Dodaj do ulubionych

Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc

09.12.12, 22:07
Rodzina z Opolskiego ze skomplikowaną sytuacją rodzinną. Sześcioro dzieci, przy czym troje z jednego ojca i troje z drugiego. Ojciec pierwszej trójki najstarszych dzieci został całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich. Obecnie z matką opiekuje się jedynie najmłodsza trójka. Do trójki starszych dzieci z pierwszego małżeństwa ma ograniczone prawa rodzicielskie, dzieci jej zostały odebrane ze względu na trudne warunki mieszkaniowe – rodzina mieszkała wówczas w 10 osób na 42 metrach kwadratowych (sic! – 6 dzieci, matka oraz ojciec (drugi mąż) oraz jego rodzice). Dla porządku wypisze wszystkie dzieci z krótkim opisem ich sytuacji:
1. Krzysztof, lat 13 – obecnie nie ma kontaktu z matką, mieszka z babcią (matką ojca), która jest dla niego rodziną zastępcza. Uwaga: matka twierdzi, że teściowa ogranicza jej kontakty z synem.
2. Natalia, lat 10 – przebywa w domu dziecka
3. Katarzyna, lat 8 – również przebywa w domu dziecka; ze względu na zmianę warunków mieszkaniowych aktualnie toczy się sprawa o powrót dziewczynek do domu
4. Patryk, lat 5 – po zabraniu dziewczynek do domu dziecka, chłopczyk przestał mówić mimo że sprawia wrażenie odważnego – reaguje normalnie na obcych np. nie chowa się itp.
5. Kacper, lat 4 – też nie mówi.
6. Ania, lat 2.

Dziewczynki z domu dziecka po kontroli mają otrzymać przepustkę do domu na święta. Alimenty na starsze dzieci są zbierane na koncie komorniczym.
Z wizji lokalnej wynika, że rodzina jest zadbana. Dzieci oraz matka biednie, ale czysto, ubrane.
Rodzina przeprowadziła się do dużego domu pod Opolem. Mimo dobrego stanu elewacji, jego stan jest raczej zły. Dom jest dwu piętrowy w dużej części opuszczony (rodzina zajmuje tylko jego część). Stan pomieszczeń zły: brudne i podrapane ściany, zacieki, grzyb. Warunki sanitarne złe, kuchnia w stanie opłakanym.
Ojciec rodziny pracuje – pensja 600zł. Z MOPSu dostają zasiłek rodzinny na kwotę 284zł (zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem dla rodzin wielodzietnych). W listopadzie, ze względu na zmianę przepisów i fakt, że matka nie uporała się z papierami, rodzina nie dostała tego zasiłku. Prawdopodobnie pieniądze dostaną w grudniu. Dodatkowo dostają zasiłek okresowy w kwocie 697zł.
Za wynajem domu rodzina płaci 600 zł miesięcznie.
Rodzinie brakuje prawie wszystkiego:
- opał (węgiel)
- sprzęt AGD – pralka i lodówka
- meble – szafki, duża szafa, dywany
- ubrania – zimowe ubranka na rozmiar 92 dla dziewczynki, ubrania zimowe na rozmiary 104, 110 dla chłopców, ubrania dziewczęce rozmiary 134 oraz 146,
- buty – dla dziewczynki na rozmiar 23, buty na rozmiar 27 i 28 dla chłopców oraz dla dziewczynek na rozmiary od 34 do 36.
- środki czystości
- żywność dla 2-latki: kaszki, kleiki
- pieluszki w rozmiarze od 15kg do 20kg.
Wszystkie dokumenty otrzymała już Nasza Szanowna Pani Moderator.

Obserwuj wątek
    • agnieszka1524 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 09.12.12, 22:19
      Miałabym kurteczke zimowa dla 2latki i może jeszcze jakieś ciuszki po córce.musze zrobic przeglad szaf.jak sie przyda to proszę o adres.
    • bj32 Mam dokumenty. 09.12.12, 22:21
      Wszystkie stosowne.
      I mała poprawka:
      "Obecnie z matką opiekuje się jedynie najmłodsza trójka." - to matka się dziećmi zajmuje akurat suspicious
      • trixii Re: Mam dokumenty. 09.12.12, 22:25
        No nie moja wina że sie nie da edytować smile
        • bj32 Re: Mam dokumenty. 09.12.12, 22:31
          Moja też nie, dlatego uprzejmie skorygowałam, żeby ktoś się nie zdziwiłsmile
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 09.12.12, 22:22
      Agnieszko a może się tam razempoprostu przejedziemy ?
      • agnieszka1524 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 09.12.12, 22:31
        Wysłałem ci wiadomość na pocztę.
    • agnieszka1524 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 09.12.12, 23:31
      Będę miała jeszcze 2 duże dywany dla nich.
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 08:58
      Bardzo pilnie potrzebne ciepłe ubrania dla najmłodszych dzieci. Rodzinie skończył się opał i jest dość zimno.
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 09:37
        A może jakaś zrzutka na opał? .
        • bj32 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 09:51
          Ja nie wiem, czy robienie zrzutek masowo jest najszczęśliwszym pomysłem. Tak ogólnie.
          Co ich GOPS na ten temat? Czy pan ojciec na przykład jest w stanie teraz i poza sezonem grzewczym na przykład pochodzić i zobaczyć, gdzie ludzie wystawiają meble stare, wymieniają okna itd? Zbierać, ciąć i jest zawsze trochę opału za free.
          • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 10:00
            Teoretycznie jest to pomysł. Tylko obawiam się, że na tej wiosce nikt nic nie wystawia. Do miasta to jednak spory kawał.A własnego środku transportu rodzina oczywiście nie posiada. No ale skoro uważasz ze składanie się na opał nie jest dobym pomysłem no cóż to wycofuję się ze swojej prośby. Chodziło mi tylko o dzieci które tam są i o to że jest im zimno.

ps. mam sanki dla dzieciaków
            • ewa-mamazosi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 23:55
              Trixii mogę się trochę dołożyć do opału żeby dzieciaczki nie marzły.
              • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 00:19
                Nawet nie wiesz jak mi tych maluchów szkoda ,,,,
    • pysia_35 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 12:31
      znajdę kilka ubranek dla najmłodszej dziewczynki - mój synek ( 3 lata) nosi teraz ten rozmiar i coś tam z jego dużej szafy wygospodaruję pasującego na dziewczynkę: 2-3 bluzeczki, jakiś sweter, kalosze ( mamy 2 pary) ocieplane roz. 23, rajstopy, spodnie dresowe. Proszę o adres do wysyłki na gazetowego to wyśle w tym tygodniu jak najszybciej dam radę.
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 13:42
      Te dzieci są szczupłe.
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 14:07
      Jeżli któraś by był w poblizu to jest możliwość zostawienia tego u mnie. Będziemy jechały tam z Agnieszką osobiscie myślę ze na początku przyszłego tygodnia.
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 10.12.12, 16:24
        Potrzebne również ręczniki i pościel.
      • pysia_35 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 16:37
        a gdzie ty jesteś, bo ja w wawce....
        • mama_weornisi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 18:09
          hej!
          mam ręczniki - nowe chętnie się podzielę. Też jestem z opolskiego, Trixii napisz do mnie na priv to ustalimy jakieś szczegóły, może nie ma sensu wysyłać pocztą? (daj znać skąd ta rodzina)
          • spring-2 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 18:11
            Mam rzeczy dla trójki najmłodszych dzieci. Przejrzę wszystko i napiszę, co mogę wysłać.
    • pysia_35 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 19:47
      przejrzałam rzeczy synka i odłożyłam do wysłania ( jutro?): 2 pary skarpetek, piżamka ( inna góra inny dół, ale chyba moze być?), rajstopy 2 pary, koszulka na ramiączka, bluzka dł. rękaw 2 szt., rękawiczki 2 pary, szaliki 2 szt., spodnie dresowe ciepłe, komplet - bluza+spodnie, spodnie - sztruksy, sweter na suwak, 2 bluzki kr. rękaw, sweter cienki z kapturem, kurtka jesienno-zimowa ( nie na mrozy), bluzka koszulowa z kr. rekawem, ciepły polarek rozpinany oraz kalosze ocieplane - rozm 22/23 - pyt. czy taki roz. butów wysyłać, mój synek nosi 23 i są na niego dobre, ale jesli mała ma od jakiego czasu rozm 23 to moga być zaraz za małe i nawet nie zdąży ich założyć bo na razie mrozy....chyba ze te 23 to tak z zapasem i jest szansa ze przy tem. dodatnich da raze załozyć na ciepłe skarpetki i rajstopki....
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 10.12.12, 23:12
      No to już coś mamy ! smile
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 00:28
        Jakby ktos miał to wiszące półki, pojemniki siatki takie na zabawki, dywaniki i chodniki też by się przydały. W tym domu nie ma nic, jest zimno generalnie stan opłakany. Liczę na to iż do świąt uda nam się coś zorganizować żeby było im chodź troszkę lepiej niż jest teraz tym bardziej że rodzina ma spędzić te święta razem . Pare rzeczy już mamy ale to ciągle igła w stogu siana. Przydała by się również jakaś żywność dla małej głównie chodzi o kaszki da Ani ale każda inna żywność się im bardzo przyda.
    • gazeta_mi_placi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 09:16
      Czy dałoby się zorganizować dla tej Pani skuteczną i trwałą antykoncepcję np. założenie wkładki w prywatnym gabinecie?
      • prochottka1 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 09:41
        gazeta_mi_placi napisała:

> Czy dałoby się zorganizować dla tej Pani skuteczną i trwałą antykoncepcję np. z
        > ałożenie wkładki w prywatnym gabinecie?

nie trzeba isc do prywatnego gabinetu zeby zalozyc wkladke !!!
        wkladka jest na recepte - platna
        zalozenie jest bezplatne

tu odpowiedz ze stron NFZ
        www.nfz-lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1768:wkadka-antykoncepcyjna&catid=129:specjalistyka-leczenie-i-badania&Itemid=185
    • pysia_35 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 11:51
      zapomniałam dodać , że te rzeczy ode mnie to dla najmłodszej dziewczynki przygotowałam i dzisiaj postaram się wysłać. Dorzucę jeszcze jakąś kaszkę.
      • tynka893 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 14:07
        Mogłabym dostac adres na który można wysłać paczkę??

Zeszłej zimy wy bardzo nam pomogłyście teraz ja może coś dam.
        Mam bluzy po synku rozm 104. Jakąś żywność bym mogła posłać i trochę środków czystości. Plyny mydła.. może być??
        • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 15:27
          tynka odpiszę ci na maila ale wieczorem bo mam urwanie głowy : )
    • malinowe_lody Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 11.12.12, 19:17
      chciałabym wysłać różnorakie rzeczy tej rodzinie, ale nie mam już na przesyłkę - czy jest ktoś chętny do sfinansowania kuriera?
      Paczka byłaby spora więc nie opłaca się wysyłać pocztą.
      Trixii, czy jest możliwość by w pokoju dzieci nakleić na ścianie postacie z bajek? mam kilka takich z serii Kubusia Puchatka, myślę, że fajnie ożywiłyby pokój. W tej chwili zbieram rzeczy, które mogłabym wysłać - listę zrobię później. Jeśli znajdzie się chętny do pokrycia kosztów - mogę wysłać w przyszłym tygodniu w poniedziałek, jeśli nie, wyślę w styczniu.
      • trixii Prośba o żywność 11.12.12, 20:34
        Jak pisałam ostatnio rodzina zmieniła miejsce zamieszkania co wiązało się z dodatkowymi kosztami. Na chwilę obecną wygląda to tak, że rodzina będzie a raczej nie będzie miała świąt ponieważ nie mają grosza. Dlatego zwracam się do was może ktoś chciałby ich wspomóc jakąś żywnością? (makaron, ryż, kasza, cukier itd) My tutaj na miejscu z dziewczynami też organizujemy się. Chcemy podjechać do tej rodziny przed samymi świętami. Lecz nie uda nam się zbyt wiele kupić. Tutaj na miejscu możemy sobie pozwolić na kupno czegoś do zjedzenia na już np jogurty dla dzieciaków, czy też mleko, wędliny i coś na wigilie ale same rady nie damy...

Druga sprawa jest taka, że dla najmłodszej dziewczynki nie mamy generalnie żadnych ubranek zadeklarowanych..

malinowe_lody sama powieszę te obrazki jak będzie trzeba smile
        • agnieszka1524 Re: Prośba o żywność 11.12.12, 20:54
          Chętnie dorzuce sie do zakupów.odezwe sie na @.
          • kogosia jaki rozmiar buta 11.12.12, 21:46
            ma 4 latek i jakie ciuszki ewentualenie na chłopców jeszcze?? Co tam mam po 5 latku
            • trixii Re: jaki rozmiar buta 11.12.12, 21:47
              Coś tam ma ale mamy też deklaracje na 4 latka już rozmoar 104. Więc bardziej potrzebne są ubranka już na 110.
              • trixii Re: jaki rozmiar buta 11.12.12, 22:25
                ja o ubranaich ona o butach to przemęcznie ;/
            • kogosia trixii napisz na gg jutro do mnie 11.12.12, 21:47

• trixii tak jest szefowo :) 11.12.12, 21:50
        • pysia_35 Re: Prośba o żywność 12.12.12, 10:21
          wczoraj wysłałam zadeklarowaną paczkę z ubrankami dla najmłodszej dziewczynki. Wyjęła tylko z niej polarek i jedne spodnie bo doszłam do wniosku ze beda za małe ( poczekają na mniejszego maluszka).... reszta poszła. Trixii: mogę też wysłać 20 zł na paczkę żywnościową na święta - moze ktoś sie dołozy i coś tam kupicie razem. Prośba o kontakt na gazetowego z nr konta.
          • trixii Re: Prośba o żywność 12.12.12, 10:30
            Hey !
            Już zaznaczyłam w tabelce, że wysąłalaś. co do wpłaty na żywność to odezwe sie wieczorem bo mam teraz zamieszanie z prezentami gwiazdka smile Ale napewno się odezwę
            • sabka22 Re: Prośba o żywność 12.12.12, 10:36
              Dla najmłodszej dziewczynki przygotowałam:
              2 bluzy roz 98
              ciepły sweterek roz 98
              kurtka jesienno/wiosenna roz 98 ale duże
              spódniczka
              sukienka z dł rękawem ciepla welurowa roz 98
              rybaczki welurowe roz 98 (takie na rajstopki)
              2 pary jeansów 98/104roz
              kurteczka jeansowa na 2 lata ale dość długie rękawy,do wiosny powinna być dobra
              bluzeczka z dł rękawem
              bluzeczka z krótkim i podkoszulek
              ciepła czapka

z ciuszków na razie tyle,może jeszcze coś znajdę.
              Jeśli dobrze pójdzie w poniedziałek dorzucę się do zakupów.
              Proszę o adres do tej rodziny na priv.
          • trixii Re: Prośba o żywność 12.12.12, 17:09
            Może ktoś jeszcze chciałby wesprzeć tę rodzinę? Każdy grosz się przyda. Chcielibyśmy kupić owoce dla dzieciaków i inne typowo świątecznie produkty.... Wierzę z całego serca że jeszcze ktoś się znajdzie,,,

Nadal potrzebne ubrania dla dzieci, meble i środki czystości
            • wolnaola26 Re: Prośba o żywność 12.12.12, 19:25
              Szanowna Pani Trixii!
              Jeśli Panią interesowało by, mogę przesłać paczkę ze słodyczami( najlepiej wypisać, co by się przydało) dla tejże rodziny.
              Ale paczka by została wysłana w przyszłym tygodniu- okolice wtorku, środy.
              Pozdrawiam i czekam na odp
        • eve.75 Re: Prośba o żywność 13.12.12, 10:10
          Szanowna Pani, poproszę o numer konta, dołożę się do zakupów dla rodziny
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 10:16
        Witam !

Tak więc wszystkim osobom które deklarowały się na pomoc finansową wysłałam dzisiaj numer konta. Przepraszam, że nie zrobiłam tego wczoraj ale nadal nie mam w domu internetu. Ale jest szansa, że już dzisiaj będzie normalnie. Co dalej ... zbieramy na żywność dla rodziny jednak jeżeli jakimś trafem pieniążków zostanie myślałam o przeznaczeniu ich na opał lub jakieś używane meble lub używaną lodówkę. Codziennie sprawdzam nasze lokalne port
        ale bo czasami ludzie chcą poprostu pewne rzeczy oddać za darmo albo za przysłowiowe grosze. Jednak póki co nic za darmo nie udało mi się załatwić ... Rodzina potrzebuje bardzo wielu rzeczy a tym samym walczy o powrót dziewczynek do domu.

Maile dot adresu zaraz zacznę wysyłać.

Pozdrawiam
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 10:52
      Właśnie dostałam taką informację, ze była dzisiaj u rodziny Pani z Opieki i ze względu na to, iż jak pisałam rodzina sie przeprowadziła a co za tym idzie inny mops oraz ze wzgledu na to iż zasiłek okresowy przyznawany jest na 2 miesiące i sie własnie konćzy co jest potwierdzone w dostepnych mi papierach wysłanych do Pani moderator rodzina w tym miesiącu nie dostanie również zasiłku okresowego ;/ Za to został złozowny wniosek o pieniądze na żywniść ale z przeznaczeniem na opał (tak im podpowiedziała pani z mopsu). Także dziewczyny moje drogie rodzina nie będzie miała co jesć... a świeta idą.
      • brysia0 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 20:58
        poproszę o nr konta . Mogę przelac 30 zł.
        • mama_weornisi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 21:14
          dołożę słodycze dla dzieci i dam Agnieszce razem z ręcznikami i kosmetykami jak będzie jechała do Ciebie
    • malinowe_lody Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 22:09
      Trixii, co z tymi śniegowcami o które pytalam na maila, jest jakaś możłiwość sprawdzenia jaka jest długość stopy najmłodszego chłopca. Mam buty ale to rozmiar 26/27 i nie wiem, czy nie będą za małe. Jak mają telefon - mogę zadzwonić do nich. Druga sprawa - ciepłej kurtki o której pisałam mam na 110, potrzebna? Szykuję paczkę, mam juz sporo różnych rzeczy ( taka mieszankawink). Chcę wysłac w piatek lub poniedziałek , z kosztami wysyłki jednak poradzę sobie. Podaj mi adres proszę na maila i telefon jeśli mają. Nie wiem, czy zmieści się ta farba do ścian, najwyżej w styczniu wyśłę.
    • prze-tak Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 12.12.12, 23:22
      poproszę o adres. Mogę wysłać rzeczy do ubrania dla najmłodszej dziewczynki i jedzenie. Czy ewentualne prezenty świąteczne są zabezpieczone?
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 10:09
        Hey tak oczywiście prezenty dla dzieci są zabezpieczone. Dzieci zostały zgloszone do Akcji Gwiazdka.
    • claudel6 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 13.12.12, 12:37
      trixii ja sie dołoże do paczki żywnościowej! proszę prześlij mi nr konta, rozumiem, ze tę paczkę skoordynujesz.
      mam tez buciki zimowe roz. 23 dla dziewczynki - proszę o adres do wysyłki.
      • tynka893 proszę o adres 13.12.12, 17:32
        Ja też proszę o adres. Chciałabym wysłać paczkę z ubraniami, zabawkami i żywnością.
      • trixii Trixii ma awarie internetu 13.12.12, 17:36
        Witajcie od wczoraj nie mam internetu (bardzo zły moment) no ale dobra do rzeczy zbiórkę pieniązków zaczniemy w poniedziałek ponieważ jeszcze schodzą mi pieniążki na gwiazdkę. Napiszę do każdej z was która się deklarowała maila (mam nadzieje ze do poniedziałku awarię naprawią - mieli to zrobić dzisiaj;/). Co do wysyłek to prosiłabym by każda z was która tu coś deklarowała wczoraj i dzisiaj wysłała do mnie maila co tam macie i co wysyłacie żeby nie zasypać rodziny dublującymi się rzeczami typu np dwa lub trzy kombinezony na teraz dla dziewczynki. Poza tym jak by ktoś miał z was niepotrzebne prześcieradło na gumce bardzo by się przydało. Dajcie tez mi troche czasu na odpisywanie na maile bo to co dzisiaj zobaczyłam na poczcie a raczej ilość - nie przeczytam wszystkiego dzisiaj ;/
        • totorotot Re: Trixii ma awarie internetu 14.12.12, 01:32
          Mam dwa różowe prześcieradła na gumce ikea do łóżeczka ze szczeblami, o takie chodzi?
          • trixii Re: Trixii ma awarie internetu 14.12.12, 10:07
            Chodzi o prześcieradła na gumce do materacy normalnych rozmiarów do łóżka piętrowego dziewczynek starszych.
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 13.12.12, 17:55
        Wyślę ci na prv jak tylko włączą mi neta ;/ Są dwie rodziny więc nie wymieniajcie się adresami proszę żeby ich nie pomylić
        • claudel6 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 00:53
          hej wyślij mi adres do tej rodziny, mam butki zimowe nr 23 dla dziewczynki
          • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 10:17
            Witam !

Tak więc wszystkim osobom które deklarowały się na pomoc finansową wysłałam dzisiaj numer konta. Przepraszam, że nie zrobiłam tego wczoraj ale nadal nie mam w domu internetu. Ale jest szansa, że już dzisiaj będzie normalnie. Co dalej ... zbieramy na żywność dla rodziny jednak jeżeli jakimś trafem pieniążków zostanie myślałam o przeznaczeniu ich na opał lub jakieś używane meble lub używaną lodówkę. Codziennie sprawdzam nasze lokalne port
            ale bo czasami ludzie chcą poprostu pewne rzeczy oddać za darmo albo za przysłowiowe grosze. Jednak póki co nic za darmo nie udało mi się załatwić ... Rodzina potrzebuje bardzo wielu rzeczy a tym samym walczy o powrót dziewczynek do domu.

Maile dot adresu zaraz zacznę wysyłać.

Pozdrawiam
            • ewa-mamazosi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 12:25
              dziewczyny jesteście wspaniałe, że chcecie dorzucić się do żywności dla rodziny, ale przydałoby się pomóc jej w zakupie opału. No i meble używane. też ważna sprawa. Mam nadzieję, że znajdą się jeszcze chętni po pomocy smile
              Pozdrawiam ewa
              • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 15:01
                Na chwile obecną zadeklarowanych pieniążków mamy 280 zł! z przeznaczeniem na żywność. Zbieramy dalej z waszą pomocą wierzę że uda nam się zdobyć trochę opału na zimę Jak mówiłam meble są w ostatniej kolejności chyba że znajdziemy coś w bardzo okazyjnej cenie
            • prochottka1 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 16:49
              trixii napisała: jednak jeżeli jakimś trafem pieniążków zostanie myślałam o przeznaczeniu ich na opał

moze sie czepiam ale czy Mops nie finansuje opalu po zlozeniu wniosku na ten cel??
              • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 16:56
                Teraz jest szansa tylko na pieniądze na żywność i te pieniązki zostaną przeznaczone wlaśnie na opal i nie będzie tego dużo... poza tym jak pisalam nie tylko na ten cel zbieramy potrzeb jest wiele.
                • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 19:53
                  Zbieramy również na pralkę i ewentualnie lodówkę jakąś używaną jednak u nas ceny takich przynajmniej na tablicy klarują się koło 300 zł /
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 13.12.12, 17:23
      Pa-trynka paczka od ciebie doszła wczoraj. Ja mam awarie internetu mieli dzisiaj naprawić i do tej porty nie ma. Wpisałam sobie ciebie na nasza liste. Pieniążki zacznę zbierać od poniedziałku bo jeszcze na gwiazdkę mi schodzą.
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 20:24
      Hey dziewczyny która z was wysłała ocieplane spodnie dla Ani ? Zgubiłam się smile
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 14.12.12, 21:48
        Dziewczyny potrzebujemy też proszku do prania, mleczka do czyszczenia, domestosa itd ...
        • ewa-mamazosi Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 00:12
          Kochane, tak jak Trixii pisała mamy zadeklarowane 280 zł na zakupy żywnościowe, ale w domu nie ma praktycznie nic. Najważniejsza jest lodówka, mamy upatrzoną używaną kosztuje 300 zł, pralkę też znalazłyśmy. Może któraś z Was zechciałaby się dorzucić do sprzętu.
          Matka stara się o powrót dziewczynek do domu, niestety sama nie da rady, choć staje na głowie, żeby odzyskać dziewczynki. Dlatego bardzo proszę o pomoc.
        • prochottka1 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 11:08
          trixii napisała:

> Dziewczyny potrzebujemy też proszku do prania, mleczka do czyszczenia, domestos
          > a itd ...

bez tego akurat mozna sie obyc - mleczka do czyszczenia i domestosu
          stosujac ocet rozcienczony w cieplej wodzie - stosuje do czyszczenia toalety od lat
          tak samo do czyszczenia zlewu i kafli w lazience
          • blanka08 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 13:07
            niestety nie mam czasu przeczytać wszystkich wpisów (doszłam do połowy), mam buty dla dziewczynki zimowe, używane przez moją córkę- ciepłe, nigdy nam nie przemokły. Miałabym też kurtkę dla chłopca na 110, ale na wielkie mrozy się nie nada (choć jest podszyta polarem) i w zamyśle zimowa. Mam półki wiszące dwie, jedna prawie nówka, druga już starsza ale jeszcze posłuży. Ale strasznie ciężkie, trzeba by wysłać kurierem (trafi tam?), miałabym też rozpoczętą paczkę takich najprostszych pieluch jednorazowych (na dwulatkę będą ok, ich wadą jest to że jak się je odklei to już nie można zapiąć kolejny raz bo ta "taśma" jest dosyć słaba, są chyba z lidla). Mogłabym poszukać też jakichś ubrań na 92 (moja córka nosi ten rozmiar ale może się podzielić. Proszę o informację czy te rzeczy się przydadzą i czy coś jest potrzebne jeszcze. Pozdrawiam
            • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 14:14
              Blanko08 już ci piszę na maila co i jak smile
          • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 14:13
            Bez proszku do prania też ? A może szarym mydłem wszystko ? którego defakto też nie mają. Dajcie spokoj...
            • trixii Może ktoś pomoże w zakupie lodówki i opału 15.12.12, 14:42
              Lodówka rodzinie jest bardzo potrzebna poniewaz ta którą teraz mają po pierwsze jest pożyczyona a po drugie praktycznie nie chłodzi więc jak tu zrobić zakupy im na święta. Częśc można wystawić na zewnątrz domu ale to wszystko nie na dluższą metę. Co do pralki to mam pewną deklaracje ale czas pokaże. Byłabym wdzięczną także o przemyślenie tematu opału. Nadal poszkujemy też mebli (w szczególności ja śledzę portale tablica, gumtree itd ale nikt nic za darmo nie chce oddać. Bardzo was prosze o pomoc.
              • mama_weornisi Re: Może ktoś pomoże w zakupie lodówki i opału 15.12.12, 15:41
                Trixii, proszę daj nr konta, dołożę się trochę do paczki żywnościowej
                • trixii Re: Może ktoś pomoże w zakupie lodówki i opału 15.12.12, 16:01
                  Już wysłałam ci dane.
                • trixii Re: Może ktoś pomoże w zakupie lodówki i opału 15.12.12, 20:52
                  Cały czas zapominam napisać, że gdyby ktoś dysponował zbędnymi poduszkami tam również się przydadzą.
            • prochottka1 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 16:05
              trixii napisała:

> Bez proszku do prania też ? A może szarym mydłem wszystko ? którego defakto też
              > nie mają. Dajcie spokoj...

czytaj ze zrozumieniem - napisaam domestosa i mleczka do czyszczenia
              nie czepiam sie tylko daje dobre rady ale jak widze nie sa potrzebne lepiej paczki slac i pieniadze na srodki czystosci ktöre mozna zastapic czyms tanszym
              • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 15.12.12, 16:14
                Nikt jeszcze nie wysłał pieniędzy na środki czystości o których mówiłaś. Poza tym mówiłam raczej o wszytkich środkach a nie tylko o mleczku i domestosie więc nie łap za słowa prosze,,, A jeżeli nkt się nie zgłosi na wyżej wymienione środki to z własnych funduszy kupię im domestos i mleczko to nie jest żaden majątek a ich na takie rzeczy poprostu nie stać. Ocet też zakupimy.

Zrobiłyśmy wstępne rozeznanie w sprawie lodówki cena to ok. 300 zł (transport na nią mamy).
    • chynia Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 18:34
      Przez przypadek trafiłam na to forum jestem nowa ,wiec chciałam się przywitać.Nie znam zasad ,a nie mam czasu teraz się wczytywać. Widzę, że jest potrzebna pomoc to się zgłaszam.Podajcie konto -dołożę 100zł do opału.W zimie bardziej jest potrzebny opał niż lodówka(sama swoją wyłączam dla oszczędności prądu ,ale to tylko moje zdanie -nie dyskutuję).
      Mam siedmioro dzieci i dużo rzeczy po nich, ale już większe. Dla tej rodziny się nie przyda,ale może ktoś inny zechce. Mam bluzy, bluzki z długim i krótkim rękawem, spodnie dresowe spódniczki ,kurtki na dziewczynkę 152-158. Dwie kurtki są większe M,L. Mam też pościel bawełnianą ,wzór dziecinny,ale rozmiar normalny i zasłony do podłogi oraz krótką firankę do parapetu (może być dla chłopaka i dla dziewczynki ,bo w misie)
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 18:45
        Oj już do ciebie pisze na priv
      • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 18:56
        No to mamy pierwszą wpłatę na opał. smile

• biatka7 Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 19:11
          Przyda się 20 zł?Jak tak to proszę nr kontasmile
          • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomo 15.12.12, 19:25
            wszystko si ę przyda
            • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 15.12.12, 19:46
              Dziewczyny mamy deklaracje 120/130 zł na lodówkę ! Może znajdzie się jeszcze jakaś dobra duszyczka !
              • trixii Zakup lodówki i opału 15.12.12, 21:01
                Dziewczyny do zakupu lodówki brakuje nam w tej chwili o ile oczywiście wstępna deklaracja osoby zgłaszającej kwotę 120 zł sie potwierdzi brakuje nam ok. 150 zł gdyż cena jest około 350 ale 50 zł już jest utargowane.

Na opał mamy 120.

Nadal zbieramy na żywność. Liczę na was od co !
                • pysia_35 Re: Zakup lodówki i opału 15.12.12, 23:28
                  hej, wysłałam właśnie 30 zł do lodówki lub opału - co tam bardziej potrzebne - do decyzji trixii i Spółkismile
    • trixii Potrzebne poduszki ... 15.12.12, 23:19
      • aqua696 Re: Potrzebne poduszki ... 16.12.12, 02:08
        Trixii spojrz na allegro lodowki sa od 1zl, kurier wyjdzie kolo 100zl, a moze i taniej trzeba by sprawdzic u kurierow.

Szczerze mysle iz nie tylko z powodow lokalowych dzieci sa odebrane -masa dzieci powinna byc wtedy odebrana, a tak nie jest, najczesciej jest drugie dno.
        I dziwne iz rodzina nie ma nic..
        Opal jak pisalam chyba dostana z mops teraz??
        W styczniu moga skladac kolejna celowke wlasnie na lodowke,sa miasta gdzie ludzie oddaja do magazynow MOPSow sprzety agd i mozna otrzymac bedac ich podopiecznym.
        Czy sa w szlachetnej paczce??
        • mond33 Re: Potrzebne poduszki ... 16.12.12, 09:58
          Dorzucę się do tego co najbardziej potrzebne. Wrzucisz raz jeszcze nr konta na priv, bo ginę w tłumie wiadomości.
        • trixii Re: Potrzebne poduszki ... 16.12.12, 11:18
          Hey ! Ja się tu zapierać nie będę że że dzieci zostały zabrane z powodów mieszkaniowych. Jednak wyobraź sobie 9 osób w pokoju 13m2. Jak dla mnie to mogło być przyczyną główną do tego że nie mają pieniędzy na utrzymanie i już masz niezły pakiet.
          • trixii Re: Potrzebne poduszki ... 16.12.12, 11:40
            Mogły i być inne czynniki o których póki co nie wiem jednak pewnych rzeczy czasami nie da się wyciągnąć. Tak czy siak ojciec tej odebranej trojki jest całkowicie pozbawiony praw a matka częściowo. Moim zdaniem jeżeli ktoś w stanie zabezpieczyć wiktu i bierzącego utrzymania dla dzieci to jest jakaś podstawa. Co do mopsu hmm nie ma takiego magazynu. Dwa dostają zasiłek okresowy o który występują co dwa miesiące (papiery na to są). Więc śmiem wątpić iż mops im da na lodówke jak oni tu wszystkim gadają że nie mają pieniędzy.

O pewnych sprawach mogę pogadać ale tylko na priv nie chcę pewnych rzeczy upubliczniać.

pozdrawiam
            • trixii Stan konta ! 16.12.12, 12:03
              Na lodówkę zadeklarowanych wpłat - 210zł. Lodówka kosztuje w granicach 300-350 zł. Codziennie sprawdzamy lokalne portale.

Niestety nie będziemy mieli zadeklarowanej wcześniej pralki /

Na opał 120żł
              • aqua696 Re: Stan konta ! 16.12.12, 17:05
                lodowka allegro 1zl

lodowka mala
                lodowka na dzis 5zl
                lodowka mala 85cm -34zl
                50zl w warszawie
                99zl wawka
                100zl kup teraz wawka sprawna
                moze bedzie taniej.
                Trixi czy ktores z rodzicow pracuje??
                Szczerze z biedy i zlych warunkow lokalowych to na tym forum kilka rodzin powinna wedle tych kryteriow problem, a nie ma.
                MOPS przymuka oko bo domy dziecka sa przepelnione, dwa robi sie ogormna krzywde dzieciom.
                • trixii Re: Stan konta ! 16.12.12, 17:14
                  Aqua oczywiście że pracuje. Ojciec zarabia ale grosze. Jak pisałam i jak dokumentowałam zarabia 600 zł. Co do lodówek. Nie jestem przekonana co do kupiowania używanych lodówek na odległość. wydamy 200 zł a potem okaże się że lodówka nie działa sama nie wiem jak to jest.

O ile się nie mylę wysłałam ci też maila - zerknij proszę.
                • trixii Re: Stan konta ! 16.12.12, 17:31
                  AA i widzisz nie zgodzę się z Tobą. Moja córeczka chodzi na grupę z chłopczykiem gdzie dwoje jego starszych braci zostało odebranych matce bo nie potrafiła zapewnić im bytu. Teraz mieszkają u jej rodziców metraż jest większy i dlatego bliźniaki z grupy mojej małej są z nią.

Generalnie nie wiem jakie są kryteria. Nie będę też obstawać usilnie że jest tak jak ja mówię. Być może i dochodziły do tego jakieś inne czynniki ale to nie zmienia faktu iż ta pani naprawdę się stara żeby dziewczynki wróciły do domu. To widać co robi, jak sama własnymi siłami usiłuje doprowadzić dom który wynajeli do ładu gdy mąż pracuje. Nic jednak nie zmienia faktu iż rodzina żyje bardzo skromnie, że są w domu malutkie dzieci i że matka stara się o odzyskanie pełnych praw rodzicielskich. Jeżeli ktoś ma więcej dokładniejszych pytań zapraszam na priv.
                  • aqua696 Re: Stan konta ! 16.12.12, 18:15
                    ok przeczytalam priv ..to zmienia faktycznie sporo,

W MOPS powinni atakowac, o co sie da o dozywianiedla siebie i dzieci, o celowki..., dodatek mieskzaniowy jesli jest mozliwosc-wlasciciel sie zgodzi.
                    Do caritas o zywnosc, moze do organizacji rodzin wielodzietnych...moi znajomi z 5 dzieci odtrzymali z takiej organizacji bardzo duza pomoc kiedy ona wyladowala w szpitalu na powazne leczenie.
                    Zlozenie o lokal socjalny, bo jednak wynajem to ok szybko, ale bedzie ciezko na dluzej...
                    Moze jakas interwencja u wladz miasta??
                    • trixii Brakuje nam około 100 zł na lodówkę 16.12.12, 19:38
                      • magdaark35 Re: Brakuje nam około 100 zł na lodówkę 16.12.12, 20:11
                        hejka

jestem nowa wiec nie wiem na czym staneły ustalenia ale mysle ze moge sie przydac
                        jestem w stanie kupic nowa lodówkę i zapłacic za opał jakąś kwotę a to co macie uzbierane niech idzie w calosci na opał lub najbardziej potrzebne rzeczy

jak sie przydam prosze o kontakt lub ewentualnie adres rodziny

pozdro
                        • trixii Re: Brakuje nam około 100 zł na lodówkę 16.12.12, 20:17
                          Bardzo proszę o kontakt na maila ze mną bo mi jakieś błędy wyskakują przy próbie kontakatu z Panią
                          • magdaark35 Re: Brakuje nam około 100 zł na lodówkę 16.12.12, 20:35
                            mysle ze to z powodu niezałożenia konta pocztowego tutaj.

proszę o info na nowaskrzynka@interia.pl
                            • trixii Meble 16.12.12, 22:14
                              Może ktoś z was ma jakieś nie potrzebne chodź wysyłka pewnie była bardzo droga eh ;/
                              • trixii Na co zbieramy - odpowiadam bo pytacie na maila 16.12.12, 22:29
                                Na lodówkę
                                Na pralkę
                                Na opał

ew. na meble używane jakieś.

Bardzo chce pomoc tej rodzinie stanąć na nogi. wierze was z całego serca
                                • mond33 Re: Na co zbieramy - odpowiadam bo pytacie na mai 16.12.12, 22:34
                                  Przelałam niewielką kwotę.
                                  • trixii Rodzina potwierdzona w MOPS 17.12.12, 10:49
                                    Dziewczyny sytuacja rodziny jest potwierdzona w mopsie. Pieniążki zbieramy do piątku włączniie. Gdyż w sobotę jedziemy do tej rodziny. Nadal nie mamy zadeklarowanych poduszek a potrzebne są 3. Nie mamy żadnych mebli - tutaj jest problem bo nie opłaca się wysyłać a no kupno używanych na miejscu nie mamy nic. Mamy trochę pieniążków na żywność, na pralkę i na opał.
                                    • miedzymorze Re: Rodzina potwierdzona w MOPS 17.12.12, 10:57
                                      Poszukajcie mebli tutaj:

gratyzchaty.pl/
                                      tablica.pl
                                      podzr,
                                      mi
                                      • trixii Re: Rodzina potwierdzona w MOPS 17.12.12, 11:02
                                        Na Opolu nic za darmo nie ma patrze codziennie. Ale dziękuje za info.
    • trixii Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 11:25
      Ubrania dla Ani na 98 i 104 oraz dla chłopców buty jak by ktośmiał
      • malinowe_lody Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 13:55
        w tej mojej paczce, która dziś powinna wyjść ( czeka na kuriera) są śniegowce rozm. 26/27, powinny pasować na młodszego chłopca, do tego kapcie rozm. 28, jeden jasiek ( może być jako poduszka - niektórzy tylko na tym śpią), z ubrań jest jeszcze kurtka ciepła na 110, kurtka dla Ani, ale nie nadaje się na mrozy, raczej poczeka na temp. powyzej 0, do tego 2 swetry dla chłopców, kilka par rajtuz, ciepła czapka, bezrękawnik dla Ani + reszta opisana już w tabeli.
      • wolnaola26 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 15:17
        Witam!
        Ja w sprawie ubranek dla dzieci- nie mam, ale mogę na ten cel przelać 50,00zł.
        Pani sobie wybierze z tablicy pl lub itp.
        Jak coś na priv, poproszę w celu dogadania się.
        /olkas19@op.pl/
        • trixii Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 15:36
          Tak więc kurtko dla chłopaków na 104 i 110 już mamy oraz kurtkę na rozmiar 134 dla jednej ze starszych dziewczynek. Nie mam potwierdzonej informacji na temat kurteczki zimowej dla Ani chyba że coś przeoczyłam oraz nie ma informacji na temat kurtki zimowej na 146/152. Co do butów dam znać później.
          • pysia_35 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 16:07
            kurta zimowa dla Ani - jesli nie będzie dużych mrozów poszła ode mnie. Przy załozeniu, że ze 2-3 warstwy będa jeszcze pod tą kurtkąsmile Mój synek biegał w niej w zeszłym roku, jak było tak do -3,-5, ale pod spód podkoszulkę, bluzke i sweter zakładałam....
            • sabka22 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 16:12
              No i paka z ciuchami dla najmłodszej poszła ode mnie dziś smilepisałam wcześniej co tam się znajduje.
              • trixii Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 17:17
                Tak więc wszystkie dzieci prócz najstarszej dziewczynki mają zapewnione kurtki. Sprawa z butami wygląda tak, że na pewno wyjdą kapcie i buciki na wiosnę, ocieplane kalosze dla Ani oraz śniegowce dla któregoś z chłopców. Tak więc nadal potrzebne są buty zimowe dla dziewczynki 23/24 dla chłopców 2 chłopców 27 i 28 oraz dla dziewczynek starczych rozmiary od 34-36. ponadto ciepłe rajstopki dla dzieci, ciepłe spodnie najlepiej dresowe dla najmłodszych dzieci, ciepłe piżamki dla najmłodszych dzieci, bluzki z długim rękawem dla całej piątki, sweterki i spodnie na starsze dziewczynki w szczególności na najstarszą.

Potrzebne są również środki do pielęgnacji dzieci tj, mydło, szampon, krem na mróz, oraz na wszelki wypadek jakiś środek typu nurofen, ibufen.

Dla Ani jakieś kaszki i pampersy.

To by było na tyle potrzeb względem dzieci.
                • magdaark35 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 17:50
                  mam buty 27 na zime , rajstopki bluzy dresy dla obu chlopców- takze to tez z głowy smile
                  jutro mąz przekaze wink
                  • trixii Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 17.12.12, 18:03
                    No to z głowy mamy chłopaków (o ile wyjdzie wszystko co zostało zadeklarowane). Buty dla Ani już też mamy smile
                    • trixii Nadal zbieramy pieniążki 17.12.12, 18:08
                      Może ktoś jeszcze ma ochotę dołożyć się do żywności, opału, używanych mebli (bardzo potrzebny regał lub jakiś pojemnik na zabawki) czy też niezbędnego AGD. Potrzebne również powłoczki na poduszki jak i same poduszki.
                    • trixii Buty dla chłopca rozmiar 28 nadal porezebne 17.12.12, 18:12
                    • claudel6 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 18.12.12, 10:35
                      czyli doszły smile
                • claudel6 Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 18.12.12, 10:31
                  trixii, ja wyslalam buciki zimowe nr 23, nie doszły jeszcze?
                  • trixii Re: Ubranka dla Ani i młodszych chłopców 18.12.12, 19:05
                    Dzisiaj doszły buty
    • trixii Re: Kolejna rodzina wielodzietna - prośba o pomoc 17.12.12, 18:18
      Pierwszy wydatek - z racji tego że rodzice się rozchorowali matka ma zapelnie obustronne oskrzeli a ojciec zapalenie płuc tak więc jakąś kwotę przeznaczę na wykupienie recepty dla matki. Głównie chodzi o antybiotyk który ma przepisany a nie wykupiony z braku środków.
    • trixii Prośba o żywność 17.12.12, 22:06
      Dziewczyny jak by któraś jeszcze chciała przekazać choćby symboliczną kwotę, wszystko się przyda jest wile potrzeb. Zbieramy do piątku włącznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka