Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc

09.01.13, 11:55
witam wszystkie e mamy. zwracam sie do was o pomoc. mam 35 lat i trojke malych dzieci. sprobuje przedstawic swoja sytuacje.
1. dodatku mieszkaniowego nie mam. korzystam z pomocy gops-u. dostaje zasilek rodzinny 340 zl. i w tamtym roku w sierpniu dostalam zasilek celowy.
2. jestem zarejestrowana w up, ale nie mam zasilku dla bezrobotnych.
3. zasilku wychowaczego nie mam. jestem w domu z 2 dzieci, a najstarsza chodzi do "0". nie moge podjac pracy, zajmuje sie dziecmi, nie moge liczyc na pomoc innych.
4. corka w "0" ma darmowe obiady.
5. pierwszy raz na swieta dostalam zywnosc z caritas. wczesniej sie staralam , ale nie mieli zadnych srodkow w mojej miejscowosci.
6. z pomocy innego forum nie korzystam.
7. miaszkam na podkarpaciu, okolice kolbuszowej.
8. maz pracuje na czarno, zarabia 12oo zl. praca w budowlance, jezdzi z pozostalymi pracownikami samochodem firmowym, takze nie traci na dojazdy. ja zajmuje sie domem i dziecmi. w mojej miejscowosci nie ma przedszkola.
9. dziewczynka lat 6
dziewczynka lat 4.5
chlopczyk lat 3.
jestem w ciazy z czwartym dzieckiem.
prosze was o pomoc. z tego co maz zarobi wystarczy na jedzenie i rachunki, zyjemy skromnie. mieszkamy na wsi razem z babcia meza. jest to stary dom, pol drewniany, pol murowany, praktycznie caly do remontu. ja mam kuchnie i duzy pokoj, w ktorym jest wszystko. teraz maz ze spizarki zrobil malutki pokoj dla najstarszej corki. lazienke mamy wspolna z babcia. prosze was o pomoc w zakupie lozka dla synka, jakies zgrabnej amerykanki (nowej lub uzywanej) w zaleznosci od kosztow. lozeczko w ktorym teraz spi bedzie potrzebne dla dzidzisia. prosze gdydy ktoras z mam miala niepotrzebne buty rozmiar 37 dla mnie (plaskie typu baletki). i jakies getry lub leginsy dlugie, rozciagajce rozmiar 38. dla dzieci prosze o ubranka. gdyby ktoras z mam miala niepotrzebne po swoich dzieciach. dla corki 6 lat i chlopczyka 3 latka. dziekuje wszystkim, ktorzy przeczytaja moj wpis i zechca pomoc.
Obserwuj wątek
    • paulinkapapulinka Re: prosze o pomoc 09.01.13, 12:45
      Będę miała ubranka dla chłopca i chętnie zrobię porządek w szafiesmile Proszę napisać jaki dokładnie rozmiar ubranek i butów.
      Proszę o kontakt na maila gazetowego.

Pozdrawiam
    • atena12345 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 12:59
      sela03_2 napisała:

> jestem w ciazy z czwartym dzieckiem.
      > prosze was o pomoc. z tego co maz zarobi wystarczy na jedzenie i rachunki, zyje
      > my skromnie. mieszkamy na wsi razem z babcia meza. jest to stary dom, pol drewn
      > iany, pol murowany, praktycznie caly do remontu. ja mam kuchnie i duzy pokoj, w
      > ktorym jest wszystko. teraz maz ze spizarki zrobil malutki pokoj dla najstarsz
      > ej corki. lazienke mamy wspolna z babcia. prosze was o pomoc w zakupie lozka dl
      > a synka, jakies zgrabnej amerykanki (nowej lub uzywanej) w zaleznosci od koszto
      > w.

lozeczko w ktorym teraz spi bedzie potrzebne dla dzidzisia. prosze gdydy kto
      > ras z mam miala niepotrzebne buty rozmiar 37 dla mnie (plaskie typu baletki). i
      > jakies getry lub leginsy dlugie, rozciagajce rozmiar 38. dla dzieci prosze o u
      > branka. gdyby ktoras z mam miala niepotrzebne po swoich dzieciach. dla corki 6
      > lat i chlopczyka 3 latka. dziekuje wszystkim, ktorzy przeczytaja moj wpis i zec
      > hca pomoc.

przeczytałam i mam pytanie:
      powiedzmy, że dziewczyny kupią "zgrabną amerykankę" to na czym będzie spał dzidziuś, gdy urodzi się kolejne dziecko?
      • kroliczyca80 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 14:04
        No cóż, dosadnie, ale celnie. Czwarte dziecko w tej sytuacji to szaleństwo. A oczekiwania, że ludzie kupią łózko, zwłaszcza nowe - nieco wygórowane moim zdaniem.
        • atena12345 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 14:23
          Łóżko może być używane, gdyby nowe było dla nas za drogie big_grin
          Wiesz króliczyco, ja się zastanawiam czym ludzie myślą.
          I przykre jest to, że zawsze największe konsekwencje ponoszą dzieci
    • prochottka1 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 14:24

sela03_2 napisała:
      6. z pomocy innego forum nie korzystam.

forum.gazeta.pl/forum/w,834,132351224,132351224,potrzebuje_ubranek.html
      chyba jednak tak
      • beatulek Re: prosze o pomoc 09.01.13, 15:04
        To było rok temu pisane... Ja zawsze w takich sytuacjach mam dylemat czy pomagać bo z jednej strony szkoda dzieci a z drugiej denerwuje bezmyślność rodziców.
        • prochottka1 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 15:18
          ja wiem ze rok temu
          i "pewnie nic" nie dostala ...

jak kilka innych osöb proszacych na tym forum
        • sela03_2 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 15:19
          to nie bylo pisane rok temu bo jestem tu po raz pierwszy. i nie korzystam z innego forum. w tamtym roku dalam ogloszenie na oddam przyjme i dostam paczke przesliczne ubranka (pozdrawiam pania milene) dla mlodszej corki . i to wszystko z innymi osobami nie pisze.
          • brysia0 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 17:42
            A czy wysłała juz Pani dukumenty do weryfikacji do moderatorki?
            I poza wiekiem dzieci przydałyby się jakieś rozmiary potrzebnych ubranek.
            • brysia0 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 17:43
              No miało byc "dokumenty" a nie dukumenty. Oj żesz.
            • sela03_2 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 19:20
              tak dokumenty widziala wczoraj pani blanka. doszly juz i moze potwierdzic. dla chlopczyka potrzebuje rozmiar 98 a na dziewczynke rozmiar 122
    • justyna198515 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 19:44
      Niech mi ktoś wyjaśni bo nie rozumiem tego. Dlaczego większości osób, które proszą o pomoc małżonkowie/konkubenci pracują na czarno i zarabiają tylko w budowlance 1200 zł? Mam kilku znajomych w różnych częściach kraju i naprawdę żaden z nich nawet w gorszy miesiąc nie przynosi do domu najniższej krajowej. Budowlanka to jedna z lepiej płatnych pracy nawet dla pomocnika. już nie wspomnę o brukarzach,murarzach czy cieślach. Tak chyba się utarło i wypada pisac,że 1200 zł.
      A kolejny dzidziuś w drodze. Da Bóg zajączka da i łączkę dla niego. Czy któraś z mam pomagających mam więcej niż trójkę dzieci? Pewnie znajdzie się jakaś sztukasmile Jednak dlaczego my umiemy się zabezpieczać, planując rodzinę a inni robią dzieci, pączkują na potęgę. Jak się nudzi to może warto jakąś książkę poczytać czy co.

Koncert życzeńsmile
      • usia432 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 20:14
        Ponoć dlatego, że istnieje cierpienie - człowiek potrafi okazać empatię...
        • joann79a Re: prosze o pomoc 09.01.13, 20:34
          tez jestem z podkarpacia i to jest mozliwe, ze chlop tyle zarabia. moj maz pracuje w budowlance na kier stanowisku i potwierdza te sytuacje, ze u podwykonawcow tyle zarabiaja.Jesli Blanka potwierdzi sytuacje to ja moge w przyszlym tygodniu pojechac do tej osoby i zobaczyc czy jest tak jak pisze,mieszkam w okolicy, a bede w Mielcu wiec bede miala "po drodze" o ile oczywiscie sela sie zgodzismile
          • misshim Re: prosze o pomoc 09.01.13, 21:53
            jestem z podkarpacia,Kolbuszowe mam rzut beretem.
            temat "budowlanki" znam z autopsji. byc moze komus kwota 1200 zł wydaje sie smieszna ale tu jest całkiem normalna.jak rowniez czasami praca na "czarno" niestety....plus przestoj w okresie grudzien-luty.dodatkowo ten rok zapowiada sie kiepsko jak nigdy,3 osoby juz zwolnione bo zajecia dla nich nie było...
            • natalek79 Re: prosze o pomoc 28.02.13, 10:19
              to i ja z podkarpacia nieszczęsnego...rejon w którym mieszka autorka wątku dość biednie wypada niestety. Jeżeli mąż pracuje w budowlance, to może poświęciłby się troszkę i ruszył z tym zagranicę? Wielu mężów moich koleżanek tak pracuje i stać ich budować domy, gdy żony nie pracują i też mają po więcej niż 2 dzieci. Praca legalna, wyjazdy nie kosztują, bo zapewnia pracodawca, noclegi też tam mają, zjeżdżają co 2 miesiące na chwilę, święta w domu, praca taka sama jak w tej naszej budowlance jedynie klimat fajniejszy i zarobki szalenie inne, pomnóż sobie to 1200 conajmniej x 5... Trzeba tylko poszukać i złapać kontakt.
              Nie potępiam, ale kolejne dziecko w takiej sytuacji? Może czas pomyśleć o sensownej antykoncepcji, bo za dwa lata napiszesz, że piąte w drodze...Myślę, że nawet w tym naszym ciemnogrodzie lekarz Ci nie odmówi, gdy usłyszy liczbę dzieci i dochody...a jak masz przekonania, to też się zastanów co ważniejsze dla Ciebie, to czy dobro kolejnych dzieciątek? Może smutne, bolesne i złośliwe, ale czasem kop jest bardzo potrzebny żeby zmotywować.
      • bj32 Re: prosze o pomoc 09.01.13, 23:02
        "Dlaczego większości osób, które proszą o pomoc małżonkowie/konkubenci pracują na czarno"
        Powody mogą być dwa:
        - wolą pracować na czarno niż wcale;
        - na czarno zarobią więcej.
        Są regiony, gdzie robota jest płatna tak jak jest, a chętnych tylu, ze albo robisz na czarno za grosze, albo nie pracujesz w ogóle.

Reszta tematów, które poruszasz - jest jak najbardziej godna uwagi, ale mleko się rozlało i dzidziuś w drodze... Czytanie książki nic już nie zmieni...
    • bj32 Mam dokumenty: 09.01.13, 22:57
      Rodzinny, z UP o rejestracji i obiady.
      • sela03_2 Re: Mam dokumenty: 10.01.13, 10:38
        witam dziekuje dziewczyny ze jestescie ze mna. joanna bardzo chetnie sie z toba spotkam, nie mam nic przeciwko. moze byc przyszly tydzien.
    • alin9 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 10:46
      Witaj Elu.Sama wysłałam tej osobie drobną pomoc w postaci ubranek.Prosiłam o adres bo ogólną sytuację znałam z forum.Nikt z nas do końca nie chce opowiadać swego życia krok po kroku.Napisała więcej niż prosiłam.Wydała mi się (i dalej tak uważam),że jest osobą szczerą.Nie wiedziałam wtedy o czwartej ciąży.Nie wiem czy planowana czy suprise.Ale to dla nas tylko informacja a dla tej rodziny blaski i cienie na całe życie.Tak jak Blanka wspomniała o zatrudnieniu.Moim zdaniem też lepiej na czarno za taką kwotę niż siedzieć w domu z założonymi rękami.Mieliśmy tu przypadki jednych i drugich.Każdy stara się ile może ale czasami przychodzi taki moment,że trzeba przełamać barierę(aby poprosić)bo nie dajemy rady.U jednych jest to wsparcie materialne a u innych duchowe.Nie jestem lepsza.Były momenty,że i ja prosiłam o(dla kogoś to może być śmieszne)pastę do zębów dla dzieci jak były mniejsze.Nie osądzajmy bo to nie nasza rola.Proszę
      P.S.ja znalazłabym ubranka dla córeczek ale nie mam na pokrycie kosztów wysyłki.Podpowiedzcie co by można zrobić?
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 11:02
        pozdrawiam pani alino. dziekuje za dobre slowo. oczywiscie ze czwartego dziecka nie planowalismy. jutro mam pierwsza wizyte u ginekologa.
        • brysia0 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 12:19
          Podaj adres na gazetowego, cos znajdę dla córeczki.
        • hugo43 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 16:52
          skoro to poczatek ciazy,to jeszcze sporo czasu uplynie,zanim lozeczko bedzie potrzebne.
      • justyna198515 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 14:28
        Napisz jaki byłby koszt to ja coś uciułam i zapłacęsmile
        • sela03_2 Re: prosze o pomoc 10.01.13, 15:45
          dziekuje pani justyno. na uzywane trzeba polowac , ale za 200-300 zl widzialam. nowe natomiast na targu w kolbuszowej, sa za 450zl. ladne , od producenta. ja tez bede ciulac i uskladam chocby nie wiem co. pozdrawiam.
          • sela03_2 Re: Podziekowanie 18.01.13, 11:31
            zgodnie z regulaminem forum oglaszam ze dostalam paczke od pani brysia z ubrankami dla corki. a mianowicie:
            -2 bluzy z kapturem
            -5 swetrow
            -1 jeansy
            -1 getry
            -2 pary spodenek
            -2 topy letnie.
            bardzo serdecznie pani dziekuje . ze nie bala sie pani nam pomoc.
            • brysia0 Re: Podziekowanie 18.01.13, 17:39
              Ja mało strachliwa jestem. smile Mam nadzieję, że się przydadzą. Pozdrawiam Brysia
              • sela03_2 podziekowanie 25.01.13, 11:29
                dzis dostalam paczke od pani Ani. w ktorej dostalam ubrania dla siebie, swetry, sukienki, zakiety, rajstopy. dziekuje bardzo za pomoc. pozdrawiam
            • prochottka1 Re: Podziekowanie 25.01.13, 18:09
              sela03_2 napisała:

> zgodnie z regulaminem forum oglaszam ze dostalam paczke od pani brysia z ubran
              > kami dla corki. a mianowicie:
              > -2 bluzy z kapturem
              > -5 swetrow
              > -1 jeansy
              > -1 getry
              > -2 pary spodenek
              > -2 topy letnie.
              > bardzo serdecznie pani dziekuje . ze nie bala sie pani nam pomoc.

powinnas to zglosic w watku na szpilce "tabela wysylek"
              o tutaj

forum.gazeta.pl/forum/w,615,139035011,139035011,Tabela_wysylek.html
              • sela03_2 Re: Podziekowanie 25.01.13, 20:07
                dziekuje za inforamacje, wlasnie zglosilam.
                • sela03_2 Podziekowanie 31.01.13, 11:36
                  dziekuje slicznie pani paulinkapapulinka za paczke. pozdrawiam serdecznie
    • dk81pl Re: prosze o pomoc 31.01.13, 12:15
      Miała bym dla Pani łóżeczko i wózek głęboko-spacerowy,ale musiała by Pani po nie podjechać do Lubaczowa-tam mieszkają moi tesciowie i te akcesoria są u nich,ja natomiast mieszkam na Śląsku i nie opłaca mi sie jechac 350 km po te rzeczy by w drodze powrotnej dostarczyc je Pani.
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 31.01.13, 15:33
        spadla mi pani z nieba. napisze na poczte gazety
        • sela03_2 pani dk81pl 31.01.13, 15:57
          czy ma pani aktywna poczte gazety. jak mozna sie z pania skontaktowac
    • mama-na-obcasach28 Aż trudno uwierzyć :/ 06.02.13, 14:48
      Kurde, nie mogę "przejść" obojętnie obok tematu. Do wszystkich forumowiczek, które wypisują teksty w stylu że za dużo dzieci, że chce abyśmy kupiły coś nowego, żeby najlepiej kupić książki i się dokształcić... - nikt Was o zdanie nie pytał co sądzicie na temat tego, kto ile ma dzieci i w ogóle. Wybaczcie, ale jeżeli nie chcecie pomóc to o radę Was w innej kwestii nie poproszono. Nie wiem po co te wszystkie teksty, moim zdaniem są zbyteczne. Nie chcesz pomóc - nie dogaduj i nie wyśmiewaj. Proste.
      To że ktoś ma trudną sytuację, nie powinno być tematem do kpin.

Do sela03_2, jeżeli wyślesz mi wiadomość to będę miała dla Ciebie jakieś rzeczy smile
      • atena12345 mamo na ocasach 06.02.13, 15:05
        albo mi się wydaje, albo pierwszy raz widzę Twój nick...
        Dziękujemy za komentarz.
        I mam do Ciebie pytanie:
        uważasz, że rozmnażanie się na potęgę nie mogąc jednocześnie potomstwu zapewnić socjalnego minimum jest odpowiedzialne? Bo ja uważam, że NIE. I zamierzam to mówić, bo może chociaż do niektórych dotrze, że istnieje antykoncepcja i zatrzymają się w którymś momencie. Mówimy tu o dorosłych ludziach, bo dzieci cierpią tylko za bezmyślność rodziców.
        Ja mam zdanie takie, że każdy kto świadomie decyduje się na rodzinę wielodzietną nie mając nawet WŁASNEGO mieszkania, jest nieodpowiedzialny
        Wykluczam przypadki losowe: było dobrze, ale coś się wydarzyło. Ale takiego tu nie spotkałam jeszcze..
        • mama-na-obcasach28 ateno12345 08.02.13, 11:48
          Możesz "mnie nie znać" ponieważ od niedawna jestem na gazeta.pl - dopiero też poznaję tutaj pewne rzeczy wink
          Co do Twojego postu, już odpowiadam: nie, nie uważam za odpowiedzialne, kiedy dorośli ludzie nie potrafią zapewnić socjalnego minimum swoim dzieciom.
          Ale nie uważam też, żebym ja to miała oceniać. Nie jestem od tego. Dlatego, jeżeli czytam że ktoś już jest w takiej sytuacji i prosi o pomoc, to albo pomagam, albo nie. W zależności czy akurat czuję taką potrzebę czy nie. Po prostu. Bez moralizowania komuś, czy robił dobrze czy nie, bo to już nic nie zmieni i czasu nie cofnie.
          Pani w poście napisała że nie planowała tej ciąży. Nawet w rodzinach które potrafią zapewnić minimum socjalne, to się zdarza. Myślę że na przyszłość Pani zakładająca wątek bardziej zadba o to, żeby odpowiedzialniej podejść do ewentualnego następnego dzidziusia.
          Jeżeli mogę to pomogę, jeżeli nie to nie. Czytam tutaj różne wątki i niektóre poprostu omijam. W dzisiejszych czasach każdy ma dostęp do ewentualnej wiedzy jaką chce posiadać i jeżeli padnie do mnie konkretne pytanie, na które będę znała odpowiedź to chętnie to zrobię ale sama nie mam zamiaru zbawiać świata i nikogo umoralniać.
          A Pani zdanie jak najbardziej szanuję - każdy może mieć własne smile
      • sela03_2 Re: Aż trudno uwierzyć :/ 06.02.13, 18:57
        dzieki. jak moge sie z pania skontaktowac
        • sela03_2 Re: Aż trudno uwierzyć :/ 07.02.13, 12:30
          pani ateno moze juz wystarczy , nie chce mi pani pomoc, to tylko i wylacznie pani decyzja. myslalam ze jestem na forum pomocne e mamy i dajac tutaj ogloszenie moge liczyc na pomoc. spelnilam wszystkie warunki i dostosowuje sie . ale co za duzo to nie zdrowo. nie pozwole sobie na wysmiewanie, ponizanie mnie publicznie. jestem osoba odpowiedzialna za swoje postepowanie (nie mam zoltych papierow). jestem po studiach ekonomicznych i troche ksiazek juz przeczytalam, jestem nawet zapisana w bibliotece w swojej wiosce, lecz teraz nie mam na czytanie czasu. ograniczam sie do gazet i jakas krzyzowka moze. pozostawmy te ksiazki w spokoju, nie sobie stoja na polce.
          mam troje dzieci i tego juz nic nie zmieni. sa zaplanowane, dwie corki i na koncu synek. jestem katoliczka !!! niestety czwartego dziecka sie nie spodziewalam. ale juz jest we mnie, kocham je. wolalaby pani zebym jadla tabletki, moze ze spiralka mialabym mniej klopotu, a moze poronic, usunac za wczesnie, urodzic i sprzedac, urodzic i oddac gdzies. to nie dla mnie. prosze sie nie rozpedzac , kolejnego piatego, szostego, siodmego dziecka nie bedzie. na pewno. od 4 miesiecy jestesmy tzw. bialym malzenstwem i szanujemy siebie i dzieci.
          moje dzieci nie ciarpia, tak mi sie wydaje. razem z mezem staramy sie by zawsze bylo u nas wesolo.
          odnosnie lokum. to od 8 lat moje nazwisko widnieje na akcie notarialnym domu i meza. mamy swoj wlasny kat , dopoki babcia meza zyje to ona o wszystkim bedzie decydowac i nie chcemy np. burzyc scian by cos zmieniac, a tym samym robic jej przykrosc.
          prosze zostawic juz w spokoju moja plodnosc. i nie miec mi tego za zle.
          no to sie spisalam bedziecie mialy co czytac e mamy.
          • atena12345 Re: Aż trudno uwierzyć :/ 07.02.13, 12:51
            Uderz w stół. Post nie był do Ciebie i nie oczekiwałam wywodów na temat Twojej filozofi życia. Pozdrawiam
            • sela03_2 Re: Aż trudno uwierzyć :/ 07.02.13, 14:55
              ja rowniez pozdrawiam, zyczego milego popoludnia
          • natalek79 Re: Aż trudno uwierzyć :/ 28.02.13, 10:39
            Coś mi się nie podoba...z całym szacunkiem...jak można początkiem lutego pisać, że jest się od 4 mies. tzw. białym małżeństwem (czyli od co najmniej listopada, tak?) gdy w styczniu pisze się, że to początek ciąży i jeszcze się u lekarza nie było...to skąd ta ciąża? według mojej wiedzy białe małżeństwo polega na zupełnym odejściu od seksu, a przecie jak nic to z niego dzieci się biorą...
            Też jestem katoliczką, w dodatku równieśniczką nie jakąś młodą siksą lat 20, też mam 3 dzieci (to trzecie właśnie zupełnie nie planowane pomimo "ostrożności" i nie wstydzę się tego mówić, co nie oznacza że jest nie kochane), ubolewam, że moja choroba stoi mi na przeszkodzie w łykaniu hormonów i spirali też nie mogę, ale jaką antykoncepcję mogę taką stosuję, spowiadam się z tego i na pytanie dlaczego mówię szczerze, że mamy troje i czwartego po prostu nie dalibyśmy rady godnie wychowywać, nie mówiąc o tym, że mogłoby być chore lub ja mogłabym ucierpieć - jeszcze żaden ksiądz mnie nie potępił za to, wręcz odwrotnie...Antykoncepcja nie przeszkadza nam we wzajemnym poszanowaniu...
          • mgla_jedwabna Re: Aż trudno uwierzyć :/ 28.08.13, 15:32
            niestety czwartego dziecka sie nie spodziewalam. ale juz jest we mnie, kocham je. wolalaby pani zebym jadla tabletki, moze ze spiralka mialabym mniej klopotu, a moze poronic, usunac za wczesnie, urodzic i sprzedac, urodzic i oddac gdzies. to nie dla mnie. prosze sie nie rozpedzac ,

No nie wytzrymałam...

niestety czwartego dziecka sie nie spodziewalam

A czego się spodziewałaś, uprawiając seks bez zabezpieczeń?

wolalaby pani zebym jadla tabletki, moze ze spiralka mialabym mniej klopotu,

Powinnaś się udać do ginekologa i dobrać właściwą metodę antykoncepcji. Tak, być może najwłaściwsze będą tabletki lub spiralka. Nawiasem mówiąc - tabletki to nie jedzenie, więc się ich nie "je" tylko "bierze".

usunac za wczesnie

Na usunięcie to może być tylko za późno, ograniczenia czasowe w usuwaniu ciąży raczej są do któregoś tygodnia, nie na odwrót.

urodzic i sprzedac,

To jest nielegalne, nie rób z siebie idiotki, sugerując, że ktoś co zaleca takie rozwiązanie tutaj.

urodzic i oddac gdzies

To by było, wbrew pozorom, bardzo rozsądne rozwiązanie. Niemowlę oddane do adopcji, którego rodzice zrzekli się praw rodzicielskich, znajduje nową rodzinę bardzo szybko. W dodatku rodziny te są rygorystycznie selekcjonowane i stawiam dolary przeciwko orzechom, że to dziecko miałoby lepsze warunki rozwoju u takiej rodziny adopcyjnej niż u rodziców biologicznych. Naprawdę, bez złośliwości, rozważ tę opcję.

Obietnice, że piątego i szóstego dziecka nie będzie są mało wiarygodne. Czwartego też przecież się nie spodziewałaś, od antykoncepcji się odżegnujesz. Jako "białe małżeństwo" nie wytrzymacie długo i albo ty będziesz w kolejnej ciąży, albo cię mąż zostawi i będziesz prosić o pomoc jako samotna matka czórki dzieci. W dodatku jesli to "białe małżeństwo" to twoja inicjatywa, to każdy sąd przy rozprawie rozwodowej uzna rozpad małżeństwa za twoją winę i nie będziesz miała prawa do alimentów na siebie ze strony byłego męża.

Tak wiem, niedawno wysmarowałam posta o niepouczaniu proszących o pomoc. Ale tutaj ty sama podjęłaś dyskusję o planowaniu rodziny.

• mamatin Re: Aż trudno uwierzyć :/ 30.08.13, 00:26
              >
              > No nie wytzrymałam...
              >

No, nie wytrzymałaś...
              I co? Polepszyło ci sie jak nacisnęłaś "WYSLIJ"?
    • mamatin Re: prosze o pomoc 08.02.13, 14:27
      sela, a jaki rozmiar buta i ubrań nosi twój mąż? wzrost?
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 08.02.13, 15:05
        witam, maz ma 43 rozmiar buta, a w pasie okolo 90 cm, a koszulki to XL musi miec
        • mamatin Re: prosze o pomoc 08.02.13, 15:28
          to z butow nici a koszulki i sweter moge przeslac.
          podaj mi swoj adres i wzrost meza na maila,moze jeszcze cos bede miala.
          • sela03_2 Re: prosze o pomoc 14.02.13, 10:41
            emamy chcialam was spytac czy moze znacie pania dk81pl . zauwazylam ze duzo z was jest ze slaska, a ona teraz tam mieszka. szukam z nia kontaktu, zaoferowala mi pomoc a nie podala @ chyba z pospiechu. bardzo mi zalezy na wozku dla dziecka.
            • mamatin Re: prosze o pomoc 15.02.13, 21:40
              sela,jesli chodzi Ci o adres mailowy to bedzie to dk81pl@gazeta.pl.

Aha, o Tobie tez pamietam, tylko cos mała ta paczka by była. A jaki rozmiar noszą dziewczynki? Może choć jakieś rajstopki im kupię albo coś innego.
              • sela03_2 Re: prosze o pomoc 16.02.13, 10:58
                witam mamatin . dziewczynki nosza rozmiar 122 i 116 . takie drobne rzeczy skarpetki , rajtuzki to mamy . potrzeba nam sweterkow i spodni gdybys miala po swojej corce . ale gdybys chciala im cos kupic i sprawic radosc to chetnie przyjme kredki lub farbki .
                a do pani dk81pl probowalam wyslac @ , ale nie doszedl i pojawial mi sie komunikat , ze wiadomosc zostala odrzucona przez serwer . tak jakby nie uzywala tej poczty tylko inny ma adres @ . tak mi sie wydaje. a szkoda
                pozdrawiam
                • mamatin Re: prosze o pomoc 16.02.13, 23:38
                  a to miałam nosa, bo farby i bloki już rano kupiłamsmile
                  rajstopy zreszta też, ale moze komus innemu sie przydadza, albo moja dorosnie.
                  po swoich dzieciach nic nie mam, moje jest w wieku twojego najmlodszego.
                  • sela03_2 Re: prosze o pomoc 17.02.13, 14:11
                    witam . no to sie dziewczynki uciesza , dziekuje . a rajtuzki niech poczekaja na corcie . pozdrawiam .
    • tabelki Re: prosze o pomoc 16.02.13, 10:02
      docs.google.com/a/gazeta.pl/spreadsheet/ccc?key=0Aqa27jJvTdDhdDAtZmJ1b05xa19OQ2FvVk52eEdWWUE#gid=31
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 16.02.13, 19:13
        witam wszystko sie zgadza . dziekuje raz jeszcze za otrzymane paczki
        • sela03_2 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 10:41
          potrzebuje jeszcze ubranek dla corki rozmiar 122 . pani alin9 zaproponowala nam te ubrania i na dzien dzisiejszy chec pomocy potrwierdza . prosze o pomoc w oplaceniu tej paczki tj. 21 zlotych . moze ktos nam pomoze .
          • biatka7 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 11:03
            Proszę podać nr konta to pokryję ten koszt wysyłkismile))
            • sela03_2 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 11:10
              witam zaraz sie skontaktuje z alin dziekuje . na jaki adres @ napisac . gazety ?
              • biatka7 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 12:07
                na gazetowegosmile))
                • sela03_2 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 18:24
                  witam . wyslalam pani @ na gazetowego z nr konta .dziekuje
              • wolnaola26 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 14:41
                Witam!
                Mam kilka nowych ubranek dla malucha, czy jest pani zainteresowana?
                Jeśli tak, to proszę adres na priv: wolnaola@gazeta.pl
                • sela03_2 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 14:44
                  witam dziekuje slicznie . napisze do pani
    • alin9 Bardzo dziękuję Pani Beacie! 20.02.13, 16:08
      Paczka już poszła.
      • sela03_2 Re: Bardzo dziękuję Pani Beacie! 20.02.13, 16:46
        to ja serdecznie dziekuje pani beacie i pani alinie . pozdrawiam
        • biatka7 Re: Bardzo dziękuję Pani Beacie! 21.02.13, 08:51
          smile))
          • sela03_2 podziekowania 22.02.13, 17:00
            dzis dostalam paczke od pani alin9 . dziekuje bardzo . dziekuje rowniez pani biatka7 , bez ktorej nie byloby tej niespodzianki . wszystkie ubranka sie nam bardzo przydadza . pozdrawiam serdecznie obie panie .
            • alin9 Re: podziekowania 22.02.13, 19:05
              To ja się cieszę,że mogłam choć ciut pomóc.Nie zapomniałam oczywiście ,że gdyby nie pomoc pani Beaty(bardzo dziękuję)byłyby nici.
              • mamatin Re: podziekowania 27.02.13, 06:54
                sela,dziś spodziewaj się kuriera. Malowanie będziesmile
                • sela03_2 Re: podziekowania 27.02.13, 10:43
                  super ,no to szykuje pedzle i czapki (z gazety), pozdrawiam
                  • sela03_2 Re: podziekowania 27.02.13, 16:22
                    dostalismy paczke od pani mamatin . dziekuje, dziekuje i jeszcze raz dziekuje . dzieciaki sa przeszczesliwe z prezentow. az tyle nie spodziewalam sie . pozdrawiam serdecznie
                    • mamatin Re: podziekowania 27.02.13, 23:04
                      to ja też się cieszęsmile pozdrawiam serdecznie
                      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 28.02.13, 19:42
                        witam czy pani natalek jest z wyksztalcenia doktor ginekolog lub polozna . chetnie porozmawiam na priv
                        • natalek79 Re: prosze o pomoc 01.03.13, 08:24
                          niestety niewiele mam wspólnego z medycyną zawodowo przynajmniej...
                          • sela03_2 podziekowania 16.03.13, 17:46
                            dziekuje pani chce bobo za wspanialy prezent dla mojego malenstwa .bardzo bardzo dziekuje
                            • wolnaola26 sela03_2 17.03.13, 18:35
                              Hejka sela03_2 napisałam na priv.
                              Napisz co już masz dla czwrtego, a czego jeszcze nie masz- wyjaśnienia w mailu napisałam.
                              • sela03_2 prosze o pomoc 18.03.13, 11:16
                                witam pomocne emamy . dziekuje za wasza pomoc ,ubranka dla dzieci i inne prezenty .
                                prosze was o wsparcie , zywnosc na nadchodzace swieta . sytuacja nasza troszke sie pogorszyla , maz juz drugi tydzien nie pracuje ze wzgledu na pogode, w piatek nawet corka do szkoly nie mogla sie dostac . pracy na nich czeka duzo ,tylko zeby sie troszke ocieplilo . prognozy mowia ze moze za tydz. lub dwa .pytalam w gops i caritas ale nie maja nic na swieta . bede wdzieczna za wszelka pomoc.
                                • sela03_2 Re: prosze o pomoc 21.03.13, 20:17
                                  przepraszam ale nie mam teraz polaczenia internetowego . jak wszystko wroci do normy to odpisze wam emamy .pozdrawiam
                                  • sela03_2 Re: prosze o pomoc 23.03.13, 09:43
                                    witam . moja lacznosc powrocila .poczta dziala .pozdrawiam
                                    • zenobia.live Re: prosze o pomoc 23.03.13, 09:59
                                      selea03_2
                                      Napisz prosze czego jeszcze najbardziej potrzebujecie, w nastepnym tygodniu postaram sie "zmontowac"paczke.
                                      Pozdrawiam
                                      Joanna
                                • atena12345 Re: prosze o pomoc 23.03.13, 11:28
                                  Może pójdź do księdza w Waszej parafii.
                                  • sela03_2 Re: prosze o pomoc 23.03.13, 19:14
                                    drogie panie dziekuje wam za chec pomocy . juz wyjasniam z caritasu dostalam w tamtym roku na boze narodzenie duzo produktow . a w tym roku w lutym (chyba to co im zostalo jeszcze podzielili na kilka rodzin ) sama zadzwonila do mnie pani z caritasu , ktora bardzo dobrze zna nasza rodzine .i dlatego na swieta nie maja juz nic .
                                    mam jeszcze makaron ,marchewke i groszek i platki kukurydziane .
                                    potrzebujemy herbate ,kakao ,barszcz lub zurek ,jakies produkty na placka lub salatke ,konserwy rybne lub pasztet (dzieci to lubia) .z reszta co pani uwaza za stosowne .jestem ogromnie wdzieczna .dziekuje
                                    • zenobia.live Re: prosze o pomoc 23.03.13, 19:27
                                      Jezeli Pani koniecznie potrzebuje czegos na swieta to jedynym rozwiazaniem sa zakupy online. Od siebie najwczesniej moglabym wyslac dopiero w sobote(4 kwietnia chyba). Zatem prosze sie zorientowac czy w Pani okolicy cos takiego istnieje.
                                      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 23.03.13, 19:47
                                        prosze pania ja sie kompletnie na tym nie znam ,nie robilam nigdy zakupow online .moze pani cos poradzi .a jesli nie to moze byc i na po swietach
                                        • zenobia.live Re: prosze o pomoc 23.03.13, 20:50
                                          To w takim razie po swietach nadam paczke. Do zaoferowania mam ubrania po mojej corce(obecnie 6 lat), wiec na ta mlodsza dziewczynke powinny pasowac. Moze tez cos znajde dla Pani meza.Bede potrzebowala danych kontaktowych, wiec prosze wyslac nr tel i adres na adres gazetowy.
                                      • bruy-ere Re: prosze o pomoc 23.03.13, 22:39
                                        > etnia chyba). Zatem prosze sie zorientowac czy w Pani okolicy cos takiego istnieje.

Już parę razy pisałam i pewnie zaraz zostanę oskarżona o to, że mam w tym jakiś interes wink, ale powtórzę - są sklepy internetowe spożywcze wysyłające na całą Polskę, namierzyłam dodomku.pl i bdsklep, może są też inne.
                                        • zenobia.live Re: prosze o pomoc 24.03.13, 11:29
                                          Dzieki bruy-ere, nie czytam wielu watkow wiec pewnie dlatego nie zauwazylam. Sprawdzilam juz i rzeczywiscie bruy-ere ma racje rozwoza po calej polsce. Swoja droga powinni Ci jakis procencik za to odpalacwink
                                          Sela im szybciej sie ze mna skontaktujesz tym szybciej zakupy dotra do ciebie.
                                          • sela03_2 Re: prosze o pomoc 24.03.13, 17:29
                                            dziekuje pani zaraz odpisze na priv
                                        • bj32 Re: prosze o pomoc 24.03.13, 11:43
                                          Dawaj, jaki procent płacą, to będziemy sobie wzajemnie polecaćwink

Wiem, ze podpowiadasz, a nie reklamujeszsmile
                            • sela03_2 Podziekowania 26.03.13, 14:52
                              dziekuje serdecznie pani 2-aleksandra1981 za paczke : ksiazeczki i plyty dla dzieci i ubrania
                              • sela03_2 Re: Podziekowania 29.03.13, 10:49
                                dziekuje pani zenobia.live za paczke z produktami spozywczymi. dostalismy wszystko to o co prosilam i jeszcze wiecej . plus slodkosci dla dzieci. z calego serca dziekuje.
                                • sela03_2 prosze o pomoc 05.04.13, 10:18
                                  witam zwracam sie do was z prosba o pomoc zywnosciowa . maz idzie do pracy w poniedzialek, oczywiscie jak pogoda sie nie pogorszy. pracy maja duzo , ale pieniazkow tak od razu nie dostanie. taraz remontowal sasiadowi samochod to cos zarobil ,choc na dlugo nie wystarczy. prosze jesli ktos jest w stanie nam pomoc to bede wdzieczna.
                                  • sela03_2 emamy 14.04.13, 14:29
                                    witam. czy sa tu moze jakies panie z podkarpacia, dokladnie z kolbuszowej ? ja pozwolilam sobie przeczytac inne watki z forum i natknelam sie na informacje o pkps-ie. zupelnie nie wiedzialam co to jest i jak dziala. jak sie okazuje to polski komitet pomocy spolecznej i znajduje sie on w kolbuszowej na ul. Bytnara 3 (kolo szkoly muzycznej) .udzielana jest tam pomoc zywnosciowa z banku zywnosci ze Stalowej Woli wszystkim osobom z okolicy ,ktore oczywiscie spelniaja pewne warunki. pracuje tam pani Renata (jest kierowniczka) bardzo mila osoba , ktora na prawde chce ludziom pomoc. jest to wszystko bardzo dobrze zorganizowane . ja jestem zadowolona . jesli jest ktos z okolic kolbuszowej i potrzebuje pomocy to pytajcie wlasnie tam na pewno sie uda. pozdrawiam serdecznie sela
                                    • sela03_2 prosze o pomoc 30.04.13, 11:14
                                      witam was. zwracam sie z prosba. czy pomoze nam ktos w oplaceniu kosztow przesylki okolo 20-25 zlotych. zaoferowala mi pani ubranka na dzidziusia , ktorego sie spodziewam, lecz sama nie jest w stanie tego oplacic. ja rowniez. dlatego pytam czy chcialby nam ktos pomoc to sfinalizowac. dziekuje i pozdrawiam.
                                      • mamatin Re: prosze o pomoc 30.04.13, 23:20
                                        a te ubrania zaoferowała Ci osoba znana na tym forum? Zdarza sie,że ktoś po wpłaceniu kosztów przesyłki nigdy jej nie otrzymuje.
                                        • sela03_2 Re: prosze o pomoc 01.05.13, 09:47
                                          witaj mamatin. zgadzam sie z toba. taka sytuacja moze miec miejsce. dodam ze to pani kwacorek1983 zaoferowala mi ubranka niemowlece, z sasiedniego forum oddam/przyjme. dlatego jesli ja znacie to prosze odpiszcie mi. dziekuje
                                          • prochottka1 Re: prosze o pomoc 01.05.13, 12:12
                                            kwacorek1983 bardzo mało pisała na gazecie
                                            poproś o paczkę płatna przy odbiorze
                                          • missmiriam1 Re: prosze o pomoc 01.05.13, 18:15
                                            Kwacorek1983 jest na forum gazetowym od 2010 co najmniej. I sporo oddawała.
                                            • sela03_2 podziekowanie 02.05.13, 16:01
                                              witam wszystkie emamy. chcialam wam podziekowac i podsumowac.
                                              na poczatku chcialam podziekowac pewnej osobie ktora poznalam na innym forum i ( chciala pozostac anonimowa) za to ze podpowiedziala mi co mam robic i wzielam udzial w waszej akcji gwiazdka .serdecznie dziekuje za zabawki dla dzieci. i tak trafilam na wasze forum.
                                              serdecznie dziekuje Blance za kierowanie moja sprawa.
                                              dziekuje wszystkim, ktorzy choc raz weszli i przeczytali moj watek. za komentarz, dobra rade, bo z boku to moze inaczej wyglada.
                                              dziekuje wszystkim paniom, ktore wyslaly do nas paczki. nawet nie wyobrazacie sobie jaka to byla radosc dla dzieci, ktore od razu biegly do listonosza i chcialy poniesc paczke. ja rowniez jestem wdzieczna za pomoc. dzieciaki maja ubrania sweterki, spodnie, nawet rajtuzki czy skarpetki bardzo potrzebne nam byly. jak cos jest za male na starsza corke to mlodsza ubierze za chwile a i synek tez. mamy swoje duze podworko, na wsi ,to wszystko szybko brudza i nie wazne czy tylko w rozowych rzeczach jest corka ubrana. byleby nie bylo za male. teraz jestem spokojna i mam w co ubrac dzieciaki. jeszcze raz ogromnie dziekuje.
                                              a co do mojej prosby o pomoc finansowa (na kuriera) to tez nie chcialabym zeby ktos zostal oszukany .i zyczylabym sobie zeby "okazalo sie, ze pani kwacorek to solidna firma" .
                                              prosze was jeszcze o pomoc dla dzidziusia. potrzebuje ubranek na dziewczynke malutkich. mam termin na sierpien, ale moje 2 corki urodzily sie 3 i 4 tyg. przed terminem. takze nie wiem kiedy teraz to nastapi, ale na lipiec musze byc gotowa. jesli ktoras z mam ma (badz bedzie miala na lipiec) niepotrzebne rzeczy niemowlece to bardzo prosze.
                                              serdecznie pozdrawiam
                                              • hugo43 Re: podziekowanie 02.05.13, 16:23
                                                OJ sela,sela.po takim optymistycznym wstepie spodziewalam sie,ze napiszesz ze juz u was wszystko ok i bedziesz mogla ty pomoc innymsmilei sprowadzilas mnie na ziemiesmilewyprawka nie wspomoge,bo sama kompletuje na sierpien,ale zycze powodzenia!
                                                • mawitka Re: podziekowanie 02.05.13, 17:48
                                                  Sela, wyprawkę przypuszczam, że zdołasz sobie zorganizować. Ja sama mam śpiworek i trochę ubranek i mogłabym wysłać. Jednak mnie niepokoi inna rzecz. Jak przeczytałam jaki masz pomysł na antykoncepcję, a w zasadzie jej brak, to mnie zmroziło. Już ktoś Ci pisał wcześniej, że 'białe małżeństwo' to bardzo kiepski pomysł. Najgorszy z możliwych. Jesteście jeszcze młodzi i o ile takie rozwiązanie może jako tako funkcjonować (z różnych względów) u sześćdziesięciolatków to u Was nie zda egzaminu. Uwierz, że to teraz powinnaś sobie przemyśleć i zorganizować, a potem martwić się o wyprawkę.
                                                  Nie wiem ile kosztuje teraz spirala, ale w razie czego mogę się dorzucić. Piszę absolutnie serio - w razie gdyby ktoś źle odebrał taką deklarację.
                                                  • atena12345 mawitka 02.05.13, 18:09
                                                    to nie ma sensu, jak kulą w płat, czy jak to się mówi...
                                                    tu są względy ideologiczne, światopoglądowe itp.
                                                  • mawitka Re: mawitka 02.05.13, 19:19
                                                    Ale względy światopoglądowe chyba dopuszczają jakąś inną opcję niż 'białe małżeństwo'. Chyba nikt rozsądny nie ma złudzeń, że taka właśnie opcja doprowadzi do końca małżeństwa.
                                                    Poza tym można mieć założoną spiralę i jednocześnie stosować kalendarzyk czy inną metodę dopuszczoną przez KK. Wtedy (zakładając, że metody naturalne są skuteczne) nie będzie problemów światopoglądowych (bo nie będzie współżycia w dni płodne), a zabezpieczenie będzie 100%.
                                                  • atena12345 Re: mawitka 02.05.13, 19:35
                                                    ja się z Tobą zgodzę i to całkowicie.
                                                    Są jednak przypadki, których nie przekonasz i tyle.
                                                    Ciekawe tylko, że jak nie ma co dzieciom dać jest, to do księdza taka rodzina się nie zwraca o pomoc. Mówię o księdzu, nie o caritasie.
                                                  • sela03_2 pani mawitka i atena 03.05.13, 11:19
                                                    co do antykoncepcji to sa rozne drogi i na ktoras z nich sie zdecyduje. przede mna nie jedna rozmowa z mezem na ten temat, (bo tabletek nie moge ) .chcialabym spedzic z nim cale zycie , na ktore sobie przysiegalismy. dziekuje wam i zycze milego weekendu.
                                              • mamatin Re: podziekowanie 25.05.13, 18:55
                                                > prosze was jeszcze o pomoc dla dzidziusia. potrzebuje ubranek na dziewczynke ma
                                                > lutkich. mam termin na sierpien, ale moje 2 corki urodzily sie 3 i 4 tyg. przed
                                                > terminem. takze nie wiem kiedy teraz to nastapi, ale na lipiec musze byc gotow
                                                > a. jesli ktoras z mam ma (badz bedzie miala na lipiec) niepotrzebne rzeczy nie
                                                > mowlece to bardzo prosze.

ja po swojej ostatki oddawałam promiennej, w domu nic juz nie mam, moze u rodzicow popatrze. Ale juz ci kupilam polarowy pajacyk i jakies bodziaki. jak bede miala chwile pochodze po lumpkach i cos zgromadze, jak bedzie tego troche wiecej to wysle. Pozdrawiam.
                                                • sela03_2 Re: podziekowanie 26.05.13, 16:50
                                                  witam. droga mamatin .jeszcze o nas nie zapomnialas , ciesze sie ogromnie. farbkami dzieci maluja do dzis, choc juz nie wszystkie kolory sie zachowaly. dziekujemy ci za to.
                                                  a moj malutki dzidzius byl dziewczynka. a na ostatniej wizycie lekarz powiedzial ze chlopczyk. ma juz ponad kilogram. kolejna wizyte mam za 2 tygodnie. i moze wtedy okaze sie co do plci, co jest, bo im starsze to latwiej lekarzowi okreslic. ale jest ulozone miednicowo, lekarz mowil, ze prawdopodobnie moze byc cesarka. takze bardzo wazna wizyta dla mnie za te 2 tyg. wazne zeby zdrowe bylo.
                                                  dziekuje ci za wszystko. prosze poczekaj i za 2 tyg. napisze do ciebie na priv .czy mozemy sie tak umowic. pozdrawiam serdecznie
                                                  • joann79a Re: podziekowanie 26.05.13, 17:15
                                                    JESLI BEDZIE CHLOPIEC CHETNIE ODDAM UBRANKA PO SYNKU Z DOSTAWA W POBLISKIE OKOLICEsmile
                                                  • sela03_2 Re: podziekowanie 26.05.13, 17:19
                                                    witam pania. a skad pani jest , bo ja z podkarpacia, okolice Kolbuszowej. czy to cos pani mowi. dziekuje za chec pomocy nam.
                                                  • mamatin Re: podziekowanie 28.05.13, 23:10
                                                    spoko,spoko.kupiłam białe, moze byc dla chlopca i dla dziewczynkismile
                                                    pozdrawiam serdecznie.
                                                  • sela03_2 pani mamatin 29.05.13, 10:31
                                                    dziekuje. to najlepsze rozwiazanie, takie uniwersalne . bo z tym wrozeniem lekarzy to roznie bywa. raz dziewczynka a raz chlopczyk. ubranka moga byc takie powyzej 60 cm, bo juz pare takich pyci mam na poczatek. dziekuje raz jeszcze. pozdrawiam.
                                                  • zenobia.live Re: pani mamatin 29.05.13, 14:08
                                                    Ja wciaz, jezeli to bedzie chlopczyk, oferuje ubrania po moim synku.Od malutkich do 1.5 roku.
    • kaska5054 Re: prosze o pomoc 29.05.13, 15:36
      Witam.
      Tez jestem mamą i rozumiem Twoją sytuację, postaram sie pomóc, przesyłając potrzebne rzeczy. Podaj prosze adres na który mam wysłac paczke. Pozdrawiam Katarzyna
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 29.05.13, 16:33
        drogie panie zenobio i kaska.
        dziekuje. bardzo sie ciesze ze jest ktos kto chce mi pomoc . ogromnie dziekuje, odezwe sie na priv
      • sela03_2 Re: prosze o pomoc 29.05.13, 16:55
        pani Katarzyno na jaki adres mailowy mam wyslac wiadomosc
        • brysia0 Re: prosze o pomoc 29.05.13, 18:51
          Hej. Czy chciałabyś jeszcze coś dla dziewczynek? Mam kilka rzeczy, które mogłyby pasowac na starszą lub młodszą. Ale nie wiem, czy potrzebujesz, bo widzę że w tzw "międzyczasie" od mojej paczki trochę rzeczy dostałas. Pozdrawiam i trzymaj się. Czekam na info.
          • sela03_2 Re: prosze o pomoc 07.06.13, 16:37
            witam .a jednak . spodziewam sie chlopczyka
          • tabelki Re: prosze o pomoc 07.06.13, 16:59
            Dziewczyny, Sela jako jedna z nielicznych osób od razu podaje informacje do uzupełnienia w tabeli wysyłek. Za co jej bardzo dziękuję smile
          • sela03_2 dziekuje 12.06.13, 17:15
            chcialam podziekowac pani brysia0 za paczke, przepiekne zabawki dla dziewczynek. teraz moga sie stroic i naucza sie robic fryzury i makijaz na ogromnej lalce barbi .dziekuje raz jeszcze
            • cudko1 Re: dziekuje 14.06.13, 12:11
              miałabym z tonę ubranek niemowlęcych w fajnym stanie, plus, pościel - chyba dwie czy trzy zmiany (jedna kupiona,d wie szyte osobiście), kołdrę, jakieś kocyki i ręczniki mogłabym w następnym tyg. przygotować pakę ale jest problem, nie opłacę kosztów przesyłki, jeżeli znajdziesz kogoś kto by to pokrył to miałabym właściwie całą wyprawkę - bez tetrówek te się zużyły przy sprzątaniu

tutaj jestem nowa, ale na gazecie od lat
              • sela03_2 pani wolnaola26 19.06.13, 10:18
                witam
                dziekuje pani wolnaola26 za paczke , dzisiaj dostalam.
    • sela03_2 pani cudko1 19.06.13, 10:37
      dziekuje za chec pomocy, ze pani tak duzo chce przekazac. pani zenobia z forum zaproponowala mi juz ubranka na dzidziusia. i mysle ze tych malutkich mi juz wystarczy, bo i tak szybko dzidzius z nich wyrosnie.
      ale przydalaby mi sie posciel na zmiane ( 1 komplet juz mam ) i poduszka, recznik, czy kocyk cieply. jesli jest ktos na forum, kto chcialby mi pomoc i skompletowac wyprawke to bardzo prosze o pokrycie kosztow przesylki od pani cudko.
      dziekuje za wszystko co dostalam od was do tej pory, a bylo tego sporo. jestem ogromnie wdzieczna .
      • zenobia.live Re: pani cudko1 19.06.13, 11:02
        Paczke nadam w ta lub nastepna sobote, glownie z ubrankami od 3msc do 12-18 msc+butelki do karmienia
        Prosze sie odezwac na maila jezeli czegos jeszcze pani pilnie potrezbuje.
        POzdrawiam serdeczniewink
        • sela03_2 dzieki serdeczne 19.06.13, 18:52
          drogie panie jestescie kochane. napisze na priv o szczegolach.
      • brysia0 Re: pani cudko1 19.06.13, 11:07
        Mogę pokryć koszty przesyłki od cudko. Rozumiem, ze nie przekroczą 22 zł? ja tak wysyłam paczki do 30 kg. Proszę kontakt na pocztę gazetową.
        • cudko1 Re: pani cudko1 20.06.13, 10:05
          brysia0 napisałam
          sela3 poduszkę mam do kołdry, ale ona jest taka bardzo płaska, w poprzek kładłam na nią całą córę, żeby główka nie była wyżej od reszty, więc nie wiem czy będzie Ci odpowiadać
          mam zmianę pościeli na 100%, ręczniki (chyba nie używane, wyprane po kupnie, a potem odłożone) śliczny kocyk, w ogólnie bardzo dobrym stanie ale może mieć jakąś małą dziurkę więc nie wiem czy chcesz, nie mam chyba prześcieradła z gumką na materac bo chyba oddałam - nie pamiętam.
          Ciuszki większe jeszcze potrzebujesz? część oddałam w tym tygodniu dla takiej dalszej mojej rodziny ale jeszcze na pewno w piwnicy coś bym znalazła.
          • sela03_2 pani wolnaola26 24.06.13, 11:10
            witam. dziekuje pani za paczke.
            • brysia0 Re: pani wolnaola26 24.06.13, 14:24
              Dziewczyny, ogarnijcie się! Na jakie konto i ile mam przelac pokrycie kosztów tej paczki od cudko. ? Moja oferta jest aktualna do 27.06. Potem wyjeżdżam.
              • sela03_2 pani cudko1 25.06.13, 10:03
                pani cudko
                bardzo prosze o kontakt. czy wszystko w porzadku?
    • love-mind Sela pytanie, ale nie obraz sie... 25.06.13, 15:05
      Witaj
      Sama jestem mama. Mieszkam za granica i jestem w bardzo komfortowej sytuacji.
      Moj synek ma roczek. Ja z rozsadku nawet nie mysle teraz o nastepnych dzieciach. Dopiero za kilka lat.

I pytanie, bez obrazy: jezeli zle Ci sie powodzi i jestes w niecikawej sytuacji, dlaczego znowu jestes w ciazy? To nie jest rozsadne.
      Zycze Ci i Twojej rodzinie jak najlepiej, ale przyznaj sama, ze to nie jest dobrym pomyslem.

I pytanie nastepne tak juz z ciekawosci, czy pomimo takiej sytuacji jestes w stanie z mezem dac swoim dzieciom duzo milosci?
      • sela03_2 pani love-mind 25.06.13, 15:36
        witam
        nie obrazilam sie ,chetnie z pania porozmawiam na priv.
        • love-mind Re: pani love-mind 25.06.13, 15:38
          OK. Ja tylko nie wiem jak tu sie rozmawia na priv smile
          Ale chetnie dam swoj adres mailowy: ks8011@gmail.com

Pozdrawiam
          • brysia0 Sela, cudko 26.06.13, 07:04
            Selu, przeslij mi na priv nr swojego konta. Przeleję Ci 25 zł na paczkę i dalej załatwiaj sprawę z cudko.
    • mamatin Re: prosze o pomoc 09.07.13, 23:46
      sela bardzo przepraszam. mam spakowaną paczkę, ale nie mam kiedy wysłać. w tym tyg, na pewno to zrobię. jeszcze raz przepraszam za zwłokę.
      • sela03_2 pani mamatin 11.07.13, 08:47
        witam prosze nie przepraszac mnie za to. z dzidziusiem wszystko ok. pozdrawiam
        • sela03_2 dziekuje 15.07.13, 17:01
          serdecznie dziekuje pani mamatin za pomoc.
          • mamatin Re: dziekuje 18.07.13, 22:40
            Ok.
            sela, a czy te obiecane wyżej rzeczy ciuszki, smoczki,posciel itp. dotarły już do ciebie?
            • sela03_2 Re: dziekuje 19.07.13, 13:12
              prosze pania musze napisac ze osoby
              -joann79a
              -kaska
              -cudko.
              zaoferowaly mi pomoc dla dzidziusia, ale nic nie otrzymalam. zadnej odpowiedzi . a tymbardziej ze pani brysia juz przekazala mi dawno temu pieniazki na kuriera od pani cudko i na tym kontakt sie urwal.
              • sela03_2 pani brysia0 02.08.13, 16:45
                dziekuje bardzo za paczke od pani, za wszystkie brakujace rzeczy do szkoly dziewczynkom. i nie tylko. pozdrawiam.
                • caa_yari Re: pani brysia0 04.08.13, 21:29
                  Sela czy potrzebujesz jeszcze jakies ubranka dla Synka?
                  Reczniki?
                  Mialabym tez troche pampersow jedynek. Paczka jest juz otwarta, nasz Synek po prostu za szybko urosl wink
                  Jesli cos potrzebujesz czekam na mail
                  Ubranka od 0-9 miesiecy
    • sela03_2 pani caa yari 23.08.13, 16:17
      witam.
      dziekuje bardzo jestesmy w kontakcie.
      • sela03_2 pomocne mamy 23.08.13, 16:22

witam
        chcialam serdecznie podziekowac wszystkim za pomoc . dzidzius juz jest w domu. bylismy prawie dwa tyg. w szpitalu , byl leczony. ale teraz jest wszystko w porzadku dzieki Bogu. dziekuje raz jeszcze.
        pozdrawiam
        • caa_yari Re: pomocne mamy 23.08.13, 17:04
          Wszystkiego dobrego dla Was kiss
        • mamatin Re: pomocne mamy 23.08.13, 20:10
          Serdecznie pozdrawiam i gratuluje.smile
          • mamatin Re: pomocne mamy 20.09.13, 09:55
            sela, jak najmlodszy ?
            • sela03_2 Re: pomocne mamy 20.09.13, 11:01
              dzien dobry
              synek ma juz miesiac . jest zdrowy. wczoraj wazyla go polozna i przytyl 1200 g , to bardzo dobrze. jestem zadowolona. ciesze sie, ze pani o nas pyta.
              pozdrawiam
              • sela03_2 pani brysia0 04.10.13, 14:39
                witam
                chcialam serdecznie podziekowac pani za paczke. pozdrawiam
                • sela03_2 prosze o pomoc 13.11.13, 16:20
                  drogie panie
                  czy macie moze buty zimowe rozmiar 31 lub 32 -potrzebuje dla corki
                  • sela03_2 pani Aneto 08.01.14, 11:36
                    chcialam serdecznie podziekowac pani Anecie za paczke dla dzieci. to byla prawdziwa niespodzianka i mnostwo radosci.
                    pozdrowienia
                    • sela03_2 dziekuje 01.10.14, 10:02
                      witam po długiej przerwie
                      chciałam podziekowac pani grazynie z warszawy za kurtke dla mnie.
                      i sedeczne pozdrowionka dla pani mamatin i brysia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka