Dodaj do ulubionych

opieka za granica jakies doswiadczenia, rady?

01.07.14, 12:19
Witam

Sytuacja życiowa zmusiła mnie do poszukiwania pracy za granicą dostałam ofertę pracy w UK w domach opieki 6,85 GBP brutto plus platne zakwaterowanie 50-70 tyg może ktoś był ma jakieś doświadczenia? Jak to wychodzi finansowo? Zastanawia mnie to, ponieważ po moim wyjeździe mąż będzie musiał wozić 2 letniego synka do żłobka prywatnego koszt około 800-1000zł i zorganizowac opiekę dla 9latki, czy da radę w takiej sytuacji zarobić żeby spłacić trochę długów?
Niestety języka niemieckiego nie znam bo chętnie pojechałabym do Niemiec, szukam kursów dla opiekunek seniorów z językiem niemieckim, ale na chwilę obecną nic w okolicy nie znalazłam, gdyby ktoś miał jakieś informację będę ogromnie wdzięczna (małopolska).
Byłam pytać w PUP, ale mnie zbyli i tyle nawet nie wysłuchali jaka jest sytuacja wyuczona formułka i cześć.
Jestem załamana chodzę gdzie mogę i wszędzie mnie odsyłają do pracy iść nie mam jak bo nie mam opieki do małego, a do żłobka czy przedszkola nie przyjmą bo nie pracuję sad czyli po prostu nie istnieję dla naszego systemu. Dałam kilka ogłoszeń o opiece nad dziećmi w domu, ale odzew zerowy. Szukam rozwiązań jak mogę, ale może coś mi umyka?

Za wszelkie rady i sugestie będę ogromnie wdzięczna.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iszhara79 Re: opieka za granica jakies doswiadczenia, rady? 01.07.14, 14:00
      Witaj!
      Stawke masz naprawde niezłą ,ludzie robią tu w UK za o wiele mniej 6,20 nawet,co do płatności pokoju to też super cena tu pokoje w zależności jakie miasto wahają się od 80do 130 nawet za tydzień.
      Nie mam pojęcia jakie obowiązki ma opiekunka starszych osób i jak często i ile godzin się pracuje ale za te cene za godzine to idzie zarobić bo mało płacisz za pokój.Jeśli nie palisz i jesteś oszczędna to będzie bardzo dobrze.
      Kupuj jedzienie w tanich marketach jak Aldi czy Lidl i jeszcze taniej wyjdzie.
      Dodaj,że nie zapłacisz za komunikacje miejską bo z teg co piszesz,pokój masz na miejscu.
      Tylko jedno co ,to powinnaś odrobine choć znać języka angielskiego i mieć troszke funtów na dzień dobry .
    • ewencja Re: opieka za granica jakies doswiadczenia, rady? 16.07.14, 10:11
      o rety, przeoczyłam nowy watek. Czesc, jestem opiekunka seniorów od 3 lat big_grin
      Co do UK to nie wiem, ale o pracy w Niemczech mogę chętnie poopowiadać, z jakiego rejonu Polski jesteś?
      Jak chcesz wal na priv, jak chcesz to tutaj.
      Pozdrawiam smile))
      • zawsze.mami ewencja 10.08.14, 16:27
        Witam. Wybieram się do opieki do Niemiec. Daj wszystkie rady, nie zadaję pytań bo nie wiem o co mogę pytać. pozdrawiam ewa
        • ewencja Re: ewencja 10.08.14, 17:20
          odezwij się na privsmile z mila checia pomoge smile
          • zawsze.mami Re: ewencja 10.08.14, 19:01
            Ewencja to jest mój adres meilowy: ewa70114@wp.pl napisz.
            Ja mam problem z wysłaniem do Ciebie wiadomości na gazetowego.ewa
            • ewencja Re: ewencja 10.08.14, 19:05
              poszło smile
      • mon06 Re: opieka za granica jakies doswiadczenia, rady? 05.10.14, 10:23
        Jesli chodzi o godziny pracy to niestety ale caly tydzien wlacznie z niedzielami i swietami, ale na baize grafiku, tak ze nigdy nie bedziesz pracowac wiecel niz 37.5godz w tygodniu, jesli chca zebys robila wiecej godzin musza placic nadgodziny, przewaznie albo pracujuesz 5 dni w tyg po 8 godz albo dlugie zmiany 12godz ale tylko 3 w tyg.
    • mon06 Re: opieka za granica jakies doswiadczenia, rady? 05.10.14, 10:20
      Czesc, 6.85 na godz to jest troche wiecej niz najnizsza pensja krajowa tu w UK, jesli placisz za kwatere 70? tygodniowo to jest bardzo niewiele, czynsze dochodza do ?1000 na miesiac w niektorych czesciach kraju. Poza tym bedac juz w UK, mozesz zlozyc wniosek o zasilek na dzieci ( ok 140f na miesiac na 2 dzieci) nawet jesli one tu nie mieszkaja . Do tego sa inne zasilki ktore mozesz dostac jak dodated dla ludzi z niska pensja, Tax credits ( zalezy od zarobkow , ale na najnizszej krajowej na pewno cos dostaniesz) , ja jestem w UK od 10 lat, obecnie studiuje pielegniarstwo i pracowalam wczesniej jako pomoc pielegniarska co prawda w szpitalach nie w domach opieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka