marcysia1991 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 11.03.07, 20:39 Kochanie nie wiem dokladnie jak to sie wiaze, ale wiem ze na poczatku wychodzenia z choroby, niestety sie to przylpatalo. Ogolnie si enameczylam, ale teraz mam zaleczony, wiec nie jest zle. Chociaz czasem sa tygodnie ze jest ciezko!! Odpowiedz Link Zgłoś
mysszzka Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 13.03.07, 14:24 hej! dzieki za odzew! kurcze, a moze to nie jest zespol jelita n.... tylko zaburzenia zołądka czy cos... chciałabym zeby to nie była ta choroba, ale jak na razie to objawy na to wskazuja... napisałas: wiem ze na poczatku > wychodzenia z choroby, niestety sie to przylpatalo a potem?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia1991 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 17.03.07, 23:46 Kochanie teraz jest tak, ze przez np. miesiac nie mam zadnych dolegliwosci, a pozniej przez 4-7 dni mam rozne bole i dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego, wiesz mi robili tylko gastroskopie i stwierdzili ze nic nie jest!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: zespol jelita nadwrazliwego a anoreksja ...? 18.03.07, 10:48 Jelito nadwrażliwe stwierdza się wtedy, gdy brak jest wszelkich zmian chorobowych w obrębie błony sluzowej jelita, czyli gdy jest ono absolutnie zdrowe, a dolegliwości występują. Z takiej diagnozy trzeba się cieszyć, a nie przejmować. Po prostu - jesteś zdrowa, tyle, że organizm potrzebuje czasu, by "wyregulować" pracę jelita. O wiele gorzej by było gdyby wykryto jakieś owrzodzenia itp. Trzymaj się cieplutko, bo wszystko jest w porządku! Pocierpisz parę tygodni/ miesiecy i przejdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
libra72 do Jeanne... 18.03.07, 18:26 chyba nie wiesz co to jest zespol jelita nadwr. jakie pare miesiecy ta choroba trwa do konca zycia... to najwieksze gowno jakie znam z posrod cgorob niby nie organicznych ma je 4 lata ,nie mozna normalnie sie odzywiac zapomnialam jak smakuje mleko ,pomarancza surowki itp. bo potem umierasz z bolu, a jak nie zresz to tez boli.Ja wpadlam na genialny pomysl i dzieki temy mam wpadlam w 2 chorobe .Otoz jak zachorowalam i musialam sobie odmawiac jedzenia tego co jadlam przez 32 lata to postanowilam jesc a potem zygac i tak 3 rok ,z leku przed bolem ktory towarzyszy tej chorobie na codzien. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:38 Oczywiście, że wiem. Ale wątpię, by u autorki postu występowało klasyczne "nadwrażliwe jelito". Po prostu przez to odchudzanie, wymioty, przeczyszczanie itd. "rozstroiła" sobie jelito, i tyle. Lekarz nie jest cudotwórcą i nie pozna, gdy brak przyczyn organicznych, czy te zaburzenia wiążą się z bulimią, czy z jelitem nadwrażliwym. A do tego wątpię, by ona szczerze lekarzowi opowiedziala, co "wyprawiała" z odchudzaniem. A takie zaburzenia po stosowaniu już samych środków przeczyszczających to sprawa normalna, która na pewno minie, pod warunkiem oczywiście trwałej zmiany sposobu odżywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia1991 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:54 jeanne72 ja mialam taka pania doktor, ze wiedziala wszystko o mnie. Wiedziala ze sie przeczyszczalam, ze nie jadlam nic, ze schudlam 34kg i ze mam zamiar wyjsc z anoreksji. Ja mam poprostu zaleczony zespol jelita nadwrazliwego, stwierdzono to po zrobieniu gastroskopi, chociaz moze tak jak mowisz bylo to rozregulowanie jelit. Tylko ze dlaczego teraz zdarzaja sie tygodnie z bolami??!! Nie wiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: do Jeanne... 18.03.07, 19:59 Nie da się podczas endoskopii stwierdzić zespołu nadwrażliwego jelita. Zespół ten nie powoduje zmian organicznych ( żadnych owrzodzeń, zapaleń, nic), więc endoskopia po prostu nic nie wykazuje. To uprawnia lekarza do postawienia diagnozy: zespół nadwrażliwego jelita. Ale pomyśl, skąd lekarz może wiedzieć, czy to przejściowe "rozregulowanie" funkcji przewodu pokarmowego, czy zespół jelita nadwrażliwego? Właściwie teoretycznie diagnozę tę stawia się, gdy trudno znaleźć przyczynę dolegliwości. Tu przyczyny są jasne... Oczywiście długotrwała anoreksja czy bulimia może doprowadzić jelito ( i nie tylko...) do takiego stanu, że nie odzyska ono już dawnej sprawności. Jednak to raczej rzadkie przypadki, na ogół po miesiącach - latach wszystko powinno wrocić do normy. Oczywiście po warunkiem, że skończy się na dobre z bulimią... Odpowiedz Link Zgłoś
kate583 Re: do Jeanne... 20.03.07, 18:16 Czaem po "wyleczeniu" bulimii można zmagać się z problemami jelitowymi przez parę lat... Ale zawsze jest nadzieja, że się z tego wyjdzie, jelito potrafi się regenerować... Gorzej z nerkami, wątrobą, mózgiem - raz uszkodzone nie powrocą do stanu pierwotnego... Dlatego trzeba się dziesięć razy zastanowić, zanim sięgnie się po pierwszą tabletke przeczyszczającą , albo zanim się pierwszy raz zwymiotuje... Odpowiedz Link Zgłoś