Dodaj do ulubionych

POMOCY- oszustwo??

15.10.12, 22:20
Cześ Dziewczyny (i chłopaki). Mam mega problem....
Otóż-Chrzesna mojego Synka a moja kuzynka, miała gest i zrobiła mojemu Małemu Dzień Dziecka,Wigilie,Urodziny-wszystko w jednym i zakupiła dla niego wózek,tzn ja wybrałam itp,ona płaciła (po tym jak na wspólnym spacerze uszkodziła sie rama naszej fury,ale miała prawo bo wózek już wysłużony...)
Przeznaczyła na zakup nowego pojazdu-jak dla mnie bardzo dużą kwote bo 350zł. Dałyśmy ogłoszenie, i znalazła sie babeczka co w tej cenie miała wózek moich marzeń (na który w życiu nie byłoby mnie stac), chciała za niego troche wiecej, bo cały zestaw z gondola itp ale wynegocjowałam sama spacerowke z wysyłką do Gdańska za 350zł.
Rozmawiałam z nia wczesniej telefonicznie,zeby uzgodnic szczegóły. Umówiłyśmy sie ze przeleje pieniądze na jej konto, wysle jej dowod wpłaty, a ona od razu w ten dzien nada wózek kurierem,jeszcze zanim pieniądze do niej dojdą.
No i w czwartek (11.10) udałyśmy sie z kuzynka na poczte, wpłaciłyśmy pieniadze, wróciłam do domu i od razu wysłałam zdjęcie dowodu wpłaty. Wieczorem dostałam smsa ze wózek juz jest wysłany,że poszedł o 19.00.
I od czwartku cisza. Ja poprosiłam o numer przewozowy przesyłki,żeby monitowa ją w internecie. To albo męża nie było, albo coś. Dzwoniłam do niej w piatek wieczorem, to nie odbierała, nagrałam sie na poczte, odpisala maila ze jej telefon padł a prądu chwilowo nie maja i ze numer mi wysle nastepnego dnia. Nastepnego dnia cisza, jak dzwonilam to wlaczyla sie poczta, i zaraz po tym wyslala smsa ze zadzwoni pozniej. Nie zadzwonila. Napisala maila ze wysle mi numer przewozowy jak maz wroci z pracy i ze nie zawsze ma czas zeby odbierac bo siedzi sama z dzieckiem.Dzisiaj od rana wyłączony telefon, żadnej wiadomości od niej...
Napisalam jej w dzien smsa ze moja cierpliwosc sie konczy i czekam na jakąkolwiek wiadomośc.
Więc tak- czuje sie troche oszukana- bo mi to wszystko nieciekawie wygląda. Wózka brak, nie mam tak naprawde nawet jak wyjsc z domu na zakupy. Jesli jutro sie nie odezwie, napisze jej ze albo mi zwraca wózek,albo zgłaszam sprawe na policje.
Co mam na nią? Mam jej adres, imie i nazwisko, numer konta, wszystkie maile i smsy. Czy mam jakiekolwiek szanse w razie W odzyskac pieniądze?? Kwota jest powyżej 200zł, a słyszałam że do 200zł policja średnio reaguje,że niby mała szkodliwoś itp. Czy moge coś z tym zrobi??
Błagam,pomóżcie. Moje dziecko dostało prezent,na który mnie nie byloby stac, a zamiast tego nie ma nic.. Jestem wściekła. Mam jeszcze nadzieje ze faktycznie nadała ten wózek tak jak pisała, ale czemu zamilkła... nie wiem co mam robic...
Obserwuj wątek
    • aniulka8503 Re: POMOCY- oszustwo?? 15.10.12, 22:30
      Może poczekaj jeszcze kilka dni...później bez niczego bym poszła na policję...z meilami, smsami, dowodem wpłaty...350zł to trochę kasy, ja bym nie odpuściła...przypomniała mi się sprawa jednej pani z poznania...na szczęście tam straciłam tylko ok. 50zł...
    • madziulec Re: POMOCY- oszustwo?? 15.10.12, 22:44
      Kupowałaś na portalu alle-drogo???
      • ola.gda Re: POMOCY- oszustwo?? 15.10.12, 23:05
        nie, na tablicy.

Mi to czekanie nie bardzo jest na reke, bo nie mam wózka, a wyjscie z domu z 3,5 letnią córką i 1,5 rocznym synkiem bez wózka np na zakupy (które trzeba niestety robi) graniczy z cudem... Więc albo chce odzyskac kase albo chce wóżek.
        Może to moje czekanie byłoby mniej nerwowe, gdyby babka miała kontakt ze mną, lub gdyby na moja prośbe wysłała mi numer przewozowy przesyłki. Już bym była spokojniejsza i mogłabym sobie czekac.. ale ten dzisiejszy wyłączony telefon od rana mnie poprostu rozwalił...
        • wrzesniowamama07 Re: POMOCY- oszustwo?? 15.10.12, 23:16
          Z dużym prawdopodobieństwem - oszustwo. Na serwisach typu gumtree, na tablicy też

tablica.pl/pomoc/transakcja/zasady-bezpiecznej-transakcji/
          wiszą ostrzeżenia, żeby nie wpłacać pieniędzy na konto przed otrzymaniem towaru. To nie jest serwis transakcyjny. Oczywiście, możesz iść na policję, powinni się tym zająć. Wysłałabym info, że albo numer przesyłki poda, albo zwróci natychmiast pieniądze, a jak nie - idziesz na policję. Nie za parę dni, ale jutro.
          • ola.gda Re: POMOCY- oszustwo?? 15.10.12, 23:31
            no ja wiem ze sa te zasady bezpieczenstwa itp ale jakby nie patrzec,tablica jest juz prawie jak allegro..ja nie winie za to portalu,bo głównie o to im chodzi.
            Ja z babką gadałam zanim jej wpłaciłam kase, duzo negocjowałam-to nie tak ze ona szukała okazji,moim zdaniem nie.
            Kupowałam nieraz przez tablice (no ale nie za taką kwote...) i sama tez sprzedawałam...i nie pomyslałabym, że matka,która ma małe dziecko,moze oszukac druga matke,ktorej-wnioskujac po negocjacjavh-sie nie przelewa... nosz ku*****
            • madziulec Re: POMOCY- oszustwo?? 16.10.12, 00:26
              Oj... a skąd wiesz, że ta osoba rzeczywiście ma dziecko?
              Ja trafiłam na taka parkę, gdzie oszukiwali masowo (na szczęście alle-drogo). Zapłaciłam i ..nic.
              I sie posypało. Bo wiele osób na raz nie dostało opłaconych towarów. Ja zagroziłam policja, allegro zablokowało profil na zawsze.
              Ale dostawałam info, że jutro wyśle, że dziecko chore, że mąż w szpitalu...
              • anngam8388 Re: POMOCY- oszustwo?? 16.10.12, 07:04
                Ja kupowałam na tablicy pl pamoersy , była super okazja , az za tanio a ja się nabrać dałam ..przesłałam 78 zł i je straciłam ...i po tygodniu poszłam na policje i co się okazało, to jest oszustwo internetowe, a nie kradzież więc zgłoszenie przyjmuja od złotówki..jest to Art. 286 § 1 kk ...od razu jak składałam zgłoszenia policjant sprawdził i okazało sie ,ze osoba podała fikcyjnę dane do przelewu...jednak i tak znależli ta osobę po ip oraz numerze konta...dokładnie po 11 miesiącach kiedy już dawno myslałam ,ze kasy nie odzyskam dostałam pisemka ,ze ta osoba nazywa się xxxxxxx xxxxxxx i ,ze sprawa odbedzie się w Sadzie..kobieta dostała 6 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata oraz obowiązek naprawienia szkody w okresie roku od uprawomocnienia się wyroku.

Niestety nie liczyłabym ,ze wózek przyjdzie , takich oszukanych jest mnóstwo poczytaj
                www.dodajoszusta.pl/forum/watek/id/679/strona/94/
                może akurat ktos tam został oszukany przez ten sam numer konta poczytaj ile tam osób oszukanych, niestety taki jest swiat sad
                • nioma Re: POMOCY- oszustwo?? 16.10.12, 08:08
                  Moim zdaniem wozka nie wyslala.
                  Idz na policje. Nie ma na co czekac.
                  Moja kolezanka zostala oszukana na mniej niz 30zl - kupila jakis kosmetyk na allegro - tez zglosila sprawe na policje, okazalo sie, ze oszukanych bylo wiecej, odbyla sie sprawa w sadzie a pieniadze zostaly zwrocone.
    • wrzesniowamama07 Re: POMOCY- oszustwo?? 17.10.12, 14:05
      No i co się okazało?
    • bj32 Re: POMOCY- oszustwo?? 20.10.12, 13:53
      350,- to już przestępstwo, nie wykroczenie. Na policję.
      • ola.gda Re: POMOCY- oszustwo?? 20.10.12, 23:02
        słuchajcie- po grożeniu tej kobiecie,że sprawe oddaje na policje itp stwierdziła smsowo-że nie wie o co mi chodzi!! później zobaczyłam ogłoszenie "MOJEGO" wózka na tablicy. Oczywiscie za wiele wiecej niz sie ze mna umówiła...
        Dzwonilam cały dzien, wkoncu napisalam,ze jak zaraz nie odbierze to dostanie list z PROKURATURY (yyyy chyba troche mnie poniosłowink ).Odebrała. Wykrzyczałam jej wręcz że jest oszustka, że chce moje pieniądze,że mam wszystkie maile i smsy,że jej sie nie uda i takie tam.Poprosiła o 3dni. Wstrzymałam sie chwilowo.
        Po 3 dniach, o 8.00 rano kurier dzwoni że ma dla mnie przesyłkesmilesmilesmile
        Ale i tak moją radoś przycmila mysl, że mogła spakowac mi pare kilo ziemniaków lub-w najlepszym wypadku-jakiś stary,rozklekotany wózek.
        Ale nie!!smile Dostałam TEN wózek, czysciutki,pachnący, w stanie wręcz idealnym, jedynie parasolki mi nie dorzuciła ale w d***** z tą parasolką-mamy super furesmilesmilesmile
        zdał testy na spacerach w extramalnych warunkach,dokładnie go obejrzałam, wydaje sie by wszystko ok.Tylko moje nerwy-zszargane...
        • justyna198515 Re: POMOCY- oszustwo?? 21.10.12, 08:46
          Chciała cie oszukać i pewnie sprzedać drożej, albo zrobić z inną użytkowniczką ten sam numer. Dobrze,że wszystko się ułożyło.
          • ola.gda Re: POMOCY- oszustwo?? 21.10.12, 21:46
            nie wiem, ona nie wystawiala wczesniej tego wózka, moze po uzgodnieniu ze mna ceny zorientowala sie ze tak naprawde mogla by wiecej kasy dostac, nie wiem, nie mój problem bo ja wynegocjowałam,ona sie zgodzila.. moze chcviala tylko wyłudzic ode mnie pieniadze, a od innych juz nie, bo by chyba nie wystawila go na sprzedaz wiedzac, ze mam na nia dowody i mialabym kolejny..
            nerwów zjadłam mase za to moje dziecko ma fure jak ta lala smile opłacało sie choc nie polecam nikomu....
            • jasama3 Re: POMOCY- oszustwo?? 27.10.12, 17:34
              najlepiej ze swojego miasta kupować na trójmieście jest pełno wózków ja w tamtym tygodniu sobie kupiłam mozna obejrzeć i ma sie większą pewnosć jak na miejscu
              • ula-35 Re: POMOCY- oszustwo?? 27.10.12, 18:01
                Współczuję Ci przeżyć.Nienawidzę takich sytuacji i takich ludzi.
                • ola.gda Re: POMOCY- oszustwo?? 27.10.12, 22:52
                  jasama- pokusiłam sie o bardzo dobry wózek w mega okazyjnej cenie.. na 3miescie ceny było od prawie 500 w góre... wiem ze lepiej i pewniej, ale nie zawsze sie trafi, druga sprawa ze to kupowała ciocia mojego synka i ona tez byla uparta, bo to najlepsze wózki.. dlatego zamówiłam z tablicy.
                  na szczescie mam wozek pierwsza klasa, i juz nawet o tych nerwach nie myslesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka