jakub987 03.01.11, 21:00 Czytałem w internecie,że ponad połowa turystow zrezygnowała z powodu zagrozenia rekinami rejonu Sharm.Kto zna prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iasko123 Re: Sharm i rekiny 03.01.11, 21:23 Jak w zeszłym roku pojawił się mały rekin w Naama to pół plaży (głównie chyba ruskich bo krzyczeli akuła! AKUŁA!) wskakiwało do wody i goniło go żeby sobie zrobić zdjęcie. Tak myślałem że kiedyś to źle się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
amika6 Re: Sharm i rekiny 04.01.11, 23:50 Nie ma sobie z czego żartować i lekceważyć zagrozenia. W marcu ub.r byłam w Brayka Bay Resort i sytuacja była odwrotna. Rosjanin płynął wzdłuż rafy jak się pokazały. Wszyscy z brzegu i z pomostów krzyczeli, ratownicy gwizdali. A facet zadowolony odmachiwał ręką. Dopiero jak pracownik hotelu zaczął biec do niego przez przybrzeżną rafę wyszedł na płyciznę i zobaczył o co tyle krzyku. 3 rekiny były już całkiem blisko niego. Miny jego nie widziałam, bo był zbyt daleko. Przyznam, że nam też wcale nie było nam do śmiechu. Rekiny tego dnia pokazywaly się 3-krotnie. Zdjęcie takie sobie, bo apartat z małym zoomem ale płetwy widać. Szczęściarz płynął tuz załamującą się falą img526.imageshack.us/img526/4876/img0745i.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
annaszyb Re: Sharm i rekiny 05.01.11, 01:08 Trzeba po prostu uważać i wypływać umiarkowane daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: A rekin tuż tuż 06.01.11, 08:47 Cytuje wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8910990,Egipt__Znowu_zamkniete_plaze_w_Sharm_el_Sheikh__strach.html I znowu zamkneli podobno plaże w Sharmie tzn mozliwośc pływania ... kiepsko cosiik z tym Egiptem w zimie ... Wojtek widac czeka na ciebie ten białopłetwy tak jak sam chciałes ... spiesz sie bo odpłynie w końcu brrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: A rekin tuż tuż 06.01.11, 09:21 Deo , to on czeka nie w tym rejonie Egiptu . Do Sharm latam , jak jest zdecydowanie cieplej , a wtedy , rekiny są już głęboko :( Odpowiedz Link Zgłoś
iasko123 Re: Zamknięte plaże 06.01.11, 09:47 to bardzo dobry pomysł. Na drogach w Egipcie też zginęło wiele osób, powinni więc zamknąć wszystkie drogi. Z powodu katastrof lotniczych najlepiej zamknąć wszystkie lotniska. Pod kościołem w Kairze był wybuch trzeba więc zamknąć wszystkie kościoły. Nie tak dawno zmarł Polak wchodzący do basenu należało by więc zbadać dogłębnie tę sytuację. W Polsce powinni zamknąć wszystkie lasy (bo kleszcze) i jeziora (bo zbyt dużo osób tonie). Jak już wszystko zamkniemy to będziemy bezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Zamknięte plaże 06.01.11, 12:18 iasko bardzo mi się podoba Twój tok myślenia :) choć jezior bym nie zamykał... rozsądek i umiarkowanie w artykule sama fotka wystarczy, media jak zwykle w pogoni za sensacją nagłaśniaja marginalne sprawy a na drogach dziennie ginie wiecej ludzi niż od rekinów w ciągu 10 lat, ale to nie sensacja to wszyscy wiemy i się przyzwyczailiśmy Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: A rekin tuż tuż 06.01.11, 09:47 No niech ci będzie - ja to na takiej głebokości aby jak co to chodu albo wysoko na górce mogę obserwować białopłetwego i raz widziałem go chyba w takim aquarium w Blackpoolu . Brrrrrrr choć nie wiem czy on był białopłetwy czy nie ale zębiska miał takie , że strach brał nawet przez szybę . Coś jest jednak z tymi rekinami - może do lata odpłyną - w każdym razie dla miłośników snoorkowania i kąpieli to dośc kiepsko jak nie mogą popływać Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: A rekin tuż tuż 06.01.11, 11:49 Deo , rekiny (większe i średnie sztuki) do lata napewno znikną z płytkiej wody . One nie lubią ciepłej wody i tej chłodniejszej poszukają znacznie głębiej , po za tym człowiek naprawdę , nie jest dla nich łakomym kąskiem , co nie oznacza , że wypadki się nie będą zdarzały ....... to niestety przykre , ale to dzikie zwierzęta , zyjące we własnym środowisku , to my jesteśmy tam gośćmi . Przecież nikogo nie dziwi obecność śledzia , czy dorsza w Bałtyku , to jaki poziom wiedzy trzeba mieć , żeby dziwiła obecność rekina w morzu Czerwonym ....... Rekiny tam są od zawsze , wypadki zdarzają się sporadycznie i nieregularnie , ale się zdarzają od wielu , wielu lat , nie wszystkie jednak nagłośniono . Powinniśmy się cieszyć , że nie ma tam żarłacza Białego , czy Tygrysiego , które naprawdę mogłyby nas "polubić" Odpowiedz Link Zgłoś
ewellkkaa Re: Sharm i rekiny 07.01.11, 16:57 Czy jest ktoś na bieżąco? Plaże nadal zamknięte? Wylatuję 19 stycznia i troszkę się martwię. Czy było w ogóle coś co spowodowało zamknięcie plaż? Odpowiedz Link Zgłoś
blue.ravson Plaże otwarte! 10.01.11, 10:04 Wszystkie plaże są otwarte,tylko pozamykane są pomosty na plażach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emberro Re: Plaże otwarte! 10.01.11, 10:20 biura podróże teraz masowo wyprzedają wycieczki do szarm el sheik :D Chcą się tego jak najszybciej pozbyć :iksde: Odpowiedz Link Zgłoś
iasko123 Re: Plaże otwarte! 10.01.11, 12:09 Mnie tam nikt nie powstrzyma od wejścia do wody choćby sam Mahomet ogłosił że wszystkie plaże są zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
phoque-86 Re: Plaże otwarte! 11.01.11, 17:53 Dokladnie. sluchajcie, statystyki mowia, ze rocznie od ugryzień rekinów ginie tylko jedna osoba na świecie, to jest bardzo malo w porownaniu do liczby ataków. Niech tylko beżowi powybijają okolicznie pływające rekiny, to dopiero zatrzyma przyjazdy turystów, poprzez samo bestialstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
monik-1971 Re: Plaże otwarte! 11.01.11, 22:41 Właśnie wróciliśmy z Szarmu nie wolno pływać ,Ras Mohamet zamknięty, rekiny znowu się pojawiły przy plażach hotelowych , mamy zdjęcia wyciągniętej niemki nie wygląda to zbyt pięknie, na nurkowania jeżdziliśmy do dahabu Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Plaże otwarte! 12.01.11, 21:23 Wróciłam 11 stycznia. Plaża w Jaz Mirabel Resort otwarta ( 10 w poniedziałek snorkowałam z plaży ) pomost w sąsiadującym Pickalbatrosie ( ostatni hotel ) otwarty. Podobno w Rehanie nawet wejście z plaży niedozwolone - tak mówili wracający z tego hotelu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Plaże otwarte! 13.01.11, 21:12 Ja wróciłam 22 grudnia z SSH, przez mój dwutygodniowy pobyt plaża w okolicach hotelu Hilton była zamknięta. Wejście do wody nie było możliwe, obsługa pilnowała. Na sąsiednich plażach (na odległość wzroku) plażach było podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jackylu Re: Plaże otwarte! 19.01.11, 20:26 Ja wróciłem z Jaz Mirabel dzisaj i śmiem twierdzić że nena22 nie zauważyła jednej istotnej rzeczy - czarnej flagi wywieszonej na plaży . Co ona oznacza nie muszę chyba tłumaczyć , chociaz tłumaczenia < naganiaczy > biur nurkowo snurkowych były zgoła inne . Dalej oficjalnie obowiazuje zakaz pływania i nurkowania w Sharm , a że mało turystów to inna kwestia , zresztą ni zazdroszczę nikomu kto sie wybiera , przedwczoraj solidnie grzmiało i trochę padało ale wystarczająco żeby narobić kałuż i zanieczyscic baseny , wczoraj było po prostu zimno . Moim zdaniem Sharm bez snurkowania to nie to , po raz pierwszy cieszę się że jestem z powrotem w domu Odpowiedz Link Zgłoś
idees Re: Sharm i rekiny 19.01.11, 22:18 Czy w całym Sharm plaże są zamknięte, czy tylko w wyznaczonych miejscach? Odpowiedz Link Zgłoś
jackylu Re: Sharm i rekiny 20.01.11, 12:36 nie jestemw stanie powiedzeć na 100 % bo byłem tylko w jednym hotelu ale wydaje mi się że zakaz dotyczy plaż w całym Sharm Odpowiedz Link Zgłoś