Dodaj do ulubionych

Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r

09.07.11, 11:33
Witam
Przeglądałam informacje na ten temat na forum, ale wszystkie są dość stare. Będziemy w 2 połowie lipca w Sharm i chcielibyśmy pojechać do Jerozolimy. Będziemy z dziećmi 8 i 10 lat.
Które biuro lokalne w tym sezonie polecacie, czy jednak bezpieczniej wykupić u rezydenta? Czy wycieczka z dzieciakami w tym wieku nie jest zbyt ciężka ? Jesteśmy z takiej sytuacji, że albo pojedziemy z dziećmi albo wcale. Może ktoś ma świeże informacje, bo w tym sezonie korzystał z wycieczek i wie? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marek.dumle Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 12:29
      egyptsharmtrips
      taniewycieczkisharm
      e-sharm
      wielkopolskawycieczki
      onetour-egypt
      sharmlunarossa.com
      poloniasharm

1.Nic nie polecam bo jeszcze nie korzystałem (dopiero zamierzam).
      2.Sporo wypowiedzi na forum to ewidentnie wypowiedzi pracowników tych biur podszywających się pod uczestników wycieczek, więc trudno traktować zupełnie poważnie laurkowate wypowiedzi "zadowolonych uczestników wycieczek"
      3.Wydaje mi się, że sporo ludzi korzysta z aaba i e-sharm i zazwyczaj nie narzekają na nich nadmiernie, choć czasem pojawiały się narzekania na stan autobusów i bylejakość przewodników (aaba ma ostatnio ostrą promocję cenową).
      4.Z kolei poloniasharm jest nowością na rynku z wszystkimi plusami i minusami tego faktu (z jednej strony przykładają się do organizacji bo nie chcą się skompromitować, a z drugiej mogą mieć "wpadki nowicjusza").
      5.Niektóre biura (ponoć rajak) czasem/zawsze (?) wysyłają Polaków wspólnie z Rosjanami co bywa odrobinę denerwujące gdy przewodnik rosyjski dużo się produkuje.
      • doris4227 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 14:03
        Witam lece12 lipca do sharmu.Mamy zamiar jechac do Jerozolimy z Poloniasharm.Odpisywali dos solidnie na moje emeile i chyba z cena idzie sie dogadac,jak bedzie to sie okaze na miejscu.Napisali ze przy wykupieniu u nich 2 wycieczek gratisyitd.Wiadomo jak to Arabowie zachecaja.....mam jednak nadzieje ze bedzie ok.Co do zabrania dzieci w takim wieku to chyba spoko.Ja z moimi corkami jezdze ledwo skonczyly 5 lat i jest ok/w rozne miejsca/Pozdrawiam,milych wakacjiiiiiiiiiii..........
        • lennox.1 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 16:28
          Moja córa miała 6 latek kiedy zabraliśmy ją do Jerozolimy.
          My byliśmy z Triadą w SSH i wykupiliśmy wycieczkę u rezydenta. Było wszystko Super więc polecam.
    • sztecher Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 17:08
      napewno nie od rezydenta, lokalne biura sa ok
      • srsrsrsrsr Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 17:59
        Dzisiaj wyjezdzam z biurem Aaba Sharm do Jerozolimy. Po powrocie napiszę jak było.
        • sonic33 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 09.07.11, 23:07
          Dzięki za odzew. I czekam na relację z wycieczki z Aaba Sharm.
          pozdr
      • kasia_p45 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 02:41
        sztecher napisał:

> napewno nie od rezydenta, lokalne biura sa ok

Dlaczego nie od rezydenta?
        Ja byłam od rezydenta TUI i jak najbardziej wszystko było ok..
        • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 09:42
          Podobnie jak kasia_p45,na ostatniej wyprawie do starozakonnych ,byłem z rezydentem.Wtedy jest iluzoryczna nadzieja,na wytarganie kogoś za uszy jak nie wypali coś tam.Z lokalnym byłem pierwszym razem.Nieudane za bardzo.Przewodnik wielojęzyczny,podobnie jak grupa.Wszystkie resztę wycieczek byłem z lokalnymi.Jerozolimy jednak nie ryzykowałem.Problem tych kilku dolarów,no to nie problem.Ale jest się nieco spokojniejszy.Teraz turystów mniej,więc można trafić na łączone grupy,a to pewien dyskomfort,no bo i język przewodnika może nie być do końca zrozumiały.

Kasia! "Cuś" ty spać nie możesz, jak Allah przykazał.Powinnaś jakoś szerzej uzasadnić tę swoją wyprawę,a nie pół zdania.A tak wpadnie na kompa w przerwie między tańcami...powiedzmy na rurze i nie za wiele w antrakcie napisze.Poza tym nie odeśpisz zarwanej nocki i nawet na nieszpory nie zdążysz.

• sonic33 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 10:13
            Nie zawsze jest to tylko kilka dolarów niestety. Np z poloniasharm Jerozolima 100 $ a z SunFun - 195 $ ( cena ze stony biura). Jest nas 4 osoby, więc łatwo policzyć. Z opisów wynika, że plany wycieczki są takie same, a różnica w cenie spora. Oczywiście polskojęzyczna grupa będzie kryterium wyboru, ale czy ktoś nam zagwarantuje, że przewodnik będzie kompetentny? Chyba decyzję z kim pojedziemy podejmiemy dopiero na miejscu, o ile rezydent nie zrobi nam "prania mózgu" :-) pozdr
            • marek.dumle Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 10:19
              Mnie SunFun podał mailem cenę za Jerozolimę z Sharmu - 119 $
            • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 11:48
              >Nie zawsze jest to tylko kilka dolarów niestety.<

Różnica spora.Ale to trzeba zweryfikować na miejscu.Byłem z S&F,miałem jechać z E-Sharm,ale wybrałem rezydenta i BP.Różnica ceny to było wtedy dokładnie 18$.Więc i teraz może być podobnie,jak podpowiada poprzednik.Tam trwa stała wojna cenowa.Każdy też jest władcą własnego portfela i liczyć potrafi.Czasami święty i pozorny jednak spokój troszkę więcej kosztuje.A samo E-Sharm w pozostałych wypadach spisało się jak należy.Nawet żałowałem potem,ale minęło.A ty popytaj,śpiesz się powoli.Przewodnika w lokalnym nikt Ci nie zagwarantuje.Większa pewność w BP.Tam bywa różnie.Coś tam duka niewiele,dołożyć do tego akcent,no i wydaje Ci się,że niby znasz własny czy tam powiedzmy niemiecki język,a w praktyce się zdziwisz.Jakoś nie wychodzi.Do tego słowne nieporozumienia,czasami humorystyczne.Ale do śmiechu nie jest ,bo to męcząca wyprawa,więc i humor jakby mniejszy.
              • becik75 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 12:09
                A nie orientujecie się, czy to 119$ to cena kompletna z opłatami granicznymi i obiadkiem?
                Też planuję wypad do Jerozolimy, ale z Taby, emailowałam z e -sharm i abba sharm -wychodzi po 100 $ ze wszystkim, no i mam jeszcze wybór co do dnia .. Dodatkowo w tamtym roku sun fun robiło problemy turystom kupujacym fakultety od lokalnych, problem z wydaniem śniadania na drogę, a nawet wypuszczeniem z hotelu .. przeczytalam jezcze raz całą umową z nimi, nie mają prawa tak robić .. a jednak, na ich stronie jest napisane, że Ci, którzy nie wykupuja wycieczek u rezydentów, tracą śwaidczenia typu - późna kolacja po przyjeździe, torba z prowoantem na drogę .. masakra jakaś ... Pierwszy raz z nimi jadę i juz się boje ... było nie zdradzac itaki ... ;-)
                • ku-sy Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 13:33
                  Witam.
                  Tu masz częsciowy mój opis z innego wątku "Taba", dotyczy wyjazdu do Jerozolimy z biurem S&F na poczatku czerwca.

" Na wyjazd do Izraela mialem sie udac z ktoryms z biur z Sharmu, w jednym wyjazd kosztowal 88$ w drugim 95$+obiad jak sie nie myle, ale zdecydowalem sie wziasc wycieczke od rezydenta z innego Polskiego biura niz bylem, koszt 102$ bez obiadu.
                  Obiad w lokalu do ktorego zawiozla nas Polska przewodniczka kosztowal okolo 13$.
                  Najpierw byla kapiel w morzu martwym, pozniej Jerozolima, zwiedzanie bylo w spokojnym tepie, Gora Oliwna, Sciana Placzu, Droga Krzyzowa od 5 stacji, Bazylika Grobu Pańskiego z Grobem i Golgota.
                  Pozniej wyjazd do Betlejem, wizyta w sklepie z pamiatkami i spacerkiem do Bazyliki Narodzenia Chrystusa, na koniec obiad i powrot do Egiptu. "

Przy wyjeżdzie na lotnisko na jednym z punktów kontrolnych musiałem zapłacić jeszcze 75F (13$ ,wolą funty ) ale o tym byłem poinformowany przed wycieczką przez rezydenta od którego brałem Jerozolimę.
                  Pozdrawiam.
                  • becik75 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 13:39
                    Dzięki za info ;-)
                    Z tego co przeczytałam, to kapiel była przed zwiedzaniem Jerozolimy?

Pozdrawiam
                    • ku-sy Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 18:14
                      Tak, około 6 naszego czasu :)))
          • kasia_p45 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 18:06
            A co tu uzasadniac? ja przewaznie z Biurem Podróży jeżdże na fakultety. Z natury jestem wygodnicka to co sie bede wyginać?.. Wole przeplacic i miec swięty spokój... przywioza , zawioza.. oprowadza jak trzeba..
            A co sie bede z lokalnymi mordowac? Jeszcze mnie gdzies zostawia na pustyni i co?.. Wole nie ryzykować..
            A wracając do Jerozolimy.. to był to strzał w dziesiątke.. W ogóle tego nie planowalismy bo miała byc Petra w Jordani.. Ale, że z Petry nici z braku chetnych to w ostatniej chwili postawiliśmy na Jerozolime i było super :))
            Do granicy mieliśmy przewodnika Araba gadającego po polsku a po stronie izraelskiej juz przewodnik Polak... Takiego przewodnika jeszcze nie mialam. Normalnie chlopak chyba zyje tym co robi... normalnie skarb ::)) Potrafil pieknie opowiadać... fakty historyczne..rózne ciekawostki.itd Potrafil zdyscyplinowac tak nasza wycieczke, ze wszyscy chodzili jak w zegarku. Wszystko zgodnie z planem i az nadto... ze nad Morzem Martwym ponad godzine siedzieliśmy tak nam sie wszystko o czasie udalo zwiedzic :))
            Wrócilismy zmordowani ale szczesliwi.. :))

A co do tego czy spac nie moge to sama nie wiem co robiłam o tej porze przy komputerze... chyba cos mi sie przysniło :P.. i tak lunatykowałam chyba troche :P
            • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 18:48
              Przywiozłaś sobie soli z dna?Ja mam do tej pory tyle nazgarniałem.No a potem nataszczyłem się nieco.A tak swoją drogą,to ostatnio oszczędnie piszesz.Rozumiem,że akurat ten wpis do którego się przyssałem,no to nieco nie o takiej niekonwencjonalnej porze.Pewno przysnęłś w trakcie oglądania tych tańców,(bo Ciebie nie podejrzewam) widocznie nie były zbyt ciekawe,no i Ci się tak wypsnęlo króciutko.Swoją drogą ciekawa pora,no bo już się rozwidnia.Niektórzy mają jednak luzy.Mnie jak się coś takiego przytrafi czasami, no to komitet powitalny z wałkiem lub patelnią możliwy, o jazgocie przez pewien czas nie wspomnę.Echhh,chciało by się czasami.
              • kasia_p45 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 18:59
                haha.. dobre z tym wałkiem :))
                A na powaznie żadnej soli nie taszczyłam... a niby po co?

A z tym przebudzeniem w nocy to ja tak czasem mam, że sie przebudze i do kompa :PP
                • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 19:36
                  Jak teraz czytam,no i jakie zbawienne rzekomo skutki ona przynosi w niektórych dziedzinach,no to szkoduję sobie,że nie wziąłem wszystkiego co nazbierałem.Ale raz że było tego dużo,dwa mnie akurat nie jest potrzebne,a trzy to inni uczestnicy rozdrapali to co zostawiłem.Pewno nie dostałaś,bo przy brzegu niewiele,wszystko obzbierane,albo się zachlapie i koniec eksperymentów.Miałem już doświadczenie po pierwszym razie,więc ostatnio zbierałem na głębszej wodzie.Tam pełno tych grudek,cały dywan.Nazgarniałem kopytkiem piramidkę pod wodą,no a potem już ręką,aby tylko oczu nie zamoczyć.No i mam do tej pory,a raczej moja jejmość.No i chwali sobie.
                • miriam_73 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 14:14
                  A np. do dekoracji :) Ja mam taką kryształową misę i trzymam w tym te kulki z kryształów soli, b. ładnie to wygląda. Po przyjeździe do hotelu dobrze sobie tę sól wysuszyłam, dzięki temu kulki zrobiły się twarde i nie pokruszyły mi sie w drodze do domu. Nic też nie kapało (niewysuszenie może spowodowac, że woda będzie jeszcze się z tego wydzielać i może zapaskudzic rzeczy w walizce).

Co do prowiantu - trzeba sobie dzień wczesniej zamówić pakiet na wyjazd. Są wprawdzie biura które usiłują wmawiać turystom, że jak nie jedzie się na wycieczkę z rezydentem to pozbawia to prawa do wyzywienia na wynos, ale to nie jest legalne i takim praktykom rezydentów trzeba dawać zdecydowany odpór :)
                  • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 15:35
                    Suche grudki soli (też mam)szarzeją częściowo lub z lekka zmieniają kolor.Najlepiej mają się jednak tak jak przywiezione.Szczelnie zakręcone w butelce pet.Używa do celów kosmetycznych czy tam kąpieli.Ale nijak pojąć nie mogę jak.Zrące niemożliwie,więc kłopotliwe.Ale to nie moja śpiewka.Nawet przy "wydobyciu" i ładowaniu do butelek,też był kłopot.Bo jak pryśnie do oka sama tylko woda,no to trzeba w alarmowym tempie przemywać bo pali i piecze.Dlatego dobry pomysł z butelkami.Raz,że była słodka woda do przemycia jakby co,dwa to bezpieczne w transporcie.Nie zawsze dopcha się błyskawicznie do prysznica,no bo co rusz, ktoś nieostrożny wyskakuje jak z procy i duże obłożenie i ścisk do słodkiej wody i przemywania.Dlatego lepiej mieć własną w butelce jakby coś się trafiło.
                    • miriam_73 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 20.07.11, 10:43
                      A wcale niekoniecznie. Wszystko zależy od tego, czy zostały dobrze wysuszone i jak są przechowywane :)
                      • janan2 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 21.07.11, 22:35
                        >wszystko zależy od tego,czy zostały dobrze wysuszone i jak są przechowywane :)<

Może i wkradł się błąd z tym suszeniem.W Egipcie nie zdążyły.A u nas nie wyschną.Są higroskopijne,chłoną wodę z powietrza.Jeszcze teraz przy tych ulewach!Nawet te szczelnie niby zamknięte wilgotnieją czasami,a czasami suche same od siebie.A kolorki to dostają z mikroelementów chyba,bywają różne.Więc mam takie przynajmniej własne doświadczenia.
        • sztecher Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 10.07.11, 12:25
          bo po prostu od rezydenta jest znacznie drożej niż w lokalnym BP a towar dokladnie ten sam
    • pawelone Byliśmy na początku lipca - biuro Rajak 10.07.11, 13:10
      kupione u Araba - "Mirka" w Nama Bay,
      po 95 USD od osoby, organizatorem biuro Rajak

Jerozolima super, byliśmy z 2ką dzieci - dzieci zniosły to lepiej niż my, bo poprostu spały kiedy się dało, podróż autobusem przespały i tyle

samo biuro Rajak odradzam, mimo wielu zapewnień że to nie wycieczka z Rosjanami, to i tak w autobusie było 22 Polaków i 26 Rosjan,
      rosyjska przewodniczka mówiła cały czas, nasza polska pani Agnieszka - dała raczej popis niekompetencji

sama wycieczka ciężka - łącznie w 26 godzin masz do przejechania tam i spowrotem ponad 1100 km, więc nie jest lekko,
      Jerozolima fantastyczna, ale o większości rzeczy które widziałem dowiaduję się teraz doczytując informacje ze stron internetowych, wikipedii - bo Pani Agnieszka niestety nie stanęła na wysokości zadania i nie opowiedziała o tym wszystkim , ograniczając się do paru banalnych historyjek

• srsrsrsrsr Wycieczka do Jerozolimy z biurem Aaba-Sharm 11.07.11, 10:28
        W biurze tym zapłaciłem 125$ ( w cenie 2 wycieczki gratis do wyboru:Szaleństwo po pustyni quadami, wycieczka statkiem ze szklanym dnem, pokaz w delfinarium lub wycieczka po Sharm). Sama wycieczka do Jerozolimy obecnie kosztuje 85$. W cenie zawarte są wszystkie opłaty w tym: opłaty graniczne, obiad ( bez napoi). Wyjazd z Sharm po 20tej, wczesnym rankiem jesteśmy w Jerozolimie gdzie zwiedzamy Ścianę płaczu, przejście od 5 stacji Drogi Krzyżowej, Golgota, Grób Pana Jezusa, Wieczernik. Następnie przejazd do Betlejem, gdzie serwują naprawdę pyszny obiad, później sklep z pamiątkami i Bazylika Narodzenia Pana Jezusa, gdzie możemy np. poświęcić zakupione różańce. W drodze powrotnej odbyliśmy kąpiel w Morzu Martwym. Do hotelu wróciliśmy przed godziną 1szą.
        Wycieczka jest bardzo dobrze zorganizowana, gwarantuje niezapomniane przeżycia chociaż jest bardzo wyczerpująca. Słowa uznania należą się naszej przewodniczce Pani Alicji, posiadającą ogromną wiedzę, którą w bardzo dostępny sposób potrafi przekazywać. W Izraelu jak i Palestynie można płacić dolarami lub kartą kredytową.
      • deoand Re: Byliśmy na początku lipca - biuro Rajak 11.07.11, 10:31
        Cyt : Przy wyjeżdzie na lotnisko na jednym z punktów kontrolnych musiałem zapłacić jeszcze 75F (13$ ,wolą funty ) ale o tym byłem poinformowany przed wycieczką przez rezydenta od którego brałem Jerozolimę.

A za co ta opłata ???
        • sonic33 a wiza? 11.07.11, 12:54
          Czy mieliście wykupiona wizę przy przylocie do Sharm, czy tylko Synaj Only?

Z tymi wizami to jest taka zamota informacyjna, że już nie wiem kupować czy nie. Do Kairu się nie wybieram, tylko ta Jerozolima.
          • crazyibox Re: a wiza? 11.07.11, 13:00
            w tamtym roku bez wizy jechaliśmy do Jerozolimy
          • janan2 Re: a wiza? 11.07.11, 13:02
            Więc nie kupujesz.Wiza potrzebna jedynie kiedy jedziesz z SSH w kierunku Kairu.To ostatnia miejscowośc bez wizy.Wszystko resztę w kierunku Izraela i Jordanii bezwizowo.
          • bartosz1916 Re: a wiza? 11.07.11, 13:09
            Wiza nie jest potrzebna przy wyjeździe do Jerozolimy.

Byłem w Egipcie z dziewczyna.
            Wróciliśmy kila dni temu.
            Jechaliśmy do Jerozolimy z miejscowym biurem Rajak.
            Wycieczka udana aczkolwiek ciężka. W autokarze Polacy i Rosjanie było zabawnie.
            Pani przewodnik wykazała się jak dla mnie, anielska cierpliwość ludzie biegali robili zdjęcia, nie słuchali pytali po 3-4 razy o to samo. Generalnie mogę polecić biuro, nie było opóźnień.
            Szybko przeszliśmy obie granice w porównaniu z resztą nadjeżdżających autokarów nam się udało.
            • sonic33 Re: a wiza? 11.07.11, 13:57
              Dziękuję za odpowiedzi.
            • karolinalkr Re: a wiza? 11.07.11, 16:15
              witam, rozumiem ze wizy nie trzeba jak sie chce do Jerozolimy,

a na góre Synaj?????
              • ferdynand_007 Re: a wiza? 13.07.11, 06:04
                Na górę Synaj obowiązuje wiza "synai only", do Jerozolimy "jerozolima only"
                Do Koluszek się wybierz a nie do Egiptu. Rozumiem, że można być osobą mało bystrą, ale że az tak?
        • ku-sy Re: Byliśmy na początku lipca - biuro Rajak 11.07.11, 18:22
          Dokładnie już nie pamiętam ale chyba coś na zasadzie "podatku turystycznego", dostałem taką fioletową karteczkę którą pokazywałem na lotnisku przy odprawie.
          W autokarze którym jechaliśmy na lotnisko kilka osób już miało takie karteczki a kilka tak jak ja dokonywało opłat u "pana" który spacerował po autokarze i sprawdzał paszporty.
          Dodam Tylko że nie miałem wykupionej wizy.
      • mlodzi09 Re: Byliśmy na początku lipca - biuro Rajak 11.07.11, 17:24
        Byliśmy w Jerozolimie z egyptsharmtrips w połowie czerwca -kontakt do tego biura podali nam w hotelu polacy którzy wracali ,a byli z nimi w Jerozolimie

szczerze mówiąc oczekiwałam czegos innego ,nie spodziewałem sie ze tyle godzin sie jedzie a to jednak męczące

Jerozolima piękna jedyna niedogodnosc na jaką moge narzekac to grupa mieszana ale to tez miało swoje plusy /jezeli zna sie choc w stopniu podstawowym jezyk rosyjski lub angielski /Jerozolima tak jak Sharm opanowana jest przez rosjan wiec ten język jest wszędzie ,
        Nasza grupa liczyła 8 osób wieęc to jak prywatna wycieczka z przewodnikiem ,który według mnie podołał naszym oczekiwaniom .
        Opowiadał ciekawie i rzeczowo i miło sie słuchało nie był to wywód literacki ,ale ciekawie opowiedziane i konkretnie .
        wycieczke uznajemy za udana ale ciężką /najgorsze co pamiętamy to długosc kolejki na granicy z izraelem .
        Biuro polecilismy kolejnym polakom ktorzy przylecieli na odpoczynek bo fajnie jest zwiedzac w grupach kilku osobowych .
    • kasia9164 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 16:33
      Pod koniec czerwca byłam w Jerozolimie z Egyptsharmtrips.
      Wycieczke zaliczam do udanych bo mało ludzi /wszyscy jezdza z rezydentami albo Aaba Sharm na ogół pełen autokar ludzi
      Tu wycieczka spokojna kameralna bez pośpiechu tylko na postoju przewodniczka prosiła zeby nie ociągac sie bo potem na granicy
      będziemy długo oczekiwac .Autokar zdyscyplinowany słuchał i dobrze bo granica z Izraelem do najmilszych nie należy im sie po prostu nie śpieszy.
      Dopisało nam szczescie i przeszliśmy granice w 45min , za nami były 4 autokary
      Jeżeli chodzi o kompetencje przewodniczki to uważam ze na 4 , ale słuchajac pytań ludzi to zastanawiam sie czy oni wogóle jakies książki czytali
      moze jakies przewodniki by chociaz do ręki wzieli przed wyjazdem na jaką kolwiek wycieczke wtedy by mieli jakiekolwiek pojecie gzie sa i co zwiedzali
      Najsmutniejsze jest to ,ze ludzie albo nie słuchaja albo robia zdięcia a potem pytają ....-.... to co zwiedzaliśmy to co to było !!!!! .
      wsumie moge powiedziec ze wyjazd zaliczam do udanych a biuro egiptsharm polecam..
      • wit44 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 11.07.11, 20:02

Aaba-Sharm & nowa lokalizacja biura!!!
        • sonic33 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 12:14
          Jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy jadąc z lokalnym biurem dostaliście z hotelu jakiś prowiant?
          • madzia112_112 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 16:00
            Jak najbardziej - musisz tylko dzień wcześniej ( albo raczej w dniu wyjazdu rano ) zgłosić w recepcji, że wybierasz się na wycieczkę i chesz dostać breakfast box - po jednym pakiecie na głowę. I pamiętaj, że coś takiego należy Ci się zawsze, nie ma znaczenia czy na wycieczkę jedziesz z lokalnym czy wykupisz u rezydenta. Spotkałam się kiedyś z tym, że rezydent straszył na spotkaniu organizacyjnym, że jeśli jedzie się z biurem miejscowym to 'suchego prowiantu' dostać nie można i że nawet ubezpiecznenie się nie należy ;) Bujda na resorach - jakby co, nie słuchaj takich bajek.

A po pakiet śniadaniowy lepiej zgłosić się ciut wcześniej przed wyjazdem - często zdarza się, że staff zapomina i trzeba wtedy momencik poczekać aż to przygotują. Ot, taki kraj ;)

Pozdrawiam

madzia112
            • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 20:56
              madzia112_112 napisała:

> Jak najbardziej - musisz tylko dzień wcześniej ( albo raczej w dniu wyjazdu ra
              > no ) zgłosić w recepcji, że wybierasz się na wycieczkę i chesz dostać breakfast
              > box - po jednym pakiecie na głowę. I pamiętaj, że coś takiego należy Ci się za
              > wsze, nie ma znaczenia czy na wycieczkę jedziesz z lokalnym czy wykupisz u rezy
              > denta. Spotkałam się kiedyś z tym, że rezydent straszył na spotkaniu organizacy
              > jnym, że jeśli jedzie się z biurem miejscowym to 'suchego prowiantu' dostać nie
              > można i że nawet ubezpiecznenie się nie należy ;) Bujda na resorach - jakby co
              > , nie słuchaj takich bajek.
              >
              > A po pakiet śniadaniowy lepiej zgłosić się ciut wcześniej przed wyjazdem - częs
              > to zdarza się, że staff zapomina i trzeba wtedy momencik poczekać aż to przygot
              > ują. Ot, taki kraj ;)
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > madzia112

Niestety, to co napisałaś, to nieprawda. Zazwyczaj bez problemu dostaje się z hotelu breakfast box przed wyjazdem na wycieczkę, ale niektóre biura podróży chcąc zyskać więcej klientów na wycieczki żądają od obsługi hotelu, żeby breakfast boxy były wydawane wyłącznie osobom jadącym na wycieczki z tym biurem. Skutek takiego działania jest wręcz odwrotny, bo klienci biur buntują się przeciwko temu i tym bardziej wybierają wycieczki z lokalnych biur. Prawda jest taka, że biura podróży zobowiązują się do zagwarantowania uczestnikom wycieczki takiej opcji wyżywienia, jaka jest w umowie, ale NIE MUSZĄ zapewniać posiłków poza hotelem. W związku z tym turysta jadący na wycieczkę z lokalnym biurem wcale NIE MUSI dostać breakfast boxu z hotelu, chociaż często dla biura podróży i co za tym idzie, dla obsługi hotelu, to nie stanowi problemu i takie breakfast boxy są wydawane niezależnie od tego z kim się na taka wycieczkę jedzie. Ja osobiście nie zgadzam się z polityką biur podróży, które zabraniają wydawania posiłków na wynos, uważam, że przez takie działania więcej tracą, niż zyskują, ale prawo jest po ich stronie. Z drugiej strony wartość breakfast boxa jaki się zwykle dostaje z hotelu, to około 2$...więc jak dla mnie, szkoda energii na jakąkolwiek walkę...lepiej w sklepie samemu kupić prowiant, który będzie się nadawał do zjedzenia...bo ten z hotelu, to nie zawsze...
              • murdoch123 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 21:44
                Nie wiem jak to jest ale dzis wrociłam z Sharm i bedac na dwoch wycieczkach dwa razy brałam boxy z hotelu. Pies z kulawa noga nie zainteresował sie po co mi one, gdzie jade i z kim. po prostu stały przygotowane na recepcji...
                • madzia112_112 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 22:23
                  Do Dany:
                  Skoro biuro gwarantuje pobyt z wyżywieniem w danym hotelu, nie jest już absolutnie sprawą biura czy poproszę o breakfast boxa. Za pobyt zapłaciłam ( w tym wyżywienie też ! ). Zatem skoro dany hotel takowe pakiety wogóle wydaje, absolutnie nie ma znaczenia z kim jedziesz na wycieczkę. A że bywały takie sytuacje, że był z tym problem to i owszem, słyszałam parę razy.
                  Jakość pakietów to osobna sprawa - zazwyczaj to jakieś dwie kanapki plus dwie sztuki owoców, jogurt, soczek - coś w tym stylu. Fakt, dużo to warte nie jest ale po co chodzić na zakupy jak można mieć problem z głowy.
                  Wiele razy korzystałam z breakfast boxów, zawsze jadąc z biurem lokalnym. Żaden hotel nie robił problemów, absolutnie nikt nie dopytywał się z kim jadę.

A co do kwestii zmęczenia - owszem, wycieczka do Jerozolimy jest męcząca. Wyjazd wieczorem, noc spędzona w autokarze. Niektórzy śpią jak dzieci :) inni ( w tym niestety i ja ) oka nie zmrużą. Cały dzień zwiedzanie w upale, kąpiel w Morzu Martwym też do orzeźwiających nie należy ;) , potem część nocy na drogę powrotną. Cóż się oszukiwać - to męczy. ALE ... warto, warto i raz jeszcze warto !!! Niezapomniane wrażenia. A we wpomnieniach pozostają tylko te cudowne chwile, o zmęczeniu już się przecież nie myśli.
                  • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 22:53
                    Do madzia112_112
                    Bardzo bym chciała, żebyś miała rację, bo logika wskazuje na to, ze powinnaś tę rację mieć...ale niestety polska rzeczywistość jest inna. Z zakazem wydawania breakfast boxów osobom jadącym na wycieczki z lokalnymi biurami spotkałam się tylko w Egipcie. Kiedy po raz pierwszy odmówiono mi wydania breakfest boxu miałam na ten temat dokładnie takie samo zdanie jak Ty teraz, ale badałam sprawę przez 2 lata i wiedza jaka dzisiaj na ten temat mam, pozwala mi twierdzić, że obsługa hotelu NIE MUSI wydawać breakfast boksów. W żadnej umowie podpisywanej z biurem podróży nie ma takiego punktu, że biuro zobowiązuje się do żywienia turysty poza hotelem/ najczęściej w umowie jest zapis "wyżywienie w formie bufetu". Biuro zobowiązuje się do zagwarantowania wykupionej opcji wyżywienia w hotelu...i to robi. Ja mieszkałam w Egipcie w 7 hotelach, byłam na kilkunastu wycieczkach z lokalnego biura, a sytuacja z odmówieniem wydania breakfast boxu zdarzyła mi się dwa razy, więc na szczęście to nie jest reguła... :-)
                    • madzia112_112 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 12.07.11, 23:38
                      Dana, to mi w takim razie wygląda na wyjątkowo wredne manewry BP. Masz rację, w umowie jest zapis: 'wyżywienie w formie bufetu'. I jeśli jakiekolwiek biuro tym zapisem się podpiera to jest to draństwo, ale...jakby co mają rację i wszystko jest lege artis. Podobnie jest zresztą z dowolnym manewrowaniem ilością dni - pierwszy dzień wycieczki liczy się od daty wylotu, nawet jeśli często jest on o godz.23.55.....
                      Jeżdżąc do Egiptu od dekady, przynajmniej raz w roku, korzystając z usług niejednego BP miałam chyba dużo szczęścia i na podobne draństwo nie trafiłam ;) Jedynie w Turcji usłyszałam kiedyś od rezydentki, że jeśli korzystam z usług lokalnego biura, w razie czego, moje ubezpieczenie nie obowiązuje. To już jednak było ewidentne kłamstwo, bo obowiązuje ono 'przez cały okres wycieczki'.
                      A pozwolę sobie jeszcze zapytać - czy takie wyjaśnienia otrzymałaś od swojego BP ?? Nie wspomnę już o palącej ciekawości, które to biuro takie metody uskutecznia...

Ale nic to, to wszystko są małe sprawy, nawet nie problemy. Cieszmy się zatem każdym pobytem TAM :)
                      Pozdrawiam cieplutko
                      madzia112
                      • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 00:19
                        Pierwszy raz z taką praktyką spotkałam się podróżując turystycznie z Itaką. Wówczas się bardzo buntowałam przeciwko temu, że odmówiono mi w hotelu wydania breakfast boxów /chociaż tak naprawdę zostały wydane, bowiem wiele rzeczy w Egipcie załatwia się miłą rozmową, czy grzeczną prośbą, nawet niekoniecznie popartą $/. Nie chodziło wcale o wartość tych paczek, ale o zasadę. Jednym z moich zawodów jest "licencjonowany pilot wycieczek", więc postanowiłam dojść do prawdy, ponieważ uważam, że pilot MUSI wiedzieć jak to jest. Prowadziłam ożywioną korespondencję z Itaką, ale niestety nie mogłam obalić ich argumentów /umowy nie ustalają w ogóle kwestii breakfast boxów/.Przepytałam też z tego tematu osoby, których wiedza na temat turystyki jest tysiąckrotnie wyższa niż moja /nauczyciele akademiccy , instruktorzy na kursach pilotów, egzaminatorzy na państwowych egzaminach na pilota wycieczek i wiele innych osób związanych z turystyką/ i okazało się, że oni twierdzą, że w takim przypadku hotel NIE MUSI wydawać posiłków na wynos. Drugim biurem, które nie pozwoliło mi na zamówienie breakfast boxów był nieżyjący Selectours... Z tego co wiem, również inne biura zaczęły "iść tą drogą".. ;-))). Spotkałam się również z opowiadaniem bajek na temat braku ubezpieczenia podczas lokalnych wycieczek, oczywiście to jest bzdura. Dla tych co nie wiedzą, lub maja wątpliwości: ubezpieczenie KL /kosztów leczenia/ i NNW/następstw niebezpiecznych wypadków/, oba mamy OBOWIĄZKOWO wykupione podczas kupowania zagranicznej wycieczki w biurze podróży/ obowiązują podczas CAŁEGO pobytu. Nie ma znaczenia, czy siedzimy w hotelu, czy jedziemy na wycieczki z kimkolwiek.To jest jednak bardzo podstawowe ubezpieczenie, wiec jeżeli mamy zamiar na przykład nurkować, no trzeba sobie zdawać sprawę, że nurkowanie i inne "niebezpieczne" działania są z tego ubezpieczenia wyłączone. Wolałabym, żeby rezydenci zamiast opowiadać głupoty, poinformowali turystów, że wszelkie ubezpieczenia przestają działać, jeśli osoba poszkodowana jest pod wpływem alkoholu. Może amatorzy all inclusive powinni chociaż czasem o tym pomyśleć..???.... ;-)
                    • miriam_73 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 16:05
                      Dano, takie postępowanie jest bezprawne, jeśli jest to reazliacja przez hotel jakiegos "prikazu" rezydenta. Sama też się z czyms takim zetknęłam, raz, w SSH, w wydaniu Triady - recepcjonista spytał czy jade na wycieczkę z T i na szczerą odpowiedź że nie stwierdził, że nie może mi wydać boxu, bo ma zakaz od rezydentki... Rezydentka miała w związku z tym bardzo nieprzyjemną pobudkę o godz. 6 rano. Box ostatecznie otrzymałam, bo niestety dla niej (a stety dla siebie) na ogół (takie prawnicze skrzywienie zawodowe ;-)) czytam umowy i warunki które podpisuję.

Oczywiście, jeśli hotel ma w ogóle politykę nierobienia boxów i niewydawania ich gościom, to co innego, acz z takim wypadkiem szczerze mówiąc jeszcze się w Egipcie nie zetknęłam. Ja zawsze idę albo dzwonię do recepcji i bez tłumaczenia "w jakim celu" prosze o brakfast albo lunch box na okresloną godzinę. Póki co działa.
                      • becik75 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 17:49
                        o to samo pytałam kolege - prawnika, potwierdził, że takie praktyki rezydentów sa niezgodne z prawem, ponieważ świadczenia mam zapłacone, nigdzie w umowie nie ma wzmianki na temat zakazów wydawania boxu ...

pozdrawiam :-)
                        • miriam_73 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 18:01
                          Hmmm, ja jestem prawnikiem ;-)
                          • deoand Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 19:01
                            Oczywiście, jeśli hotel ma w ogóle politykę nierobienia boxów i niewydawania ich gościom, to co innego

Ale przecież hotel nie musi mówić , że sie umówił z rezydentem - nie robi tych boxów i tyle .
                            Wyżywienie masz zagwarantowane w formie bufetu a jak nie przyjdziesz to twoja sprawa . I co wtedy - zaskarżysz w Polsce hotel czy biuro ???

oczywiscie w większości przypadków robia te boxy ale mogą nie zrobić jak są leniwi co normalne i rewolucja tuż tuż !!

Chyba , że dasz bakszysz komu trzeba - to działa przed rewolucja jak i po rewolucji i przed kolejna rewolucją !
                            • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 19:44
                              Prawdę mówiąc, miałam nadzieję Miriam, że się na ten temat wypowiesz i nie dziwi mnie Twoje stanowisko w tej sprawie. Mnie rozum podpowiada, że powinno być tak jak mówisz. Chciałabym jednak znać konkretne argumenty, że według prawa mogę się do upadłego spierać z rezydentem, który zabrania obsłudze hotelu wydać mi prowiant na drogę. Co z tego, że uważnie czytam umowy i warunki uczestnictwa, jak z nich wcale jasno nie wynika, czy mi ten prowiant przysługuje na wynos, czy nie. Jest to na tyle niejasne, że ludzie, którzy na turystyce zęby zjedli /o czym pisałam wcześniej/ też mają problem z oceną sytuacji, ale przychylają się w większości do stanowiska, że wyżywienie przysługuje w hotelu. Gdyby takie działanie było nielegalne, czy bezprawne, to biura turystyczne nie umieszczałyby na swoich stronach informacji, że "Klienci, którzy korzystają z wycieczek fakultatywnych nieorganizowanych przez nasze biuro nie otrzymają suchego prowiantu. Za niewykorzystane posiłki nie przysługuje rekompensata."...a jednak to robią. Nie sądzę, że biura obsługujące setki turystów nie współpracują z prawnikami. Ja dalej jestem w punkcie wyjścia, bo ciągle nie wiem, czy mogę się domagać tych breakfast boxów, czy nie. To jak jest z tym prawem???
                              • miriam_73 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 19:56
                                Takie zapisy są moim zdaniem również bezprawne i gdyby na mnie trafiło skierowałabym sprawę na drogę sądową tak by taka klauzula znalazła się w rejestrze klauzul abuzywnych. Ja na zakres świadczeń biura patrzę tak: wykupuję pakiet obejmujący noclegi, ubezpieczenie, przelot i pobyt na warunkach oferowanych wszystkim gościom danego hotelu. Jeżeli hotel ma zasadniczo w swojej ofercie dostępność "świadczenia zastępczego" jakim jest pakiet, dla każdego z gości, który o to poprosi, to nie widzę podstaw prawnych do tego, aby biuro swoją arbitralną decyzję (mającą wszak wprost, jaskrawo, formę szykany wobec turysty, który śmiał nie dać zarobić rezydentowi prowizji) ograniczało turyście, który zapłacić za całość dostępnych w danym hotelu świadczeń, możliwość skorzystania z nich - w takim wypadku w mojej ocenie biuro, korzystając z "prawa silniejszego" po prostu nadużywa swoich uprawnień. A nadużycie prawa nie jest chronione. To nie jest bowiem tak, że biuro kupi pobyt i określa w nim "nie dla pakietów dla naszych turystów, jeśli nie jadą z nami" - jestem pewna, że takich postanowień w kontraktach rezerwacyjnych nie ma. Jest to forma cwaniactwa i metoda nacisku na opornych turystów, a zarazem żerowanie na ich obawach i niewiedzy.
                                • becik75 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:04
                                  miriam_73 napisała:

>Jest to forma cwaniactwa i metoda nacisku na opornych tur
                                  > ystów, a zarazem żerowanie na ich obawach i niewiedzy.

Dokładnie i jak widać, to po części działa, bo juz ludzie zaczynają sie zastanawiać i kalkulować, czy im się to opłaca. Pierwszy raz z czymś takim spotkałam sie na stronie sun fun - pierwszy raz z nimi jadę. Dotąd jeźdzliliśmy z Itaką, ale też kupowaliśmy fakultety (a w większości objazdówki) u nich .. Znajomi w ubiegłym roku byli z Itaką, ale Jerozolime kupowali u miejscowego, nie było problemu. Natomiast ludzie z którymi jechali (sun fun) opowiadali o takich sytuacjach, malo tego, nie chcieli ich wypuścić z hotelu, dopiero jak tamci postraszyli policją, dali spokój ...
                                • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:18
                                  Piszemy w tym samym czasie, więc trochę się te post mijają, ale w zasadzie Twoje uzasadnienie mnie satysfakcjonuje. Dzięki.
                          • becik75 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 19:49
                            miriam_73 napisała:

> Hmmm, ja jestem prawnikiem ;-)

No to jeszcze jedno prawne potwierdzenie ;-)
                            Pozdrawiam!
                            • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:09
                              Ależ jakie prawne potwierdzenie?
                              Ja szukam konkretnych argumentów, jakich mogę użyć w takiej sytuacji, kiedy ktoś mi odmówi wydania prowiantu na drogę. Jeżeli ten pakiet mi się należy, to chcę móc powiedzieć: "proszę o wydanie breakfast boxu, ponieważ należy mi się na podstawie takich, czy innych przepisów prawnych. Nie mogę powiedzieć : "proszę mi wydać breakfast box", bo mój kolega prawnik powiedział, że mi się należy". Dlatego liczę na to, że Miriam uzasadni przekonanie, że biura podróży w tym wypadku działają bezprawnie.
                              • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:20
                                Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r
                                dana_n 13.07.11, 20:18 Odpowiedz
                                Piszemy w tym samym czasie, więc trochę się te post mijają, ale w zasadzie Twoje uzasadnienie mnie satysfakcjonuje. Dzięki.

To oczywiście było do Miriam.
                                • deoand Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:31
                                  Ale co ty mozesz sobie powiedziec jeśli obsługa hotelowa powie ci , że nie wydaje boxów - zadzwonisz do rezydenta - powie ci to samo - pobijesz sie z arabami - uważaj teraz policja juz nie straszna arabom - najwyżej ciebie obiją ..hahah
                                  • dana_n Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 20:41
                                    deoand, to w ogóle nie o to chodzi. W tej całej dyskusji sam breakfast box jest najmniej istotny. Mnie interesuje tylko prawda i zasady. Chciałam wiedzieć kto ma rację i jakich argumentów używać. Sprawdzę skuteczność przy najbliższej okazji... ;-)
                                    • deoand Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 13.07.11, 21:26
                                      W prawie nie ma nic na pewno - co prawnik to ma rację a w Sądzie to juz loteriada .

Pamiętam niedawno chyba dwa biura ukarano ża to że cos było w umowie nie tak i godziło w dobro klientów a innym razem znow jak jest w umowie napisane " tak " to mówia poszkodowanemu klientowi - trzeba było czytać umowę.. i masz ci los .

Ja akurat nie dostałem tego boxa jak wyjeżdżałem z hotelu o godz 0.30 ale to był wylot i ewidentnie nawalił rezydent , który powinien o to zadbac a nie tylko wywiesić kartke , że wylot samolotu nie o 16.00 jak pierwotnie było w planie tylko o 4.00 . Ale to Alfa więc wszystko zrozumiałe.

Oczywiście sam mogłem powiedziec przy kolacji , że mi sie box należy ale też zapomniałem . Niech im tam - ludzie z innych hoteli boxy dostali .
    • seba-wawa Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 20.07.11, 10:31
      witam:)
      Własnie wrócilismy z wakacji w Egipcie (21-28 czer. br)
      Było super:) na miejscu wykupiliśmy wycieczki fakultatywne.
      szczególnie polecamy wycieczki które organizuje biuro " RAJAK TOURS "
      www.egyptsharmtrips.com
      Po pierwsze cena :) jest tańsza niż u rezydenta, łatwy kontakt z biurem na miejscu ( sms i od razu odp i spotkanie w hotelu, nie dzwońcie bo wydacie majatek :) .
      Pani przewodnik bardzo służy informacjami i pomocą. Sprawnie realizuje program wycieczki
      np. będąc w Jerozolimie dzięki dużemu doświadczeniu i dobrej organizacji oszczędziła nam czekania w długich kolejkach do miejsc świętych. Podróż autokarem mimo prawie 6 godzin upłynęła w miłej i spokojnej atmosferze. na przejściu granicznym w Izraelu też nie było żadnych komplikacji. wszystkiego dowiedzieliśmy się od naszego opiekuna czego mozemy sie spodziewać jakie dokumenty przygotować. zna miejsca gdzie mozna kupić tanie i bardzo fajne pamiątki. ogólnie mówiąc polecamy to biuro:)
    • beakinka70 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 21.07.11, 21:40
      Witam,
      wczoraj wróciłam z Egiptu. W sobotę 16ego byłam w Jerozolimie, w poniedziałek 18ego w Petrze. w Egipcie byłam z biurem SKY CLUB, wycieczki wykupiłam u rezydenta. Być może myślałabym o miejscowych biurach ale czytałam różne opinie ( np. brak polskojęzycznego przewodnika czy autokar bez klimatyzacji) i dodatkowo przy tak niepewnej sytuacji w Egipcie wykupienie wycieczek u rezydenta wydało mi się najlepszym i najbezpieczniejszym pomysłem. Ceny - Jerozolina - 130 USD, Petra - 285 USD.
      Zdecydowanie polecam, wyjazdy bardzo dobrze zorganizowane, w cenie obiady, przednicy polskojęzyczni, ciekawy program, a przede wszystkim pełne poczucie bezpieczeństwa i opieki. Bezcenne i warte kilku dolarów więcej :)
      Pozdrawiam
      • sonic33 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 03.08.11, 13:25
        Byłam w Jerozolimie z Aaba Sharm. Nie wiem jak inne wycieczki, ale nasza była bardzo dobrze zorganizowana, z polska przewodniczką. Zapłaciliśmy 85 $ za całość. Byli z nami na wycieczce ludzie. który kupili ją u rezydenta, a rezydent przekazał ich Aaba Sharm :-). Wcześniej przekonywał ich jak to ryzykownie jest kupić wyjazd w lokalnym biurze, bo nie działa ubezpieczenie itp. Zapłacili ok. 120 $ + 8 $ za obiad. Wściekli byli jak trzeba.
        pozdr
        • beakinka70 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 03.08.11, 21:28
          I w ubiegłym roku i w tym wszystkie wycieczki wykupiłam u rezydenta SKY CLUB. Wycieczki z tego biura organizuje miejscowe biuro Planet Tours. W sumie skorzystałam z 8 wycieczek i tylko na jednej ( Petra ) byli ludzie z innych biur, ale były to wycieczki również wykupione u rezydentów.
          Gdybym załapała się na taką jak opisujesz złożyłabym reklamację :)
          Pozdrawiam
          • karolinalkr Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 04.08.11, 12:28
            witam, wiem wiem było już na forum to pytanie ale ludzie tak piszą ze raz trzeba wykupywac wize a raz nie.

mam pytanko lece do Sharm i planuję tylko Jerozolime i Górę Mojżesza z klasztorem Św. Katarzyny w związku z tym czy mogę bez obaw wziąć SYNAI ONLY?????????????? i jak to jest z powrotem z Izraela do Sharm????/ czy tez moge ponownie wziać SYNAI????

proszę o wypowiedz osoby które byly w tym roku. z góry dzięki:)
            • beakinka70 Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 04.08.11, 22:31
              Nie pamiętam jak jest z Klasztorem, chyba trzeba mieć wizę, ale ktoś tu się na pewno wypowie. Ja miałam od początku SYNAI ONLY i przy powrocie z Jordanii i Izraela dostawałam tak samo SYNAI ONLY. Ale były dwie osoby ( wycieczka do Izraela), które miały zwykłą wizę i przy powrocie dostały zwykłą ale to załatwiała nasza przewodniczka.
              Pozdrawiam
              • niiktos Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 04.08.11, 22:44
                beakinka70 napisała:

> Nie pamiętam jak jest z Klasztorem, chyba trzeba mieć wizę,
                NIE TRZEBA
                • karolinalkr Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 05.08.11, 10:00
                  dziękuję za odpowiedz, jeszcze doczytałam ze klasztor lezy u stóp góry Mojzesza to skoro tam nie trzeba wizy to i na Klasztor też.
                  • karolinalkr Re: Jerozolima z Sharm w sezonie 2011 r 21.08.11, 22:38
                    POTWIERDZAM , do Jerozolimy wizy nie trzeba byłam 13 sierpnia, jenak nie góre Mojżesza nie dałam rady.
    • marek.dumle Jerozolima z Aabą - można zaryzykować 22.08.11, 00:09
      Byliśmy z Aabą na wycieczce w Jerozolimie (przewodniczka - Pani Alicja). W połowie sierpnia.
      Decyzja trochę z "duszą na ramieniu" bo nie miałem żadnych doświadczeń z Aabą, ale nie żałuję bo nie mam powodów do narzekań.
      Pierwsze zaskoczenie - byli 100%owo punktualni. Mieli być pod hotelem o 20.35 i byli dokładnie o tej godzinie.
      Drugie zaskoczenie - musieliśmy się wtłoczyć do 10-osobowego busa ze zdechłą klimą i pomyślałem - "wdepnęliśmy w g...o". Na szczęście po kwadransie karkołomnej jazdy po Sharmie okazało się, że tylko dowożą nas do właściwego autobusu, do którego przenieśliśmy się na stacji benzynowej.
      Jazda do Taby bez przygód.
      Przejście przez granicę - prawie 2 godziny, ale na czas przejścia biuro nie ma wpływu.
      Program zwiedzania - dopracowany, skoordynowany, nie mam uwag.
      Przewodniczka - po pierwsze kompetentna, po drugie zna teren i realia, po trzecie wygadana zatem nudno nie było. Ważne, że Polka, więc słuchanie jej nie wymagało takiej koncentracji, jak przy słuchaniu polskojęzycznych arabów.
      Obiad - bardzo dobry, nie odbiegający od obiadów w hotelu.
      Autobusy - wystarczająco sprawne, z dobrą klimą.
      Brak naciągactwa na dodatkowe koszty - ze sklepu z dewocjonaliami w Betlejem można nie korzystać. My skorzystaliśmy ze sklepu bo woleliśmy sklep niż stragan.
      Powrót - w porze zgodnej z oczekiwaniami.

Podsumowując: "Aaba - można zaryzykować". Przy tej cenie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka