Dodaj do ulubionych

EGIPT - wrazenia...

23.07.04, 00:39
Co zrobilo na WAs najwieksze wrazenie w tym kraju,
co koniecznie Waszym zdaniem nalezy zobaczyc, gdzie nie
warto jechac i jak spedzic 1 czy 2 tyg. w Egipcie...
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: EGIPT - wrazenia... 23.07.04, 01:05
      1 miejsce Karnak !!!!!! (rewelacja)
      2 (ex equo) Dendera i Abydos (jeśli nie widzieliście tych świątyń to nie
      zdajecie sobie sprawy co tracicie)
      3 Abu Simbel (obie świątynie)
      4 Św. Luksorska (szczególnie o zmierzchu i nocą wprost powala)
      5 Edfu
      6 Św. Mandulisa na wyspie Kalabshe (rewelacja, choćby z faktu, że jest to
      specyficzna świątynia z klimatycznymi bogami nubijskimi z czasów faraonów, no i
      łaziliśmy po niej prawie sami, a wysepka jest wprost urocza)
      7 Św. Izydy na File
      8 Muzeum Nubijskie w Asuanie (najpiękniejsze muzeum w Egipcie)
      9 Madinat Habu , czyli Świątynia Ramzesa III
      10 (ex equo) Muzeum Egipskie w Kairze i Muzeul Luksorskie (pierwsze bo
      klimatyczne i wielkie, ale mało czasu na zwiedzanie. Drugie bo pięknie
      wyeksponowane zbiory)
      11 Sw. Seti I w Zach. Tebach

NAJWIĘKSZE ROZCZAROWANIE:
      Uszkodzony Obelisk i starożytne kamieniołomy w Asuanie - dno
      i metr mułu
      • katahdin Re: EGIPT - wrazenia... 25.07.04, 13:19
        Dzieki.
        Czy to byla tzw. objazdowka i czy warto na taka jechac, czy jest czas
        na "rozwazania" i czy bardzo gonia ? Jechac do Luxoru na jeden
        dzien z wycieczka np. z Hurgandy to dla mnie bez sensu. Czy moze zatrzymac
        sie tydzien w Luxorze i nasycic oczy do woli ? Czy rejs 4/5 nie jest za dlugi
        przeciez to sa bardzo male odleglosci. W przewodniku czytalam ze te swiatynie
        na trasie mozna zwiedzic w ciagu 2 dni. Czy moze wybrac sie indywidualnie ?
        Chcialabym uniknac gonitwy...
        • pc_maniac Re: EGIPT - wrazenia... 25.07.04, 18:51
          Część obiektów zwiedziliśmy w czasie rejsu po Nilu (Karnak, Św. Hatszepsut,
          Dol. Królów, Edfu, Kom Ombo, Św. Ramzesa II i świątynia jego żony w Abu Simbel).

Kolejna wyprawa to z lokalnym biurem wyjazd do Kairu - Muzeum Egipskie,
          Piramidy, Sfinks. Resztę będziemy zaliczać przy kolejnej wyprawie Na Własną
          Rękę po Połnocnym Egipcie.

W styczniu tego roku wybraliśmy się do Egiptu, a tam podróżowaliśmy na własną
          rękę. Na tej wyprawie zwiedziliśmy Abydos, Denderę. W Zach. Tebach - Dolinę
          Królowych, Madinat Habu, Św. Ramzesa II (Ramesseum), Św. Seti I, Grobowce
          Dostojników, Wioskę Budowniczych Grobowców i Św. Hathor. W Luksorze - Św.
          Luksorską, Muzeum luksorskie, Muzeum Mumifikacji.
          W Asuanie i pobliżu Asuanu - Muzeum Nubijskie, Muzeum Asuańskie (częściowo),
          Św. Izydy na File, Św. Mandulisa na wyspie Kalabshe.

Wyjazd Na Własną Rękę jest dużo tańszy niż choćby nawet wycieczka z lokalnego
          biura. I, jak już inne osoby na tym forum potwierdziły bardzo prosty w tym
          kraju.
    • aicha_fr Re: EGIPT - wrazenia... 23.07.04, 15:54
      Jak wyżej. Jedno małe uzupełnienie: między Edfu i Asuanem jeszcze Kom Ombo –
      podwójna świątynia Sobeka i Haroerisa (Horusa Starszego). Cudne reliefy,
      pięknie zachowana kolorystyka, dokładnie nawet dwa rodzaje reliefów - wypukłe i
      wklęsłe, umiejscowione w zależności od padającego światła tak by były lepiej
      widoczne. Zwiedziałam w porannym słońcu i rzeczywiście robi niezwykłe wrażenie.
      A w bocznej kaplicy Hathor kilka mumii krokodyli.
      • pc_maniac Re: EGIPT - wrazenia... 23.07.04, 16:19
        Kom Ombo pominąłem świadomie. Uważam, że jest to w porównaniu z pozostałymi
        obiektami, dość przeciętny zabytek, z okresu Nowego Państwa. Choć, jeśli ktoś
        miałby okazję go zwiedzić, to również polecam.

Podobnie do Kom Ombo, nie wymieniłem tutaj Ramesseum, Doliny Królowych, Wioski
        Budowniczych Grobowców z ciekawą (lecz małą) Świątynią Izydy, Grobowce
        Dostojników, Muzeum Asuańskie (nie mylić z Muzeum Nubijskim w Asuanie).

Jeśli ktoś ma czas i okazję to warto zobaczyć wszystkie te obiekty.
        Zawiedziony jestem, że nie miałem czasu zwiedzić w Abydos grobowców z okresu
        Starego Państwa. Znajdują się one z tyłu Świątyni, jednak bezwzględny wymóg
        podróżowania w konwoju oraz niesamowicie wprost rozbudowane w Abydos służby
        bezpieczeństwa ze strony Policji i Wojska uniemożliwiły nam zwiedzenie tej
        nekropolii. A warto by było, ponieważ znajdują się tam grobowce mastabowe
        jeszcze z czasów gdy w obrządkach pogrzebowych mordowano i grzebano również
        służbę Faraona, a grobowce te swoją powierzchnią niewiele ustępowały
        powierzchnią piramid. Na szczęście dla ludzkości dość szybko odstąpiono od
        zwyczaju zabijania służących.
        Co szczególnie godne jest polecenia to naścienny Poczet faraonów, jaki znajduje
        się w Świątyni w Abydos. Jest to jeden z 2 takich spisów faraonów w Egipcie,
        którego odkrycie dość istotnie przyczyniło się do uporządkowania chronologii
        władców Egiptu. W Abydos znajdują się rónież NAJPIĘKNIEJSZE w Egipcie reliefy
        (tzw. płytki relief), którego kształt powoduje uplastycznienie przedstawionych
        postaci. COŚ NIESAMOWITEGO. Sala Hypostylowa jest niewiele mniejsza od tej w
        Karnaku, jednak w odróżnieniu od tej ostatniej posiada ona dach. No i sam fakt,
        że dla strożytnych Abydos było tym samym czym dla Muzułmanów Mekka.

Dendera jest nieco młodszą świątynią, jej stan jest wręcz rewelacyjny i można
        go porównać jedynie z Edfu. Jest to chyba jedyna świątynia gdzie całkowicie
        legalnie (bez bakszyszu) możemy pospacerować sobie po dachu, podziwiając kunszt
        dawnych architektów oraz roztaczające się wokół widoki.

Tak jak wsponiałem w poprzednim poście Karnak - być w Egipcie i nie zobaczyć
        kompleksu świątynnego w Karnaku to grzech ignorancji lub lenistwa. Coś tak
        monumentalnego jak ten kompleks można porównać jedynie do kompleksu Angkor w
        Kambodży i do miast dawnych plemion zamieszkujących Południową Amerykę.
        Tego nie da się opisać słowami.
        • aicha_fr Re: EGIPT - wrazenia... 23.07.04, 16:37
          Co do Karnaku - też tak uważam: "tego się nie da opisać słowami". Na pytanie co
          zobaczyć będąc w Luksorze określiłabym to tak: WSZYSTKO, czyli Teby w szerokim
          rozumieniu. Ale czy to naprawdę trzeba reklamować?
          No może Ramesseum na samym końcu ;)
          Strasznie Ci zazdroszczę Abydos i Dendery, mam to w planie na przyszły rok. A
          Kom Ombo uważam za całkiem miłe miejsce i dlatego o nim wspomniałam. Jeżeli już
          ktoś się wybiera na południe to warto zobaczyć. Mnie urzekło. Choć masz rację,
          w porównaniu do Edfu świątynia w Kom Ombo jest dość przeciętna. A Edfu to dla
          mnie numer 2 zaraz po Tebach. Jak zobaczę Abydos może zmienię punktację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka