Dodaj do ulubionych

Luksor - pytania "techniczne"

IP: *.chello.pl 23.01.06, 12:00
Hej
mam nadzieje ze temat nie byl poruszany, na biezaco sledze forum od dluzszego
czasu i nie znalazlam odpowiedzi, wiec mam nadzieje ze nie zanudzam.
Chodzi mi o takie "techniczne" szczegoly fakultetu z HRG do Luksoru.
1) Ile sie jedzie autokarem? ile jest po drodze przystankow
2) o ktorej jest wyjazd o ktorej sie wraca?
3) ile czasu mamy w samym Luksorze?
4) Czy ten czas jest w jakis sposob zorganizowany (chodzi sie z przeowdnikiem)
czy zostajemy puszczeni samopas?
5) ktore z powyzszych dwoch rozwiazan jest lepsze i ciekawsze? Czy odlaczajac
sie od grupy i zwiedzajac na wlasna reke uda mi sie zobaczyc to co
najciekwasze, na pierwszy raz ( nie koniecznie wwszystko), czy sie nie
zgubie:-)? Czy w ogole skoro pierwszyraz tro jest sens odlaczac sie od grupy?
6) czy taka wycieczka ( w marcu) jest meczaca? czy mzona na nia pojechac z
dwulatkiem? glownie interesuje mnie ile czasu spedzimy jadac autokarem

Bardzo Wam dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • amon-re Re: Luksor - pytania "techniczne" 23.01.06, 14:12
      > 1) Ile sie jedzie autokarem? ile jest po drodze przystankow
      > 2) o ktorej jest wyjazd o ktorej sie wraca?
      > 3) ile czasu mamy w samym Luksorze?
      > 4) Czy ten czas jest w jakis sposob zorganizowany (chodzi sie z przeowdnikiem)
      > czy zostajemy puszczeni samopas?
      > 5) ktore z powyzszych dwoch rozwiazan jest lepsze i ciekawsze? Czy odlaczajac
      > sie od grupy i zwiedzajac na wlasna reke uda mi sie zobaczyc to co
      > najciekwasze, na pierwszy raz ( nie koniecznie wwszystko), czy sie nie
      > zgubie:-)? Czy w ogole skoro pierwszyraz tro jest sens odlaczac sie od grupy?
      > 6) czy taka wycieczka ( w marcu) jest meczaca? czy mzona na nia pojechac z
      > dwulatkiem? glownie interesuje mnie ile czasu spedzimy jadac autokarem
      Z Hurghady start między 5 a 6 rano zależnie od tego w którym hotelu jesteś.
      Pierwszy przystanek w Safadze po 50km jazdy, czeka się aż się konwój zbierze. O
      7 rano rusza konwój, do Luxoru dojeżdża koło 11. Po drodze jest jeden stop na
      siusiu.
      Z Luxoru konwój rusza o 18 - do Hurghady dojedzie po 22. Już wiesz ile macie
      czasu na miejscu.
      Zwykle zwiedza sie Karnak (trochę z przewodnikiem i trochę samopas), potem
      obiad, potem autobusem na przystań i łodzią na Zachodni Brzeg. Dalej fabryka
      alabastru i Dolina Królów (w dolinie dają chwilę czasu żeby pobiegać po
      grobowcach). Potem dla chętnych Świątynia Hatszepsut, a potem wyspa bananowa
      (znów łodzią).
      Biorąc pod uwagę że ciągle się jeździ to ciężko się od grupy oderwać.
      W Luxorze będzie ciepło - w dolinie królów nawet do 40stC, nie wiem jak Wasze
      dziecko znosi takie temperatury.

Jak coś to pytaj ;-)

• Gość: Turysta Re: Luksor - pytania "techniczne" IP: *.toya.net.pl 23.01.06, 15:52
        1. Jedzie sięok. 4-5 godzin. Teoretycznie są 2 postoje - jeden w momencie
        formowania się konwoju, drugi przy obskurnym (koszmarnie obskurnym dodam)
        zajeździe przy trasie. Niestety na pierwszym postoju nie pozwalają wysiadać.

2.Wyjazd uzależniony jest od pory roku, czyli wschodu słońca. Jednak mieści się
        to w granicach 5-8 rano.

3. W samym Luksorze nie dają praktycznie wcale wolnego. Jedynie w zabytkach
        masz wolny czas na połażenie, więc zapomnij o zwiedzeniu czegoś dodatkowo bez
        grupy.
        4. J.w. Cały czas niańczeni jesteście przez przewodnika i w jego interesie leży
        by Was zaprowadzić do miejsc, które ma w planie zwiedzania (również tych z
        których otrzymuje bakszysz tzn. wytw. papirusu, perfumeria, wytw. alabastru).
        5. Jeśli nawet zostaniecie gdzieś puszczeni samopas, to będzie to nie wiecej
        niż godzinę, więc trudno w tym czasie zobaczyć coś ciekawego, jeśli nie zna się
        Luksoru. Tym bardziej, że to waśnie nie w Luksorze, lecz na Zachodnim Brzegu
        masz najwięcej ciekawych miejsc do zwiedzenia.
        6. Marzec to dobra pora do zwiedzania, nie jest jeszcze tak gorąco, a dzień
        jest dłuższy. Nie spocicie sie an pewno.
        7. Hm, to juz jest indywidualna sprawa dziecka, np. czy wytrzyma bez sikania
        tak długą drogę, czy nie będzie mu przeszkadzało tempo zwiedzania, bo jednak
        jest ono bardzo duże.
        Tutaj trudno cokolwiek doradzać. Na pewno jest to lżejsza wycieczka od Kairu ze
        względu na krótszy dojazd, jednak na wycieczce do Kairu nie zliczacie tylu
        miejsc i praktycznie tam dowożą Was pod same zabytki. Tutaj jednak zrobicie
        sporo kilometrów na nogach.
        • neferett Re: Luksor - pytania "techniczne" 24.01.06, 00:20
          Ja bym dwulatka nie brala na fakultet , nawet w marcu.
          Nam na pierwszym postoju pozwolono wysiasc.
          • platynka.iw Re: Luksor - pytania "techniczne" 24.01.06, 09:19
            Witaj Maraska :)
            Jedzie sie ok 4-5h. Sa chyba 2 postoje.
            Wyjazd jest roznie. To zalezy od rezydenki, do ktorego konwoju sie "podczepi".
            Z tego co wiem wychodza dwa konwoje do Luksoru. Jeden jakos o 6 nad ranem,
            drugi o 9.
            Rozumiem, ze pytasz o fakultet jednodniowy? Wiec prawdopodobnie wyjedziecie tym
            o 6, wiec w Luksorze bedziecie ok 10-11. Zwiedza sie na Karnak a na zachodnim
            brzegu Doline Krolow, chyba Sw Hatszepsut... i nie wiem co jeszcze. Bo to sie
            ciagle zmienia.
            Zazwyczaj organizuja czas w taki sposob, ze zatrzymujecie sie w jakims kaciku i
            rezydentka Wam opowiada...ew podprowadza do co ciekawszych miejsc (np. w
            swiatyni) potem jest czas wolny. Proponuje tak-w Karnaku od razu w autokarze
            zapytac o ktorej zbiorka i-po wyjsciu odczepic sie. Bedziesz miec w miare czasu
            na polazenie i porobienie zdjec.
            To samo w Dolinie krolow. Odbierz bilety (3) i sama zdecyduj-ktore grobowce
            chcesz zwiedzic. Na pewno bedziesz miec przewodnik, wiec spokojnie potem o tych
            miejscach sobie poczytasz. I nie boj sie-nie zgubisz sie :-) Na wszelki
            wsypadek daj komus a autobusu swoj numer kom i uprzedz, ze zwiedzasz na wlasna
            reke. Zapamietaj godzine spotkania, miejsce spotkania i-zwiedzaj :-)
            W marcu bedziesz miec dobra pogode na zwiedzanie. Nie bedzie upalow.
            radzik mial 22 miesiace jakl byl na jednodniowej wycieczce z HRG w Luksorze i
            Kairze. Spoko, swietnie sie bawil. Mielismy nosidelko na plecy i nosilismy
            go :) Do teko paczka chrupek, woda mineralna, czapeczka z daszkiem, krem z
            filtrami i... milego zwiedzania :-)
            Gdyby cos zapraszam :-)
            GG 1070925
            Pozdrawiam cieplutklo
            Iwonka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka