Dodaj do ulubionych

wyprawka ?

16.05.05, 11:48
Dziewczyny, niedługo zostanę mamą. Nie wiem jeszcze jak będę karmiła. Co
powinnam kupic w wyprawce - jakie butelki, smoczki, co jeszcze
(jakie "akcesoria")i ile np. tych butelek i smoczków? Czy smoczki sa rózne -
w zalezności od wieku dziecka?
Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • mowi32 Re: wyprawka ? 16.05.05, 23:09
      Smoczki są różne, ale nie zależy to chyba od wieku, tylko od gęstości
      podawanego płynu. Na początek stosuje się smoczki z najmniejszą dziurką
      oznaczone np symbolem 1 (pewnie różne firmy mają różne oznaczenia). Często
      smoczek jest sprzedawany w komplecie z butelką (trzeba sprawdzić jaki).
      Jeżeli nie jesteś zdecydowana co do sposobu karmienia (piersią, czy butelką),
      to nie ma sensu kupować wielu akcesoriów. Na początek wystarczy jedna butelka
      125 ml ze smoczkiem na wszelki wypadek. Zawsze można dokupić resztę.
      Potem w zależności od sposobu karmienia:
      - przy naturalnym - laktator (niekoniecznie, ale przydaje się - wiem z
      autopsji), ew. jakieś pojemniczki na pokarm, ale nie kupuj od razu, to wyjdzie
      w praniu;
      - przy butelkowym - więcej butelek, sterylizator i nie wiem co jeszcze.
      • paraga Re: wyprawka ? 17.05.05, 10:19
        My używałyśmy od początku NUK. Jednak kształt smoczka i butelek jest różny niż
        AVENT (nie mówiąc o cenie, która jest niższa). Pasują do nich z kolei akcesoria
        firmy Canpol i BabyOno.
        W akcesoriach NUK rozmiar smoka zależy nie tylko od gęstości pokarmu (od
        najrzadszego: płyn, mleko, papka) ale też od od wieku - 1 (dla noworodka do
        6m.), 2 (do roczku), 3 (największy). Jeśli nie wiesz jak będziesz karmiła - na
        początek radziłabym tak jak mowi32 - kupić jedną małą buteleczkę i jednego smoka
        (do mleka, bo i tak maleństwo je na początku tylko to). Resztę w razie
        konieczności dokupisz z doskoku, nie ma z tym problemów. Jeśli jednak będziesz
        karmiła naturalnie, to buteleczka i smok przydadzą Ci się z czasem i tak do
        podawania herbatki.
        Musisz się tylko zdecydować na firmę. Pozdrawiam!
        • paraga Re: wyprawka ? 17.05.05, 10:26
          Ach, zapomniałabym. Oczywiście przy karmieniu sztucznym najlepiej zabezpieczyć
          się w podgrzewacz, termoopakowanie na butelkę na wyjście, można też sprawić
          sobie mały termosik na przegotowaną wodę, ale za to koniecznie szczotkę do butelek.
          Co do karmienia naturalnego - nie mam z tym wiele doświadczenia. W ciągu 3
          tygodni jakie dane mi było karmić używałam laktatora, wygodnego rozpinanego z
          przodu stanika do karmienia, wkładek laktacyjnych, maści bepanthen (jakby co
          przydaje się też na odparzoną pupę dzidzi), specjalnej poduszki do karmienia, w
          buteleczkach przechowywałam odciągnięty pokarm (więc akcesoria "butelkowe"
          wymienione powyżej też miałam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka