Dodaj do ulubionych

Pomóżcie

01.03.06, 19:56
Mam bardzo duży problem ze ściągnięciem mleka laktatorem. Są to marne ilości.
Co innego jak przyssie się moja córeczka... Czy jest jakiś sposób na
uruchomienie wydzielania mleka podczas ściągania laktatorem? Jeśli mi się nie
uda będę musiała wprowadzić mieszankę. Tylko jaką? I czy to nie zaburzy
karmienia piersią?
Obserwuj wątek
    • iwona_rudzinska Re: Pomóżcie 02.03.06, 18:44
      przede wszystkim pytanie czy ma Pani zastój pokarmu, którego nie może
      Pani "uruchomić" laktatorem? czy odpowiednio dużo Pani pije płynów? może
      powinna udać się Pani do poradni laktacyjnej szpitala, w którym Pani rodziła
      • mamapiotrka Re: Pomóżcie 02.03.06, 21:47
        Ja miałam podobny problem, ale uparłam się i nadal karmię (7,5 m-ca, a do 9
        tyg. karmiłam tylko mieszanką). Po pierwsze, musisz w ciągu całego dnia wypijać
        2, a najlepiej 2,5 litra płynów: woda, soki (zależy jak reaguje dziecko), po
        drugie, koooooniecznie przystawiaj dziecko do piersi w nocy co dwie najdalej co
        trzy godz. Po trzecie - w dzień przystawiaj co godzinę najdalej co półtorej -
        chociaż na 5 min. (to w zupełności wystarczy), po czwarte odciągaj pokarm
        między karmieniami, a jeżeli Ci nie wychodzi - bezpośrednio po każdym karmieniu
        (nawet w nocy), tyle, ile się uda, choćby troszeczzkę. I najważniejsze: wywal
        laktator i naucz się odciągać ręcznie, bo dotykanie brodawki dłonią bardziej
        stymuluje do wypływu mleka niż laktatory. To były podstawy. Jeżeli masz zastoje
        (manrzmiałe piersi lub bolesne dziwne guzki, delikatnie masuj piersi między
        karmieniami (np. jedną ok. 100 razy dookoła) i w trakcie karmienia. Jeżeli nie
        masz zastojów, to tylko pobudzaj piersi, tak jak wyżej opisałam. Ostatnie i
        najważniejsze - bądź wytrwała!!! Najdalej po dwóch, trzech tygodniach mordęgi,
        z powodzeniem będziesz mogła wykarmić bliźniaki. Nie wprowadzan meszanek, bo to
        osłabi laktację. Powodzenia
        Mój_synek_Piotruś.
        • mamapiotrka Re: Pomóżcie 02.03.06, 21:52
          Zapomniałam, pokarm w piersiach może być, tylko np. na skutek zdenerwowania
          trudno go wydobyć (tzw. wyrzut pokarmu). Dlatego, kiedy przystawisz dziecko,
          pewnie czujesz takie dziwne mrowienie - wtedy masz właśnie wyrzut. Tak samo
          musi być, kiedy odciągasz. Ale przede wszystkim odpręż się i wyluzuj, bo Tobie
          i Twojemu maluszkowi po prostu się uda.
    • stokrotka2000 Re: Pomóżcie 03.03.06, 13:57
      Jeżeli chcesz karmić piersią NIE DAWAJ BUTLI, bo dzieciaczek poczuje łatwiejszy
      zysk i może już nie będzie chcieć jeść z piersi. U mnie tak było..........
      Wytrwałości i powodzenia :-)
    • iwona_rudzinska Re: Pomóżcie 22.03.06, 19:31
      trochę mało informacji; czy musi Pani ściągać mleko, aby np. zostawić na
      karmienie kiedy Pani nie będzie w domu? jeśli nie to ściąganie ograniczyć do
      sytuacji, kiedy piersi są twarde i bolesne, a dziecko nakarmione; w przypadku
      zastoju należy bardzo dokładnie wymasować piersi poczynając od podstawy, a nie
      tylko okolice brodawek; zawsze może udać się Pani do poradni laktacyjnej
      każdego szpitala położniczego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka