kasia_p45 Re: Egipt w lipcu i sierpniu.. 20.05.08, 10:53 Czy to nie samobójstwo jechac tam w lipcu i sierpniu? Czekam na wypowiedzi.. Bo ja wlasnie jade tam pod koniec lipca i ciekawa jestem czy to przezyje? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrthrill Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 21.05.08, 17:47 Im więcej się wie o egipcie tym lepiej, więc prosiłbym egiptomaniaków o niezbędne info. z góry dziękuje i pozdrawiam *****piotrthrill@gazeta.pl***** Odpowiedz Link Zgłoś
olle33 fotografia ze statywem 27.05.08, 08:18 witam wyczytałem w nacie iż turysci kozystający w Egipcie ze statywu do aparatu, powinni mieć specjalne pozwolenie (fotografia zarobkowa),bardzo proszę o podpowiedź czy jest tak faktycznie, i czy faktycznie brak ewentualnego pozwolenia może skutkować utratą sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
magda900 rejs po nilu - bagaż 27.05.08, 09:23 Mnie nurtuje jedno pytanie. Przeczytalam kilka relacji z rejsu po Nilu, ale nie wiem jak wygląda sprawa przemieszczania bagażu? Odpowiedz Link Zgłoś
katiusza1981 Snurkowanie 27.05.08, 16:15 Mam pytanie czy jest jakieś ogrnaniczenie wiekowe jeśli chodzi o snurkowanie? Czy na wycieczkę łodzią można zabrać 7 letnie dziecko, które będzie miało kapok? Dziecko umie pływać w basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
casic Re: Snurkowanie 30.05.08, 08:44 Nie ma żadnych ograniczeń wiekowych, ja byłam teraz w maju na statku z dzieckiem 1,5 rocznym, On oczywicie nie snoorkował;-),ale na statku był:-D Natomiast najmłodsze diecko które ja znam i snoorkowało to 5 letnia dziewczynka w kapoku oczywiście i było wyśmienicie:-D Udanego urlopu!:) Odpowiedz Link Zgłoś
katiusza1981 Re: Snurkowanie 30.05.08, 13:57 O, to jestem spokojna, bo dla 6-latka, który z nami jedzie to snurkowanie jest z Egiptu najważniejsze i chyba by nie przezyła jak by nie mogła jechać na taką wycieczkę:-)Już po domu chodzi nw płetwach i w masce :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_zelka Re: Snurkowanie 30.06.08, 22:25 Witam Wszystkich juz od dwuch dni przegladam wasze forum. I z gory dziekuje wszyskim za wszelkie informacje. Ja wybieram sie z chlopakiem do Luxoru juz za miesiac w sierpniu wiem ze bedzie tam cholernie cieplo, ale mam nadzieje ze damy rade. Czy ktos z Was moze byl w hotelu Sofitel Kranak i moglby cos poiwdziec na jego temat? Mam pytanie poniewaz gdy wykupowalismy wycieczke byla bez wycieczej fakultatywnych czy w hotelu beda takowe organizowane czy bedziemy musieli na wlasna reke szukac? I ile pieniazkow mamy wziasc ze soba na 2 tyg pobytu? Z gory dziekuje za rady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: rejs po nilu - bagaż 01.10.08, 10:37 Na statek z autobusu, ze statku do autobusu, z autobusu do pociągu noszą bagażowi. M innymi dajesz na to pilotowi dolary na początku. On opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Brakuje pc maniac.On dużo i dobrze 03.07.08, 21:22 podp[owiadał.Niestety chyba się zeżlił nieco zbytnią dociekliwością.Odezwij się.Nie ma co się obrażać.Już wróciłem.możemy podyskutować lub podpowiedzieć nawet na denerwujące pytania.Korzystałem z Twoich porad.Sprawdziły się poza liczbami arabskimi.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re:Nie liczył bym na wiarygodne podpowiedzi. 24.08.08, 12:59 Tu nawet giwi nie pomoże.Ostatecznie i tak nic się od ponad 2 lat nie zmieniło.Forum opanowane przez grupę zainteresowanych wyjazdami i naganianiem klientów.Temu ono służy.Faktycznie dobrze doradzający zniesmaczeni takim obrotem rzeczy wycofują się z podpowiadania i pisania podobnie jak założyciel tego wątku.Miał rację,czas i na mnie.Egipt nie powala na kolana (poza morzem i rafami,ale są inne)szaro bury z potwornym smogiem w Kairze tradycyjnym ale jakby spotęgowanym brudem i śmieciami poza enklawami turystycznymi.Raz lub dwa trzeba być bo to kolebka naszej cywilizacji.No i tysiącletnie zabytki.To nic że to kultura i uwielbienie śmierci,trzeba być i widzieć.Zawężające się interesy i rugowanie przez władze cudzoziemskiej działalności skutkuje agresją,ośmieszaniem i innymi fobiami dla grupki zainteresowanych którym wymyka się interes.To nie ma nic wspólnego z turystyką a podpowiedzi bywają mylne.Zresztą każdy przeżywa je indywidualnie na swój sposób i narzucanie czegokolwiek służy tylko robieniu kasy.Nawet napisane podpowiedzi są natychmiast ośmieszane służące odpędzaniu klientów od niekiedy znacznie tańszej konkurencji,no i własnych pomysłów na wypoczynek.Całość należy brać pod uwagę przy wyjeżdzie.Nie ma co liczyć na obiektywne podpowiedzi zainteresowanych własnym biznesem.Nie ma tez co licytować się z nawiedzonymi chwalipiętami dla których ilość wyjazdów jest równa wszelkie wiedzy i encyklopedii.To nie prawda,to tylko interes.W tym roku byłem dwa razy na przełomie kwietnia i maja oraz czerwca i lipca.Będę jeszcze raz w azjatyckiej części Egiptu bo afrykańską już znam od zapory po Kair plus HRG i inne.Zyczę powodzenia dla pisarzy naganiaczy i innych tego typu dyżurnych podpowiadaczy.A przede wszystkim szczęścia dla korzystających z ich podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7928 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 21.07.08, 18:58 Ile dać w paszport przy wyborze pokoju i czy ma on być ważny 6 miesięcy przed czy po wylocie?? Acha i słyszałam, że o wszystko trzeba się targować nawet o Antinal w aptece, więc ile on rzeczywiście kosztuje? Dzięki za odpoiwedź Odpowiedz Link Zgłoś
petrosp Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 31.07.08, 12:54 Ile dać w paszport - tego nie wiem ale słyszałem, że 10 USD załatwia sprawę całkowicie. Co do targowania się w aptece przy kupnie Antinalu to wiem coś na ten temat, bo już to przerabiałem. Jak byłem ostatnim razem w Safadze to poszedłem do apteki po odpowiednik Antinalu. Oni tam mają różne specyfiki, produkowane przez różne firmy ale skład jest podobny. Wracając do tematu to na początku aptekarz zażyczył sobie 25 funtów za jedno opakowanie. Dałem mu delikatnie do zrozumienia, że mu się coś w głowie poprzestawiało. Targowałem się jakieś 5 minut. Im dłużej tym aptekarz był bardziej uśmiechnięty. Więc przypuszczam, że targowanie to ich sport narodowy i bardzo był zadowolony, że mógł sobie potrenować ze mną. W końcu zeszliśmy do 5 funtów czyli ceny oficjalnej, która była wydrukowana na opakowaniu leku. W każdym razie, proszę się nie bać targowania. Aptek jest bardzo dużo więc na pewno aptekarze nie będą iść w zaparte. Odpowiedz Link Zgłoś
cotologin2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 22.07.08, 20:33 mam pytanie do ludzi orientujacych sie w tym temacie moze nawet tych ktorzy sie z tym spotkali. jak mam paszport wazny do 4lutego2009 a lece do egiptu 31lipca a wiadomo ze trzeba miec 6 miesiecy waznosci.bo po powrocie bedzie mi brakowalo kilku dni czy oni licza te dni az tak dokladnie?ze moge miec problem Odpowiedz Link Zgłoś
nibbles Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 31.07.08, 15:04 Orientuje się ktoś może ile można wwieźć do Egiptu alkoholu? Czy są jakieś limity ilościowe na osobę? I czy mogę zakupić to w dowolnym sklepie i potem władować do głównego bagażu czy tylko na bezcłówce? Chcemy na 2 osoby zabrać 2 x 0,7 l i wagon papierosów... Proszę o odpowiedź! :) Linie Lotus Air Odpowiedz Link Zgłoś
dominik59 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 02.08.08, 13:29 Wybieramy sie do Egiptu w październiku z Triadą. Tydzień na statku i tydzień w hotelu w Hurgadzie. Mam pytanie : chcemy wybrać sie na jeden dzień do Kairu. Ale nie mam mowy o autokarze. Myślimy, żeby polecieć samolotem. Czy są w Hurgadzie biura organizujące wycieczki samolotowe do Kairu i to jeszcze z polskim przewodnikiem? Czy ktoś coś wie na ten temat? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_dziwota Kupowanie 23.10.08, 12:05 Targować się do upadłego. A na sam koniec to jeszcze zrezygnować i wyjść. Sami za wami wybiegna godząc sie na wasza cenę. No chyba że będzie taka niska - tzn. z kategorii od czapy - to sobie darują i powiedzą: Are you crazy ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
beatawr1 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 14.11.08, 10:14 Jade w styczniu pierwszy raz , gdyby ktos mi podpowiedzial pare rad to poprosze na maila beatawr@wp.pl. Wycieczki fakultatywne, ktore warto, tez mnie interesuja. Z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 15.11.08, 19:22 beatawr1 napisała: > Jade w styczniu pierwszy raz , gdyby ktos mi podpowiedzial pare rad > to poprosze na maila beatawr@wp.pl. Wycieczki fakultatywne, ktore > warto, tez mnie interesuja. Z gory dziekuje i pozdrawiam Nie masz jeszcze wizytówki.Co chcesz wiedzieć.Zaznaczam że jestem bezinteresownym turystą ciekawym świata i w Egipcie byłem kilka razy.Zresztą nie tylko tam.Chyba lepiej przez pocztę bo tu natychmiast będzie atak tych z branży.Wiele informacji znajdziesz aktualnych na tym wątku.O konkrety login@ gazeta.pl.Pytaj.Nie podaj na początek własnego adresu na forum bo nie nadążysz likwidować spamu i to w wersji angielskiej.Drugie to naucz się cyfr arabskich.Przydatne przy targowaniu.Bardzo przychylnie odbierają ich znajomość.Najlepiej się ich uczyć z tablic rejestracyjnych ich samochodów,są odpowiedniki naszych i ich.Skumasz szybciutko po przyjeżdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 16.11.08, 14:33 Lecę pierwszy raz do Egipty, Sharm , 2 grudnia, na 2 tygodnie. Iteresuja mnie fakultety : Jordania, Kair, Luksor, St.Katarzyna, ew. Izrael. Czy ktoś korzystal z miejscowych biur organizujacych wycieczki? Jakich? Jakie wrażenia? Czy sa bezpieczne? Warto z nich korzystać, czy raczej szukać u rezydenta? Prosze o wszelkie informacje. PS Forum bardzo porzydatne, przeczytalam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 16.11.08, 15:04 > Warto z nich korzystać, czy raczej szukać u rezydenta? > > Prosze o wszelkie informacje. > Po ostatnim porwaniu tam dmuchają na zimne.Nie ma właściwie wyboru.Tylko u rezydenta.Czym lepsze biuro tym lepszy przewodnik znający język.Z SSH zalicz sobie wyłącznie Synaj.Jest opcja Jordania plus Izrael.Ja z tego nie skorzystałem i muszę powtarzać.Tylko nie z grupą religijną.Do Luksoru zbyt daleko.Kursuje prom ale rzadko.Z Hurghady wypływał raz dziennie i wracał w dniu następnym.Widocznie to ten sam.Można się pokusić o Kair ale koniecznie dwudniowy.Odległości porównywalne.A te krótsze koniecznie,choć pewno braknie czasu.Ale wrócisz,przynajmniej jeszcze raz do HRG aby zwiedzić środkowy i górny Egipt. > PS Forum bardzo porzydatne, przeczytalam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 19.11.08, 18:51 Janan2 :Dziękuje bardzo za informację. O Luksorze myslalam wyłacznie w wersji samolotowej. Nie wiedzialam, że jest łączona Jordania z Izraelem. Zaciekawilo to mnie. Dzięki :) Nie, nie grupa religijna nie wchodzi w rachubę. :) Lecę ze Scanem Holiday, bylam juz w paru miejscach z nimi. Zawsze było ok. Jeszcze raz, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 20.11.08, 17:58 "Po ostatnim porwaniu tam dmuchają na zimne.Nie ma właściwie wyboru.Tylko u rezydenta" W SHARMIE????? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 20.11.08, 19:51 Kurcze, nie straszcie mnie :] Zaczynam się bać i żałować, że wybralam Egipt,a nie inny, cieply rejon świata. :] Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 21.11.08, 10:34 aqua_frigida napisała: > Kurcze, nie straszcie mnie :] > > Zaczynam się bać i żałować, że wybralam Egipt,a nie inny, cieply > rejon świata. :] Jedz nie ma co się bać.Będzie i tak jak Allach pozwoli.SSH jest pod tym względem bardziej "bezpieczne".Zresztą Egipt dopóki żyje ich prezydent dosyć skutecznie walczy z islamistami i wydaje się oazą spokoju w tym kręgu kulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-45 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 06.01.09, 12:37 cz ktoś widział?????????? oglądając zdjęcia satelitarne trafiłam na fascylujący "obiekt" blisko Hurghady, przy El Gounie-planet mars.czy ktoś z egiptomaniaków wie ciś więcej na temat tego miejsca,czy można je zobaczyć? czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-s-o Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 29.05.09, 14:58 Ja też czekam na odpowiedź odnośnie tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-sharm wakacje w Egipcie 2009 13.08.09, 00:46 Lista wylotowa WRZESIEŃ 2009 do Sharm, a konkretniej Hotel Palmyra Resort:) Kto do tego hotelu i w jakim terminie?:) Fajnie by się poznać i miło spędzic tam czas...:) Kto zainteresowany i kto tam leci..dajcie znać:) ROSZĘ PISAĆ NA EMEILA annaslonce1@gmail.com termin do uzgodnienia (choć najlepiej początek września) Do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-sharm egipt 2009 13.08.09, 00:47 Propozycję wspólnego spędzenia urlopu w Egipcie Lista wylotowa WRZESIEŃ 2009 do Sharm, a konkretniej Hotel Palmyra Resort:) Kto do tego hotelu i w jakim terminie?:) Fajnie by się poznać i miło spędzic tam czas...:) Kto zainteresowany i kto tam leci..dajcie znać:) ROSZĘ PISAĆ NA EMEILA annaslonce1@gmail.com termin do uzgodnienia (choć najlepiej początek września) Do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia IP: *.petrus.pl 18.08.09, 21:06 przed wyjazdem warto rzucić okiem na www.hotele.oceniacz.pl i zobaczyć, co ludzie piszą o hotelu, do którego się wybieramy. dzięki temu rzeczywistość na miejscu na pewno nas nie zaskoczy, a wakacje będą świetną zabawą. nasze opinie po powrocie na pewno pomogą innym, dlatego nie zapomnijcie ich dodawać!! Odpowiedz Link Zgłoś
walter.sopchak Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 20.08.09, 13:25 W sobotę wylatuję do Egiptu. Poproszę uprzejmie o pakiet informacji na wsopchak@yahoo.com. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 18.09.09, 21:37 Jak to sie stało, że tego postu nie zarchiwizowali??? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 12.11.09, 12:17 Postu nie archiwizują, co najwyżej cały wątek, ale tylko taki, który jest stary i nikt się już do niego nie dopisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonika Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 17.11.09, 13:57 Jest kilka uwag, które trzeba pamiętać, żeby nie zginąć w tym kraju. Po pierwsze nie pić wody z kranu, po drugie uważać na handlarzy i targować się do upadłego, ale to wszystko już było napisane. Ja chciałabym przestrzec przed wybieraniem tanich wycieczek i tanich biur podróży. Przedostatnio w Egipcie byłam z biurem Itaka. Najgorszy pobyt w moim życiu. Było to zaraz przed zamachem w Sharm el Sheikh. Tyle co się nabawiliśmy strachu to tragedia. Rezydenta nic nie obchodziło. Tak czy inaczej w zeszłym roku mój brat się żenił i zażyczył sobie podróż poślubną właśnie do Egiptu. Po długich rozmowach perswazjach udało mi się go przekonać, na coś innego- Malediwy. Zaczęło się poszukiwanie m.in. na forach bezpiecznego biura podróży. Ni zależało nam na pieniądzach, czy lokalizacji, a jedyni na ich bezpieczeństwie i LUKSUSIE. Trafiliśmy w 10. Polecam Bon Voyage. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 17.11.09, 19:44 A ja tam znowu jade do Egiptu... Odpowiedz Link Zgłoś
hul_a_hop Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 07.06.10, 15:33 W Egipcie jest masa ciekawych rzeczy do zobaczenia, więc zawsze wybieram się tam na wyjazdy last minute, żeby mieć jak najwięcej pieniędzy na wycieczki fakultatywne. Ja jeżdżę z Orbisem to moje ulubione biuro, tak więc polecam z czystym sercem:) Można u nich znaleźć na prawdę taniutkie wyjazdy. Dziś oglądałam oferty i do super hotelu na wycieczkę all inclusive, można wyjechać już za 989zł. Co ważne bez jakiś ukrtych kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baron Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 17:35 Tak ciekawe gdzie, do jakiejś dziury chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.jamay Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 13:48 Witam Egiptomaniaków:) Forum jest fantastyczne, dużo rzeczy się dowiedziałam. Dzięki:) Mam jeszcze parę pytań Z tego co widzę to dawanie napiwków i "łapówek" za różne usługi jest bardzo powszechne. Ja niestety nie należę do osób, które sobie w ten sposób wszystko załatwią i jest to dla mnie krępujące. Jednak chciałabym dostać w miarę fajny pokój z łóżkiem małżenskim i widzę, że powinnam włożyć przy recepcji jakąś kasę do paszportu, tak? I właśnie. Kiedy to zrobić, bardzo uważać żeby nikt nie widział (czy z tym nie ma problemu)? I ILE włożyć. I czy tak naprawdę nie zrobi tego 99% wycieczki?:) Podobnie z leżakami (wątpie żebym siedziała przy hotelu ale może..). Ile dać takiego napiwku żeby zarezerwowali coś. I czy takie łapówkarstwo (nie wiem czy powinnam to tak nazywać bo widze że tam to jest całkiem normalne a nawet pożądane) wypada wszędzie czy w hotelu 4 gwiazdkowym mogliby się obrazić? Nie potrafię się targować zupełnie więc pobyt tam mam nadzieję będzie dla mnie ciekawym doświadczeniem i lekcją. Jeszcze jedno. Ile powinien wynosić bakszysz za zrobienie zdjęcia i takie drobne rzeczy? Z góry dziękuję za odpowiedz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.jamay Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 13:50 Jadę do Sharm na 7 dni. Bardzo zależy mi na wycieczce do Kairu, ale na samolotową mnie nie stać. Czy da się przeżyć tę 8godzinną podróż czy sobie darować i wybrać się na jakieś fakultety bliżej.. Tylko pojechać do Egiptu i piramid nie zobaczyć? To moje marzenie. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 14:15 Wytrzymasz.Ale to będzie ekspres i nie wszystko zobaczysz.Lepiej opcja na dwa dni Kair.Co do wkładania do paszportu,to nigdy tego nie robię.Schowa jakby się należało a klucz da taki jak ma przygotowany.No przy zamianach łaskawie popatrzy co najwyżej.Zawsze sam daję bagażowemu który odprowadza cię z recepcji do pokoju.Jak coś nie tak,to zobacz lokum nie wchodząc i poproś o zamianę.Czasami może to być któryś z kolei.Pomachaj dolarami dając do zrozumienia że będzie bakszysz za zamianę pokoi i on wszystko załatwi.Za fotki w pierwszym dniu jak cię przypili to dolar najwyżej.Potem sprzatającemu czy za inne uprzejmości płać w lokalnej walucie po wymianie.Taniej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 14:21 Aha!Jeśli obłaskawisz sobie barmana lub tego od leżaków bakszyszem na początku to nie ma takiej możliwości aby leżaka nie było.To samo dotyczy plaży.Bagażowemu czy tam na recepcji nie przekraczaj 20$.No chyba że masz ochotę robić za bankomat.Z tym ostrożnie.Obyczaj obyczajem ale bez przesady.Jedziesz chyba do SSH.Tam nie są tacy zmanierowani jak w HRG.Ale wszędzie trzeba zachować umiar.Z bakszyszem także. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 14:20 Wkładanie kasy do paszportu zanim zobaczysz pokój to głupota więc tego nie rób, tylko w czase meldunku grzecznie poproś o taki pokój (usmiech czasem czyni cuda ;)), jeśli pokój nie będzie Ci się podobał to mozesz sama wrócić do recepcji i poprosić o wymiane, albo poprosić bagażowego żeby załatwił to za ciebie (wtedy napiwek juz jest wskazany), ale nigdy nie kupuj kota w worku. Kair autobusem na 1 dzień jest bardzo męczący, ale jeśli nie masz innych możliwości zobaczenia piramid (tym bardziej że to Twoje marzenie) to warto tłuc się pół nocy autobusem, wrócisz zmeczona ale szczęśliwa zapewne- więc się nie obawiaj tylko jedź :) Dobra rada - na wycieczkę do Kairu weź coś ciepłego, bo klimatyzacja w autobusach jest zabójcza ;) Napiwki w Egipcie to chleb powszedni więc mozesz je dawać bez skrępowania czy ukrywania tego- standardowe napiwki to 1$ - najczęściej daje się je bagażowemu, sprzątającemu pokój, ja daję też barmanowi na koniec dnia czy kelnerowi, który mnie obsługuje w czasie kolacji- ale to komu i ile bedziesz dawała zalezy od Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.jamay Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 25.08.10, 19:35 Dziękuję Wam za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie odnośnie tych nieszczęsnych wtyczek. Najpierw czytałam że zwykle są normalne a potem gdzieś wyszło, że w Palmyra W sharm są jakieś inne...a ja się właśnie do Palmyra (Three corners) wybieram. Jak to w końcu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 28.08.10, 01:51 Nie wtyczki, lecz gniazdka - wtyczki to Ty zapewne będziesz posiadać przy swoich zeniach. Otóż gniazdka w stosunku do polskich nie są identyczne, ponieważ są a cienkie bolce. Dla przykładu, weź do ręki zwykłą wtyczkę od jakiejkolwiek ładowarki (np. do komórki) i porównaj ją do wtyczki od żelazka. Zauważysz różnicę właśnie w grubości bolców. I tak - większość gniazdek w Egipcie posiada możliwość podłączenia urządzeń tylko na te cieńsze bolce (takie jak od ładowarki), ale niektóre pozwalają podłączać rówżnież te grubsze (dotyczy to gniazdek, do których Egipcjanie podłączają lodówki). Wystarczy wziąć ze sobą "złodziejkę" z cienkimi bolcami, ale z grubszymi dziurkami i spokojnie podłączysz wszystko przez taką przejściówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
quszcz33 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 06.09.10, 00:05 O witamy pc_m po dlugim czasie. W przyszłym tyg lecimy do Hurgady i dalej - 7 dni w hotelu nad Soma Bay. Jaki tam moga być fakultety? Bez Kairów i Luxorów? Co z rafami? CZy przypływy/odpływy to jakas regularna..........atrakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 07.09.10, 13:14 Przypływy i odpływy są w tam tak duże jak w Bałtyku, więc atrakcją nie będą. Co do Sharm, to chociaż go zaliczyłem, to specem od niego jestem zerowym. W tym wątku znajdziesz bardzo dużo przydatnych informacji od stałych bywalców Sharm, którzy napisali co warto zobaczyć i gdzie się stamtąd wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 07.09.10, 13:54 Ośmielam się poprawic.Są pływy.I to znaczne.Od 60 do 80 cm.Jeśli wiatr do tego to nawet do metra.Doskonale to widać na tych betonowych falochronach w HRG,jego wysokośc po muszlach i naroślach podwodnych.Jeszcze lepiej w SSH na rafach nawet przybrzeżnych,najlepiej przy Tiran.To ma się nijak do Bałtyku gdzie są centymetrowe.W tym roku obserwowałem to dosyć dokładnie.Więc jakby wychodzi,że nie masz racji.Zainteresowany tym byłem z racji tego że w 2008,miałem spotkanie mojej gołej stopy z jeżowcem.Nikomu nie życzę.Też sądziłem że to morze,więc przypływy i odpływy są minimalne.Jednak ta pomyłka dużo bólu mnie kosztowała.Tam gdzie w czasie przypływu dna nie sięgałem,to w czasie odpływu swobodnie zapoznałem się z kolczakiem.Dopiero niedawno wyrosły i zaleczyły się "igły", tak że informacja mylna.Nawet życie podwodne i jego obserwacja jest najbardziej atrakcyjna w czasie przypływu.W odpływie lekko się "wyludnia" pod wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_wrona Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 14.09.10, 13:36 polecam artykuł o Egipcie na portalu o cenach i oszczędzaniu, dużo praktycznych informacji radzsobie.pl/niezbednik/ceny-w-egipcie.html Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Nurkowania INTRO 2 - wszystko co musisz wiedz 02.01.11, 20:30 Powinno sie zarchiwizowac ten watek bo ludzie juz tu glupoty wypisuja... powstaje istny groch z kapusta i coraz trudniej wylowic to co wartosciowe :(( Odpowiedz Link Zgłoś
coliber0 Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 14.08.11, 22:39 mam pytanie związane z soczewkami kontaktowymi w Egipcie - czy lepiej brac do Egiptu okulary czy szkla kontaktowe? martwie sie jedynie tym zeby nie zlapac jakiegos swinstwa myjąc ręce w ich wodzie i zakladając soczewki. Jak radzily sobie osoby noszące szkla kontaktowe podczas wyprawy do Egiptu? prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
olamortel aparat foto 16.08.11, 13:40 należy mieć schowany w podręcznym bagażu?czy można mieć go dodatkowo podobnie jak laptopa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumper Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 23.07.12, 23:33 A z tym biurem esky ktos lecial? To ono padlo, czy jakies inne? Odpowiedz Link Zgłoś
turystazpolski Re: Pierwszy raz do Egiptu-Egiptomaniacy podpowia 07.08.13, 16:09 wszystko znajdziesz na www.hurghada24.pl POLECAM KAPITAKLNA STRONA !!! Odpowiedz Link Zgłoś