Gość: sisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Kogo zaprosic,co ugotowac,z alkoholem czy zdecydowanie bez? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu U nas było raczej uroczyscie. Bez alkoholu, podobnie jak wszystkie uroczystości dzieci. Z gośćmi tymi samymi co na I Komunii, to znaczy ci sami zostali zaproszeni ale w sumie skład był mniejszy. Było bardzo sympatycznie, obiad jak zwykle dla większego grona rodzinnego, ale bez przedady pierwszokomunijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zara Re: Bierzmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu u nas było skromnie, bierzmowanie odbyło się w dzień powszedni, więc była tylko kuzynka córki jako świadek no i my rodzice, zrobiłam obiad, obyło się bez prezentów, tylko kwiaty, miło i sympatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zakonnica Re: Bierzmowanie IP: *.4web.pl 19 lat temu A po co kogoś w ogóle zapraszać? Ludzie już całkiem poszaleli, robić imprezę bez powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla Re: Bierzmowanie IP: *.infinity.net.pl 19 lat temu ja trż nic nie robiłam , ale skoro chcesz to można zrobić uroczystą kolację/bierzmowania są z reguły ok. godz. 18/ i bez alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu Nasza rodzina spotyka się bardzo często i zazwyczaj w sporym gronie. A jeśli do tego mamy szczególną okazję, tym lepiej! Bierzmowanie: rodzice czyli my, dziadkowie czyli nasi rodzice, rodzice chrzestni ze współmałżonkami, świadek z mężem, mój brat i rodzeństwo męża. Sami najbliżsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Bierzmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Dzieki wielkie:-)Troche sie martwie,bo goscie zjada w piatek wieczorem,bierzmowanie w sobote poznym popoludniem,a rozjada sie w niedziele po obiedzie:-)Piatek odpuszczam,ale sobota,niedziela...;-)? Bedzie ok.9-10 osob Odpowiedz Link Zgłoś
mona322 Re: Bierzmowanie 19 lat temu Szczerze mówiąc dla mnie bierzmowanie to nic specjalnego. 1 komunia jest wiekszym wydarzeniem. Jeszcze troche i my również będziemy przez to przechodzić ale nie sądze żebym specjalnie sie do tego miała przygotowywać. Kawka, ciasto i może jakaś kolacyjka bez jakichs tam cudów. Alkohol może bedzie ale pod postacia lekkiego winka a nie wysokoprocentowych trunków. Nigdy nie spotkałam sie z tym, żeby z bierzmowania robiło sie jakąś imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
myszasta11 Re: Bierzmowanie 19 lat temu Na moim bierzmowaniu (a było to jakieś 5 lat temu) w kościele była tylko mama. Żadnej imprezy nie było, po uroczystości po prostu wróciłyśmy do domu... Kwestia też chyba stosunków panujących na co dzień w rodzinie :( To tyle refleksji, a odpowiadając na pytanie: moim zdaniem raczej skromny obiad/kolacja (zależy od pory dnia), ciasto, kawa, i bezwzględnie BEZ ALKOHOLU. Jest to ważna uroczystość z punktu widzenia wiary, ale nie ma potrzeby robić z tego zjazdu rodzinnego (koperty, prezenty...). Jak już się tak rozpisałam, to dodam, że komunie też powinny być skromne. Moja była bardzo skromna, tylko rodzice i chrzestni, w domu, bez szaleństw z podarkami (dostałam kolczyki, pierścionek i wielkiego pluszowego krokodyla ;) ). Ze smutkiem obserwowałam w ubiegłym roku komunię mojej siostrzenicy: oczywiście w restauracji, a przed obiadem miało miejsce liczenie kasy z kopert... Pozostawiło to we mnie naprawdę duży niesmak :/ Nie tak powinno to wyglądać... Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu Te koperty, czy to komunijne czy weselne, zawsze jakoś tak mi się kojarzą niemiło, ni to z jałmuzną, ni to z łapówką. A tu przecież chodzi o prezent, o serdeczny wyraz wspólnego radowania się itp. Co do bierzmowania, nie wydaje mi się żeby były konieczne jakieś stosy prezentów. U nas tylko świadek/świadkowa coś tam daje, jeśli chce. Ale nikt tego raczej nie oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Bierzmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Nie uważam aby z okazji bierzmowania trzeba było robić jakieś przyjęcia. Kiedyś kuzynka zaprosiła mnie na taką uroczystość z okazji bierzmowania swojego syna, zadzowniła wczesnym popołudniem, że o 17 jest bierzmowanie a potem przyjęcie. Zupełnie dzikie obyczaje. Jeśli takie ewenementy organizuje się z powszedni dzień kiedy normalny człowiek ledwo wstał od biurka albo i jeszcze nie,to jest pytanie jak tu w ogóle zdązyć. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu A ja uważam, że jeśli rodzina żyje w przyjaźni i wiele ją łączy, zawsze miło się spotkać. Także po pracy. A skoro już się spotykamy, zwłaszcza wprost z pracy, czemu nie przygotować czegoś pysznego? W czym jest lepsze siedzenie po pracy przed telewizorem, niż siedzenie przy wspólnym stole z ludźmi, z którymi zawsze chetnie pogadamy? Dziwi mnie zapraszanie na spotkanie z takiej okazji w ostatniej chwili, ale może był jakiś powód takiego nietaktu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Bierzmowanie IP: *.radom.pilicka.pl 19 lat temu Pewnie, że jak ludzie lubią biesiadować i maja na to czs to zawsze pretekst się znajdzie. Bierzmowanie to taki sam dobry pretekst jak każdy inny. Jednak chodzi o ogólną zasadę. Bierzmowanie jest ważne z punktu widzenia religijnego a nie kulinarnego. Na moim bierzmowaniu (wiele lat temu) była mama i jakis świadek, którego nawet nie pamiętam. Ja byłam na bierzmowaniu jednej mojej córki ale na bierzmowaniu drugiej nie byłam bo nie mialm czasu. Poszła z ciocią, która była świadkiem. Nigdy też nie słyszałam, żeby ktoś z tej okazji spraszał gości i urządzał przyjęcia. Jednak coś mi się wydaje, że za kilka lat ludzie zaczną wynajmowac z tej okazji sale i robić taki cyrk jak z komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu Oddzielmy przeżycie religijne od miłego spotkania po. Nie ma nic złego w tym, że rodzina lubi się spotykać i razem cieszyć zwłaszcza, gdy wydarzyło się coś szczególnego. A bierzmowanie może być albo odbębnieniem tego, co kazali rodzice albo świadomym, rozważnym krokiem młodego człowieka w dojrzałość w duchu wiary. I naprawdę nieważne, czy siedzimy przy "łososiach kawiorach szampanie" czy przy plackach kartoflanych z herbatą. Ważne, że jesteśmy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Bierzmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Nie,nie!Zdecydowanie nie jestem z tych,co robia wielkie imprezy bez powodu..Po prostu tak sie sklada,ze nikt z gosci(5osob to goscie,zreszta najblizsza rodzina)nie mieszka w poblizu i najprawdopodobniej"zjada"juz w piatek.Tak wygodniej po prostu,a ja mam troche stresu na te okolicznosc;-)Komunijne historie to teraz masakra!!!Wiecie po ile trzeba bylo sie"zlozyc"?Przezylam totalny szok!!!100zlotych!!!Dla ksiedza.ZGROZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Bierzmowanie IP: *.infinity.net.pl 19 lat temu ksiądz też człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Bierzmowanie 19 lat temu Ale to źle, kiedy forma przerasta treść. Kiedy ludzie bardziej myślą o imprezie i pieniądzach niż o tym, że to ważny moment w życiu ich dziecka. Ciekawe, co większość dzieci z tego zapamiętuje? Spowiedź, komunie, sakrament, symbole czy żarcie, chlanie, prezenty, zamieszanie finansowe rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O rety Re: Bierzmowanie IP: *.4web.pl 19 lat temu A po co w ogóle zapraszać gości na bierzmowanie???? Jakiś absurd do n-tej potęgi! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Bierzmowanie 19 lat temu Rozumiem ale po co byli Ci potrzebni goście? Czy to taka okazja, żeby zaraz robić spęd rodzinny? Poszłabyś z dzieckiem i jakimś świadkiem do kościoła, wróciła sobie do domu i miałabyś święty spokój. Ludzie sami sobie utrudniają życie a potem płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Bierzmowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu No nie,ja nie placze;-)Ciesze,ze spotkam rodzine...Niedlugo wyjezdzam i to takie troche pozegnalne spotkanie.Lubie jak sie spotykamy,jest zawsze b.wesolo i naprawde fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś