Gość: Ktosik A co jet w tym złego? IP: *.4web.pl 18 lat temu Bo ja nic nie widzę... Można sprzedawać swoje włosy na peruki to czemu nie użycie swojego układu rozrodczego? Odpowiedz Link Zgłoś
daga305 Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. 18 lat temu Nikt nie zmusza żadnej kobiety do zostania surogatką.Same się znajdują chętne.Osobiście nie mam nic przeciwko.Adoptowane dzieci po pierwsze nigdy nie są nasze po drugie adopcja nie jest łatwa.Każda kobieta ma prawo decydować co chce robić ze swoim ciałem.A jeśli się decyduje na użytkowanie siebie to o psychike nie ma się co martwić.Jesteśmy dorośli każdy wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: *.ip.netia.com.pl 18 lat temu mylisz sie a propos adopcji- dziecko jest "nasze" i tak samo kochane jak dziecko noszace geny rodzicow... ale w dojrzalym macierzynstwie nie chodzi chyba o to zeby przekazac dalej swoj material tylko zeby dac dom i pokochac dzieciaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfildekona Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: 91.192.144.* 18 lat temu A czego się nie robi dla kasy?! Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszula Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.devs.futuro.pl 18 lat temu Jeszcze jeden sposób na zrobienie pieniędzy na ludzkich tragediach. I brak zastanowienia nad konsekwencjami. Jest duża szansa ze dziecko rodziców mających problem z "zajściem i donoszeniem ciąży" bedzie miało podobny problem. Do podobnych skutków może tez prowadzić in vitro. Zresztą nie znamy jeszcze wszystkich skutków eksperymentowania w tej dziedzinie. Najstarsze dziecko z próbówki ma cos kolo 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu ja też jestem za,nikt nie powinien decydować zamnie w jaki sposob zostanie poczęte moje dziecko,ani poństwo ani kościół nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do krakowianki Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 80.50.233.* 18 lat temu A kto za ciebie decyduje w tej chwili? Natomiast handlowanie miejscem w macicy dla polepszenia budżetu to coś na kształt handlu zywym towarem.Nie wszystko można w życiu kupić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: via Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: *.man.bydgoszcz.pl 18 lat temu Pani Środa zapomniała jeszcze o jednym - nowe technologie bardzo często odbijają się czkawką i wcale nie pomagają kobietom, raczej przeciwnie. Gdy będzie powszechna instytucja surogatek, będzie powszechne parcie na macierzyństwo, to znaczy, kobiety bezpłodne nie będą mogły uwolnić się spod presji społecznej na posiadanie biologicznego potomstwa, no bo przecież jaki problem? można wynająć surogatkę, to takie proste - a że kosztowne, cóż, jeszcze jeden symbol statusu społecznego. Już teraz, przy dość powszechnym in vitro, jest takie parcie na bezdzietne kobiety, aby mimo wyrzeczeń, kosztów i często bólu jednak "walczyły" o potomstwo biologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: *.CNet2.Gawex.PL 18 lat temu A ja się ucieszyłam i jestem jak najbardziej za. Nie rodzę zdrowych dzieci, więc dlaczego nie miałby dla mnie zrobić tego ktoś innych. Odpowiedz Link Zgłoś
x_x_x_x Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu Wymówki nie likwidują problemu. "Nie chcę" jest w pełni wystarczającym wytłumaczeniem nieposiadania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delfina Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 83.220.194.* 18 lat temu Mam mieszane uczucia w kwestii surogatek - z jednej strony powinno to byc dozwolone, to szansa dla bezplodnych par na wlasne potomstwo a dla kogos innego na zarobienie pieniedzy. Z drugiej strony nie kazda kobieta jest na tyle silna psychicznie, by udzwignac ciezar oddania swojego, choc nieswojego dziecka - stad te pozniejsze zmiany zdania i procesy sadowe. Dlatego sadze, ze tylko okreslone osoby moglyby pelnic taka funkcje, po wczesniejszych badaniach psychiatrycznych i okresleniu czy sa w stanie udzwignac te nielatwa role. Ja sama chyba bym sie nie zdecydowala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: 80.50.233.* 18 lat temu Kategorycznie nie i uważam,że taka działalność powinna być spenalizowana.To jest po prostu chore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: *.fysbot.umu.se 18 lat temu A ja sie podpisuje obiema rekami pod tym co napisala pani Sroda. Ciaza to nie jest ot taki zwykly stan, stanowi olbrzymie obciazenie dla organizmu kobiety. Na forum pojawily sie glosy ze jesli ofiaruje sie swoj brzuch bezinteresownie to jest ok, a gdy za pieniazki to juz be. Niestety w naszych czasach ceni sie wszystko za co trzeba zaplacic. Tak jest np z praca kobiet w domu, takiej pracy sie nie ceni a kobiet nie szanuje, przeciez to ich obowiazek powinnosc i jak tam zwał. Podobnie z ciaza, przeciez to taki naturalny stan dla kobiety...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 80.50.233.* 18 lat temu I co z tego,że zygota nie będzie należała do tej surogatki,ale z tego co mi woadomo to ciąża jest karmiona i wzrasta z ciała innej kobiety...nie biologicznych rodziców.To coś więcej niż tylko użyczenia miejsca.To dziecko wzrośnie z ciała ,komórek innej kobiety- będzie miało 3 RODZICÓW.Inaczej się po prostu nie da,sztucznej macicy jeszcze nikt nie wymyślił...... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu > woadomo to ciąża jest karmiona i wzrasta z ciała innej kobiety... Aha. Czyli jak karmisz dziecko krowim mlekiem, to ono jest dzieckiem krowy, a nie twoim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bebikowej gesi Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 80.50.233.* 18 lat temu A co do tego ma karmienie? Widzę,że albo cierpisz na obsesje,albo masz niedomiar wiedzy.Lektura wskazana,we Francji matura z biologii jest obowiązkowa.W Polsce też tak być powinno. I jeszcze jedno.....niczego mi tutaj nie sugeruj,bo .....możesz tego POŻAŁOWAĆ!Gąsko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu pozostaje szereg problemow natury technicznej: co jesli dojdzie do poronienia? pieniadze przepadaja? a jesli dojdzie do sytuacji zagrozenia zycia matki lub dziecka - czyje zycie bedzie ratowane w pierwszej kolejnosci? co jesli w wyniku ciazy/porodu kobieta dozna uszczerbku na zdrowiu? kto wtedy pokryje koszty jej leczenia? nie mowiac juz o sytuacji gdy dziecko urodzi sie chore (trudno byloby przebadac je prenatalnie pod katem wszystkich chorob) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goscinnie ;) Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Owszem jeżeli dziecko urodzi się chore lub podczas ciąży dojdzie do jakiś komplikacji,wtedy pojawia się problem,który najlepiej byłoby unormować prawnie,choć takie zaszufladkowanie nie będzie dobre dla tak istotnego tematu. Jednakże uważam,że skoro są na świecie kobiety,które posiadają tyle wiary w swoje siły i odwagi,by urodzić komuś dziecko, powinny to robić. Naturalnie przez 9 miesięcy ich podejście do dziecka zmieni się diametralnie (często na niekorzyść rodziców,bo kobieta przywiązuje się do dziecka), jednak decydując się na to kobiety powinny być kierowane konkretnymi pobudkami. Może to być chęć zdobycia pieniędzy w celu podniesienia standardu życia swojego,lub swojej rodziny. Naturalnie takie rozumowanie odziera z wszelkiej magii pojęcie "błogosławionego stanu" jednak w czasie tak wielkiej komercji, trudno jest cokolwiek utrzymać na poziomie "świętości" i nie zniżyć tego do poziomu zwykłej transakcji. To smutne,ale prawdzie. W każdej dziedzinie życia czeka nas komercjalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zielen_butelkowa Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu Gość portalu: gosc napisał(a): > pozostaje szereg problemow natury technicznej: co jesli dojdzie do > poronienia? pieniadze przepadaja? a jesli dojdzie do sytuacji > zagrozenia zycia matki lub dziecka - czyje zycie bedzie ratowane w > pierwszej kolejnosci? co jesli w wyniku ciazy/porodu kobieta dozna > uszczerbku na zdrowiu? kto wtedy pokryje koszty jej leczenia? nie > mowiac juz o sytuacji gdy dziecko urodzi sie chore (trudno byloby > przebadac je prenatalnie pod katem wszystkich chorob) ...i jeszcze wiele innych pytan bez odpowiedzi! Jak mozna kontrolowac zachowania kobiety-surogatki (np. stosunki seksualne- moga byc przeciez tez ryzykowne-mam na mysli niebezpieczenstwo zlapania jakiegos chorobska), ilosc spozywanego alkoholu, diete, potajemnie wypalanych papierosow, itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
estta1 Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu pomysł super, najgorsze że zaraz się zaczną te wszystkie ideologiczne dyspute nie wnoszące nic do sprawy oprócz myślę, wydaje mi się, nie mogłabym, to nie moralne, nie etyczne. Są kobiety dla których urodzenie dziecka nie mającego NIC wspolnego z nimi - bo to inne geny nie jest problemem. I dlaczego nie wykorzystac tej szansy ??? Co w tym złego że ktoś dostanie za to pieniądze, ciąża to 9 miesięcy z czego kilka moze byc wyłączonych z aktywnosci zawodowej. Reszta to szczegóły techniczne: stworzenie bazy chętnych (kryteria, psycholog itp itd) i czuwanie zeby cały proces odbywał się pod kontrola - również prawna. Żeby było jasne - urodziłam trójke dzieci, moj osobisty stosunek do rodzenia komus dziecka nie ma tu zadnego znaczenia, po to jest państwo prawa zeby takie rzeczy regulowac, niezaleznie od moich uprzedzeń czy braku wyobrażni. No ale powiem tak - fakt że poród to ogromny ból bym sie nie zdecydowała. A całe to pitu pitu o więzi, biciu serca, ja nie wiem czy zeby byc znaną za kobieca trzeba bombardowac siat taka niedojrzałością ??? i ten infantylizm : brzuszek, dzieciątko, jestem wrażliwa, dobra kobiea ale normalnie wymotowac mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OTACON Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.cable.smsnet.pl 18 lat temu Poczytałem sobie opinie różnych osoób i doszedłem do wniosu, żę nie powinno być takich kobiet, które by rodziły dla kogoś za pieniądze. Co sie stanie jak dziecko w trakcie porodu okaże się chore albo bedzie upośledzone? Albo jak powiedzmy brzydko NOSICIELCE DZIECKA cos sie stanie? To kto bedzie ratowany, dziecko czy ona? Zastanówcie się. Nie godzcie się dziewczyny na coś takiego. Pomyślałem, że to chandel ludzmi a to nie etyczne. Nie powinno się chandlować dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu > Co sie stanie jak dziecko w trakcie porodu okaże się chore albo > bedzie upośledzone? A co się dzieje, jak każde inne dziecko bez surogatki się okazuje chore albo upośledzone? Myślisz, że sam fakt usadowienia w macicy biologicznej matki gwarantuje, że dziecko będzie zdrowe, a jak niezdrowe, to na pewno kochane? > Albo jak powiedzmy brzydko NOSICIELCE DZIECKA > cos sie stanie? To kto bedzie ratowany, dziecko czy ona? Ustawodawstwo w tej dziedzinie jest akurat jasne Odpowiedz Link Zgłoś
x_x_x_x Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu W sumie jeżeli płód jest dzieckiem to surogatka jest nianią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pohybel Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: *.centertel.pl 18 lat temu Boże zlituj się nad tym biednym narodem z mentalnością okupacyjno- rozbiorową. Boże chroń Polskę przed fundamentalizmem katolickim. Boże chroń mnie przed katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 91.206.210.* 18 lat temu Ja nawiązuję taką więź z > dzieckiem i to z dzieckiem noszonym Fajnie. Ja nie nawiazalam "duchowej wiezi". Ani z dzieckiem noszonym, ani z urodzonym. Bylo obca osoba. Wiez i milosc przyszly pozniej, w trakcie wzajemnego poznawania i wychowywania. (dlatego płaczące niemowlę przytulamy do serca, > a nie do macicy!) Przytulamy je do serca bo mamy za krotkie rece by przytulic je do macicy. Przytulamy je do serca bo mozemy oprzec je na brzuchu, tak jest wygodniej. Jak przytulisz do macicy to na niczym nie oprzesz, musisz trzymac w powietrzu i rece bola. Twierdzi Pani, że mit (znowu ten > mit!) nie jest ani naturalny ani powszechny. Faktycznie, nie ma racji. Ciaza jest i naturalna, i powszechna. Ale - bez przesady - nie jest blogoslawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
x_x_x_x Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu Ciąża JEST procesem w naszym organizmie jak każdy inny. To co czynić ją może (ale nie musi) wyjątkową są emocje związane z oczekiwaniem dziecka. Ciąża może być szczęściem i miłością, ale równie dobrze może być tragedią i bólem. Dlaczego więc nie może być zarobkiem? Wszyscy zyskują - surogatka pieniądze, rodzice upragnione dziecko, a dziecko życie. Nikt nie traci. W czym problem? Usankcjonowanie prawne takiego rozwiązania przecież nikogo do niczego nie zmusza. Daje jedynie możliwość CHĘTNYM. Takie sytuacje się już zdarzają, warto je uregulować, by uniknąć problemów, w które państwo prędzej czy później i tak zostałoby wciągnięte. Inna sprawa, że ciężko to uregulować w pewnych przypadkach. Choćby w przypadku płodu ułomnego - czy decyzja o aborcji należy wówczas do rodziców czy surogatki? PS. Takie rozwiązanie rozszerza też możliwości zostania rodzicami dla par gejów. Może to niektórym przeszkadza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejkozlowski Czy wynajęcie matki zastępczej FORSA PFE.. IP: *.range86-130.btcentralplus.com 18 lat temu Nie widzę niczego niewłaściwego aby kobieta w trudnej sytuacji materialnej mogła podjąć się tego "zlecenia" i to za godziwą zapłatą. Uważam 15 tyś euro za cenę mocno zaniżoną. Konflikt (jak napisano) dotyczy tzw. świętości macieżyństwa w naszej kulurze kontra pieniądze.Pieniądze kojarzą się z czymś brudnym, niewłaściwym w tym kontekście.NIESŁUSZNIE. Pieniądze są środkiem do utrzymania się na godnym poziomie w naszym społeczeństwie. Zabezpieczają ludzi przed głodem, upokorzeniem, biedą, brakiem perspektyw na lepsze życie w przyszłości. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że pieniądze są niepotrzebne. To archaiczna i niebezpieczna głupota. Ciąża jest wielkim wysiłkiem i poświęceniem ,jesli dziecko ma zostać oddane innej parze, więc ten czyn winien być bardzo godziwie nagradzany. A kościół niech lepiej milczy bo co coś powie to zwykle głupio, wstecznie, średniowiecznie. lek.med.Maciej Kozłowski-psychiatra Odpowiedz Link Zgłoś
x_x_x_x Re: Czy wynajęcie matki zastępczej FORSA PFE.. 18 lat temu Gość portalu: maciejkozlowski napisał(a): > Uważam 15 tyś euro za cenę mocno zaniżoną. A ja uważam, że cenę powinni indywidualnie ustalić sobie rodzice i surogatka. Dla jednych 15k euro będzie mocno zaniżone, dla innych mocno zawyżone. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Czy wynajęcie matki zastępczej FORSA PFE.. 18 lat temu Nie widzę niczego niewłaściwego aby kobieta w trudnej sytuacji materialnej mogła podjąć się tego "zlecenia" i to za godziwą zapłatą. Uważam 15 tyś euro za cenę mocno zaniżoną. Konflikt (jak napisano) dotyczy tzw. świętości macieżyństwa w naszej kulurze kontra pieniądze.Pieniądze kojarzą się z czymś brudnym, niewłaściwym w tym kontekście.NIESŁUSZNIE. Pieniądze są środkiem do utrzymania się na godnym poziomie w naszym społeczeństwie. Zabezpieczają ludzi przed głodem, upokorzeniem, biedą, brakiem perspektyw na lepsze życie w przyszłości. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że pieniądze są niepotrzebne. To archaiczna i niebezpieczna głupota. Ciąża jest wielkim wysiłkiem i poświęceniem ,jesli dziecko ma zostać oddane innej parze, więc ten czyn winien być bardzo godziwie nagradzany. A kościół niech lepiej milczy bo co coś powie to zwykle głupio, wstecznie, średniowiecznie. lek.med.Maciej Kozłowski-psychiatra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: *.range217-44.btcentralplus.com 18 lat temu Nie oszukujmy sie sa kobiety, ktore za pieniadze zrobia wszystko.Surogatka to po czesci prostytutka- brutalne porownanie, ale nie badzmy hipokrytami-to dosc trafne porownanie.Handluje cialem, tylko zamiast orgazmu dostarczanemu klientowi mamy tu dziecko.No trudno nie wszystkie panie zatrudnione w seks biznesie robia to z przymusu, sa i takie co to lubia.Wniosek jest taki, ze zawsze znajdzie sie osoba, ktora bez emocji odda dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu No cóz...i tu mamy sedno dyskursu patriarchalnego... wystarczy nazwać kobiete prostytutką i już wszystko jest ok i wszystko mamy wyjasnione. I tak, dosadnie sprawę ujmując k.u.r.w.a to kobieta, która rodzi dziecko i oddaje je do adopcji, jak również ta, która dokonuje aborcji, k.u.r.w.ą jest kobieta, która nas nie chce, oraz kobieta, ktorą sie zgwałci, bo sama chciała... Wystarczy uswiadomic kazdej kobiecie, ze od kobiety do k.u.r.w.y dzieli ja zawsze pół kroku i juz mamy wszystko tu gdzie trzeba, ustawione i ząłtwione i w języku i w społeczństwie... Zabawne, ze w zmuszaniu kobiety to urodzenia dziecka, którego nie chce wszyscy widzą zbożny czyn, a w urodzeniu dziecka komuś, kto go chce - k.u.r e.w.s.t.wo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastela Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.chello.pl 18 lat temu Nikt nie zmusza kobiety, aby pożyczyła swoje łono do urodzenia dziecka. To jest jej wolny wybór. Podejrzewam, że kobiety, które decydowałyby się na taki wyczyn nie mają odpowiedniej wiedzy na temat aspektów psychicznych ciąży i połogu. Więc z pewnością kandydatki do wypożyczenia swojego łona musiały by przejść testy psychologiczne, wiele rozmów z osobami kompetentnymi... psycholog, położna, lek. położnik. Nie mogłaby to być każda kobieta chętna, tylko ta co widzi konkretny cel swojego działania i jest stabilna emocjonalnie. Takie działania dają wiele wątpliwości moralnych, ale jeżeli każdy z zainteresowanych ulokuje swoje uczucia na odpowiednim miejscu to można przez takie działania dać wiele dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Wydaje mi się ,że finansowa gratyfikacja za coś takiego nie jest zbyt dobrym pomysłem- jeżeli już ktoś chce to zrobić powinno być w 100% motywowane dobrocią serca - inaczej bowiem istnieje niebezpieczeństwo ,że "wypożyczenie łona" może stać się dla niektórych potencjalnym sposobem zarobkowania.Inną kwestią jest fakt, iż ja sama będąc aktualnie w ósmym miesiącu ciąży nie wyobrażam sobie kobiety zdolnej przez 9 miesięcy kontrolować własne emocje w stopniu, który pozwoli jej na oddanie maleństwa po rozwiązaniu- bo więź jaka tworzy się między matką a baraszkującym tuż pod jej sercem dzieckiem jest wprost nieopisywalna i nie ma sobie równych.... Odpowiedz Link Zgłoś
barteks1979 Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu Z dobroci serca to możesz w portfelu nosić zgodę na pośmiertne oddanie organów. Gratyfikacja jest za utratę zdrowia i 9 miesięcy wyrzeczeń, a także za dobre chęci. A nie najgorszym pomysłem byłoby na te 9 miesięcy przyjęcie surogatki pod własny dach - dzięki temu przyszli rodzice nie mieli by do niej pretensji za niezdrowe odżywianie się czy palenie. Jeśli obie strony zawierają umowę bo chyba tak należało by to nazwać, to chyba są świadome tego co robią i dlaczego robią. Ktoś jest przeciwko - niech nie korzysta z tego typu usług, nikt go nie zmusza. Ale niech nie zabrania tego innym, nie jesteśmy w końcu państwem totalitarnym, chociaż jedyna i słuszna religia w naszym państwie jest do niego bardzo podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d 18 lat temu ja sama będąc aktualnie w ósmym miesiącu ciąży nie > wyobrażam sobie kobiety zdolnej przez 9 miesięcy kontrolować własne emocje w > stopniu, który pozwoli jej na oddanie maleństwa po rozwiązaniu A ja sugerowałabym pomyslec o czymś innym - o powszechnie w Polsce preferowanej mantrze - adopcja zamiast aborcji. Czy w drugą stronę te emocje nie działaja? Alez oczywiscie, ze działają, tylko zeby to zrozumieć , trzeba zrozumieć , ze nasze odczucia nie sa odczuciami wszystkich ludzi na całym swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX do przemyślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Iz 54,1-10 Śpiewaj z radości, niepłodna, któraś nie rodziła, wybuchnij weselem i wykrzykuj, któraś nie doznała bólów porodu! Bo liczniejsi są synowie porzuconej niż synowie mającej męża, mówi Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu a ja chetnie pomoge parze ktora nie moze miec wlasnych dzieci,nie ukrywam ze robie to dla pieniedzy skoro dwie strony sa potrzebujace to dlaczego nie maja sobie pomoc; k-asiek1@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
basik78 Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... 17 lat temu Uważam ,że jest to złe rozwiązanie.Niesamowite wygodnictwo.A gdzie w tym wszystkim miłość prawdziwej matki...handlowanie dziećmi za wielką kasę.Jestem przeciwna takiemu podejściu do tematu.Wolałabym adoptować dziecko,takie,które nie ma miłości od rodziców,które już jest na tym świecie,a nie sprowadzane na zamówienie,jak rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi d IP: 194.29.130.* 16 lat temu Bardzo chetnie bym wynajeła kobiete do urodzenia mojego dziecka. Dziecko genetycznie jest moje i meża - a to jest tylko inkubator, macica do wynajęcia. Nikt takiej kobiecie pistoletu do glowy nie przystawia i nie kaze rodzic, one same sie na to godzą. rodzenie dzieci przez inne kobiety było, jest i bedzie - moze warto w koncu to zaakceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszysta29malbork@ Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.146.47.31.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16 lat temu jestem za zeby było prawnie dozwolone.To co się dzieje w naszym państwie to jest skandal,matki kture nie mogą mieć własnego to bendą po taką metode sięgać,czyli surogatke czy to jest coś złego ze urodzi dziecko komuś kto bardzo będzie kochał te dziecko.zobaczcie co się dzieje w polsce niechciane dzieci są wyżucane zabijane bite i nic z tym nierobią dziecko same na świat się nie prosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Czy wynajęcie matki zastępczej, która rodzi dzi... IP: *.110.64.62.kh.sovam.net.ua 15 lat temu Centrum Macierzyństwa Zastępczego Ukraina Centrum Macierzyństwa Zastępczego "La Vita Felice" – to zespół doświadczonych specjalistów, których głównym celem jest urzeczywistnić marzenie pary małżeńskiej – zyskać własne dziecko przy zakłóconej funkcji reprodukcyjnej jednego albo obydwóch małżonków. www.surrogate-mother.ru/pl/surrogacy/Miedzynarodowe_Centrum_surogat_macierzynstwa.html Odpowiedz Link Zgłoś