Dodaj do ulubionych

Kamień w WC poniżej linii wody.

17 lat temu
Czy komuś udało się usunąć kamień w muszli pod jej brzegiem i poniżej linii wody?
Muszę mam nową. Dbam o nią możliwie jak się da. Kostki toaletowe, domestosy, ale zauważyłam ostatnio bardzo brzydko wyglądający kamień właśnie poniżej linii wody.
Chcę się go pozbyć, ale chciałabym się dowiedzieć co kupić, żeby usunąć go raz, a dobrze i, żeby nie przepłacać.
Z góry dziękuję za rady
Obserwuj wątek
    • bobralus Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      butelka octu spirytusowego na noc, z rana porzadnie wyszorowac.
      • schiraz Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        Polecam po raz kolejny: tabletki W5 z Lidl-a. Koszt to około 6 zł, w opakowaniu
        jest ich 16, każda oddzielnie pakowana, bo to żrące świństwo. Wrzuca się na noc
        do wc, to się pieni i działa właśnie poniżej linii wody. Naprawdę najtańszy
        środek na rynku i przetestowany u mnie, u mojej rodziny i znajomych:) Jeszcze
        coca-cola jest ok, trzeba wlać litr, tylko oryginalna.
        • schiraz Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
          Można wrzucić też w ciągu dnia, spłukuje się po pół godzinie, nie szoruje się:)
          Ja jestem nim zachwycona:)
        • Gość: ARA Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.chello.pl 17 lat temu
          Kamień tworzy się właśnie od wody. Trzeba kibelek umyć i robić to
          regularnie, wybrać wodę i umyć środkiem do wc/może być domestos, w
          Biedronce jest też dobry w żółtym opakowaniu/.
          • linn_linn Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
            Istnieja srodki, ktore dzialaja pod woda. Ja uzywam wloskiego WCNet
            disincrostatnte. W Polsce jest Domestos zero kamienia.
      • Gość: wollna Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.kielce.vectranet.pl 14 lat temu
        Najskuteczniejszym srodkiem jest Cleaner Firmy Abra Dariusz Szczygielski z Lodzi....nalewa sie plynu na 10 minut....nastepnie splukuje. Sedes lsni czystoscia i nie ma sladu po kamieniu, a kosztuje tylko 3.zl.Najlepszy i najskuteczniejszy...... a wierzcie mi probowalam wszystkiego.
        • Gość: Ania Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.31.37.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13 lat temu
          w jakim sklepie to mozna kupić??
    • felindra Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      No właśnie na tych tabletkach z Lidla W5, które się wrzuca do muszli się zawiodłam :(
      Kupiłam to w nadziei, że uda mi się usunąć ten kamień. Wrzuciłam nawet 2 tabletki na raz, żeby efekt był silniejszy, ale nic.
      Zero efektu. Kamień jak był tak jest.
      A naprawdę nie mam jakiejś mega zakamienionej muszli. Tylko kamień w postaci kresek na wysokości wody...

P.s. Czy możliwe jest wybranie wody z muszli, tak, żeby nic nie zostało?
      • Gość: anka Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Ja też ostatnio zauważyłam taki kamień, tylko w jednym miejscu, w takim
        zagłębieniu muszli poniżej linii wody. I też nic nie pomogło, nawet tabletki W5
        trzy naraz. Jeszcze nie próbowałam szorować. Nigdy wcześniej nie miałam takiego
        problemu, a sedes używany jest od co najmniej 10 lat. Drogą dedukcji doszłam do
        wniosku, że ten kamień pojawił się odkąd zaczęłam wrzucać do spłuczki kostki W5
        koloryzujące wodę. A myślałam, że one mają dodatkowe działanie
        dezynfekująco-czyszczące...
      • paniiwonka1 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        trzeba wziąć mopa lub szmatę i wybrać:)
        • Gość: x Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.unknown.vectranet.pl 12 lat temu
          przecież tych tabletek to trzeba wrzucić całe opakowanie
          jak kamień się zbiera na ściankach długo to trzeba porządnego stężenia środka czyszczącego.
          jak czytam fora to widzę, że działa wszystko ale trzeba porządną skoncentrowaną ilością potraktować kamień.
          jak uzywa sie środka w płynie to trzeba najpierw wybrac wodę i zalać do poprzedniego poziomu wody...
          i tyle
      • stywen.pl Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 9 lat temu
        pewnie że tak można wybrać.
      • magn2607 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 8 lat temu
        Ja tez mam problem z kamieniem i jak nacrazie, żadne środki nie pomagają. 😒Jeśli chodzi o pozbycie się wody to jest bardzo prosty sposób bez wkładania rąk i kubeczków. Ja wkładam szczotkę do mycia toalety i ruszam tak jak bym chciała wypchać z niej wodę. Trochę mozolna praca, bo trzeba kilanaście razy tak ruszać ręką, ale cała woda uchodzi.
      Ja też używam koloryzujące kostki W5 do spłuczki.
      Myślisz, że to one mogą być przyczyną kamienia?
      • ranoma Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        ja co prawda nie używam takich kostek z lidla ale innych i też zauważyłam, że
        odkąd ich używam to mi się pojawia więcej kamienia:) dlatego teraz zrezygnowałam
        z tych kostek, kupiłam zawieszkę ambi pur i domestosa zielonego i nie mam
        kamienia w ogóle:)
      A tak na marginesie, to czy te zawieszki do WC, z tak zwanej górnej półki, które tanie nie są, a zachwalają, że mają uwalniać zapach po każdym spłukaniu (w tym ambi pur) spełniają swoje zadanie?
      To znaczy, czy faktycznie czuć jakiś zapach po spłukaniu wody?
      Na ile starcza taka jedna zawieszka?
      • Gość: anka Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        felindra napisała:
        > A tak na marginesie, to czy te zawieszki do WC, z tak zwanej górnej półki, któr
        > e tanie nie są, a zachwalają, że mają uwalniać zapach po każdym spłukani
        > u (w tym ambi pur) spełniają swoje zadanie?

Ja używałam zawieszek, i muszę powiedzieć, że te z "górnej półki" cenowej są
        zdecydowanie lepsze. Ładniejszy zapach (o wiele) i bardziej intensywny.
        Zrezygnowałam z nich z powodu, że jednak w miejscu ich wieszania zbiera się
        kamień/osad. Łatwiej mi czyścić muszlę, gdy nic "nie zawadza" ;)
    • Gość: ola Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      ja sobie jakoś dałam radę z mocno zakamienionym sedesem. Trzeba kupić odkamieniacz do pralek np. calgon. Ja kupiłam claro w tabletkach, bo było najtańsze. Trzeba wybrać wodę z kibla (najlepiej kubeczkiem po śmietanie). Rozebrać wszystkie tabletki z opakowania, chociaż było napisane, że ta folia jest rozpuszczalna. Wrzucić wszystkie tabletki do kibla (chyba było z 15 sztuk) i zalać gorącą wodą z czajnika (tak ze 2 czajniki). Musi być jak największe stężenie odkamieniacza i gorąca woda, bo zimna nic nie daje.
      Zostawić na noc. Spłukać, a następnie śrubokrętem próbować odłupać kamień. Za pierwszym razem sporo udało mi się odłupać, ale czynność musiałam powtórzyc. Kibelek wyglądał jak nowy.
      • Gość: q Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
        Wlewanie goracej wody do muszli moze spowodowac jej pekniecie.
        Najlepiej wybrac wode i uzyc zwyklego plynu do mycia wc (np. cillit lub domestos). Kamien musi zejsc.
        • Gość: ola Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          domestos to chlor ze śladową ilością okamieniacza. Może pomóc co najwyżej na
          brudny kibel, ale na pewno nie na zakamieniony.

• panistrusia Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
            Ale wiesz, że te koszmarne ilości odkamieniaczy ładujesz w nasze
            wspólne zasoby wody pitnej?
          • Gość: q Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu
            Ten nowszy domestos jest na bazie kwasu solnego.
      • eli-mama Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        Gość portalu: ola napisał(a):
        a następnie śrubokrętem próbować odłupać kamień. Za pierwszym razem sporo udało mi się odłupać, ale czynność musiałam powtórzyc.

śrubokrętem? Nie umiem sobie wyobrazić nawet jak wygląda taka toaleta...

Ja myję regularnie toaletę samą wodą (mam czyściki z Ray). Raz w miesiącu odkażam domestosem - nie zostawiam ale szybko zmywam. Jeżeli pojawia mi się osad (najczęściej na granicy-kran umywalka) biorę cytrynę i na chwilę zostawiam plaster lub lekko wcieram, potem zmywam czyścikami i wszędzie błysk.
        Najważniejsze to aby regularnie sprzątać, nie potrzeba do tego żrących środków i agresywnej chemii, bo one niszczą glazurę, niestety. A o tym w reklamach nie mówią.
    • wino_porzeczkowe Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      Ja też jestem za octem. Kup ze 2 butelki, wlej na noc na 2 kolejne dni. Ocet
      najlepszy ;) U mnie zadziałał bezbłędnie.

-----
      Gdzie jest moja renta babki?
    • 1kaczor1 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      Wybrać wodę z muszli klozetowej i spryskać hagesanem błękitnym.Zostawić na jakieś pół godziny a następnie umyć.Cały kamień znika.To środek który nigdy mnie nie zawiódł.
    • Gość: ewa Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.chello.pl 17 lat temu
      woda z octem, pół butelki octu i 1 - 1,5 litra wody, zagotowac -
      przy okazji odkamieni sie czajnik.
      poczekac z 10 minut żeby woda nie była wrzątkiem i wlać do kibelka.
      bez wybierania wody itp.
      zostawic na 30 minut, w między czasie umyć okan albo coś , wrocic do
      kibelka potrzec trochę ta woda co stała w kibelku całość i spuścic
      wodę.
      szybko, tanio, bez meczarni, zadne plyny w5, domestosy i
      odkamieniacze do pralek.

przy okazji wylewajac wode z czajnika do kibelka mozna nalac troche
      na szmatke kktóra przecieram krany, kurki itp zeby sie blyszczały
      • Gość: B@si@ Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 14 lat temu
        Polecam ten sposób :) Idealnie wszystko zeszło. Kilka ruchów szczotką i wszystko zeszło. Dziękuję za radę. Pozdrawiam.
      • Gość: WSM Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 8 lat temu
        Czy "zadny" płyn do do lewatywy????
    • Gość: Boz Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 17 lat temu
      Kwasek cytrynowy w duzej ilosci - tzn rozpusc kilka opakowan w
      troche goracej wody i nasacz jakis papier. Wybierz wode z sedesu i
      obloz kamien tym papierem tam gdzie kamien. Swietnie dziala na czaj
      nik, nasyp do niego kwasku i gotuj co jakis czas i oserwuj jak
      babelkuje. Potem wylej i ze dwa razy zagotuj czysta wode i wylej
      zanim uzyjesz do picia.
      • Gość: studentka Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.147.63.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14 lat temu
        Kwasku akurat nie polecam. Przy okazji czyszczenia czajnika wylewałam do muszli, ale na akademickich warunkach kwas cytrynowy okazał się być zbyt słaby. Polecam za to ocet spirytusowy (nierozcieńsczony, najlepiej nie ten 6%, tylko w wyższych stężeniach). Wybrać wodę z muszli, uzupełnić octem i pozostawić na noc. Później spłukać parę razy, poszorować szczotką, ja użyłam jeszcze Filipa od kamienia. Jak na toaletę, której czyszczeniem przez 5 lat lokatorzy niespecjalnie się przejmowali, zadziałało po jakichś 3-4 razach. Warstwa kamienia była naprawdę spora, jakieś pół centymetra się zebrało jak nic.
    • jestempaniadomu Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      www.jestempaniadomu.pl/index.php/2009/02/kamien-w-muszli/
      • adela38 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        Bylam niedawno w gosciach w mieszkaniu z tym problemem.Zrobilam wiec prezent-
        kupilam Cillit bang i...po pol godz i kilku szurowaniach szczotka bylo po
        klopocie...Nawet duzo plynu nie zuzylam- zostalo sporo jakby kiedys byla
        potrzeba na powtorke z rozrywki, albo do innych celow...Srodek ten jest naprawde
        skuteczny, ale trzeba uwazac na rece- najlepiej uzywac gumowych rekawiczek...
        • Gość: ania Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          adela38 napisała:
          > Bylam niedawno w gosciach w mieszkaniu z tym problemem.Zrobilam wiec prezent-
          > kupilam Cillit bang i...po pol godz i kilku szurowaniach szczotka bylo po
          > klopocie...Nawet duzo plynu nie zuzylam

A fe, bardzo nieeleganckie zachowanie. Wchodzić w gościach do łazienki sedes
          szorować gospodarzom??? No chyba, że w tym domu jesteś panią do sprzątania.
          tego cilit bang to wlałam całą butelkę, a kamień nawet nie drgnął.
    • am-a2 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      Ja uzywam FOSOL (chyba lubella) wybieram wodę wszystką jak się kubeczkiem
      plastikowym oczywiście nie da to biorę jakąś stara gąbkę od kąpieli i woda do
      nie wyciskam wodę z gąbki do wanny lub miski i jak oprózniony sedes wlewam Fosol
      ale tyle aby pokryło kamień nieraz to i trzeba 3-4 butelki kupić(zależnie ile
      jest tego kamienia????) nic innej wody,zostawiam na noc aby to wyżarło.nigdy się
      na tym nie zawiodłam ,spróbujcie same.Ja polecam bo go nie raz wypróbowałam.
      • Gość: ja Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17 lat temu
        Jak dla mnie Cilit Bang to rewelacja...
        • push.sp Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
          www.100zl.net/?t=54655222
    • Gość: gość Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.chello.pl 17 lat temu
      Ludzie trochę podstawowej wiedzy z chemii!!!Czym jest kamień wodny?
      Jakie reakcje są potrzebne,żeby go wyeliminować.Zrozumiałym się więc
      staje,że podstawą są preparaty oparte na KWASACH-głównie orto-
      fosforowym/przeczytajcie na opakowaniu np.Sansed/,czasem na
      amidosulfonowym /przeważnie tzw.chemia profesjonalna
      np.voigt/,mrówkowym,cytrynowy np.Dix,Frosch,solny np.Domestos
      Kamień,Palemka.Ale trzeba uważać bo solny działa agresywnie czasem
      bardziej na ceramikę niż kamień.Niektóre dodatkowo nabłyszczają
      np.Chemia profesjonalna Voigt czy Ecolabu-można je kupić niekiedy w
      detalu.Wszystkie one działają też p.bakteryjnie.Natomiast
      Domestos 'zwykły",Agent z biedronki są to detergenty z podchlorynem
      sodu-podstawowe zastosowanie to dezynfekcja (też grzyby i wirusy) i
      wybielanie.Obu grup nie można łączyć jednocześnie.znana reguła
      lepiej zapobiegać a więc myć min. co 2 dzień.I więcej dystansu do
      reklam!!!
    • aeromonas Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
      Kwasek cytrynowy - wsyp, zamieszaj, zostaw na pół godziny, wyszoruj
      muszlę szczotką, powinno zejść. Jeśli kamienia jest dużo - powtórz
      kilka razy. Potem profilaktycznie raz w tygodniu (bez przesady, bo
      zeżre szkliwo muszli).
    • Gość: tirena Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Nie chce mi sie czytac wszystkich porad w odpowiedziach ale podam moja metode. Wiekszość zabrudzen usuwam w domu cifem. Mleczko jest gęste i nie "żre" ani nie rysuje powierzchni a praca jest szybka i latwa. Kup rekawicę, pakiet gąbeczek kuchennych i cif-mleczko. Nalej troche cifu na szorstką stronę gąbki, ubierz rekawice i sunąc tą gąbką po powierzchi muszli czyść pod wodą i nad wodą. Cif jest gęsty wiec nie tak latwo sie rozmywa w wodzie i doskonale usuwa szary nalot na dnie muszli. W domu, moim zdaniem, z chemikalii wystarczy mieć cif mleczko, plyn do mycia naczyń i plyn do szyb z octem lub alkoholem. Nic więcej nie trzeba. Skuteczna i najtańsza metoda utrzymania wszystkich urządzeń w czystości. Powodzenia.
      • linn_linn Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        A szkoda ze nie chce Ci sie czytac: sa srodki dzialajace pod woda, bez rekawic,
        szorowania itp. itd.
    • Gość: Mottyl Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.tkk.pl 17 lat temu
      A mój mąż zawsze mówi: po co szorujesz ten kamień, przecież i tak na niego srasz ;)

• martika26 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 17 lat temu
        Jak zmienialiśmy toaletę na nową zauważyłam jedną rzecz. Cały czas używałam
        domestosa i było ok. Pod linią wody nie zbierał się kamień. Kiedyś kupiłam
        butelkę kreta do wc i zauważyłam, że kamień się zaczął odkładać. Po
        przestudiowaniu maleńkiego druczku okazało się, że niby świetnie czyści zabija
        bakterie, ale ani słowa o usuwaniu kamienia. Szybko spowrotem wróciłam do
        domestosa. Kupuje tą największą butelkę bo najtaniej wychodzi a tego kreta męczę
        jeszcze od czasu do czasu. Domestos zero kamienia też jest super tyle, że
        droższy. Polecam osobom, którym już się nagromadził wlać na noc i zostawic do
        rana przez kilka nocy - powinno puścić.
        • Gość: ja Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.lan-177.netconnect.pl 17 lat temu
          Mam bardzo twardą wodę i kamień w szybkim tempie się osadza.Stosowałam różne
          środki-w tym gorący ocet i szorowanie nim szczoteczką,ale nic nie pomagało.
          Kupiłam nowego Ducka czerwonego.Polałam,przeczyściłam muszlę szczotką i tak
          godzinkę "stało".Następnie na noc jeszcze raz polałam i już bez szorowania
          szczotką zostawiłam.Rano przetarłam i po bólu.Po dwóch dniach znów powtórka z
          rozrywki,a teraz czyściutko,zero kamienia.
          Jest jeszcze Duck pomarańczowy,który jest typowym odkamieniaczem.Ja jednak wolę
          czerwonego,bo i czyści i odkamienia.Cena tego żelu 7,99zł.
          • Gość: miśka Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            u mnie pomogło wybranie wody z muszli i polanie kibelka cilitem-
            płyn do czyszczenia wc, postało,poszorowałam i jest oki:)
    • Gość: b Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.nitka.net.pl 16 lat temu
      galsan płyn do wc,koszt ok 3 - 5 zł, wlać na noc pół lub cała butelkę. DO
      kamienia lepszy niż te wszystkie popularne.
      • miniplusultra Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 15 lat temu
        Taki osad zwany popularnie kamieniem ma odczyn zasadowy i należy go potraktować czyms kwaśnym choćby cytryną. Nie polecam cytryny bo można naruszyć powłokę sedesu, ale jak ktoś już wyżej proponował należy użyć bezpiecznego octu. ja go trochę podgrzewam i wlewam do sedesu. Po 30 minutach spłukuję wodę i lśni!
        Nie lejcie tyle świństwa do odpływów. Wiem, że to z zamiłowania do czystości, ale ocet tez ma działanie antybakteryjne i wystarcza do wysprzątania całego domu. Dodaję trochę puru by ładnie pachniało mieszam z wodą i myję wszystko jak leci.
        Nie drogie specyfiki a stare sprawdzone sposoby. Lepiej zainwestujcie w porządne szmatki z mikrofibry zamiast truć siebie i środowisko. Po takiej sesji z domestosem to można wyjść pijanym z łazienki ;p
    • Gość: sandra Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.opera-mini.net 15 lat temu
      Mam wyjście z sytuacji - choć nietypowe! Jeśli jesteś z warszawy zgłoś się do nowego programu telewizyjnego, w którym znana aktorka wraz z profesjonalną ekipą pomoże Ci pozbyć się uporczywego kamienia i wysprząta resztę domu. Może to być całkiem fajne doświadczenie! Zgłoszenie możesz wysłać pod adres casting@formacjatv.pl Ja tak zrobiłam!
    • Gość: iarka Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15 lat temu
      Rewelacja z Biedronki: FIST - kamień i rdza. Sprawdzone, polecam.
      • Gość: kurpś Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        Potwierdzam "FIST" z Biedrony i zero problemów.
    • Gość: ... kamien nad linia wody IP: *.dynamic.chello.pl 15 lat temu
      mam podobny problem tylko u mnie kamien zrobil sie nad linia wody, jak sobie z tym poradzic, domestosy nic nie daja;/
    • Gość: Emma Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.skynet.net.pl 15 lat temu
      A jak używacie ,,Fista''?
    • Gość: Pce12 Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14 lat temu
      Ja na wynajętym mieszkaniu musiałam sięgnąć po pomoc u fachowców, wtedy polecono mi Voigt Pikasat udało mi się go kupić na www.clearstore.pl/voigt-pikasat-vc-120-do-gruntownego-czyszczenia-urzadzen-sanitarnych-butelka-1l-p1797.html U mnie sprawę rozwiązał bardzo polecam :)
    • Gość: Marta Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14 lat temu
      Witam. Ja też miałam kamień w muszli klozetowej i przyznam szczerze było go sporo. Domestos wcale nie pomagał. Wówczas kupiłam Harpix taki w czarnej butelce i po kilku namaczaniach po kamieniu aniu śladu:)
      • Gość: ZetPe Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14 lat temu
        Najlepszy środek do tego typu zabrudzeń to mimo wszystko Pikasat zabrzanskiej firmy Voigt:

www.voigt.pl/produkt/linia_produktow/1,profiline_pikasat_vc_120,7
        do kupienia np. w Makro
        • Gość: aaa Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.net.stream.pl 14 lat temu
          WC Cleaner granatowy wlewasz 2 litrowe butle(wybrana woda) zostawiasz na 10 min lekko opukujesz nożem. Mi puściło kamień gruby chyba na centymetr.
          • Gość: Kaja Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10 lat temu
            A puzniej smaruj pieczywo tym nożem:)
    • re.ne Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 14 lat temu
      Dużo domestosu

---
      ciasta.nablogu.pl/
    • spinor24.pl Re: Kamień w WC poniżej linii wody. 14 lat temu
      Polecam domowy sposób. Wybieramy wodę z muszli i wlewamy tam zagotowany ocet. I tak zostawiamy na 2 godziny. Przez ten czas nie wolno korzystać z toalety i spuszczać wody. Po dwóch godzinach należy wyszorować muszle porządnie i spuścić wodę. W razie konieczności powtórzyć cały zabieg.
      • Gość: AnkaKw Re: Kamień w WC poniżej linii wody. IP: *.ennet.pl 14 lat temu
        Czarny żel Duck Power.
        Nie trzeba żadnej wody wybierać.
        Odkryłam go niedawno i to naprawdę działa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka