Dodaj do ulubionych

Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so here

IP: *.randomhouse.com 07.10.03, 20:27
well, no coz. ta upragniona ameryka nie jest juz tak dla nas czarujaca. Bylem tu 16 lat
temu - to byl szok. 7 lat temu nadal robilo wrazenie. Teraz kupuje te same marki
kosmetykow, ubran itd. Stac mnie na spanie w dobrym motelu i wynajcie smochodu.
Chodze sobie na lunch z amerykanami i nie licze kazdego dolara,. Zarabiam wiele
mniej niz oni - moi koledzy po fachu, ale pewnie wiecej niz czesc tych gorzej
sytuowanych. Czuje sie tu dobrze, bo mam ubrania lepsze niz oni i wycieczki po
Europie, kt odbylem robia na nich razenie. Wreszcie nie czuje sie tu jak gorsza rasa.
Tesknie za domem za nasza urokliwa Polska
Obserwuj wątek
    • jot-23 zazdroszcze ci! 07.10.03, 20:29
      Gość portalu: wycieczkownik napisał(a):

kiedy mnie wreszcie bedzie stac na motel!
      po co ja tu przyjechalem?!?
    • masual_can Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h 07.10.03, 20:31

> well, no coz. ta upragniona ameryka nie jest juz tak dla nas czarujaca. Bylem
      t
      > u 16 lat
      > temu - to byl szok. 7 lat temu nadal robilo wrazenie. Teraz kupuje te same
      mark
      > i
      > kosmetykow, ubran itd. Stac mnie na spanie w dobrym motelu i wynajcie
      smochodu
      > .
      > Chodze sobie na lunch z amerykanami i nie licze kazdego dolara,. Zarabiam
      wiele
      >
      > mniej niz oni - moi koledzy po fachu, ale pewnie wiecej niz czesc tych gorzej
      > sytuowanych. Czuje sie tu dobrze, bo mam ubrania lepsze niz oni i wycieczki
      po
      > Europie, kt odbylem robia na nich razenie. Wreszcie nie czuje sie tu jak
      gorsza
      > rasa.
      > Tesknie za domem za nasza urokliwa Polska

Tak, ja tez tesknie do tych pagorkow lesnych, do tych lak zielonych szeroko nad
      blekitnym Niemnem rozciagnionym. Brakuje mi oscypkow... Ty, a dezodoranty tez
      juz kupujesz?
    • Gość: myszka Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.40-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 07.10.03, 20:34
      amen
      • Gość: mgrBurak ja tez ci zazdroszcze IP: *.proxy.aol.com 07.10.03, 20:36
        • Gość: mgrBurak Re: ja tez ci zazdroszcze IP: *.proxy.aol.com 07.10.03, 20:40
          naprawde zazdroszcze ci tych noclegow w motel 6 i tego lunchu w McDonald
          Zaluje ze wyjechalem,teraz nie ma powrotu ,a moze tez bym byl ustawiony tak jak
          ty .No i te wycieczki po EUROPIE,z plecakiem,namiotem ,malym fiatem 126 .
          Boze ty to masz dobrze.
      • Gość: BACA Re: Ameryka IP: ENTPR* / 207.61.17.* 07.10.03, 20:39
        Przez lata myslano, ze Ameryka to RAj i okazalo sie, ze to tylko KRAJ...

duzo lepszy niz inne swjoskie czy ichne raje/kraje.
        • Gość: mgrBurak Re: Ameryka IP: *.proxy.aol.com 07.10.03, 20:41
          Baco RAJ to POLSKA
        • masual_can Re: Ameryka 07.10.03, 20:51
          Baca, co ty wiesz o Ameryce... Zamiast ci jednak naprac w ten korzuch jak
          Nazi_pig laskawie raczyl mi doradzic, z czym sie zreszta w pelni identyfikuje,
          po raz ostatni w moim zyciu (ciesz sie) sprobuje ci dac jakies porownanie zebys
          mial z czym dzisiaj zasnac. Otoz zycie w USA, czy jak ty piszeszesz - w Ameryce-
          to jest SZCZESCIE 24 GODZINY NA DOBE. To jest, k. orgazm do n-tej potegi z
          Miss Brazylii i zapewniam cie ze takie uczucie maja WSZYSCY. Wiem ze teraz to
          zrozumieales.
          • Gość: BACA Re: Ameryka IP: ENTPR* / 207.61.17.* 07.10.03, 21:00
            Pig's arse!
          • Gość: mailman Re: Ameryka IP: 154.11.108.* 07.10.03, 21:01
            A ja watpie zeby to zrozumial. Za skomplikowanie to napisales.
            • masual_can [...] 07.10.03, 21:09
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: BACA Re: Ameryka IP: ENTPR* / 207.61.17.* 07.10.03, 21:29
                masual_can, naff off!
          • lauriane Re: Ameryka 08.10.03, 10:34
            masual_can napisał:

> Baca, co ty wiesz o Ameryce... Zamiast ci jednak naprac w ten korzuch jak
            > Nazi_pig laskawie raczyl mi doradzic, z czym sie zreszta w pelni
            identyfikuje,
            > po raz ostatni w moim zyciu (ciesz sie) sprobuje ci dac jakies porownanie
            zebys
            >
            Za bardzo rozgarniety to ty chyba nie jestes......
            A moze to wina srodowiska ?
            J.C.
            > mial z czym dzisiaj zasnac. Otoz zycie w USA, czy jak ty piszeszesz - w
            Ameryce
            > -
            > to jest SZCZESCIE 24 GODZINY NA DOBE. To jest, k. orgazm do n-tej potegi z
            > Miss Brazylii i zapewniam cie ze takie uczucie maja WSZYSCY. Wiem ze teraz to
            > zrozumieales.
            • masual_can let me guess Laurianne, 08.10.03, 21:11
              jestes lesba, butch i femi-nazi. Nie uzywasz makijazu, masz strakowate wlosy a
              co najwidoczniejsze to masz tlusty pysk sielsko-anielski-pszenno-ziemniaczano-
              buraczany rodem z Wachocka lub okolic. Dlatego obruszylas sie na pranie
              kozucha. Glowna rozrywka na twojej wsi bylo gadanie typu 'kto znowu osral
              drag', ten nad dolem kloacznym. Cham ze wsi pozostanie chamem ze wsi rowniez na
              emigracji co sie wyraznie sprawdza w twoim przypadku. PRL wyciagnelo wiele
              chamstwa ze wsi, posylalo bucow na studia z punktami i rozdawalo cieple
              posadki. Ty jestes wlasnie jestes produktem tego system.
          • Gość: Luwten Re:A Krzysio Krawczyk IP: 195.187.108.* 15.10.03, 12:57
            opowiado co innego.
            A On w hameryce był.
            A film "Zielona karta"
            i "Chicago" pokazuje coś zupełnie innego.
    • backpacker Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h 07.10.03, 21:38
      Mam plakac czy co?
      • Gość: wycieczkownik Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.randomhouse.com 07.10.03, 22:48
        Nawet jezeli to smieszne to jednak stac mnie na motel i nie musze wypraszac sie u
        tutejszych znajoych o nocleg. Moje pieniadze zarabiane w Polsce wydaje nie szczypiac
        sie przy kazdej okazji. I nawet jezeli z plecakiem - nie widze w tym nic zlego - to jednak
        widzialem wiele wiecej niz 3/4 pracownikow z ktorymi sie spotykam. Co prawda nie
        stac mnie by wracac taksowkami z pracy jak oni, ale gdy wsiadam do metra to sie
        zastanawiam skad w tej bogatej ameryce tyle biedoty. Nie czuje sie lepiej z tego
        powodu ze jestem lepiej ubrani niz oni, ale tez nie czuje sie gorzej ze wiekszosc z
        amerykanow zarabia duzo wiecej niz ja. Moj kuzyn prowadzi maly sklep. Moze mnie na
        czarno ztrudnic ale czy warto dla tysiaca czy 2 tys zloty wiecej co miesiac robic rzeczy
        ktorych sie nie lubi. jedno jest pewne obecnie ameryka nie robi wrazenia. Mysle ze z
        radoscia wroce do Polski.
        • Gość: sp;lit Krzyz na droge ,... Przezyjemy :) n/t IP: *.nas3.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 07.10.03, 22:55
        • Gość: Barka_Wowy Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: 195.182.168.* 08.10.03, 09:34

> Nawet jezeli to smieszne to jednak stac mnie na motel i nie musze wypraszac
          sie
          > u
          > tutejszych znajoych o nocleg. Moje pieniadze zarabiane w Polsce wydaje nie
          szc
          > zypiac
          > sie przy kazdej okazji. I nawet jezeli z plecakiem - nie widze w tym nic
          zlego
          > - to jednak
          > widzialem wiele wiecej niz 3/4 pracownikow z ktorymi sie spotykam. Co
          prawda
          > nie
          > stac mnie by wracac taksowkami z pracy jak oni, ale gdy wsiadam do metra to
          sie
          >
          > zastanawiam skad w tej bogatej ameryce tyle biedoty. Nie czuje sie lepiej z
          t
          > ego
          > powodu ze jestem lepiej ubrani niz oni, ale tez nie czuje sie gorzej ze
          wiekszo
          > sc z
          > amerykanow zarabia duzo wiecej niz ja. Moj kuzyn prowadzi maly sklep. Moze
          mnie
          > na
          > czarno ztrudnic ale czy warto dla tysiaca czy 2 tys zloty wiecej co miesiac
          rob
          > ic rzeczy
          > ktorych sie nie lubi. jedno jest pewne obecnie ameryka nie robi wrazenia.
          My
          > sle ze z
          > radoscia wroce do Polski.

Pojawil sie kolejny watek, w ktorym rodak z Polski odkrywa ze zdumieniem, ze ta
          cala Ameryka to nie takie znowu cudo. Amerykanska Polonia oczywisice nie moze
          zniesc mysli, ze nie zyje w raju upragnionym przez cala reszte swiata i rodaka
          probuje uraczyc zwyczajowa dawka obelg i zlosliwosci.
          Bedac w sporze strona neutralna (nie mieszkam ani w Polsce ani w USA) sklaniam
          sie jednak do przyznania racji "rozczarowanemu" rodakowi z Polski. Ciesze sie,
          ze Polak moze przyjechac do Ameryki i poczuc sie jak normalny turysta i nie
          mdlec z wrazenia z powodu roznicy w poziomie zycia. Byc moze tego ostatniego
          doswiadczyli PT "rozmowcy" naszego Wycieczkownika kiedy pierwszy raz
          przyjechali do kraju wiecznej szczesliwosci i stad teraz klopoty ze
          zrozumieniem nowego pokolenia.
          Wszystkim zainteresowanym zycze wszystkiego najlepszego po wybranej przez
          siebie stronie Atlantyku.
          • Gość: Jas Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.03, 11:57
            Polacy zapominaja,ze na Zachodzie czy w USA jest zycie normalne,tzn.biedny kupi sobie fajne auto,bezrobotny pojedzie na urlop na poludnie,a zyjacy z Sozialhilfy bedzie mial ladnie urzadzone mieszkanie,pralke automatyczna i telewizor za darmo.A dzieci dostana zabawki za darmo.Na swieta biedni rodzice dostana nawet pieniadze na prezenty.I to jest normalne!!Polacy zyja jeszcze w nienormalnym swiecie,dlatego takie rzeczy ich szokuja.
            Chca ,gdy sa za granica,potwierdzenia,ze nie gorsi,na podobne ich stac.Ale nie chodzi o to.Chodzi o panstwo,ktore to ,co wyzej opisalem ludziom zapewnia.
            Chodzi o to,zeby ludzie nie zawracali sobie glowy tym,jak przezyc,jak wykombinowac itd.Niestety,ale Polacy to dalej brutalny,nieprzyjemny narod (po za krewnymi i obcokrajowcami,tu robi Polacy wyjatek).Na kazdym kroku chamstwo,na parkingu,na drodze,w bloku.
            • Gość: wycieczkownik Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.randomhouse.com 08.10.03, 16:00
              No coz to pewnie zalezy gdzie jestes. Ale ogolnie w Polsce trabienie uwaza sie za
              chamskie tu trabi kazdy na kazdego, ludzie wchodza na ulice, a raczej wymuszaja
              pierwszensto na samochodach, kt maja zielone swiatlo. W pracy murzynka wozi poczte,
              a murzn idzie za nia podspiewuje. W Polsce to byloby to chamstow tu nie jest. Podobnie
              w Polsce sa rzeczy, kt Tobie i mi sie nie podobaja, ale z tym dawaniem prezentow na
              gwiazdke to az tak mnie nie rusza i dla takiego powodu nigdy bym nie wybral kraju
              zamieszkania. To ze panstwo dba o tych co sobie nie radza to dobrze. To ze nasze nie
              dba to zle, ale nie ma co mowic Polacy sobie dosc dobrze radza przy swoich niskich
              zarobkach i wysokich cenach.
              Chodzi mi w tym liscie o jedno, ze obecnie w ciagu 16 lat jakie minely od 1 mojego tu
              pobytu (wtedy chodzilem do elementary school) ta przepasc jaka dzielila Polske i to
              miejsce tak bardzo sie zmniejszyla, ze uwarzam ze trzeba byc bardzo zdesperowanym
              by tu przyjechac i zostac. Mysle ze wielu Polakow tam w kraju wszystko robi by dostac
              vize ( w tym wilu sponsoruje panstwo USa , kt potem ma adwyzki dla swoich
              bezrobotnych- zreszta podobnie jak inne niezbyt zamozne nacje z Europy wsch czy z
              Azji) potem oszczedza na bilet i pierwsze miesiace tu potem w koncu przyjezdza.
              Znajduja prace i co okazuje sie ze zarabiaja 2000 docow, a z tego trzeba zaplacic
              mieszkanie, i przezyc. Zostaje 4000 tys zloty miesiecznie, ktore nikt mi nie powie ze robi
              na kimkolwiek wrazenie. Wracasz po roku z 40 000 i kupujesz sobie 3 letniego merca. Czy
              to robi na Tobie wrazenie? Kiedys to byl inny swiat i mysle ze to jest inny swiat dla ludzi z
              Azji z Afryki ale juz nie dla nas. Takie sa moje wrazenia i bardzo mnie to cieszy. Tym
              bardziej ze moja polska firma weszla w wspolprace z Amerykanska i bedziemy tu
              wkrotce sprzedawac nasze produkty. Wiuec czy jest zle???
              • pkrol Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h 08.10.03, 16:10
                Zgadzam sie z toba 100% jestem tu dosc dlugo zeby to zauwazyc ,problem w tym ze
                ludzie na tym forum to glupole albo swiezi emigranci z lomzy co widzieli tylko
                chicago i lomze , oni nie wiedza jakie warunku sa w europie zachodniej gdzie
                zycie socjalne i poziom zycia jest o wiele wyzszy niz dla wielu ludzi w usa,
                ale coz maja zrobic , jezeli w pl byli nikim zero wyksztalcenia , tutaj tez sa
                na samym dole drabiny, nie zalapali sie na ten pociag i sa agresywni
                • Gość: sp;lit pkroj i reszta holoty ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 18:37
                  pkrol napisał:

> Zgadzam sie z toba 100% jestem tu dosc dlugo zeby to zauwazyc ,problem w tym
                  ze
                  >
                  > ludzie na tym forum to glupole albo swiezi emigranci z lomzy co widzieli
                  tylko
                  > chicago i lomze , oni nie wiedza jakie warunku sa w europie zachodniej gdzie
                  > zycie socjalne i poziom zycia jest o wiele wyzszy niz dla wielu ludzi w usa,
                  > ale coz maja zrobic , jezeli w pl byli nikim zero wyksztalcenia , tutaj tez
                  sa
                  > na samym dole drabiny, nie zalapali sie na ten pociag i sa agresywni

==============================================================================

Ponad 80% mieszka we wlasnych domkach , a nie wynajmuje u "Zyda" czy w
                  komunalnych budynkach , w ktorych nawet czarni na welfare by nie chcieli
                  mieszkac ,... Maja minimum 2 auta i jezdza nimi , wyobrazasz sobie ? Jezdza
                  codziennie a nie myja i chuchaja codziennie ,...

5 lat temu odwiedzil mnie kolega z Niemiec (CAD frezer i tokarz) dobrze
                  zarabiajacy , a nie wiedzial do czego sluzy to male wglebienie w drzwiach mojej
                  lodowki i musialem mu pokazac ze z jednej dziury leci lod a z drugiej zimna
                  woda ,... Nawet praktyczne do schnapsa , stwierdzil ,... W garazu druga , w
                  vanie trzecia a na lajbie wieksza niz on ma w domu ,... Aha i pelne .

Zycie socjalne ? Co ty rozumiesz pod tym terminem ,... To co ci panstwo
                  podstawi pod nos ,... Wczasy w gorach czy nad morzem raz w roku , dwie rodziny
                  w wynajetym pokoiku z klauzula w umowie ze jadasz "na miescie" ? Wieczorem po
                  cichu robisz grzalka kawe dla starej czy herbatke dla bachorow ? Ja z rodzina
                  czy ze znajomymi rodzinami robimy to co tydzien , wsiadamy w vany i jedziemy
                  gdzie nas oczy poniosa , 400 - 500 mil to normalka i nie musimy sie szczypac ze
                  benzyna ponad $6 za galon , jestesmy wolni , ... Co ty masz ? Tramwajem do kina
                  z bachorami na poranek , raz na tydzien ,... Nie powiesz ze zabierasz ich
                  autem , bo gdzie w EU znajdziesz kino z parkingiem ,... Publiczny basen ? Well
                  ja preferuje u mojego kolegi z barkiem i BBQ z najblizszymi znajomymi . I
                  wyobraz sobie , ani ja ani moi znajomi nigdy zlamanego centa z "socjalki" nie
                  wzielismy ,... Bo normalny , zdrowy czlowiek uwaza to za ponizenie ,... Ten
                  twoj koles u gory ; Jas to zwykly white nigger , nizej na mojej drabinie bo
                  bialy , ty tez niedaleko z twoim podejsciem do zycia ,...

Nie przechwalaj sie tutaj , bo mnie nie zaimponujesz
                  • Gość: VIP-1 Re: pkroj i reszta holoty ,... IP: *.mt.sfl.net 08.10.03, 18:53
                    czasami uda ci sie cos normalnie napisac
                    szkoda tylko ze te tepaki
                    i tak tego nie zrozumieja
                    • Gość: sp;lit Than's WIP ,.. I love ya 2 ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 19:30
                      Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> czasami uda ci sie cos normalnie napisac
                      > szkoda tylko ze te tepaki
                      > i tak tego nie zrozumieja

Co wcale nie znaczy ze nie powinienem probowac ,... Zablakane owieczki ,
                      ofiary systemu ,... Teraz wiesz dlaczego preferuja Zach Europe , tam maja
                      darmowe koryto od kolebki do grobu a tu najwyzej rok a pozniej albo nowy bachor
                      albo won ,... Niestety w moim stanie jeszcze moga przedluzac , zyjac z innych
                      programow ,...
                      • Gość: VIP-1 Re: Than's WIP ,.. I love ya 2 ,... IP: *.mt.sfl.net 08.10.03, 19:42
                        preferuja 'zapadnaju jewropu'
                        bo niemaja innego wyjscia - ameryka ma ich w dupce
                        i poczekaj troche jak sie za lby tam zaczna targac
                        to i darmowe korytko w europce sie skonczy
                        • Gość: sp;lit Czasem sie zastanawiam ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 20:15
                          Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> preferuja 'zapadnaju jewropu'
                          > bo niemaja innego wyjscia - ameryka ma ich w dupce
                          > i poczekaj troche jak sie za lby tam zaczna targac
                          > to i darmowe korytko w europce sie skonczy

Juz sie zra , a co dopiero jak im wcisna ich "konstytucje" , znajac bylego
                          fracuskiego "wodza" ktory jest jej ojcem nie spodziewam sie za duzo , a ze
                          czlonkostwo w Uni to pact to Unia ma prawo INTERWENCJI w kazda lokalna
                          zawieruche i wprowadzic porzadek ,... 2 lata temu gdzies czytalem ze Francja i
                          Niemcy "szkola" specjalne komanda do tego celu .
                          Niemcy juz zalatwili ze tereny bylego NRD nie sa objete rystrykcjami
                          dodatkowej pomocy bo byly pod komuna ,... Polska i reszta wschodniej Europy
                          niby gdzie byla przez pol wieku ? Ta cala Unia przypomina mi troche folwark
                          Orvella i jest stworzona dla zalozycieli z potrzeby taniej sily roboczej i
                          potrzeby miejca na niepopularny ekologicznie przemysl ,... Poczekamy , zobaczymy
                          jedno jest pewne , Niemcy , Francja nie doplacaly by do tego interesu na
                          poczatku nie majac na uwadze korzysci w przyszlosci ,... Nic nie jest za darmo .

• pkrol Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz 08.10.03, 19:52
                    Juz ja znam takim capow jak ty co to tylko madrzy na forum sa ,a naparawde to
                    chapia calymi dniami a te ich papierzane domki za ktore placa przez nos po 20 -
                    30 sa na rozpadzie po tylu latach i sluza im jako sypialnie bo nie maja czasu w
                    nich spedzac, pochwal sie frajerze jak zadluzony jestes ile masz payments na
                    miesiac lbie kapusciany,kiedy ostatni raz na wakacjach byles sadze ze masz nie
                    wiecej wolnego niz 10 dni na rok, nie czaruj tutaj, moze polakow w polsce
                    mozesz nabijac bo oni jeszcze naiwni i nie wiedza czym usa naprawde pachnie
                    • Gość: sp;lit Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 21:24
                      pkrol napisał:

> Juz ja znam takim capow jak ty co to tylko madrzy na forum sa ,a naparawde to
                      > chapia calymi dniami a te ich papierzane domki za ktore placa przez nos po
                      20 -
                      >
                      > 30 sa na rozpadzie po tylu latach i sluza im jako sypialnie bo nie maja czasu
                      w
                      >
                      > nich spedzac, pochwal sie frajerze jak zadluzony jestes ile masz payments na
                      > miesiac lbie kapusciany,kiedy ostatni raz na wakacjach byles sadze ze masz
                      nie
                      > wiecej wolnego niz 10 dni na rok, nie czaruj tutaj, moze polakow w polsce
                      > mozesz nabijac bo oni jeszcze naiwni i nie wiedza czym usa naprawde pachnie

================================================================================

Powinienem cie olac z racji slownictwa , ale widze ze sie pienisz wiec
                      zaspokoje czesciowo twoja ciekawosc ,... Place $728 na miesiac , z podatkami i
                      ubezpieczeniem , a ze pracujemy z moja naj w domu to polowe odpisuje w
                      podatki , tak ze praktycznie place tylka druga polowe ,... Kupilem we wlasciwym
                      czasie 17 lat temu za $ 69 999 na assumption ,... Dzis w ksiegach assesora
                      oszacowany na 288 tys ,... Na rynku , swobodnie 50 tys wiecej smile Zanim kopne w
                      kaledarz , mam nadzieje (obserwujac rynek) podwoje wartosc smile Zostalo nam 13 lat

Wakacje ? ok 14 dni w log house ze znajomymi na Vancouver Island , lajba do
                      dyspozycji plus tydzien na dojazd , albo drugim log house nad zatoka u
                      znajomego na Alasce sami , ktory wiecej niz chetnie nam udostepnia latem
                      za ,... Wystarczy ze zostawimy posprzatany i skosimy trawe smile Do tego dodaj ,
                      prawie kazdy weekend , zaczynajac w maju do konca wrzesnia ,...

Zeby cie nie zostawiac calkiem w depresji pozwole sobie nadmienic ze czasem
                      nam (5 ciu kolegow) calkiem odbija , wsiadamy wtedy w Cesne z floaters i
                      ladujemy w Rivers Inlet BC , albo troche dalej na Skena River , zaleznie gdzie
                      lepsze sezon na lososia ,... Ryba bierze , gorzala sie leje wieczorem przy
                      ognisku , wspominamy nasze poczatki i znowu mamy po dwadziescia pare lat .

Aha robimy to tylko dlatego zeby nasze naj odpoczely sobie o naszego
                      towarzystwa i mogly swobodnie poplotkowac o swoich sprawach ,... Po powrocie ?
                      Coz , do roboty i codziennosci , ktos musi harowac na takich jak ty ,... smile
                      • masual_can Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz 08.10.03, 21:29
                        Powiedz nam jak wyglada twoja zona i czy jestes z jej wygladu zadowolony. W
                        ciagu 13 lat wiele moze sie zmienic. Ostatnie 13 lat sa trudniejsze niz
                        poprzednie 25. Jak myslisz ile lat bedziesz mial jak 'kopniesz w kalendarz'?
                        Dom najlepiej sprzedaj asesorowi a roznice zainwestuj.
                        • Gość: sp;lit Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 21:59
                          masual_can napisał:

> Powiedz nam jak wyglada twoja zona i czy jestes z jej wygladu zadowolony. W
                          > ciagu 13 lat wiele moze sie zmienic. Ostatnie 13 lat sa trudniejsze niz
                          > poprzednie 25. Jak myslisz ile lat bedziesz mial jak 'kopniesz w kalendarz'?
                          > Dom najlepiej sprzedaj asesorowi a roznice zainwestuj.

===============================================================================

Jest 13 lat mlodzsza smile ,... Nie kupi , on tylko wycenia dla biura
                          podatkowego ,... Jak narazie to zainvestowalem calkiem niezle ,...
                          • zenobia_a Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz 08.10.03, 22:07
                            No to teraz powiedz ile lat myslisz jeszcze pocignac na tym padole
                            hamerykanskim. Wiedzialem ze ten squrviel asesor to tylko sobie takie jaja robi
                            z ciebie i liczby rezyseruje z ukladu gwiazd nad twoja posiadloscia.
                            • Gość: sp;lit:) Re: pkroj i reszta holoty aha a ty Zenobio ? IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 22:59
                              zenobia_a napisała:

> No to teraz powiedz ile lat myslisz jeszcze pocignac na tym padole
                              > hamerykanskim. Wiedzialem ze ten squrviel asesor to tylko sobie takie jaja
                              robi
                              >
                              > z ciebie i liczby rezyseruje z ukladu gwiazd nad twoja posiadloscia.

=============================================================================

Ile Bozia da ,... Nie wiem ile ty , ale nie planuje wczesniej niz 2 tygodnie
                              po tobie ,... Z asesorem nie buj zaby ,... Wazna mlodsza "broszka" a tu nie mam
                              watpliwosci smile

Ty tez niedopieszczony(a) ??? ,... Brzmisz jak twoi sozialhilde poprzednicy ,
                      • pkrol Re: pkroj i reszta holoty aha a ty bajkopisarz 08.10.03, 21:55
                        Fajnie piszesz potworz jeszcze kilka takich histori podepnij je fikcyjnymi
                        numerkami a ja juz widze jak glupie japy sie otwieraja na osciesz
                        Jestes bajkopisasz i kiciasz smierdzacy grzybica
                        vancouver island,colorado, kurwa bo jebne jetsetter sie znalazla a nie "polack"
                        • Gość: sp;lit:) Re: pkroj i reszta holoty ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 22:20
                          pkrol napisał:

> Fajnie piszesz potworz jeszcze kilka takich histori podepnij je fikcyjnymi
                          > numerkami a ja juz widze jak glupie japy sie otwieraja na osciesz
                          > Jestes bajkopisasz i kiciasz smierdzacy grzybica
                          > vancouver island,colorado, kurwa bo jebne jetsetter sie znalazla a
                          nie "polack"

============================================================================

Nie wygladasz na zbyt zadowolonego z zycia ,... Coz , tak wyglada produkt
                          uboczny zycia na "krzywy ryj" . Jak juz wspomnialem ,... Nic nie ma za darmo smile

And for me ? ,... Just another beautiful day on God's Green Earth smile
                  • kasienka80 dlaczego tak sie podniecasz? 15.10.03, 13:38
                    Czlowieku a czy ty byles w Europie, ze tak sie podniecasz basenem kolegi, BBQ
                    czy jakims kinem z parkingiem czy bez? pojedz kolego do Francji, na poludnie
                    glownie choc nie tylko, tam co drugi czlowiek ma basen, ja na swom tarasie co
                    weekend robie BBQ i czesto jezdze moze nie vanem ale zwyklym osobowym na
                    wycieczki po Francji.
                    aha, mam jeszcze te mozliwosc ze sobie moge wybrac w ktorym z 4 panstw chce
                    jesc kolacje: Francji, Belgii, Niemczech czy Luksemburgu.
                    czy to nie jest wolnosc?
                    hmmm?
            • Gość: sp;lit Jas IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 17:38
              Polacy zapominaja,ze na Zachodzie czy w USA jest zycie normalne,tzn.biedny
              kupi sobie fajne auto,bezrobotny pojedzie na urlop na
              poludnie,a zyjacy z Sozialhilfy bedzie mial ladnie urzadzone mieszkanie,pralke
              automatyczna i telewizor za darmo.A dzieci dostana
              zabawki za darmo.Na swieta biedni rodzice dostana nawet pieniadze na prezenty.I
              to jest normalne!!Polacy zyja jeszcze w
              nienormalnym swiecie,dlatego takie rzeczy ich szokuja.
              Chca ,gdy sa za granica,potwierdzenia,ze nie gorsi,na podobne ich stac.Ale nie
              chodzi o to.Chodzi o panstwo,ktore to ,co wyzej
              opisalem ludziom zapewnia.
              Chodzi o to,zeby ludzie nie zawracali sobie glowy tym,jak przezyc,jak
              wykombinowac itd

Ty to nazywasz normalnym zyciem ? Zycie na "krzywy ryj"na koszt podatnika ?
              • Gość: Jas Re: Jas IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.03, 18:18
                Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Polacy zapominaja,ze na Zachodzie czy w USA jest zycie normalne,tzn.biedny
                > kupi sobie fajne auto,bezrobotny pojedzie na urlop na
                > poludnie,a zyjacy z Sozialhilfy bedzie mial ladnie urzadzone mieszkanie,pralke
                > automatyczna i telewizor za darmo.A dzieci dostana
                > zabawki za darmo.Na swieta biedni rodzice dostana nawet pieniadze na prezenty.I
                >
                > to jest normalne!!Polacy zyja jeszcze w
                > nienormalnym swiecie,dlatego takie rzeczy ich szokuja.
                > Chca ,gdy sa za granica,potwierdzenia,ze nie gorsi,na podobne ich stac.Ale nie
                > chodzi o to.Chodzi o panstwo,ktore to ,co wyzej
                > opisalem ludziom zapewnia.
                > Chodzi o to,zeby ludzie nie zawracali sobie glowy tym,jak przezyc,jak
                > wykombinowac itd
                >
                > ==============================================================================
                >
                > Ty to nazywasz normalnym zyciem ? Zycie na "krzywy ryj"na koszt podatnika ?

Wolisz wolna Amerykanke to sie przeprowadz do USA,Polski,Rosji....
                • Gość: sp;lit Re: Jas IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 18:49
                  Gość portalu: Jas napisał(a):

> Gość portalu: sp;lit napisał(a):
                  >
                  > > Polacy zapominaja,ze na Zachodzie czy w USA jest zycie normalne,tzn.bie
                  > dny
                  > > kupi sobie fajne auto,bezrobotny pojedzie na urlop na
                  > > poludnie,a zyjacy z Sozialhilfy bedzie mial ladnie urzadzone mieszkanie,pr
                  > alke
                  > > automatyczna i telewizor za darmo.A dzieci dostana
                  > > zabawki za darmo.Na swieta biedni rodzice dostana nawet pieniadze na preze
                  > nty.I
                  > >
                  > > to jest normalne!!Polacy zyja jeszcze w
                  > > nienormalnym swiecie,dlatego takie rzeczy ich szokuja.
                  > > Chca ,gdy sa za granica,potwierdzenia,ze nie gorsi,na podobne ich stac.Ale
                  > nie
                  > > chodzi o to.Chodzi o panstwo,ktore to ,co wyzej
                  > > opisalem ludziom zapewnia.
                  > > Chodzi o to,zeby ludzie nie zawracali sobie glowy tym,jak przezyc,jak
                  > > wykombinowac itd
                  > >
                  > > ==========================================================================
                  > ====
                  > >
                  > > Ty to nazywasz normalnym zyciem ? Zycie na "krzywy ryj"na koszt podatni
                  > ka ?
                  >
                  > Wolisz wolna Amerykanke to sie przeprowadz do USA,Polski,Rosji....

=============================================================================

Ja tu mieszkam od cwierc wieku , a od 17 lat w drugim wlasnym domu z
                  widokiem na na gory na wlasnej dzialce , ktory moge zostawic dzieciakom , na
                  poczatek w ich zyciu , mimo ze przyjechalem jak wiekszosc z nas z przyslowiowa
                  gola dupa ,... Sa rowniez tacy jak ty , dla ktorych sozialhilfe to normalka ,
                  ale , ze nie przepadam za nimi to duzo na ich temat ci nie powiem oprocz tego
                  ze sa ,...
                  • masual_can Re: Jas 08.10.03, 21:24
                    Hi,

Popatrz w lustro, tak prosto i odwaznie. A potem zadaj sobie pytania czy:
                    1. Jestes z siebie zadowolony
                    2. Na ile lat siebie ocenisz a potem odejmij te liczbe od lat ktore juz masz.
                    Podaj nam wynik
                    3. My i tak wiemy swoje.
                  • Gość: Jas Re: Jas IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 00:06
                    Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Gość portalu: Jas napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: sp;lit napisał(a):
                    > >
                    > > > Polacy zapominaja,ze na Zachodzie czy w USA jest zycie normalne,tz
                    > n.bie
                    > > dny
                    > > > kupi sobie fajne auto,bezrobotny pojedzie na urlop na
                    > > > poludnie,a zyjacy z Sozialhilfy bedzie mial ladnie urzadzone mieszkan
                    > ie,pr
                    > > alke
                    > > > automatyczna i telewizor za darmo.A dzieci dostana
                    > > > zabawki za darmo.Na swieta biedni rodzice dostana nawet pieniadze na
                    > preze
                    > > nty.I
                    > > >
                    > > > to jest normalne!!Polacy zyja jeszcze w
                    > > > nienormalnym swiecie,dlatego takie rzeczy ich szokuja.
                    > > > Chca ,gdy sa za granica,potwierdzenia,ze nie gorsi,na podobne ich sta
                    > c.Ale
                    > > nie
                    > > > chodzi o to.Chodzi o panstwo,ktore to ,co wyzej
                    > > > opisalem ludziom zapewnia.
                    > > > Chodzi o to,zeby ludzie nie zawracali sobie glowy tym,jak przezyc,jak
                    >
                    > > > wykombinowac itd
                    > > >
                    > > > =====================================================================
                    > =====
                    > > ====
                    > > >
                    > > > Ty to nazywasz normalnym zyciem ? Zycie na "krzywy ryj"na koszt po
                    > datni
                    > > ka ?
                    > >
                    > > Wolisz wolna Amerykanke to sie przeprowadz do USA,Polski,Rosji....
                    >
                    > =============================================================================
                    >
                    > Ja tu mieszkam od cwierc wieku , a od 17 lat w drugim wlasnym domu z
                    > widokiem na na gory na wlasnej dzialce , ktory moge zostawic dzieciakom , na
                    > poczatek w ich zyciu , mimo ze przyjechalem jak wiekszosc z nas z przyslowiowa
                    > gola dupa ,... Sa rowniez tacy jak ty , dla ktorych sozialhilfe to normalka ,
                    > ale , ze nie przepadam za nimi to duzo na ich temat ci nie powiem oprocz tego
                    > ze sa ,...

Ty Polak,system w USA pasuje do ciebi.Tam tez sobie wszyscy wmawiaja,ze sa najlepsi.Obojetnie czym sa,jak wygladaja i co umieja,jak mieszkaja i jak zyja.
                    Tam jest naokolo syf jak w Polsce.
                    Tam mozesz sie na ulomnych,leniwych i niedorajdach wyzyc,w morde kopac.Tam mozesz,jak ci sie obca geba nie podoba,przypierdolic ,jak to zrobiles Huseinowi w Iraku.
                    I chwalic sie mozesz przed twoimi ziomkami z Polski,ale tym co masz nie zaimponujesz Niemcom czy Holendrom.
            • Gość: Witold Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 10.10.03, 07:25
              wycieczkowicz NIGDY nie bedzie widzal tego co ci co tu sie zadomowili i po
              prostu tu zyja.

Okazuje sie ze 75 % najbogatrzych domow w Chicago nalezy do polkow.
              Ale o tym sie nie trabi na prawo i nalewo.
              W Ameryce po 21 latach podoba mi sie coraz bardziej i bardziej.
              Czy wszystko na pewno nie, ale czy to wazne. Jenemu nie podoba sie to innemu co
              innego, wiec nalzey koncentrowac sie rzeczach dobych.
              A za zle zbierac sie tylko wtedy kiedy mozemy innych przkonac ze pownno sie je
              poprawic. Jezeli znajdziemy takich co nas popra mozemy myslec o poprawie czegos
              tam.
              Trzeba umiec sie cieszyc z tego co sie ma wtedy juro bedzie jeszcze ladniej.

to tak do przemyslenia. oraz wicej tutaj po ang
              www.things-to-think-over.com/Witold
            • Gość: Witold tak do przemyslenia jeszcze raz IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 10.10.03, 07:26
              wycieczkowicz NIGDY nie bedzie widzal tego co ci co tu sie zadomowili i po
              prostu tu zyja.

Okazuje sie ze 75 % najbogatrzych domow w Chicago nalezy do polkow.
              Ale o tym sie nie trabi na prawo i nalewo.
              W Ameryce po 21 latach podoba mi sie coraz bardziej i bardziej.
              Czy wszystko na pewno nie, ale czy to wazne. Jenemu nie podoba sie to innemu co
              innego, wiec nalzey koncentrowac sie rzeczach dobych.
              A za zle zbierac sie tylko wtedy kiedy mozemy innych przkonac ze pownno sie je
              poprawic. Jezeli znajdziemy takich co nas popra mozemy myslec o poprawie czegos
              tam.
              Trzeba umiec sie cieszyc z tego co sie ma wtedy juro bedzie jeszcze ladniej.

to tak do przemyslenia. oraz wicej tutaj po ang
              www.things-to-think-over.com/Witold
        • Gość: Dr Who Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 13.10.03, 01:08

> Nawet jezeli to smieszne to jednak stac mnie na motel i nie musze wypraszac
          sie
          > u
          > tutejszych znajoych o nocleg. Moje pieniadze zarabiane w Polsce wydaje nie
          szc
          > zypiac
          > sie przy kazdej okazji. I nawet jezeli z plecakiem - nie widze w tym nic
          zlego
          > - to jednak
          > widzialem wiele wiecej niz 3/4 pracownikow z ktorymi sie spotykam. Co
          prawda
          > nie
          > stac mnie by wracac taksowkami z pracy jak oni, ale gdy wsiadam do metra to
          sie
          >
          > zastanawiam skad w tej bogatej ameryce tyle biedoty. Nie czuje sie lepiej z
          t
          > ego
          > powodu ze jestem lepiej ubrani niz oni, ale tez nie czuje sie gorzej ze
          wiekszo
          > sc z
          > amerykanow zarabia duzo wiecej niz ja. Moj kuzyn prowadzi maly sklep. Moze
          mnie
          > na
          > czarno ztrudnic ale czy warto dla tysiaca czy 2 tys zloty wiecej co miesiac
          rob
          > ic rzeczy
          > ktorych sie nie lubi. jedno jest pewne obecnie ameryka nie robi wrazenia.
          My
          > sle ze z
          > radoscia wroce do Polski.

To dziwne, musiales straszna biede klepac przed laty skoro dwa razy Ameryka
          zrobila na tobie wrazenie.
          Na mnie nigdy nie zrobila wrazenia, bo pod kazdym wzgledem w Niemczech bylo
          lepiej niz w USA. O Polsce nie wspominam bo tam zawsze bylo do d.py i nawet
          teraz jest a nawet bardziej niz 25 lat temu.

Jednak nadal mieszkam w USA z prostego powodu.
          Otoz nie udalo jeszcze mi sie znalezc pracy poza USA gdzie bym zarabial
          10 tys USD na miesiec, czyli chociaz tyle samo co tutaj.

Co zrobic siedze dalej w tej kiepskiej Ameryce.
          • Gość: sp;lit Re: Ameryka juz nie robi takiego wrazenia/so so h IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 13.10.03, 17:18
            Gość portalu: Dr Who napisał(a):

> Gość portalu: wycieczkownik napisał(a):
            >
            > > Nawet jezeli to smieszne to jednak stac mnie na motel i nie musze wyprasza
            > c
            > sie
            > > u
            > > tutejszych znajoych o nocleg. Moje pieniadze zarabiane w Polsce wydaje ni
            > e
            > szc
            > > zypiac
            > > sie przy kazdej okazji. I nawet jezeli z plecakiem - nie widze w tym nic
            > zlego
            > > - to jednak
            > > widzialem wiele wiecej niz 3/4 pracownikow z ktorymi sie spotykam. Co
            > prawda
            > > nie
            > > stac mnie by wracac taksowkami z pracy jak oni, ale gdy wsiadam do metra t
            > o
            > sie
            > >
            > > zastanawiam skad w tej bogatej ameryce tyle biedoty. Nie czuje sie lepiej
            > z
            > t
            > > ego
            > > powodu ze jestem lepiej ubrani niz oni, ale tez nie czuje sie gorzej ze
            > wiekszo
            > > sc z
            > > amerykanow zarabia duzo wiecej niz ja. Moj kuzyn prowadzi maly sklep. Moze
            >
            > mnie
            > > na
            > > czarno ztrudnic ale czy warto dla tysiaca czy 2 tys zloty wiecej co miesia
            > c
            > rob
            > > ic rzeczy
            > > ktorych sie nie lubi. jedno jest pewne obecnie ameryka nie robi wrazenia
            > .
            > My
            > > sle ze z
            > > radoscia wroce do Polski.
            >
            > To dziwne, musiales straszna biede klepac przed laty skoro dwa razy Ameryka
            > zrobila na tobie wrazenie.
            > Na mnie nigdy nie zrobila wrazenia, bo pod kazdym wzgledem w Niemczech bylo
            > lepiej niz w USA. O Polsce nie wspominam bo tam zawsze bylo do d.py i nawet
            > teraz jest a nawet bardziej niz 25 lat temu.
            >
            > Jednak nadal mieszkam w USA z prostego powodu.
            > Otoz nie udalo jeszcze mi sie znalezc pracy poza USA gdzie bym zarabial
            > 10 tys USD na miesiec, czyli chociaz tyle samo co tutaj.
            >
            > Co zrobic siedze dalej w tej kiepskiej Ameryce.

A co w Niemczech nie ma trawnikow ??? A tak na marginesie ,... Niezle
            zarabiasz ,ile akrow trawy musisz dziennie sciac ???
    • jot-23 dylematy...dylematy 08.10.03, 21:51

hehe juz nie wiem co mam myslec.... z jednej strony wycieczkownik, co juz juz
      jest na progu sukcesu i zaraz posle swoja pierwsza dostawe gipsowych krasnali
      ogrodowych dla amerykanskiego kontrahenta...... a z drugiej glosy jak ten, z
      forum praca w warszawie:

"juz powoli sie poddaje i mam dosc tego kraju, gdzie jedynie co sie liczy to
      znajomosci, pieniadz i kto wiecej wezmie czy da... nie ma juz miejsca na
      jakies wartosci moralne i etyczne albo ja zyje w innej, idealistycznej
      rzeczywistosci"

eee to chyba tylko takie medzenie! boza jaki blad zrobilem wyjezdzajac! o
      boze... chyba z tej udreki zainstaluje sobie radial heating w kiblu...zeby mi
      cos przypominalo o kraju nad wisla

pozdrawiam "cieplutko"!

I'm a legend in my own mind
      • zenobia_a Re: dylematy...dylematy 08.10.03, 22:08
        w desce klozetowej? To chyba lepsze niz nawiew na kupke, hehehe
        • waldek.usa Re: sa takie, sa 08.10.03, 22:27
          zenobia_a napisała:

> w desce klozetowej? To chyba lepsze niz nawiew na kupke, hehehe

www.procomfortusa.com/intimist.htm
          • Gość: sp;lit Re: sa takie, sa ,... ,... IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 22:45
            waldek.usa napisał:

> zenobia_a napisała:
            >
            > > w desce klozetowej? To chyba lepsze niz nawiew na kupke, hehehe
            >
            >
            >
            > www.procomfortusa.com/intimist.htm

================================================================================

Najwygodniej czyta sie na mojej i nie musze sie martwic ze mi calkiem odbije .

• Gość: sp;lit Re: dylematy... I serduszko w drzwiach :) n/t IP: *.nas34.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 08.10.03, 22:23
        jot-23 napisał:

> Gość portalu: wycieczkownik napisał(a):
        >
        > hehe juz nie wiem co mam myslec.... z jednej strony wycieczkownik, co juz juz
        > jest na progu sukcesu i zaraz posle swoja pierwsza dostawe gipsowych krasnali
        > ogrodowych dla amerykanskiego kontrahenta...... a z drugiej glosy jak ten, z
        > forum praca w warszawie:
        >
        > "juz powoli sie poddaje i mam dosc tego kraju, gdzie jedynie co sie liczy to
        > znajomosci, pieniadz i kto wiecej wezmie czy da... nie ma juz miejsca na
        > jakies wartosci moralne i etyczne albo ja zyje w innej, idealistycznej
        > rzeczywistosci"
        >
        > eee to chyba tylko takie medzenie! boza jaki blad zrobilem wyjezdzajac! o
        > boze... chyba z tej udreki zainstaluje sobie radial heating w kiblu...zeby mi
        > cos przypominalo o kraju nad wisla
        >
        >
        > pozdrawiam "cieplutko"!
        >
        > I'm a legend in my own mind
    • Gość: grafiti szkoda bo ja tu po to przyjechalem zeby na tobie IP: *.lu.dl.cox.net 09.10.03, 00:23
      zrobic dobre wrazenie. wink))
      • Gość: wycieczkonik ty dzis przeczytales, a ja dzis uslyszalem IP: *.randomhouse.com 09.10.03, 22:02
        slyszalem dzis od Ameryknaki jadacej ze mna autobusem, ze nie ma pracy i corazwiecej
        amerykanow nie ma pracy i ze ona nigdy nigdzie nie jezdzila i gdy jej powiedzialame ze
        w Polsce tez jest bezrobocie i ludzie nie jezdza. to powiedziala ze pewnoe trudno mi
        sobie wypobrazic jak wiele ludzi tu zyje na b. niskim poziomie. bezrobotni sa wszedzie.
        Ja w Poslce inaczej spedzam czas wolny inaczej wy tu. kazdy z nas jednak odpoczywa na
        swoj sposob. Co z tego ze jezdze tramwajem (akurat mam samochod i jezdze z dziecmi
        samochodem lub rowerami do Kampinosu - chociaz wiem ze na Tobie robi tylko
        wrazenie tylko jezdzenie Vanem dalej niz kilkaset mil - ale za to na naszych
        wspolpracownikach z Australii robi wrazenie ze mamy w Polsce takie gory i ze tyle jest u
        nas sniegu i gdy przyjada zwiedzac nasza firme mamy ich tam zabrac0 Smutno mi sie
        robi gdy czytam wasze maile. To wsze nastawienei na kse i tylko z tej perspektywy
        ogladanie swiata jest nudne. Na szczescie sa ludzi ktorzy co innego cenia niz ta
        smieszna dziur w lodowce - czy naprawde myslisze ze to dziura plujaca kostkami lodu
        robi na kims wrazenie. Jest to ciekawe - bo u nas takich lodowek nie ma - ale sa one tu a
        stancha juz ponad 20 lat - mielismy tak 17 lat temu w naszym domu, a Polacy, kt tu nie
        mieszkali znaja je z filmow. No nic szkoda ze Polacy, ktorzy cos soba reprezentuja tu nie
        wchodza, bo po slownictwie widac ze "bachory nidlugo wsadza cie do domu starcow jak
        niepotrzebnego smiecia" co jest tak oczywiste w ameryce jak to ze u nas starsi to wciaz
        ludzie a nie kukly.
        Milej starosci w tym pieknym i bogatym kraju! Wtedy pewnie wrocisz do Polski co???
        • soup_nazi Re: ty dzis przeczytales, a ja dzis uslyszalem 09.10.03, 22:35
          Gość portalu: wycieczkonik napisał(a):

> slyszalem dzis od Ameryknaki jadacej ze mna autobusem, ze nie ma pracy i
          corazw
          > iecej
          > amerykanow nie ma pracy

Hehe, zara sie gremialnie ustawia w ogonek przed konsulatem Pomrocznej zeby
          dachy w Lomzy naprawiac.

i ze ona nigdy nigdzie nie jezdzila

No, jak to? Przeciez autobusem jezdzi?! Klamie, swynia!

i gdy jej powiedzia
          > lame ze
          > w Polsce tez jest bezrobocie i ludzie nie jezdza. to powiedziala ze pewnoe
          trud
          > no mi
          > sobie wypobrazic jak wiele ludzi tu zyje na b. niskim poziomie. bezrobotni
          sa
          > wszedzie.

Trzeba jej bylo powiedziec, ze bez trudu, bo w Pomrocznej jest to samo tylko
          pomnoznone przez 100.

> Ja w Poslce inaczej spedzam czas wolny inaczej wy tu. kazdy z nas jednak
          odpocz
          > ywa na
          > swoj sposob. Co z tego ze jezdze tramwajem (akurat mam samochod i jezdze z
          dzie
          > cmi
          > samochodem lub rowerami do Kampinosu

Jasne. Samochodem sie w PL nie jezdzi. Samochod sie ma i myje go co drugi dzien.

- chociaz wiem ze na Tobie robi tylko
          > wrazenie tylko jezdzenie Vanem dalej niz kilkaset mil - ale za to na naszych
          > wspolpracownikach z Australii robi wrazenie ze mamy w Polsce takie gory i ze
          ty
          > le jest u
          > nas sniegu i gdy przyjada zwiedzac nasza firme mamy ich tam zabrac0

To do AU tez pchacie te krasnale? Czy brudny snieg, na bazie kwasu siarkowego,
          ktorego wam tak zazdroszcza (sniegu znaczy)

Smutno mi s
          > ie
          > robi gdy czytam wasze maile. To wsze nastawienei na kse i tylko z tej
          perspekty
          > wy
          > ogladanie swiata jest nudne. Na szczescie sa ludzi ktorzy co innego cenia niz
          t
          > a
          > smieszna dziur w lodowce - czy naprawde myslisze ze to dziura plujaca
          kostkami
          > lodu
          > robi na kims wrazenie. Jest to ciekawe - bo u nas takich lodowek nie ma - ale
          s
          > a one tu a
          > stancha juz ponad 20 lat - mielismy tak 17 lat temu w naszym domu,

Ale juz nie macie, bo sraliscie w ta smieszna dziure zamiast lod robic i
          hamerykanska lodowka poszla do zyda, eheheh

a Polacy, kt
          > tu nie
          > mieszkali znaja je z filmow. No nic szkoda ze Polacy, ktorzy cos soba
          reprezent
          > uja tu nie
          > wchodza, bo po slownictwie widac

Racja, widac rowniez po twojej ortografii, ze tak blizej tych krasnali sie
          intelektem trzymasz.

ze "bachory nidlugo wsadza cie do domu starcow
          > jak
          > niepotrzebnego smiecia" co jest tak oczywiste w ameryce jak to ze u nas
          starsi
          > to wciaz
          > ludzie a nie kukly.

Dlatego humanitarnie morzycie ich glodem przy pomocy tragicznych emerytur?

> Milej starosci w tym pieknym i bogatym kraju! Wtedy pewnie wrocisz do Polski
          co
          > ???

No chyba sie nie myles.
          • grabdowski Polacy z tego forum nie reprezentuja soba wiele 09.10.03, 23:24
            Jak widzisz Poalcy tu wchodzacy nie reprezentuja soba za wiele. gdyby wiedzieli
            cokolwiek o kulturze to by wiedzieli tez z jakiego adresu piszesz i czym zajmuje sie
            Twoja firma. Nie spodziewaj sie po nich za wiele. poza Polakam ktorzy zalapali sie na
            uniwersytetach czy w innych renomowanych firmach jest w Ameryce wielu prostakow.
            Nie chodzacych do teatru czy muzeow ani nie czytajacych ksiazek - nie prowadz z nimi
            dyskusji, bo sie zraziz do kraju w ktorym mieszkasz. czasem mysle ze dobrze ze ten
            chlam wyjachal z Polski. Dobrze ze ludzie tacy jak Ty chca tam zostac. Powodzenia.
            Jestem pewny ze dojdziesz do powaznej forsy i bedzie Cie w Polsce stac na jezdzenie
            vanem ( o ile juz cie nie stac) w kazdy weekend, ale po prostu nie bedziesz tego robil bo
            to dosc nudne na dluzsza mete.
            Takze daruj sobie wpisy na tym forum. Tu ludzie Twojego pokroju niewchodza. to forum
            dla marnoty - wystarczy zobaczyc na poziom dyskusji!
            Fajnie Cie poznac. Polak chwilowo w ukochanej Polsce, a kt wyemigrowalem 30 lat temu.
            szkoda ze nie mialam szansy tak jak ty spedzis mlodosci w Polsce takiej jaka jest teraz.
            Zaradni tam maja wielkie szanse. Niezaradni jada tu sprzatac i malowac ploty -
            widziales sam w zielonej karcie w TV
            • jot-23 Re: Polacy z tego forum nie reprezentuja soba wie 10.10.03, 00:05
              grabdowski napisał:

jak tam manhattan? boisz sie wyjsc po zmierzchu? zapomnialem dodac ze
              najtansze jedzenie na china town! to niedaleko od ciebie.... nie karm dzieci
              samymi parowkami, a jezeli juz to wybieraj te 100% beef
        • jot-23 Re: ty dzis przeczytales, a ja dzis uslyszalem 10.10.03, 00:03

corazw
          > iecej
          > amerykanow nie ma pracy i ze ona nigdy nigdzie nie jezdzila i gdy jej
          powiedzia
          > lame ze
          trud
          > no mi
          sa
          > wszedzie.
          odpocz
          > ywa na
          dzie
          > cmi
          > samochodem lub rowerami do Kampinosu - chociaz wiem ze na Tobie robi tylko
          ty
          > le jest u
          > nas sniegu i gdy przyjada zwiedzac nasza firme mamy ich tam zabrac0 Smutno
          mi s
          > ie
          perspekty
          > wy
          > ogladanie swiata jest nudne. Na szczescie sa ludzi ktorzy co innego cenia
          niz t
          > a
          kostkami
          > lodu
          > robi na kims wrazenie. Jest to ciekawe - bo u nas takich lodowek nie ma -
          ale s
          > a one tu a
          > stancha juz ponad 20 lat - mielismy tak 17 lat temu w naszym domu, a Polacy,
          kt
          > tu nie
          reprezent
          > uja tu nie
          > wchodza, bo po slownictwie widac ze "bachory nidlugo wsadza cie do domu
          starcow
          > jak
          starsi
          > to wciaz
          > ludzie a nie kukly.
          co
          > ???

prawde powiedziawszy, nie sprawiasz wrazenia rozgarnietego czlowieka, ani na
          pierwszy rzut oka, ani tym bardziej po paru wpisach. piszesz jakies pierdoly o
          lasie i gorach? i o sniegu w polsce? czy cie zupelnie pogielo? polska pod tym
          wzgledem to kraj bardzo ubogi, resztki lasow, malutkie skrawki zadeptanych
          gor. jakie kurwa vany i "pareset mil" ty durny cieciu? dziur w lodowce? hehe
          zaczynajac ten wpis mialem zamiar , tak dla excersise konkretnie polemizowac z
          powyzszymi bzdurami...ale coz....zraziki dochodza! wiec musze konczyc (tepy
          chuju)
          • Gość: sp'lit Re: ty dzis przeczytales, a ja dzis uslyszalem IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 10.10.03, 02:02
            Z kulturka kolego ,... Ciec , zawsze ciec ,... Inaczej by nie zalozyl
            postu ,... So ,... Nie podniecaj sie ,...
        • Gość: sp;lit Re: ty dzis przeczytales, a ja dzis uslyszalem IP: *.nas25.bellevue1.wa.us.da.qwest.net 10.10.03, 01:48

corazw
          > iecej
          > amerykanow nie ma pracy i ze ona nigdy nigdzie nie jezdzila i gdy jej
          powiedzia
          > lame ze
          trud
          > no mi
          sa
          > wszedzie.
          odpocz
          > ywa na
          dzie
          > cmi
          > samochodem lub rowerami do Kampinosu - chociaz wiem ze na Tobie robi tylko
          ty
          > le jest u
          > nas sniegu i gdy przyjada zwiedzac nasza firme mamy ich tam zabrac0 Smutno mi
          s
          > ie
          perspekty
          > wy
          > ogladanie swiata jest nudne. Na szczescie sa ludzi ktorzy co innego cenia niz
          t
          > a
          kostkami
          > lodu
          > robi na kims wrazenie. Jest to ciekawe - bo u nas takich lodowek nie ma - ale
          s
          > a one tu a
          > stancha juz ponad 20 lat - mielismy tak 17 lat temu w naszym domu, a Polacy,
          kt
          > tu nie
          reprezent
          > uja tu nie
          > wchodza, bo po slownictwie widac ze "bachory nidlugo wsadza cie do domu
          starcow
          > jak
          starsi
          > to wciaz
          > ludzie a nie kukly.
          co
          > ???

Stary za duzo "dziabiesz" po powrocie i niczym akurat mi nie imponujesz ,...
          Spojrze w okno w kuchni , jak jest pogoda to widze szczyty gor, a nie jakis tam
          Giewont ,(Tatry sa piekne) Caskady tez , bo sa zielone ,... Na Vanie mam
          zaczepy na 4 rowerki i na white wather kayak ,... I wyobraz sobie , czasem sa
          mnie i mojej rodzinie potrzebne , so ,... Bywaj i nie zapominaj jezyka , ktory
          nauczyles sie tutaj a nie tam i dzieki ktoremu egzystujesz dzisiaj , oglaszajac
          calemu swiatu ,... How lucky you're ,... Good luck my friend !
          • Gość: Kan_z_oz Do Wycieczkonik IP: *.mega.tmns.net.au 10.10.03, 13:41
            Bedac umiarkowana i bardzo konserwatywna w sadach i ocenach podsumuje ta
            dyskusje w punktach;
            1. Wycieczki sa po to zapoznac sie ze zwyczajami danego kraju, pieknem
            przyrody/zabytkami. Oceniac mozna gdy sie mieszka i pracuje; najlepiej powyzej
            roku.
            2. Zachod nie powinien zenowac Polakow, gdyz nie takie jest jego zadanie.
            Czasy gdy ladujac na lotnisku w US/UK/OZ i stawales sie milionerem w Polsce
            dawno minely.Jesli ktos twierdzi inaczej jest kompletnym durniem.
            3.Polacy podrozuje coraz wiecej i tak powinno byc, Polacy mieszkajacy zza
            granica sa czesto obywatelami swiata.
            4.O "lifestyle" na zachodzie nie masz nic do powiedzenia; twoje spostrzezenia,
            to migawki i zlepek roznych info.z punktu widzenia turysty.
            5. Dobrze ,ze jestes zadowolony z tego gdzie zyjesz i mieszkasz. Dyskusja
            gdzie jest lepiej jest bez sensu. Nawet nie probuj na temat tramwaju.
            6. Jest duza grupa ludzi ktorzy pisuja na forum i osiagneli sukces (zarowno w
            Polsce jak i na swiecie) i nie nikt nie musi im mowic w ktorym kraju jest
            lepiej zarabiac pieniadze.
            Nie mam najmniejszego zamiaru brac udzialu w licytacjach na temat pieniedzy.
            Zachod reprezentuje dla mnie nieograniczone mozliwosci we wszystkich
            dziedzinach, ktorych nie znalazlam w Polsce do 1992. Nie mam zamiaru klocic
            sie na temat gdzie jest lepiej. Bylo nam nie najgorzej w Polsce. Jest nawet
            lepiej na zachodzie, tylko i wylacznie naszej pracy. Dlaczego? po
            kilkunastulatch mieszkania na zachodzie moze zrozumiesz.
            Pozdrawiam z Sydney
    • wodnik8 "Dziura w lodowce" 12.10.03, 15:02
      Fantastyczne!
      To teraz mierzymy standard zycia dziurami w lodowce?
      W USA pije sie z takiej dziury w lodowce wode "kraniczanke", ktora, w
      zaleznosci od miejsca jest lepsza lub gorsza.
      Kto pije wode z kranu w Europie? Nikt. Juz nawet w Polsce pije sie wody
      mineralne, nie wiedzac, ze prosta dziura w lodowce rozwiazuje dylemat "Evian"
      czy "Vittel",´"Bonaqua" czy "Naleczowianka"...

Te cale wyliczanki ile kto ma i na co go stac w USA; czy my , Europejczycy
      mozemy sie z nimi rownac?.

Wycieczki, podroze, weekendy, samochody 8 cylindrowe, duze domy na duzych
      dzialkach , duze lodki na duzych jeziorach, duzo lodu w duzych szklankach na
      duzo coca coli, no i duze lodowki (koniecznie z dziura)w ktorych to lodowkach
      stoja duze kanistry z mlekiem i wiaderka masla.

Czy my , Europejczycy w ogole mozemy sie z tym mierzyc? My z malymi lodowkami
      bez dziur? My ktorzy kupujemy male porcje, zeby ciagle bylo swieze (kto wie po
      co, przeciez sa srodki konserwujace), ktorzy wieksze zapasy trzymamy w
      piwnicach (jakiez to staroswieckie!), i wozimy ze sklepu skrzynki z woda
      mineralna zamiast szklanke pod kranik w dziurze podstawic?
      My z naszymi samochodami, ktorymi co prawda jezdzimy zwinnie i szybko, ale
      ktore nie maja 8 cylindrow?
      My w naszych malych domkach z cegly (tez przezytek!) w naszych melenkich
      ogrodkach?
      My, ktorzy w weekend nie przemierzamy 500 mil , zeby znalezc miejsce do
      wypoczynku, bo po co jezdzic od razu za granice gdzie innym jezykiem mowia,
      wiec sie zadowalamy tymi gorkami, lasami i jeziorami, ktore kolo nas leza,
      albo, nie mogac spedzic niedzieli w mallu, musimy sie zadowolic tym , co mamy
      pod reka- jakas glupia wystawa, koncertem, jarmarkiem, festynem czy co sie tam
      napatoczy.

Eh, Amerykaninem byc!
      • wujek_karol Re: "Dziura w lodowce" 15.10.03, 14:19
        ja mam 3 puste lodowki w USA bo jak je zapelnie to wszystko zjem.
    • kasienka80 Powodzenia Wycieczkownik 15.10.03, 13:57
      zrobiles tu na wielu ludziach bardzo dobre wrazenie !!
      nie przejmuj sie jakimis prostakami, ktorzy ci opowiadaja o vanach, lodowkach
      kajakach itp
      tak trzymaj.
      pozdrawiam goraco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka