Dodaj do ulubionych

Renty i emerytury górnicze-przejscia

19 lat temu
Mój mąż ma 53 lata. Ma przepracowanych 28 lat w tym 17 lat na kopalni pod
ziemia. Orientujecie sie może w jakim wypadku mógłby przejśc na wcześniejsza
emeryture?? I czy wogóle mógłby...bo z tego co pisza w internecie to za
bardzo nic nie wiadomo
Obserwuj wątek
    • Gość: Oburzona Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.4web.pl 19 lat temu
      A dlaczego 53-letni facet ma przechodzić na emeryturę? Żenada, wstydziłabyś
      się!!!
      • Gość: mika9949 Re: Do Oburzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Oburzona widać,że nie masz pojęcia jak trudna i niebezpieczna jest praca na
        dole w kopalni.To TY powinnaś się wstydzić,że zabierasz głos w sprawie o której
        nie masz zielonego pojęcia.Mój ojciec przepracował na kopalni(na dole) 32lata w
        wieku 50lat przeszedł na emeryturę obecnie ma 62 i jest wrakiem człowieka.
        Itak ma szczęście,że tyle żyje na emeryturze bo statystyki wyrażnie pokazują,że
        górnicy po przejściu na emeryturę najkrócej z niej korzystają,bo zwyczajnie
        umierają.Pochodzę z górniczej rodziny z dziada pradziada mój mąż też jest
        górnikem,synowi za żadne skarby świata nie pozwoliłabym pracować w kopalni i
        nawet największemu wrogowi nie życzę przeżywać każdy dzień tego strachu czy
        wróci z "szychty" czy nie.
        Atak na marginesie jeżeli chciałabyś na własne oczy przekonać się jak wygląda
        praca na dole w kopalni mogę wysłać Ci zaproszenie,bo na dzień górnika kobiety
        mogą zjechac na dół i przekonać się jak to jest.Może wtedy zrozumiałabyś
        dlaczego górnik powinien iść wcześniej na emeryturę.
        • Gość: mika9949 Re:Wcześniejsza emerytura górnicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Najlepiej niech popyta u siebie w biurze z tego co ja się orientuję już może
          się starać o emeryturę.Mąż mi powiedział,że jeżeli ukończył 50lat a w latach
          przepracowanych ma minimum 15 lat dołu to może iść na emeryturę.Oczywiście są
          jeszcze inne składniki mające wpływ na emeryturę ale to już mąż musi sobie sam
          załatwiać np.trzeba odpracować L-4,urlopy bezpłatne itp więc przejście na
          emeryturę czasami nawet sporo przesuwa się w czasie.
          Powodzenia.
        • Gość: ad Re: Do Oburzonej IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
          Sory ale jest jakis przymus pracy pod ziemia? Lapanki robia na ulicach i
          zmuszaja biciem do bycia gornikiem? Niewiedzial ze idzie do ciezkiej pracy?
          widzialy galy co braly. i jest wstydem zeby facet 53 lata sobie szedl na
          emeryturke za ktora placi reszta narodu.
          • Gość: gość Re: Do Oburzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Ty tępa maso zorientuj się jak wysokie składki im pobierają i ile Warszawka na
            nich korzysta itd-temat rzeka.Zauważ również,że na Śląsku jest górnictwo i
            górnicy a np. nad morzem rybacy i wszelkie zawody związane z morzem.
            Obecnie młodzież nie wybrałaby zawodu górnika ale parę lat do tyłu z całej
            Polski tu ściągali,głównie ze wsi bo ta praca dawała im chleb.
            Zresztą po co się rozpisywać jak taka ciemnota jak ty i tak nie jest w stanie
            tego zrozumieć.
              Jasne, dalej sobie tak tlumacz. Tylko w tak popiep... kraju jak polska prace
              fizyczna sie sztucznie "gloryfikuje", a prawda jest taka ze fizol zawsze byl i
              bedzie najnizej na drabinie spolecznej z zarobkami, ze zdrowiem, z poziomem
              zycia itp. a dlaczego ? Poniewaz zeby zostac fizolem jedyne co trzeba to miec 2
              sprawne rece. Do kazdej lepszej pracy trzeba juz cos umiec. Chrzanienie ze
              Warszawka, czy inne pierdoly to tlumaczenie sie winnego. Czy ja dostalam 40tys
              zl za to ze laskawie zmienie zawod?? niech no ja pomysle... NIE? Zadna inna
              grupa zawodowa niedostala tyle kasy ile sie rok rocznie wtlacza w gornictwo, bo
              na slasku tradycyjnie kobieta niepracuje tylko domem sie zajmuje,a gornik tylko
              dzieciaki plodzic umie, ktore koncza tak samo jak on - jako fizole. I caly kraj
              ma sie na ta radosna "tradycyjna" rodzine zrzucac? jakim prawem???!! Moze ja
              zaczne wiec swoje brudne gacie wysylac do jakis zon gorniczych na slasku, i
              zadac gotowania mi obiadkow, bo w koncu za ich grzanie d.. w domu place ja. A
              jak place to chyba mam prawo wymagac. Najpierw latami sie na chama utrzymuje
              nierentowne kopalnie a potem wyplaca sie idiotycznie wysokie emerytury gronikom
              "bo sie przeciez tak narobili". IDIOTYZM. Oby sie znalazla taka polska Thatcher
              ktora kopnie ich w te leniwe dupska i moze wtedy i u nas sie w kraju poprawi.
              Narazie wszyscy ustepuja tym terrorystom i kryminalistom. Komuna sie skonczyla
              wiele lat temu, najwyzszy czas poinformowac o tym slask.
              • jaaacekw Re: Do Oburzonej 19 lat temu
                Gosciu ,ile przez ciebie goryczy przemawia.Moz ei ciezko pracujesz ,nie
                wiem .Ale co powiesz o policjantach ,ktorzy po 15 latach przechodza na
                emeryture ,majac po 40 lat?
                  Sory ale niewidzisz roznicy miedzy praca dla spolecznestwa (policja, lekarze,
                  wojsko) a nic nieznaczacym zawodem ktory przemoca i bezczelnoscia wyszarpal
                  sobie przywileje? Gornicy sa u nas niepotrzebni - wegiel tanszy!! mozna
                  statkami przywiesc z afryki czy chile, do tego nasze srodowisko by niebylo
                  niszczone. Uslug policji lekarzy czy wojska juz tak outsoursing -owac sie nie
                  da.
                  Porownywanie pracy gornika do policjanta jest bezsensu - bo policjant nastawia
                  karku jednak chroniac nasze tylki, im sie i wyzsze pensje naleza i wczesniejsza
                  emerytura. A gornikom to kop w d.. sie nalezy, nic wiecej.
                  • Gość: gość Re: Ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                    Ad forma twoich wypowiedzi już sama w sobie świadczy o twoim niskim ilorazie
                    inteligencji i braku kultury osobistej.Nie widzisz nic prócz końca własnego
                    nosa.Natomiast z treści jasno wynika,ze nie znasz tematu pomijając fakt,że
                    kompletnie nie orientujesz się jak żyją górnicae rodziny jak naprawdę żyje się
                    na Śląsku.To co ty opisywałaś jest wymysłem twojego chorego rozumu.
                    Nazywanie pracownika fizycznego(przez ciebie) FIZOLEM jest obrażające dla wielu
                    grup zawodowych.Ciekawe czy zdajesz sobie sprawę z tego,że chlebuś
                    piecze "fizol",domek buduję fizol,okienka wstawi ci fizol itd.Co byś damulko
                    zrobiła jak nie byłoby tych "fizoli".Każdy jest potrzebny i pracownik umysłowy
                    i fizyczny oni zwyczajnie się uzupełniają.Ale niestety ktoś kto tak potrafi
                    wyrażać się o innych i ich poniżać tego nie jest w stanie zrozumieć.
                    • Gość: ad Do Goscia :) IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                      gosc :) Widac ze ze szkoly zwiewales bo z mysleniem i kultura jestes na bakier.
                      Do tego powiesz wszystko zeby poprzec swoje wydumane racje - co tylko
                      potwierdza twoja bezmyslnosc i silnie ograniczone horyzonty :) pewnie sam
                      jestes ze slaska :) Ja do fizoli nic nie mam, zadna praca nie hanbi,
                      uwazam tylko ze jezeli komus kto zasuwa fizycznie roi sie bezpodstawnie ze
                      powinnien wiecej zarabiac niz wyksztalcony czlowiek, to nalezy mu naprostowac
                      sytuacje.
                      Czy to normalne ze lekarz na panstwowej posadzie zarabia mniej niz gornik ???
                      To nie jest normlane :) to jest komunistyczny wymysl i to sie zmieni, czy
                      podoba sie to komus czy nie, gornikow w koncu sie kopnie w dupe bo zwyczajnie
                      nie stac Polski na to by ich utrzymywac iles lat.
                      Oczywiscie sa zawody w ktorych praca fizyczna jest bdb oplaca, lepiej niz wiele
                      tzw umyslowych, ale gornictwo nie zalicza sie do takich i nigdy zalcizac sie
                      nie bedzie. A wiesz czemu? Bo gornictwo jest drogie, niebezpieczne, niezdrowe
                      dla ludzi i srodowiska, bo odchodzi sie od wegla jako zrodla energii.
                      Gornictwo jest nierentowne i bedzie coraz bardziej nierentowne :) dlatego im
                      wczesniej sie dam im pasc tym lepiej dla wszystkich - gornicy znajda normalna
                      prace z adekwatna placa (beda sie musieli przyzwyczaic ze juz nikt w d... ich
                      niecaluje za to ze wogole raczyli wstac z lozka, i do tego ze placa jest b
                      silnie powiazana z wydajnoscia, wyksztalceniem, umiejetnosciami, bo nic tak
                      ludzi niedemoralizuje jak dostawanie kasy za nic - a gornicy teraz dostaja kase
                      za nic), ich dzieciaki nie beda szly do roboty do kopalni, ich zony rusza tylki
                      do pracy i zaczna sie troche rozwijac umyslowo, faceci beda zyli dluzej,
                      same zalety z zamkniecia kopaln :) wiec po kiego grzyba na chama sie je
                      utrzymuje???
                      • Gość: gość Re: Do Ad... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                        W szkole zdobywa się wiedzę a kulturę osobistą wynosisz z domu.
                        Chyba zauważyłaś ile mamy wykształconych chamów.Szkoda,że nie zauważyłaś iż
                        nie wypowiadałam się na temat innych grup zawodowych.To prawda jestem ze Śląska
                        wiem jak żyją tu ludzie,żony górników od x lat pracują bo za 1800-2000zł netto
                        ciężko im utrzymać np.4-ro osobową rodzinę.Natomiast górnik pracujący na
                        powierzchni zarabia ok.1200zł.Nigdy nie uważałam,że górnik powinien zarabiać
                        kokosy ale nie zgodzę się z tym,że należy kopać go w d... i obrażać to nie jest
                        żaden podgatunek a ty właśnie tak ich traktujesz.
                        To prawda,że lekarz powinien zarabiać więcej,nauczyciel również tak samo jest z
                        policją i wieloma innymi zawodami.Ogólnie płaca w Polsce jest niska i dotyczy
                        wszystkich zawodów.Nie będę już rozpisywała się o tym,że np.lekarz może dorobić
                        w prywatnym gabinecie,księgowa zrobi dodatkowe rozliczenie jakieś
                        firmie,nauczyciel dorobi korepetycjami itp.inni takich możliwości nie mają(mam
                        na myśli górników).Dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu ponieważ łatwo
                        zauważyć,że jesteś uprzedzona do Śląska i wszystkiego co z nim związane.
                        Wtej sytuacji żadne argumenty cię nie przekonają,apoza tym kogoś takiego jak ty
                        nawet nie warto.Życzę powodzenia-Ślązaczka
                        • Gość: ad Re: Do Ad... IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                          Sory, ale 2000 netto to jest duzo, i malo osob , niewyksztalconych (jak
                          gornicy) , tyle zarabia. Placa osoby niewyksztalconej ksztaltuje sie gdzies na
                          poziomie 800zl-1100 netto - tak wiec sama widzisz ze gornicy zarabiaja
                          nieadekwtanie duzo, do tego ich pensje sa wyplacane z cudzych podatkow bo
                          kopalnie od x lat nie sa w stanie same na siebie zarobic (m.in. przez
                          rozbuchane przywileje gornicze). gornicy podcinaja sami galaz na ktorej siedza -
                          to ich wybor, ale niech sie potem niezdziwia jak wyladuja na kasie w
                          hipermarkecie za minimalna pensje, albo beda robic na umowe zlecenie, bez
                          oplaconych polowy skladek. Tak jest w Polsce, tylko gornicy(bezpodstawnie i z
                          kieszeni reszty spolecznestwa)dostaja ze 15 pensji w roku, przywileje,
                          wczesniejsza emeryturka i 2 tys na reke, rownoczesnie ledwo umiejac czytac. To
                          nie ma nic wspolnego z uprzedzeniami, to sa fakty.
                          Osoba wyksztalcona zawsze bedzie mogla dorobic bo 1. ma wyksztalcenie, 2.
                          uczenie sie przyzywczaja doduzej ilosci pracy, takze umyslowej. Czy ktos
                          gornikowi bronil zostac ksiegowa , ktora moglaby sobie dorobic? Nie.
                          Pozatym reszta spoleczenstwa dorabia zeby miec z czego zyc a gornicy co robia?
                          aby uzyskac to samo ida z kilofami na sejm. To jest uczciwe ? a przeciez
                          hipermarkety wciaz szukaja osob bez wyksztalcenia do pracy - jak im malo tego
                          co dostaja to kasa czy mycie kibli czeka. Nie ma przymusu zostania gornikiem
                          wiec nie ma zadnego powodu zeby wszyscy musieli sie zrzucac na nich -
                          nieszczesnikow sila zmuszonych do rycia pod ziemia.
                            Niestety miałam rację rozmowa z tobą jest bez sensu.Widzę,że kasjerka czy
                            sprzątaczka to też dla ciebie "podgatunek",jeszcze trochę i okaże się,że tylko
                            ty jesteś mądra,wykształcona i bez ciebie świat się zawali.Normalnie jesteś
                            narcyzem.
                            • Gość: Ad Re: Do Ad... IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                              Czytanie ze zrozumieniem jest ci obce, do nauki slaski tluku :)
                                Chamski wykształciuch!!!
                                A Bozie proś o zdrowie bo o rozum już za póżno.
                                • ziuta111 Re: Do Ad... 19 lat temu
                                  Gościu, chamem jesteś ty niestety,
                                  A górnicy mają przywileje zachowane z czasów gierkowskich jeszcze, bo sam
                                  Gierek był górnikiem, więc swoich hołubił... Nikt w wieku czterdziestu paru czy
                                  pięćdziesięciu paru lat nie powinien iść na emeryturę, bo to nieprzyzwoite po
                                  prostu!
        • ziuta111 Re: Do Oburzonej 19 lat temu
          Miko, nikt nikogo nie zmusz do wyboru zawodu górnika. Równie dobrze ten górnik
          może się uczyć i zostać chemikiem, nauczycielem, adwokatem itd. itp...
          A skoro chciał być gónikiem to niech kopie węgiel a nie ogląda się na nas,
          żebyśmy dokładali do jego emerytury, bo biedaczek się zmęczył w wieku lat 50...
          Jak ma dość pracy na dole to niech zmieni robotę i tyle...
          • Gość: zara Re: Dodatkowe przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
            dla górników oburzają całe społeczeństwo dlatego,że w tej chwili dokładnie
            mozna wszystko policzyć i jasno z wyliczeń wynika,że MY WSZYSCY się na ich
            pracę (emeryture, przywileje) składamy. Za komuny wszystko było wspólne i nic
            podobno nie kosztowało, w związku z tym władza kochała górniczy stan a węgiel
            był "naszym dobrem narodowym" przynoszącym twardą walutę. Teraz to się zmieniło
            i reszta kraju chce normalności, czyli jak pracujesz w ciężkich warunkach to
            płać więcej na swoją emeryturę a nie żądaj od innych, żeby dokładali do
            ciebie,wtedy będziesz mógł górniku przejść na wsześniejszą emeryturę i ze
            swoich składek się na niej utrzymasz.
            Kopalnie należy traktować jako zakład, który powinien wypracowywać zyski a nie
            żyć z dotacji państwowych, czyli znowu z NASZYCH pieniędzy.
            Takie oczywiste prawdy są całkiem jasne dla wszytkich oprócz braci górniczej,
            oni wciąż nie chcą się pogodzić z utratą swojego znaczenia.
            Nie widzę powodu,żebym musiała płacić ze swoich składek na swoją i na górniczą
            emeryturę.
            • Gość: Ad Re: Dodatkowe przywileje IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
              Dokladnie, dokladnie
    • Gość: bezjadu Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      A ja proponuję, niezależnie od tych waszych wywodów ekonomicznych, pofatygować
      się na Ślask i raz jeden ZJECHAĆ NA DÓŁ KOPALNI. Przypuszczalnie już w windzie
      narobilibyście ze strachu w gacie. Nie jestem górnikiem ale mam wiele szacunku
      i podziwu dla tych ludzi, że nie są tchórzami, że podjęli taką cięzką pracę aby
      zapewnić rodzinie byt. To bardzo dobrze, ze potrafią się górnicy skonsolidować
      i nie dać się robić kolejnym rządom oszołomów w bambuko. Praca
      ciężka,odpowiedzialna powinna być super wynagradzana. A to,że górnictwo jest
      nierentowne to już "zasługa" baranów w rządzie którzy nie potrafili i n ie
      potrafią zarządzać. To napewno nie wina tych biednych ludzi.

Nie zapominajcie,że w górnictwie pracuje mnóstwo ludzi z średnim i wyżzym
      wykształceniem. Czy oni wg was to tez bezrozumne fizole jak się pan
      kulturalny "ad" ośmielił wyrazić???

Odbijając piłeczkę. Jak czegoś zazdrościmy to nic nie stoi na przeszkodzie aby
      się zamienić i pójść pracować do tej kopalni za te kokosy i cieszyć się wczesną
      i wysoką emeryturką. Nawet uczyć się nei trzeba...

Tak ale kopalnia nie jest dla mięczaków, którzy potrafią tylko udawać pseudo
      bohaterów w internecie a cały ich wysiłek to klikanie myszą. Żal mi cię ad i
      gardzę tobą jednocześnie. Pracuj dalej na tych biednych górników bo tylko w ten
      sposób mozesz im dorównać.
      • Gość: Ad Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
        Bezjadu, nie ma we mnie szacunku dla glupkow ktorym wygodnictwo? lenistwo?
        uposledzenie genetyczne? zamiast uczyc sie kaze isc robic pod ziemie, a potem
        takcy idioci pretensje do wszystkich dookola jacy to oni sa biedni.
        Czy plakac nad bezdomnymi tez mam ze biedni tak zle zyja? to ich wybor. Tak
        samo nie ma obowiazku zostac gornikiem.
        A prawda jest taka ze moze i slask placze po gornikach jak cos tam zasypie, ale
        wszyscy inni maja to gleboko w d... Jak ktos zginie na budowie to nie ma
        wzmainek o tym w kazdych wiadomosciach przez x czasu. Robotnik drogowy mniej
        cenny jak gornik? To ze tyraja pod ziemia to jest ich wybor, i chorym jest ze
        mysla ze w d... powinno sie ich calowac za to ze laskawie wogole racza zjechac
        pod ziemie :) Widac lubia tyrac fizycznie x lat a potem umierac na jakies tam
        choroby zawodowe, tylko czemu reszta kraju ma sie skladac na to ich osobliwe
        hobby?? Tak bezmyslnymi ludzmi jak ty Bezjadu, to gardze nietylko ja, ale kazdy
        myslacy czlowiek :) Kolejny niedouczony, z komunistycznymi pogladami tluczek.
        Bialorus na takich jak ty i "gosc" czeka. Tam andal gornik to jest "ktos"
        LOL :))))
        • ewcia1976 Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia 19 lat temu
          A górnik, który zrobiła maturę ponad 30 lat temu (wtedy niewielu ludzi ją
          miało), po 27 latch poszedł na emeryturę a od 7 lat jest sparaliżowany ponieważ
          praca na dole wyczerpała mu organizm ( miał udar) tez jest śmieciem.

Wszyscy dogadują górnikom tylko żeu nas jest wiele zawodów uprzywilejowanych.
          Wczesne emerytury to nie tylko wymysł Gierka . W innych krajach (np. niemcy)
          też krócej na dole, a potem państwo zapewnia lżejszą prace lub kieruhje na
          emerytury pomostowe.

Najlepiej niech baletnice, górnicy, nauczyciele robią do 60.
          Baletnica- fajnie będzie wyglądać
          Nauczyciel - znerwicowany
          Górnik - ten nie dożyje
          • Gość: Ad Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
            Ewcia, a czy jest przymus zostania gornikiem??? No powiedz mi czy jest taki
            przymus? Czy ja moze zmuszam kogos do tyrania pod ziemia? Czemu ja mam placic za
            cudze wybory? Jezeli chce jakis glab tyrac pod ziemia, stracic zdrowie czy nawet
            zycie - to szczesc Boze mu, nie bede go powstrzymywac. Ale placic za to tez nie
            mam najmniejszego zamiaru. Bo moze ja bym chciala lezec caly dzien do gory
            brzuchem i niech reszta spoleczenstwa sie zrzuca na moja ciezka prace, grozaca
            odlezynami itp itd, a co bede sobie zalowac, czuje ze takie ma powolanie!
      • Gość: gość Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Brawo bezjadu.Nie zabierałam już głosu w tej bezsensownej dyskusji bo nie
        znoszę się kłócić.Zgadzam się z Tobą w 100%.
        Niestety tak jest przedstawiane górnictwo i ten kto nie zna problemu od
        podszewki będzie miał takie zdanie jak ad czy jej podobne.Zresztą sposób w jaki
        wyraża się ona o górnikach ich rodzinach i pracownikach fizycznych pokazuje z
        kim mamy do czynienia.Słownictwo rynsztokowe.Załosna kobieta.Na usta cisną się
        różne obrażliwe słowa pod jej adresem ale ja do jej poziomu się nie zniżę.
        • Gość: bezjadu Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Ad ty jesteś chorym z nienawiści człowiekeim. Jakakolwiek dyskusja z tobą jest
          dla nas poniżająca. Przypuszczam, że najniżej wykształcony górnik nie dorównuje
          ci rynsztokowym słownictwem, brakiem elementarnych zasad kultury i obycia. On
          przynajmniej potrafi wziąć życie za bary i robić to co potrafi - ryzykująć
          życiem. Stać by cię na to było marny tchórzu internetowy??? Potrafisz
          tylko "szczekać a karawana i tak idzie dalej" Jesteś typowym pieskiem
          ujadającym u nogi górnika.

Ty jesteś wykształcony??? To takich chamów kształcą w RP?
          • Gość: Ad Do bezjadu i goscia IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
            Nie macie zadnych argumentow na poparcie swojego stanowiska wiec lecicie "ad
            persona" LOL. Prymitywne cwoki jestescie :) ze swoich pensji mozecie dawac na
            "ciezko" pracujacych gornikow ile chcecie jezeli tak bardzo cenicie i doceniacie
            ich niezbedna do funkcjonowania calego swiata prace. Dla mnie to jest kasa rok
            rocznie wypier.. do blota jak sie chce. Nie jest tak ze "wszyscy mamy rowne
            zoladki" wy komunistyczne glaby. Raz jeszcze powtarzam, wyprowadzcie sie na
            Bialorus, tam gornikow sie caluje w brudne dupsko za to tylko ze istnieja, czyli
            tak jak lubicie. W Polsce w koncu zrobi sie tak ze kazdy ebdzie mial to na co
            sam zapracowal - bez zadnego pieprzenia ze praca szkodliwa , ciezka, i ch.. wie
            co jeszcze, bo nikogo to nieobchodzi. Nikogo nie zmuszaja do zostania gornikiem,
            tak samo nikt nie jest zmuszony do cpania, alkoholiozwania sie, czy innych
            popier... hobby. Jezeli ktos chce tyrac pod ziemia, to szczesc mu Boze
            (doslownie), ale niech niespodziewa sie ze inni beda sie zrzucac na jego place.
            Wiecie kto ejst winny tragedi w halembie?// Gornicy :) tak, dokladnie gornicy sa
            winni :) Gdyby nie chciwosc i lenistwo gornikow, kopalnie dawno by zostaly
            zamkniete/sprywatyzowane, ostaly by sie jedynie te ktore same sobie rade dac
            potrafia, gornicy pracowali by bezpiecznie. A nie ze kopalnia , mimo doplat,
            ledwo wiaze koniec z koncem, bo gornikowi to jak w przyslowiu "czy sie stoi czy
            sie lezy xxxxx zl sie nalezy" to jest jak jest. Wdowy po gorniakch z Halemby,
            idzcie podziekowac za smierc swoich mezow zwiazkom zawodowym :) niech was
            pociesza i kasa sypna, bo jak wiadomo gorniczy zwiazek zawodowy to najwiekszy
            zlodziej i terrorysta jaki ten kraj widzial. Ale widac, gornicy lubia jak ich
            koledzy gina pod ziemia, dzieki temu maja 15 pensji w roku, przywileje. A ze
            ktos tam umrze - kogo to obchodzi ? :))
          • Gość: Bzz Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.4web.pl 19 lat temu
            W przeciwieństwie do twojego nicku Bezjadu twoje wypowiedzi ociekają jadem po
            prostu. Zupełnie nie rozumiem dlaczego uważasz, że praca górnika jest w
            czymkolwiek lepsza niż praca innego pracownika fizycznego, np. dekarza? Czy
            zatem wszyscy oni powinni mieć prawo do wcześniejszej emerytury? A kto ma na to
            pracować? Niech sobie sami wypracują, wtedy proszę bardzo.
            I żeby z góry odpowiedzieć na twoje idiotyczne zarzuty: Tak, byłem wiele razy w
            koplani, zjeżdżałem windą i nie umarłem ze strachu.
            I jeszcze jedno: każdy wybiera sobie zawód. Jeśli ktoś chce być górnikiem,
            niech będzie, ale nie powinien liczyć na to, że cała reszta społeczeństwa
            będzie na niego pracować jak w wieku lat 50 jemu już odechce się cokolwiek
            robić. 50-atek to młody człowiek, może się przekwalifikować bez problemu,
            zamiast żebrać.
            • Gość: mika9949 Re: Ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
              Ad strasznie się powtarzasz to już jest nudne.
              Jak dokonałaś tak złego wyboru to tylko twoja wina,trzeba było iść na kopalnię
              leżałabyś do góry brzuchem,dostawała kupę kasy na którą inni by się
              składali,miałabyś wcześniej emeryturkę zobacz ile straciłaś.
              Teraz żałuj że byłaś taka głupia a mówisz,że to górnik głupi.
              Czy ciebie zmuszał ktoś do tego co robisz?Jezeli nie to miej pretensje do
              siebie trzeba było myśleć przy wyborze zawodu.Jesteś strasznie zgoszkniała i
              jak na kobietę bardzo wulgarna.To nie przystoi WYKSZTAŁCONEJ?! KOBIECIE za
              którą się uważasz.
              • Gość: Ad Re: Ad IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                Oj Mika ty slaski tluku :) przemawia przez ciebie sfrustorwana baba ktora zycie
                spedzila na praniu brudnych gaci swojemu Pane - gornikowi :) trzeba bylo sie
                uczyc a nie d.. dawac fizolowi :) Nudna to ty jestes, ale to nie jest dziwne bo
                trudno zeby kura domowa umiala cos poza praniem i gotowaniem (i sporadycznym
                dawaniem d..) :) Modl sie zeby cie twoj Pan i Wladca niezostawil ciebie z
                gromadka bachorkow, bo po spedzeniu zycia na d.. w domu mozesz miec problem
                nawet z dostaniem sie na tak intratne stanowisko jakim jest sprzataczka
                hipermarketowa :)
                Ja jestem wyksztalcona, cale zycie przedemna, nie zaluje ze sie ksztalcilam, bo
                to mi nigdy bokiem nie wyjdzie :) no i ja dozyje do conajmniej 80-tki, w
                przeciwienstwie do was wy slaskie tluki :) genetycznie uposledzone przez
                zasyfione srodowisko w ktorym zyjecie :)
                Gornicy predzej czy pozniej w dupe dostana bo taka jest poprostu kolej rzeczy :)
                i bedzie caly slask rozpaczal :)
                Milego prania brudnych gaci Pana i Wladcy :)
                • Gość: mika9949 Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                  Komentować nie będę bo sama sobie wystawiłaś opinię.
                  Szczerze wątpię w twoje wykształcenie a już kompletnie nie wierzę by
                  jakikolwiek pracodawca zatrudnił takiego chama.Zresztą z takim rynsztokowym
                  słownictwem to widziałabym cię raczej w podrzędnym burdelu.Nie będę używała
                  wulgaryzmów bo w przeciwieństwie do ciebie jestem osobą kulturalną
                  (wykształcenie tu akurat nie ma nic do rzeczy)powiem ci tylko,że górnikom ich
                  żonom,sprzątaczkom i innym"fizolom" nie dorastasz nawet do pięt pod żadnym
                  względem.
                  • ogonato Re: ad 19 lat temu
                    Mika, akurat Ad ma racje, choc moze slownictwo malo wysublimowane ma, ale to nie
                    zmienia faktu ze ma racje - gornicy jawnie pasozytuja na spolecznestwie i to sie
                    skonczyc musi. Bo nie moze byc tak ze jakas grupa spoleczna bezpodstawnie jest
                    faworyzowana kosztem innych.
                    • mika9949 Re: ogonato 19 lat temu
                      Każdy ma prawo do swojego zdania i tego absolutnie nie neguję,alę sposób w jaki
                      robi to ad jest wręcz naganny.Jeżeli jest naprawdę taka wykształcona to
                      przynosi wstyd całej tej grupie społecznej.U nas w kraju jest niestety wiele
                      niesprawiedliwości,więlu ludzi jest żle traktowanych ale to nie usprawiedliwia
                      w żaden sposób jej zachowania.Jeżeli chodzi o górnictwo to zwykły górnik nie
                      jest tu nic winien,winy trzeba szukać wyżej i to nawet my na Śląsku wiemy.Poza
                      tym górnictwo samoistnie zniknie bo już od dłuższego czasu nie ma przyjęć,nawet
                      gdyby były to za obecną płacę ina obecnych warunkach nikt mądry tej pracy nie
                      podejmnie.Zresztą Śląsk to przecież region górniczo-hutniczy(przynajmniej tak
                      było) więc chyba normalne,że tutejsi mężczyżni przyjmowali się głównie do
                      kopalni czy hut.Poza tym Śląsk dawał pracę i chleb ludziom z całej Polski bo
                      rodowitych Ślązaków tu jest tu garstka.Sama mam męża z podkarpacia.
                      Powiedz mi tylko dlaczego ludziom którzy przepracowali 20-25lat nagle chce się
                      zmieniać warunki pracy,płacy,zabierać przywileje?Zgodziłabyś się na coś takiego?
                      I jeszcze jedno dziwne,że w naszym kraju niczego nie opłaca się produkować,że
                      lepiej sprowadzać idawać zarabiać innym.Lepiej pozamykać wszystki zakłady
                      produkcyjne,naglę przynoszące straty a raczej rozpływają się gdzieś zyski.
                      Czy jeszcze na dokładkę ludzie mają być dla siebie wrogami?Przecież powinniśmy
                      trzymać się razem.
                      • ogonato Re: ogonato 19 lat temu
                        Wiesz, mysle ze poprostu ludzie pamietaja jak gornicy poszli i zwyczjanie
                        zdemolowali Warszawe. Albo jak ponownie pojechali demolowac miasto, gdy
                        niechciano im wyplacic dywidendy, za jakism cudem wypracowany zysk kompani
                        weglowej - jakby te wszystkie lata doplat sie nieliczyly. Gornicy maja olbrzymi
                        dlug u spoleczenstwa - w koncu to na ich koszt zyja, troche pokory i
                        zdecydowaniej mniej roszczeniowa postawe powinni reprezentowac.
                        No i w koncu, czy gornicy niewidza ze podcinaja galaz na ktorej sami siedza? Czy
                        niewidza ze to ze im sie placi iles dodatkow, deputantow, i Bog wie jeszcze
                        czego, jest glowna przyczyna tego ze kopalnie sa nierentowne? Naprawde nie wiem
                        o czym gornicy i ich rodziny mysla? Licza ze jakos to bedzie? Wymuszali tyle lat
                        to i dalej tak beda robic?
                        Nie bedzie jakos, to sie skonczy wielka tragedia na Slasku. Tysiace rodzin
                        wyladuje na skraju ubostwa, i ciekawe co wtedy zrobia, znow wezma kilofy i pojda
                        palic Polske , bo zyja wiec im sie nalezy?
                        Przeciez od bardzo dawna wiadomo bylo ze maja sie zmienic zasady emerytalne -
                        jak sie komus to niepodobalo to mogl wziasc 40tys i cos ze soba zrobic, cos
                        wiecej jak roztrownic bezmyslnie te pieniadze. Emerytury gornicze beda nas
                        kosztowac miliardy, i to nie rzad tylko nas, bo to z naszych podatkow idzie. Z
                        moich i twoich. Zamiast naprawiac drogi czy polepszyc opieke zdrowotna laduje
                        sie kase w jakas grupe spoleczna, bo ona uwaza ze sie nalezy. Przeciez to jakis
                        obled jest.
                        Tlumaczenie ze jest wiele niesprawiedliwosci itp jest troche nie na miejscu, to
                        tak troche jak mowic "wszyscy kradna wiec i ja kradne i nikt nie ma prawa tego
                        wypomniec". Gornicy powinni sami wyjsc z tym zeby sprywatyzowac ich, oddac
                        wszystkie dodatki, urynkowic pensje, i pogodzic sie z tym ze bedzie ciezej, ale
                        moze dzieki temu lzej przejda upadek (nieunikniony) swoj, niz jak kopalnie
                        zwyczajnie zostana zamkniete z dnia na dzien, a tysiace ludzi znajdzie sie na
                        bezrobotnym. Chyba niechcemy zeby pol Slaska popelnilo samobojstwo?
                    • Gość: ewcia1976 Re: ad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                      Ad to po prostu zwykły cham i nieważne jest jego wykształcenie czy pochodzenie,
                      fakt jest faktem.
                      A jeśli chodzi o górnictwo to przypominam "Panu", że dalej jest zapotrzebowanie.
                      Przeglądam ogłoszenia w prasie i potrzebują Polaków w Czechach a i technika
                      otwierają nowe klasy. Zamiast pluć z zawiści niech się "Pan" wgłębi" w temat.
                      Zły stan górnictwa bierze się z powodu złego funkcjonowania Spółek Węglowych
                      oraz zwykłej korupcji i kolesiostwa. Pracowałam 6 lat temu w firmie, która
                      handlowała węglem, nie pamiętam obecnie cen ale jeśli pociąg węgla kosztował
                      100000 PLN to transport ok 80000 tyle sobie liczyło PKP i jak ma być opłacalnie.
                      Wszystko załatwiane wódką i układami od Polska rzeczywistość tylko, że na nią
                      nie mają wpływu górnicy. Mieszkam na zagłębiu, tu kopalni już nie ma. Było
                      czerwone więc i kopalnie zamykano w pierwszej kolejności, bezmyślnie. Moja mama
                      pracowała w jednej z zamkniętych kopalń na śląsku, Mieli łączyć dwie kopalnie
                      poszło naprawdę wiele pieniędzy. Jedna decyzja kopalnie do zamknięcia i miliony
                      złotych w błoto. Jeden z oddziałów zabytkowy, przedwojenne maszyny, kopalnia
                      niemetanowa, bezpieczna można było zrobić muzeum, uratować sprzęt ale wolano
                      zasypać itd.

Nie wiem czy 2000 złotych emerytury to mało czy dużo ja zarabiam 1000. Ale
                      wiem,że jest wiele uprzywilejowanych grup a ta praca jest cholernie ciężka. I w
                      żadnym cywilizowanym świecie nie pracuje się na kopalni więcej niż 25 lat.
                      Moja koleżanka geolog nie może znaleźć pracy za więcej niż 800. Była na studiach
                      pod ziemią, przeszła chodniki gdzie w upale pracuje się na kolanach bo są tak
                      niskie - i nigdy nie zamierza tam pracować mimo propozycji pracy za dużo więcej
                      niż 800. Kuzyn, po technikum, ratownik górniczy,pracuje na Halembie, był przy
                      ratowaniu ludzi i od tej chwili, po 14 latach pracy boi się zjechać.

Skoro policjant po 15 latach ma emeryturę ( dostaje 40%) i może robić coś innego
                      niech ten sam system będzie przyjęty wobec górniku (gdzieś słyszałam o takim
                      rozwiązanie chyba to Niemcy).

I na koniec nie uważam, że górnicy są wspaniali ale tak jak pisałam wcześniej:
                      nie chcę aby moją córkę uczyła znerwicowana 60-latka, za 30-latkiem latał 59
                      policjant, w teatrze pląsał 58 letnia baletnica.

• Gość: gość Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                        Popieram cię Ewcia
                        Żeby to jednak zrozumieć to trzeba znać specyfikę górnictwa. Niestety ludzie
                        tacy jak ad znają górnictwo tylko z TV. Nie mają zielonego pojęcia jak ono
                        wygląda od środka. Nikt rozumny, kto się zetknął z pracą pod ziemią w różnej
                        formie nie będzie pisał takich postów jak ad.
                        A tłumaczenie, że każdy wie co robi i jaką pracę wybiera doprowadziło by do
                        tego, że NIKT nie pracował by w górnictwie, policji, wojsku itd. bo to
                        niebezpieczne.
                        Siedzi taki jedne z drugim na ciepłej posadce i śle netem wulgryzmy wobec
                        ludzi, którzy są godzni szacunku choćby dlatego, że pokonali strach w imię
                        czegoś. A te marne 2000 emerytury to takie kokosy???
                        • Gość: Ad Re: ad IP: *.globalconnect.pl 19 lat temu
                          Tzreba byc niedouczonym glabem zeby porownywac wojskowego czy policjanta do
                          gornika. Policjant i wojskowy pracuja dla spoleczenstwa - bronia naszych
                          tylkow, przynajmniej teorytycznie. A gornik to co robi? nic. Dlubie sobie pod
                          ziemia, mimo ze ta jego praca jest zbedna, droga i niebezpieczna. Idiotyzm.
                          Prace gornika mozna porownac z inna rownie skomplikowana i niezbedna spolecznie
                          do funkcjonowania praca - kasjerki w hipermarkecie, albo osoba myjaca toalety.
                          Bez osob poswiecajacych sie temu ciezkiemu zawodowi nasze spoleczenstwo byloby
                          anarchistyczne i bezbronne wobec zakusow obcych wojsk :> Czemu wiec im nie dac
                          2 tys emeryturki po kilku latach pracy, iles dodatkow? Kasjerka i sprzataczka
                          gorsze sa? Bezmyslne jestescie ze starch. Naszczescie doplacanie do swietych
                          dupsk gorniczych sie skonczy predzej czy pozniej, i wtedy bedziemy widzec
                          gornika - jako sprzatajcacego np w hipermarketach. Przynajmniej nauczy go to
                          faktycznej pracy, bo to co gornicy wyprawiaja to pracy na oczy niewidzialo.
                          • Gość: Łodzianin Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                            Kobito takim chamom jak ty to powinni od razu w łeb strzelić by nie zaśmiecali
                            tego kraju.Jak wiadomo świat jest piękny tylko ludzie(nie wszyscy)
                            wredni.Pomijam co się komu należy a co nie,który zawód mniej czy bardziej
                            trudny a który mniej czy bardziej potrzebny.Jednak twoje wypowiedzi są poniżej
                            wszelkich norm.
                            I dodam,że nie jestem ze Śląska,jestem z Łodzi to po to byś znowu nie zaczęła
                            swojej śpiewki-"wy Śląskie tłuki"
                            Proponuję przemyśleć swoje zachowanie bo jeżeli chodzi o poglądy to wyłącznie
                            twoja sprawa.
                            Pozdrawiam mimo wszystko.
                            • Gość: romo Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                              A ja myślę,że ad to facet. ale mniejsza o to.
                              Gościu kreuje się na jedynego znającego problemy górnictwa. założe się, że w
                              życiu nawet nie przechodził koło kopalni a "doskonale" wie ja wygląda praca
                              górnika.

Ty durny, zakompleksiony i niespełniony człeczyno. Popatrz no jeszcz raz na
                              obrazki ze śląskich kopalń. Zobacz w jakim stanie wyjeżdza górnik z szychty,
                              jaki jest umorusany , spocony i zmęczony. Wg twojej chorej teorii tak wygląda
                              człowiek który nic nie robi????????????????????

Idź palnij se w łeb to nie będziesz musiał płacić składek na górników. Komu
                              potrzebne jest twoje chore piep...nie tu na forum?????

Widać jakie z ciebie zero.
                                Nic dziwnego ze w tym kraju jest jak jest, skoro takie debile w nim mieszkaja,
                                ale zawsze powtarzalam - jaki narod taki rzad! Jak lubicie sie tak zrzucac
                                na "niedole" gornicza, rolniczna i cholera wie czyja jeszcze, to szczesc Boze!
                                tylko potem niedziwcie sie ze jest jak jest - skoro tym tamtym i siamtym
                                sie "nalezy" to wcale dziwne nie jest ze mlodzi wyjezdza w cholere z tego
                                popieprzonego kraju - nie maja ohoty tyrac za grosze, na czyjes leniwe dupska,
                                bo ktos sobie tam uroil ze mu sie "nalezy" z kasy panstwowej, a zawsze sie
                                znajda jakies po..jeby ktore jeszcze wtoruja. Zdechniecie w wlasnym bagnie
                                glupie komuszki.
                                • Gość: :-))) Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                  Ty chyba już zdychasz bo rozum nie funkcjonuje.
                                • Gość: gość Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                  Gość portalu: Ad napisał(a):

> Nic dziwnego ze w tym kraju jest jak jest, skoro takie debile w nim
                                  mieszkaja,
                                  > ale zawsze powtarzalam - jaki narod taki rzad! Jak lubicie sie tak zrzucac
                                  > na "niedole" gornicza, rolniczna i cholera wie czyja jeszcze, to szczesc
                                  Boze!
                                  > tylko potem niedziwcie sie ze jest jak jest - skoro tym tamtym i siamtym
                                  > sie "nalezy" to wcale dziwne nie jest ze mlodzi wyjezdza w cholere z tego
                                  > popieprzonego kraju - nie maja ohoty tyrac za grosze, na czyjes leniwe
                                  dupska,
                                  > bo ktos sobie tam uroil ze mu sie "nalezy" z kasy panstwowej, a zawsze sie
                                  > znajda jakies po..jeby ktore jeszcze wtoruja. Zdechniecie w wlasnym bagnie
                                  > glupie komuszki.

ha ha ha takiego pojeba to dawno nie czytałem ha ha ha
                                  rozumiem, ze piszesz o sobie ty "narodzie"
                              • Gość: Bzz Re: ad IP: *.4web.pl 19 lat temu
                                Romo, Ad przy tobie to anioł!
                                Twoja argumentacja jest po prostu idiotyczna. Widziałeś kiedyś np. piekarza
                                kończącego nocną zmianę? Wiesz w jakim stanie wychodzi? Umorusany, zmęczony i
                                spocony...jak górnik! To jak, jemu nie damy wcześniejszej emerytury????
                                • Gość: romo Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                  no jasne i iekarz zjeżdzą 1000 m pod ziemię, ma mało tlenu, nosi n plecach
                                  aparat ucieczkowy, pracuje w stężeniu metanowym, w ciemności, poruza się na
                                  kolanach w wodzie itd. itp. Gratuluję świadomości
                                  jak czytam takie wywody to wiem, ze ludzie je piszący to takie zawistne małe
                                  homo, które jeszcze nigdy w d...e nie dostały od życia. Aprzydałoby się... tedy
                                  spojrzenie na cięzką pracę zoda palcow na klikanie
                                  • ziuta111 Re: ad 19 lat temu
                                    Ach, rozumiem cię Romo, tylko ten kto zjeżdża 1000 m pod ziemię, pracuje w
                                    ciemności, porusza się na kolacach w wodzie...tylko on ma prawo leżeć do góry
                                    brzuchem w wieku lat 50 na koszt społeczeństwa. Pozostali, choćby nie wiadomo,
                                    jak ciężko pracowali muszą tyrać do 65. roku życia, żeby Romo i górnicy byli
                                    szczęśliwi!
                                    A słyszałeś ty kiedyś o zmianie pracy, o przekwalifikowaniu się? Nikt nie musi
                                    być górnikiem aż do osiągnięcia wieku emerytalnego, może spokojnie zająć się
                                    czym innym, jaśli poczuje się zmęczony.
                                    • Gość: ewcia1976 Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                      Ale inne grupy tez idą na emeryturę wcześniej. JA akurat mam pracę w której
                                      mogą pracowaćdo 60, moja mama jest księgową i idzie na emeryturę w wieku 55 lat
                                      bo jeszcze się załapała na "starą" ustawę. I dobrze. Ale mój tata nie mógł by
                                      iść na emeryturę w tym wieku co Mamuśka bo by poprostu nie dożył.

Każdy płacze, że zabierają z jego. W tym kraju tak wiele idzie na pierdoły.
                                      Gdyby to odzyskać można śmiało finansować emerytury, policjantów, górników itd.

"Siedzę" w biurze, byłam nauczycielką. I o ile mogę się wyobrazić na stanowisku
                                      biurowym za 29 lat to ni jak nie mogłabym być nauczycielką. Albo ja bym zabiła
                                      dzieci albo one mnie. Jeśli chodzi o marnotrawienie podatników pieniędzy, to
                                      powinnam pracować do 90 przy moich zarobkach. A ci co pracują na umowę zlecenie
                                      przez co mniej "zabierane" jest na ZUS i podatek nigdy nie wypracują emerytury.

W przeciweństwie do Ad mam szacunek do ludzi pracujących we wszystkich
                                      zawodach. Życie nie jest czarno-białe i nie wszyscy mogą pracować do 60 czy
                                      nawet 65 lat. Tak jak nie wszyscy muszą kończyć studia. Trochę obiektywizmu.

Ja niekomu niebronie pracowania do 50 r.z. Jezeli ktos chce moze wogole
                                        niepracowac :) tylko niech to nie bedzie finansowane z mojej kieszeni. Kazdy
                                        jest kowalem swojego losu, jezeli ktos wybiera prace niszczaca mu zdrowie, widac
                                        tak lubi. Tylko nadal, czemu ja mam za to placic??? Czy to moj wybor, to ja
                                        zmuszam kogos do tyrania pod ziemia?? Policjant ma chronic moj tylek, tak samo
                                        wojskowy - na ich emerytury godze sie placic. Ale jaka ja mam korzysc z gornika
                                        ze mam na niego placic?? Jego uslugi sa mi zbedne calkowicie. Niech sie
                                        przekwalifikuje zeby mi w domu posprzatac, pranie zrobic, czy niech mi obiadek
                                        ugotuje - wtedy moge sie dorzucac do jego pracy, bo bede miec z tego korzysci. W
                                        innym przypadku, jest to zwyczajne zlodziejstwo.
                            • Gość: Łodzianka Re: ad IP: *.4web.pl 19 lat temu
                              Przykro mi bardzo, że człowiek z Łodzi w tak prostacki sposób zabrał głos na
                              forum. "Kobito","chamom" itd...takie słownictwo też jet poniżej wszelkich norm,
                              nie sądzisz?
                              • Gość: Łodzianin. Re: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                Jeżeli chodzi o "kobito" zwyczajnie uciekło mi e natomiast co do chama nie jest
                                to wulgaryzm.Ludzi pokroju Ad tak właśnie się nazywa.
    • Gość: zara Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Nikt nie twierdzi, że górnicy mają lekką pracę ale oni sami uważają, że
      najcięższą. I tak naprawdę wogóle ich nie obchodzi, skąd biorą się pieniądze na
      emerytury. Jeżeli chcą wcześniej przechodzić na emeryturę, powinni się
      przekwalifikowywać, tak samo jak inne grupy zawodowe. Niedługo okaże się,że w
      żadnym zawodzie nie można pracować do 60 -65 lat. Całe grupy "mlodych" emerytów
      będą dostawać emerytury a pracować na czarno, jak to się teraz dzieje. Tylko
      kto to wszystko utrzyma, jeżeli młodzi ludzie emigrują i nie będą płacić
      składek a wiadomo,że wypłaty obecnych i przyszłych emerytur idą z bieżących
      wpłat pracujących. Sam system po prostu i tak padnie, dlatego czas go zmienić
      ale oczywiście każda grupa "uprzywilejowanych" będzie się bronić.
    • Gość: Aga Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Nie mogę uwierzyć, że co niektórzy mogą tak pisać o górnictwie. Mój mąż po
      ukończeniu liceum poszedł pracować na kopalnie jako elektryk pod ziemię (nie
      dostał się na studia), w tym roku, w lipcu będzie miał przepracowane 25 lat. Jak
      łatwo się domyślić pójdzie na emeryturę. Chciałabym widzieć pana, nie górnika, w
      wieku 44 lat w towarzystwie mojego męża. Łza się kręci w oku jak w-wa robi
      nagonkę na tych ciężko pracujących ludzi, często z pylicą i innymi dolegliwościami.
      A tak w ogóle czy ktoś wie ile pracują górnicy pod ziemią w państwach
      europejskich albo w USA? Jest tylko jeden kraj gdzie górnicy pracują dłużej, w
      innych krócej.
    • alojzymo Re: Renty i emerytury górnicze-przejscia 8 miesięcy temu
      Najwyższy czas by zlikwidować wszystkie przywileje emerytalne bo mamy za dużo młodych zdrowych emerytów i wszyscy będą pracować do 65 lat a do 2035 roku do 67 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka