pc_maniac 19.11.03, 13:07 Jakie wycieczki i imprezy polecacie (a jakie odradzacie) turystom wybierającym się do Egiptu? Podajcie w miarę możliwości ich ceny, czy wykupywaliście w biurze lokalnym, czy u rezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklistka Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 19.11.03, 13:13 moje typy KAIR 1 DNIOWY-25 $ W BIURZE AFRICANA TRAVEL LUXOR 1 DNIOWY-22$ J/W poniewaz byłam tylko 1 tydzien,nie mogłam sobie pozwolic na wycieczki 2-dnoiwe (a szkoda),wydaje mi sie ,ze mogłabym wtedy o wiele więcej zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu feluka w Asuanie 19.11.03, 14:15 cena feluki ze sternikiem ok. 10-15$ (ceny umowne ;) ) za pół dnia, obwiezie wokół wysp poczeka jak bedziecie miec ochotę zwidzić ogród botaniczny lub wioske nubijską, opowie cos o sobie Nilu i Egipcie , a moze i zaśpiewa, gorąco polecam, warto z przyjaciółmi zaopatrzyć się w jakiś browarek, cos do jedzenia by miło spędzic tye kilka godzin na wodzie :), mozna tez wziąc tylko na 1godz, po to by "zaliczyć" felukę i tak warto. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: feluka w Asuanie 19.11.03, 16:06 ja za felukę w Asuanie płaciłam 10 funtów. Zostaliśmy z kumplem wywiezieni rano na malusieńką wysepkę - tam zostaliśmy na cały dzień, ja pływałam w Nilu. Wieczorem ok. 17 czy 18 feluka po nas wróciła... Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu Re: feluka w Asuanie 20.11.03, 08:30 można i tak ;), ale ty masz tam "wtyki" ;),ale za 10EGP to ja bym cały czas myślał czy bedzie mu się chciało wrócić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: feluka w Asuanie 20.11.03, 09:10 wrócił...a nawet jeśli nie, to ja bym dała radę podpłynąć do brzegu...ba nawet jak pływałam w Nilu, to co chwila otaczały mnie feluki z turystami z aparatami fot. i kamerami, więc i łatwo by było złapać feluko-stop ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: feluka w Asuanie 20.11.03, 09:13 a no i te 10 funciaszków to on dostał dopiero przy drodze powrotnej...więc to też jakaś metoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wycieczki IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 11:32 Nie bede wymieniac wycieczek typu Kair - Giza + miasto, Luksor - Teby i Swiatynia Luksorska, Dolina Krolow, Swiatynia Hatchepsut, bo to sztandarowe imprezy. Osobiscie polceam Jeep Safari - 15 $ w biurze lokalnym; Jesli bedziecie w Asuanie - wyprawe do Wioski Nubijskiej - ja placilam w Triadzie 12 $ Polecam tez zwiedzanie miast Egiptu na wlasna reke, zeby "poczuc ich klimat". Warto wybrac sie na bazar w Kairze i w Asuanie, przejsc sie korniszem w Luksorze. Szczegolnie ładnym miastem jest wg mnie Asuan. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
foretka Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 20.11.03, 12:56 Witam!!! Goraco polecam snurkowanie! Od godz. 8 do 16 (oczywiscie z dojazdem, doplywem i powrotem); na lodzi sprzet typu: maski, rurki i pletwy oraz obiad z cola + owoc. A to wszystko za 8$ za osobe:-) Naprawde warto - rybki i rafy cudowne - w kazdym dostepnym kolorze. Dla tych, ktorzy maja slabe pojecie o pustyni - quad safari lub jeep safari. Quady za 45$ za 2 osoby na jednym motorku; jeep za 10$ od osoby. Na miejscu zwiedzanie wioski beduinow, podziwianie zachodu slonca nad gorami, obiad, spiewy - ogolnie wspaniala wycieczka. Szczegolnie dla tych, ze Sahara to rownina z samym piaskiem. Jesli mieszkacie w Hurgardzie - proponuje wybrac sie samodzielnie do El Gouny (5 funtow od osoby miejskim autobusem w jedna strone). Jest to przepiekna prywatna miejscowosc, z mnostwem hoteli (niska zabudowa) polozonych na wyspach. Mozna przeplynac sie "kanalami"; lodeczki plywaja co 45 minut i sa darmowe. Chyba podobnie wyglada raj na ziemi:-) To mniej wiecej tyle:-) Pozdrawiam Foretka Odpowiedz Link Zgłoś
foretka Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 20.11.03, 13:00 Dodam jeszcze, ze wycieczki wykupowane byly w lokalnym biurze. :-) Foretka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpio Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 13:29 Napiszę tu z kolei czego naprawdę nie polecam ,szkoda kasy nawet tej małej z lokalnego biura: 1)statek podwodny(chyba ruski demobil)_naprawdę dużo nie widać,mimo ,że nurkowie obok karmiąc ryby chcą pod okręt jak najwięcej ich ściągnać-szyby plastikowe,mało widać.2)katamaran ze szklanym dnem. Za te imprezy lepiej wykupić w lokalnym biurze wycieczki na rafy(wziąść trochę chleba dla ryb).Widoki nie zapomniane!!!!!!. A poza tym te imprezy które na tym forum są opisane warto i trzeba wykupić. Zabytki w Egipcie są wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 22.11.03, 12:39 A ja mimo wszystko reklamuję i będę reklamować mój ukochany Kair, do którego z pewnością jeszcze nie raz pojądę :) www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=371 pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 ups ! ;-) 22.11.03, 12:42 Oczywiście miałam podać ten adres ;) www.egipt.republika.pl/reportaz.html pozdrofka K. Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 24.11.03, 15:01 Na całkiem świeżo moge na pewno polecić Kair dwudniowy (jednak mimo wszystko bo nie wyobrażam sobie nie zobaczyć Sakkary, Dahszur, a na to nie ma czasu w imprezie jednodniowej), na pewno Luksor, ale tyle ile się da najwięcej, jeden dzień to zdecydowanie za mało. Jadąc nastawiałam się na wykupywanie wycieczek w biurze lokalnym, ale będąc już na miejscu zmieniłam zdanie bo okazało się że przegapiłam dość istotną rzecz jaką jest dodatkowe ubezpieczenie. Miejscowe biura nie ubezpieczają na podróż, a ubezpieczenie z biura polskiego nie obejmuje wycieczek nie organizowanych przez nich. Zapłaciłam więc dość dużo, ale byłam spokojna i bardzo mile wspominam obie wycieczki, mimo że mam ogromny niedosyt;) Cena za Kair i Luksor to 120$, do tego w gratisie wieczór arabski (szczęście że nie musiałam za to płacić bo był to koszmar;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie IP: *.kghm.pl 26.11.03, 09:48 > na miejscu zmieniłam zdanie bo okazało się że przegapiłam dość istotną rzecz > jaką jest dodatkowe ubezpieczenie. Miejscowe biura nie ubezpieczają na podróż, > a ubezpieczenie z biura polskiego nie obejmuje wycieczek nie organizowanych > przez nich. bzdura, wciskana przez chciwych rezydentów, Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 26.11.03, 12:11 > bzdura, wciskana przez chciwych rezydentów, Niestety nie masz racji bo zostalo to sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie IP: *.kghm.pl 27.11.03, 12:28 _diabolique_ napisała: > > Niestety nie masz racji bo zostalo to sprawdzone. > TAAAAK...no to podziel się informacja gdzie to sprawdziłaś, który z reasekurantów proponuje takie ubezpieczenia, gdzie jest o tym mowa OWU i jakie BP sprzedaje imprezy z takim ubezpieczeniem, bo zaraz ktoś tu napisze ze jak wsiądziesz do taxi bez logo BP to kierowca na 100% Cię zabije a Ty przecie nie ubezpieczony/a Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 27.11.03, 13:10 Jak ktos ma watpliwosci to moze sobie wykupic samemu ubezpieczenie przed wyjazdem. Kosztuje okolo 1,5 euro za dzien wiec w przypadku 7 dni to nie jest raczej duzo, a pewnie jeszcze obejmuje znacznie wyzsze kwoty niz to ubezpieczenie wykupywane przez BP. Penelopa. Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 30.11.03, 19:27 penelopa.pitstop napisała: > Jak ktos ma watpliwosci to moze sobie wykupic samemu ubezpieczenie przed > wyjazdem. Kosztuje okolo 1,5 euro za dzien wiec w przypadku 7 dni to nie jest > raczej duzo, a pewnie jeszcze obejmuje znacznie wyzsze kwoty niz to > ubezpieczenie wykupywane przez BP. Oczywiście że można wykupić, ale jak napisałam wcześniej zupełnie o tym zapomniałam i dlatego zapłaciłam gapowe. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie 26.11.03, 10:51 Dorzucę jeszcze kolejne "typy" - bedąc w Asuanie koniecznie trzeba pojechać do Abu Simbel - kombinacji trasportowo-czasowych jest kilka. Ja konkretnie byłam autokarem, z wyjazdem ok. 4-5 rano, wschodem słonca na pustyni i pięknym porankiem tam na miejscu. Kosztowało toto ok. 60 USD. Samolotowe wycieczki mogą przekraczac 100 USD. Słyszałam tez że są jakies rejsy po jeziorze Nasera, ale sama tego nie testowałam. Natomiast jeśli będziecie w Luksorze dłużej niz przejazdem w ciągu 1 dnia to warto pojechać na pół dnia do Dendary (ok. 20 USD) - kapitalnie zachowana świątynia, prawie w ogóle nie ma turystów, ciekawe zagadkowe płaskorzeźby w podziemiach. Tylko uwaga - nietoperze nisko latają :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diver Re: JAKIE WYCIECZKI I IMPREZY w Egipcie polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:03 Zapraszam na www.tanienurkowanie.pl pozdrawiam ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś