aaliyahh 11.05.03, 21:44 mam pytanie wiem od kolezanki ,ze ten lek jest przeciw bulimiczny i anty depresyjny!!! ale ona powiedziala mi ,ze jesli chce schudnac to zebym go brala przez 7 dni i odrazu zobacze wyniki!? prosze o pomoc w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulol Re: bioxetin ??? 12.05.03, 10:07 bioxetin to rzeczywiscie lek przeciwdepresyjny. medykamenty tego typu wykorzystuje sie na dosc szeroka skale w leczeniu bulimii (obserwujac oczywiscie rownolegle korzystne efekty antydepresyjne i antybulimiczne), gdyz istnieje dosc duzy zwiazek miedzy bulimia a stanami depresyjno-nerwicowymi. lek ten moze przepisac jedynie lekarz. pozytywne zmiany obserwuje sie zazwyczaj po 2-3 tygodniach od rozpoczecia terapii (jednakze taka terapia jest dlugoterminowa). istotne jest, aby leczenie farmakologiczne wsparte bylo pomoca psychologa; tak wiec najczesciej te dwie terapie prowadzi sie rownolegle, co najczesciej prowadzi do dobrych rezultatow. Odpowiedz Link Zgłoś
aaliyahh Re: bioxetin ??? 12.05.03, 21:29 a czy jesli bede brala ten lek to bede miala brak laknienia i , mozna po nim schudnac ??? Odpowiedz Link Zgłoś
paulol Re: bioxetin ??? 13.05.03, 09:48 Prosze Pani, leki przeciwdepresyjne sa po to, zeby leczyc schorzenia - rowniez te zwiazane z zaburzeniami odzywiania - wynikajace (przynajmniej w pewnym stopniu) z zaburzen psychicznych. Nie nalezy jednak ich (wlaczam tu bioxetin) traktowac jako typowa kuracje odchudzajaca. Ktokolwiek naopowiadal Pani takich bajek nie mial racji. Dam Pani dobry przyklad jak odmienne jest dzialanie bioxetinu na pobieranie pokarmu u roznych osob: A. U anorektykow bioxetin czasem wspomaga zwiekszanie laknienia i w efekcie powoduje zwiekszanie masy ciala. B. U bulimikow lek ten powoduje najczesciej lekkie zmniejszenie i/lub ustabilizowanie masy ciala oraz zmniejsza czestotliwosc przejadania sie. C. U pacjentow z depresja, ktorzy nie maja poczatkowo problemow z jedzeniem, terapia bioxetinem czasem wzmaga laknienie, a czasem je obniza, prowadzac do niewielkich zmian w masie ciala. Radze udac sie do lekarza. Jestem pewien, ze jezeli Pani problemy z pobieraniem pokarmu wynikaja z zaburzen natury psychicznej, przepisany Pani zostanie odpowiedni lek (chociazby bioxetin) stosowany w tego typu przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś