Dodaj do ulubionych

Egipt w zimie?

IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 15:56
Czy był ktoś moze w grudniu w Egipcie? Interesuje mnie najbardziej pogoda jak
tam o tej porze roku jest? i czy warto tam jechac na sylwestra i święta
Bozego Narodzenia? hotel Roma ***-czy warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 16:28
      Sądzę, że warto. Co do temperatur i pogody o tej porze roku to możesz się
      zorientować na stronie: www.wunderground.com/global/stations/62463.html
      Ja z żoną jedziemy tam w styczniu.

Pozdrawiam
      • Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:03
        Dzięki za odpowiedz!! jeśli chodi o temp. to na stronie ScanHoliday podane są
        temp. ok. 20-22 stopni czy to prawda? a tego hotelu nie kojarzysz? ciekawa
        jestem co kryje sie pod trzema gwiazdkami?
      • Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:20
        Acha jeszcze mam pytanie z jakim biurem sie wybieracie?
    • Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 17:25
      Albo zaszła jakaś pomyłka z ilością gwiazdk, na wszystkich serwisach i forach
      podają, że hotel ma standard egipski 4*. Chyba, że chodzi o jakiś aneks lub
      bungalowy. Może być również sytuacja, że stracili jedną gwiazdkę ;o)

Roma jest opisana w dziale Egipt - Hotele (ale jako 4*)
      • Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:36
        Przepraszam , masz racje 4* tylko SH ocenia go na 3,5* dlatego nie wiem czy to
        nie jakaś mina?!
      • Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 01.10.03, 17:39
        jeszcze znalazlam jeden hotel z wmiare przystępną ceną Beirut. Ciekawa jestem
        czy wycieczki np. rejs po nilu lub do kairu jakie mają ceny czy masz jakieś
        informacje ?
        • Gość: Minius Re: Egipt w zimie? IP: 81.219.125.* 01.10.03, 18:34
          Rejs po Nilu jest dość trudno załatwić tam na miejscu by było to opłacalne.
          Płacisz wtedy i za jotel z którego nie korzystasz i za statek, którym płyniesz.
          Dużo bardziej opłaca się wykupić wycieczkę do Egiptu już z rejsem w cenie. Na
          czas rejsu jesteś wykwaterowywana z hotelu.

Porównaj ceny takich wycieczek z rejsem i bez niego. Jest to różnica często
          300 zł, więc na miejscu nie masz szans kupić rejsu za tak niską cenę.
        • miriam_73 Re: Egipt w zimie? 01.10.03, 20:59
          Hotel Beirut ci zdecydowanie odradzam. Ładnie wyglada tylko na zdjęciach.

Co do wypoczynku zimowego - w dzien jest zwykle ciepło i przyjemnie, słońce
          opala, natomiast woda jest zimna a wieczorami jest zimny wiatr od morza i
          trzeba zakładać sweter albo polar. Ale zwiedzanie w tych warunkach jest bardzo
          przyjemne.
    • Gość: Marta Re: Egipt w zimie? IP: 156.17.170.* 01.10.03, 18:03
      Ja się wybieram do Egiptu właśnie w okresie Świąt, nigdy zresztą wcześniej tam
      nie byłam. Podobno średnie temperatury w dzień wynoszą tam 23 stopnie, ale czy
      można się opalać i kapać w morzu tego nie wiem:( Obawiam się też chłodnych
      wiatrów od morza. Słyszałam też, że wieczory i poranki są chłodne i trzeba mieć
      coś cieplejszego na tę porę dnia.
      Pozdrawiam:)
      Marta
      • Gość: agnieszka p. pozdrawiam wszystkich serdecznie i informuje, ze.. IP: 62.114.154.* 02.10.03, 01:05
        ...szczesliwie powrocilam do Hurghady.
        Temp. w ciagu nocy od konca grudnia/poczatku stycznia do marca , a wlasciwie
        juz o zmierzchu czyli ok. 17 spada bardzo gwaltownie nawet z 25 do 10 st.C.
        Przy czym silne wiatry obnizaja znacznie odczuwalna temp. Ja zakladam czesto
        rekawiczki, puchowa kurtke (jestem z natury zmarzluchem, ale -10 st. przy
        bezwietrznej pogodzie w Polsce latwiej mi zniesc niz tutejsze warunki pogodowe
        w okresie zimowym). Natomiast w ciagu dnia wspaniale: woda ok.20 st, temp
        powietrza troche powyzej i jest cudnie (w godz.9 - 15). Beduini (jak nasi
        gorale:)zapowiadaja w tym roku zimna zime (brzmi troche dziwnie, a i tak
        chcialam napisac mrozna:))))
        Co do hotelu Roma i problemu z gwiazdkami: niewiele czterogwiazdkowych hoteli
        w Hurghadzie nie ma plazy bezposrednio przy hotelu. W przypadku Romy trzeba
        smignac przez ulice, za to plaza jest calkiem calkiem, jak na centrum
        Hurghady.
        Fajnie znowu tu byc:)...
        Pozdrawiam slonecznie; aga
        • Gość: agnieszka i jeszcze jedno... IP: 62.114.154.* 02.10.03, 01:30
          swieta i sylwestra polecam goraco! okolo grudnia dostaniecie caly spis
          wszystkich najlepszych imprez. przy okazji: kto jest zainteresowany polskim
          wieczorem wigilijnym w Hurghadzie z polskim jedzeniem i koledami? no i z
          oplatkiem? tak chodzi mi cos po glowie, ale to na razie tylko pomysl (mam na
          mysli zorganizowanie w jednej z restauracji czy pubie, ale wtedy caly lokal
          musialby byc dla "naszych"...).
          • Gość: Marta Re: i jeszcze jedno... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:25
            ja się wybieram w tym czasie do Hurhgady!
            Pytałam nawet w biurze podróży o możliwośc uczestniczenia w kolacji wigilijnej
            ale bezradnie rozłożyli ręce. Jeśli będą chętni, to ja z mężemi i synkiem
            chętnie się przyłączymy!:)
          • Gość: Dagmara Re: i jeszcze jedno... IP: *.adlex.com 03.10.03, 09:46
            Bardzo proszę o info na temat Kolacji Wigilijnej. Być może będziemy rodzinnie
            spędzać Święta w Hurghadzie.

Mój e-mail: dagbe@wp.pl

Pozdrowienia,
            Dagmara
            • Gość: ania Re: do Agnieszki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 03.10.03, 10:28
              Agnieszko,napisz prosze jakimi liniami latasz,ile to kosztuje, i skad
              wylatujesz.Rozumiem,ze podró|ujesz prywatnie.Dzieki z góry Pa
              • Gość: Agnieszka do Ani IP: 62.114.154.* 03.10.03, 10:54
                Liniami wegierskimi Malev (Kair-Warszawa) z tranferem w Budapeszcie (nie ma
                niestety lotu bezposredniego). Teraz zaplacilam 2400 LE (funtow egipskich) w
                dwie strony.
                Ale polecam korzystanie z charterow, jezeli nie zamierzasz zostac dluzej niz
                miesiac w Egipcie. Mozesz kupic sam bilet w dwie strony w biurze podrozy
                (znajomy przylatuje do mnie z Alfa Star)i zaplacil za bilet 1100 zl. (w dwie
                strony). Taki lot jest zdecydowanie bardziej komfortowy, bezposrednio do
                Hurghady, 4 godzinki i na miejscu, a nie 15 godzin jak w moim przypadku...
                Co do Wigilii: zajrzyjcie na moja strone pod koniec listopada, wtedy bede cos
                wiedziala, poinformuje rowniez na tym forum.
                Pozdrawiam

• Gość: normalna Re: i jeszcze jedno...agnieszko popieram IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 23:16
            super pomysł , ja sie na to piszę (byłam w sierpniu pierwszy raz w Egipcie ,
            ale koniecznie chcę tam jeszcze wrócić) , Święta w ciepełku.... to jest to...
    • Gość: Alicja Re: Egipt w zimie? IP: *.pnet.com.pl 03.10.03, 11:54
      Bardzo Wam dziękuje za bardzo cenne dla mnie informacje.
    • Gość: Kaya Re: Egipt w zimie? IP: *.euro.mmm.com / 212.160.140.* 03.10.03, 13:29
      Super pomysl ze zorganizowaniem swiąt w Hurghadzie. Ja z rodziną równiez
      będziemy w tym czasie w Egipcie - miło byłoby się spotkać w tym czasie z
      rodakami. pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: Do Agnieszki IP: odrodzenia:* / 10.50.66.* 03.10.03, 20:24
        Agnieszko wielkie dzieki za informacje.Buziaki
        • Gość: Agnieszka o swietach IP: 62.114.154.* 03.10.03, 23:54
          To ja w takim razie musze zapytac, bo chyba czas zrobic rozeznanie:

1. jakie potrawy MUSZA sie znalezc na wigilijnym stole? (bede sie starala
          sprowadzic jak najwiecej z Polski, ale moze byc problem np. z karpiem:))) - a
          moze ktos zna jakas alternatywe?

2. alkohol (tak/nie), a jesli tak to jaki?

3. jak wyobrazacie sobie taka Wigilie?

Pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki
          • pc_maniac Re: o swietach 04.10.03, 06:25
            Niestety my jedziemy w styczniu, więc nie załapiemy się na wigilię w Egipcie.
            Ale Wam życzę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia na tej ziemi.
            Sądzę, że nic by się nie stało gdyby zrobić Wigilię bez alkoholu. Byłby to
            ukłon w stronę kultury i religii tubylców. Albo przy symbolicznej lampce wina.
            Chrystus wino przecież pił i to również w gorących klimatach ;o).
            Gorzej podobno wygląda sprawa z wypiekami z makiem. Słyszałem, że jego wwóz
            jest zabroniony do Egiptu?!. Czy to prawda?
            Zaś co do karpia, a może by tak dogadać się i wyekspediować go w formie Kargo
            jakimś samolotem z turystami?! Albo ktoś z zapowiadających się na tą wieczerzę
            podjął by się przywiezienia?! Wiem, że nie wolno wwozić potraw do Egiptu, ale
            znając egipskich celników podejrzewam, że nawet nie zajrzeliby do toreb.
            Wystarczyłoby zabrać w hermetycznie zapakowanym opakowaniu.
            Z drugiej strony, przecież w Ziemi Świętej też nie było Karpii, choinki
            również ;o) Ciekawe co wymyślicie w kwestii choinki, może jakąś palmę w
            bombkach?! To może fajnie i oryginalnie wyglądać.
            Ważna jest symbolika takiego spotkania, a nie dokładne odzwierciedlenie
            polskich zwyczajów.
            No i pamiętajcie by zrobić z takiej imprezy dużo fotek. Nie będę na niej ale
            chętnie pooglądam (szczególnie bombki na palmie).
            • corrina_f1 Re:o alhoholu na wigilię 09.10.03, 14:50
              Kultura egipska kulturą egipską, islam islamem, ale o ile mnie pamięć nie myli
              to w NASZEJ tradycji w wigilię alkoholu w żadnej postaci sie nie podaje.

A lampki na palmach wyglądają super :) Kiedyś byliśmy tuż przed bożym
              Narodzeniem na Dominikanie, właśnie w dniu, kiedy wyjeżdżaliśmy, obwiesili
              wszystkie możliwe palmy w hotelu lampkami, niestety nie doczekaliśmy się
              iluminacji, ale musiało wyglądać pięknie... Tak samo bosko wyglądały
              wszechobecne (sztuczne) choinki, ubrane zupełnie "po naszemu" :) Stały przed
              każdym domkiem i hotelem.

pzdr
              Kasia
    • corrina_f1 Re: SYLWESTER w Egipcie,prośba do AGNIESZKI 09.10.03, 15:05
      Czy spotkaliście się już przypadkiem z jakimiś ciekawymi i nie kosmicznie
      drogimi ofertami na sylwestra? Głównie chodzi mi o Sharm. Na razie wcale nic
      ciekawego nie ma, nawet największe firmy polskie na sylwka nic jeszcze nie
      proponują..

Prośba do Agnieszki z Hurgady, czy możesz podać jeszcze raz adres strony, o
      której pisałaś, ponieważ jakoś nie mogę na nią trafić oraz czy jest jakiś
      kontakt do Ciebie, mam kilka pytań, na które pewnie już z milion razy musiałaś
      odpowiadać :)

pozdr
      Kasia
      republika.pl/corrina/cairo/
      • Gość: Agnieszka do corrina_f1 IP: 62.114.154.* 09.10.03, 19:28
        www.hurghada.republika.pl
        Odpowiadam na maile: hurgh@op.pl
        Pozdrawiam;
        Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka