowa, wolny rynek, praworzadnosc itd.itd.
                          Jezeli uwazasz, ze zycie na ziemi skazonej krzywda przeszlych pokolen jest
                          niemozliwe, to powinienes popelnic samobojstwo. I pisze to bez zadnej
                          zlosliwosci.
                          Staramy sie. My wszyscy, ktorym sie chce - staramy sie zyc uczciwie i pomagac
                          innym tez zyc uczciwie. Skutki sa rozne - czasem sie udaje, czasem nie ale
                          gadanie, ze to wszystko NIC NIE WARTE, bo zbudowane na krzywdzie przypomina
                          tantrums malego chlopczyka w sklepie - mozesz tupac nogami ile chcesz,
                          przeszlosc jest jaka jest, przyszlosc perfekcyjna nie bedzie ale zaniechanie
                          jej tworzenia nie jest rozwiazaniem.
                        • Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 06.08.03, 18:50
                          Tyle krajow , tyle firm i nikt sie na tobie nie poznal ? "Glass ceiling"
                          twojej wiedzy byl tak wysoko ze pozwalal tylko na mala przestrzen miedzy
                          mozgiem a odbytnica , stad w twoich wywodach na temat sprawiedliwosci socjalnej
                          jest tyla crap .

Dwoch nastolatkow zrobilo "przekret" a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie na
                          to patrzyli , ... Ty czytasz to co piszesz ? Jesli nie podoba ci sie ich produkt
                          to wymysl cos lepszego , geniuszu , ... A dla twojej wiadomosci , z zarzutow
                          wobec Microsoft nic nie wyszlo , okazalo sie ze za kulisami calej sprawy stoi
                          senator ze stanu w ktorym "poszkodowana" strona ma swoj adres ,... kupujesz cos

Anglo-saski partner , ... Jestes troche zakompleksiony , czyzby troche
                          pomiatali toba koledzy , doktorze ? Moze dostales sie tam z mala pomoca ? Ooo
                          powiedzmy "set a side program" dla nieuprzywilejowanych emigrantow ?

Darowal bym ci te tyrade bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu ,... Nie
                          trzeba byc doktorem zeby tego nie zauwazyc , (Case status : Terminal) ale
                          sprzedajesz te "papke" mlodym , podatnym umyslom i w tym cala tragedia .

Ps. Ci pokrzywdzeni , ktorych nam wytykasz dostali swoja szanse w zyciu i czym
                          sie moga pochwalic ?

Byla Rodezja ; Kilka lat po przejeciu wladzy na glownej alei stolicy pasly
                          sie kozy , dzis nawet tego nie zobaczysz bo dawno zjedzone .

Tutaj ; Po objeciu prezydentury , Clinton wyslal corke do najlepszej szkoly
                          w Washington za $ 10200 na rok , ... w tym samym czasie w DC Public School
                          District wydawalo na pupila $ 10700 , z jakim rezultatem ? Pomine .

Nasi Natives (indians) od kilkunastu lat operuja kasyna a od kilku lat
                          konkuruja z Stanami w tobacco , ... Chif i Warriers z jego rodziny mieszkaja w
                          palacach na Bahamas , zamiast tradycyjnych Tipis , rozbijaja sie Roycami ,
                          mustangi zamienili na luksusowe Winnibago (milion a piece) a reszta jak zyla
                          tak zyje z podatnika . Zlewki ktorymi Chif raczy sie podzielic wracaja do kasy
                          kantyny z "woda ognista" ktora tez do niego nalezy ,... White man's fault ?

W Washington DC , mimo takich nakladow na szkole ponad 60 % nie konczy
                          Highschool , a ci ktorych przepchnieto polowa nie potrafi przeczytac swiadectwa
                          ukonczenia szkoly ,.., Okolo 80 % procent czarnych dzieci rodzi sie bez ojcow ,
                          60 % matek to nastolatki , prawie 100 % tych matek na welfare , 12 %
                          spoleczenstwa jest odpowiedzialne za 56% przestepstw , ponad 50 % wiezniow to
                          czarni , ... Whitie's fault ?

Pokaz mi jeden post-kolonialny kraj w Afryce , ktory po "wyzwoleniu"spod
                          bialego jarzma , rzadzony przez czarnych jest w lepszej sytuacji , a ja oddam
                          ci honor . Widzisz ,ja tez troche jezdzilem i pamietam Salisburry , Cape Town ,
                          kiedy mozna bylo pospacerowac po ulicy w nocy i podziwiac okna wystawowe z
                          bizuteria (bez krat) , dzis w bialy dzien w tym ostatnim potrzebujesz uzbrojona
                          ochrone a to pierwsze zarosly chwasty .

Ekspansja , dominacja istnieja od poczatku swiata , (survival of the fittest)
                          tolerowane dopuki Whitie nie dominUje ,... Inne rasy moga sie skalpowac ,
                          gotowac gulasz z sasiada , wyrzynac setki tys na ofiare dla jakiegos bozka czy
                          dla sportu i do dzis praktykowac niewolnictwo ,... Dzis , w Afryce ,... that's
                          O'k , ... It's White Man's fault , anyway ! Tacy jak ty self-hating (social
                          engineering experts) przyprawiaja mnie o0 mdlosci bo nie dysponujesz niczym
                          wiecej w argumentach a tylko "przezuta papka" i ogolnikami bez pokrycia w zyciu
                          w liczbach a twoimi teoriami nawet nie moge sie podetrzec , ...

Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" , sprobuj
                          "zaczalem" , w teorii moze przejdzie ale w praktyce u pani Matyjaszewskiej
                          (moja polonistka w postawowce) mialbys klopoty .

Troche terminowania u hydraulika tez by ci nie zaszkodzilo , bo jesli nawet
                          nie nauczyl bys sie troche zycia to moze nalozyl by ci lopata ze nawet crap ma
                          swoje miejsce i nie wszyscy na tym forum kupuja twoje wypociny ( w teorii smile

See ya !

• Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 06.08.03, 19:06
                            Aaaand , ... Another beautifull day on God's Green Earth , ...

Goooooooooooooood Moooooooooooooooorning Ameeeeeeeeeeeeeeerica !!!!!!!!!!!!!!!!
                            • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.ains.net.au 07.08.03, 13:02
                              Aaaand , ... Another beautifull day on God's Green Earth , ...
                              Goooooooooooooood Moooooooooooooooorning Ameeeeeeeeeeeeeeerica !!!!!!!!!!!!!!!!
                              Today our brave soldiers killed over 10 innocent civilians in Iraq alone. And
                              we have our boys in over 100 countries!
                          • krzychukowalski Analfabeto won! 07.08.03, 00:47

> Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" ,
                            sprobuj
                            > "zaczalem" , w teorii moze przejdzie ale w praktyce u pani Matyjaszewskiej
                            > (moja polonistka w postawowce) mialbys klopoty .

ANALFABETO nie osmieszaj sie. Zatrzymales sie na poziomie piatej klasy szkoly
                            podstawowej. Pani Matyjaszeska musi miec niezly ubaw.

1. a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie na to patrzyli
                            sprobuj - patrzyly (rekiny)

2. Anglo-saski
                            sprobuj - anglosaski

3. Darowal bym
                            sprobuj - Darowalbym

4. bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu
                            - eeeeeeeeee ?

5. kilku lat konkuruja z Stanami
                            sprobuj - ze Stanami

6. milion a piece
                            sprobuj - million a piece

7. tolerowane dopuki Whitie
                            sprobuj - dopoki

8. nauczyl bys
                            sprobuj - nauczylbys

Ha ha ha ha ha ha chyba ty jestes "poza mozliwa szansa nawrotu".
                            • yagnieszka Do krzychukowalski a moze do Krzycha Kowalskiego 07.08.03, 01:08
                              Uklony czapka do ziemi (czapka - nie rewolucjonisty!).
                              Kapelusze z glow i szanowanko.
                              Tchorzliwie nigdy nie poprawiam bliznich, bo sie boje, ze mnie zaczna poprawiac
                              ale bardzo lubie takie krzychukowalskie przywolywanie nas do ojczyzny-
                              polszczyzny.
                              Uprzejmie dziekuje i przy okazji - prosze o wiecej :o)
                              Jagusia
                              • Gość: Andrew. Re: Do yagnieszka co sie boi. IP: *.home.cgocable.net 07.08.03, 01:56
                                Na internetowych forach dyskusyjnych bledy ortograficzne , gramatyczne sa
                                dozwolone ( naturalnie nie na forach jezykowych ) a wyszukiwanie , poprawianie
                                i zwracanie uwagi swiadczy o nieznajomosci niepisanej etykiety jaka
                                uksztaltowala sie wsrod uczestnikow for dyskusyjnych i to obojetnie w jakim
                                jezyku "rozmawiaja".

• krzychukowalski yagnieszka, Andrew and etykieta ("also" split) 07.08.03, 02:32
                                  Gość portalu: Andrew. napisał(a):

> Na internetowych forach dyskusyjnych bledy ortograficzne , gramatyczne sa
                                  > dozwolone ( naturalnie nie na forach jezykowych ) a wyszukiwanie ,
                                  poprawianie
                                  > i zwracanie uwagi swiadczy o nieznajomosci niepisanej etykiety jaka
                                  > uksztaltowala sie wsrod uczestnikow for dyskusyjnych i to obojetnie w jakim
                                  > jezyku "rozmawiaja".
                                  >

To byla tylko moja reakcja na "ortograficzna" uwage pana 'split' (splita?).
                                  Zwykle staram sie nie zwracac uwagi na jezykowe wybryki sporej czesci
                                  internautow.
                                  A tak nawiasem mowiac, to mysle ze wyzej wymieniona "niepisana etykieta" ma
                                  rowniez swoje nieprzekraczalne granice. Pewnym osobom powinno sie zwracac uwage
                                  tylko i wylacznie dla ich dobra.

yagnieszko - dzieki za slowa otuchy.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: split Re: yagnieszka, Andrew and etykieta ('also' split IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 07.08.03, 02:49
                                    Ja sie nie przechwalam doktoratem przy kazdej okazji , ... Rekiny ;
                                    doslownie tak , w przenosni nie zawsze , chodzi o CEO's tych korporacji .

Dziekuje za poprawki , postaram sie zapamietac .... Masz moze cos do dodania
                                    czy jakies argumenty na temat postu ?
                                    • krzychukowalski Re: yagnieszka, Andrew and etykieta ('also' split 07.08.03, 03:05

> Ja sie nie przechwalam doktoratem przy kazdej okazji , ... Rekiny ;
                                      > doslownie tak , w przenosni nie zawsze , chodzi o CEO's tych korporacji .
                                      >
                                      > Dziekuje za poprawki , postaram sie zapamietac .... Masz moze cos do >
                                      > dodania

Mialbym duzo do dodania ale nie bede ukrywal ze nie chce mi sie produkowac.

> czy jakies argumenty na temat postu ?

Pytasz sie czy chce sie z toba spierac? Odpowiadam - nie.

Pozdrawiam

• Gość: Aussie Re: yagnieszka, Andrew and etykieta ('also' split IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:54
                                      Ja sie nie przechwalam doktoratem przy kazdej okazji ,
                                      A: A kto sie tu niby przechwalal doktoratami?

- ... Rekiny ; doslownie tak , w przenosni nie zawsze , chodzi o CEO's tych
                                      korporacji .
                                      A: CEO przychodza i odchodza. Jak ten Niemiec, co za moich czasow byl CEO firmy
                                      Compaq...

- Dziekuje za poprawki , postaram sie zapamietac .... Masz moze cos do dodania
                                      czy jakies argumenty na temat postu ?
                                      A: A tym masz jakies argumenty merytoryczne ponad dowodzeniem
                                      wyzszosci "bialego luda"?

• Gość: split Re: yagnieszka, Andrew and etykieta ('also' split IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 09.08.03, 18:27
                                        Gość portalu: Aussie napisał(a):

> Gość portalu: split napisał(a):
                                        > Ja sie nie przechwalam doktoratem przy kazdej okazji ,
                                        > A: A kto sie tu niby przechwalal doktoratami?
                                        >
                                        > - ... Rekiny ; doslownie tak , w przenosni nie zawsze , chodzi o CEO's tych
                                        > korporacji .
                                        > A: CEO przychodza i odchodza. Jak ten Niemiec, co za moich czasow byl CEO
                                        firmy
                                        >
                                        > Compaq...
                                        >
                                        > - Dziekuje za poprawki , postaram sie zapamietac .... Masz moze cos do dodania
                                        > czy jakies argumenty na temat postu ?
                                        > A: A tym masz jakies argumenty merytoryczne ponad dowodzeniem
                                        > wyzszosci "bialego luda"?

A masz jakies watpliwosci ? Rozejrzyj sie ! Wyjdz na ulice ! Widzisz cos co
                                        nie jest dzielem "bialego luda" Zajrzyj do rejestru patentow , moze tam , ...
                                        O'k , jest jeden , wynalazca penicyliny , ... Orient ? To oni korzystaja z
                                        naszych patentow , a nie odwrotnie . >
                                      • Gość: split Re: yagnieszka, Andrew and etykieta ('also' split IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 09.08.03, 18:32

> A: A tym masz jakies argumenty merytoryczne ponad dowodzeniem
                                        > wyzszosci "bialego luda"?

A masz jakies watpliwosci ? Rozejrzyj sie ! Wyjdz na ulice ! Widzisz cos co
                                        nie jest dzielem "bialego luda" Zajrzyj do rejestru patentow , moze tam , ...
                                        O'k , jest jeden , wynalazca penicyliny , ... Orient ? To oni korzystaja z
                                        naszych patentow , a nie odwrotnie . >
                                  • yagnieszka Etykieta 07.08.03, 02:59
                                    Wiem, ze nie nalezy poprawiac cudzych bledow - takie przynajmniej byly
                                    poczatki Internetu - z tego, co czytalam na ten temat - wszystko, cokolwiek i
                                    jakkolwiek napisane, mialo byc okey. Poniewaz jednak piszemy na Forum Polonia
                                    i wielu z nas nie ma na codzien do czynienia z poprawnym jezykiem polskim,
                                    doceniam, szanuje i popieram proby wyczyszczenia tego, co tu wszyscy do spolki
                                    tworzymy. Widzisz, Andrew, kwestia poprawiania cudzych bledow nie powinna byc
                                    nigdy kwestia podstawowa w dyskusji ale skoro sa tacy, ktorzy za argument na
                                    czyjs brak racji, wyciagaja blad ortograficzny czy gramatyczny, to milo jest
                                    widziec, ze i takiego poprawiacza da sie poprawic.
                                    Tak zupelnie z innej beczki - ja tu co i raz staram sie zachecac do unikania
                                    osobistych wycieczek, do powstrzymywania sie przed ocenianiem wspoldyskutana i
                                    do ustosunkowywania sie wylacznie do argumentow. Niestety, tak sie sklada, ze
                                    wielu z nas ma klopoty z kulturalna wymiana zdan - jesli ktos reprezentuje
                                    odmienny punkt widzenia, nie otrzyma w odpowiedzi argumentow ale inwektywy.
                                    I na dodatek czesto inwektywy napisane nieortograficznie i niegramatycznie!
                                    Dlatego popieram korekty i sama sie nie obraze jesli ktos poprawi moje
                                    pisanie, bo ten sie nie myli, kto nic nie robi. A my sie tu spotykamy nie po
                                    to zeby dowodzic slusznosci Netykiety ale zeby sobie pogadac. I roznych rzeczy
                                    przy okazji mozna sie nauczyc.
                                    Pozdrawiam - i Splita, i Krzycha, i Andrew. Przeciez mozna ze soba rozmawiac
                                    jak ludzie. I na dodatek poprawna polszczyzna ;o)
                                    Jagusia
                                    • Gość: Andrew Re: Etykieta IP: *.home.cgocable.net 07.08.03, 04:45
                                      Mojego komentarza nie napisalem zlosliwie , kilka lat temu zdarzylo mi sie
                                      zwrocic uwage na bledy dyskutanta z Polski , pozniej natrafilem na opinie
                                      amerykanskiego znawcy przedmiotu ktory udzielal odpowiedzi na pytanie ..."czy
                                      bledy sa dozwolone w zwyczajnym internetowym bla-bla ?". Okazalo sie ze mozna
                                      sobie pozwolic na mala nieznajomosc swojego jezyka jezeli jest to luzna
                                      dyskusja na publicznym forum .

Zgadzam sie z Pani ostatnim komentarzem , jak najbardziej rzeczowym i polecam
                                      innym uczestnikom dyskusji przeczytanie , przeciez chodzi o wymiane pogladow a
                                      nie obrone swoich czestokroc nieslusznych racji .

Rowniez serdecznie pozdrawiam .
                                      • umarlem_i_mnie_nie_ma Re: Etykieta 07.08.03, 12:33
                                        Ale bzdura. Reguly poprawnej ortografii zmienione dla Internetu? A coz to za
                                        kretynskie wynurzenia.
                                        • Gość: Ausssie Re: Etykieta IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:45
                                          umarlem_i_mnie_nie_ma napisał:
                                          Ale bzdura. Reguly poprawnej ortografii zmienione dla Internetu? A coz to za
                                          kretynskie wynurzenia.
                                          A: To ty jestes nie w porzadku, wyzywajac innych od kretynow. W Internecie
                                          uzywamy uproszzconej ortografii, np. po angielsku piszemy "4sale" zamiast
                                          "For sale", "u" zamiast "you", po polsku piszemy tze np. "3majsie"
                                          zamiast "trzymaj sie", itp. itd.
                                          Chyba jestes starym zaszuszonym belfrem... sad
                                          • umarlem_i_mnie_nie_ma Re: Etykieta 07.08.03, 23:20
                                            Prosze Pana:
                                            Ja mam 30+ lat i nie jestem belfrem. To, ze niektorzy upraszczaja pisownie nie
                                            oznacza, ze reguly sie zmienily. "For sale" jest nadal obowiazujacym wyrazeniem
                                            checi sprzedania czegos. Jesli Pan wierzy, ze reguly sie zmieniaja, wowczas,
                                            transponujac to na inne obszary, bedziemy mogli uwazac, ze jezyk "angielski"
                                            uzywany przez artystow hip-hopu jest obowiazujacym jezykiem tylko i wylacznie
                                            dlatego, ze jest pokazywany w MTV.
                                      • Gość: Aussie Re: Etykieta IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:47
                                        Gość portalu: Andrew napisał(a):
                                        Mojego komentarza nie napisalem zlosliwie , kilka lat temu zdarzylo mi sie
                                        zwrocic uwage na bledy dyskutanta z Polski , pozniej natrafilem na opinie
                                        amerykanskiego znawcy przedmiotu ktory udzielal odpowiedzi na pytanie ..."czy
                                        bledy sa dozwolone w zwyczajnym internetowym bla-bla ?". Okazalo sie ze mozna
                                        sobie pozwolic na mala nieznajomosc swojego jezyka jezeli jest to luzna
                                        dyskusja na publicznym forum .
                                        Au: Pelna zgoda! smile

- Zgadzam sie z Pani ostatnim komentarzem , jak najbardziej rzeczowym i polecam
                                        innym uczestnikom dyskusji przeczytanie , przeciez chodzi o wymiane pogladow a
                                        nie obrone swoich czestokroc nieslusznych racji .
                                        Au: Oczywiscie! Problem w tym, kiedy na forum pojawia sie misjonarz
                                        (niekoniecznie religijny, np. sprzedajacy kapitalizm, mit "Hameryki" czy inna,
                                        najczesciej podejrzana ideologie)...

>
                                        > Rowniez serdecznie pozdrawiam .
                                    • Gość: Aussie Re: Etykieta IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:51
                                      yagnieszka napisała:
                                      Wiem, ze nie nalezy poprawiac cudzych bledow - takie przynajmniej byly
                                      poczatki Internetu - z tego, co czytalam na ten temat - wszystko, cokolwiek i
                                      jakkolwiek napisane, mialo byc okey. Poniewaz jednak piszemy na Forum Polonia
                                      i wielu z nas nie ma na codzien do czynienia z poprawnym jezykiem polskim,
                                      doceniam, szanuje i popieram proby wyczyszczenia tego, co tu wszyscy do spolki
                                      tworzymy. Widzisz, Andrew, kwestia poprawiania cudzych bledow nie powinna byc
                                      nigdy kwestia podstawowa w dyskusji ale skoro sa tacy, ktorzy za argument na
                                      czyjs brak racji, wyciagaja blad ortograficzny czy gramatyczny, to milo jest
                                      widziec, ze i takiego poprawiacza da sie poprawic.
                                      A: Jak ktos sie czepia pisowni czy osoby adwersarza to znaczy, ze nie ma
                                      argumentow merytorycznych. Pisal o tym prof. Kotarbinski w Logice dla Prawnikow
                                      (rozdz. Erystyka czyli sztuka prowadzenia sporow)...

- Tak zupelnie z innej beczki - ja tu co i raz staram sie zachecac do unikania
                                      osobistych wycieczek, do powstrzymywania sie przed ocenianiem wspoldyskutana i
                                      do ustosunkowywania sie wylacznie do argumentow. Niestety, tak sie sklada, ze
                                      wielu z nas ma klopoty z kulturalna wymiana zdan - jesli ktos reprezentuje
                                      odmienny punkt widzenia, nie otrzyma w odpowiedzi argumentow ale inwektywy.
                                      A: Niestety... sad

- I na dodatek czesto inwektywy napisane nieortograficznie i niegramatycznie!
                                      Dlatego popieram korekty i sama sie nie obraze jesli ktos poprawi moje
                                      pisanie, bo ten sie nie myli, kto nic nie robi. A my sie tu spotykamy nie po
                                      to zeby dowodzic slusznosci Netykiety ale zeby sobie pogadac. I roznych rzeczy
                                      przy okazji mozna sie nauczyc.
                                      A: Niewatpliwie...
                                • Gość: Aussie Re: Do yagnieszka co sie boi. IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:55
                                  Gość portalu: Andrew. napisał(a):
                                  Na internetowych forach dyskusyjnych bledy ortograficzne , gramatyczne sa
                                  dozwolone ( naturalnie nie na forach jezykowych ) a wyszukiwanie , poprawianie
                                  i zwracanie uwagi swiadczy o nieznajomosci niepisanej etykiety jaka
                                  uksztaltowala sie wsrod uczestnikow for dyskusyjnych i to obojetnie w jakim
                                  jezyku "rozmawiaja".
                                  A: Poprawianie takich bledow swiadczy o braku argumentacji merytorycznej...
                            • Gość: Aussie Re: Analfabeto won! IP: *.ains.net.au 07.08.03, 13:01
                              Gość portalu: split napisał(a): Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w
                              sasiedztwie "zaczelem" , sprobuj "zaczalem" , w teorii moze przejdzie ale w
                              praktyce u pani Matyjaszewskiej (moja polonistka w postawowce) mialbys klopoty .
                              A: Z polonistka mial klopot znany pisarz A. Wisniewski-Snerg (zlosliwa baba
                              oblala go na maturze z polskiego).

krzychukowalski napisał: ANALFABETO nie osmieszaj sie. Zatrzymales sie na
                              poziomie piatej klasy szkoly podstawowej. Pani Matyjaszeska musi miec niezly
                              ubaw.
                              1. a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie na to patrzyli
                              sprobuj - patrzyly (rekiny)
                              2. Anglo-saski
                              sprobuj - anglosaski
                              3. Darowal bym
                              sprobuj - Darowalbym
                              4. bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu
                              - eeeeeeeeee ?
                              A: To taki anglicyzm (popelniany przez tych co juz zapomnieli jak sie mowi po
                              polsku, ale nigdy nie opanuja angielskiego)
                              5. kilku lat konkuruja z Stanami
                              sprobuj - ze Stanami
                              6. milion a piece
                              sprobuj - million a piece
                              7. tolerowane dopuki Whitie
                              sprobuj - dopoki
                              8. nauczyl bys
                              sprobuj - nauczylbys
                              Ha ha ha ha ha ha chyba ty jestes "poza mozliwa szansa nawrotu".
                              A: Jak to mowia w Jackowie "ja nie mysle, ze Split wykona comeback"...
                          • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.ains.net.au 07.08.03, 12:41
                            Gość portalu: split napisał(a): Tyle krajow , tyle firm i nikt sie na tobie
                            nie poznal ? "Glass ceiling" twojej wiedzy byl tak wysoko ze pozwalal tylko na
                            mala przestrzen miedzy mozgiem a odbytnica , stad w twoich wywodach na temat
                            sprawiedliwosci socjalnej jest tyla crap .
                            A: Jak widac, zostaly ci tylko niezbyt wybredne, bo "odbytnicze" ataki ad
                            personam na ma skromna osobe. Nie podobalo ci sie, ze pracuje na uniwersytecie,
                            a teraz nie podoba ci sie, ze pracowalem w sektorze prywatnym. jedyne co
                            potrafisz to atakowac osobe twego adwersarza... sad Jak widac brak ci argumentow
                            merytorycznych... L(

- Dwoch nastolatkow zrobilo "przekret" a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie na
                            to patrzyli , ... Ty czytasz to co piszesz ? Jesli nie podoba ci sie ich produk
                            t to wymysl cos lepszego , geniuszu , ... A dla twojej wiadomosci , z zarzutow
                            wobec Microsoft nic nie wyszlo , okazalo sie ze za kulisami calej sprawy stoi
                            senator ze stanu w ktorym "poszkodowana" strona ma swoj adres ,... kupujesz cos
                            A: Nie slyszales o wypieraniu dobrej monety przez zla? Gates nie byl zreszta
                            nastolatkiem jak robil swe podejrzane biznesy, ale juz calkiem doswiadczonym
                            biznesmenem, ktory postawil na barachlo, ale masowo produkowane w ladnym
                            opakowaniu, czyli "to ci lubia tygrysy" (jak wiadomo iezbyt lotne). I niestety
                            zdobyl rynek, produkty MS staly sie de facto standardem, wiec nie mam wyboru, a
                            musze je uzywac... A ze MS przekupil buirokratow i sady, to nic dziwnego. W USA
                            nie takie przekrety sie zdarzaja, bo tam rzadzi $...

Anglo-saski partner , ... Jestes troche zakompleksiony , czyzby troche
                            pomiatali toba koledzy , doktorze ? Moze dostales sie tam z mala pomoca ? Ooo
                            A: Znow atak ad personam? Zadzroscisz?

- Darowal bym ci te tyrade bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu ,... Nie
                            A: Tragedia to ze sa takie oszolomy jak ty co bezgranicznie wierza w
                            amerykanska propagande i potrafia tylko atakowac ad personam... sad

Ps. Ci pokrzywdzeni , ktorych nam wytykasz dostali swoja szanse w zyciu i czym
                            sie moga pochwalic ?
                            A: Szanse? Kiedy ich sprzedawano na targu niewolnikow albo jak im zabierano
                            ziemie?

- Byla Rodezja ; Kilka lat po przejeciu wladzy na glownej alei stolicy pasly
                            sie kozy , dzis nawet tego nie zobaczysz bo dawno zjedzone.
                            A: Bo ta cala Rodezja to byla wioska potiomkinowska (fasada za ktora byla wciaz
                            dzika Afryka). Kolonizatorzy odeszli, to sie to wszystko musialo rozwalic i
                            wroicic do stanu naturalnego...

Tutaj ; Po objeciu prezydentury , Clinton wyslal corke do najlepszej szkoly
                            District wydawalo na pupila $ 10700 , z jakim rezultatem ? Pomine .
                            A: Skad te dane? Zreszta pamietaj, te $10 tys. co placil Clinton to bylo
                            dodatkiem do tych rzadowych 10 tys. W Australii tez panstwo (czytaj wszyscy
                            podatnicy) finasuja ekskluzywne, drogie szkoly prywatne... sad

- Nasi Natives (indians) od kilkunastu lat operuja kasyna a od kilku lat
                            konkuruja z Stanami w tobacco , ... Chif i Warriers z jego rodziny mieszkaja w
                            palacach na Bahamas , zamiast tradycyjnych Tipis , rozbijaja sie Roycami ,
                            mustangi zamienili na luksusowe Winnibago (milion a piece) a reszta jak zyla
                            tak zyje z podatnika . Zlewki ktorymi Chif raczy sie podzielic wracaja do kasy
                            kantyny z "woda ognista" ktora tez do niego nalezy ,... White man's fault ?
                            A: Oczywiscie! Po jaka cholere pozwolil na te kasyna? Rezerwaty mialy byc
                            miejscem gdzie Indianie zyja po swojemu, a nie gdzie robia podejrzane interesy!

- W Washington DC , mimo takich nakladow na szkole ponad 60 % nie konczy
                            Highschool , a ci ktorych przepchnieto polowa nie potrafi przeczytac swiadectwa
                            ukonczenia szkoly ,.., Okolo 80 % procent czarnych dzieci rodzi sie bez ojcow ,
                            60 % matek to nastolatki , prawie 100 % tych matek na welfare , 12 %
                            spoleczenstwa jest odpowiedzialne za 56% przestepstw , ponad 50 % wiezniow to
                            czarni , ... Whitie's fault ?
                            A: Oczywiscie! Rozwalili tradycyjne, plemienne spoleczenstwo afrykanskie,
                            porwali i zniewolili murzynow, odebrali im kulture i czlowieczenstwo, a teraz
                            sie dziwisz, ze murzymi sa jacy sa?

- Pokaz mi jeden post-kolonialny kraj w Afryce , ktory po "wyzwoleniu"spod
                            ci honor . Widzisz ,ja tez troche jezdzilem i pamietam Salisburry , Cape Town ,
                            kiedy mozna bylo pospacerowac po ulicy w nocy i podziwiac okna wystawowe z
                            bizuteria (bez krat) , dzis w bialy dzien w tym ostatnim potrzebujesz uzbrojona
                            ochrone a to pierwsze zarosly chwasty .
                            A: Ja tez znam RPA i Rodezje. Ale pamietaj, ze te panstwa to sztuczny produkt
                            kolonializmu. To tak, jakbys stworzyl panstwo z Polakow i Niemcow pod
                            kierunkiem Japonczykow, a po 100 latach wyrzucil Japoncow i sie dziwil, ze te
                            plemiona polskie ciagle walcza z niemieckimi, jakm zabraklo silnej reki
                            kolonizatorow...

- Ekspansja , dominacja istnieja od poczatku swiata , (survival of the fittest
                            ) tolerowane dopuki Whitie nie dominUje ,... Inne rasy moga sie skalpowac ,
                            gotowac gulasz z sasiada , wyrzynac setki tys na ofiare dla jakiegos bozka czy
                            dla sportu i do dzis praktykowac niewolnictwo ,... Dzis , w Afryce ,... that's
                            O'k , ... It's White Man's fault , anyway ! Tacy jak ty self-hating (social
                            engineering experts) przyprawiaja mnie o0 mdlosci bo nie dysponujesz niczym
                            wiecej w argumentach a tylko "przezuta papka" i ogolnikami bez pokrycia w zyciu
                            w liczbach a twoimi teoriami nawet nie moge sie podetrzec , ...
                            A: A ty dysponujesz tylko inwektywami i atakami ad personam, oraz gloryfikujesz
                            faszyzm (social Darwinism). Pokaz mi, gdzie nie-biale rasy najechaly na biale,
                            i ich teraz kolonizuja. Niestety, tzw. Europejczycy (Anglicy, Francuzi itp,
                            cholota) kolonizujac Afryke, Ameryke i Azje, popsula imie wszystkim
                            Europejczykom... sad

- Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" , sprobuj
                            nie nauczyl bys sie troche zycia to moze nalozyl by ci lopata ze nawet crap ma
                            swoje miejsce i nie wszyscy na tym forum kupuja twoje wypociny ( w teorii smile
                            A: Znow potrafisz tylko atakowac ad personam i czepiac sie do literek? To jest
                            forum, a nie wypracowanie z polskiego...
                            • Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 07.08.03, 19:46
                              Gość portalu: Aussie napisał(a):

> Gość portalu: split napisał(a): Tyle krajow , tyle firm i nikt sie na tobie
                              > nie poznal ? "Glass ceiling" twojej wiedzy byl tak wysoko ze pozwalal tylko
                              na
                              >
                              > mala przestrzen miedzy mozgiem a odbytnica , stad w twoich wywodach na temat
                              > sprawiedliwosci socjalnej jest tyla crap .
                              > A: Jak widac, zostaly ci tylko niezbyt wybredne, bo "odbytnicze" ataki ad
                              > personam na ma skromna osobe. Nie podobalo ci sie, ze pracuje na
                              uniwersytecie,
                              >
                              > a teraz nie podoba ci sie, ze pracowalem w sektorze prywatnym. jedyne co
                              > potrafisz to atakowac osobe twego adwersarza... sad Jak widac brak ci
                              argumentow
                              >
                              > merytorycznych... L(
                              >
                              > - Dwoch nastolatkow zrobilo "przekret" a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie na
                              > to patrzyli , ... Ty czytasz to co piszesz ? Jesli nie podoba ci sie ich
                              produk
                              > t to wymysl cos lepszego , geniuszu , ... A dla twojej wiadomosci , z
                              zarzutow
                              > wobec Microsoft nic nie wyszlo , okazalo sie ze za kulisami calej sprawy
                              stoi
                              > senator ze stanu w ktorym "poszkodowana" strona ma swoj adres ,... kupujesz
                              cos
                              > A: Nie slyszales o wypieraniu dobrej monety przez zla? Gates nie byl zreszta
                              > nastolatkiem jak robil swe podejrzane biznesy, ale juz calkiem doswiadczonym
                              > biznesmenem, ktory postawil na barachlo, ale masowo produkowane w ladnym
                              > opakowaniu, czyli "to ci lubia tygrysy" (jak wiadomo iezbyt lotne). I
                              niestety
                              > zdobyl rynek, produkty MS staly sie de facto standardem, wiec nie mam wyboru,
                              a
                              >
                              > musze je uzywac... A ze MS przekupil buirokratow i sady, to nic dziwnego. W
                              USA
                              >
                              > nie takie przekrety sie zdarzaja, bo tam rzadzi $...
                              >
                              > Anglo-saski partner , ... Jestes troche zakompleksiony , czyzby troche
                              > pomiatali toba koledzy , doktorze ? Moze dostales sie tam z mala pomoca ? Ooo
                              > powiedzmy "set a side program" dla nieuprzywilejowanych emigrantow ?
                              > A: Znow atak ad personam? Zadzroscisz?
                              >
                              > - Darowal bym ci te tyrade bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu ,... Nie
                              > trzeba byc doktorem zeby tego nie zauwazyc , (Case status : Terminal) ale
                              > sprzedajesz te "papke" mlodym , podatnym umyslom i w tym cala tragedia .
                              > A: Tragedia to ze sa takie oszolomy jak ty co bezgranicznie wierza w
                              > amerykanska propagande i potrafia tylko atakowac ad personam... sad
                              >
                              > Ps. Ci pokrzywdzeni , ktorych nam wytykasz dostali swoja szanse w zyciu i
                              czym
                              > sie moga pochwalic ?
                              > A: Szanse? Kiedy ich sprzedawano na targu niewolnikow albo jak im zabierano
                              > ziemie?
                              >
                              > - Byla Rodezja ; Kilka lat po przejeciu wladzy na glownej alei stolicy pasly
                              > sie kozy , dzis nawet tego nie zobaczysz bo dawno zjedzone.
                              > A: Bo ta cala Rodezja to byla wioska potiomkinowska (fasada za ktora byla
                              wciaz
                              >
                              > dzika Afryka). Kolonizatorzy odeszli, to sie to wszystko musialo rozwalic i
                              > wroicic do stanu naturalnego...
                              >
                              > Tutaj ; Po objeciu prezydentury , Clinton wyslal corke do najlepszej szkoly
                              > w Washington za $ 10200 na rok , ... w tym samym czasie w DC Public School
                              > District wydawalo na pupila $ 10700 , z jakim rezultatem ? Pomine .
                              > A: Skad te dane? Zreszta pamietaj, te $10 tys. co placil Clinton to bylo
                              > dodatkiem do tych rzadowych 10 tys. W Australii tez panstwo (czytaj wszyscy
                              > podatnicy) finasuja ekskluzywne, drogie szkoly prywatne... sad
                              >
                              > - Nasi Natives (indians) od kilkunastu lat operuja kasyna a od kilku lat
                              > konkuruja z Stanami w tobacco , ... Chif i Warriers z jego rodziny mieszkaja
                              w
                              > palacach na Bahamas , zamiast tradycyjnych Tipis , rozbijaja sie Roycami ,
                              > mustangi zamienili na luksusowe Winnibago (milion a piece) a reszta jak zyla
                              > tak zyje z podatnika . Zlewki ktorymi Chif raczy sie podzielic wracaja do
                              kasy
                              > kantyny z "woda ognista" ktora tez do niego nalezy ,... White man's fault ?
                              > A: Oczywiscie! Po jaka cholere pozwolil na te kasyna? Rezerwaty mialy byc
                              > miejscem gdzie Indianie zyja po swojemu, a nie gdzie robia podejrzane
                              interesy!
                              >
                              > - W Washington DC , mimo takich nakladow na szkole ponad 60 % nie konczy
                              > Highschool , a ci ktorych przepchnieto polowa nie potrafi przeczytac
                              swiadectwa
                              > ukonczenia szkoly ,.., Okolo 80 % procent czarnych dzieci rodzi sie bez
                              ojcow ,
                              > 60 % matek to nastolatki , prawie 100 % tych matek na welfare , 12 %
                              > spoleczenstwa jest odpowiedzialne za 56% przestepstw , ponad 50 % wiezniow to
                              > czarni , ... Whitie's fault ?
                              > A: Oczywiscie! Rozwalili tradycyjne, plemienne spoleczenstwo afrykanskie,
                              > porwali i zniewolili murzynow, odebrali im kulture i czlowieczenstwo, a teraz
                              > sie dziwisz, ze murzymi sa jacy sa?
                              >
                              > - Pokaz mi jeden post-kolonialny kraj w Afryce , ktory po "wyzwoleniu"spod
                              > bialego jarzma , rzadzony przez czarnych jest w lepszej sytuacji , a ja oddam
                              > ci honor . Widzisz ,ja tez troche jezdzilem i pamietam Salisburry , Cape
                              Town ,
                              > kiedy mozna bylo pospacerowac po ulicy w nocy i podziwiac okna wystawowe z
                              > bizuteria (bez krat) , dzis w bialy dzien w tym ostatnim potrzebujesz
                              uzbrojona
                              > ochrone a to pierwsze zarosly chwasty .
                              > A: Ja tez znam RPA i Rodezje. Ale pamietaj, ze te panstwa to sztuczny produkt
                              > kolonializmu. To tak, jakbys stworzyl panstwo z Polakow i Niemcow pod
                              > kierunkiem Japonczykow, a po 100 latach wyrzucil Japoncow i sie dziwil, ze te
                              > plemiona polskie ciagle walcza z niemieckimi, jakm zabraklo silnej reki
                              > kolonizatorow...
                              >
                              > - Ekspansja , dominacja istnieja od poczatku swiata , (survival of the fittest
                              > ) tolerowane dopuki Whitie nie dominUje ,... Inne rasy moga sie skalpowac ,
                              > gotowac gulasz z sasiada , wyrzynac setki tys na ofiare dla jakiegos bozka
                              czy
                              > dla sportu i do dzis praktykowac niewolnictwo ,... Dzis , w Afryce ,...
                              that's
                              > O'k , ... It's White Man's fault , anyway ! Tacy jak ty self-hating (social
                              > engineering experts) przyprawiaja mnie o0 mdlosci bo nie dysponujesz niczym
                              > wiecej w argumentach a tylko "przezuta papka" i ogolnikami bez pokrycia w
                              zyciu
                              > w liczbach a twoimi teoriami nawet nie moge sie podetrzec , ...
                              > A: A ty dysponujesz tylko inwektywami i atakami ad personam, oraz
                              gloryfikujesz
                              >
                              > faszyzm (social Darwinism). Pokaz mi, gdzie nie-biale rasy najechaly na
                              biale,
                              > i ich teraz kolonizuja. Niestety, tzw. Europejczycy (Anglicy, Francuzi itp,
                              > cholota) kolonizujac Afryke, Ameryke i Azje, popsula imie wszystkim
                              > Europejczykom... sad
                              >
                              > - Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" , sprobuj
                              > "zaczalem" , w teorii moze przejdzie ale w praktyce u pani Matyjaszewskiej
                              > (moja polonistka w postawowce) mialbys klopoty .
                              > Troche terminowania u hydraulika tez by ci nie zaszkodzilo , bo jesli nawet
                              > nie nauczyl bys sie troche zycia to moze nalozyl by ci lopata ze nawet crap
                              ma
                              > swoje miejsce i nie wszyscy na tym forum kupuja twoje wypociny ( w teorii smile
                              > A: Znow potrafisz tylko atakowac ad personam i czepiac sie do literek? To
                              jest
                              > forum, a nie wypracowanie z polskiego...

Nic dodac , nic ujac , ... Terminal case , ... Case closed !!!

And up !!! Szkoda zeby inni przeoczyli smile
                              • waldek.usa Re: A propos sytuacji tutaj 07.08.03, 20:00

) Gość portalu: Aussie napisał(a):
                                )
                                ) ) Gość portalu: split napisał(a): Tyle krajow , tyle firm i nikt sie na tob
                                ) ie
                                ) ) nie poznal ? "Glass ceiling" twojej wiedzy byl tak wysoko ze pozwalal tylk
                                ) o
                                ) na
                                ) )
                                ) ) mala przestrzen miedzy mozgiem a odbytnica , stad w twoich wywodach na tem
                                ) at
                                ) ) sprawiedliwosci socjalnej jest tyla crap .
                                ) ) A: Jak widac, zostaly ci tylko niezbyt wybredne, bo "odbytnicze" ataki ad
                                ) ) personam na ma skromna osobe. Nie podobalo ci sie, ze pracuje na
                                ) uniwersytecie,
                                ) )
                                ) ) a teraz nie podoba ci sie, ze pracowalem w sektorze prywatnym. jedyne co
                                ) ) potrafisz to atakowac osobe twego adwersarza... sad Jak widac brak ci
                                ) argumentow
                                ) )
                                ) ) merytorycznych... L(
                                ) )
                                ) ) - Dwoch nastolatkow zrobilo "przekret" a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie
                                ) na
                                ) ) to patrzyli , ... Ty czytasz to co piszesz ? Jesli nie podoba ci sie ich
                                ) produk
                                ) ) t to wymysl cos lepszego , geniuszu , ... A dla twojej wiadomosci , z
                                ) zarzutow
                                ) ) wobec Microsoft nic nie wyszlo , okazalo sie ze za kulisami calej sprawy
                                ) stoi
                                ) ) senator ze stanu w ktorym "poszkodowana" strona ma swoj adres ,... kupujes
                                ) z
                                ) cos
                                ) ) A: Nie slyszales o wypieraniu dobrej monety przez zla? Gates nie byl zresz
                                ) ta
                                ) ) nastolatkiem jak robil swe podejrzane biznesy, ale juz calkiem doswiadczon
                                ) ym
                                ) ) biznesmenem, ktory postawil na barachlo, ale masowo produkowane w ladnym
                                ) ) opakowaniu, czyli "to ci lubia tygrysy" (jak wiadomo iezbyt lotne). I
                                ) niestety
                                ) ) zdobyl rynek, produkty MS staly sie de facto standardem, wiec nie mam wybo
                                ) ru,
                                ) a
                                ) )
                                ) ) musze je uzywac... A ze MS przekupil buirokratow i sady, to nic dziwnego.
                                ) W
                                ) USA
                                ) )
                                ) ) nie takie przekrety sie zdarzaja, bo tam rzadzi $...
                                ) )
                                ) ) Anglo-saski partner , ... Jestes troche zakompleksiony , czyzby troche
                                ) ) pomiatali toba koledzy , doktorze ? Moze dostales sie tam z mala pomoca ?
                                ) Ooo
                                ) ) powiedzmy "set a side program" dla nieuprzywilejowanych emigrantow ?
                                ) ) A: Znow atak ad personam? Zadzroscisz?
                                ) )
                                ) ) - Darowal bym ci te tyrade bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu ,... Nie
                                ) ) trzeba byc doktorem zeby tego nie zauwazyc , (Case status : Terminal) ale
                                ) ) sprzedajesz te "papke" mlodym , podatnym umyslom i w tym cala tragedia .
                                ) ) A: Tragedia to ze sa takie oszolomy jak ty co bezgranicznie wierza w
                                ) ) amerykanska propagande i potrafia tylko atakowac ad personam... sad
                                ) )
                                ) ) Ps. Ci pokrzywdzeni , ktorych nam wytykasz dostali swoja szanse w zyciu i
                                ) czym
                                ) ) sie moga pochwalic ?
                                ) ) A: Szanse? Kiedy ich sprzedawano na targu niewolnikow albo jak im zabieran
                                ) o
                                ) ) ziemie?
                                ) )
                                ) ) - Byla Rodezja ; Kilka lat po przejeciu wladzy na glownej alei stolicy pas
                                ) ly
                                ) ) sie kozy , dzis nawet tego nie zobaczysz bo dawno zjedzone.
                                ) ) A: Bo ta cala Rodezja to byla wioska potiomkinowska (fasada za ktora byla
                                ) wciaz
                                ) )
                                ) ) dzika Afryka). Kolonizatorzy odeszli, to sie to wszystko musialo rozwalic
                                ) i
                                ) ) wroicic do stanu naturalnego...
                                ) )
                                ) ) Tutaj ; Po objeciu prezydentury , Clinton wyslal corke do najlepszej szkol
                                ) y
                                ) ) w Washington za $ 10200 na rok , ... w tym samym czasie w DC Public School
                                )
                                ) ) District wydawalo na pupila $ 10700 , z jakim rezultatem ? Pomine .
                                ) ) A: Skad te dane? Zreszta pamietaj, te $10 tys. co placil Clinton to bylo
                                ) ) dodatkiem do tych rzadowych 10 tys. W Australii tez panstwo (czytaj wszysc
                                ) y
                                ) ) podatnicy) finasuja ekskluzywne, drogie szkoly prywatne... sad
                                ) )
                                ) ) - Nasi Natives (indians) od kilkunastu lat operuja kasyna a od kilku lat
                                ) ) konkuruja z Stanami w tobacco , ... Chif i Warriers z jego rodziny mieszka
                                ) ja
                                ) w
                                ) ) palacach na Bahamas , zamiast tradycyjnych Tipis , rozbijaja sie Roycami ,
                                )
                                ) ) mustangi zamienili na luksusowe Winnibago (milion a piece) a reszta jak zy
                                ) la
                                ) ) tak zyje z podatnika . Zlewki ktorymi Chif raczy sie podzielic wracaja do
                                ) kasy
                                ) ) kantyny z "woda ognista" ktora tez do niego nalezy ,... White man's fault
                                ) ?
                                ) ) A: Oczywiscie! Po jaka cholere pozwolil na te kasyna? Rezerwaty mialy byc
                                ) ) miejscem gdzie Indianie zyja po swojemu, a nie gdzie robia podejrzane
                                ) interesy!
                                ) )
                                ) ) - W Washington DC , mimo takich nakladow na szkole ponad 60 % nie konczy
                                ) ) Highschool , a ci ktorych przepchnieto polowa nie potrafi przeczytac
                                ) swiadectwa
                                ) ) ukonczenia szkoly ,.., Okolo 80 % procent czarnych dzieci rodzi sie bez
                                ) ojcow ,
                                ) ) 60 % matek to nastolatki , prawie 100 % tych matek na welfare , 12 %
                                ) ) spoleczenstwa jest odpowiedzialne za 56% przestepstw , ponad 50 % wiezniow
                                ) to
                                ) ) czarni , ... Whitie's fault ?
                                ) ) A: Oczywiscie! Rozwalili tradycyjne, plemienne spoleczenstwo afrykanskie,
                                ) ) porwali i zniewolili murzynow, odebrali im kulture i czlowieczenstwo, a te
                                ) raz
                                ) ) sie dziwisz, ze murzymi sa jacy sa?
                                ) )
                                ) ) - Pokaz mi jeden post-kolonialny kraj w Afryce , ktory po "wyzwoleniu"spod
                                )
                                ) ) bialego jarzma , rzadzony przez czarnych jest w lepszej sytuacji , a ja od
                                ) dam
                                ) ) ci honor . Widzisz ,ja tez troche jezdzilem i pamietam Salisburry , Cape
                                ) Town ,
                                ) ) kiedy mozna bylo pospacerowac po ulicy w nocy i podziwiac okna wystawowe z
                                )
                                ) ) bizuteria (bez krat) , dzis w bialy dzien w tym ostatnim potrzebujesz
                                ) uzbrojona
                                ) ) ochrone a to pierwsze zarosly chwasty .
                                ) ) A: Ja tez znam RPA i Rodezje. Ale pamietaj, ze te panstwa to sztuczny prod
                                ) ukt
                                ) ) kolonializmu. To tak, jakbys stworzyl panstwo z Polakow i Niemcow pod
                                ) ) kierunkiem Japonczykow, a po 100 latach wyrzucil Japoncow i sie dziwil, ze
                                ) te
                                ) ) plemiona polskie ciagle walcza z niemieckimi, jakm zabraklo silnej reki
                                ) ) kolonizatorow...
                                ) )
                                ) ) - Ekspansja , dominacja istnieja od poczatku swiata , (survival of the fit
                                ) test
                                ) ) ) tolerowane dopuki Whitie nie dominUje ,... Inne rasy moga sie skalpowac
                                ) ,
                                ) ) gotowac gulasz z sasiada , wyrzynac setki tys na ofiare dla jakiegos bozka
                                )
                                ) czy
                                ) ) dla sportu i do dzis praktykowac niewolnictwo ,... Dzis , w Afryce ,...
                                ) that's
                                ) ) O'k , ... It's White Man's fault , anyway ! Tacy jak ty self-hating (soci
                                ) al
                                ) ) engineering experts) przyprawiaja mnie o0 mdlosci bo nie dysponujesz niczy
                                ) m
                                ) ) wiecej w argumentach a tylko "przezuta papka" i ogolnikami bez pokrycia w
                                ) zyciu
                                ) ) w liczbach a twoimi teoriami nawet nie moge sie podetrzec , ...
                                ) ) A: A ty dysponujesz tylko inwektywami i atakami ad personam, oraz
                                ) gloryfikujesz
                                ) )
                                ) ) faszyzm (social Darwinism). Pokaz mi, gdzie nie-biale rasy najechaly na
                                ) biale,
                                ) ) i ich teraz kolonizuja. Niestety, tzw. Europejczycy (Anglicy, Francuzi itp
                                ) ,
                                ) ) cholota) kolonizujac Afryke, Ameryke i Azje, popsula imie wszystkim
                                ) ) Europejczykom... sad
                                ) )
                                ) ) - Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" , spro
                                ) buj
                                ) ) "zaczalem" , w teorii moze przejdzie ale w praktyce u pani Matyjaszewskiej
                                )
                                ) ) (moja polonistka w postawowce) mialbys klopoty .
                                ) ) Troche terminowania u hydraulika tez by ci nie zaszkodzilo , bo jesli nawe
                                ) t
                                ) ) nie nauczyl bys sie troche zycia to moze nalozyl by ci lopata ze nawet cra
                                ) p
                                ) ma
                                ) ) swoje miejsce i nie wszyscy na tym forum kupuja twoje wypociny ( w teorii
                                ) smile
                                ) ) A: Znow potrafisz tylko atakowac ad personam i czepiac sie do literek? To
                                ) jest
                                ) ) forum, a nie wypracowanie z polskiego...
                                )
                                )
                                ) Nic dodac , nic ujac , ... Terminal case , ... Case closed !!!
                                )
                                )
                                ) And up !!! Szkoda zeby inni przeoczyli smile
                                • Gość: Andrew Z pamietnika partyzanta IP: *.home.cgocable.net 07.08.03, 22:35
                                  Poniedzialek - wypedzilismy niemcow z lasu ,

wtorek - niemcy nas wypedzili ,

sroda - wypedzilismy niemcow z lasu ,

czwartek - niemcy nas wypedzili ,

piatek - lesniczy sie w k...wil i wszystkich nas wypedzil .
                                  • Gość: split Re: Z pamietnika partyzanta IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.08.03, 16:00

> Poniedzialek - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                    >
                                    > wtorek - niemcy nas wypedzili ,
                                    >
                                    > sroda - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                    >
                                    > czwartek - niemcy nas wypedzili ,
                                    >
                                    > piatek - lesniczy sie w k...wil i wszystkich nas wypedzil .

Masz racje , ale to nie dociera do takich jak Aussie .

archives.seattletimes.nwsource.com/cgi-bin/texis.cgi/web/vortex/display?slug=bone01m&date=20001001&query=kennewick+man+kennewick++man

archives.seattletimes.nwsource.com/cgi-bin/texis.cgi/web/vortex/display?slug=time26m&date=20000926&query=kennewick+man+kennewick++man

W Chinach odkryto groby (starsze niz ich) ludzi podobnych do Europejczykow z
                                    rudymi wlosami , W Amerykach ; Toltekowie , Aztecy , Inka czekali na powrot
                                    ich bialego protoplasty i boga dlugo zanim Cortez zawital w te strony . W
                                    Afryce z kolei niewolnictwo istnialo duzo wczesniej i trwa do dzis w
                                    Mauretanii , Sudanie , Chad i u kilku innych Kacykow , ... Wina "Bialych" (sic)

• Gość: Aussie Re: Z pamietnika partyzanta IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:39

> Gość portalu: Andrew napisał(a):
                                      >
                                      > > Poniedzialek - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                      > >
                                      > > wtorek - niemcy nas wypedzili ,
                                      > >
                                      > > sroda - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                      > >
                                      > > czwartek - niemcy nas wypedzili ,
                                      > >
                                      > > piatek - lesniczy sie w k...wil i wszystkich nas wypedzil .
                                      >
                                      A: "Niemcy" piszemy z duzej litery!

- W Chinach odkryto groby (starsze niz ich) ludzi podobnych do Europejczykow z
                                      rudymi wlosami , W Amerykach ; Toltekowie , Aztecy , Inka czekali na powrot
                                      ich bialego protoplasty i boga dlugo zanim Cortez zawital w te strony . W
                                      Afryce z kolei niewolnictwo istnialo duzo wczesniej i trwa do dzis w
                                      Mauretanii , Sudanie , Chad i u kilku innych Kacykow , ... Wina "Bialych" (sic)
                                      A: Wina bialych bylo to, ze przylaczyli sie do tego handlu zywym towarem...
                                      Rozwalili istniejace struktury i wprowadzili sztuczne, kolonialne, po czym
                                      opuscili kolonie, ale nie przywrocili stanu oryginalnego... sad

• Gość: Aussie Re: Z pamietnika partyzanta IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:40
                                    Poniedzialek - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                    wtorek - niemcy nas wypedzili ,
                                    sroda - wypedzilismy niemcow z lasu ,
                                    czwartek - niemcy nas wypedzili ,
                                    piatek - lesniczy sie w k...wil i wszystkich nas wypedzil .
                                    A: "Niemcy" piszemy z DUZEJ litery!
                              • Gość: Aussie Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:49
                                Gość portalu: split napisał(a): Tyle krajow , tyle firm i nikt sie na tobie
                                nie poznal ? "Glass ceiling" twojej wiedzy byl tak wysoko ze pozwalal tylko
                                na mala przestrzen miedzy mozgiem a odbytnica , stad w twoich wywodach na temat
                                sprawiedliwosci socjalnej jest tyla crap .
                                A: Jak widac, zostaly ci tylko niezbyt wybredne, bo "odbytnicze" ataki ad
                                personam na ma skromna osobe. Nie podobalo ci sie, ze pracuje na
                                uniwersytecie, a teraz nie podoba ci sie, ze pracowalem w sektorze prywatnym.
                                Jedyne co potrafisz to atakowac osobe twego adwersarza... sad Jak widac brak ci
                                argumentow merytorycznych... sad

- Dwoch nastolatkow zrobilo "przekret" a rekiny z IBM , GE , ITT spokojnie
                                na to patrzyli , ... Ty czytasz to co piszesz ? Jesli nie podoba ci sie ich
                                produkt to wymysl cos lepszego , geniuszu , ... A dla twojej wiadomosci , z
                                zarzutow wobec Microsoft nic nie wyszlo , okazalo sie ze za kulisami calej
                                sprawy stoi senator ze stanu w ktorym "poszkodowana" strona ma swoj adres ,...
                                A: Nie slyszales o wypieraniu dobrej monety przez zla? Gates nie byl zreszta
                                nastolatkiem jak robil swe podejrzane biznesy, ale juz calkiem doswiadczonym
                                biznesmenem, ktory postawil na barachlo, ale masowo produkowane w ladnym
                                opakowaniu, czyli "to ci lubia tygrysy" (jak wiadomo niezbyt lotne). I
                                niestety zdobyl rynek, produkty MS staly sie de facto standardem, wiec nie mam
                                wyboru, a musze je uzywac... A ze MS przekupil biurokratow i sady, to nic
                                dziwnego. W USA nie takie przekrety sie zdarzaja, bo tam rzadzi $...

- Anglo-saski partner , ... Jestes troche zakompleksiony , czyzby troche
                                pomiatali toba koledzy , doktorze ? Moze dostales sie tam z mala pomoca ?
                                A: Znow atak ad personam? Zadzroscisz?

- Darowal bym ci te tyrade bo jestes poza mozliwa szansa nawrotu ,... Nie
                                A: Tragedia to ze sa takie oszolomy jak ty co bezgranicznie wierza w
                                amerykanska propagande i potrafia tylko atakowac ad personam... sad

Ps. Ci pokrzywdzeni , ktorych nam wytykasz dostali swoja szanse w zyciu i
                                czym sie moga pochwalic?
                                A: Szanse? Kiedy ich sprzedawano na targu niewolnikow albo jak im zabierano
                                ziemie?
                                - Byla Rodezja ; Kilka lat po przejeciu wladzy na glownej alei stolicy pasly
                                sie kozy , dzis nawet tego nie zobaczysz bo dawno zjedzone.
                                A: Bo ta cala Rodezja to byla wioska potiomkinowska (fasada za ktora byla
                                wciaz dzika Afryka). Kolonizatorzy odeszli, to sie to wszystko musialo rozwalic
                                i wrocic do stanu naturalnego...

- Tutaj ; Po objeciu prezydentury , Clinton wyslal corke do najlepszej szkoly
                                District wydawalo na pupila $ 10700 , z jakim rezultatem ? Pomine.
                                A: Skad te dane? Zreszta pamietaj, te $10 tys. co placil Clinton to bylo
                                dodatkiem do tych rzadowych 10 tys. W Australii tez panstwo (czytaj wszyscy
                                podatnicy) finasuja ekskluzywne, drogie szkoly prywatne... sad

- Nasi Natives (indians) od kilkunastu lat operuja kasyna a od kilku lat
                                konkuruja z Stanami w tobacco , ... Chif i Warriers (SIC) z jego rodziny
                                mieszkaja w palacach na Bahamas , zamiast tradycyjnych Tipis , rozbijaja sie
                                Roycami (SIC), mustangi (What's wrong with Ford Mustang?) zamienili na
                                luksusowe Winnibago (milion a piece) a reszta jak zyla tak zyje z podatnika .
                                Zlewki ktorymi Chif (SIC) raczy sie podzielic wracaja do kasy kantyny z "woda
                                ognista" ktora tez do niego nalezy ,... White man's fault ?
                                A: Oczywiscie! Po jaka cholere pozwolil na te kasyna? Rezerwaty mialy byc
                                miejscem gdzie Indianie zyja po swojemu, a nie gdzie robia podejrzane
                                interesy!

- W Washington DC , mimo takich nakladow na szkole ponad 60 % nie konczy
                                Highschool (SIC) , a ci ktorych przepchnieto polowa nie potrafi przeczytac
                                swiadectwa ukonczenia szkoly ,.., Okolo 80 % procent czarnych dzieci rodzi sie
                                bez ojcow , (artificial insemination?) 60 % matek to nastolatki (mloda matka-
                                zdrowa matka), prawie 100 % tych matek na welfare (to dobrze, ze zyja w
                                dobrobycie!), 12 % spoleczenstwa jest odpowiedzialne za 56% przestepstw ,
                                ponad 50 % wiezniow to czarni , ... Whitie's fault ?
                                A: Oczywiscie! Rozwalili tradycyjne, plemienne spoleczenstwo afrykanskie,
                                porwali i zniewolili murzynow, odebrali im kulture i czlowieczenstwo, a teraz
                                sie dziwisz, ze murzyni sa jacy sa?

- Pokaz mi jeden post-kolonialny kraj w Afryce , ktory po "wyzwoleniu"spod
                                ci honor . Widzisz ,ja tez troche jezdzilem i pamietam Salisburry , Cape
                                Town , kiedy mozna bylo pospacerowac po ulicy w nocy i podziwiac okna wystawowe
                                z bizuteria (bez krat) , dzis w bialy dzien w tym ostatnim potrzebujesz
                                uzbrojona ochrone a to pierwsze zarosly chwasty .
                                A: Ja tez znam RPA i Rodezje. Ale pamietaj, ze te panstwa to sztuczny produkt
                                kolonializmu. To tak, jakbys stworzyl panstwo z Polakow i Niemcow pod
                                kierunkiem Japonczykow, a po 100 latach wyrzucil Japoncow i sie dziwil, ze
                                te plemiona polskie ciagle walcza z niemieckimi, jak im zabraklo silnej reki
                                kolonizatorow...

- Ekspansja , dominacja istnieja od poczatku swiata , (survival of the fittest)
                                tolerowane dopuki (SIC) Whitie (SIC) nie dominUje ,... Inne rasy moga sie
                                skalpowac , gotowac gulasz z sasiada , wyrzynac setki tys na ofiare dla
                                jakiegos bozka (Jehowy?) czy dla sportu i do dzis praktykowac niewolnictwo ,...
                                Dzis , w Afryce ,... that's O'k , ... It's White Man's fault , anyway ! Tacy
                                jak ty self-hating (social engineering experts) przyprawiaja mnie o0 mdlosci bo
                                nie dysponujesz niczym wiecej w argumentach a tylko "przezuta papka" i
                                ogolnikami bez pokrycia w zyciu w liczbach a twoimi teoriami nawet nie moge sie
                                podetrzec , ...
                                A: A ty dysponujesz tylko inwektywami i atakami ad personam, oraz
                                gloryfikujesz faszyzm (social Darwinism). Pokaz mi, gdzie nie-biale rasy
                                najechaly na biale, i ich teraz kolonizuja. Niestety, tzw. Europejczycy
                                (Anglicy, Francuzi itp. cholota) kolonizujac Afryke, Ameryke i Azje, popsuli
                                imie wszystkim Europejczykom... sad

- Twoj doktorat wyglada troche podejrzanie w sasiedztwie "zaczelem" , sprobuj
                                nie nauczyl bys sie troche zycia to moze nalozyl by ci lopata ze nawet crap
                                ma swoje miejsce i nie wszyscy na tym forum kupuja twoje wypociny ( w teorii smile
                                A: Znow potrafisz tylko atakowac ad personam i czepiac sie do literek? To
                                jest forum, a nie wypracowanie z polskiego...
                            • Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 07.08.03, 22:54

Masz cos jeszcze i wal sie w piersi ,... Ja spie spokojnie smile

archives.seattletimes.nwsource.com/cgi-bin/texis.cgi/web/vortex/display?slug=zimbabwedead03&date=20030803&query=corpses
                              • Gość: Renka Re: milo mi, ze nikt na mnie nie zwraca uwagi IP: *.ADSL.mnsi.net 07.08.03, 23:46
                                w moim wlasnym watku..Bawcie sie dalej dzieci, ja ide sie zrelaksowac smile
                                • Gość: Andrew Re: milo mi, ze nikt na mnie nie zwraca uwagi IP: *.home.cgocable.net 08.08.03, 00:21

> w moim wlasnym watku..Bawcie sie dalej dzieci, ja ide sie zrelaksowac smile

===============================================================================

Juz dobrze , juz dobrze !! Windsor jest rzeczywiscie ladnym miastem. A tak na
                                  marginesie czyzbys zmienila adres ?.

• Gość: Renka Re: adres IP: *.home.cgocable.net 08.08.03, 04:10
                                    Jaki jest adres, kazdy widzi. Dobry.
                                    smile
                                    • yagnieszka Re: adres 08.08.03, 13:10
                                      Renka - a ja myslalam, ze to Ty wygralas wczoraj te rekordowa sume w cassino w
                                      Windsor i ze obsypana dolarami juz sie na Forum nie pokazesz. Windsor to
                                      faktycznie lucky place, przynajmniej dla niektorych.
                                      • Gość: KGN Re: adres IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:29
                                        yagnieszka napisała:
                                        Renka - a ja myslalam, ze to Ty wygralas wczoraj te rekordowa sume w cassino w
                                        Windsor i ze obsypana dolarami juz sie na Forum nie pokazesz. Windsor to
                                        faktycznie lucky place, przynajmniej dla niektorych.
                                        K: Windsor to dziura w Kanadzie, takie przedmiescie Detroit... sad

• Gość: KGN Re: milo mi, ze nikt na mnie nie zwraca uwagi IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:32
                                    w moim wlasnym watku..Bawcie sie dalej dzieci, ja ide sie zrelaksowac smile
                                    ===============================================================================
                                    Juz dobrze , juz dobrze !! Windsor jest rzeczywiscie ladnym miastem. A tak na
                                    marginesie czyzbys zmienila adres ?.
                                    K: Windsor to NIE "miasto", a przedmiescie Detroit City (po drugiej stronie
                                    rzeki)... Taka Warszawska Praga, moze ma nieco wiecej Saskich Kep, ale ma tez i
                                    swoje Targowki czy Brudna... sad Nie myl sztucznych, administracyjnych podzialow
                                    z funkcjonalnym "Great Detroit"!

• Gość: Andrew Re: milo mi, ze nikt na mnie nie zwraca uwagi IP: *.home.cgocable.net 09.08.03, 05:13
                                      Mocarz intelektu KGN napisal(-a) :

K: Windsor to NIE "miasto", a przedmiescie Detroit City (po drugiej stronie
                                      rzeki)... Taka Warszawska Praga, moze ma nieco wiecej Saskich Kep, ale ma tez i
                                      swoje Targowki czy Brudna... sad Nie myl sztucznych, administracyjnych podzialow
                                      z funkcjonalnym "Great Detroit"!
                                      ================================================================================
                                      OK! chlopcze , OK! , kazdy widzi ze umiesz pisac po polsku , co prawda w
                                      stopniu podstawowym ale docenia sie twoje starania.
                              • Gość: KGN Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.its.unimelb.edu.au 09.08.03, 03:37
                                Masz cos jeszcze i wal sie w piersi ,... Ja spie spokojnie smile
                                K: Snem glupka...
                                Pamietaj, ze to dawne Zimbabwe bylo znacznie mniejsze niz dzisiejsze, ktore
                                jest dawna Rodezja Pld., sztucznym kolonialnym tworem stworzonym przez
                                niejakiego Mr. C. Rhodesa na zasadzie "dziel i rzadz" (dzisiejsze Zimbabwe
                                zamieszkuja conajmniej 2, nienawidzace sie wzajemnie pleniona)... sad
                                A ci biali farmerzy uprawiali glownie tyton i inne rosliny przemyslowe. Panstwa
                                typu europejskiego nie sa dla murzynow, stad w 99% musza one, szybciej czy
                                pozniej upasc... sad Tak sie musi skonczyc wprowadzanie obcych wzorow, lacznie z
                                obca, zydowska ("chrzescijanska") religia w Afryce... sad

• yagnieszka Zima Wam szkodzi w tej Australii? 09.08.03, 15:07
                                  Co jest grane - z dyskutanta Aussie zamieniles sie w rozdajacego prztyczki
                                  KGN? Za zimno w tym Melbourne czy co?
                                  To, ze Detroit to jedno a Windsor, zupelnie cos innego - ustalilismy juz
                                  dawno - 10 lat jak wilk ges zjadl a jeszcze mu sie gega!!!
                                • Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 09.08.03, 19:06
                                  Gość portalu: KGN napisał(a):

> Gość portalu: split napisał(a):
                                  > Masz cos jeszcze i wal sie w piersi ,... Ja spie spokojnie smile
                                  > K: Snem glupka...
                                  > Pamietaj, ze to dawne Zimbabwe bylo znacznie mniejsze niz dzisiejsze, ktore
                                  > jest dawna Rodezja Pld., sztucznym kolonialnym tworem stworzonym przez
                                  > niejakiego Mr. C. Rhodesa na zasadzie "dziel i rzadz" (dzisiejsze Zimbabwe
                                  > zamieszkuja conajmniej 2, nienawidzace sie wzajemnie pleniona)... sad
                                  > A ci biali farmerzy uprawiali glownie tyton i inne rosliny przemyslowe.
                                  Panstwa
                                  >
                                  > typu europejskiego nie sa dla murzynow, stad w 99% musza one, szybciej czy
                                  > pozniej upasc... sad Tak sie musi skonczyc wprowadzanie obcych wzorow, lacznie
                                  z
                                  >
                                  > obca, zydowska ("chrzescijanska") religia w Afryce... sad

Opusc troche masz z czego (99%) Uprawiali to co roslo i oplacilo sie w tym
                                  klimacie , reszte uzupelniasz handlem .
                                  Ten kraj tez jest sztucznym tworem . Zyd handluje z Niemcem , mieszkaja po
                                  sasiedzku , ... A jeden Polak nawet ozenil sie z Ukrainka , uwierzysz ?

A teraz przyczepiles sie do religii ,... 10 przkazan tez ci przeszkadza ,
                                  Wiesz co ? Kiepskiemu j.bakowi to nawet jaja przeszkadzaja smile

Sorry za poprawienie bledu kolo doktora ,... Zapedzilem sie troche za
                                  daleko .

>
                                  • Gość: KGN Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.lib.latrobe.edu.au 12.08.03, 10:29
                                    Gość portalu: split napisała: Masz cos jeszcze i wal sie w piersi ,... Ja spie
                                    spokojnie smile
                                    K: Snem glupka...
                                    Pamietaj, ze to dawne Zimbabwe bylo znacznie mniejsze niz dzisiejsze, ktore
                                    jest dawna Rodezja Pld., sztucznym kolonialnym tworem stworzonym przez
                                    A ci biali farmerzy uprawiali glownie tyton i inne rosliny przemyslowe.
                                    Panstwa typu europejskiego nie sa dla murzynow, stad w 99% musza one, szybciej
                                    czy pozniej upasc... sad Tak sie musi skonczyc wprowadzanie obcych wzorow,
                                    lacznie z obca, zydowska ("chrzescijanska") religia w Afryce... sad

- Opusc troche masz z czego (99%) Uprawiali to co roslo i oplacilo sie w tym
                                    K: W tym klimacie rosnie b. dobrze np. kukurydza...

- Ten kraj tez jest sztucznym tworem . Zyd handluje z Niemcem , mieszkaja po
                                    sasiedzku , ... A jeden Polak nawet ozenil sie z Ukrainka , uwierzysz ?
                                    K: Niemiec, Polak, Ukrainiec to ta sama rasa. Zydzi czy murzyni to inna
                                    sprawa...

- A teraz przyczepiles sie do religii ,... 10 przkazan tez ci przeszkadza ,
                                    K: Co ty mozesz wiedziec o jajach, jak ich nigdy nie miales?

- Sorry za poprawienie bledu kolo doktora ,... Zapedzilem sie troche za
                                    daleko .
                                    K: Nieszkodzi. nastepnym razem przekroczysz krawedz przepasci...

• Gość: split Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 12.08.03, 18:18
                                      Gość portalu: KGN napisał(a):

> Gość portalu: split napisała: Masz cos jeszcze i wal sie w piersi ,... Ja
                                      spie
                                      >
                                      > spokojnie smile
                                      > K: Snem glupka...
                                      > Pamietaj, ze to dawne Zimbabwe bylo znacznie mniejsze niz dzisiejsze, ktore
                                      > jest dawna Rodezja Pld., sztucznym kolonialnym tworem stworzonym przez
                                      > niejakiego Mr. C. Rhodesa na zasadzie "dziel i rzadz" (dzisiejsze Zimbabwe
                                      > zamieszkuja conajmniej 2, nienawidzace sie wzajemnie pleniona)... sad
                                      > A ci biali farmerzy uprawiali glownie tyton i inne rosliny przemyslowe.
                                      > Panstwa typu europejskiego nie sa dla murzynow, stad w 99% musza one,
                                      szybciej
                                      > czy pozniej upasc... sad Tak sie musi skonczyc wprowadzanie obcych wzorow,
                                      > lacznie z obca, zydowska ("chrzescijanska") religia w Afryce... sad
                                      >
                                      > - Opusc troche masz z czego (99%) Uprawiali to co roslo i oplacilo sie w tym
                                      > klimacie , reszte uzupelniasz handlem .
                                      > K: W tym klimacie rosnie b. dobrze np. kukurydza...
                                      >
                                      > - Ten kraj tez jest sztucznym tworem . Zyd handluje z Niemcem , mieszkaja po
                                      > sasiedzku , ... A jeden Polak nawet ozenil sie z Ukrainka , uwierzysz ?
                                      > K: Niemiec, Polak, Ukrainiec to ta sama rasa. Zydzi czy murzyni to inna
                                      > sprawa...
                                      >
                                      > - A teraz przyczepiles sie do religii ,... 10 przkazan tez ci przeszkadza ,
                                      > Wiesz co ? Kiepskiemu j.bakowi to nawet jaja przeszkadzaja smile
                                      > K: Co ty mozesz wiedziec o jajach, jak ich nigdy nie miales?
                                      >
                                      > - Sorry za poprawienie bledu kolo doktora ,... Zapedzilem sie troche za
                                      > daleko .
                                      > K: Nieszkodzi. nastepnym razem przekroczysz krawedz przepasci...

To wygodnie pominales zmieniajac nick , ... Zajmij stanowisko , postaram
                                      sie "odfajkowac" za jednym podejsciem .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=7261187&a=7373586
                                      >
                                      • Gość: Niesplit Re: A propos sytuacji tutaj IP: 140.159.68.* 15.08.03, 07:54
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=7459232
                                      • Gość: KGN Re: A propos sytuacji tutaj IP: *.ains.net.au 17.08.03, 08:31
                                        K: Pamietaj, ze to dawne Zimbabwe bylo znacznie mniejsze niz dzisiejsze,
                                        ktore jest dawna Rodezja Pld., sztucznym kolonialnym tworem stworzonym przez
                                        A ci biali farmerzy uprawiali glownie tyton i inne rosliny przemyslowe.
                                        Panstwa typu europejskiego nie sa dla murzynow, stad w 99% musza one,
                                        szybciej czy pozniej upasc... sad Tak sie musi skonczyc wprowadzanie obcych
                                        wzorow, lacznie z obca, zydowska ("chrzescijanska") religia w Afryce... sad
                                        - Opusc troche masz z czego (99%) Uprawiali to co roslo i oplacilo sie w tym
                                        K: W tym klimacie rosnie b. dobrze np. kukurydza...
                                        - Ten kraj tez jest sztucznym tworem . Zyd handluje z Niemcem , mieszkaja
                                        po sasiedzku , ... A jeden Polak nawet ozenil sie z Ukrainka , uwierzysz ?
                                        K: Niemiec, Polak, Ukrainiec to ta sama rasa. Zydzi czy murzyni to inna
                                        sprawa...
                                        - A teraz przyczepiles sie do religii ,... 10 przkazan tez ci przeszkadza,
                                        K: Co ty mozesz wiedziec o jajach, jak ich nigdy nie miales?
                                        - Sorry za poprawienie bledu kolo doktora ,... Zapedzilem sie troche za
                                        daleko .
                                        K: Nieszkodzi. Nastepnym razem przekroczysz krawedz przepasci...
                                        - To wygodnie pominales zmieniajac nick , ... Zajmij stanowisko , postaram
                                        sie "odfajkowac" za jednym podejsciem .
                                        K: OK, jak ci znow wlacza prad w tej "Hameryce"...
    • Gość: Andrew Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.home.cgocable.net 15.08.03, 16:23
      Dzisiaj w nocy bylo pieknie gdy nad ciemnosciami majestatycznie przesuwal sie
      ksiezyc i obok niego na nocnym niebie Wenus ktora jest najblizej Ziemi od 30
      tys. lat.
      W ciekawych czasach zyjemy.
      • Gość: split Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 15.08.03, 16:41

> Dzisiaj w nocy bylo pieknie gdy nad ciemnosciami majestatycznie przesuwal sie
        > ksiezyc i obok niego na nocnym niebie Wenus ktora jest najblizej Ziemi od 30
        > tys. lat.
        > W ciekawych czasach zyjemy.

Nawet Aussie wylazl z pod kamienia smile , Po pieknej nocy zapowiada sie
        rowniez ciekawy dzien , ... Hi hi .

Aussie , ... Poskakaj sobie po bialych , oddaje sie na pozarcie smile

archives.seattletimes.nwsource.com/cgi-bin/texis.cgi/web/vortex/display?slug=lummi10m&date=20030810&query=a+tribe+desperate

Zapraszam do nieskonczonego tanca smile

• kalifornian Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio 17.08.03, 06:09
        Wiesz ze bija w dzwon ale nie wiesz w ktorym kosciele.
        Wenus sobie swieci kolo Ksiazyca. Ale najblizej i to nie
        od 30 a od 60 tys lat Mars ciemniaku.
        • Gość: Aussie Pieknie bylo w Windsor kolo Detroit... IP: *.ains.net.au 17.08.03, 08:27
          ... bez pradu! Gwiazdy widzieliscie zamiast murzynow... wink
      • Gość: Aussie Re: pieknie tu dzisiaj bylo, deszcz i burza z pio IP: *.ains.net.au 17.08.03, 08:29
        Dzisiaj w nocy bylo pieknie gdy nad ciemnosciami majestatycznie przesuwal sie
        ksiezyc i obok niego na nocnym niebie Wenus ktora jest najblizej Ziemi od 30
        tys. lat.
        W ciekawych czasach zyjemy.
        A: Wracamy do wspolnoty pierwotnej - wtedy tez nie bylo elektrycznego
        oswietlenia i dobrze widac bylo ksiezyc, planety i gwiazdy...
        • Gość: Renka Re: ciemno bylo i pieknie IP: *.home.cgocable.net 22.08.03, 23:08
          Jak nie bylo wokol pradu, to Detroit wyrastalo z tej rzeki jak ciemne ruiny,
          ale za to byl bardzo duzy ruch na ulicach. Kazdy, kto zyw chcial zobaczyc jak
          to jest jak wszedzie nie ma pradu. Do tego tylko radio w samochodzie
          funkcjonowalo,wiec ludzie chcieli wiedziec co sie dzieje, no chyba, ze ktos
          mial generator, jak moj sasiad, ktory zrobil z okazji ciemnosci barbeque i
          muzyczka byla owszem.Zadnego chaosu. Posmutnialo wokol jak nam po kilku
          godzinach ten prad wlaczyli, bo wszyscy mieli chyba wyrzuty sumienia, dlaczego
          wlasnie NAM wlaczyli, a innym jeszcze nie?
          Ludzie tu wrazliwi sa i chca zeby innym tez bylo dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka