nurich 06.01.06, 23:38 Witam, chciałabym sie dowiedzieć czy ktoś używa tego mleka? Jakie są wasze opinie? Czy dzieci nie reagują źle na soję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Bebiko sojowe 07.01.06, 01:05 Bebiko sojowe jest niemodne. 7 lat temu Junior, który zaczał zdradzac objawy alergii, został przestawiony na bebilon sojowy, soja była wtedy uważana za dobry zastępnik mleka modyfikowanego pochodzenia krowiego, dalej był bebilon pepti i jakies ohydnie śmierdzące prosobee. Przez ostatnie lata pojawiło się sporo doniesien o tym, że białko sojowe uczula, a zwłaszcza uczula alrgików krowich i teraz - z tego co zauwazyłam - soi się nie poleca, tylko od razu wali bebilon pepti albo inne preparaty mlekozastępcze. A teraz użyje formuły, której nie cierpię u innych: moje dziecko piło i nic mu nie było. Taka jest prawda, ale to nie znaczy, że twoje dziecko tez by sie dobrze czuło po sojowym w swietle tego, co napisałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Bebiko sojowe 07.01.06, 10:59 kazde dziecko reaguje inaczej, musisz po prostu sprobowac my uzywamy Prosobee ( tez sojowe tylko inny producent ) mlodego karmie piersia; niedlugo po uroddzeniu go wysypalo, odstawilam mleko krowie w swojej diecie i z zalecenia pediatry sama pilam Prosobee; od kilku tygodni daje mlodemu kaszke na tym mleku i wsuwa chetnie, wszystko jest ok; ostatnio pytalam nasza lekarke, jakie dawac mu mleko, kiedy wprowadzalam posilek mleczny inny niz z piersi, wtedy lekarka stwierdziala, ze skoro dziecko toleruje sojowe, to sojowe jest bardziej wartosciowe od Pepti i niech zjada sojowe i tak robimy Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: Bebiko sojowe 07.01.06, 11:29 No własnie u mnie podobnie jak u b.bujak. Młody ma 4,5 miesiąca i zrobił sie strasznym żarłokiem, muszę wieczorem podawać mu kleik bo ciagle sie drze i zasnąć nie może, mleko z piersi nie wystarcza. Robię kleik na swoim odciągniętym ale widaomo, że nie zawsze uda mi się odciagnąć. Lekarz przepisał nutramigen ale synek pluje tym dalej niż widzi. Zastanawiałm się więc nad tym sojowym, ale boje się że soja mogłaby też uczulać. Chyba macie rację, trzeba spróbować i się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Bebiko sojowe 07.01.06, 11:55 nie wiem, czy wiesz, ze na recepte dostaniesz to mleko ok, polowe taniej ( ja place niewiele ponad 10 zl ; bebiko sojowe kosztuje podobnie ); smaczne to ono nie jest; nie wiem, jakiego kleiku uzywasz, moj syn lubi bardziej ryzowy, bo jest slodszy niz kukurydziany; u nas nie bylo problemow, ale czytalam na forum, po ryzowym sa twardsze kupki a po kukurydzianym luzniejsze, wiec obserwuj Odpowiedz Link Zgłoś
reggy Re: Bebiko sojowe 08.01.06, 16:28 moja maa kruszynka ma 4,5 miesiąca i też ma skazę bialkową.Musialam wrócić do pracy dlatego zaczęam ja dokarmiać. Lekarka przepisala mi Nutramigen i od innyhc osób lyszalam, że jest ion najzdrowszy. Na początku też plla i nie chciala jeść, ale teraz już się przyzwyczaila. Tylko zastanawiam się czy nie będę musiala jej już tego zagęszczać. Prócz tego jeszcze karmie piersią, bo slyszalam, że im dlużej się karmi do skaza szybciej minie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: Bebiko sojowe 07.01.06, 20:26 Kupilam Bebiko sojowe, wypił niezbyt chętnie, ale dał sie szybko przekonać. Przynajmniej nie pluł tak jak Nutramigenem. Podałam 30 ml. Za kilka dni zwiekszymy dawkę, poczekamy na efekty, opisze je potem tutaj dla szukających kiedyś w archiwum. pozdrawiam i czekam, może ktos cos jeszcze o tym mleku napisze, bo podchodze z dużymi obawami Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Bebiko sojowe 08.01.06, 19:19 moja julka dostała wysypki po 2 dniach stosowania sojowego.jak sie okazało tego mleka wiec bic nie moze.teraz dostaje bebilon pepti. Odpowiedz Link Zgłoś