Dodaj do ulubionych

PARUJĄCE OKNA

IP: 193.59.95.* 23 lata temu
Od przeszło 2 lat jesienią i aż do wiosny pojawia się ten sam problem. Na
oknach zbiera mi sie coś w rodzaju pary wodnej, która spływa litrami na
podloge, wypaczając moje panele. I nie wiem o co właściewie chodzi - czy
pomieszczenie jest za bardzo nagrzane, a może jest za mało nagrzane. Może
ktoś zetknął się z tym problemem i wie jak sobie z nim poradzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: julia Re: PARUJĄCE OKNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      Wilgoć która znajduje się w domu (z prania ,gotowania itp) skrapla się na
      oknach w wyniku różnicy temperatur. Ten sam proces zaobserwujesz na
      podniesionej pokrywce z gotującą się zypą. Pomaga wietrzenie. Pewnie masz okna
      plastikowe, szczelne bez mikrowentylacji?
      • Gość: Rydzo Re: PARUJĄCE OKNA IP: 193.59.95.* 23 lata temu
        Zgadza się. Plastiki bez mikrowentylqcji. Tylko kurcze w domu cały dzień
        nikogo nie ma, jak jesteśmy w pracy to spływa i spływa, a okna nie chce
        otwierac na tak długo bo wyziebi mi mieszkanie
        • Gość: • Protestuję!!! Re: PARUJĄCE OKNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23 lata temu
          masz jakis problem z wentylacja- na forum dom byly juz takie tematy, poszukaj
          albo zapytaj tam
          • Gość: tangerines Re: PARUJĄCE OKNA IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 23 lata temu
            Zgłoś się do dobrej firmy montującej okna. Słyszałam, że mikrowentylację można
            zamontować w wbudowanych już oknach.
            • Gość: babeczka Re: PARUJĄCE OKNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23 lata temu
              powodem takiego zjawiska jest prawdopodobnie brak kominów wentylacyjnych lub
              jesli one są to nie są drożne. Musisz to sprawdzić. A co do instalowania w juz
              wbudowanych niewentylowanych oknach mikrowentylacji to sprawa jest raczej
              kiepska bo musiałbyś wymienić skrzydła okienne.Troche może pomóc zamontowanie
              pochłaniacza nad kuchnią (oczywiście zamontowanego do przewodu wentylacyjnego).
    • Gość: Mioduszka Re: PARUJĄCE OKNA IP: 212.69.73.* 23 lata temu
      Oj, znam ten problem doskonale, zresztą nie tylko ja, ale wszyscy mieszkańcy
      mojego bloku. Zanim napiszę Ci jak my sobie poradziliśmy z tym problemem,
      muszę nadmienić, że budynek był nowy, ale bez ocieplenia, z niesprwnym
      systemem wentylacyjnym i źle zainstalowanym ogrzewaniem podłogowym.
      Wprowdziliśmy się w lutym, w mieszkaniu 12 stopni (chciaż grzaliśmy cały czas,
      zarabiałam tylko na rachunek za prąd)z okien spływały strumienie wody na mój
      nowiutki, drewniany parapet i panele. Więc:
      - wymieniliśmy stare szyby na nowe o innym wskaźniku przepuszczalności (chyba
      wskazuje na to symbol kk, ale już nie pamiętam jaki, ktoś z fachowców na pewno
      ci powie)
      - zainstalowaliśmy konwektory pod oknem (w moim przypadku i tak ogrzewanie na
      prąd), niektórzy sąsiedzi mają takie cienkie listwy grzejne przy samej ramie
      okiennej
      - już jako wspólnota mieszkaniowa naprwiliśmy (na ile się dało)system
      wentylacyjny i ociepliliśmy budynek
      - koniecznie musisz rozszczelniać okna, chociaż trochę uchylić nawet zimą, na
      to nie ma rady
      Nasze problemy się skończyły czego i Tobie życzę.
    • mike_mike Re: PARUJĄCE OKNA 23 lata temu
      Gość portalu: Rydzo napisał(a):

> Od przeszło 2 lat jesienią i aż do wiosny pojawia się ten sam problem. Na
      > oknach zbiera mi sie coś w rodzaju pary wodnej, która spływa litrami na
      > podloge, wypaczając moje panele. I nie wiem o co właściewie chodzi - czy
      > pomieszczenie jest za bardzo nagrzane, a może jest za mało nagrzane. Może
      > ktoś zetknął się z tym problemem i wie jak sobie z nim poradzić.

Zła wentylacja. Zbyt szczelne okna... Wentylacja grawitacyjna jest projektowana
      przy zalożeniu, że okna są lekko nieszczelne - w przeciwnym razie może nie
      działać w ogóle...
    • Gość: Rydzo Re: PARUJĄCE OKNA IP: 193.59.95.* 23 lata temu
      Ostatnio zarządca poradził mi żebym wyciął kawałek uszczelki z górnej części
      drzwi balkonowych - nie do końca jest przekoannay czy to dobry pomysł. Nie
      chce sobie niszczyc okna
      • mike_mike Re: PARUJĄCE OKNA 23 lata temu
        Gość portalu: Rydzo napisał(a):

> Ostatnio zarządca poradził mi żebym wyciął kawałek uszczelki z górnej części
        > drzwi balkonowych - nie do końca jest przekoannay czy to dobry pomysł. Nie
        > chce sobie niszczyc okna

Tak czy siak trzeba okna jakoś rozszczelnić, w przeciwnym razie w przyszłości
        powitasz w domu nowego lokatora - grzyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka