Dodaj do ulubionych

je za dużo

28.02.13, 06:37
Widziałam kilka wątków na temat dzieci niejadków, a ja mam odwrotny problem. Nasza corcia chce jeść zbyt dużo. Karmię ją już tylko mm, za 5 dni kończy ona 2 miesiące i waży prawie 5, 5 kg (waga urodzeniowa 3100). Daję jej mleko w ilości zgodnej z zaleceniami producenta, ale jeśli jest wpisane, że dziecko powinno zjeść 6 razy na dobę po 120ml to moja mała je te 120ml, ale 7 (a chciałaby i 8) razy na dobę. Teraz zacznę dawać jej Enfamil i tam producent zaleca 180ml mleka 4-5 razy na dobę. Boję sie, że ona będzie zjadać te 180ml, ale nie skonczy sie na 5 posilkach w ciągu doby. Dodam, że nie da się jej oszukać wodą lub herbatką, bo owszem, wypije, ale po chwili i tak domaga się mleka. Co robić w takiej sytuacji? Dawać dziecku tyle ile chce licząc, że takie ma zapotrzebowanie?
Obserwuj wątek
    • beebeee Re: je za dużo 28.02.13, 10:15
      dawaj dziecku jesc ile chce, za chwile skonczy 3-4 mce i nie bedzie miala czasu na jedzeniu, bedzie wolała ogladac swiat i sie bawic, poki co jest malutka. wazy bardzo dobrze, idelnie nie za duzo - pieknie przybiera
    • ewelina_s22 Re: je za dużo 28.02.13, 16:25
      Mam ten sam problem . moj mały ma 6 tygodni urodzil sie 4 kg a teraz waży juz 5,5 kg. Najgorsze jest to ze nie je regularnie bo raz zje 60 raz 80 i zaraz jest głodny. tylko w nocy je 120 i spi 3-4 godziny. natomiast w dzień je co 2 godziny i to tak własnie róznie zalezy czy zje na raz 100 i nie jest głodny przez 2 godziny czy ma humory i je w czesciach. probuje go teraz przetrzymywac zeby jadł co 2-3 godziny wiecej a nie tak na raty. mam jdnak pytanie bo oczywiscie ciotki dobre rady mowia zeby zageszcza jedzenie ale nie wydaje mi sie zeby to bylo dobre rozwiazanie. w sumie to chyba lepiej zeby dziecko mialo dobry apetyt niz bylo niejadkiem wiec cieszmy sie ze nasze maluchy to małe żarłoczki :)
      • beebeee Re: je za dużo 28.02.13, 20:18
        dziewczyny, Wasze dzieci bardzo ładnie jedza, tak jak potrzebuja, dziecko 6 tygodni nie moze miec humorów! żadnego zageszczania, ciotki sa stare i nie maja pojecia o wychowaniu i karmieniu, kiedys dzieci sie hodowało!!!! dajesz dziecku ile chce i nie mysl, ze bedzie zawsze tak jadlo. Jeszcze bedziesz chciała, zeby zjadlo wiecej - ja tez tak o swoim myslalam, przetrzymywalam itp a zupelnie niepotrzebnie, niestety macierzynstwo jest trudne w tym czasie. ale wszystko sie unormuje, nie patrz na miary na opakowaniu mleka, bo tam sa bzdury tylko obserwuj dziecko. Dzieciak sie najada tylko ma maly brzuszek, ktory roznie sie oproznia - raz szybciej a raz wolniej. czasem łyknie wiecej powietrzai szybciej czuje sie syty i wszystko. Dodam, ze moj urodzil sie 3120 a jak mial 6 tyg to wazyl 5,5 a teraz ma 5 i wazy 7500. Dziecko potem wolniej przybiera, nie martw sie tylko ciesz ze ma apetyt i dawaj ile chce. Poczytaj forum o niejadkach co matki przezywaja i ciesz sie swoim zdrowym dzieciatkiem!!! :) Buzka
    • aneta_k84 Re: je za dużo 28.02.13, 20:28
      Też się martwiłam. Jak mój synek miał 6 tygodni zjadał 120ml i czasami było mu mało. Już się martwiliśmy, że je za dużo. Potem ujawnił się refluks i nagle odmówił jedzenia. Przekonanie go do jedzenia trwało około tygodnia. Teraz skończył 4 miesiące i nadal zjada 120ml, a to często z przerwami bo jest tyle wokół się dzieje. Także nie martw się na zapas. Nie miałam zamiaru Cię straszyć.
    • trusia29 Re: je za dużo 01.03.13, 10:43
      Na opakowaniu enfamilu ilości jednorazowe są naprawdę duże - nie sugerowałabym sie tym, to tylko uśrednione wielkości

Mój syn ma 9 miesiecy i na jeden posiłek mleczny zjada 180 ml. W wieku 2 miesiecy wypijał 5x 135 ml. Na enfamilu jest od urodzenia, przybiera prawidłowo, nie jest gruby ani chudy, jest normalny.

Ja stopniowo zwiększałam ilość na jeden raz i wydłużałam przerwy miedzy posiłkami, tak, ze w wieku 2 miesiecy posiłków było już 5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka