vanilla_eyes 27.12.08, 15:54 Byc moze czeka mnie taka wyprawa i zastanawiam sie wlasnie jak to zrobic. Czy kursuja stamtad jakies autobusy, jak np z Kairu czy Luksoru, albo chocby z ElGouny? Czy tez jedyna mozliwosc to wynajecie auta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramadisaih Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 28.12.08, 00:02 > Byc moze czeka mnie taka wyprawa i zastanawiam sie wlasnie jak to zrobic. Czy > kursuja stamtad jakies autobusy, jak np z Kairu czy Luksoru, albo chocby z > ElGouny? Czy tez jedyna mozliwosc to wynajecie auta? Auto to kłopot na urlopie i koszty. Zawsze mogą Cię nie puścić na którymś czekpoincie. Nie piszesz nic o doświadczeniach itp , więc trudno radzić w tej kwestii. Jechałem, problemów nie było, ale jezyk i pobyty też robią swoje, nie ma reguły. Autobusy jeżdżą właściwie wszędzie, tak jak i busy czy taxi. Jeśli nie bezpośrednio, to Hrg- Safaga i stamtąd dalej. Zapytasz w kasie, były i bezpośrednie, ale nieraz się zmienia, więc na miejscu najpewniejsze info Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 28.12.08, 13:41 Najprościej wynająć samochód z kierowca który ma licencję (np bus lub taxi). Można tez wynając łódź :D i popłynąc - będzie ładniej i fajniej - możesz tez załapać sie na jedną z łódek płynących na safari nurkowe :D Autobusy lokalne tak - ale nie ma do marsa El Alam, a do Port Ghalib (jedno i to samo dla turysty) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ramadisaih Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 28.12.08, 21:17 Najprościej wynająć samochód z kierowca który ma licencję (np bus lub taxi). On nie pyta o "kierowcę z licencją" . raczej nie jest wczasowiczem, więc przepłacony kierowca (za tą licencję) nie jest mu raczej potrzebny. Równie dobrze i na pewno duuuużo taniej, dojedzie w takim przypadku Peugeotem z kierowcą bez żadnej licencji, stworzonej dla wczasowiczów by drzeć lepszą kasę <Można tez wynając łódź :D i popłynąc - będzie ładniej i fajniej - <możesz tez <załapać sie na jedną z łódek płynących na safari nurkowe :D pewnie tak będzie dla Niego najlepiej ......................;;)) Jeszcze ma prom do Sudanu płynacy z Port Saidu........... też moze go złapać ;)))))))))))) samolot, rower, motor, hulajnogę ..... i parę innych pomysłów <Autobusy lokalne tak - ale nie ma do marsa El Alam, a do Port <Ghalib (jedno i to <samo dla turysty) Mam wrażenie, że nawet jeśli wysiądzie 20 km przed, to i tak sobie poradzi, to nie wczasowicz raczej Odpowiedz Link Zgłoś
ramadisaih Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 28.12.08, 21:26 Nie doczytałem dlaczego pisałaś o tej licencji, ( bo to oczywiste) że busiarz i taksiarz ją mają. Chociaż prywatnym samochodem np. ze znajomym,( czy twierdząc ze to znajmomy) też sie przejedzie , nie ma problemu, wiec te licencje mało istotne. Inaczej traktowani są wczasowicze, inaczej ktoś jadący sam, bo on nie ma rezydenta, biura hotelu, itp itd, wiec nie jest tak strzezony jak wczasowicz, bo swiadomie jedzie tam w taki sposób, więc da sobie radę- oni o tym wiedzą. Ewentualne problemy, stwarzają wtedy kiedy uznają, że ktoś moze im narobić problemów, bo np. w mini i z dekoltem umyślił sobie by powojażować po egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_eyes Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 07.01.09, 15:01 Dziekuje bardzo za odpowiedzi, bo juz nie mialam nadziei ze cokolwiek w rodzaju autobusu do miasteczka tego zaglada;) Taksowka to raczej odpada, bo jak slusznie zauwazyl Ramadisaih wczasowiczka nie jestem i zalezy mi na kosztach. A o dekolty i mini prosze sie nie martwic, nie moj styl; po arabsku tez sie dogadam jak bedzie trzeba, wiec nic tylko jechac! Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_55 Re: Z Marsa Alam do Hrg - jak? Autobusem? (?) 07.01.09, 15:55 Jechalam taksowka do Marsa Alam zaplacilam 200Le tylko trzeba uzgodnic cene przed wyjazdem! Odpowiedz Link Zgłoś