21 lat temu
Przymierzam się do wymiany okien na plastikowe.
Wszyscy sprzedawcy zachwalają swoje okna jako najlepsze.
Mam pytania do użytkowników- na co zwrócic uwagę?,
za co warto dopłacić?, a co można sobie odpuścić,
co pomaga w utrzymaniu czystości, jakie parapety?.
Za wszystkie rady i uwagi z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: glas Re: nowe okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Plastikowe okna to najgorsze g...no jakie można sobie wyobrazić.
      Niestety w Polsce nadal jest na nie popyt, chyba ze względu na niską cenę.
      • Gość: Loreley1 Re: nowe okna IP: *.dip.t-dialin.net 21 lat temu
        Niestety glas ma racje :(, zima okna plastikowe "poca" sie straszliwie...jesli
        nie przeszkadza Ci codzienne poranne wycieranie szyb, parapetow a nawet
        podlog...polecam
        • Gość: matylda Re: nowe okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          Z czasem żółkną, wypaczają się, sprzyjają rozwojowi grzyba domowego i pleśni.
        • zielony_listek wysyp "fachowców" 21 lat temu
          Bardzo jestem ciekawa skąd u Was takie świetne znawstwo okien plastikowych i
          przekonanie, że są do kitu.

Owszem, słyszałam o poceniu okien plastikowych, ale jakoś sama tego nigdy nie
          doświadczyłam (mieszkam w domu z plastikami, u mamy są plastiki, w pracy są
          plastiki, wielu znajomych ma plastiki).
          Kiedyś w blokach kupowano chętniej plastikowe, bo lepiej tłumiły hałas z ulicy
          niż drewniane, nie wiem jak teraz te parametry wyglądają.

Powiem więcej - od kilku lat mam okna z taniego profilu, na którym wszyscy
          wieszali i wieszaja psy. I jakos ani się nie pocą, ani nie żółkną, ani się nie
          wypaczają. No po prostu jest OK.

Plastikowe są tańsze i łatwe w utrzymaniu czystości.

Owszem, wizualnie wolę drewniane. Ale to jest kwestia gustu.

No jeszcze mogłabym użyć słów prawidłowa wentylacja, nowoczesna technologia,
          parametry jakościowe, normy, prawidłowy montaż itp.

Pozdrawiam
          zielony_listek
    • vanilla4 Re: nowe okna 21 lat temu
      też zdecydowałam się na plastiki - na drewniane niestety mnie nie stać..
      • Gość: kol.3 Re: nowe okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        Fundując sobie plastikowe okna obowiązkowo należy zamówić tzw. potrójny uchył.
        Pozwala to na uchylanie okna: mały uchył, średni uchył , pełny uchył. Należy
        stale mieć okna otwarte - przynajmniej mały uchył - wtedy okna się nie pocą.Ja
        jestem z osób nieustannie wietrzących, więc kłopotów z oknami póki co nie mam.
        Okna trzeba być często np. raz na miesiąc bo plastik jest miękki i robią się
        wżery.
        • nallega_m Re: nowe okna 21 lat temu
          osoby, ktorym okna "sie poca" chyab maja jakies prototypowe egzemplarze.
          przeciez teraz okna maja mikrowentylacje i nic zlego im sie nie dzieje(ale fakt,
          znam ludzi, ktorzy zrobili sobie okna wiele wczesniej + ocieplenie ze
          styropianu,, no i dom zaplesnial). u mnie w domu super sie sprawdzaja. mysmy
          zrobili szerokie parapety wewnetrzne- doszlo kilka "polek" n akolekcje mamy:)
    • ulcia23 Re: nowe okna 21 lat temu
      Radzę okna drewniane. Ich koszt wcale nie jest dużo wyższy od okien
      plastikowych. Sama zdecydowałam się na drewniane i jestem z nich zadowolona.
      • kasper68 Re: nowe okna 21 lat temu
        Ja mam plastykowe okna z partnersa z gazem ( nie pamiętam jak się nazywa) już
        10 lat, nie żółkną, nie pocą się. Dodam jednak, że nie mamy ocieplanego domu
        styropianem, bo same mury są bardzo grube - 50 cm, z izolacją w środku.
        • Gość: siostra Jerzego nowa moda - muszę mieć nowe okna .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
          bo sąsiedzi już mają , a my wciąż , jeszcze nie .
          Kiedyś , wszyscy malowali okna na brązowo , teraz wymieniają na plastikowe .
          Mieszkam w blokach . Masa lokatorów wymienia okna ,
          ze względu na ulgę remontową .
          Mam koleżankę , która ma okna plastikowe .
          Nie wspominała nic o spoconych oknach , mokrych parapetach i podłodze .
          Wspomniała jedynie , że szybko się brudzą i kurz , mocno trzyma się okien .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka