Dodaj do ulubionych

Pomocy- Robaki w kuchnii

IP: 217.153.60.* 20 lat temu
nie dawno przeprowadziłam sie do dużego wierzowca w którym sa zsypy na śmieci.
Nie spodziewałam się, ze wszystkie anegdoty zwiazane z robakami ktore
pochodzą z tego miejsca są prawdziwe.. a jednak.
Robaki maja koło 1,5 cm, maja kilka nózek, kolor brązowy. Wychodza zazwyczaj
wieczorem i łażą po kuchnii. Rajd ich zabija, ale dopiero kiedy psikam w
konkretnego osobnika.
Zna ktoś sposoby na poradzenie sobie z tymi okropnymi stworami????
Obserwuj wątek
    • Gość: meg Re: Pomocy- Robaki w kuchnii IP: 80.68.236.* 20 lat temu
      Mam podobny problem. Od roku mieszkam w obecnym mieszkaniu. 6 pietro - zsypów
      brak. Trzy miesiące temu znalazłam robala, którego zidentyfikowałam jako prusak-
      karaczan (wg internetu). Poukładałam jakieś okrągłe płytki , ale chyba
      nieskoteczne. Wczoraj znalazlam jednego obok zlewu. A dzisiaj w dzien po
      ścianie (też w kuchni) wędrował sobie inny... Jestem przerażona. Mam czysto,
      jedzenie w lodówce, to co sie do lodówki nie kwalifikuje jest w zamknietych
      pojemnikach. Problemem może być suszarka na naczynia- wiadomo woda. Poza tym
      mam meble w kuchni zamontowane na stałe- raczej nie mogę poodsuwać i
      pozdejmować szafek. 2-3 razy czułam na klatce smród- doszłam do wniosku, że to
      dezensekcja jakaś. Ale myślę, że to może przechodzić od sąsiadów z dołu
      (niestety mam podstawy żeby tak myśleć).

Dołączam się do prośby o pomoc- jaki preparat jest najlepszy.
      I wogóle, czy to zgłaszać do spółdzielni? wstydzę się, bo zawsze uważałam, że
      prusaki mieszkają tam gdzie jest brudno... no ale u mnie nie jest brudno, więc
      chyba muszę zweryfikować tę opinię...
      • Gość: gość Re: Pomocy- Robaki w kuchnii IP: *.cetelem.pl 20 lat temu
        Tak to są prusaki
        należy w mieszkaniu rozłożyć trutki ktore można kupić w markecie.
        Robaki te przechodzą głównie rurami, wiec polecam środek przeczyszczający do
        rur, np. kret. Ja kiedyś też mialam, ale raz w miesiacu wsypywalam kreta do rur
        (kuchnia i łazienka) i robaki przestały się pokazywać

pozdrawiam
        • Gość: ola Re: Pomocy- Robaki w kuchnii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
          Tak to prusaki, zmora ktora też mnie kiedyś dopadła... Co zrobiłam?
          Pozaklejałam wszystkie wentylatory ( w łazience zamurowałam i połozyłam
          glazurę), wymieniłam drzwi na bardzo szczelne i raz na tydzień pryskam
          wycieraczę i dookoła drzwi baygonem na prusaki, zatykam zlew i wannę korkiem a
          odpływy zabezbezpieczyłam tak żeby nic z nich nie mogło wyjleść, raz na jakiś
          czas pryskam bajgonem za lodówką i szafkami, porozkładałam kostki
          przeciwprusakowe...jestem czujna!!! Zawiadomiłam administrację i zażądałam
          dezynsekcji na korytarzach i w piwnicy. Można się ich pozbyć ale trzeba
          systematycznie z nimi walczyć. Powodzenia
        • Gość: meg Re: Pomocy- Robaki w kuchnii IP: 80.68.236.* 20 lat temu
          dzięki, trutki jeszcze jakieś dokupię, a co do rur- od paru dni wkładam
          zatyczkę do zlewów na czas kiedy ich nie uzywam. Jeśli coś w kranie nawali i
          zaleje sąsiadów to trudno:) Ale kran mam sprawny. I ubezpieczenie.
          • Gość: ola Re: Pomocy- Robaki w kuchnii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
            Oprócz zatyczki musisz zabezpieczyć to co jest nad nią -to chyba nazywa się
            odpływ, jest to dodatkowy otwór którym mogą sie dostać do twojego domu.
            Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka