Dodaj do ulubionych

w sprawie zaparć

06.11.05, 18:59
Witam Pana
Moja córka która 28 pazdziernika skonczyła 6 miesiecy ma straszne zaparcia.
Niwiele jej pomaga. Sok jabłkowy i suszone sliwki ze słoiczka. Staram sie jej
to podawac zeby jej ulzyc ale nie moze na okragło jesc i pic tego samego.
Dlatego przeczytałam tutaj na forum ze mozna przy zaparciach podawac
LAKTULOZE.Tylko nie wiem czy to mozna kupic bez recepty. I jak długo moge to
podawac i w jakiej ilosci dziecku w tym wieku.

z góry dziekuje i pozdrawiam

Tina i Weronisia(28.04.2005)
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: w sprawie zaparć 07.11.05, 09:06
      Jak karmisz dziecko?Wywal ryż, kleiki i kaszki zastąp kukurydzianymi, ogranicz
      marchew, desery z jagodami, bananami- sprawdź czy to nie cos z posiłków zapiera.
      Możesz dawać gruszke surowo, sok gruszkowy, brzoskwiniowy, ale przecierowy.
      Wogóle dobrze działaja soki przecierowe, ale bez marchwii czy jagód. Nie musi
      byc wcale to samo. Na słoiczkach Hippa jesli uzywasz słoiczków pisze jakie maja
      działanie na stolec- wybieraj te o działaniu rozluxniającym. warzywa - brokuły
      maja duzo błonnika. mieszanka jesli karmisz nia dobrze aby miała prebiotyli -
      bebilon 2, Humana 2 ( nowa), probiotyki - NAN Bifidus. Do picia woda
      niegazowana, a nie herbatki słodkie. Zawsze mozna coś wyregulowac dieta -
      farmakologia na końcu.
      Minimalną skuteczną dawką laktulozy jest 1 ml na każdy kg masy ciała dziecka na
      dobę - czyli dziecko ważące 10 kg powinno zacząć leczenie od co najmniej 10 ml
      syropu na dobę - np. 2x5 ml (przed jedzeniem). W razie potrzeby dawkę można
      zwiększyć nawet do 3 ml/kg/dobę, czyli w podanym przykładzie dziecka ważącego 10
      kg dawką możliwą do zastosowania jest nawet 2x15 ml lub 3x10 ml (łącznie 30 ml
      na dobę). U dzieci powyżej 4 miesiąca, spożywających oprócz mleka także inne
      pokarmy, należy dbać o odpowiednią podaż płynów i przetworów z jarzyn( z forum
      pediatr.)
      Beata
    • piotr-albrecht Re: w sprawie zaparć 07.11.05, 18:55
      Można bez recepty, można podawac długo, w dawce skutecznej, na ogól 1-3
      ml/kg/dobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka