Dodaj do ulubionych

o terapię w łodzi pytam..

24.07.08, 18:33
czy któraś leczyłą anoreksję w łodzi na Czechosłow. lub
Aleksandrowsk. Powiedzcie coś. Jak wygląda terapia, jedzenie,
odwiedziny, przywileje, ograniczenia, wyjśćia. Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • metal_fish czechosłowacka 25.07.08, 15:27
      byłam na oddziale na czechosłowackiej. leczenie odbywa się tam wg kontraktu. na wizycie konsultacyjnej można dostać od lekarza ten kontrakt żeby się zapoznać. dzieli on terapię na stadia (wg kryterium wagowego), które różnią się przywilejami i ograniczeniami, rodzajem terapii, możliwością wyjść, telefonów czy odwiedzin.
      STADIUM 0 BMI<14: bez uczestnictwa w zajęciach i terapii, brak odwiedzin, telefonów, szkoły, wyjść poza oddział, w razie odmowy posiłku sonda dożołądkowa, nadzór przy posiłkach i odżywkach, ważenie 2 x dziennie
      STADIUM I BMI 14-15: obowiązek uczestnictwa w zajęciach i terapii, brak odwiedzin, telefonów, szkoły, wyjść poza oddział, w razie odmowy posiłku sonda dożołądkowa, nadzór przy posiłkach i odżywkach, ważenie 2 x dziennie
      STADIUM II BMI 15-16: obowiązek uczestnictwa w zajęciach i terapii, możliwość odwiedzin, telefonów, wyjść poza oddział i do szkoły pod opieką, nadzór przy posiłkach i odżywkach, ważenie 2 x dziennie
      STADIUM III BMI 16-17: obowiązek uczestnictwa w zajęciach i terapii, możliwość odwiedzin, telefonów, wyjść poza oddział i do szkoły, przepustki z 1 noclegiem, nadzór przy posiłkach i odżywkach, ważenie 1 x dziennie
      STADIUM IV BMI 17-18,5: obowiązek uczestnictwa w zajęciach i terapii, możliwość odwiedzin, telefonów, wyjść poza oddział i do szkoły, przepustki z 2 noclegami, samokontrola przy posiłkach, ważenie 1 x dziennie
      przejście do następnego stadium po spełnieniu kryterium wagowego przez 3 dni. ewentualne cofnięcie w przypadku braku przyrostu 0,5kg/tydz. wypis po utrzymaniu wagi wypisowej na 4dniowej przepustce. zajęcia to muzykoterapia, ćwiczenia oddechowe, relax, arteterapia. popołudniowe wolne wyjścia samodzielne poza oddział ok. 2h. żywienie 5 posiłków dziennie + odżywki Nutridrink. najpierw zaczyna się od 3 głównych posiłków w ilości 1/2 porcji, potem stopniowo się zwiększa do 3/4, całości, dochodzą IIśniadania i podwieczorki. zmniejsza się stopniowo ilość odżywek.
      to tyle tak z pamięci - jakbyś miała pytań więcej to daj znać. albo na GG 6760288
      • agi19 Re: czechosłowacka 25.07.08, 17:03
        dzieki o to mi chodzilo, akurat mają miejsce, dop.dziś dzwoniłąm,a
        jak zalicze rozmowe w pon.od ręki mnie przyjmą,napisz jeszcze te
        posiłki to co/ zupy mleczne,kanapki,zupy,obiady,co na podw.i 2
        ś.pozdraiwam,dzięki,ja mam bmi=15 i ta babka powiedz,ze 2kg wzwyż w
        2 tyg i mam przywil.tel.np, da się przeżyć ,jak atmosfera?ile osób z
        zaburz.odżyw.pomogło Ci? pozdr.najserd.i b.b.b.bdziękuję
        • metal_fish Re: czechosłowacka 25.07.08, 17:51
          śniadanie: zupa mleczna 300ml (z wyjątkiem weekendów) + bułka + kromka chleba + masło + wędlina + ser żółty lub biały albo homogenizowany lub jajko lub miód lub dżem lub jogurt lub kefir
          II śniadanie: jogurt lub kefir lub budyń lub serek homogenizowany + odżywka
          obiad: zupa 300ml + ziemniaki (czasami ryż lub kasza) + mięso (czasami ryba) + sos + surówka (rzadko ryż z jabłkiem, makaron z serem, leniwe, łazanki)
          podwieczorek: kisiel i ciastka lub budyń i ciastka lub jakiś owoc lub drożdżówka + odżywka
          kolacja: jak śniadanie tylko bez zupy mlecznej
          o 20.00: odżywka

atmosfera zależy od tego jakie osoby są akurat na oddziale ale personel super i miły, ja trafiłam też na bardzo fajne pacjentki. osób zasadniczo jest 8 chyba że przyjmą kogoś w stanie krytycznym na dostawkę. ogólnie polecam ten oddział - pomogli mi niesamowicie!
      • agi19 Re: czechosłowacka 25.07.08, 17:04
        a i jeszcze czy w razie co,choć nie planuje można sie zawsze wypisac?
        • metal_fish Re: czechosłowacka 25.07.08, 17:52
          jeśli nie ma stanu zagrożenia życia to zawsze można się wypisać. czyli zasadniczo oprócz stadium 0 to zawsze można zrezygnować z leczenia czego nie polecam.
      • agi19 Re: czechosłowacka 25.07.08, 17:07
        ale marudzę,jak tam z zakupami,ktoś mi zrobi,czy mogę mieć coś
        sojego do jedzenia? i co oznaczają wyjśćia,tylko poza oddział,czy
        og.szpital, a i głupie,ale jestem z warszawy,jadę pociągiem,na
        kakiej stacji łódź mam wysiąść kaliska,widzew,fabryczna?już
        wsyztsko, dzięki,pa
        • metal_fish Re: czechosłowacka 25.07.08, 18:00
          można mieć swoje produkty spożywcze tylko nie za dużo bo lodówka mała ;) z zakupami nie powinno być problemu - z reguły dziewczyny wychodzące na popołudniowe przepustki bez problemu zrobią. wyjścia mogą być poza oddział na teren szpitala (szkoła, biblioteka, patio, bufet) a od stadium III przepustki popołudniowe poza szpital. w stadium II wyjści na terenie szpitala też tylko pod opieką.
          jak jedziesz pociągiem to wysiądź na widzewie raczej bo to ta dzielnica. a najlepiej jakby się zatrzymywał pociąg na stacji Łódź Niciarniana to tam bo to jest wtedy już bardzo bliziutko.
          • agi19 Re: czechosłowacka 25.07.08, 19:04
            dziękuję CI bardzo bardzo!!!
            lubię wiedzieć w co jadę, 3maj kciuki
            pozdraiwam serdecznie, odezwę się po...
      • agi19 Re: czechosłowacka 27.07.08, 15:14
        a komputer mogę mieć?
        rano jadę 3maj kciuki,
        pozdrawiam
        • agi19 Re: czechosłowacka 27.07.08, 17:02
          czy tam na prawdę są same takiw suuuper chude?
          ja przy moim 15bmi wyglądam jak spaślak, nie widać po mnie!
          dzięki
          • metal_fish Re: czechosłowacka 28.07.08, 11:32
            BMI 15 to bardzo mało... dziewczyny co do chudości to różnie bo są w różnych
            stadiach leczenia. no i są bulimiczki które raczej mają normalną wagę.
        • metal_fish Re: czechosłowacka 28.07.08, 11:28
          laptopy tam miały dziewczyny. będe 3mać kciuki bardzo mocno!
          • motylcytrynowy Re: czechosłowacka 27.11.08, 16:18
            Odświeżam temat, bo mam parę pytań, a we wcześniejszych wątkach nie znalazłam
            odpowiedzi.
            Chciałabym jeszcze zapytać o to jak jest tu teraz z terapią: czy nacisk kładzie
            się na terapię grupową? A co z indywidualną? Ile razy w tygodniu rozmawia się z
            lekarzem prowadzącym? Jaką część dnia zajmują zajęcia np. muzykoterapia jest
            kilka razy w tygodniu czy raz? Jak to jest z czasem wolnym, jest go w nadmiarze?
            Można mieć komputer, a co z innymi (czasem uznawanymi za niebezpieczne)
            rzeczami, np. odtwarzaczem mp3 (ze względu na słuchawki)lub przyborami do wyrobu
            biżuterii, drucikami itp? Pewnie mało prawdopodobne, aby można było je mieć ze
            sobą:( Może to głupie pytania, ale byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś potrafił
            mi odpowiedzieć. I jeszcze co do jedzenia: czy osoby uczulone na mleko nie mają
            problemu przy śniadaniu? Tzn. czy diety są w jakiś sposób dopasowywane do
            konkretnych pacjentek? Może odpowie mi metal_fish, a może inna dziewczyna była w
            Łodzi niedawno? Jakie są Wasze odczucia? Jestem ciekawa zwłaszcza tego czy po
            wyjściu nie miałyście wrażenia, że tylko Was tam utuczono i że tylko problem
            wagi (który tak naprawdę chyba jest największym problemem dla otoczenia, a nie
            dla nas samych) udało się tam rozwiązać? Czy może terapie okazały się pomocne
            przy pracy nad własnym nastawieniem? Może rozbudziły chęć wyzdrowienia? Bardzo
            dziękuję za wszelkie informacje.
    • piet53 Re: o terapię w łodzi pytam.. 04.12.08, 01:36
      Chętnie pomogę - zapraszam do mojego biura - Centrum Zdrowego
      Odżywiania. Łódź, Piotrkowska 109 w godz. 12.00- 17.00 -wizyta
      bezpłatna.Zapraszam do obejrzenia zdjęć naszych klientek,pobrania
      katalogu, jak też do udziału w "Lekcjach Zdrowia".
      Zapytania ;superdieta1@wp.pl tel 600 978 998;(042)633-37-68.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka