onnomatopeja 19.01.15, 09:59 Czy można gdzieś zgłosić, że jest nadużywająca alkoholu ciężarna kobieta? Czy jest szansa, że ktoś się tym zajmie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 10:59 Raczej nikt sie tym nie zajmie. Picie alkoholu nawet w ciazy nie jest przestepstwem, a wydaje misie, dlatego ze nie wiadomo czy i w jaki sposob alkohol wplynie na plod. To jest loteria poprostu Odpowiedz Link Zgłoś
sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 10:59 sorry za sygnaturke; znow zapomnialam Odpowiedz Link Zgłoś
renata.36 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 12:46 Sadzia, o czy ty piszesz!Na bank picie wpłynie na płod, na rozwój dziecka i jego przyszłość.Mam w sasiedztwie dorosłe dzieci alkoholiczki i wszyscy sa nie 100procentowi.Ale to nie jest jakis odosobniony przykład, niestety. Nie wiem gdzie można zgłosic ale ja tez bym nie mogła bezczynnie patrzec.Chyba jednak poszłabym popytac jakiegos kuratora sądowego. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzia87 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 12:57 kurator nic nie zrobi rozlozy rece i tyle. a ja nie mowie, ze mozna pic tylko sa rozne momenty gdzie akurat piwo nie zaszkodzi i sa momenty ze nawet jeden lyk wina moze spowodowac uszkodzenia plodu. co do tej matki, to ja bym ja postraszyla, ze gdzies zglosze i powiedziala ze krzywde robi tez sobie, bo wychowywanie niepelnosprawnego dziecka jest rzecza trudna. troche poczytalam i bbyla jedna sprawa, w aglii bodajze, zalozona przez rodzicow adocyjnych bo dziecko mialo ewidentne oznaki FAS, ale sad uznal ze nie nalezy sie jej odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kuiad Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 11:25 I co jej powiedza? Ty ty nie wolno pic? Nie potrafisz zostawic tej dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:18 jedyne co mi przychodzi do głowy - zgłosic do gminej komisji rozwiazywania problemów alkoholowych (chyba gdzies ta dziewczyna jest zameldowana?) tyle tylko, ze czesto to pic na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:32 Nie jest nigdzie zameldowana, wychowywać dziecka też nie zamierza, więc "nie jej problem". Owszem, mogę ją zostawić w spokoju i tak zrobię, przedtem jednakże upewniwszy się, że zrobiłam w tej sprawie wszystko, co mogłam - dla dobra dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
juli52 Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 14:55 A opieka społeczna? Dzielnicowy? Jeśli nie pomogą to może choć podpowiedzą gdzie się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 21:54 Picie alkoholu jest legalne. Dopóki dziecko się nie urodzi sąd rodzinny, kurator, opieka nic nie zrobią - bo dziecka jeszcze nie ma, jest płód. Komisje rozwiązywania problemów alkoholowych działają nierychliwie, z przymusowe leczenie mozna orzec tylko w stosunku do osoby uzależnionej, a nie w stosunku do osoby, która napiłą się alkoholu. Wszystkich zbawic się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Pijąca ciężarna 20.01.15, 01:39 Kiedy dziecko się urodzi też robią niewiele - właśnie kilka dni temu wyszła do domu "mamusia", która do porodu przyszła pijana, noworodek po ok. 12 godz od porodu miał 0,12 promila. Dodatkowo mamusia coś z adresem pobytu po porodzie kręciła, nie miała dla dziecka niczego, żadnego ubranka czy wózka - MOPR stwierdził, że trzeba mamusi dać szansę, lekarz zgłosił sprawę do sądu i usłyszał, że skoro matka nie ma praw odebranych to dziecko wydać musimy i że w żaden sposób nie mamy wpływu na dalsze losy dziecka a wogóle to zrobił wszystko co powinien i niech sobie głowę przestanie zawracać sprawą. Masakra jakaś Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 10:07 Cóż, do porodu znieczulenie rzadko dają więc uboższe kobiety radzą sobie domowymi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 19.01.15, 23:44 Ja zgłosiłabaym sprawę do MOPS (GOPS). To oni skierują sprawę do GKRPA. A co do zebrania się komisji, to może ona zebrać się w przeciągu nawet tygodnia. Fakt, pierwsze spotkanie to będzie pogadanka, ale powiadomidsz odpowiednie służby, Może pomogą one ciężarej w jakiś sposób, ewentualnie przekażą sprawę dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 10:08 Prawo polskie (ani chyba żadnego cywilizowanego kraju) nie zabrania i nie karze pełnoletniej osoby za picie alkoholu. Kobieta ciężarna ma takie same prawa jak każda inna pełnoletnia osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 15:42 Niby tak, ale MOPS może coś zrobić, chociażby postraszyć zabraniem (wstrzymaniem) zasiłków, skierować do psychologa, zobowiązać do podjęcia terapii. Wszystko zależy od pracownika socjalnego. Wiesz będą tacy, którzy rozłożą ręce i powiedzą, że nic nie mogą zrobić, Ale ci którym zależy będą się starali jakoś na nią wpłynąć. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 16:38 Zasiłki nie zależą od spożywania alkoholu tylko od tego kto ile ma dochodu i w jakich warunkach żyje. Nie można wstrzymać zasiłków na podstawie tego, że ktoś spożywa alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.01.15, 20:53 i tu się mylisz. W przypadku marnotrawienia świadczenia pieniężnego przyznawanego przez OPS lub wykorzystania go w sposób niezgodny z przeznaczeniem można orzec o zmianie sposobu wydawania zasiłku lub o jego zawieszeniu. Zmiana sposobu wydawania - bony lub przelew do sklepu (sklepy nie mogą wydać alkoholu i papierosów). Ale jak wspominałam we wcześniejszym poście, wszystko zależy od pracownika socjalnego i poniekąd od kierownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Pijąca ciężarna 22.01.15, 12:19 A Pani powie, że alkohol dostała od kogoś, została nim poczęstowana i tyle z całego dochodzenia, nie udowodnisz, że Pani kupuje alkohol za zasiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 22.01.15, 13:36 No nie do końca, wystarczy "uzasadnione podejrzenie". Wiem co pisze, bo sama wnioskowałam kilka razy o zmianę spoobu wypłacania zasiłku. Wystarczyło, że zaznaczyłam, że środki są marnotrawiione. Kierowniczka mnie poparła, więc problemów nie miałam. Dodatkowo spisywałam z podopiecznym kontrakt socjalny, zobowiązując go do udziału w terapii AA. Odpowiedz Link Zgłoś
onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 23.01.15, 07:18 Akurat z zasiłkami to odpada, nie pobiera żadnych. Próbowałam zgłosić do MOPS - poszłam, porozmawiałam. Praktycznie nic nie mogą zrobić, dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że dziewczyna nie jest nigdzie zameldowana. Dzielnicowy - lepiej nie mówić, całą ścieżkę do niego wydreptałam, po świętach był trzy tygodnie na zwolnieniu czy też urlopie, jak go wreszcie zastałam potraktował mnie bardzo niemiło i powiedział, że nic nie może zrobić i czego właściwie od niego oczekuję.Dziewczyna kradnie alkohol w sklepach - może jak ją wreszcie złapią to coś z tego będzie, przynajmniej w areszcie będzie trzeźwa. Cóż, wycofuję się z tej sprawy, chociaż z bardzo ciężkim sercem, bardzo mi szkoda dziecka. Poza tym wiem, że dziewczyna razem z babcią szuka rodziców do adopcji ze wskazaniem ukrywając fakt, że może urodzić się chore. Odpowiedz Link Zgłoś
onnomatopeja Re: Pijąca ciężarna 17.03.15, 21:36 No i oto koniec tej historii: poruszyłam niebo i ziemię, chcąc pomóc - nic to nie dało. Wczoraj dziecko zmarło, dwa miesiące przed terminem porodu, dziewczyna urodziła już martwe Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Pijąca ciężarna 17.03.15, 22:04 Cóż, wszystkich nie zbawisz. Może źle to zabrzmi, ale chyba opatrzność podjęła nienajgorszą decyzję - gdyby dziecko urodziło się z poważnymi deficytami byłoby skazane na dożywocie najpierw w placówce, a potem dogorywałoby pewni w jakimś dps, bez szans na normalne życie - takie dzieci nie idą do adpocji, a matka zdaje się nie miałąby ani ochoty ani możliwości się nim zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaxx4 Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 10:24 po kilku przeczytanych postach doszłam do wniosku, że pewnie to dzieciątko nie dożyje dnia porodu.. cóż alkohol to straszna trucizna, pewnie wiele organów było już uszkodzonych... a "matkę" to pewnie niczego nie nauczy... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 23:44 Nie, po prostu nóż się otwiera.... Tak wszyscy w Polsce krzyczą o ochronie życia, a jak dochodzi co do czego to żadna instytucja nie chce czterech liter ruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anka7961 Re: Pijąca ciężarna 20.03.15, 23:58 I pewnie nie poniesie żadnej kary i nikt nie pociągnie jej do odpowiedzialności. A imho powinna normalnie odpowiadać za spowodowanie śmierci dziecka. Smutne to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Pijąca ciężarna 21.03.15, 00:07 Delikatnie powiedziwaszy... wkurza mnie sytacja, gdy wszyscy dookoła gadają o ochronie życia poczętego, a jak dochodzi co do czego to nikt nic nie robi.. Odpowiedz Link Zgłoś