Dodaj do ulubionych

pytanie o rodzinne

06.10.12, 08:12
Witam, może którąś mama mi podpowie, jakie dokumenty trzeba do rodzinnego na rok 2012/2013. Panie w Mopie nie mają czasu udzielać informacji. I jak to jest jeżeli ja w 2011 roku miałam dochód, a teraz nie mam, chodzi o dochód utracony? Będę wdzięczna za pomoc i podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • aga1309 Re: pytanie o rodzinne 06.10.12, 08:25
      U mnie potrzebne jest zaświadczenie z US za rok 2011, zaświadczenie z ZUS o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne za 2011. A że pod koniec sierpnia skończyła mi się umowa o pracę dostarczyłam też zaświadczenie z Urzędu Pracy- właśnie żeby udokumentować dochód utracony. Wyżej wymienione zaświadczenia za każdą osobę dorosłą w rodzinie.
      • paciaty Re: pytanie o rodzinne 06.10.12, 13:19
        U mnie jeszcze zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie netto w 2011 roku i kserokopia świadectwa pracy.
        • jowita-90 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 07:41
          A nie wystarczy spisać z pitu na ta kartkę,która w mopsie panie dały, jaka ta składka była?(zus) no i co wtedy kiedy nie ma sie kontaktu z ojcem dziecka? Jak załatwić cos takiego od niego?
          • zawsze.mami Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 08:23
            Jowita-nie można spisać z PITu- bo to trzeba składki zdrowotne,a na US podaje składki na ubezpieczenie społeczne.J w Zusie stałam 3 godz.w kolejce,dostałam stertę papieru a na koniec musiałam sobie sama policzyć kwotę i wpisać.
            • pablisia Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 13:25
              Mylisz PIT z zaświadczeniem od US. U nas wystarczy spisać z PIT (tam jest rubryka składki zdrowotne, wiem bo osoby z kolejki dzwoniły do domu żeby im tę kwotę podać i było ok) i się pod tym podpisać. Osobiście miałam zaświadczenie z zakładu pracy z pieczątkami i pani powiedziała, że niepotrzebne, bo kwotę zaświadczam własnym podpisem, ale skoro mam to weźmie.
              • jowita-90 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 14:44
                No właśnie dokładnie o to mi chodziło. Bo z US mam zaświadczenia o dochodach,ale z ZUSu nie,wiec pomyślałam ze w ten sposób można to zrobić...
                • martha_sz2 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 16:12
                  Tylko, że PIT masz składki zdrowotne (7,75%) odliczane od podatku, a do MOPS potrzeba wysokość składki zdrowotnej zapłaconej (9%), w zaświadczeniu z US też jest ta 7,75%. Do tej 9% potrzebne jest zaświadczenie z pracy, albo jeśli ktoś prowadzi działalność zaświadczenie z ZUS lub xero wpłat na ubezp.zdrowotne.
                  • aga1309 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 16:26
                    Kwota na składkę zdrowotną na zaświadczeniu z ZUS jest inna niż ta która widnieje na PIT. Można wystąpić Zus-u o wydanie zaświadczenia (przysyłają po 7 dniach) lub poprosić o takie zaświadczenie pracodawcę.
                  • pablisia Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 18:37
                    Ja to wiem, że wymagają 9%, bo pytałam przy pobieraniu wniosków i o takie zaświadczenie poprosiłam zakład pracy męża, ale tak jak pisałam wcześniej, u nas panie nie wymagały oryginału i połowa kolejki wpisywała z PITa.
                    Swoją drogą przez większą papierologię, wszystko się przedłuża, bo wnioski składałam na początku września, a jeszcze decyzji nie mam. Wezwania do przedstawienia ewentualnej dodatkowej dokumentacji też nie. Czekam, a niebawem termin płacenia świadczeń. Bez decyzji chyba nie wypłacą.
                    A jaka dokumentacja jest potrzebna, to najlepiej spytać w swoim urzędzie, panie muszą wytłumaczyć, łaski nie robią.
                    • aniulka8503 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 21:57
                      A jeśli nie złożyło się kompletu papierów to oni wezwą do uzupełnienia czy po prostu odrzucą? bo ja chyba nie miałam tam tego zaświadczenia o tej składce 9%...
                      • martha_sz2 Re: pytanie o rodzinne 07.10.12, 22:03
                        Dostaniesz wezwanie - u nas czasem dzwonią jeśli podałaś nr telefonu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka