Link do starego wątku
forum.gazeta.pl/forum/w,615,140060924,140060924,prosze_o_pomoc_dla_dwujki_smykow.html
Ewa - samotna mama dwójki dzieci . Ewa uciekła , ponieważ mąż bił Ją i dzieci. W tej chwili czeka na rozprawę rozwodową. Ciocia udostępniła Ewie domek ( na drugim końcu Polski, byle dalej od niego ) w zamian za opiekę nad domkiem i ogródkiem ( właścicielka jest za granicą) . Ewa oczywiście opłaca również wszystkie bieżące rachunki. Otrzymuje zasiłek alimentacyjny w kwocie 700 zł i rodzinne na dzieci..Do końca grudnia miała zasiłek stały w kwocie 171.26 oraz zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 153 zł . Ewa od kilku lat leczy się na schizofrenię , w tej chwili czeka na decyzję komisji lekarskiej odnośnie orzeczenia ( nie znam się na tym w ogóle, więc jeśli jakieś szczegóły potrzebne , musi się Ewa wypowiedzieć) .
U synka stwierdzono teraz wysiękowe zapalenie ucha środkowego prawego oraz skrzywienie naczyniowe po stronie prawej nosa , antybiotyki nic nie pomogły , więc synka Ewy czeka wizyta w szpitalu i drenaż ucha . Dla synka potrzebna jakaś piżamka, kapcie i rajstopki na czas pobytu w szpitalu. Jeśli któraś z mam by miała , to uśmiecham sie ładnie

.
Ewa stara się jakoś sobie radzić ,ale zima jest dla Niej dość ciężka . Do jesieni dorabiała sobie sprzątaniem , więc biednie ,ale jakoś było , natomiast teraz rachunki i choroby trochę Ją przytłoczyły. Ewa znalazła sobie opiekunkę dla młodszego ( koleżankę , która i tak siedzi w domu z dziećmi, więc przypilnuje i Jej synka) i czeka na załatwienie pracy jako sprzątaczka w Spółdzielni , ale na dzień dzisiejszy gdyby ktoś mógł trochę Ją wspomóc , byłoby fajnie. Ja już zakupiłam Jej buty ,kurtkę , czapkę ,szalik i rękawiczki ( chodziła w jesiennych ubraniach w te mrozy ) , wysłałam trochę ubrań dla córci , i dałam kaske na antybiotyk dla małego . Chyba na chwilę obecną najbardziej żywność by się przydała , bo lwia część pieniędzy, które teraz dostanie (alimenty) pójdzie na rachunki . Może jakieś ciepłe ubrania dla Niej? To pchła jest , 36 rozmiar, więc ja takimi mikroskopijnymi ubraniami nie dysponuję . A zimy jeszcze kawałek.
Ewa postara sie jak najszybciej przesłać skany dokumentów Blance . Dostanie ode mnie na ten cel pieniądze i pójdzie zrobi skany w drukarni .
Dzieci ;
Malwinka 6 l. - rozmiar ubranek 116-122 , buty 28
Czarek 3 l. - rozmiar ubranek 104-110 , buty 23
Ewa - ubrania S ( wzrost 153 ) , buty 36