earltwo 22.01.08, 05:12 Lece do Polski ale nie mam polskich dokumentow. Lece na kanadyjskich. Czy obchodzi mnie strefa Schoengen czy nie ? I czy potrzebuje wize na okeciu czy wczesniej gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plk_wojsk_lacznosci Re: jestem nowy i mam pytanie 22.01.08, 05:29 wjecahc to wjedziesz, gorzej bedzie z wyjazdem, bo wtedy bedziesz muzial wyrabiac wszystkie dokumenty po kolei, ale w miedzyczasie bedziesz mieszkal w lokalnym wiezieniu o chlebie i wodzie. Tu jest wszystko opisane przez eksperta od spraw wyjazdowych, to jest bardzo madry facet: wtemaciemaci.salon24.pl/57457,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
tow.kapelan Visitez la Pologne 22.01.08, 14:17 obczyzna.blogspot.com/search?q=la+pologne Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: Visitez la Pologne 23.01.08, 13:08 widze,ze cytujesz blog tow. redaktorki. Czzbys bys nausza ukochana tow redaktorka? Nowy nick do kolecji? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: jestem nowy i mam pytanie 22.01.08, 10:00 Schengen obchodzi cię o tyle, że po przylocie będziesz musiał skierowac się do kolejki "All passports" i odstać swoje w tłumie Azjatów, Amerykanów i innych egzotycznych narodowości... Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 20:40 ten gringo to jakis nieodpowiedzialny facet. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 20:45 jphawajski napisał: > ten gringo to jakis nieodpowiedzialny facet. Pewnie dlatego, ze obcy Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 20:59 jphawajski napisał: > ten gringo to jakis nieodpowiedzialny facet. ----- Ten gringo ma akurat rację. Na lotniskach są dwie bramki: EU Citizens i Rest of the World. Z kanadyjskim paszportem musi stanąć w tej drugiej kolejce z obywatelami z całego świata. Na jednej i drugiej bramce jest kontrola dokumentów, z tym, że na "światowej" jest dokładniejsza i jest również celna dotycząca bagażu. Słowem trwa dłużej. Przystosowanie lotniska do strefy Schengen polega na tym, że pasażerowie samolotów przylatujących z innego kraju strefy wychodzą z lotniska na miasto przez zupełnie inne korytarze i bramki pozbawione jakiejkolwiek kontroli, tak jak pasażerowie linii krajowych. Pasażerowie samolotów przylatujących z krajów spoza strefy zawsze przechodzić będą przez jedną z dwóch ww bramek, zależnie od obywatelstwa. Bo są przecież również obywatele krajów EU nie należących do strefy Schengen. I tyle. Tak, że strefa Schengen dla obywatela kanadyjskiego nie ma nic do rzeczy. Chyba, że wyląduje w innym kraju strefy i przyleci stamtąd do Polski. Ale to dopiero od 31 marca. Wówczas będzie już traktowany jako turysta strefy Schengen, skontrolowany w pierwszym kraju strefy, w którym pierwszy raz wylądował. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:06 czyli doradzasz earltwo zeby do polski nie lecial. strasznie niebezpiecznie na tej granicy. masz racje, lepiej jak poleci na karaiby. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:18 jphawajski napisał: > czyli doradzasz earltwo zeby do polski nie lecial. strasznie > niebezpiecznie na tej granicy. masz racje, lepiej jak poleci na > karaiby. ---- Absolutnie masz rację! W Polsce nikomu nie zależy na przyjazdach 2 kategorii gołodupnych obywateli tak w Polsce jak i w innych krajach świata. Polska potrzebuje natiwów: inwestorów i turystów, inwestujących i śpiących w hotelach oraz stołujących się w restauracjach. Na jego miejscu wybrałbym Hawaii. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:24 masz racje dlatego z polski w ciagu 3 lat wyjechalo 3 miliony ludzi. zdaje sie ze te restauracje z cenami $200 za sushi zostana tylko dla ciebie. masz tez racje ze lepiej na hawaje. tu przynajmniej nie segreguje sie ludzi na kategorie i niema kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:35 jphawajski napisał: > masz racje dlatego z polski w ciagu 3 lat wyjechalo 3 miliony ludzi. > zdaje sie ze te restauracje z cenami $200 za sushi zostana tylko dla > ciebie. > ----- No to spróbuj do tej restauracji wejść bez rezerwacji. A wyjechały bezzębne nieudaczniki z popegerowskich wschodnich terenów. Inaczej Polska by się ich nigdy nie pozbyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:38 sam sie smiejesz z tego co napisales wyjechali najlepsi, najlepiej kwalifikowani i najodwaznejsi. teraz brakuje rak do pracy. chca sciagac ludzi z wczesniejszych emerytur. czytaj gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:54 Naprawdę wierzysz wyssanym z brudnego palucha informacjom drukowanym w amatorskich, bulbońskich gazetach? Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 22:51 jphawajski napisał: > sam sie smiejesz z tego co napisales > wyjechali najlepsi, najlepiej kwalifikowani i najodwaznejsi. teraz > brakuje rak do pracy. chca sciagac ludzi z wczesniejszych emerytur. > czytaj gazety. ----- Wyjechali najlepsi, he, he: www.szkocja.net/artykuly/art.aspx?id=1606 Mam nadzieję, że nie będą już wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 23.01.08, 13:17 Zostali tylko tacy swiatowi obywatele, jak Nelli(ha ha ha zwykla Anka po prostu kreujaca sie na Nelli!!!)Rikita, ktora mieszka w budynku, gdzie sranie na klatce jest ogolnie przyjete i nikogo nie razi. Wiadomo wielki swiat, Europa i kultura. Za jedyne 11 225 Zl Nelli Rokita laskawie jest poslem i sluzy swoja rada, pomaga jej w tym wielka kultura i wyksztalcenie, ktore czyni ja ekspertem w tym o czym radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:37 Tak jest!!! Na Hawaje czy na Karaiby, jeden chooy. Byleby z daleka od Polski. Nikomu nie zależy w kraju na przyjazdach nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:40 a pisales, ze polska czeka na inwestorow i turystow. jak kogos jest stac na hawaje to i stac 5x na polske. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:59 jphawajski napisał: > a pisales, ze polska czeka na inwestorow i turystow. > jak kogos jest stac na hawaje to i stac 5x na polske. --- Nie ważne stać czy nie stać. Każdy może sobie zabrać kartę kredytową i potem przez rok ją spłacać. Chodzi o to, że nieudacznik na wakacjach w Bulbonii żre i chrapie u mamusi i kraj z tego goovno ma. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 23.01.08, 13:21 Znowu wielka kultura tow. redaktorki. Wiadomo wielki swiat. czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2772 Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 20:46 polonus5 napisał: > Schoengen bedzie obowiazywal od marca na polskich lotniskach tak wiec > wszystcy bez wyjatku nadal stoja w tych samych kolejkach !!! Ha ha, polonus5 to ma pojęcie jak expert. Nawet nie wie co to jest Schengen. Schengen obowiązuje tylko na lotach wewnątrz państw strefy Schengen. A Kanada czy nawet Irlandia nie są w tej strefie. Czyli kontrola dokumentów obowiązuje. Kontrola dokumentów będzie na wjeździe do strefy i wyjeździe. Potem można sobie fruwać do woli, ale i tak jest inna kontrola: Linie lotnicze i tak sprawdzają dokumenty, bo takie są przepisy IATA. Dowód osobisty, prawo jazdy, paszport. Ale dokument i tak trzeba okazać na check-in. Natomiast przy wjeździe do EU sa dwie kolejki: EU/CH/N/IS/FL i non-EU, czyli cały trzeci świat. Tu stają Kanadyjczycy Amerykanie i Bangladesz obok siebie, ocierają się, kichają, macają i roznoszą różne choroby, jak ptasia grypa, hiv, kiła, rżeżączka, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:18 undocumented.alien napisał: > Ale dokument i tak trzeba okazać na check-in. to nowe warte zanotowania. po przyjezdzie do unii trzeba zrobic check-in. Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:30 jphawajski staraj sie czytać i rozumieć: przecież wiadomo, że check-in jest przy odlocie i tam musisz pokazać jakis dokument ze zdjęciem. Nie jest to wymysłem rządów czy widzimisie linii lotniczych, ale takie są przepisy IATA. A jak samolot spadnie, to skąd mają wiedzieć, czy taki pasażer był na pokładzie ? I jemu i polonusowi5 trzeba wbijać w tępe głowy punkt po punkcie i nadal nie zrozumieją. Za trudne widocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:33 undocumented.alien napisał: > jphawajski staraj sie czytać i rozumieć: --------- Dwie czynności jednoczśnie ???!!! Chyba zbyt wiele od niego wymagasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:49 ouzothedrink napisał: > Dwie czynności jednoczśnie ???!!! > Chyba zbyt wiele od niego wymagasz. pochwal sie jak ty potrafisz zyc w dwoch swiatach jednoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:36 zamiast pisac te banialuki, odpowiedz na postawione pytanie. czy kanadyjczykowi pochodzenia polskiego potrzebny jest polski paszport? czy bez polskiego paszportu bedzie mial problemy z opuszczeniem polski? Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:43 jphawajski napisał: > zamiast pisac te banialuki, odpowiedz na postawione pytanie. > czy kanadyjczykowi pochodzenia polskiego potrzebny jest polski > paszport? > czy bez polskiego paszportu bedzie mial problemy z opuszczeniem > polski? ----- Odp.: Może mieć przy wyjeździe problemy, ale nie musi. Zależy co robił w Polsce przed wyjazdem, jaką ma historię w komputerze SG, w jaki sposób opuścił kraj, jak się będzie zachowywał podczas kontroli i czy spodoba się oficerowi SG. Prawdopodobieństwo znacznego przedłużenia pobytu w kraju: 1/2 Osobiście nie polecam. Ja bym wybrał Karaiby albo Hawaje. Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:50 Aby uniknąć polskiej kontroli na lotnisku to robi sie tak: Należy przylecieć np do Niemiec. Z polskim paszportem w ręku, stanąć w kolejce EU. Niemiec spojrzy, czasami położy paszport na skaner i po 5 sek podziękuje. Potem należy wsiąść w pociąg Intercity czy cokolwiek co jedzie do Polski. Zero kontroli na granicy. Częstsze są kontrole przy wyjeździe z Polski do Niemiec, pociągiem, samochodem czy autobusem. Niemcy po prostu szukają potencjalnych nielegalnych imigrantów z Azji, Afryki czy Ameryki. Troszkę ciemniejsza twarz, przypalona cera, skośne oczy, 150cm w butach i już delikwenta wyciągają. Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:39 ponieważ jphawajski i tak nie wierzy mi, to pozwolę sobie wstawić wymagania linii Continental, które przecież latają na Hawaje: Passengers 18 years of age or older are required to have one of the following: 1.An official photo identification issued by a government authority. 2. Two forms of identification, one of which must be issued by a government authority. Acceptable forms of ID include the following: * Valid Driver's License * Military ID * Valid Passport * Company ID card * Credit card * Social Security card * Proof of auto insurance in passenger's name * School ID card * Library card Non-U.S. citizens who reside in the U.S. should carry their passport and U.S. Permanent Resident Card (or any other document which proves U.S. residency). -- www.continental.com/web/en-US/content/travel/airport/id/default.aspx Czyli, jesli lot jest wewnątrzkrajowy, np JFK-LAX to nadal trzeba okazać któryś z w/w dokumentów. To samo w strefie Schengen. Zamiast straży granicznej czy policji, obowiązek kontroli dokumentów spada na linie lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:44 no widzisz, wystarczy bibioteczna karta, ktora jest bez zdjecia a co do tematu watka to facet wyraznie napisal ze posiada paszport kanadyjski. pytanie bylo czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:51 Poczekaj do maja. Będziesz musiał nosić ID Card z przepisowym zdjęciem oraz skanami 10-ciu paluchów i tęczówek obu oczu zamiast karty stałego klienta miejskiego szaletu. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:55 slyszales ze gdzie dzwonia. a tu chodzi tylko o nowe prawo jazdy. takich kontroli jakie sa w unii, w usa nigdy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 22:27 jphawajski napisał: > slyszales ze gdzie dzwonia. a tu chodzi tylko o nowe prawo jazdy. > takich kontroli jakie sa w unii, w usa nigdy nie bedzie. ----- Ładne są te nowe prawa jazdy. podobne do licencji pilota. www.prisonplanet.com/images/september2005/160905id.jpg Zapisz się lepiej do nich to Ci wytłumaczą o co chodzi: nonationalid.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 22:44 no wiec widzisz. obywatel usa nie musi posiadac tego dokumentu. niema takiego obowiazku jak w krajach komunistycznych i polsce. a ten proponowany jest niczym innym jak nowym prawem jazdy. news.yahoo.com/s/ap/20080111/ap_on_go_ca_st_pe/secure_driver_s_licenses;_ylt=AieHvOWwY4ZrBS3ziv1.JJ2s0NUE Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:47 O Jezu! I to wszystko trzeba ze sobą taszczyć? Nie pomyliłeś czasem prawa jazdy z licencją pilota? Przecież tu chodzi o podróż samolotem, a nie autem. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:51 jak bys umial jednoczesnie czytac i rozumiec, nie zadawal bys takich glupich pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 23.01.08, 13:26 Tow redaktorka zmieniala obecnie nick. ale kultura jak zwykle wielka nieodmiennie. czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2772 Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 23.01.08, 13:42 Jedyne co tow. redaktorka wie to to co wykula o Schengen. Wie jakie bramki na lotnisku do czego sluza, jednym slowem ekspert Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 23.01.08, 13:49 >Natomiast przy wjeździe do EU sa dwie kolejki: EU/CH/N/IS/FL i non- >EU, czylicały trzeci świat. Tu stają Kanadyjczycy Amerykanie i ? Bangladesz obok siebie,ocierają się, kichają, macają i roznoszą różne choroby, jak ptasia grypa, hiv,kiła, rżeżączka, itp. No przeciez pisalas, ze to Polacy przywoza HIV do Polski a teraz co Amerykanie i Bangladesh? I zarazaja sie w kolejce przez patrzenie? A moze usluzne polskie dziewice juz w tych kolejkach pracuja i nie myjac dupy miedzy klientami przenosza wyzej wymienione chorby w ramach czynu spolecznego? Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 20:57 ten undocumented.alien to tez jakis nieodpowiedzialny facet. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 23:34 jphawajski napisał: > ten undocumented.alien to tez jakis nieodpowiedzialny facet. Pewnie dlatego, ze gringo Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:11 Widocznie żona nie zauważyła drugiego korytarza oznaczonego EU citizens, albo ją od razu skierowali do właściwej bramki. No i naucz się wreszcie, że te dwie różne bramki są tylko w hali przylotów, a nie odlotów. Na wszystkich międzynarodowych lotniskach Unii. Zainteresowanie obywatelem opuszczającym kraj jest dużo mniejsze niż pasażerem przylatującym. No chyba, że jest to obywatel polski posługujący się bezprawnie obcym paszportem. Wówczas może mieć problem z wylocie, zależnie od widzimisię oficera SG. Musiała go Twoja żona czymś ująć, że się zlitował i ją puścił. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:27 polonus5 napisała: > Warszawie grozi wielka międzynarodowa kompromitacja. Jeśli do końca > marca Terminal 2 nie zostanie otwarty, Okęcie stanie się jedynym w > Europie lotniskiem, które nie spełnia wymogów traktatu z Schengen. ---- No i co się stanie? Obywatele strefy Schengen będą po prostu szybko przechodzić przez bramkę EU migając dowodem osobistym. Stracą na tym może 5 minut. Unia się przez to nie zawali. Zawsze można wylądować na dowolnym innym lotnisku w Polsce, bo reszta jest już przystosowana do strefy. Jak komuś zależy na tych 5 minutach i nie zależy na kilkugodzinnym dojedzie do W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: bez wizy na kanadyjskim paszporcie !!! 22.01.08, 21:32 pewnie. zawsze mozna przyleciec na jakies inne lotnisko i do warszawy dojechac pociagiem. a napewno i jaka furmanka by sie znalazla Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: jestem nowy i mam pytanie 22.01.08, 22:40 trzeba to sobie jasno powiedziec, ze wyjazd do polski na poszporcie kanadyjskim wiaze sie z duzym ryzykiem. bardzo latwo jest celnikowi na granicy stwierdzic, ze jestes polakiem. wystarczy ze popatrzy na kanadyjski paszport w ktorym jest napisane miejsce urodzenia poland. wg przepisow obywatel polski przebywajacy na terenie polski musi przestrzegac przepisow obowiazujacych polakow. czyli musi posiadac wazny polski dokument tozsamosci, np polski paszport. na nim powinien przekaraczac granice w obydwie strony. chodzi tu o to, ze obcokrajowiec ktorzy przybyl na obcym paszporcie placi w hotelach i wielu innych miejscach inna, wyzsza stawke. nie tak jak wszedzie w swiecie, jaka sama. polskie wladze uwazaja wiec ze taki obcokrajowiec w polsce nie moze korzystac z tego, ze jest jednoczesnie obywatelem polskim. wszystko wiec chodzi tylko o pieniadze. dodatkowo dochodza przepisy meldunkowe. wladze polski musza wiedziec gdzie obywatel polski obecnie przebywa i gdzie mieszka. komunistyczne przepisy ciagle obowiazuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ouzothedrink Re: jestem nowy i mam pytanie 22.01.08, 22:46 No widzisz? Zrozumiałeś wreszcie ! Cieszę się ogromnie i gratuluję! Tylko Karaiby i Hawaje. Zapamiętaj i podaj dalej! Przy okazji nie pis takich bzdur, że ceny dla obcokrajowców w hotelach i gdzie indziej są inne niż dla obywateli polskich. Skąd Tyś to wytrzasnął? Czy tak jest na Hawajach? W sklepach też? Podobno tam w USA nie można kupić biletu lotniczego za gotówkę, bo waadza musi wiedzieć z jakiego konta klient kupuje. Dobre, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: jestem nowy i mam pytanie 22.01.08, 23:44 jphawajski napisał: > chodzi tu o to, ze obcokrajowiec ktorzy przybyl na obcym > paszporcie placi w hotelach i wielu innych miejscach inna, wyzsza > stawke. No bez jaj. Kiedy ostatnio byłeś w Polsce ?! Z tego co piszesz powyżej wynika, że z 15 lat temu albo jeszcze dawniej. Mam okazję od czasu do czasu nocować w hotelach, gdzie jest sporo cudzoziemców i z rozmów z obsługą hotelową (a specjalnie o to pytałem bo był nawet taki wątek o innych cenach dla obcokrajowców w jakiejś komedii) wiem, że tego tyypu działań zaprzestano zaraz po upadku komuny. Obecnie za takie coś groziłaby kara i ryzyko utraty 'gwiazdek'. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 08:48 to prawda, pare lat nie bylem. chcesz powiedziec ze i obowiazku meldunkowego juz niema? tak sie duzo zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 09:37 No to teraz jphawajski przyznał się. Jeszcze polonus5 upiera się, że jestem expertem ds Polski i EU, ale ten też wkrótce podda się. Można spodziewać się, że polonus5 nadał będzie wklejał gotowce z polskich portali, bo nie jest w stanie sam napisać cokolwiek. Różne ceny dla swoich i obcych były w różnych krajach. Jeszcze w 2000r w Rosji były wyższe stawki dla "innostrańców". Różnica była kilkukrotna. Nie wiem czy nadal takie coś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 11:03 Co, najlepsze jeszcze po 2000 roku podobne praktyki występowały powszechnie w Czechach i na Słowacji. Pamiętam tygodniowy wypad do Slovenskiego Raju w 2002 roku, stawka dla cudzoziemców na oficjalnym hotelowym cenniku była ok. 30% wyższa... Ktoś kto twierdzi o podobnych praktykach występujacych w Polsce, zatrzymal się mentalnie chyba na etapie porucznika Borewicza brylującego w Victorii w końcu lat 70-tych...czegoś takiego nie ma co najmniej od 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 11:23 gringo68 napisał: > Co, najlepsze jeszcze po 2000 roku podobne praktyki występowały > powszechnie w Czechach i na Słowacji. Pamiętam tygodniowy wypad do > Slovenskiego Raju w 2002 roku, stawka dla cudzoziemców na oficjalnym > hotelowym cenniku była ok. 30% wyższa... > > Ktoś kto twierdzi o podobnych praktykach występujacych w Polsce, > zatrzymal się mentalnie chyba na etapie porucznika Borewicza > brylującego w Victorii w końcu lat 70-tych...czegoś takiego nie ma > co najmniej od 15 lat... > Co do Słowacji to potwierdzam, że jeszcze w 2003 roku na niektórych wyciągach narciarskich (oraz w pensjonatach) obowiązywały inne ceny dla Słowaków i gości z innych krajów. Już wtedy wydawało mi się to ogromnym kuriozum i skomuszeniem. Wtedy Słowacja była jeszcze daleko za Polską i trzeba przyznać, że w ostatnich latach poszli znacznie do przodu. Teraz takie praktyki to może na Białorusi się spotka... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 11:30 jphawajski napisał: > to prawda, pare lat nie bylem. chcesz powiedziec ze i obowiazku > meldunkowego juz niema? tak sie duzo zmienilo? Co do obowiązku meldunkowego - nigdy mnie coś takiego nie spotkało ale sprawdziłem w googlach i jednak występuje: tinyurl.com/yv7dvx Czytając powyżej podany artukuł sam się zdziwiłem, bo jeszcze nigdy żadnej karty meldunkowej nie podpisywałem - z tego wniosek, że ów obowiązek meldunkowy jest nagminnie 'olewany' przez hotelarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 obowiązek meldunkowy 23.01.08, 11:46 występuje w hotelach w calej europie, przy recepcji wypełnia się nie tylko kartę meldunkową, ale i zostawia paszport/dowód osobisty - tak jest w Finlandii, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Irlandii, UK...w niektórych z tych krajów paszport zwracają na drugi dzień, w nietórych (np. Włochy) dopiero przy wymeldowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: obowiązek meldunkowy 23.01.08, 12:20 Potwierdzam, że żądają paszportu albo dowodu osobistego w Belgii, Holandii, Niemczech no i Polsce (piszę o tych krajach, bo tam nocowałem w hotelach). Dane zawsze zostawiałem bo potrzebne były do faktury (hotel na koszt firmy). Poza Belgią (tam mi pani oficjalnie powiedziała, że musi dane wszystkich gości przekazywać policji) nie musiałem nigdzie podpisywać żadnej karty meldunkowej, podpisywałem tylko fakturę VAT za usługę hotelową. W zasadzie nigdzie procedura (z punktu widzenia gościa hotelowego) nie wyglądała inaczej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: obowiązek meldunkowy 23.01.08, 13:07 W podrzędnych hotelikach na godziny, płatnych gotowką pewnie nie zadają dokumentów, może nasi dyskutanci tylko takie znają??? Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: obowiązek meldunkowy 23.01.08, 13:52 We Włoszech wzięli mój paszport aby skserować stronę z danymi i to wsio. Powiedzieli, że takie są przepisy. Wkrótce w USA oferujący mieszkanie na wynajem będzie miał obowiązek sprawdzenia legalność pobytu najemców. Jak nielegalny imigrant zostanie nakryty, to landlord będzie miał poważne problemy za ukrywanie imigrantów. Byc może już takie coś w niektórych stanach. W hotelach w USA tylko pobieżnie rzucą okiem na paszport, itp. Ich intertesuje tylko kasa jaką dostaną od gościa. Wiadomo, że nielegalny nie będzie nocował miesiąc w hotelu 4-gwiazdkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: obowiązek meldunkowy 23.01.08, 19:42 piszac o obowiazku meldunkowym mialem na mysli tez obowiazek meldunkowy polakow. bo przeciez jezeli obcokrajowiec jest tez polakiem to i te przepisy jego dotycza. nie koniecznie w hotelach ale i u rodziny, znajomych. obowiazuje przeciez jakis termin pobytu. widze ze to was nie zrusza. uwazacie to za cos normalnego? polak jak zmieni miejsce pobytu w terminie x musi zglosic sie do biura meldunkowego (przypadek tylko krajow komunistycznych) i sie zameldowac. czy nie? kazdy polak musi miec meldunek. takich komunistycznych przepisow ktore do dzis funkcjonuja w polsce mozna mnozyc. i ciagle zapominacie odpowiedziec, dlaczego na granicy tak obsesyjnie szuka sie polakow. jezeli nie chodzi o pieniadze to o co? przyciez chyba nie o zysk ze sprzedazy paszportow. a moze? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: obowiązek meldunkowy 23.01.08, 20:23 jphawajski napisał: > piszac o obowiazku meldunkowym mialem na mysli tez obowiazek > meldunkowy polakow. bo przeciez jezeli obcokrajowiec jest tez > polakiem to i te przepisy jego dotycza. nie koniecznie w hotelach > ale i u rodziny, znajomych. obowiazuje przeciez jakis termin pobytu. > widze ze to was nie zrusza. uwazacie to za cos normalnego? > polak jak zmieni miejsce pobytu w terminie x musi zglosic sie do > biura meldunkowego (przypadek tylko krajow komunistycznych) i sie > zameldowac. czy nie? kazdy polak musi miec meldunek. > takich komunistycznych przepisow ktore do dzis funkcjonuja w polsce > mozna mnozyc. Dokładnie - jest to postkomunistyczna skamielina. Przepis, który jest obecnie na tyle martwy, że sam się zdziwiłem, że jeszcze obowiązuje. Szczerze mówiąć ostatni raz coś takiego jak zameldowanie przy wyjeździe pamiętam z dzieciństwa, u schyłku komuny, gdy mając ok. 8 lat byłem z rodzicami na wczasach zakładowych. Pamiętam, że stałą kolejka do okienka, gdzie tata z dowodem osobistym cos wypełniał (tłumaczył mi, że trzeba się zameldować) i poźniej płacił 'opłatę klimatyczną'. Nigdy później z czyms takim sie nie spotkałem a zdarzały mi się wyjazdy nawet na kilka miesięcy. Ale stan prawny jest taki, że przepis, choć martwy to formalnie obowiązuje. > i ciagle zapominacie odpowiedziec, dlaczego na granicy tak > obsesyjnie szuka sie polakow. jezeli nie chodzi o pieniadze to o co? Szczerze mówiąc, to z tym problemem spotkałem się dopiero tutaj na forum. I z tego co wiem, dotyczy on głównie ludzi, którzy przybywają do Polski via Okęcie. Mam znajomych, którzy posługują się np. paszportem niemieckim i nigdy nie mieli żadnych problemów z przekraczaniem granicy (co prawda samochodem a nie samolotem). Sam parę razy z nimi jechałem (jeszcze przed wejściem Polski do EU) i straż graniczna traktowała ich równie obojętnie jak każdego innego Niemca czy Polaka. Problemy miał nasz znajomy Ukrainiec (paszport ukraiński). Najpierw nasi a później Niemcy sprawdzali jego paszport na wszystkie możliwe sposoby, jakby z góry zakładali, że jest fałszywy. > przyciez chyba nie o zysk ze sprzedazy paszportow. a moze? Nie sądzę, wg mnie jest paru nadgorliwych, którzy uporczywie chcą egzekwować przepis o obowiązku przekraczania polskiej granicy przez polskiego obywatela na polskim paszporcie. To, co moim zdaniem jest chore i trzeba koniecznie zmienić, to procedura zrzeczenia się obywatelstwa polskiego. Jeśli komuś z różnych powodów (np. zawodowych) obywatelstwo polskie przeszkadza, to powinien bez problemów w najbliżej ambasadzie złożyć stosowne oświadczenie i tyle... Obecnie obowiązujące przepisy to jakas paranoja. Rozumiem sens utrudniana zdobycia obywatelstwa - ale skoro ktoś chce się zrzec, to po kiego to utrudniać ? Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: obowiązek meldunkowy 24.01.08, 02:16 eee... przesadziles. nam nie przeszkadza podwojne czy potrojne obywatelstwo. nie musimy sie go pozbywac poto tylko aby bez strachu przekraczac polska granice. inna sprawa ze samo pozbycie sie obywatelstwa polskiego powinno byc bardziej latwe. przynajmniej tak latwe jak w cywilizowanym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 13:57 No bo wiadomo, ze Polska jest krajem wyjatkowo niekomunistycznym amentalnosc wszyscy maja bardzo zachodnioeuropejska. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 13:54 Maciek jest nie tylko na etacie w gazecie ale chodzi i szpieguje w hotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 15:25 matrix_uk napisał: > Maciek jest nie tylko na etacie w gazecie ale chodzi i szpieguje w > hotelach. A co myślisz, zamiast wieczorem siedzieć jak młotek przy TV lepiej sobie zejść do recepcji i trochę 'poszpiegować' z miłą i zazwyczaj bardzo ładną recepcjonistką hehe Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 15:33 > A co myślisz, zamiast wieczorem siedzieć jak młotek przy TV lepiej > sobie zejść do recepcji i trochę 'poszpiegować' z miłą i zazwyczaj > bardzo ładną recepcjonistką hehe Jak najbardziej zrozumiale i calkiem normalne zachowanie przecietnego polskiego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
wacek_z_portu Re: jestem nowy i mam pytanie 23.01.08, 14:35 Od lat jezdze na kanadyjskim paszporcie do Europy i do Polski takze. Bylem w ostatnich 3 latach 7 razy. Nikt nawet slowka nie pisnal. A dla roznych ciekawskich dodaje, ze kanadyjki paszport moze zawierac miejsce urodzenia ale nie musi. Wypelniajac podanie o paszport wpisuje sie czy sie chce aby wpisano miejsce urodzenia czy nie. Pewnie w paszportach USA jest podobnie. Jest to dosc fajna opcja. Ja mam nazwisko niemieckie wiec tak naprawde nikt nie wie kim jestem kiedy przekraczam granice. Odpowiedz Link Zgłoś
tryndy Nie zapomnij ... 24.01.08, 03:39 ...sie zameldowac , waadza musi wiedziec gdzie zagraniczny jest : cyt. z kanadyjskiego Travel Report : Foreign visitors staying in private accommodations must register with the local registration office, Biuro Meldunkowe, within 48 hours of their arrival in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Nie zapomnij ... 24.01.08, 07:19 tryndy napisała: > ...sie zameldowac , waadza musi wiedziec gdzie zagraniczny jest : > > cyt. z kanadyjskiego Travel Report : > > Foreign visitors staying in private accommodations must register > with the local registration office, Biuro Meldunkowe, within 48 > hours of their arrival in Poland. Teoretycznie to samo obowiązuje każdego Polaka, który wyjedzie na dłużej niż dobę ze swojego miejsca zamieszkania. Szczerze mówiąc nawet nie wyobrażam sobie bałaganu, który by zapanował w urzędach, gdyby komuś przyszło do głowy egzekwować ten przepis. Typowa skamielina po komunie, martwy przepis, którego nikt nie przestrzega i nie egzekwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Nie zapomnij ... 24.01.08, 07:31 czytalem ostatnio o karach nakladanych na studentow ktorzy studiuja poza miejscem zamieszkania. kary nie sa wysokie bo 500zl ale sa i to jest porazajace. prawo to prawo. gdyby bylo skamieniale to by go zmienili tzn. usuneli. o nieeee... wladza musi wiedziec jakimi drogami chodzi jej obywatel. niestety maja ciagly bol glowy bo ci zagranica sa poza kontrola. zawsze jednak jest szansa, ze taki wpisze sie do nasza-klasa.pl i juz bedzie wladza znowu wiedziala. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 absurdalne prawo 24.01.08, 08:17 oczywiście, że obowiązek meldunkowi jest komunistyczną skamielina i absurdem, zresztą zwykle martwym bo nikt nie wymaga przecież meldunku przy odwiedzinach znajomych czy wakacjach u babci... USA też nie są wolne od takich absurdalnych przepisów np. zwązanych z ruccem drogowy, - typu zakaz strzelania do wielorybów w Kentucky czy jazdy z wielbładem na pace pick-upa a Massachusetts... kiedyś miałem spory ubaw czytając federalne rozporzadzenie dotyczące parametrów kołków ściennych (popularnych dybli)... Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: absurdalne prawo 24.01.08, 08:36 nie jest skamienialym skoro dzisiaj naliczaja kary. poszukaj w gw, byl niedawno artykol. problem polega na tym, ze to komunistyczne prawo jest powszechne i obowiazkowe. jest to wazny przepis rezimu komunistycznego. ty starasz sie to porownywac ze smiesznymi z przed stu laty prawami niektorych stanow z ktorych wszyscy amerykanie sie smieja. wszyscy sie z tego smieja a polskie gazety robia z tego sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Nie zapomnij ... 24.01.08, 09:04 jphawajski napisał: > czytalem ostatnio o karach nakladanych na studentow ktorzy studiuja > poza miejscem zamieszkania. kary nie sa wysokie bo 500zl ale sa i to > jest porazajace. Dobre Jak ja studiowałem na dziennych (było to jakieś 8-9 lat temu) to poza tymi, którzy brali stypendium socjalne (tzn. mam na myśli tą część, która mieszkała w akademikach) nikt nie meldował się i w sumie nie słyszałem, by kogos ścigali. Nie sądzę, by się to teraz zmieniło - co najwyżej jeszcze mniej osób się przemeldowuje. Myślę, że ten przypadek o którym piszesz to było złośliwe wykorzystanie przepisu (zgadzam się, że to głupota). Tak sobie myślę co by było, gdyby jakiemuś urzędasowi odbiło i przeszedł się po polskich akademikach kontrolować zameldowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mrouzo Są i dobre strony 24.01.08, 09:38 www.nieruchomosci.czestochowaonline.pl/index.php?go=artykul18 Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Są i dobre strony 24.01.08, 10:27 poco do tego meldunek? w usa i chyba wszedzie na swiecie jest podobnie. jednak nie jest wymagany jakis meldunek. wystarczy, ze powiesz, ze wybudowales dom dla siebie i w nim mieszkales oraz nie sprzedasz go w wymaganym okresie czasu aby miec zwolnienia z podatku. tu sie poprostu ludziom wierzy. ten przepis podatkowy bedzie istnial i po zlikwidowaniu biur meldunkowych w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mrouzo Re: Są i dobre strony 24.01.08, 10:44 jphawajski napisał: > tu sie poprostu ludziom wierzy. > -- Dobre, he, he Temu też niektórzy uwierzyli: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80645,4864173.html Ty też mu wierzyłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Są i dobre strony 24.01.08, 11:00 lepiej zmienic temat, prawda? ) Odpowiedz Link Zgłoś
mrouzo Re: Są i dobre strony 24.01.08, 11:15 jphawajski napisał: > lepiej zmienic temat, prawda? ) -- Było na temat zaufania i wiary w wypowiedziane słowa obywatela. MR. President też chyba jest obywatelem. Masz tu na inny temat, bo widzę, że najbardziej tym problemem martwią się ci, których to w ogóle nie dotyka: wiadomosci.onet.pl/1657514,11,1,1,,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Nie zapomnij ... 24.01.08, 08:30 maciekqbn napisał: > Teoretycznie to samo obowiązuje każdego Polaka, który wyjedzie na > dłużej niż dobę ze swojego miejsca zamieszkania. Szczerze mówiąc > nawet nie wyobrażam sobie bałaganu, który by zapanował w urzędach, > gdyby komuś przyszło do głowy egzekwować ten przepis. A jednak ten przepis byl dosc scisle egzekwowany i to w czasach kiedy nie bylo komputerow i balaganu jakos bylo hehe > Typowa skamielina po komunie, martwy przepis, którego nikt nie > przestrzega i nie egzekwuje. Sraty taty, jesli te czasy odeszly w niepamiec (twoja) to po jaki chwiej nie zlikwidowano przepisu i teoretycznie/praktycznie zawsze mozna kogos udupic jak sie chce Odpowiedz Link Zgłoś