15.10.10, 10:31
Dziewczyny wiem że nie tu powinnam pisać ale nie umiem jeszcze płynnie się poruszać po gazecie dlatego Was proszę o pomoc.Jak zamrozić surowy szpinak?Dostałam całą wannę takiego,, już go oczyściłam umyłam i nie wiem co dalej...Jeśli zamrożę w całości,surowy to zawalę całą zamrażarkę,Przydałoby się go poddusić by zmniejszył obiętość ale jak,na tłuszczu,wodzie tylko i tak by był od razu gotowy do zaprawienia czy może do podgotowania po rozmrożeniu?Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co z nim zrobić.A może da się taki zawekować?
Proszę panią Moderator by, na dosłownie chwil kilka zostawiła ten wpis...może jakieś odsyłacze?
My kochamy szpinak....big_grin

Z podziękowaniami- mastinka smile
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Przetwory 15.10.10, 10:47
      Napiszę Ci jak ja zamroziłam. W zależności od tego, do czego potrzebuję - podzieliłam od razu na porcje całych liści i krojonych. Jedne i drugie w osobnych garnkach poddusiłam dosłownie chwilkę 2-3 minuty aż zmieniły kolor i konsystencję, bez żadnych dodatków w postaci soli, tłuszczu i wody. Po ostygnięciu zapakowałam w małe pojemniczki osobno ten w całych liściach i osobno pokrojony. I do zamrażarki smile Co roku tak robię, czasami jak nie mam wolnych pudełek, to pakuję w małe woreczki albo nawet słoiczki, tylko do słoiczków nie upycham po brzegi, bo może rozsadzić po zamrożeniu. Każdą porcję opisuję żeby potem nie było problemu co do czego jest. Jak Tobie jest wszystko jedno czy liście czy krojony to rób tak, żeby mieć mniej pracy wink
    • pio1303 Znalazłam w necie 15.10.10, 10:48
      Szpinak pasteryzowany

Młode listki szpinaku umyć, wrzucić na osolony wrzątek (2 łyżeczki soli na 1 l wody).
      Przełożyć szpinak wraz z wodą, w której się gotował do słoików.
      Pasteryzować natychmiast po zamknięciu słoików 1 godz. w temperaturze 80°C.

Szpinak z czosnkiem
      Przepis pochodzi z książki s. Anastazji Pustelnik FDC "153 przetwory i dania mięsne"

Składniki

-1 duża wiązka szpinaku
      - 1 cytryna
      - 3-4 ząbki czosnku (lub wg uznania)
      - sól
      - 1-1,5 szklanki wody

Etapy przygotowania

1.Szpinak oczyścić, umyć i zagotować z dodatkiem soli i soku z cytryny Po 2-3 min dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 min. Szpinak oczyścić, umyć i zagotować z dodatkiem soli i soku z cytryny Po 2-3 min dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 min.

2. Podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do mięsa, ryb, zapiekanek, pierogów, naleśników, makaronu, kaszy.

• manhatanka1 Re: Przetwory 15.10.10, 10:48
      forum.gazeta.pl/forum/f,77,Kuchnia.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,49213,Wystarczajaco_Dobra_Pani_Domu.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,630,Poradnik_Domowy.html
      Tu "odsylacze"smileTam napewno ktos fachowo Ci poradzi-ja sue delektuje tylko kupnym mrozonym rozdrobnionym szpinakiembig_grin
      • mastinka Re: Przetwory 15.10.10, 10:55
        Fuj...to już lepszy w brykietachbig_grin
        Ale bardzo Wam dziękuję za przepisy i odsyłacze big_grin
        Teraz można wykasować hihihi

pozdrawiam mastinka
        • nioma Re: Przetwory 15.10.10, 11:18
          kocham szpinak
    • bj32 Re: Przetwory 15.10.10, 17:37
      Och, oczywiście! Żaden problem! Ja też kiedyś zaczynałam na forum i nie wiedziałam, jak się poruszać...

Mam pomysł! Bo, jak wiesz, z piołunu robi się absynt. Jest bardzo smaczny, chociaż współczesny już nie tak trujący, jak ten za czasów Kuby Rozpruwaczawink Może spróbuj coś podobnego zrobić ze szpinaku? Też powinno wyjść ładnie zielonewink Zresztą absyntu i tak popróbuj...
      • mastinka Re: Przetwory 15.10.10, 17:41
        Wyczuwam złośliwość i nie bardzo wiem czemu....sad
        A piołun jest świetny na niejedzenie,pamiętam że moja babcia parzyła nam wtedy gdy nie chcieliśmy jeść.smile
        • bj32 Re: Przetwory 15.10.10, 17:55
          Wyczuwasz złośliwość? No co Ty?! Ja tak tylko żartuję. Zwłaszcza, ze nie mam powodów do złośliwości.
          Piołun na niejedzenie znakomity: wystarczy zerwać i polizać rękę - od razu człowiek je wszystko i w każdej ilości, byle się tego smaku pozbyć.
          Względem pozbywania, to zajrzyj w wątek o rozbiórce szopy... Coś mi mówi, ze już dość długo się rudery nie możesz pozbyć... Chyba, ze się mylę?
          • mastinka Re: Przetwory 16.10.10, 10:15
            Nie moja droga,zawaliła się w tym roku pod naporem śniegu.
            Nie potrzebuję darmowego pracownika bo z równym powodzeniem mogę sobie wielkie ognisko zrobić.I to będzie najlepsze wyjście.Chciałam dobrze...ale skoro interpretacja jest błędna i jeszcze w tonie ataku,to sorry.Nie mamy o czym mówić.
            Powodzenia,skoro wszystkie już panie mają zapasy opału smile
            • bj32 Re: Przetwory 16.10.10, 10:43
              Magda, nie denerwuj mnie, bardzo Cię proszę. Wała możesz robić z sąsiadki, a nie ze mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka