tarantino100 01.03.10, 09:43 no właśnie...czy któraś z osób chorujacych na anoreksję poddała się hipnozie? jak to wyglądało i najważniejsze,czy pomogło? z gory dzieki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzec2010 Re: hipnoza 01.03.10, 10:05 w szpitalu poznałam 2 anorektyczki które leczyły się hipnozą.Jak widać nie pomogło jeśli trafiły na oddział.Hipnoza itp to tylko strata pieniędzy i czasu.Lepiej poszukać dobrego psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 28.07.10, 16:33 marzec2010 napisała: > w szpitalu poznałam 2 anorektyczki które leczyły się hipnozą.Jak widać nie > pomogło jeśli trafiły na oddział.Hipnoza itp to tylko strata pieniędzy i > czasu.Lepiej poszukać dobrego psychiatry Dobrze przeprowadzona Hipnoanaliza pozwala w ciągu godziny dotrzeć do przyczyn powstania zachowania takiego jak anoreksja. Jeżeli te panie były hipnotyzowane przez kogoś kto zajoł się tylko powierzchniowo problemem to nie dziwie się że nie wywołało to pozytywnych skutków. Niestety w naszym kraju wiedza z tej dziedziny nauki często jeszcze jest na poziomie lat 60tych poprzedniego wieku. Hipnoterapia wymaga wspólnej pracy klienta i hipnotyzera który wie jak przeprowadzić cały proces. Anoreksja jest do przepracowania z sukcesem Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: hipnoza 31.07.10, 00:28 jakub_mikus napisał: > Dobrze przeprowadzona Hipnoanaliza pozwala w ciągu godziny dotrzeć do przyczyn > powstania zachowania takiego jak anoreksja. czy oby na pewno zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz, to niech ktoś poda choć z jeden prawdziwy przypadek, gdzie hipnoza pomogła w leczeniu anoreksji, ale tak uczciwie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 02.08.10, 18:15 sauber1 napisał: > jakub_mikus napisał: > > > > Dobrze przeprowadzona Hipnoanaliza pozwala w ciągu godziny dotrzeć do prz > yczyn > > powstania zachowania takiego jak anoreksja. > > > > czy oby na pewno zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz, to niech ktoś poda cho > ć > z jeden prawdziwy przypadek, gdzie hipnoza pomogła w leczeniu anoreksji, ale ta > k > uczciwie ??? Tak zdaje sobie sprawę z tego co napisałem bo dla mnie jest to proste. Z drugiej strony osobiście uważam ze w Polsce hipnoza jest stosowana w nieodpowiedni sposób (brak używania w terapii technik pozwalających na wzgląd w swoje wnętrze ) co jest konieczne do skuteczności takiej terapii i stąd jest opinia taka a nie inna na temat skuteczności hipnozy w leczeniu anoreksji , co ja zamierzam zmienić. www.bellaonline.com/articles/art33312.asp Tak na szybko z Google co wyskoczyło po wpisaniu : Anorexia hypnosis Jak się postarasz znajdziesz trochę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: hipnoza 05.08.10, 02:26 jakub_mikus napisał: > Tak zdaje sobie sprawę z tego co napisałem bo dla mnie jest to proste. Z drugie > j > strony osobiście uważam ze w Polsce hipnoza jest stosowana w nieodpowiedni > sposób (brak używania w terapii technik pozwalających na wzgląd w swoje wnętrze > ) co jest konieczne do skuteczności takiej terapii i stąd jest opinia taka a > nie inna na temat skuteczności hipnozy w leczeniu anoreksji , co ja zamierzam > zmienić. Osobiście uważam że dzikie eksperymenty z hipnozą powinny w naszym kraju być dopuszczane tylko na niektórych więźniach, szczególnie w leczeniu pedofilii, skazanych ze skłonnościami do gwałtów i brutalnych morderstw !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 05.08.10, 08:31 sauber1 napisał: > jakub_mikus napisał: > > > > Tak zdaje sobie sprawę z tego co napisałem bo dla mnie jest to proste. Z > drugie > > j > > strony osobiście uważam ze w Polsce hipnoza jest stosowana w nieodpowiedn > i > > sposób (brak używania w terapii technik pozwalających na wzgląd w swoje w > nętrze > > ) co jest konieczne do skuteczności takiej terapii i stąd jest opinia ta > ka a > > nie inna na temat skuteczności hipnozy w leczeniu anoreksji , co ja zamie > rzam > > zmienić. > > > Osobiście uważam że dzikie eksperymenty z hipnozą powinny w naszym kraju być > dopuszczane tylko na niektórych więźniach, szczególnie w leczeniu pedofilii, > skazanych ze skłonnościami do gwałtów i brutalnych morderstw !!! Widzę ze nie masz najmniejszego pojęcia czym jest hipnoza, jest to dziedzina nauki akceptowana przez medycynę przez ponad 60 lat. Nie wiesz nawet że sam codziennie wiele razy jesteś w tym stanie więc ja się nie dziwie że niewiedza może powodować takie podejście. Poza tym nie możesz zabronić czegoś co jest dla twojego mózgu tak naturalne jak oddychanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: hipnoza 12.08.10, 00:41 jakub_mikus napisał: > Widzę ze nie masz najmniejszego pojęcia Każdy ma prawo mieć własne zdanie - prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 13.08.10, 10:38 sauber1 napisał: > jakub_mikus napisał: > > > > Widzę ze nie masz najmniejszego pojęcia > > > Każdy ma prawo mieć własne zdanie - prawda ? Masz racje i całkowicie do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 28.07.10, 21:26 siwa_83 napisała: > Chodziłam do wykwalifikowanego terapeuty, który oprócz psychoterapii polegające > j > na rozmowach przeprowadzał ze mną hipnozę. > Lubiłam ją, bo wtedy ''odpływałam'' i się odprężałam, ale czy coś mi dała? > Bo ja wiem? > Zadziałała na mnie raczej na zasadzie relaksacji. Relaksacja wcale nie oznacza że jest się zahipnotyzowanym. Sama relaksacja pomaga w osiągnięciu hipnozy jednak nie jest do niej konieczna. Dopiero po odpowiednim sprawdzeniu gdzie się znajduje klient można zacząć z nim pracować. Poza tym samo wejście w hipnozę i trochę sugestii nie wystarcza by pomóc w zaburzaniach odżywiania. W takiej prostej wersji jest to co najwyżej coś pomocniczego, wspierającego. Dopiero użycie specjalnych technik polegających na zapoznaniu się z emocjami które powodują różne zachowania i przepracowanie ich (co zresztą jest bardzo ciekawym doświadczeniem) pozwala na osiągniecie trwałej zmiany. Pozdrawiam Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
ankaaa Re: hipnoza 02.08.10, 18:52 Hehe ... dobre ;) Hipnoza w godzinę ;) Ale żeby nie było ... z chęcią przeczytam ARTYKUŁ NAUKOWY z uznanych ośrodków akademickich, klinicznych - choćby z JEDNYM wyleczonym przypadkiem anoreksji wyłacznie dzięki hipnozie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 02.08.10, 21:03 ankaaa napisała: > Hehe ... dobre ;) > > Hipnoza w godzinę ;) > > Ale żeby nie było ... z chęcią przeczytam ARTYKUŁ NAUKOWY z uznanych > ośrodków akademickich, klinicznych - choćby z JEDNYM wyleczonym > przypadkiem anoreksji wyłacznie dzięki hipnozie. www.psychiatry.unimelb.edu.au/research/current.html aktualnie prowadzone badania są w tym temacie jeszcze nie ma opublikowanych prac. Ja powidzialem " dobrze prowadzona hipnoanaliza pozwala dotrzeć w ciągu godziny do przyczyn. i to podtrzymuje. Proszę nie mylić samej hipnoanalizy z całą terapią gdyż to jest tylko jej niewielka ale bardzo ważna część. Która ma doprowadzić do tego kto lub co spowodowało takie zachowanie, zazwyczaj "kto". Nigdy nie twierdziłem że wszystko zajmie tylko godzinę. To nie są czary mary. Tylko kawał roboty który trzeba wykonać wspólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaaa Re: hipnoza 02.08.10, 21:42 Przeczytałam stronę i nie ma tam żadnej wzmianki o leczeniu anoreksji hipnozą, nawet o badaniach. Dziwne, że w całej Polsce żadne ośrodki nie leczą zaburzeń odżywiania hipnozą ... no ale to już poza dyskusją ... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 03.08.10, 09:02 ankaaa napisała: > Przeczytałam stronę i nie ma tam żadnej wzmianki o leczeniu > anoreksji hipnozą, nawet o badaniach. > > > Dziwne, że w całej Polsce żadne ośrodki nie leczą zaburzeń > odżywiania hipnozą ... no ale to już poza dyskusją ... > Ja się wcale nie dziwie temu. 99% osób które hipnotyzują nawet nie sprawdza gdzie znajduje się klient i czy już jest w hipnozie, bez tego nie ma mowy o zrobieniu czegokolwiek dalej. Następnie psychologowie używający hipnozy ograniczają się co najwyżej do pomocniczej jej roli, czyli dyrektywnej sugestii, i to ma służyć jako wspomaganie w psychoterapii, to nic nie daje i psuje opinie hipnozie jako nieskutecznemu narzędziu. a samo dawanie sugestii kompletnie nic nie zmieni gdyż jest to problem emocjonalny i dopóki się nie rozwiąże podstaw emocjonalnych takiego zachowania to nic się nie zrobi. Gdybym ja zajmował się objawami anoreksji czy jakiegokolwiek uniezależnienia to też bym był skazany na porażkę. Niestety w języku polskim nie ma nawet podstawowej literatury odnośnie tego jak się zajmować takimi problemami. A co do strony to jest tam nisko stwierdzenie że teraz to badają Nie umiem powiedzieć jakie metody stosują. i co dokładnie robią mam nadzieje ze jak skończą badania to poczytam sobie o nich. Hypnosis * Clinical Hypnosis and Bulimia Nervosa - C McGrath. * The Role of Clinical Hypnosis in Anorexia Nervosa - P Bosanac. Jeżeli pani jest zainteresowana podeśle link do cyklu webinariów odnośnie tego jak pracować z ludźmi którzy mają zaburzenia odżywiania oraz z jakimi można pracować właśnie używając hipnoterapii. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 23.08.10, 17:35 ankaaa napisała: > Dziwne, że w całej Polsce żadne ośrodki nie leczą zaburzeń > odżywiania hipnozą ... no ale to już poza dyskusją ... www.calbanyan.com/archives/2009/10/09/hypnosis-training-podcast-video-138-working-with-eating-disorders-using-hypnosis-part-1/ Anno dla ciebie link byś obejrzała sobie podcasty jakie zaburzenia odżywiania można robić w hipnozie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ankaaa Re: hipnoza 23.08.10, 18:44 Weż się nie wygłupiaj ... podając informacje albo cokolwiek pisząc jedynie potwierdzasz mój stosunek do hipnozy. Jeszcze raz - NIE MA W POLSCE ANI JEDNEO OŚRODKA KTÓRY STOSOWAŁBY HIPNOZĘ W LECZENIU ED. Koniec, kropka. Ty wierzysz - ok, ale ja nie i nie musisz mi udowadniać dobrych stron w/w. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_mikus Re: hipnoza 23.08.10, 20:14 ankaaa napisała: > Weż się nie wygłupiaj ... podając informacje albo cokolwiek pisząc > jedynie potwierdzasz mój stosunek do hipnozy. > > Jeszcze raz - NIE MA W POLSCE ANI JEDNEO OŚRODKA KTÓRY STOSOWAŁBY > HIPNOZĘ W LECZENIU ED. > > Koniec, kropka. > Ty wierzysz - ok, ale ja nie i nie musisz mi udowadniać dobrych > stron w/w. Ok twoim zdaniem nie ma ja znam przynajmniej 2 osoby które są wstanie to zrobić. Pozd Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
only4child Re: hipnoza 18.02.14, 21:44 Dzień dobry! Właśnie przeglądam zasoby internetu w odpowiedzi na pytanie: czy można wyleczyć anoreksję hipnozą, prześledziłam wątek i mam prośbę do osoby o nicku "jakub_mikus"- wspomniałeś o tym, że znasz osoby, które mogą pomóc w wyleczeniu anoreksji hipnozą- bardzo proszę o kontakt do tych osób. Mam chorą siostrę i wydaje mi się, że to jedyna deska ratunku. Proszę o kontakt. Będę wdzięczna:) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
elin45 Re: hipnoza 05.07.14, 17:48 Bede bardzo wdzieczna,jesli ktos napisze do mnie i podpowie,do jakiego hipnoterapeuty moglabym sie zglosic.Bylam kiedys na hipnozie i to bylo wspaniale.Ale teraz ta osoba nastawila sie na robienie kasy i tylko kasy,szkoda.Szukam po calej Polsce,kazdego dnia chce sie powiesic bo stany depresyjno-lekowe nie daja zyc.Zal mi corki,ale ciezarem tez nie chce byc.Nawet nie mam tego komu powiedziec.Wierzcie mi,to nikogo nie obchodzi.Kto ma depresje ,wie,jakie to PIEKLO. Wszystkiego sie boje.Zabije sie ,bo tego nie wytrzymam.Moze odezwie sie Jakub Mikus? Pomozcie. augustaluise@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś