Dodaj do ulubionych

zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...?

11.03.07, 14:50
czy to sie wiąże?
Obserwuj wątek
    • marcysia1991 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 11.03.07, 20:39
      Kochanie nie wiem dokladnie jak to sie wiaze, ale wiem ze na poczatku
      wychodzenia z choroby, niestety sie to przylpatalo. Ogolnie si enameczylam, ale
      teraz mam zaleczony, wiec nie jest zle. Chociaz czasem sa tygodnie ze jest
      ciezko!!
      • mysszzka Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 13.03.07, 14:24
        hej! dzieki za odzew! kurcze, a moze to nie jest zespol jelita n.... tylko
        zaburzenia zołądka czy cos...
        chciałabym zeby to nie była ta choroba, ale jak na razie to objawy na to
        wskazuja...

napisałas:
        wiem ze na poczatku
        > wychodzenia z choroby, niestety sie to przylpatalo

a potem??
        • marcysia1991 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 17.03.07, 23:46
          Kochanie teraz jest tak, ze przez np. miesiac nie mam zadnych dolegliwosci, a pozniej przez 4-7 dni mam rozne bole i dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego, wiesz mi robili tylko gastroskopie i stwierdzili ze nic nie jest!!
          • jeanne72 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 18.03.07, 10:48
            Jelito nadwrażliwe stwierdza się wtedy, gdy brak jest wszelkich zmian
            chorobowych w obrębie błony sluzowej jelita, czyli gdy jest ono absolutnie
            zdrowe, a dolegliwości występują. Z takiej diagnozy trzeba się cieszyć, a nie
            przejmować. Po prostu - jesteś zdrowa, tyle, że organizm potrzebuje czasu,
            by "wyregulować" pracę jelita. O wiele gorzej by było gdyby wykryto jakieś
            owrzodzenia itp. Trzymaj się cieplutko, bo wszystko jest w porządku! Pocierpisz
            parę tygodni/ miesiecy i przejdzie. Pozdrawiam
            • libra72 do Jeanne... 18.03.07, 18:26
              chyba nie wiesz co to jest zespol jelita nadwr. jakie pare miesiecy ta choroba
              trwa do konca zycia... to najwieksze gowno jakie znam z posrod cgorob niby nie
              organicznych ma je 4 lata ,nie mozna normalnie sie odzywiac zapomnialam jak
              smakuje mleko ,pomarancza surowki itp. bo potem umierasz z bolu, a jak nie
              zresz to tez boli.Ja wpadlam na genialny pomysl i dzieki temy mam wpadlam w 2
              chorobe .Otoz jak zachorowalam i musialam sobie odmawiac jedzenia tego co
              jadlam przez 32 lata to postanowilam jesc a potem zygac i tak 3 rok ,z leku
              przed bolem ktory towarzyszy tej chorobie na codzien.
              • jeanne72 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:38
                Oczywiście, że wiem. Ale wątpię, by u autorki postu występowało
                klasyczne "nadwrażliwe jelito". Po prostu przez to odchudzanie, wymioty,
                przeczyszczanie itd. "rozstroiła" sobie jelito, i tyle. Lekarz nie jest
                cudotwórcą i nie pozna, gdy brak przyczyn organicznych, czy te zaburzenia wiążą
                się z bulimią, czy z jelitem nadwrażliwym. A do tego wątpię, by ona szczerze
                lekarzowi opowiedziala, co "wyprawiała" z odchudzaniem. A takie zaburzenia po
                stosowaniu już samych środków przeczyszczających to sprawa normalna, która na
                pewno minie, pod warunkiem oczywiście trwałej zmiany sposobu odżywiania.
                • marcysia1991 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:54
                  jeanne72 ja mialam taka pania doktor, ze wiedziala wszystko o mnie. Wiedziala ze sie przeczyszczalam, ze nie jadlam nic, ze schudlam 34kg i ze mam zamiar wyjsc z anoreksji. Ja mam poprostu zaleczony zespol jelita nadwrazliwego, stwierdzono to po zrobieniu gastroskopi, chociaz moze tak jak mowisz bylo to rozregulowanie jelit. Tylko ze dlaczego teraz zdarzaja sie tygodnie z bolami??!! Nie wiem!!
                  • jeanne72 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:59
                    Nie da się podczas endoskopii stwierdzić zespołu nadwrażliwego jelita. Zespół
                    ten nie powoduje zmian organicznych ( żadnych owrzodzeń, zapaleń, nic), więc
                    endoskopia po prostu nic nie wykazuje. To uprawnia lekarza do postawienia
                    diagnozy: zespół nadwrażliwego jelita. Ale pomyśl, skąd lekarz może wiedzieć,
                    czy to przejściowe "rozregulowanie" funkcji przewodu pokarmowego, czy zespół
                    jelita nadwrażliwego? Właściwie teoretycznie diagnozę tę stawia się, gdy trudno
                    znaleźć przyczynę dolegliwości. Tu przyczyny są jasne... Oczywiście długotrwała
                    anoreksja czy bulimia może doprowadzić jelito ( i nie tylko...) do takiego
                    stanu, że nie odzyska ono już dawnej sprawności. Jednak to raczej rzadkie
                    przypadki, na ogół po miesiącach - latach wszystko powinno wrocić do normy.
                    Oczywiście po warunkiem, że skończy się na dobre z bulimią...
                    • kate583 Re: do Jeanne... 20.03.07, 18:16
                      Czaem po "wyleczeniu" bulimii można zmagać się z problemami jelitowymi przez
                      parę lat... Ale zawsze jest nadzieja, że się z tego wyjdzie, jelito potrafi się
                      regenerować... Gorzej z nerkami, wątrobą, mózgiem - raz uszkodzone nie powrocą
                      do stanu pierwotnego... Dlatego trzeba się dziesięć razy zastanowić, zanim
                      sięgnie się po pierwszą tabletke przeczyszczającą , albo zanim się pierwszy raz
                      zwymiotuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka