Dodaj do ulubionych

Szkaradnica

07.12.12, 20:46
www.youtube.com/watch?v=Pca_KyN9_Zo&list=HL1354909239&index=1
Mam nadzieję, że nie zanudzam Was filmikami.
Ale chcę Wam pokazać Szkaradnica – drapieżną rybę morską z rodziny skorpenowatych (często zaliczana do rodziny szkaradnicowatych Synanceiidae. Uważana za jedno z najbardziej jadowitych zwierząt morskich. Ukłucia mogą być śmiertelne dla człowieka.
Po angielsku nazywana stonefish-ryba kamień.

Ukrywa się wśród skałi raf. Posiada duże zdolności upodabniania się do otoczenia. Nieruchomo czatuje na przepływającą ofiarę, po czym gwałtownym ruchem wciąga ją do paszczy. Żywi się rybami i skorupiakami.
Często występuje w Morzu Czerwonym, choć nie łatwo ją...wypaczyć!!!
Pozdrawiam i... przestaje zanudzać!
Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Szkaradnica 07.12.12, 20:49
      Wypatrzyć... oczywiście , bo wypaczyłem treść, hi,hi.
      P.S
      Rybę znałem od kilku lat.Kilka razy ją spotkałem i w Sharm Ek Sheikh i w Marsa Alam. Informacje podane w poprzednim poście ...z pomocą wikipedii.
      • wojtek37k Re: Szkaradnica 09.12.12, 21:43
        :)
        • blasius1 Re: Szkaradnica 10.12.12, 21:28
          Witaj Scorpio !!!
          Skoro z Ciebie taki chwalipięta :), to co powiesz na moją szkaradnicę z Brayki ?
          Oczywiście zauważyłem ją absolutnie przypadkowo, bo spodobał mi się kolor ukwiału(?), taki jadowicie żółty. Prawda, że nieprawdopodobny kamuflaż?

www.youtube.com/watch?v=K_Ty5hSTAsk

Miło Ciebie znowu przeczytać...
          • yanan2 Re: Szkaradnica 11.12.12, 12:36
            Jest zasada.Niczego nie dotykać.Strach się bać jakby tak trafił na te kolce z jadem.
          • janan2 Re: Szkaradnica 11.12.12, 12:38
            Nick nowy.Ale tylko literka zmieniona.Pomyłkowo.
          • scorpio1956 Re: Szkaradnica 11.12.12, 14:06
            Fajna szkaradnica. Takiej jeszcze nie widziałem. Zawsze trafiałem na taką, co upodobniała się bardziej do kamieni i rafy. Twoja, niczym kameleon, cała jest w kolorze żółtym
            Gratuluję i pozdrawiam
    • miriam_73 Re: Szkaradnica 11.12.12, 16:55
      Scorpio, ten filmik nie daje mi spokoju od kilku dni... Jesteś pewien, że to jest szkaradnica, a nie skorpena? Pytam, bo w końcu to ty widziałeś gadzinę z bliska :)

Szkaradnice zwykle widywałam bardziej pękate, takie jak ta:www.nurkomania.pl/ryby_szkaradnica.htm
      Natomiast to mi bardziej przypomina skorpenę:
      www.nurkomania.pl/ryby_skorpenowate.htm
      • scorpio1956 Re: Szkaradnica 11.12.12, 17:45
        Chyba masz racje, ale obojętnie jedna i druga jest z grupy skorpenokształtnych. i obydwie ryby są trudne do zobaczenia, tak się w tło wtapiają.
        • miriam_73 Re: Szkaradnica 11.12.12, 17:59
          No ale Skorpena to Twoja imienniczka :) (Scorpionfish) a nie jakiś tam stonefish ;-)
          • scorpio1956 Re: Szkaradnica 11.12.12, 18:12
            Hi,hi. Dobre!.
            Pozdrawiam.
            • jakanu Re: Szkaradnica 11.12.12, 18:36
              Fajne te szkaradnice :)
        • miriam_73 Re: Szkaradnica 11.12.12, 21:36
          Podobne do skorpen są jeszcze ryby o nazwie Red Sea Walkfish - rzadkie, ale czasem np. w okolicach Marsa można na nie trafić.
          • blasius1 Re: Szkaradnica 12.12.12, 23:00
            To może jeszcze jedna do kolekcji...
            Też z Brayki

www.youtube.com/watch?v=b3Pz3ViAwzk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka