Gość: mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: pralka candy,bosch,ariston? 22 lata temu Ostatnio kupowałam nową pralkę, więc zrobiłam tak.Popytałam wszystkich zanjomych co mają i jak im się spisuje. Moje wyniki: - mama ma Whirpoola - po tygodniu od zakupu popsuł się programator, pan z serwisu przychodził do naprawy 5 razy i twierdził,że wszystko jest Ok, bo nigdy nie wstawił całego cyklu (nie chciało mu się czekać) tylko samo wirowanie, a to akurat działało. Przy piątej wizycie coś w pralce trzasnęło, wywaliło korki i programator się spalił, więc go wymienili i od tamtej pory wszystko jest dobrze. - tak więc zdecydowałam się unikać Whirpoola - ciocia ma Amicę - 2 razy naprawiała i ogólnie nie jest zadowolona - siostra ma Aristona - zadowolona, pralka jest cicha, ma dużo programów w tym do wełny, użytkuje 3 lata i nie było problemów - koleżanka ma od 9 lat Boscha - bezawaryjny, cichutki, solidny - teściowa ma Electroluxa - super cichy, solidny W kilku sklepach twierdzili,że najlepsze są Bosche i Electroluxy. Wszystko zależy, ile chcesz wydać pieniędzy (Bosch i Electrolux są drogie), czy spodoba Ci się wzornictwo, czy szukasz jakiegoś specjalnego modelu np bardzo małego do małej łazienki itp. Ja kupiłam w końcu Boscha - ładowność 6 kg (chyba tylko Bosch tak ma), z wyświetlaczem czasu prania i możliwością nastawienia pralki, aby sama zaczęła pranie o określonej godzinie. Przydaje sie guzik : dodatkowe płukanie, pranie intensywne (pierze dłużej i lepiej schodzą plamy z dziecięcych ubrań). Max obroty są co prawda 800, ale moja mam ma 1200 a i tak używa tylko do 800. Przy 800 pranie wychodzi prawie suche. Pralki z wyższą liczbą obrotów muszą mieć albo super system anty-zagniatający, albo niestety gniotą pranie i trudno je potem wyprasować. Poza tym mam wrażenie,że takie silne wirowanie niszczy tkaniny, nawet jeśli na początku tego nie widać. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: pralka candy,bosch,ariston? 22 lata temu Wszystko zależy od tego , jaki zakupisz model. Każda firma bez wyjątku wypuszcza na rynek modele przejściowe, które nie są dopracowane i to one głównie sprawiają największy kłopot późniejszym nabywcom. Whirpool nie jest wcale taki zły, natomiast Amica... hi hi taka sobie. Jednakże zgodzę sie z Tobą, że Bosch i Elektrolux chodzą bez zarzutu. Dopisałabym do listy jeszcze Siemens'a. Jeśli chodzi o jakość prania, również wielkie znaczenie ma fakt, jakiego używasz proszku. Jeśli chodzi o zagniecenia, głównym winowajcą jest zimna woda, która jest wpuszczana natychmiast po praniu w wyższej temperaturze. System anty- zagnieceniowy rozwiązuje ten problem. Woda dopuszczana jest stopniowo , żeby twoje ciuszki nie doznały szoku termicznego :):) Aha, Mastercooki też mają wersję 6-kilową, tym, że 6-kilówki mimo klasy AA pobierają więcej prądu (no i wody). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: pralka candy,bosch,ariston? 22 lata temu ja tez robilam wywiad wsrod znajomych i niestety candy wypadala najgorzej. W koncu mam wirpoola i poza jedna drobna naprawa (w fabryce nie dokrecili jakis srub) chodzi bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
martaross Re: pralka candy,bosch,ariston? 22 lata temu Mam Aristona i chodzi bezawaryjnie. Wcześniej miałam Boscha i mam wrażenie że był bardziej cichy. Myślę jednak że wszystko zależy od symbolu i serii produkcji. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: pralka candy,bosch,ariston? 22 lata temu Jestem posiadaczem: www.maximedia.pl/pralki/?cena=siemens_wxlm_962_pl Prosta i solidna, pracuje cicho przy wirowaniu potrafi trochę hałasować, ale to jak każda. Pranie odwirowane w pokoju wysycha w ciągu doby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bosia Re: pralka candy,bosch,ariston? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu Od 2 lat mam Boscha z wyświetlaczem , 1000 obrotów, wąska na 40 cm i uważam, że to był najlepszy wybór. Pierze rewelacyjnie, ma dużo programów, jest cicha i oszczędna. Jeszcze jedna uwaga. Czytałam kilka razy w prasie i rozmawaiłam z serwisantami i znajomymi, wszyscy to potwierdzają - dobrego i drogiego sprzętu nie wolno kupować w supermarketach tylko w firmowych sklepach. W supermarketach dlatego mają niższe ceny lub super promocje 0% przy zakupie ratalnym, bo mają niby ten sam sprzęt ale o gorszych parametrach, taka wersja dla ubogich. Nie warto więc ryzykować, co potwierdziły spostrzeżenia moich koleżanek. Pozdrówka i udanych zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: pralka candy,bosch,ariston? IP: 217.97.254.* 22 lata temu CANDY osobiście mam i jest fatalnie. Zapłaciłam słono a mam gó.... Niedopiera, chodzi tak głośno -że znajomi którzy przychodza do nas w trakcie jak załączona jest pralka i akutat wiruje-pytaja -co to? Pozaty gniecie niemożliwie ubrania. Zaznaczam że jest to model z drogich pralek i to co firma proponuje za takie pieniądze to SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandy Re: pralka candy,bosch,ariston? IP: *.one.pl 22 lata temu Pracuje w hurtowni i candy zdecydowanie odradzam znajomym, wlasnie dlatego, ze jak nie daj boze sie popsuje, to z serwisem uzerac sie trzeba pare miesiecy, zeby cokolwiek zrobili. Masakra. Bosch, Siemens, sa dobre, electrolux tez. JA mam AEG i jest super, mimo 1300 obrotow, wyjmuje w miare ladne pranie, bez przesady z tymi zagnieceniami. Jesli chcesz wydac mniej kasy na pralke, polecam Gorenje WA 944. Pelnowymiarowa, 900 obrotow, ocynkowana blacha, nie bedzie rdzewiec. Pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana 22 Re: pralka candy,bosch,ariston? IP: *.eltronik.net.pl 21 lat temu mam boscha takiego z opuznianiem prania i jest super.Mialam przedtem wirpola otwieranego od gory kupionego za duza kase otworzyl sie beben podczas wirowania i szlag go trafil w serwisie stwierdzili ze to nie mozliwe i ze musialam go nie zamknac(co bylo nie mozliwe)3 tyg pozniej to samo stalo sie z pralka kolezanki tez wirpolem Odpowiedz Link Zgłoś