Gość: Alicja IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 15:56 Czy był ktoś moze w grudniu w Egipcie? Interesuje mnie najbardziej pogoda jak tam o tej porze roku jest? i czy warto tam jechac na sylwestra i święta Bozego Narodzenia? hotel Roma ***-czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 16:28 Sądzę, że warto. Co do temperatur i pogody o tej porze roku to możesz się zorientować na stronie: www.wunderground.com/global/stations/62463.html Ja z żoną jedziemy tam w styczniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:03 Dzięki za odpowiedz!! jeśli chodi o temp. to na stronie ScanHoliday podane są temp. ok. 20-22 stopni czy to prawda? a tego hotelu nie kojarzysz? ciekawa jestem co kryje sie pod trzema gwiazdkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:20 Acha jeszcze mam pytanie z jakim biurem sie wybieracie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 17:25 Albo zaszła jakaś pomyłka z ilością gwiazdk, na wszystkich serwisach i forach podają, że hotel ma standard egipski 4*. Chyba, że chodzi o jakiś aneks lub bungalowy. Może być również sytuacja, że stracili jedną gwiazdkę ;o) Roma jest opisana w dziale Egipt - Hotele (ale jako 4*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:36 Przepraszam , masz racje 4* tylko SH ocenia go na 3,5* dlatego nie wiem czy to nie jakaś mina?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:39 jeszcze znalazlam jeden hotel z wmiare przystępną ceną Beirut. Ciekawa jestem czy wycieczki np. rejs po nilu lub do kairu jakie mają ceny czy masz jakieś informacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 18:34 Rejs po Nilu jest dość trudno załatwić tam na miejscu by było to opłacalne. Płacisz wtedy i za jotel z którego nie korzystasz i za statek, którym płyniesz. Dużo bardziej opłaca się wykupić wycieczkę do Egiptu już z rejsem w cenie. Na czas rejsu jesteś wykwaterowywana z hotelu. Porównaj ceny takich wycieczek z rejsem i bez niego. Jest to różnica często 300 zł, więc na miejscu nie masz szans kupić rejsu za tak niską cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Egipt w zimie? 01.10.03, 20:59 Hotel Beirut ci zdecydowanie odradzam. Ładnie wyglada tylko na zdjęciach. Co do wypoczynku zimowego - w dzien jest zwykle ciepło i przyjemnie, słońce opala, natomiast woda jest zimna a wieczorami jest zimny wiatr od morza i trzeba zakładać sweter albo polar. Ale zwiedzanie w tych warunkach jest bardzo przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Egipt w zimie? IP: 156.17.170.* 01.10.03, 18:03 Ja się wybieram do Egiptu właśnie w okresie Świąt, nigdy zresztą wcześniej tam nie byłam. Podobno średnie temperatury w dzień wynoszą tam 23 stopnie, ale czy można się opalać i kapać w morzu tego nie wiem:( Obawiam się też chłodnych wiatrów od morza. Słyszałam też, że wieczory i poranki są chłodne i trzeba mieć coś cieplejszego na tę porę dnia. Pozdrawiam:) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka p. pozdrawiam wszystkich serdecznie i informuje, ze.. IP: 62.114.154.* 02.10.03, 01:05 ...szczesliwie powrocilam do Hurghady. Temp. w ciagu nocy od konca grudnia/poczatku stycznia do marca , a wlasciwie juz o zmierzchu czyli ok. 17 spada bardzo gwaltownie nawet z 25 do 10 st.C. Przy czym silne wiatry obnizaja znacznie odczuwalna temp. Ja zakladam czesto rekawiczki, puchowa kurtke (jestem z natury zmarzluchem, ale -10 st. przy bezwietrznej pogodzie w Polsce latwiej mi zniesc niz tutejsze warunki pogodowe w okresie zimowym). Natomiast w ciagu dnia wspaniale: woda ok.20 st, temp powietrza troche powyzej i jest cudnie (w godz.9 - 15). Beduini (jak nasi gorale:)zapowiadaja w tym roku zimna zime (brzmi troche dziwnie, a i tak chcialam napisac mrozna:)))) Co do hotelu Roma i problemu z gwiazdkami: niewiele czterogwiazdkowych hoteli w Hurghadzie nie ma plazy bezposrednio przy hotelu. W przypadku Romy trzeba smignac przez ulice, za to plaza jest calkiem calkiem, jak na centrum Hurghady. Fajnie znowu tu byc:)... Pozdrawiam slonecznie; aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka i jeszcze jedno... IP: 62.114.154.* 02.10.03, 01:30 swieta i sylwestra polecam goraco! okolo grudnia dostaniecie caly spis wszystkich najlepszych imprez. przy okazji: kto jest zainteresowany polskim wieczorem wigilijnym w Hurghadzie z polskim jedzeniem i koledami? no i z oplatkiem? tak chodzi mi cos po glowie, ale to na razie tylko pomysl (mam na mysli zorganizowanie w jednej z restauracji czy pubie, ale wtedy caly lokal musialby byc dla "naszych"...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: i jeszcze jedno... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:25 ja się wybieram w tym czasie do Hurhgady! Pytałam nawet w biurze podróży o możliwośc uczestniczenia w kolacji wigilijnej ale bezradnie rozłożyli ręce. Jeśli będą chętni, to ja z mężemi i synkiem chętnie się przyłączymy!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Re: i jeszcze jedno... IP: *.adlex.com 03.10.03, 09:46 Bardzo proszę o info na temat Kolacji Wigilijnej. Być może będziemy rodzinnie spędzać Święta w Hurghadzie. Mój e-mail: dagbe@wp.pl Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: do Agnieszki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 03.10.03, 10:28 Agnieszko,napisz prosze jakimi liniami latasz,ile to kosztuje, i skad wylatujesz.Rozumiem,ze podró|ujesz prywatnie.Dzieki z góry Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka do Ani IP: 62.114.154.* 03.10.03, 10:54 Liniami wegierskimi Malev (Kair-Warszawa) z tranferem w Budapeszcie (nie ma niestety lotu bezposredniego). Teraz zaplacilam 2400 LE (funtow egipskich) w dwie strony. Ale polecam korzystanie z charterow, jezeli nie zamierzasz zostac dluzej niz miesiac w Egipcie. Mozesz kupic sam bilet w dwie strony w biurze podrozy (znajomy przylatuje do mnie z Alfa Star)i zaplacil za bilet 1100 zl. (w dwie strony). Taki lot jest zdecydowanie bardziej komfortowy, bezposrednio do Hurghady, 4 godzinki i na miejscu, a nie 15 godzin jak w moim przypadku... Co do Wigilii: zajrzyjcie na moja strone pod koniec listopada, wtedy bede cos wiedziala, poinformuje rowniez na tym forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalna Re: i jeszcze jedno...agnieszko popieram IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 23:16 super pomysł , ja sie na to piszę (byłam w sierpniu pierwszy raz w Egipcie , ale koniecznie chcę tam jeszcze wrócić) , Święta w ciepełku.... to jest to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 03.10.03, 11:54 Bardzo Wam dziękuje za bardzo cenne dla mnie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaya Re: Egipt w zimie? IP: *.euro.mmm.com / 212.160.140.* 03.10.03, 13:29 Super pomysl ze zorganizowaniem swiąt w Hurghadzie. Ja z rodziną równiez będziemy w tym czasie w Egipcie - miło byłoby się spotkać w tym czasie z rodakami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Agnieszki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 03.10.03, 20:24 Agnieszko wielkie dzieki za informacje.Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka o swietach IP: 62.114.154.* 03.10.03, 23:54 To ja w takim razie musze zapytac, bo chyba czas zrobic rozeznanie: 1. jakie potrawy MUSZA sie znalezc na wigilijnym stole? (bede sie starala sprowadzic jak najwiecej z Polski, ale moze byc problem np. z karpiem:))) - a moze ktos zna jakas alternatywe? 2. alkohol (tak/nie), a jesli tak to jaki? 3. jak wyobrazacie sobie taka Wigilie? Pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: o swietach 04.10.03, 06:25 Niestety my jedziemy w styczniu, więc nie załapiemy się na wigilię w Egipcie. Ale Wam życzę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia na tej ziemi. Sądzę, że nic by się nie stało gdyby zrobić Wigilię bez alkoholu. Byłby to ukłon w stronę kultury i religii tubylców. Albo przy symbolicznej lampce wina. Chrystus wino przecież pił i to również w gorących klimatach ;o). Gorzej podobno wygląda sprawa z wypiekami z makiem. Słyszałem, że jego wwóz jest zabroniony do Egiptu?!. Czy to prawda? Zaś co do karpia, a może by tak dogadać się i wyekspediować go w formie Kargo jakimś samolotem z turystami?! Albo ktoś z zapowiadających się na tą wieczerzę podjął by się przywiezienia?! Wiem, że nie wolno wwozić potraw do Egiptu, ale znając egipskich celników podejrzewam, że nawet nie zajrzeliby do toreb. Wystarczyłoby zabrać w hermetycznie zapakowanym opakowaniu. Z drugiej strony, przecież w Ziemi Świętej też nie było Karpii, choinki również ;o) Ciekawe co wymyślicie w kwestii choinki, może jakąś palmę w bombkach?! To może fajnie i oryginalnie wyglądać. Ważna jest symbolika takiego spotkania, a nie dokładne odzwierciedlenie polskich zwyczajów. No i pamiętajcie by zrobić z takiej imprezy dużo fotek. Nie będę na niej ale chętnie pooglądam (szczególnie bombki na palmie). Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re:o alhoholu na wigilię 09.10.03, 14:50 Kultura egipska kulturą egipską, islam islamem, ale o ile mnie pamięć nie myli to w NASZEJ tradycji w wigilię alkoholu w żadnej postaci sie nie podaje. A lampki na palmach wyglądają super :) Kiedyś byliśmy tuż przed bożym Narodzeniem na Dominikanie, właśnie w dniu, kiedy wyjeżdżaliśmy, obwiesili wszystkie możliwe palmy w hotelu lampkami, niestety nie doczekaliśmy się iluminacji, ale musiało wyglądać pięknie... Tak samo bosko wyglądały wszechobecne (sztuczne) choinki, ubrane zupełnie "po naszemu" :) Stały przed każdym domkiem i hotelem. pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: SYLWESTER w Egipcie,prośba do AGNIESZKI 09.10.03, 15:05 Czy spotkaliście się już przypadkiem z jakimiś ciekawymi i nie kosmicznie drogimi ofertami na sylwestra? Głównie chodzi mi o Sharm. Na razie wcale nic ciekawego nie ma, nawet największe firmy polskie na sylwka nic jeszcze nie proponują.. Prośba do Agnieszki z Hurgady, czy możesz podać jeszcze raz adres strony, o której pisałaś, ponieważ jakoś nie mogę na nią trafić oraz czy jest jakiś kontakt do Ciebie, mam kilka pytań, na które pewnie już z milion razy musiałaś odpowiadać :) pozdr Kasia republika.pl/corrina/cairo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka do corrina_f1 IP: 62.114.154.* 09.10.03, 19:28 www.hurghada.republika.pl Odpowiadam na maile: hurgh@op.pl Pozdrawiam; Aga Odpowiedz Link Zgłoś