Dodaj do ulubionych

Karta Vodafon

08.05.15, 14:03
Witajcie. Moje pytanie do egiptomaniaków brzmi ; czy w Sharm w sklepie Vodafona za starter i kartę można płacić Dolarkami lub Euro, czy też trzeba mieć przygotowane EGP. Ile obecnie kosztuje starter i internet 2 GB ??? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sandrula33 Re: Karta Vodafon 08.05.15, 17:46
      Hejka nie ma 2 GB, jest 1,25 BG 25 LE a karta sim 15 LE lub 3 GB 40 LE plus 15 karta sim, musisz mieć przy sobie paszport inaczej nie możesz kupić karty sim, tak jest w Hurghadzie to raczej dotyczy całego egiptu
      • ola_dom Re: Karta Vodafon 08.05.15, 17:56
        sandrula33 napisała:

> musisz mieć przy sobie paszport inaczej nie możesz kupić karty sim, tak jest w Hurghadzie to
        > raczej dotyczy całego egiptu

Zgadza się - w Sharmie też prosili o paszport. Albo o ksero paszportu - warto sobie go skserować i nosić kserówkę przy sobie, a sam paszport trzymać w sejfie.
        • sandrula33 Re: Karta Vodafon 08.05.15, 18:03
          w salonach etisalat, mobinil czy vodafon z xero nic nie załatwisz musi być paszport to oni robią sobie xero
          • kasia_p45 Re: Karta Vodafon 09.05.15, 16:36
            Ale się porobiło. jeszcze kilka lat temu wszystko to bez żadnego paszportu szło załatwić :P
          • ola_dom Re: Karta Vodafon 09.05.15, 19:00
            hmmm..... dobrze wiedzieć, widać wzmacniają rygory. Dzięki!
    • jacek779 Re: Karta Vodafon 09.05.15, 20:34
      Dziękuję za odpowiedzi, ale ponawiam pyt; czy płacić można tylko w EGP ?
      • sandrula33 Re: Karta Vodafon 12.05.15, 01:23
        możesz zapłacić dolarami ale w salonie przeliczą ci po kursie 7, 00 za 1 LE, w kantorze 7,60 za dolara.
        • koalabis Re: Karta Vodafon 12.05.15, 08:50
          25LE koszt karty sim i 1GB danych w Etisalat.
          Jako ciekawostke moge dodac, ze kilka lat temu kipilem karte sim w salonie na podstawie kserokopii dowodu osobistdgo :)
          • dariusznow Re: Karta Vodafon 12.05.15, 14:34
            ja ostatnio kupowalem bez jakiegokolwiek dokumentu, widocznie wzbudzam zaufanie :)
            wpisał do systemu lipny numer paszportu

podobnie jest przy pobieraniu nuerku do kolejki, wystarczy wpisać jakikolwiek bodajże 10 cyfrowy numer :)

przecież to Egipt wiele rzeczy jest nadal względnych...
        • doiwony12 Re: Karta Vodafon 12.05.15, 17:08
          Przy carrefour w Sharm nie chcieli przyjąć dolarów ,tylko funty
    • doiwony12 Re: Karta Vodafon 12.05.15, 17:06
      Płacić można tylko w funtach egipskich .Przynajmniej ja tak miałam zarówno w Hurghadzie jak i w Sharm.Trzeba mieć paszport ze sobą.Jeśli chodzi o ceny zależy czy tylko chcesz mieć telefon y dostęp do internetu też.
      • sandrula33 Re: Karta Vodafon 23.05.15, 14:53
        Od ubiegłego roku od czerwca zasady się trochę zmieniły, wszystkie nie rejestrowane karty sim zostały zablokowane, teraz tylko można kupić za okazaniem paszportu, karta sim vodafon 1.5 giga internet to koszt 25 LE, za pakiet plus jednorazowa opłata 11 LE za kartę sim na początek to 36 LE
        • jacek779 Re: Karta Vodafon 28.05.15, 18:42
          Właśnie wróciłem. Po przylocie do Sharm, bezpośrednio na lotnisku załatwiłem sprawę w punkcie Vodafona , zapłaciłem w $, sprzedający poprosił o paszport i go skserował. Pozdrawiam.
          • cairo7 Re: Karta Vodafon 29.05.15, 00:47
            Cały temat to bicie piany.napis kolego ile i za co zaplaciles.oczywiście dostales rachunek-napisz proszę na jaka kwotę opiewał.
            Od jutra będzie chłodniej...jakieś 36....ostatnie kilka dni to koszmar 43\45 bez wiatru:)
            • egiptor Re: Karta Vodafon bicie piany? 29.05.15, 09:26
              Dlaczego bicie piany?
              Temat cieszący się zainteresowaniem. A nie wszyscy są oblatani. Ja np. chciałbym się dowiedzieć, czy modem Vodafone, kupiony w Niemczech zadziała z kartą egipską.
              • koalabis Re: Karta Vodafon bicie piany? 29.05.15, 10:19
                Zadziała pod warunkiem, że nie ma simlocka.
                • egiptor Re: Karta Vodafon bicie piany? 29.05.15, 11:51
                  No właśnie. Dzięki.
                  Jest to do sprawdzenia bez "obcej" karty, czy trzeba pytać operatora?
                  • cairo7 Re: Karta Vodafon bicie piany? 29.05.15, 15:59
                    W swoim temacie trzeba było założyć nowy,...a dlaczego "bicie piany"-przeczytaj wsio jeszcze raz i pomysl
                    • sandrula33 Re: Karta Vodafon bicie piany? 30.05.15, 16:25
                      cairo7 trzy dni temu było 51 stopni, od wczoraj odpuściło, dzisiaj jakieś 35 st. i wieje sporo wieje uff uff
                      • cairo7 Re: Karta Vodafon bicie piany? 30.05.15, 23:17
                        Ale ja tu 2 miesiace....Ty mi o czym?wczoraj pojawiły się ofiary nowej pogody
            • jacek779 Re: Karta Vodafon 01.06.15, 19:20
              do cairo7....Cały temat to bicie piany... Mój wątek, moja piana kolego. Jeśli masz do mnie pytanie, to zapytaj grzecznie. Być może ci odpowiem. A jeśli się nie podoba, walnij się w nabiał i ubijaj własną jak już wielokroć na tym forum czyniłeś. Wszystkim innym za pomocne podpowiedzi dziękuję.
              • cairo7 Re: Karta Vodafon 01.06.15, 20:30
                Haha and ha.Czy ja cos brzydko Ci napisałem?pytasz ludzi.zakladasz wątek.potem i tak robisz co chcesz.no napisz ile i za co zaplaciles?wątki typu czy za wizę można płacić w euro itd.....mam na ich temat zdanie.wszystkim można zapłacić wszędzie......tylko po co wywazac otwarte drzwi......dodam ze się ludziska produkowali w temacie 5$.
    • klosshainz Re: Karta Vodafon - można kupić np na allegro 03.06.15, 20:42
      kartę vodafone można kupić na allegro:
      allegro.pl/listing/listing.php?fuzzy=1&order=m&string=karta+inetrnetowa+vodafone&bmatch=seng-v6-sm-isqm-2-default-0519&fallback=fuzzy
      może to dobry pomysł, żeby wystawiać kupione w Egipcie, nawet używane karty, na allegro.
      • koalabis Re: Karta Vodafon - można kupić np na allegro 03.06.15, 20:51
        Ceny z kosmosu, ale pewnie znajdą się chętni
        • 19sara78 Re: Karta Vodafon - można kupić np na allegro 05.06.15, 12:06
          No to nie rozumiem, skoro na lotnisku wychodzi ok. 17,64 zł, to po co kupować na allegro za 150 zł ?
          • koalabis Re: Karta Vodafon - można kupić np na allegro 08.06.15, 08:06
            19sara78 napisał(a):

> No to nie rozumiem, skoro na lotnisku wychodzi ok. 17,64 zł, to po co kupować n
            > a allegro za 150 zł ?

W Marsa ciężko kupić coś poza lotniskiem, dlatego taka cena:)
      • dariusznow Re: Karta Vodafon - można kupić np na allegro 08.06.15, 13:26
        może to dobry pomysł, żeby wystawiać kupione w Egipcie, nawet używane karty, na allegro.

swego czasu udostępniałem karty za darmo ale jak mi dwie nie wróciły to dałem na luz....
    • egiptor Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 07.06.15, 00:52
      Dzisiaj, czyli wczoraj, na lotnisku Marsa Alam kupiłem kartę Vodafone 3,5GB do modem-a (-u?) nabytego w Niemczech.
      Zapłaciłem 24 €, czyli tyle samo, za tyle samo co w Niemczech. Wszystko hula :)
      Jutro, czyli dzisiaj przeczeszę Abu Dabbab*)

*) i to jest rozwiązanie Zagadki Sfinksa ;)
      P.S. Stoisko Vodafone zlokalizowane jest tuż przy wyjściu z hali przylotów. Obsługuje również polskojęzyczny sprzedawca.
      P.S.2 Jest noc, temp. +17.
      • 19sara78 Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 08.06.15, 13:10
        skąd ta różnica w cenie? Piszesz 24 Euro, a Sandrula mówi 36 LE?
        ktoś wyjaśni?
        • egiptor Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 08.06.15, 22:31
          Skąd różnica? Nie wiem.
          Cena 24€. Paszportu, ani xero paszportu nie żądano.
          Z 3,5 GB zużyłem dopiero 16,5 MB i ciągle działa !!! ;)
          W Marsa mocno wieje. Dziś spotkałem w Abu Dabbab murenę i 1 (słownie jednego żółwia).
          • egiptor Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 08.06.15, 22:33
            P.S. Nie wiem dlaczego nie działa Skype :(
            • mikani Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 13.06.15, 18:58
              Z tego co wiem nie będzie działał. dwa lata temu jak kupowaliśmy kartę w Vodafon od razu nas poinformowano ze Skype nie działa, jednak nie pamiętam powodu. Bynajmniej nas poinformowano.
              • egiptor Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 14.06.15, 18:44
                Wobec powyższego proszę o informację od znających problem pt. dlaczego skype nie działa?/Vodafone/.
                Dodam tylko, że czat, skoro już uda się uzyskać połączenie, jest możliwy - przesyłanie zdjęć również.
                • cairo7 Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 15.06.15, 01:40
                  dlaczego nie dziala....nie ma zasiegu,predkosci......ale tak przeplacic czytajac forum...jak łoź 3.5 GB 70-80 LE...czyli mniej jak 10 eur
                  • egiptor Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 15.06.15, 09:38
                    :)
                    Na pewno taniej wyszłoby wziąć taxi i pojechać szukać stoisk Vodafone do Marsa Alam, czy Port Ghalib
                    Zasięg był bez zarzutu, a prędkość znacznie większa niż kulawe wi-fi hotelowe, na którym skype video zawsze działał.
                    Dodam jeszcze, że taka sama karta Vodafone w sklepie hotelowym kosztowała 30 €.
                    • jacek779 Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 15.06.15, 19:07
                      kupując kartę Vodafon, można bez dodatkowych kosztów rozmawiać przez messengera na FB.
                      • adamekz91 Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 15.06.15, 21:33
                        Czy dostane kartę microsim jeśli poproszę? Czy tylko zwykłe karty sim dają?
                        • eznawca Re: Karta Vodafon, ale nie w Sharm. 15.06.15, 22:45
                          Dokładne info co do ceny, bo właśnie siedzę w HRG.

Oficjajna cena za 3.5GB to 65 + 15 funtów za kartę SIM, czyli 80 funtów. I za taką kupicie tylko o oficjalnych przedstawicielstwach Vodafone. Jak np. ten na przeciw BellaVista, gdzie aby stanąć do kolejki trzeba wydrukować bilecik i skan paszportu obowiązkowy! Ale już 10/20 metrów na prawo od tego salonu są inne punkty z tel. komórkowymi także z logo Vodafone (jeden ma całkiem duży baner) i w nim ceny za powyższy pakiet są od 125 do 150 funtów, zależnie na ile wyglądasz i ile wytargujesz, tam nie trzeba mieć paszportu, oni pewnie kupują na siebie i odsprzedają z zyskiem. Stąd też wyższa cena bo to i nawet 70 funtów więcej. Innymi słowy oficjalny punkt rozpoznasz po obowiązku ksero paszportu i niższej cenie.
    • aluchna1965 Re: Karta Vodafon 19.06.15, 17:39
      Właśnie sprawdziłam posiadam kartę vodafon ważną do 26-06-2015 jest jeszcze dużo na niej MB jeśli ktoś potrzebuje to mogę odstąpić (nie wiem czy doładowanie za najniższą kwotę przedłuża ważność karty jeśli tak to nieodpłatnie za przedłużenie pożyczę gdyż sam lecę do Egiptu 10-07-2015) mogę jutro podrzucić na lotnisko POZNAŃ) tel 697084451
      • eznawca Re: Karta Vodafon 22.06.15, 01:17
        Czy jest coś czego nie rozumiem? Po przedłużać na siłę ważność karty SIM, skoro to koszt raptem ok. 8zł. Więcej na wachę to dojazd na lotnisko zejdzie.
        • aluchna1965 Re: Karta Vodafon 22.06.15, 07:33
          Nie rozumiesz, nie chodzi o 8 zł- tylko o ważność tej karty - latanie z paszportami opłata za starter - ale już rozwiązałam problem - data na karcie była datą do aktywacji a przedłużenie załatwiłam sobie na infolinii Vodafonu- po przylocie mam doładowac za 15 LE i będzie śmigac - a na karcie było jeszcze 23 $
          • karo123lina Re: Karta Vodafon 22.06.15, 17:48
            hej, nie do końca rozumiem :) nie gniewajcie się :) za 2 tyg. lecę do Marsa, zależy mi na tym żeby mieć dostęp głównie do internetu, bo hotelowy jest bardzo drogi. Rozumiem, że dostanę kartę vodafone na lotnisku, ale też w hotelu czy u rezydenta? karta sama się dezaktywuje po upływie określonego czasu? zależy mi tylko na tych 2 tyg które będę spędzać w Egipcie, potem może przepaść te parę funtów, które i tak nie są dużą kwotą, zważywszy na ceny nawet polskich operatorów. polecacie coś innego zamiast Skype? wiem, że messenger to też wyjście, też ponoć da się wykonywać połączenia video.
            • eznawca Re: Karta Vodafon 23.06.15, 23:56
              U rezydenta karty nie kupisz, no chyba że jakiś mega ogarnięty. Ja takich nie spotkałem, zwykle ogólnie odpowiadają że można kupić kartę dla tańszych rozmów do Polski i tyle. A jaj będzie zbyt ogarnięty to przepłacisz. ;)

Co do mesengerów to najlepsze wyjście, jeśli dzwonisz na komputer lub smartfon. U mnie najlepiej głosowo to działa Google Hangout, ale i Facebook mesendzer daje radę, choć nieco większy pogłos/echo.

Na wideo bym się nie silił bo szybkość w Hurghadzie to wieczorem to ok 4Mbps, ok 21/22:00 duże spadki. Może rano gdy wszyscy na plaży było by lepiej. Jak jest w Marsa to nie wiem.
    • 4rob Re: Karta Vodafon 27.06.15, 18:10
      Zakupiłem kartę DATA. Zarejestrowałem na stronie. Wchodzę na zakładkę konto i widzę 0 LE. Oczywiście transfer jest, ale jak sprawdzić ile pozostało i do kiedy jest ważna karta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka