Dodaj do ulubionych

Ile wydaliscie pieniedzy?

25.04.07, 10:31
Mam pytanie ile trzeba wziac ze soba dolarow na dwa tygodnie do Hurghady -
mam opcje HB a w planach dwudniowy Kair, Luxor i nurkowanie. Poza tym nie
planuje zakupów jakis souvenirów. Nie mam bladego pojecia ile powinnam wziac
ze soba gotówki. I drugie pytanie jak jest z bankomatami w Hrg i czy
pobieraliscie tam dolary /ichniejsze funty i czy jest to bardzo nieopłacalne.
Strasznie dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 25.04.07, 10:42
      No to ja bym sie bez tysiąca nie ruszał!!
      Z bankomatami bez problemów.
      • logoff Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 25.04.07, 11:42
        troche chyba zaszalałes z tym tysiącem na osobe.
        w tamtym roku (Shedwan Garden, 2 tygodnie, All) miałem ze soba 800 dolców.
        Na wycieczki (Kair, Luxor, Quady, Nurkowanie) poszło 150 dolców, na fajki, lody
        itp. zakupy poza hotelem poszło dodatkowe 150 dolców. reszta kasy wróciła do
        domu, bo nie było jej na co wydawac... za 2tygodnie jade znowu na tydzień do
        egiptu i mysle że wiecej niż 200 dolców to raczej nie wydam.
        • janusz.amir Re: logoff 25.04.07, 16:29
          Nie żartuj sobie!! Ty miałeś All a oni się pytają o HB!!!! to jest duża
          różnica. Policz napoje w hotelu i na plaży plus obiady i do tego bakszysze że o
          busikach nie wspomne. To daje ci cirka 20-30$ dziennie.
          Więc jak wspomniałem. 1000 to norma bez szalenstw.
          Ajak zachorujesz? To co? Wiadomo że kase Ci zwrócą ale w kraju. Tam płacisz
          minimum 100$ za samą wizytę.
          Można brać na styk 500$. Ale jak............ to dupa blada i płacz.

Janusz
          • mariuszgr Re: logoff 25.04.07, 16:41
            Oszalales chyba, min. 20-30USD dolarow dziennie na picie, zarcie i bakszysz.

Woda w sklepie 2-3 Le, Cola 4-6 Le.Bakszysz daje sie obsludze na poczatku 1-2
            USD wystarczy.Przejazdy sa tanie, kilkanascie kilometrow za kilka Le. HB dla
            normalnego czlowieka wystarczy, jak ktos nastawia sie na zarcie to faktycznie
            niech wykupi sobie All.

1USD ~ 5,7 Le.

Fakt, przepuscic mozna i 100 dziennie, no problem, jak ktos chce poszalec.
            • janusz.amir Re: mariuszgr 25.04.07, 17:01
              To ja nie jestem normalnym człowiekiem bo mi HB nie wystarcza!!!!
              Policz sobie.. 10 piw dziennie w hotelu to min.100LE, obiadek to ok.50LE.
              Inne wydatki to pryszcz.....tu masz rację, ale to już daje 30$ dziennie.
              Powiesz pewnie że można bez tego...Owszem można ale pytanie było ile ja wydaję.
              Ja zawsze mam All bo bez tego to dla mnie nie wyjazd.
              Jedzie się po to żeby się pobawić a nie oblizywać i zazdrościć np. ruskim bo oni
              maj a i opcję All i kupę kasy.
              Poprostu jaki masz szmal to czujesz się lepiej. Nikt Ci nie każe wydać
              wszystkiego ale masz świadomość że w razie czego to nie będziesz na łasce
              rezydenta. A zdażyć może się wszystko.
              Janusz
              • logoff Re: mariuszgr 25.04.07, 17:15
                sorry, ale jesli ktos chce codziennie jeśc dodatkowy obiad i pic po 10 browarów
                w hotelu to głupota jest branie HB.
                Mysle za nawet mając HB, razem z wycieczkami trudno bedzie wyda wiecej niz
                500-600 dolców, no chyba że ktos codziennie musi zjeśc homara na mieście
                popijając don perignon i kupijąc kazdy badziew który wciskaja uliczni
                sprzedawcy... no ale w takim przypadku to nawet 1000 dolców bedzie za mało ;))
                • jarek1414 Re: mariuszgr 28.04.07, 22:10
                  My mielismy All i bylismy z 4 osobowa rodzina wydalismy dodatkowo 1200$ ale
                  bylismy w Kairze, sw Katarzynie, safari, Kolorowy Kanion, Ras Mohamed no i
                  quady oraz troche pamiatek wiec jesli jedziesz sama to mysle ze wystarcz ci 500
                  $ ale to zalezy tez od tego z kim wybierasz sie na te fakultety czy z
                  rezydentem czy z miejscowym biurem a to wielka roznica
                  pozdrawiam
                  jarfor8@poczta.onet.pl
            • bdariusz Re: logoff 30.04.07, 19:56
              NIE ROZPUSZCZAJCIE ARABÓW. WYSTARCZY 2-3 LE BAKSZYSZU
              • adamoh Re: ceny egipt 06.07.07, 08:53
                Witam,

Czy takie rzeczy jak amatorski sprzet do "nurkowania" typu rurka, okulary lepiej
                kupić w kraju czy tam jest taniej? A i buty "anty-jeżowce" :-)? Na allegro
                widzialem za 59 zł ze Speedo.

Pozdrawiam i dziekuje za odp
      • dorotaprzybyla Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 25.04.07, 11:49
        dziękuje wam drodzy za pomocne informacje.
        a Janusza pytam na co tyle wydales :)?
    • barbi1982 Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 25.04.07, 11:20
      Prowizja za pobranie z bankomatu po naszym powrocie okazała się nie duża- 10zł
      na dośc dużej kwocie pieniędzy...- bank PKO, zaś bankomaty są na głównej ulicy
      centrum Sakkali także nie ma problemu...
      • mariuszgr Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 25.04.07, 11:32
        Za pakiet Kair, Luxor, Rafy i Jeep zaplacisz ok 160-170USD. Na reszte rzeczy
        stracisz mniej pieniedzy niz na wakacjach w Polsce /10 USD dziennie wystarczy
        na przejazdy, zakupy w sklepie (woda, cola, jakies jedzonko) i knajpke
        wieczorem.

Wiec 2 tygodniowe wakacje mozna rozpoczynac od kwoty ~300USD na osobę.
    • iberia.pl Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 13:53
      zwykle zreszta, z reguly drugie tyle ile zostawiam w biurze podrozy.
      • anuulka Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 14:06
        ja co wyjazd wydaje wiecej ;)
        ale coraz bardziej hulam ;)
      • mariuszgr Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 15:16
        Ale w biurze na co zostawiasz drugie tyle?? My nie mowimy o objazdowce tylko 2-
        tygodniowym pobycie.
        • 15tolka15 Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 16:53
          Uwazam ze lepiej miec wiecej niz mniej.Janusz dobrze napisal a co bedzie jak
          zachorujesz?Jesli opcja hb to moga sie czepiac jak bedziesz wchodzila do hotelu
          z napojami kupionymi poza obiektem.
          • aeki Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 17:04
            Co za bzdura z tym 1000 dol . jak zachorujesz to w Polsce też ci 9000000 dol
            może nie pomoc.

Hb jak ktoś żarłokiem jest nie jest to wystarczy

Policzysz koszt ,wizy, koszt, potencjalnych wycieczek. daj 10 dol na dzień i ok.
            Nie daj się zwariować

Przywieziesz kasę z powrotem
            • 15tolka15 Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 17:10
              Wiesz znam takich co 10$zostawiaja na lozku za sprzatanie pokoju.Kazdy bierze
              tyle na ile z wydatkami moze sobie pozwolic.Ja wychodze z zalozenia ze lepiej
              miec wiecej niz mniej.
              • janusz.amir Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 17:23
                Chyba mnie nie rozumiecie!! Te 1000 ta należy mieć żeby być przygotowanym na
                każdą ewentualność a nie żeby tyle wydać!!!!
                np. BP zbankrutuje i będziesz dwa dni na ulicy bez kasy. No i co zrobisz??
                Wziąłeś ze sobą 300 na styk no bo tyle wystarczy a tu dupa blada. Z hotelu Cię
                wywalą i nawet tego HB już nie masz.
                Bezpieczniej mieć rezerwę.
                • aeki Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 17:31
                  1000 a dlaczego nie 3000 , albo 9000000 ????
              • aeki Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 17:28
                Dorocie chodzi o bezpieczeństwo finansowe i jednocześnie zminimilizowananie
                kosztów.

Dorota nie słuchaj szpanerów.
                Egipt jest tani.
                • mariuszgr Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 18:02
                  Na wszelkie nieprzewidziane wydatki trzeba miec karte ze soba.I koniec, a jak
                  ktos chce zostawiac 10USD za sprzatanie pokoju to prosze bardzo.Idiotow nie
                  brakuje, tylko efekt potem jest taki ze miejscowi chca kase za to, ze sie do nas
                  usmiechna.
                  • aeki Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 18:23
                    Masz rację , tak jest
                • dorotaprzybyla Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 21:33
                  dzieki AEKI
                  ja wlasnie mam taki plan po waszej dyskusji wziac 500$ ze sobą + kartę do
                  bankomatu. A jak wrócę to napiszę ile wydalam i zobaczymy:).

PS. do janusza - no ja 10 piw dziennie nie dam rady wypic :). i nie jade tam
                  zeby non stop jesc. W domu tez jadam dwa posilki wiec sądze ze opcja HB jak
                  dla mnie jest akurat. zreszta z tego co widze w innych wątkach jedzenie tam nie
                  jest jakos zawrotnie drogie.

ale fajnie ze tak sie zaangażowaliscie w odpowiedz - dziękuję!
                  • lmysial Wcale nie trzeba duzo z HB 26.04.07, 07:36
                    W zeszłym roku byłam na dwa tygodnie z Hb(choc nie w Egipcie).Policzyłam po
                    100zł na dzień.Jechaliśmy w dwóch-wzięłam więc 3000zł.Połowę przywiozłam.Na
                    miejscu kupowałam codziennie jakies przekąski dla obojga,typu kebeb,frytki,lody
                    (raczej sobie nie odmawialiśmy).Wykupiliśmy 3 fakultety.Co drugi dzień coś
                    extra jakieś wesołe miasteczko,aquapark,sporty wodne.Wystarczyło na to wszystko
                    1500zł.Jak dla mnie w Hb było jedzenia pod dostatkiem-a nawet w takim upale to
                    za dużo.
            • amon-re Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 26.04.07, 13:29
              aeki napisał:

> Co za bzdura z tym 1000 dol . jak zachorujesz to w Polsce też ci 9000000
              Dokładnie, to bzdura. Jak się policzy samo codzienne pływanie z delfinami po
              pół godzinki to wychodzi ponad 1400 Euro za osobę na 2 tygodnie. A gdzie 10 piw
              i obiad ? :-))))))
        • iberia.pl Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 19:41
          mariuszgr napisał:

> Ale w biurze na co zostawiasz drugie tyle?? My nie mowimy o objazdowce tylko
          2- tygodniowym pobycie.

nie zrozumial kolega....na miejscu wydaje tyle ile zaplacilam za
          wyjazd....pobyt a nie objazdowka.
          • logoff Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 20:04
            tak z ciekawosci, na co wydajesz tyle kasy w egipcie??
            Biorąc pod uwage średnia cene wyjazdu na 2 tygodnie jakeś 2500pln/osobe ... przy
            rodzinie 4 osobowej wychodzi jakies 10000pln wyjazd + 10000 wydatki na miejscu -
            qrcze strasznie drogi ten egipt.
            • iberia.pl Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 20:23
              logoff napisała:

> tak z ciekawosci, na co wydajesz tyle kasy w egipcie??

prosze bardzo -moja spowiedz na co i ile wydalam:
              *wyjazd 1890zl (na tydzien z HB)/os.
              *ubezpieczenie-dodatkowa polisa :116zl
              *zakupy w duty free : Danzka-29zl, Danzka currant- 33zl,Russkij standard-25 i
              39zl, perfumy: Escada 175zl,Light blue-255zl,
              *wiza:15$
              *napoje do kolacji:80 LE
              *souveniry dla przyjaciol na lotnisku SSH:22$
              *souvenir dla siebie :80LE
              *nivea po opalaniu 75ml-35 LE
              *kartki+znaczki:80LE
              *souvenir dla kuzynki: 80LE
              *bakszysz za sprzatanie pokoju:20LE
              *bakszysz boy-5$
              • logoff Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 20:41
                heh albo mam problemy z matematyką albo czegoś nie rozumiem:
                napisałaś ze na miejscu wydajesz tyle co płacisz za wycieczke, a z pobieznych
                kalkulacji wychodzi mi: wycieczka 2tys. , wydatki na miejscu jakieś 40 dolców +
                400 funciaków. Nawet jesli dodamy do tego zakupy z wolnocłowki trudno bedzie
                1tys pln uzbierac.
                • iberia.pl Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 21:03
                  owszem w tym wypadku tak, bo ten wyjazd mial byc z zalozenia oszczedny.Ale przy
                  poprzednich wyjazdach -nie chodzi o Egipt-tak wlasnie bylo.
                  • mariuszgr Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 21:57
                    No tak, mnie tez wychodzi niecale tysiac zlotych...

Tylko ze Dorota napisala:

"mam opcje HB a w planach dwudniowy Kair, Luxor i nurkowanie. Poza tym nie
                    planuje zakupów jakis souvenirów"

a tu mamy liste: zakupow w perfumerii, 10 piw dziennie, kilku flaszek gorzaly,
                    dodatkowego ubezpieczenia,souvenirów dla siebie i znajomych i jeszcze paru
                    innych pie..k nie zwiazanych z jej pytaniem.
                    • iberia.pl Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 22:55
                      owszem moze to nie jest majatek, ale wez pod uwage, ze to byl tylko tydzien
                      pobytu dla jednej osoby, bez wycieczek i jak to posumujesz do koopy i wezmiesz
                      pod uwage np. wysokosc zarobkow to sie okaze, ze ktos w tydzien przepuscil albo
                      pol wyplaty albo dwie pensje.

Kazdy wydaje na co inngo, jeden na wycieczki, drugi na drinki a trzeci na
                      pamiatki, poza tym teoria a praktyka jak widac zasadniczo sie roznia.
                      • cameltravel Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 25.04.07, 23:24
                        moje minimum w 2004 roku to na luxor, kair, jeepy, giftun, papa's, calypso i
                        pamiątki oraz jedzenie i picie w abu asharze - plus jakieś tam w moby dicku -
                        110 USD na 10 dni

moje max w grudniu 2006 - dużo więcej duuuuuuuuuuuuuuużo więcej USD

Ewa
                        • buterfly5 Re: Ile wydaliscie pieniedzy?duzo za duzo-jak 26.04.07, 11:21
                          nasze minimum to pierwszy wyjazd, rok 2003, 300$ na 2 osoby, 7 dni w Hurghadzie
                          HB, w tym Kair i Luxor po 1 dniu, jeep safari i Giftun. Ponadto 4x Papa's
                          beach, wolnocłówka i sporo pamiątek... Z każdym kolejnym wyjazdem te kwoty
                          rosną:)
    • kura28 Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 27.04.07, 14:24
      My mając HB naprawdę nie wydaliśmy zbyt wiele na jedzenie - jeżdziliśmy dużo na
      wycieczki (safari, rejs) na których lunch jest wliczony w cenę. Jak dla mnie
      All jest bez sensu - nie lubię spędzać urlopu uwiązana do hotelu, ani płacić za
      coś z czego póżnij prawie nie korzystam. Zresztą dużo milej jest wyjśc sobie
      wieczorem gdzieś na piwo i sziszę.
      Ile wydasz to trudno powiedzieć - my na ogół nie wydajemy wiele na wyjazdach -
      nie bywamy w dyskotekach, kasynach itp. Tu też tak było - ale kupiliśmy alkohol
      w duty free, buty do wchodzenia do wody, krople do oczu (mialam silny stan
      zapalnny) i okazalo się, że trzeba było jednak wypłacić dodatkową kasę z
      bankomatu. Mieliśmy ok. 500 dol i 100 euro (na 2 osoby)
      • wiecejniewroce Re: Ile wydaliscie pieniedzy? 06.07.07, 09:15
        Nie wiem czy wszyscy dobrze się tu czują, ale wziąć na dwutygodniowe wakacje do
        Egiptu 500$ na osobę to jest śmiech na sali... 500$ x 2.9zl = 1450zl / 13 dni =
        111 zl dziennie! Gdzie jeszcze wycieczki, wiza, jakiś napiwek od czasu do czasu,
        itd?! Rozumiem, że niektórzy siedząc przy hotelowym basenie, biegną do sklepu po
        wodę mineralną bo taniej, ale są wakacje - otrząśnijcie się! Piwo przy basenie
        kosztuje 5$! Na jedną osobę przy opcji all inclusive potrzebne jest 1000$, żeby
        wyjazd przypominał wakacje, a nie liczenie każdego grosza... można też zabrać z
        Polski zupy w torebkach, będzie jeszcze taniej!
    • becikowe5 karty bankomatowe? 28.04.07, 07:11
      czy można wypłacić pieniądze kartą Visa Electron?
      • mariuszgr Re: karty bankomatowe? 28.04.07, 08:01
        Mozna.
        • ak112 Re: karty bankomatowe? 06.07.07, 09:47
          Uważam, że trzeba wziąć pieniądze na "swoje" wydatki, ale też ja to nazywam
          "żelazny zapas",tzn. w razie czego.... ("żelazny zapasik to gotówka-euro)Rózne
          rzeczy mogą sie zdarzyć, np. choroba,bankomat pożarł karte, itp,itd,czytałam na
          forum, że była jakaś awaria samolotu i ludzie musięli wylecieć dzień póżniej,
          opisywali milion swoich problemów, w większości mogli ich uniknąć gdyby mieli
          pieniądze. Oni jednak ich nie mieli, bo prędzej wydali.Polecam, bierzcie
          "żelazny zapasik", ja tak robie na szczęście nigdy nie musiałam z niego
          korzystać i zawsze wraca do domu.W tamte wakacje wrócił z Majorki w czerwcu
          wrócił z Egiptu,a teraz leci do Bułgarii.Kiedy mam pieniądze czuje sie pewniej i
          bezpieczniej.:)
          Natomiast jesli chodzi o wydatki osobiste, to sprawa indywidualna,zależy od
          zasobnosci portfela,i od tego na ile chcesz sobie "pozwolić", czy skromnie,czy
          niczego nie chcesz sobie żałować.Ja byłam z córką 2 tygodnie, hotel Aladdin
          opcja all i wydałyśmy 2200$,ale można było wydac dużo mniej.Sprawdz jakie są tam
          ceny, i wtedy policz ile musisz wziąć, na ile cię stać.Miłego pobytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka