Dodaj do ulubionych

MOPS - odmowa pomocy

29.08.13, 08:16
witam.

Moja koleżanka ma taką sytuację. Dziewczyna 29 lat, kiepskie wykształcenie, rozwódka (były mąż alkoholik), jedno dziecko 6 lat. Na chwilę obecną jej jedynym dochodem są alimenty (bodajze 200 zł, z FA). Pracowała, ale straciła pracę w lipcu, jest zarejestrowana w UP, szuka nowej aktywnie. Mieszka z rodzicami, udostępnili Jej jeden pokój. Dziewczyna zgłosiła się do MOPSu, przyszła Pani na wywiad i odmówiła pomocy z tego powodu, że dziewczyna mieszka z rodzicami, więc skoro wzięli ją pod swój dach to MUSZĄ jej pomóc i ją utrzymać. i nie dostała żadnej pomocy. i teraz moje pytanie - czy pracowniczka socjalna mogła tak zrobić? W jaki sposób można się odwołać od decyzji? (dziewczyna na piśmie nie ma żadnej odmowy).

Faktem jest, że rodzice trochę Jej pomagają, ale sami mają też nieciekawą sytuacje finansową i jest to dla nich sporym obciążeniem finansowym.
Obserwuj wątek
    • tulipanek1208 Re: MOPS - odmowa pomocy 29.08.13, 11:02
      Z tego co się orientuję to musi uprawdopodobnić, że jest osobą "samotnie gospodarującą" - lub inaczej, mieszka u rodziców jednak prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe. Ewentualnie wniosek do MOPS składają jej rodzice i w swoim wniosku wpisują ją i jej dziecko oraz jej całkowite dochody i obliczają - dochód na osobę w rodzinie — dochód rodziny podzielony przez liczbę osób w rodzinie. Jeżeli kwota nie przekroczy (chyba) kwoty 456 zł na osobę to powiinni otrzymac wsparcie.
      Najlpiej o fachową poradę zwrócić się do PCPR - tam dyżur powinien pełnic Radca prawny i powinien udzielić konkrtnych informacji. Ewentualnie prosic o interwenjcę Pracownika/Kierownika PCPR.
    • mamakarolla Re: MOPS - odmowa pomocy 29.08.13, 15:03
      niech czeka na odpowiedź na piśmie, chyba, że wycofała wniosek na wywiadzie?

Jak dostanie odmowę, to niech się odwołuje do SKO.

O jaką pomoc się starała?
      • aniulka8503 Re: MOPS - odmowa pomocy 29.08.13, 20:40
        Chwila...ponad 450zł dochodu na osobę? podnieśli stawkę? jak ja byłam to mi powiedzieli, że 281zł na osobę...
        • astat123 Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 01:53
          po pierwsze niech czeka na decyzjea pismie. odmowa ustna to zadna odmowa. a potem tez pidemnie odwolanie do samorzadowego kolegium odwolawczego w terminie 14 dni. adres sko powiien byc podany w pouczeniu, jesli go nie bedzie to mozna odwolanie zlozyc w osrodku pomocy spolecznej i to on musi przeslac je dalej w trrminie 7 dni. kryterium
          obecnie to 456. ale w wielu gmiach prowdzony jest progrsm rzadowy dozywianie i wtedy jest wyzsze
          • aniulka8503 Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 02:10
            mhmh...a brutto czy netto? czyli na 4 osoby dochód nie może przekraczać 1824zł...a liczą się dodatki typu rodzinne, zasiłek pielęgnacyjny (te 153zł +60zł do rodzinnego) i czy świadczenie pielęgnacyjne się liczy?
            • tulipanek1208 Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 09:49
              Wszystkie dochody są wliczne. I wystarczy 1 grosz więcej i juz jestesmy zdyskwalifikowani.
            • mamakarolla Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 13:20
              kryterium 456 zł netto
              wliczmy wszystkie dochody, dodatki rodzinny, mieszkaniowy itd
              na dożywianie kryterium 456zł x 150%
              • aniulka8503 Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 13:35
                szkoda że nie patrzą na wydatki...no ale...dobrze, że stawkę podnieśli, bo było 281 albo 291...

A jeszcze jedno...przy niepełnosprawnym dziecku (orzeczenie) kwota jest taka sama? 456 na osobę?
                • mamakarolla Re: MOPS - odmowa pomocy 30.08.13, 22:18
                  tak, przy niepełnosprawności tak samo.
    • mala-wiedzma Re: MOPS - odmowa pomocy 01.09.13, 23:54
      dzieki za wszystkie odpowiedzi.

sie okazalo,z e dziewczyna troche mi zaszklila, wiec problem nieaktualny. no coz....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka