Dodaj do ulubionych

Pijąca ciężarna

19.01.15, 09:59
Czy można gdzieś zgłosić, że jest nadużywająca alkoholu ciężarna kobieta? Czy jest szansa, że ktoś się tym zajmie??
Obserwuj wątek
    • sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 10:59
      Raczej nikt sie tym nie zajmie. Picie alkoholu nawet w ciazy nie jest przestepstwem, a wydaje misie, dlatego ze nie wiadomo czy i w jaki sposob alkohol wplynie na plod. To jest loteria poprostu
      • sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 10:59
        sorry za sygnaturke; znow zapomnialam smile
      • renata.36 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 12:46
        Sadzia, o czy ty piszesz!Na bank picie wpłynie na płod, na rozwój dziecka i jego przyszłość.Mam w sasiedztwie dorosłe dzieci alkoholiczki i wszyscy sa nie 100procentowi.Ale to nie jest jakis odosobniony przykład, niestety.
        Nie wiem gdzie można zgłosic ale ja tez bym nie mogła bezczynnie patrzec.Chyba jednak poszłabym popytac jakiegos kuratora sądowego.
        • sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 12:57
          kurator nic nie zrobi rozlozy rece i tyle. a ja nie mowie, ze mozna pic tylko sa rozne momenty gdzie akurat piwo nie zaszkodzi i sa momenty ze nawet jeden lyk wina moze spowodowac uszkodzenia plodu. co do tej matki, to ja bym ja postraszyla, ze gdzies zglosze i powiedziala ze krzywde robi tez sobie, bo wychowywanie niepelnosprawnego dziecka jest rzecza trudna.
          troche poczytalam i bbyla jedna sprawa, w aglii bodajze, zalozona przez rodzicow adocyjnych bo dziecko mialo ewidentne oznaki FAS, ale sad uznal ze nie nalezy sie jej odszkodowanie.
    • kuiad Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 11:25
      I co jej powiedza? Ty ty nie wolno pic? Nie potrafisz zostawic tej dziewczyny?
    • kochamruskieileniwe Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:18
      jedyne co mi przychodzi do głowy - zgłosic do gminej komisji rozwiazywania problemów alkoholowych (chyba gdzies ta dziewczyna jest zameldowana?)
      tyle tylko, ze czesto to pic na wodę.
      • onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:32
        Nie jest nigdzie zameldowana, wychowywać dziecka też nie zamierza, więc "nie jej problem". Owszem, mogę ją zostawić w spokoju i tak zrobię, przedtem jednakże upewniwszy się, że zrobiłam w tej sprawie wszystko, co mogłam - dla dobra dziecka.
        • juli52 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:55
          A opieka społeczna? Dzielnicowy? Jeśli nie pomogą to może choć podpowiedzą gdzie się udać.
          • annakate Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 21:54
            Picie alkoholu jest legalne. Dopóki dziecko się nie urodzi sąd rodzinny, kurator, opieka nic nie zrobią - bo dziecka jeszcze nie ma, jest płód. Komisje rozwiązywania problemów alkoholowych działają nierychliwie, z przymusowe leczenie mozna orzec tylko w stosunku do osoby uzależnionej, a nie w stosunku do osoby, która napiłą się alkoholu.
            Wszystkich zbawic się nie da.
            • maltry Re: Pijąca ciężarna 20.01.15, 01:39
              Kiedy dziecko się urodzi też robią niewiele - właśnie kilka dni temu wyszła do domu "mamusia", która do porodu przyszła pijana, noworodek po ok. 12 godz od porodu miał 0,12 promila. Dodatkowo mamusia coś z adresem pobytu po porodzie kręciła, nie miała dla dziecka niczego, żadnego ubranka czy wózka - MOPR stwierdził, że trzeba mamusi dać szansę, lekarz zgłosił sprawę do sądu i usłyszał, że skoro matka nie ma praw odebranych to dziecko wydać musimy i że w żaden sposób nie mamy wpływu na dalsze losy dziecka a wogóle to zrobił wszystko co powinien i niech sobie głowę przestanie zawracać sprawą. Masakra jakaś uncertain
              • gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 10:07
                Cóż, do porodu znieczulenie rzadko dają więc uboższe kobiety radzą sobie domowymi sposobami.
    • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 23:44
      Ja zgłosiłabaym sprawę do MOPS (GOPS). To oni skierują sprawę do GKRPA. A co do zebrania się komisji, to może ona zebrać się w przeciągu nawet tygodnia. Fakt, pierwsze spotkanie to będzie pogadanka, ale powiadomidsz odpowiednie służby, Może pomogą one ciężarej w jakiś sposób, ewentualnie przekażą sprawę dalej.
    • gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 10:08
      Prawo polskie (ani chyba żadnego cywilizowanego kraju) nie zabrania i nie karze pełnoletniej osoby za picie alkoholu. Kobieta ciężarna ma takie same prawa jak każda inna pełnoletnia osoba.
      • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 15:42
        Niby tak, ale MOPS może coś zrobić, chociażby postraszyć zabraniem (wstrzymaniem) zasiłków, skierować do psychologa, zobowiązać do podjęcia terapii. Wszystko zależy od pracownika socjalnego. Wiesz będą tacy, którzy rozłożą ręce i powiedzą, że nic nie mogą zrobić, Ale ci którym zależy będą się starali jakoś na nią wpłynąć.
        • gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 16:38
          Zasiłki nie zależą od spożywania alkoholu tylko od tego kto ile ma dochodu i w jakich warunkach żyje. Nie można wstrzymać zasiłków na podstawie tego, że ktoś spożywa alkohol.
          • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 20:53
            i tu się mylisz. W przypadku marnotrawienia świadczenia pieniężnego przyznawanego przez OPS lub wykorzystania go w sposób niezgodny z przeznaczeniem można orzec o zmianie sposobu wydawania zasiłku lub o jego zawieszeniu.
            Zmiana sposobu wydawania - bony lub przelew do sklepu (sklepy nie mogą wydać alkoholu i papierosów).
            Ale jak wspominałam we wcześniejszym poście, wszystko zależy od pracownika socjalnego i poniekąd od kierownictwa.
            • gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 22.01.15, 12:19
              A Pani powie, że alkohol dostała od kogoś, została nim poczęstowana i tyle z całego dochodzenia, nie udowodnisz, że Pani kupuje alkohol za zasiłek.
              • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 22.01.15, 13:36
                No nie do końca, wystarczy "uzasadnione podejrzenie". Wiem co pisze, bo sama wnioskowałam kilka razy o zmianę spoobu wypłacania zasiłku. Wystarczyło, że zaznaczyłam, że środki są marnotrawiione. Kierowniczka mnie poparła, więc problemów nie miałam. Dodatkowo spisywałam z podopiecznym kontrakt socjalny, zobowiązując go do udziału w terapii AA.
                • onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 23.01.15, 07:18
                  Akurat z zasiłkami to odpada, nie pobiera żadnych. Próbowałam zgłosić do MOPS - poszłam, porozmawiałam. Praktycznie nic nie mogą zrobić, dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że dziewczyna nie jest nigdzie zameldowana. Dzielnicowy - lepiej nie mówić, całą ścieżkę do niego wydreptałam, po świętach był trzy tygodnie na zwolnieniu czy też urlopie, jak go wreszcie zastałam potraktował mnie bardzo niemiło i powiedział, że nic nie może zrobić i czego właściwie od niego oczekuję.Dziewczyna kradnie alkohol w sklepach - może jak ją wreszcie złapią to coś z tego będzie, przynajmniej w areszcie będzie trzeźwa. Cóż, wycofuję się z tej sprawy, chociaż z bardzo ciężkim sercem, bardzo mi szkoda dziecka. Poza tym wiem, że dziewczyna razem z babcią szuka rodziców do adopcji ze wskazaniem ukrywając fakt, że może urodzić się chore.
                  • onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 17.03.15, 21:36
                    No i oto koniec tej historii: poruszyłam niebo i ziemię, chcąc pomóc - nic to nie dało. Wczoraj dziecko zmarło, dwa miesiące przed terminem porodu, dziewczyna urodziła już martwe sad
                    • annakate Re: Pijąca ciężarna 17.03.15, 22:04
                      Cóż, wszystkich nie zbawisz. Może źle to zabrzmi, ale chyba opatrzność podjęła nienajgorszą decyzję - gdyby dziecko urodziło się z poważnymi deficytami byłoby skazane na dożywocie najpierw w placówce, a potem dogorywałoby pewni w jakimś dps, bez szans na normalne życie - takie dzieci nie idą do adpocji, a matka zdaje się nie miałąby ani ochoty ani możliwości się nim zająć.
                      • mamaxx4 Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 10:24
                        po kilku przeczytanych postach doszłam do wniosku, że pewnie to dzieciątko nie dożyje dnia porodu.. cóż alkohol to straszna trucizna, pewnie wiele organów było już uszkodzonych... a "matkę" to pewnie niczego nie nauczy...
                    • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 23:44
                      Nie, po prostu nóż się otwiera.... Tak wszyscy w Polsce krzyczą o ochronie życia, a jak dochodzi co do czego to żadna instytucja nie chce czterech liter ruszyć.
                      • anka7961 Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 23:58
                        I pewnie nie poniesie żadnej kary i nikt nie pociągnie jej do odpowiedzialności. A imho powinna normalnie odpowiadać za spowodowanie śmierci dziecka. Smutne to bardzo sad
                        • mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.03.15, 00:07
                          Delikatnie powiedziwaszy... wkurza mnie sytacja, gdy wszyscy dookoła gadają o ochronie życia poczętego, a jak dochodzi co do czego to nikt nic nie robi..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka