Gość: Gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Jak uzyskać klarowny rosół? Mój jest zawsze mętny. :( Słyszałam coś o kapuście, ale nie wiem co z nią zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babeczkaa Re: klarowny rosół 22 lata temu wystarczy gotować długo na wolnym (czyt. małym ogniu), nie słysząłam o kapuście w rosole :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Od samego początku musisz gotować na małym ogniu. Kiedy już w końcu się zagotuje to musisz tak ustawić gaz, żeby tylko mrugał rosół. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: klarowny rosół 22 lata temu to ja tylko dodam dla pełnej jasności, że jak już wszystko masz w garnku (mięsko, warzywa, przyprawy), to zalewasz to wszystko ZIMNĄ wodą i stawiasz na małym ogniu, aż się powolutku zagotuje. To samo dotyczy odgrzewania. Zrobisz to za szybko - zmętnieje. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: klarowny rosół IP: 212.244.128.* 22 lata temu kapuste ugotowana oddzielnie dodaje się do makaronu tzn na talerz makaron kapusta pokrojona w kwadraty , rosól i posypac natką pietruszki .pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Wiem,że kapustę wiąże się nitką i wrzuca do rosołu - ale nie wiem, po co, zwłaszcza, że na koniec się ją wyrzuca. Dla smaku? Dlaczego wrzuca się przypaloną cebulę w łupinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryna Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Cebula dodaje koloru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewula Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu przypaloną cebule wrzuca sie do rosołu dla pięknego kolorku no i smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: klarowny rosół IP: 212.244.128.* 22 lata temu oddzielnie ugotowana kapustę np. włoska dodaje tak jak napisałam powyżej- naprawdę jest bardzo dobra a ponadto popularny rosól staje się o wiele ciekawszy.Bardzo lubie gdy jest bardzo dużo warzyw - rzecz gustu Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: klarowny rosół 22 lata temu Rosół mętnieje kiedy gotuje się zbyt szybko. Po zagotowaniu mięsa nalezy go ponadto odszumować. Potem ma tylko mrugać. Podobno można uratowac rosół, który się nam mocno zagotował dolewając zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: klarowny rosół 22 lata temu Ja nigdy nie zdejmuję szumowin z rosołu /białko/ i mam klarowny rosół i nawet nie przywiązuje wagi,że wrze pare minut, nim zauważę i zmniejszę gaz. Myślę,że dużo zależy od jakości i świeżości mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu wrzucić cebulę Odpowiedz Link Zgłoś
mon7 Re: klarowny rosół 22 lata temu cebule opalamy!!!! na gazie i wkladamy spalona, przepis ma 100lat i w moim domu tak gotowaly babcie. slyne z klarownego rosolu, ma mrugac a nie gotowac sie, jakosc miesa tez wazna. mam lyte ceramiczna wiec podpalam cebule na teflonowej patelni ale to juz nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: klarowny rosół IP: *.netpark.pl / *.netpark.pl 22 lata temu maly ogien podstawa:)kapusta??nie wiem o co chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: klarowny rosół IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22 lata temu gotuję tak samo jak " pieskuba " I jeszcze mały szczegół - zamrożonej porcji rosołowej , nie rozmrażam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: klarowny rosół IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 22 lata temu Jarzyny do rosołu daję na 20-30 min.przed końcem gotowania!Również trochę kurczaka ,jeśli dokładam, to 30-40 min. przed końcem (ale cebulę dużo wcześniej).Wstawiam do zimnej wody, ale na ostry ogień, po zagotowaniu zmniejszam ogień, by tylko"mrugał".Nigdy nie szumuję, a jest b.dobry, klarowny.Zimą często daję jarzyny mrożone, wtedy do zagotowania zwiększam ogień, a potem wracam do wolnego"mrugania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: klarowny rosół IP: *.zielman.pl 22 lata temu Podstawa to jak piszecie tylko "mruganie" rosołu, koniecznie bez pokrywki!!! Do "mrugającego" rosołu dolewamy zimnej wody (1 lub dwa razy po ok.szklance, albo pół)wtedy znikają szumy i jest klarowny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka2 Re: klarowny rosół 22 lata temu Gość portalu: miki napisał(a): > Podstawa to jak piszecie tylko "mruganie" rosołu, koniecznie bez pokrywki!!! > Do "mrugającego" rosołu dolewamy zimnej wody (1 lub dwa razy po ok.szklance, > albo pół)wtedy znikają szumy i jest klarowny!!! Ja zawsze miesko wrzucam na wrzaca wode! Bialko scina sie szybciutko i jest mniej szumowin. Cebulke przypiekam na ogniu, czasami/zalezy od mieska,ja kura "siwa"/ wrzucam luski z cebuli /rosolek dostaje sliczny zloty kolor/. Reszta jak wszyscy mowia! gotowac na malym ogniu , rosol ma tylko mrugac! Nie mieszac!Kapuste lubie w rosolku, ale tylko wloska i nieduzo! Na talerz: cieniutki makaronik posypany pietruszka, kawaleczek marchwi i koniecznie pieprz swierzo "ulrecony". No i rosolek trzeba jesc bardzo goracy! Smacznego, mgielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K29 Re: klarowny rosół IP: *.zywiec.plusnet.pl 22 lata temu a kurczak ze skórą, czy bez? ma to znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: klarowny rosół IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 22 lata temu Wszystko jedno.Ja daję ze skórą.Zdziwiona jestem, że gotujecie bez przykrycia! Ja zawsze pod pokrywką, najwyżej ciut uchyloną.Toż by mi za 3 godz. kuchnia zaparowała, a i nadmiernie ubyło?Moja mama tak gotowała i ja i zapewniam, że rosół jest doskonały, lepszego nie jadłam, co najwyżej taki sam.Ale najlepij mi smakował u bratowej na wsi z własnej czarnej kaczki.Niepowtarzalny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: klarowny rosół IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22 lata temu kurczak ze skórą i garnek przykryty pokrywką . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: klarowny rosół IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 22 lata temu Ja też wrzucam mięso na gorącą wodę,lecz pieprz dodaję w ziarkach.Rada moja na mętny rosół-to wrzucenie jednej lub dwóch kostek lodu. Odpowiedz Link Zgłoś