gabibest 11.03.09, 00:11 prosilabym osoby zorientowane by napisaly jaka jest roznica? czy to szkola decyduje? w ogole nie jestem zorientowana w temacie, choc moja corka jest dopiero w P1 chcialabym cokolwiek wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelski Re: secondary a grammar? 11.03.09, 02:13 czy chodzi ci o system edukacyjny w Anglii? i c ot oject P1? Odpowiedz Link Zgłoś
gabibest Re: secondary a grammar? 11.03.09, 09:07 P1 to Primary 1, moja corka jest dopeiro w pierwszej klasie. dokladnie chodzi mi o to, kto wybiera szkole nastepna po Primary, jakie szkoly sa lepsze grammar czy tez secondary, slysze rozne opinie, ale mowia to osoby ktore maja jak na zupelnie poczatkujace dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: secondary a grammar? 11.03.09, 16:41 a gdzie mieszkasz? u nas (Londyn) nie mowi sie P! tylku Year 1 (Y1 w skrocie) mas zjeszcze mase czasu - aczkolwiek gdybys sie chciala przeniesc w okolice z lepszymi szkolami, to pewnie nei az tak wiele aha - Gramamr school to secondary school Grammar school is a selective school (egzaminy wstepne zwane 11+) moze ci chodzilo o comprechensive schools? Odpowiedz Link Zgłoś
violus73 Re: secondary a grammar? 11.03.09, 22:16 W Szkocji mowi sie P1, czyli primary 1, wiekowo to tak jak na pd reception class. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: secondary a grammar? 12.03.09, 01:57 receptio nclass to chyba 5 latki? Odpowiedz Link Zgłoś
violus73 Re: secondary a grammar? 12.03.09, 20:41 tak 5-latki, ale w Szkocji nie ma reception class, tylko jest P1 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: secondary a grammar? 12.03.09, 01:25 izabelski napisała: > aha - Gramamr school to secondary school Roznice nazewnicze sa fascynujace U nas (Kanada, Ontario) - grammar school to elementary/primary school (podstawowka); natomiast secondary school to high school (szkola srednia) czyli najpierw grammar a od 9 klasy, secondary Te roznice nazewnicze szczegolnie ciekawe jesli sie wezmie pod uwage, ze nasz system jest wciaz jeszcze jakos tam pochodny od brytyjskiego... Tak tylko wtracilam jako ciekawostke, autorke watku przepraszam za skret w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: secondary a grammar? 12.03.09, 01:56 W Szkocji chyba nei ma Gramamr Schools? ha - my mamy jeszcze public schools - ktore sa szkoalmi prywatnymi, co konfuduje wszystkich amerykanow bo u nich public = panstwowe u nas panstwowe = state Odpowiedz Link Zgłoś
gabibest Re: secondary a grammar? 12.03.09, 13:55 nadal dla mnie to czarna magia mieszkamy w Belfascie, Polnocna Irlandia sadzilam, ze nauka w calej UK wyglada tak samo i nazewnictwo jest takie samo, a tu niespodzianka moja corka chodzi do pierwszej klasy w primary school, nastepnie, po 7latach edukacji, dzieciaki ida do secondary badz grammar... i to jest dla mnie zagadka, jakie sa roznice? jakos nigdzie nie moge znalezc czegos w tym temacie. wiem, mam czas i pewnie za 6lat bede wszytsko jasno wiedziec, lecz taki typ jestem, ze chce wszystko od razu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabibest Re: secondary a grammar? 12.03.09, 13:58 a tak jeszcze dodam, tak mysle, tak mi cos podpowiada, ze grammar to szkola moze jakas uzawodowiona? z nizszym poziomem nauki?... sama nie wiem, w kazdym razie jest ich mniej... z drugiej strony, czy mozna przyuczac do zawodu w wieku 12L? bo tyle maja dzieci wychodzace z primary... Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi gabibest 12.03.09, 14:11 hej! a do ktorej podstawowki chodzi twoje dziecko? jaka to szkola? prot/katol/integr? ja ma zgryz bo za poltora roku corka do szkoly idzie i noz mi sie otwiera ja slysze, ze wszedzie tylko religia, religia, religia. az mi sie do anglii chce wracac chociaz holywood bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gabibest Re: gabibest 12.03.09, 14:31 moja corka chodzi do katolickiej, religii duzo, polecam integracyjne szkoly. sadzac po narzekaniu na ilosc religii to chyba juz wspomnialam co nieco o szkolach na forum polskibelfast pozdrawiam serdecznie ''Życie jest w kolorze, który ma twoja wyobraźnia'' Odpowiedz Link Zgłoś
gabibest Re: gabibest 12.03.09, 14:32 tzn odpowiedzialam na forum pb na twoj post dotyczacy wyboru szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: gabibest 12.03.09, 15:07 ha! ja wciaz mam metlik w glowie- stad te pytania na wszystkich frontach (forach ) integracyjna w naszej miescinie okazuje sie byc tak samo szurnieta na tle religii jak pozostale. i co tu robic cholera? Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: gabibest 12.03.09, 15:10 nie skojarzylam twojego nicka na pb moj tutejszy jest o jedna litere za dlugi i nie moglam go tam zarejestrowac Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: gabibest 12.03.09, 17:19 Szkoly Grammar sa to bardzo dobre szkoly,zeby dziecko sie do takiej dostalo musi zdac egazmin 11+.Do tego egzaminu dzieci zazwyczaj sa przygotowywane przez rodzicow i prywatnych nauczycieli kilka lat wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: gabibest 12.03.09, 21:36 no kilku lat nie trzeba - wystarczy 12-14 miesiecy ale zgadzam sie w Anglii Grammar school wzorowane sa na tradycyjnych wymogach edukacji, gdzie obowiazkowo dzieci zgaja co najmniej 1 jezyk obcy na GCSE, oferuja czesto jezyki/przedmioty klasyczne az do poziomu matury, wymagaja bardz owiele oferujaz w zamian edukacje rowna najlepszym szkolom prywatnym jak dziecko dostanei sie do tego typu szkoly z reguly bedzie mialo 2- 3 prace domowe dziennie, za zapomnienie zeszytu w naszej szkole jest detention (pisze naszej - moja corka zaczyan we wrzesniu) nie mam pojecia czy system w NI jest inny niz w Anglii - masz mnostwo czasu zeby sie tego dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś