Dodaj do ulubionych

Pytanie do e mamy bea-ty?

05.06.05, 13:39
Witam!Dyskutowałam z Tobą na temat BP i widze, ze znasz sie na tych wszystkich
mlekach bardzo dobrze.Dlatego chciałam sie Ciebie poradzić.Otóz mój syn ma 15
miesiecy i od urodzenia jest na BP.Zawsze chetnie go jadl i tak jest do
dzisiaj!Nie ma zaparc i w ogóle jest OK.Zanim przeszlismy na BP jadł Bebiko,
Humane-kolki!!!Potem Bebiko sojowe- zaparcia!A po BP wszystko OK.Nie miał
robionych testów ani zadnych badan co do alergii,ale po zjedzeniu np.jogurtu
ma wysypke, wiec lekarz stwierdził, ze to alergia i zeby nie zmieniac mleka. A
ja zastanawiam sie czy moze pomału nie przejsc na jakies inne mleczko, tylko
jakie? Co o tym wszystkim myslisz? Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje.
Aska mama Dawidka
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 05.06.05, 16:22
      Kiedy ten jogurt podawalaś i jaki?Najlepiej prowokacje białkiem krowim zrobic
      podając mieszanke modyfikowana w przypadku Twojego malucha junior lub HA ( to
      byloby bezpiecznejsze). Lepiej mleczkiem ponieważ jest ono specjalnie dla
      niemowląt, natomiast jogurtom nie do końca wierze. Mojego syna 11,5 m nie
      skazowca wysypało po kefirze Danona- zadzwoniłam do fimy na produkcje i
      zarzekali sie że tam same produkty naturalne:-0Dziwne. Po innych go nie
      wysypuje np. Piatnica. Czasem może uczulic jakis stabilizator, emulagator cos z
      barwników, aromatów jednym slowem chemia w jedzeniu, bo aby miec jakis okres
      trwalości muszą cos dodać i wtedy myslimy, że to białko uczula i wprowadza nas
      wynik prowokacji w błąd. Poza tym zawsze warto sprawdzić 2 raz dla pewnosci, że
      to uczulił dany produkt a nie inny. jeśli jogurt był sprawdzony, a prowokacje
      robiłaś niedawno nie watro bawic sie jeszcze w zmiane mleczka. Jesli to było
      juz jakis czas temu to można spróbować ponownej prowokacji alergenem.
      Poniewaz BP jest mocnym hydrolizatem dla prowokacji użyłabym HA jakiejś 2 i
      zaczęła od 1 miarki do BP i obserwowała rekcje. Mozna uzyc też normalne mleko,
      ale w warunkach domowych jest tak bezpieczniej( na forum pisała mama ktorej
      pediatra zlecił podawanie do Nutramigenu zwykłej mieszanki i skończyło sie
      pogotowiem). Jesli bedzie ok. mozna przejśc także woli na zwykła mieszanke.
      Czas karencji na wytworzenie tolerancji na alergen w tym przypadku białko
      krowie jest 9-12 m. i po tym możemy zrobic mały test. Może byc tak, że malucha
      bedzie wysypywac wtedy nalezy czekac do nastepnej próby za kilka miesiecy i
      nadal podawac BP. Czasem nawet do 4rż. trzeba stosowac diete eliminacyjną.Czas
      potrzebny na wytworzenie toleracji zalezny jest min. od dojrzewania przew. pok.
      i zmniejszenia przepuszczalności śluzówki jelit na alergeny - dlatego np.
      zaleca sie podawanie glutenu dopiero w 10mż. a biało krowie w nabiale czy kurze
      po 12mż.
      Natomiast dlatego tak upierałam sie przy poprzedniej dyskusji, bo czasem z byle
      pierdoły lekarze ( z całym szacunkiem do eksperta) zlecaja hydrolizat, a to
      kolka, a to wysypka, bez diagnostyki róznicowej, a alergie można pomylic z
      innymi schorzeniami i niepotzrebnie dziecku podaje sie hydrolizat, który w
      koncu jest mieszanka lecznicza. Beata
      • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 05.06.05, 17:19
        Dla uscislenia najlepszy czas na prowokacje u dziecka takiego jak Twój maluch,
        czyli leczonego hydrolizatem to 12-18mż( właśnie zajrzałam do ściągi:-)). Jeśli
        jogurt był sprawdzony i robilas sprawdzian tolerancji ok. 12mż., to
        poczekałabym jak maluch bedzie miał 1,5 r. i sprawdzila ponownie, ale tym razem
        mleczkiem. W przypadku jakichkolwiek objawów alergii podajemy hydrolizat i nie
        ma wyjścia:-( I czekamy robiac co jakis czas prowokacje, nastepna w 2rż. Jesli
        bedzie ok., to wówczas zmienisz mleczko na to spradzone, bez bawienia sie
        najpierw w jogurt potem w zmiane mleka. Jogurty sparwdzone, które moge ew.
        polecić to Bakoma premium, Campina i Milko. Beata
        • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 00:04
          Dzieki!Bardzo mi pomogłas!Poczekam do tej prowokacji jeszcze 3 miesiące jak
          Dawid skończy 1,5 roku.A co sadzisz o danonkach? Słyszałam rózne opinie jestem
          ciekawa Twojej? Pozdrawiam
          • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 00:33
            Co do tyle samo sławnych co dyskusyjnych danonek, to znam osobiście niejednego
            pediatre, który dawał wlasnemu dziecku od 8mż, ale wiem, że ich osobiście potem
            nie zalecał:-)Nieźle, a to paskudy:-)Nie daje synowi, bo nie wiem co jest
            barwnikiem, aromatem, a o tym pisza na opakowaniu. Do tego mleko w proszku i
            białka dla skazowca zdecydownie zakazany produkt:-(Niemowlakowi też bym nie
            polecała, ale strszemu maluchowi dlaczego nie np. juz 2 latkowi, chociaz
            producent zrobił to dla 3 latków i taką rekomendacje IMiDz serek ma:-)
            Nie daje też Igorowi parówek ( 11,5m), bo nie wiem co tam jest i wędlin
            sklepowych - fe. Mięsko robie sama, chociaz nedzna kucharka ze mnie:-) Beata.
            • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 11:54
              Ja parówek dziecku tez nie daje ,zreszta nawet by nie zjadł.Mieskiem i szynka
              pluje-wegetarianin z niego czy co?:)Czasami przemyce mu w zupie troche
              gotowanego indyczka, ale przy trzeciej łyzce wszystko ląduje na
              podlodze.Uwielbia za to ryz z warzywami(z mrożonki)ale bez mieska
              oczywiscie!Swiderki to tez jego ulubione danie a z owockow to króluja grusie i
              winogronki! Jak myslisz jak on tym mieskiem tak gardzi to czy jakiejs anemii on
              sie nie nabawi.Bo zelaza to on chyba malo dostarcza?Juz herbaty mu nie daje bo
              słyszałam ze utrudnia przyswajanie zelaza. A co do mleka HA, to jakie bys
              polecila dla 1,5 rocznego dziecka? A ten jogurt co go uczulil jakies 2 iesiace
              temu to z bakomy malinowy. Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi
              Aska mama 15 miesiecznego Dawidka
              • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 12:29
                Żelazo maluch dostaje w mieszance, w zółtku, które powinnas podawać 3-4x w tyg.(
                lub jajku jesli może jesc całe z białkiem), kaszki dla dzieci szczegolnie te
                wzbogacone w żelazo i one raczej powinny byc maluchom podawane własnie z powodu
                ich wzbogacania w wapn i zelazo, rośliny straczkowe, rodzynki, morele, szpinak,
                pietruszka- natka, ryby, Dobrze byloby cos z mieska, ale raczej drób nie jest
                bogaty w żelazo.
                Zdecydowanie czerwone mięsko, a co z królikiem?Jagnięcina?Wieprzowina?Watróbką?
                Jako pulpety, nadzienie do naleśnika,na kanapki np. szyneczke, rozdrobnionę
                mięsko w zupce takie zakamuflowane wsród warzyw tartych:-)?
                Każda Ha 2 może byc ( NAN , Bebiko omneo)czy nawet zwykłe mleczko typu junior,
                bo to juz bedzie duzy dzidziuś. Tyle, że ostroznie od małych ilości. Ja będąc b.
                ostrożna spróbowałabym najpierw NAN HA, a nastepnie NAN junior jakby było ok.
                Mozna zrobic tez samemu serek biały - bardzo prosto i idealnie nadaje sie na
                próbe zamiast sklepowych jogurtó( a lekarz zlecając prowokacje nie mówil o
                jogurcie raczej naturalnym?). Trzeba dobrze to przemysleć, żeby nie zafałszowac
                wyników próby - reakcja na dodatki, a nie białko. I zrobiłabym próbe 2 razy dla
                pewności, ze to to. Przy czym lepiej zacząc od mleka, bo jak sie sprawdzi to od
                razu wprowadzisz do diety i zmiana po kłopocie, a do 3rz. nalezy podawac jeszcze
                mleczko modyfikowane. Pozdrawiam, Beata
                • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 21:17
                  No własnie o to chodzi ,ze on kanapeczke ale z samym masłem(roślinnym)bo jak
                  miesko wyczuje to wypluwa i juz w ogóle nie chce!Jajek tez nie je, bo jajecznicy
                  nie lubi a gotowanego jeszcze bardziej!Na króliku miał gotowane krupniczki jak
                  był mniejszy, ale mieska drobno zmielonego tez nie lubi!Lubi rosołek z drobno
                  posiekana piersia z kurczaka, ale te kurczaki to chyba niezbyt zdrowe.....?Noi
                  taki to on niejadek!!!Wczesniej bardzo mu smakował Sinlac, a mleko teraz pije
                  rano i wieczorem ok 240 ml zageszczone kleikiem lub kaszką.Czasem w nocy tez sie
                  budzi na mleczko.....
                  Jak można zrobić samemu serek biały?Prosze o przepis.
                  Na prowokacje mam juz teraz ochote, ale z rozsadku poczekam jeszcze.Mały własnie
                  ma szorstką skórę(nie wiem po czym?)wiec nie wiedziałabym jaka bedzie reakcja.
                  Jeszcze raz ogromne dzieki
                  Aska
                  • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 22:37
                    Typowe wybrzydzanie dla takiego malucha, no i kiepski apetyt. W ten sposób z
                    pulchnych bobasów wyrastają chuderlawe dwulatki:-)Z moim synem też tak bedzie,
                    ale ten to nie ma czasu jeśc taki zajety:-)Zelazo dostarczasz w mleczku, sinalk
                    jest także ok., w kaszkach z dodatkiem żelaza. To, że nie przepada za mięskiem,
                    nic raczej nie poradzisz, bo na siłe karmic nie bedziesz. Ale próbowac trzeba,
                    a nóż sie odmieni:-)Zółtko dodawaj do zupki - gotowane i rociapane lub wbijaj
                    surowe (i przegotuj wtedy zawsze zupke).Jeśli je z Wami zupki to odlej dla
                    pociechy ekstra porcje do garnuszka i tak zrób z zółtkiem - nie pozna sie, a
                    zółtko dla bezmięsnego malucha przyda sie.
                    Co do serka to kupujesz mleczko 3,2 % ale nie UHT ( a najlepiej od gospodarza
                    ze wsi) przegotowujesz, studzisz, dodajesz pare łyżek śmietany i odstawiasz na
                    3 doby pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zbierasz śmietane z
                    wierzchu, na kuchenke i ogrzewasz dotąd dopóki nie oddzieli sie serwatka, wtedy
                    wszystko przelewasz przez sito na którym jest płócienna sciereczka(pielucha
                    tetrowa też może byc), odciskasz i zostawiasz w tej sciereczce na jakiś czas,
                    aby serek był zbity. Pychota, delikatny i smaczny. Poza tym na krowim mleczku
                    jest rewelacyjny w porównaniu z tym sklepowym. No i masz pewnośc, że jest
                    bez "dodatków".
                    Co do skóry to jakie kosmetyki stosujesz? Mój syn nie może uzywać zwykłych
                    kosmetyków dla maluchów, bo wysuszaja mu skóre i robia sie szorstkości( reakcja
                    na oliwke bambino). Rewelacją okazała sie seria A-dermy ( dla suchej i atopowej
                    skóry) na zmiane z oilatum.
                    Planując prowokacje nie podawaj w ciągu kilku poprzedzajacych dni nowych
                    pokarmów, kosmetyków, nic nie zmieniaj, że bymiec pewnośc, ze to białko krowie,
                    a nic nowego. No i maluch musi byc zdrowy. Wszystko teraz:-)Pozdrawiam, Beata

• azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 22:59
                      Myslisz,ze to od kosmetyków?Byc moze.Zawsze stosowałam po kapieli Nivea Baby
                      oliwke, ostatnio mleczko.Równiez bylismy na basenie-moze to chlor?A ja zawsze
                      kojarzyłam, ze to po jakims "złym" jedzonku!Sprubuje wyeliminowac podejrzane
                      alergeny i zobaczymy co dalej......
                      Dzieki
                      Pozdeawiam
                      • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 06.06.05, 23:21
                        Klasyczna skaza białkowa to twarz, poliki, uszka. Przy całej skórze ze zmianami
                        bierzemy wszystko pod uwage - jedzenie, kosmetyki, proszek do prania i płyny
                        wszelakie. Na szorstkości super jest kąpiel w krochmalu i A-derma jako nr 1 z
                        kosmetyków dla atopików - w aptekach, a dokładnie A-derma Exomega.B.
                        • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 07.06.05, 12:10
                          Męcze Cie tak tymi pytaniami, ale to juz ostatnie......
                          Czy moge dac małemu kakao,na jego mleku tj.BP?Babcia Dawidka twierdzi,ze kakao
                          jest zdrowe i nalezy go dawac dzieciom.Co Ty na to?
                          • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 07.06.05, 12:20
                            Kakao jest mocnym alergenem. U dzieci ze skłonnościa do alergii nie spieszymy
                            sie z nim. Jesli chciałabys wypróbowac jednak to tylko kakao naturalne, a nie te
                            sztuczne mieszanki. Jesli podajesz coś z czekolada i jest ok. nie powinno być
                            problemu z tolerancja kakao, w innym przypadku poczekałabym. Nie trzeba malucha
                            uszczęsliwiac na siłe:-)Decyzja tak nalezy do Ciebie:-).Beata
                            • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 07.06.05, 12:45
                              Polecam link kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,57460,2213082.html
                              • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 15.06.05, 12:25
                                Witam ponownie!pisze, bo zrobiłam prowokacje mlekiem NAN HA 2- 3 dni
                                temu.Pierwszego dnia dodałam jedną miarkę,drugiego dwie, a dzisiaj rano zjadł z
                                3 miarkami i nic sie nie dzieje!!!Wszystko w porzadku, tylko chciałam Cie
                                zapytac, czy może sie tak zdarzyc, ze reakcja organizmu jest opózniona i
                                alergaia wystąpi np. po tygodniu.A jak potem bede chciała mu dac mleko junior to
                                tez stopniowo po jednej miarce?Od razu sprubowac z juniorem czy na razie niech
                                je NAN HA?
                                Z góry dziekuje i pozdrawiam
                                Aska
                                • bea-ta Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 15.06.05, 12:39
                                  Odpowiedź jest niestety twierdzaca - może to wynikać z typu reakcji lub jest
                                  zbyt mało jeszcze alergenu( mleko Ha jest o zmniejszonej alergiczności). Z
                                  drugiej strony sporo maluchów w tym wieku "wyrasta" z alergii na białko i tylko
                                  niewielki odsetek nadal musi być na diecie. Mleczko z 2 z powodzeniem zastepuje
                                  to junior czy typu 3 i możesz go stosować. Chyba, że bardzo chcesz zmiany to
                                  poczekaj chociaz do końca opakowania, obserwuj dziecko - nie tylko objawy skórne
                                  czy biegunke, ale także np. nagły katarek bez objawów innych i bez goraczki -
                                  tak tez dziecko może zareagować na alergen pokarmowy. Mleczko junior także
                                  lepiej wprowadzac stopniowo. Trzymam kciuki za Was, pozdrawiam, Beata.
                                  ps. widze, że nie wytrzymałaś, ja tez tak mam:-))))
                                  • azja.david Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 15.06.05, 22:59
                                    Dziekuje Ci za wszystkie rady.Na prawde, bez Twojej pomocy nigdy nie odwazylabym
                                    sie na taki "eksperyment"!Obserwuje małego i na razie nic sie nie dzieje.Kupka
                                    ładna, skóra gładka,katarów nie ma.Oby tak dalej!
                                    Pozdrawiam i jeszcze raz ogromne dzięki!
    • piotr-albrecht Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 15.06.05, 19:20
      Dzięki Pani Beacie mam tylko mniej pracy, dziekuję.
      • edycia274 Re: Pytanie do e mamy bea-ty? 16.06.05, 00:10
        to ja tez zapytam, Nikola jest na bp od piatego miesiac zycia, wtedy to po
        wszelkich badaniach okazalo sie ze ma poliy jelita i nie toleruje mojego
        pokarmu!!!!!!!!!!!!!!wieczne wymioty i kupki z krwia, na jakiej ja diecie nie
        bylam i nci...wiec jak ja powinnam postapic?caly czas dieta bezmleczna, akiedy
        prowokowac, moj alergolog gastrolog maja rozne zdania
        • bea-ta Re: edycia274 16.06.05, 08:33
          Mysle, że doktor Albrecht jako specjalista z gastroenterologii odpowie na Twoje
          pytanie, ale najlepiej załóz osobny watek i podaj troszke więcej danych,
          chociazby wiek aktualny malucha.Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka