Dodaj do ulubionych

Marsa el Alam po raz kolejny

14.01.11, 15:21
w domu napotkałam na opór, nigdy więcej Hurghady :)

i że argumentem konkretnie jest rafa, a jakoś w Sharm nie udało mi się znaleźć nic ciekawego (w korzystnej dla nas cenie), sięgnęłam po ofertę Itaki w Marsa.
W grę wchodzi Brayka lub Sol y Mar (ze wstępnym nieśmiałym wskazaniem na Brayke).

oczywiście przegrzebałam już mnośtwo postów na tym forum, poczytałam opinie na holidaychecku, wydaje się, że powyższe hotele, rożnią się tylko architekturą i zatoką. i o zatokę chcę zapytać bo albo nie ma o tym dużo albo nie doczytałam. nie jestem jakimś doświadczonym snurkiem, trochę jestem bojaźliwa ;) fal się boję konkretnie, jakoś dyskomfort czuje jak mną rzuca. która zatoka będzie "bezpieczniejsza", że tak to nazwę? gdzie mniejszy wiatr i fale? że żółwie i dugongi łatwiej spotkać przy Sol już wiem. że blisko Brayki jest jeszcze druga bardzo piękna zatoka też. co radzicie? może ktoś był i tu i tu i powie gdzie lepiej? kilka slow o tych hotelach będą również mile widziane.

w gre wchodzi wrzesien, wiec chyba wiatry nie powinny być mocne ale i tak będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 14.01.11, 16:25
      Abu Dabbab jest wieksza niz zatoka braykowa. Lepsza infrastrukturę i jedzenie ma Brayka.

Mimo niepochlebnych czasem opinii o Solymarze, ja wole ten hotel od Brayki, po prostu bardziej mi odpowiada. Mam poczucie większej przestrzeni.

We wrześniu jest ciepło i nie powinno mocno falować ani tu ani w Brayce.

Dugoń się chyba jednak niestety z Abu Dabbabu wyprowadził.
      • amat1 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 14.01.11, 16:48
        Zatoka Brayka jest zawsze spokojna, czego nie można powiedzieć o Abu Dabbab. Coś za coś. W Abu Dabbab możesz liczyć w 100% na żółwie. W Brayce masz niewielkie szanse. Jeśli słabo pływasz sugeruję Braykę.
        • kr_ka_11 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 14.01.11, 16:53
          dziekuje serdecznie za obie opinie, chyba faktycznie stanie na Brayce.

a czy daleko jest Abu Dabbab? mozna sie tam wybrac jakims busikiem we wlasnym zakresie?
          • amat1 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 14.01.11, 18:14
            > a czy daleko jest Abu Dabbab?
            ok 15 km.
            >mozna sie tam wybrac jakims busikiem we wlasnym zakresie?
            mozna, ale jest bardzo drogo.W Marsa transport jest bardzo drogi + 8€ wstęp na plażę. Taniej jest wykupić fakultet w hotelu
            • kr_ka_11 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 07:33
              dzięki, tak zatem zrobimy.
    • maj55 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 16.01.11, 22:42
      podepnę się pod pytanie
      czy w morzu przy Sol y Mar można pływać przy brzegu? Pytanie może brzmi dość idiotycznie, ale jadę z dziećmi i zależy mi właśnie na plażowaniu i chlapaniu się w ciepłej wodzie. Podczas ostatniego pobytu trafiliśmy do hotelu przy którym była właśnie taka niecka, całkiem nieduża, ale dzieci już mogły wejść i poszaleć. Czy tutaj jest taka możliwość?
      • j_karolak Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 08:31
        Można spokojnie się pluskać. Zejście jest łagodne i piaszczyste.

Należy tylko uważać na tabuny nurków i snurków z wycieczek do zatoki Abu Dabbab. ;)
      • amat1 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 09:02
        @ maj55
        zerknij na to adjęcie
        img689.imageshack.us/img689/4089/dsc06925n.jpg
      • miriam_73 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 09:31
        Plaża w Abu Dabbab jest szeroka i piaszczysta, dno "gładkie", można śmiało się pluskać; tu możesz sobie dkłądnie obejrzeć jak to wygląda:
        travel.webshots.com/album/574201685PHVTxq
        • kr_ka_11 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 09:57
          Miriam, mam pytanie.. na stronie Itaki, po wyborze hotelu Brayka dostępne sa rożne opcje pokoi, najtańszy na który patrzyłam nazywa się po prostu dwuosobowy, inne są typu front beach, z widokiem na morze etc., i są zdecydowanie droższe.

myślisz, ze mogę wykupić ta tańszą opcje i na miejscu spróbować załatwić lepszy pokój starym dobrym sposobem, czy to raczej nie wchodzi w gre?

będę wdzięczna za odzew :)

pozdrawiam
          krka
          • kr_ka_11 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 09:59
            "inne są typu front beach, z widokiem na morze etc."

tfu.. beach front oczywiście
            • kolpik124 a co sądzicie o tych hotelach? 17.01.11, 10:39
              - Kahramana

- Dreams Beach
              • kr_ka_11 Re: a co sądzicie o tych hotelach? 17.01.11, 10:47
                widzę, że się wątek zbiorczy tworzy :)
          • miriam_73 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 12:19
            Próbować zawsze można, ale nie wiem czy się uda. Przede wszystkim dlatego, że Itaka ma juz zawsze z góry przydzielone/ przygotowane pokoje.
            Poza tym, czy naprawdę jest sens? Teren Brayki jest ładny, zielony, nie jest jakoś koszmarnie rozległy, więc czy widok z okna robi aż taką różnicę (to taki mój osobisty pogląd)?
            • kr_ka_11 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 12:25
              no w sumie fakt, myślałam, że te pokoje w zależności od "ekspozycji" różnią się również standardem. jeśli nie to wiadomo, żadna różnica.
              • maj55 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 16:28
                bardzo dziękuję za pomoc
                • scorpio1956 Re: Marsa el Alam po raz kolejny 17.01.11, 22:33
                  Moje zdjęcia z hotelu Solymar Abu Dabbbab:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,88009316.html
                  Można w zatoce pływać, pluskać, snurkować i nurkować. Kto, co woli.

A opowieść moja o tym hotelu (2 lata temu, kiedy zatoka była jeszcze dziewicza- bo teraz jest już nie tak ciekawie-kupa luda);

forum.gazeta.pl/forum/w,622,87599604,87599604,Znowu_przynudze_Marsa_Alam_Solymar_Abu_Dabbab.html
                  Zdjęcia diugonii, co to sie juz z wyniosły:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,87655530.html
                  Żółwie jeszcze pozostały:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,89130119.html
                  A rafy wyglądają tak:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,88548728.html
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka