Dodaj do ulubionych

pytanie do Swiadoma!!!!

IP: *.om.om.cox.net 28.04.04, 21:44
hej mam do Ciebie takie pytanko....
nie wiem w koncu jakie produkty powinnam wybierac, czy np. sos do salatek
Ranch ktory w swoim skladzie ma 150kcal, w tym 140 pochodzi z fat ale za to
tylko 1 g weglowodanow i 1g cukrow
czy moze wybrac light, 50 kcal, 0 kcal z tluszczow, ale 11 g weglowodanow i
3g cukrow?????
zastanawiam sie ktore produkty wybierac te light czy te z obnizona iloscia
weglowodanow???

dzieki za madre maile tu na forum, bardzo pomagaja i z gory dzieki za
odpowiedz, pozdrawiam goraco
Obserwuj wątek
    • Gość: Świadoma Witam:) IP: *.neolan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 19:54
      Skrotem fat (z ang.) okreslasz tłuszcze???
      Kalorie pochodzące z tłuszczu są szczególnie łatwo zamieniane na tłuszcz
      tkankowy (koszt magazynowania wynosi 4% energii), natomiast kalorie pochodzące
      z węglowodanów potrzebują dodatkowej energii na przekształcenie w tłuszcz
      zapasowy tj. 23% energii dla lipogenezy (zamiany w tłuszcz) i 12% dla procesów
      glikogenezy (zamiany w glikogen w wątrobie).
      Powinnaś codziennie dostarczyć około 12% białka, 30% tłuszczów, 58%
      węglowodanów, a także witaminy, makro- i mikroelementy. Ale jest to pojęcie
      względne bo kazdy org. zachowuje sie w inny sposob.
      Podstawą żywienia powinny być produkty roślinne, czyli przetwory zbożowe,
      nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa. Produkty te są mniej tuczące i
      zawierają dużo błonnika, który przyśpiesza przemianę materii.
      Spożycie węglowodanów wywołuje wydzielenie do krwi przez trzustkę insuliny -
      hormonu który reguluje poziom cukru we krwi. Insulina powoduje przemianę
      glukozy w glikogen
      Sprzężonym hormonem do insuliny jest glukagon - powoduje rozpad glikogenu i
      uwalnianie glukozy do krwi.
      Ilość wydzielonej insuliny zależy od stężenia we krwi węglowodanów. Węglowodany
      proste (monosacharydy) nie wymagają trawienia i szybko od chwili spożycia
      przedostają się do krwi. Powoduje to nagły wzrost stężenia cukru we krwi i duże
      wydzielenie insuliny. Powoduje ona wtłoczenie cukru do komórek i przemianę w
      glikogen w związku z czym stężenie cukru we krwi gwałtownie spada.
      Węglowodany złożone (skrobia, dekstryny) potrzebują trochę czasu na strawienie.
      W wyniku stopniowej hydrolizy przy udziale enzymów (trawienie) otrzymujemy na
      bieżąco glukozę i cząsteczki skrobi o coraz krótszych łańcuchach (dekstryny,
      oligosacharydy). Dzięki temu dopływ glukozy z jelita cienkiego do krwi jest
      stały i w miarę równomierny. Nie powoduje to wówczas skoków w wydzielaniu
      insuliny, a co za tym idzie poziom cukru we krwi jest dosyć stabilny.
      Tzw. produkty light maja ukryte kalorie tak np. coca cola light ma ok. 45 kcal
      na 100 ml a nie 1 kcal jak jest napisane na opakowaniu.
      Otrzymuje się je przez obniżenie zawartości tłuszczu w recepturze lub użycie
      niskotłuszczowych surowców oraz zastąpienie cukru sztucznymi środkami
      słodzącymi.
      Najczęściej używane środki wysokosłodzące, takie jak aspartam, mają słodkość
      nawet do 200 razy większą niż zwykły cukier (sacharoza) i bardzo mało kalorii.
      Nie wszystkie produkty "light" są rzeczywiście niskokaloryczne.
      Tłuszcz jest kaloryczny, a jednak potrzebny. Znacznie wydłuźa poczucie sytości.
      Wyliczono np. ze po zjedzeniu kromki chleba głód pojawia się po 30 -35
      minutach, natomiast po tej samej kromce cienko posmarowanej masłem - po
      godzinie. Ponadto tłuszcz jest konieczny do przyswojenia witamin A,D,E i K.
      Dermatolodzy ostrzegają też, że po diecie beztłuszczowej skóra upodabnia się do
      pergaminu i gwałtownie starzeje się.

Pozdrawiam
      • Gość: chicka ale ja bym chciala schudnac ... IP: *.om.om.cox.net 01.05.04, 00:22
        Hej , wielkie dzieki za ostatniego maila,
        no powiedzmy ze w glowce mi sie rozjasnia, poczytalam sobie wszystko co
        napisalas...
        chodzi o to ze chcialabym schudnac, bo mam 168 cm i 67 kg, przytylam po tym jak
        siedze od roku w Stanach,mimo ze sie duzo ruszam... :(
        wogole to mam za soba 3 lata bulimi i nadal z tym walcze ale jak na razie jest
        dobrze... juz zrobilam sobie liste tego co moge jesc... niestety kocham
        slodycze ale mysle ze moge sie bez nich obejsc bo juz probowalam i to mozliwe
        powiem Ci co zamierzam jesc:
        warzywa(najrozniejsze slatki), jajka, jogurty, ser zolty (nisko tluszczowy),
        ryby i drob, platki zbowzowe,mleko chude, suszone sliwki, troche orzechow,
        oliwa z oliwek,nadal tylko nie wiem jaki sos do salatek....????z tego co
        wywnioskowalam to lepiej ten co ma wiecej kcal a mniej weglowodanow czy tak?
        aha no i owoce ale w malych ilosciach...
        wlasciwie nie wiem o co jeszcze pytac, chcialabym serio schudnac, ale juz nie
        zadnymi dietami cud, bo one mnie tylko w strone do kibelka prowadza...
        z tego co pisalas to musze unikac weglowodanow prostych, jesc produkty bogate w
        blonnik, bialko i tluszcze zwierzece, weglowodany tylko zlozone...
        poradz mi cos jeszcze please, ale tak jezykiem potocznym , bo w naukowym sie
        gubie hihihih :)
        ok koncze i czekam z niecierpliwoscia na Twoja odp.
        jeszcze raz wielkie dzieki
        p.s. chcialaby tak do 58(tyle mialam rok temu) schudnac przed wakacjami.... :)
        bo jak wroce do Polski z taka waga jak teraz mam to mnie ludzie nie poznaja :)
    • Gość: Świadoma Margines IP: *.neolan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 09:56
      Witam Cie:)
      Niestety narazie nawał pracy nie pozwala mi odpowiedziec dokladnie na Twojego
      posta... :/ jezeli tylko znajde chwile czasu, to napewno bede starala Ci sie
      pomoc. Ale moze wybierz sie do dietetyka??? Lekarz zapewne doskonale dobierze
      Ci dieta do Twojej wagi/wieku/wzrostu/zdrowia.
      Z mojej strony napewno tez dostaniesz rady, z tymze nie wiem kiedy...
      Tak na marginesie... tutaj nie chodzi o diete sama w sobie, lecz dozywotnia
      zmiane sposobu odzywiana + sport...
      Pozdrawiam
      P.S. napewno sie odezwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka